Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Figyelem! Ez az összefoglaló már elavult! Ha valami nem világos, kérdezz a topikban.
Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:
Új hozzászólás Aktív témák
-
A2lite
csendes tag
Sziasztok,
Kb.10 éve volt readerem utoljára. Most egy PW5-öt nézegetek. A kérdésem az lenne, hogy norvég-svéd-dán -- angol/magyar (ami elérhető) szótárak feltelepíthetőek e? Sokat segítene nyelvtanulásban.
Köszi a választ!
-
válasz
Ripper17
üzenetére
Ha PDF-ekben vannak azok a szakmai anyagok, akkor csak nagy kijelzős eszközt tudok ajánlani (legalább 10 colos kijelző), mert a PDF-eket kis kijelzőn nagyítani és scrollozni kell, ami nagyon idegőrlő tud lenni a mellett, hogy hamar lemeríti a ebook readert. Őszintén, ebben az esetben egy jóval olcsóbb tablettel jobban járnál.
-
Ripper17
tag
sziasztok, egy Paperwhite2-t nyugalmaznék szolgálatában, akku cserével jól bírta idáig, de már a képernyő valahogy felhólyagosodott, vagy nem is tudom. alapvetően is változott a felhasználási célom, standard könyvek mellett alapvetően szakmai anyagokat (fekete-fehérben is jól érthető, 90% szöveg, 10% ábra), könyveket is szeretnék ebook olvasón olvasni.
Ahogy nézem sokat fejlődött a piac. Alapvetően PocketBook-ra váltanék a márkák közül, sajnos a Kindle zártsága nekem nem jött be. Örülnék a fizikai lapozógombnak is.
Érezhető érdemi különbség pl. a Touch Lux 5 (212 PPI) és a Touch HD 3 (300 PPI) között? Budgetben kb ez lenne a felső határ...de használtan, újszerű InkPad 3-akat is látok jó állapotban, ami a nagyobb kijelzőméret miatt lenne jó. (Tabletem nincs, nem is szeretnék, ezért szakmaibb PDFeket is alapvetően ebook eszközön olvasnék) Ez viszont elég régóta piacon lévő típusnak tűnik, nem számít ma már elavultnak? -
válasz
Sang66
üzenetére
Képregénnyel biztos, hogy eleve jobban merül, mert egy oldalt csak pár másodpercig nézel, vagyis pörgeted azokat, egy adott könyv oldalain meg akár 1-2 percig is időzöl. Az eink kijelző ugye csak akkor fogyaszt (a háttérvilágítást leszámítva), amikor lapozol. Vagyis képregény nézegetéssel eleve gyorsabban merül. Plusz ugye ott van az android, az is eleve szívja valamennyire az akkut.
-
Sang66
csendes tag
válasz
szkaroly
üzenetére
Nem használok wifit és világítást sem mindig (wifit annyira használtam, hogy leszedtem 2 pdf reader appot). Ahogy írtam fentebb, figyeltem, és teljesen konstans módon merül, bárhogy használom.
Csak a full default alkalmazások vannak rajta, naptár, browser, zenelejátszó, gallery, diktafon, notes, stb.
Kipróbáltam persze mindent, böngészés, videó, stb, de mindet csak egyszer, utána 90%-ban képregényt, magazint, szöveget olvastam. Lehet, hogy a szín megjelenítés ennyire akksi igényes? De az is lehet, kell egy update neki.
Akkunál annyit ír, hogy 50%, kb 24 óra használat van hátra. -
Sang66
csendes tag
Sziasztok,
Vettem végül tegnap egy Onyx Boox Tab Mini C-t, "kipróbálásra".Összességében nagyon tetszik, százféle dolgot lehet állítani rajta, mire rájössz, neked hogy a legkényelmesebb.
A súly lehetne egy picit kevesebb, nem pihekönnyű, de még elviselhető.
A színek jók. Persze nem ragyognak, de mégis nagy plusz, hogy vannak. A hozzáadott cerkával pedig elég élvezetes rajzolgatni.
A méret nekem tökéletes. Ahogy gondoltam, egy Garfield vagy egy Alf képregény simán olvasható full size-ban is egyenesen tartva, de ahol több szöveg van (például egy DC, Marvel képregény) ott egyszerűen elfordítom, és azzal a képszélességgel szintén szuper.
Mivel Android, bármit rá lehet rakni. A beépített program tök jó, és van egy halom opció, de kissé elriasztott, hogy milyen lassú egy pdf. Erre feltettem az első PDF nézegető appot a Play Store-ból, amivel rögtön 3X gyorsabb lett minden, konkrétan ugyanolyan gyorsan zoomolható és lapozható, mint a telefonomon. Szóval aki a sebesség miatt aggódna, annak írom, hogy nem kell.
Eddig egy komolyabb problémám van vele, ami az aksi élettartam. Sajnos nagyjából az is ugyanaz, mint a telefonom esetében. Jó, talán egy fokkal jobb, de kiábrándítóan merül. Délután vettem át, 90%-on volt, és estig pár óra használattal sikerült 58%-ra meríteni. Ráadásul éjszaka 7 óra alatt is merült 3%-ot.
Miközben használtam, láttam, hogy teljesen mindegy, van-e világítás rajta vagy sem, van-e wifi vagy sem, nagyjából az is mindegy, mit csinálok, szemmel láthatóan merül folyamatosan.Ez így elég rossz tapasztalat, mert egy e-book olvasóban nagy előny, hogy nem kell mindig töltögetni, viheted kirándulásra akár töltő nélkül, stb. Gondolkoztam rajta, hogy lehet az én példányomnak van baja, de utána olvasgattam, és máshol is írják, hogy mivel ez igazából egy Androidos tablet, nem lehet csodálkozni. Ez oké, de azért azt gondoltam, menni fog 5-6 napig egy töltéssel, de valószínűleg nem.
Van valakinek hasonló Boox cucca? Mi a tapaszatalat vele, hasonló, mint nálam? Ha azt mondja valaki, hogy 5%-ot merül neki egy nap, már viszem is vissza
-
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Én nem ismerek olyan felhasználást, ahol érdekes lenne a kattintható link. Ha konfigurálni kell valahol, pl. KOReader, ott úgyis a szöveget kell beírni.
-
LittleBiG007
aktív tag
Segítsetek egy picit. A témaösszefoglalóban az ODPS szerverek linkje legyen kattintható, van értelme?
-
Van a Nook olvasóknak saját topikja (természetesen
) - utolsó hozzászólások között volt szó a NookManager-ről meg a root-olásról. Touch-omat odaadtam már valakinek, a Glowlight-os meg van még, rootolva. Egy skót srác árulta őket az ebay-en, nagyon olcsón, rengetegen vettek tőle, aztán Magyarország kikerült a országok közül, ahová postázta, ugyanazon okokból, mint az amazon.de 35 euro feletti rendelésnél az ingyen szállítás. -
bwoay
nagyúr
válasz
LittleBiG007
üzenetére
köszi, pont a root miatt kérdeztem. ez lényegében annak a fordítottja, amit írtam: ahogy le lehet csupaszítani az androidot, úgy vissza is lehet építeni a fapados változatát. A Nookot pont amiatt "hekkelték" sokan, hogy hozzád hasonlóan valami számukra szükséges appot rakjanak fel. És ez messze nem időutazás.
Apollyon:
ha rákeresel a Nook Simple Touchra, elég gyorsan meg fogod találni, 5-6 évet kell asszem visszamenni, de azért ez a típus nem jött szóba napi szinten. -
LittleBiG007
aktív tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Én nem mondtam, hogy rosszabb lett. Csak hogy a Nook akkor jobb volt a többinél.
Pedig nem egy nagy kunszt megtalálni: keresőbe "Nook teszt", "LittleBiG007". Első találat. A mostani olvasókkal való összehasonlítást már nem csinálom meg. Majd te, ha - ismét mondom - valóban érdekel. Ha nem, akkor ne reagálj. Mondom, ez csak nosztalgia.
Ja és csak egy érdekesség még: 24 órát mertem a Paperwhite-tal anno.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Hát van vagy 800+ hsz-ed itt, mindent nem olvasom végig, de akkor ezekszerint annyival nem lett rosszabb, ha már te sem emlékszel.

-
LittleBiG007
aktív tag
Nem volt különösebben nehéz rootolni. Olyan alkalmazást találni, ami futott még 2-es Androidon, na az volt nehéz, sokszor az adott app régebbi verzióját kellett előkeresni. Voltak olyan oldalak, amik az eredeti apk mentéseit tartalmazták verziónként, vagy maga készítő weboldalán is többször meg lehetett találni. Aztán a kipróbálás eldöntötte, megfelelő módon fut-e az app a Nook-on.
-
bwoay
nagyúr
válasz
LittleBiG007
üzenetére
hogyan lehetett rá alkalmazást telepíteni?
-
Narxis
nagyúr
Na hosszas vajúdás után vettem egy Pocketbook Touch HD 3-mat. Egy kicsit meglepődtem a méretén, azt gondoltam nagyobb lesz mivel az Alcor Myth LED-em is 6-os méretű, de gyanítom a kisebb kávák tévesztenek meg illetve, hogy tokkal is vékonyabb, nem mellesleg jó cucc ez a Sleepcover tok. Nagyon jó a világítás, ezen sokkal élvezetesebb olvasni, tényleg ég és föld a különbség egy Alcor-hoz képest. Ami miatt még a Pocketbook mellett döntöttem az a KOreader, ha kell akkor talán egyszerűbb telepíteni és használni mert úgy viselkedik Pocketbook-on mint egy app. Ha jól értelmeztem... de igazából eddig nem érzem szükségét, teljesen jó a gyári szoftver nekem.
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Sok-sok évvel ezelőtti hozzászólásaim között megtalálod, ha valóban érdekel. Feltelepítettem egy appot, az figyelt, hogy mit csinálok, úgyhogy pontosan meg tudtam mondani, mennyi volt az olvasás, szótárazás és készenléti merülés. De ahogy mondtam, ez már csak nosztalgia, amit a hozzászólás keltett bennem. Android 2.1... Már akkor mindenki ócskának tartotta, mert süvített a 4.4 :-D
-
bwoay
nagyúr
válasz
Dr. Akula
üzenetére
nem rugózom a youtube-on, egyetlen egyszer említettem (miután ezt hoztad fel példának), akkor is egy felsorolásban. a gyári alkalmazások eltávolításának lehetőségéről beszéltem, mert ez széles körben ismert, bevett módszer arra, hogy a rendszer sebességét növeljük és erőforrásokat szabadítsunk fel, valamint növeljük az üzemidőt azáltal, hogy kiiktatjuk a háttérben futó bloatware-t meg a többi szükségtelen folyamatot. erre van lehetőség, ennyit szerettem volna mindössze mondani. Hogy te mit (mi mást) és miként szeretnél kigyomlál(tat)ni a rendszerből, azt valóban nem értem, mivel ezt nem részletezted. Mindegy is.
Hogy a dedikált olvasók mennyire nem fejlődnek, pont az én felvetésem volt, de azt is hozzátettem, hogy ez nem kritika, csak egy megállapítás. Részemről a lényeg leginkább az, hogy a 10 éves olvasók mindmáig nem avultak el, és ez valahol egy jó dolog. Ahol én teret látok a fejlődésre, az nem az üzemidő, nem a rendszer sebessége, mert ezekkel semmi problémám. A kijelzővel sincs, de azért az fura, hogy ez az egyetlen hw elem, amiből nem is áll rendelkezésre jobb. Pedig Carta már volt 2013-ban is, aztán 2021-ig kellett várni a Carta 1200-ra, de én nem látom, hogy utóbbi számottevő javulást hozott volna. 8 év után.
kis kitérő: nekem a mai napig fura, hogy a tesztek (de a userek is) szinte mindig átsiklanak a kijelző minősége felett, mintha az egy konstans tulajdonság lenne. Egyedül Nathan (The ebook reader) szereti ezt kivesézni, tisztelem is érte. A Paperwhite 5-ről a következőket írta a megjelenéskor (2021-ben): here we are 7 years later and it still cannot match the Voyage’s screen. Contrast is better compared to the previous model and the larger display is nice, but it’s just weird how screen clarity peaked in 2014.
Persze ez csak az Amazonra értendő, de ott már az is fura volt, hogy a PW3 kontrasztosabb képet jelenít meg, mint az utódja... Lehet, hogy ez nem magának a kijelzőnek róható fel, de tök mindegy, ha az számít, amit az ember végeredményként lát.
LittleBiG007:
ami a Nook Simple Touchot illeti, ott volt pár trükk a kiherélt OS-en kívül is - digitizer nélküli 800x600-as, 6"-es kijelző, 800 MHz-es Texas Instruments CPU, meg egy combos 1500 mAh-s akku. Az Oasis 3-ban meg van 1130-as, messze nem ilyen hw-hez. -
Apollyon
Korrektor
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Pontosan mennyi volt az az üzemidő, és azóta másik olvasóval ez mire változott?
A telefont kb. naponta etetjük, részemről már kb. mindegy, hogy az ebook olvasót meg 3 vagy csak 4 hetente kell tölteni. Amíg ez így marad, nem lázadok. A hetente töltögetésre már igen.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Valami ilyesmi.

-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
"Egy kisebb, kevesebbet tudó, csak az ebook olvasó minimális igényeinek megfelelő rész-Androidnak kéne maradnia."
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Nook Simple Touch.. És üzemidejével kenterbe verte a nem androidos olvasókat. Mennyit posztoltam róla! (Csak nosztalgiázom.)
-
Dr. Akula
félisten
Nem tudom mit nem értesz még mindig. Ha már megtaláltad a #24462-t, igazán elolvashattad volna az elejétől kezdve. Így kezdődik: "Gyanítom az Androidból még lenne mit kivenni ami nem kell egy ebook olvasónak". A jutúb csak 1 példa volt ezek közül. Te meg azon rugózol.
"a nem kívánt alkalmazások eltávolításáról volt szó"
Nem. Magából az Androidból is lenne mit kidobni hogy gyorsuljon az egész rendszer, elég legyen gyengébb hardver. Egy kisebb, kevesebbet tudó, csak az ebook olvasó minimális igényeinek megfelelő rész-Androidnak kéne maradnia. Appok nem is kellenének rá, a szükséges lejátszókon kívül. Ettől lesz gyors.
"aki ezzel nem akar bíbelődni (vagy csak nem tud), annak meg ott van a dedikált olvasók széles tárháza - választhat bármilyen céleszközt, amin lényegében csak olvasni tud. szerintem ennek eleve több értelme van, mint venni egy drága androidos olvasót, és azt kigyomlálni"
Abból indultunk ki, hogy azok nem fejlődnek, csak a tabletek, azok meg lejátszóhoz képest túl hardverigényesek. Erre mondtam hogy le kell butítani a rendszert, hogy ne legyen annyira éhes. Csomó Android funkció nem kell egy olvasóba.
-
bwoay
nagyúr
válasz
Dr. Akula
üzenetére
nehéz elhinnem, hogy komolyan nem érted...
a következőt írtad: felesleges rámenni az extrázásra, úgyse fog jutóbot nézegetni rajta az ember, inkább vágják ki, és legyen annyival gyorsabb. Na meg fogyasszon annyival is kevesebbet.
erre reagáltam annyit, hogy ez a lehetőség lényegében adott maga az android rendszer által. ez nem időutazás, ez egy valid opció és nem kell fejlesztőnek lenni hozzá. azt nem állítottam, hogy mindenkinek készségszinten megy, de azért nem is kell hozzá programozói előélet és gyakorlat, lényegében 1-2 pár perces youtube tutorialt kell tudni követni hozzá, ez azért elég sokaknak megy. ez csak egy szimpla root, könyörgöm!
ki beszél itt egyetlen appról? a nem kívánt alkalmazások eltávolításáról volt szó, legyen az youtube, gmail, google assistant, vagy akár maga a google services. a csomó felesleges funkció, ahogy fogalmaztál.
és már az elején hozzátettem, hogy aki ezzel nem akar bíbelődni (vagy csak nem tud), annak meg ott van a dedikált olvasók széles tárháza - választhat bármilyen céleszközt, amin lényegében csak olvasni tud. szerintem ennek eleve több értelme van, mint venni egy drága androidos olvasót, és azt kigyomlálni... -
bwoay
nagyúr
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Időutazót nem ismerek, de az androidot számtalan ember basztatja, ezen a fórumon meg aztán végképp koncentráltan vannak jelen. Nem vagyok jártas Onyx Booxok terén,
de ezek a masinák simán rootolhatóak, az meg pont elég, ha valami gyári appot akar eltávolítani az ember - márrpedig te erről beszéltél, hacsak nem értettelek nagyon félre. -
BMizutani
tag
válasz
Santino
üzenetére
Üdv. Ha hosszan nyomva a könyvtárban a feltölteni kívánt könyvön a menüben található a Feltöltés a Cloud ba menüpont bekapcsolt wifi esetén feltölti , a feltöltött könyv felhő pictogram jelzi.

Más helyen pl pocketbook Android alkalmazásban igy látható a feltöltött könyv az olvasottsági állapotával együtt. -
Dr. Akula
félisten
Persze, az SLI megszűnte után is van lehetőség multigpu-ra, csak épp a programozóknak kell megírnia a támogatást hozzá. És hány játékprogramban írták meg eddig? ... Na ugye.
Pedig azok nem mezei júzerek, hanem még értenek is hozzá. A lehet meg a lesz is belőle valami az nagyon különböző dolog. Az Android hekkelés is csak elméleti lehetőség, mint az időutazás. -
bwoay
nagyúr
válasz
Dr. Akula
üzenetére
hogyan valószínűtlen ez? roottol kezdve bootloader unlockon át CFW, saját gapps telepítése, stb. Az android nyitott, a legtöbb esetben úgy konfigurálod, ahogy akarod, letilthatsz gyári alkalmazásokat, hogy csak a legszükségesebbek fussanak, ezzel felszabadítva az erőforrásokat.
-
Eddig ketten elég sok linket elküldtek nekem, így megtalálhatjátok azokat az összefoglalóban. Ezennel is köszönöm a linkeket!
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Apollyon
üzenetére
Gyanítom az Androidból még lenne mit kivenni ami nem kell egy ebook olvasónak, és annyival is gyorsabb a boot. Amíg nem lesz az eink kijelző alternatívája az IPS-nek (reakcióidő, szinek felbontáscsökkenés nélkül), addig felesleges rámenni az extrázásra, úgyse fog jutóbot nézegetni rajta az ember, inkább vágják ki, és legyen annyival gyorsabb. Na meg fogyasszon annyival is kevesebbet.
-
LittleBiG007
aktív tag
Csak egy kis kiegészítés az usb töltő témához. Érdemes az eszköz tulajdonságait is figyelembe venni a töltő választásakor. A Kindle Oasis például képes volt 1,5 A-es töltésre, az Onyx pedig támogatta a QuickCharge szabványt. A megfelelő töltőket választva mindkettőt egész gyorsan fel lehetett tölteni, ennek ellenére egyikkel sem járt töltő, és a Kindle esetében nem is reklámozták, hogy gyorsabb töltésre alkalmas, mint az elődök.
-
Apollyon
Korrektor
Gyorsabb processzor passz hol számítana igazán, talán amikor állítgatod a betűméretet, illetve bootoláskor. Utóbbi fejlődésének örülnék mondjuk, nálam a Clara kb, 30 mp alatt bootol be.
Legfrissebb szoftver van rajta, pár dolog letiltva patch-csel, igaz pluszban van Nickelmenu meg Nanoclock, bár ezek nem kellene ebbe beleszóljanak. Sokkal inkább a Kobo áruház integráció, bár nem hiszem hogy azt lehetett is valaha tiltani, meg lehet nem is kéne, mert onnan is vannak könyveim. Kérdés még, bizonyos funkciók (illetve bloatware) ideiglenes tiltása hozna-e bármi fejlődést ezen a téren.Fejlődni kijelző élességben is tényleg lehet még, a Touch még mindig külön élmény a Clarahoz, pláne az Aurához képest (kontrasztban mondjuk nem).
Így közel 10 évnyi érintőkijelzős lapozás után meg azt mondom, hogy lapozógomb néha már nagyon kéne. Más indokom nem lenne cserélni a jelenlegit, és ennyiért nem is fogom. -
Sang66
csendes tag
Ok, köszi a válaszokat
-
Sang66
csendes tag
Előre is sorry a hülye kérdésért, sose volt ebook olvasóm: nézegettem unboxing videókat az onyx tab mini c-ről, és az tűnt fel, hogy egy kábelt és egy cerkát adnak hozzá, mást nem. Töltőfej nincs, rám van bízva hogyan/mivel töltöm? Vagy ez hogy működik?
-
Santino
aktív tag
Bozek ês BMizutani!
Köszönöm mind a kettőtöknek, elraktározom a két javaslatot, ha aktuális lesz a közeli jövőben, akkor majd meglátom melyik működik! -
Bozek
nagyúr
válasz
Santino
üzenetére
Sose próbáltam, de ha egy az egyben átmásolod a könyvtárat, akkor valószínűleg megmaradnak. Amikor néztem kábeles kapcsolattal, akkor minden olvasott könyvhöz plusz fájlokat hozott létre a PocketBook, amikben ezeket az infókat tárolta. Tehát az új olvasóra ezeket is átmásolva gondolom be fogja olvasni őket.
-
Santino
aktív tag
Szervusztok!
Jelenleg egy PocketBook Basic Lux 2-t (PB616) használok. A könyvlistában mindegyik könyvnél látom, hogy hány százalékon tartok az olvasásában. Azt is látom, hogy ha végigolvastam (100%).
Eljött az idő, hogy egy új olvasót vásaroljak, egy PocketBook Lux5 -öt (PB628).
Ha átmásolom az e-könyveket, akkor ez a százalékos beállítás a könyveknél megmarad? Sejtem, hogy nem, de akkor miként tudnám az elérni, hogy az új olvasón is megmaradjanak ezek az értékek? -
bwoay
nagyúr
válasz
szkaroly
üzenetére
ebook olvasóba egymagos processzor is elég, rengeteg típusban találni ilyet, csak mindenki hozzá van szokva a telefonokra jellemző hw paraméterekhez, és furán hat, hogy mindenből ennyivel kevesebb van. leginkább a tárhelyen szokás aggódni, mert akinek még nincs ebook gyűjteménye, annak fogalma sincs arról, hogy mennyire minimális tárhelyet igényel.
Cs1csó:
ez részben jogos, bár a Koreader nem gyári megoldás, tehát arra nem fognak optimalizálni. Hogy egy olvasó mennyi idő alatt nyit meg egy könyvet, amit aztán órákon, napokon, vagy heteken át olvas az ember... úgy fogalmaznék, hogy én kifejezetten örülök annak, hogy maradt még olyan terület, ahol nem benchmarkokkal mérjük a teljesítményt.Helios:
a legfontosabb dolog a kijelző lenne. Minden egyéb hw elemből rendelkezésre áll gyorsabb/szebb/jobb, azok alkalmazása csak döntés kérdése. A e-ink viszont ott tart, ahol. Én úgy látom, hogy papíron mindig látványosat fejlődik, aztán kiderül, hogy kontraszt terén még mindig nem sikerült utolérni a világítás/digitizer réteg nélküli özönvíz előtti vasakat
-
szkaroly
senior tag
-
szkaroly
senior tag
Nem igazán látom be hogy egy olvasóban egy kétmagos cpu miért nem elég. Persze linuxos rendszerre gondolok. Hogy többet fogyasszon? Androidnál persze más a helyzet.
Mint a telefonoknál: kíváncsi lennék hányan használnak az S23 vagy a legújabb IPhone telefonjukon (de mondhattam volna a többi flagship modellt is, de ezek a legnépszerűbbek) olyan alkalmazásokat amelyek ténylegesen kihasználják az erősebb processzort. Mert a facebook, insta, tiktok nem hiszem.
-
Helios
tag
válasz
szkaroly
üzenetére
Alapvetően a két példával a korábbi hozzászólásokra reagáltam. (Hiába van lehetőség rá, és hiába van jelen sok-sok éve a többi elektronikai eszközben, az olvasókban egyáltalán nem alap a fényérzékelő és a jobb processzor.) És igazából arról beszélgettünk, hogy mit lehetne esetleg jobban.
A SmartLighttal sincs igazából problémám, csak a "nagy" marketingje alapján azt vártam, hogy jobb, hasznosabb. (Ennek vagy a fényérzékelőnek megléte nem is játszott szerepet, h ezt az olvasót vettem, csak örültem, h a igényeim felett tud majd valami extrát az olvasó. De nem.) Nem is hiányzik (most belegondolva a fényérzékelő sem), mert egy-két mozdulattal fényerőt változtatok, vagy átkapcsolok inverzbe, az adott helyzetnek megfelelően. -
bwoay
nagyúr
válasz
Helios
üzenetére
Pocketbooknál tudtommal nemigen van fényszenzor,Kindle-nél először 2014-ben jelent meg, de amilyen hektikusan az működik, sok értelmét nem látom - hacsak a PW5 SE nem hozott ilyen téren forradalmi változást. Ami a színhőmérséklet állítást illeti: szerintem mindegyik (dedikált) olvasó ezt a manuális időzítést teszi lehetővé. Kindle-nél ugyan van egy automata mód, de én szentül hiszem, hogy az sem fényszenzort használ, hanem a pontos idő és lokáció alapján napkelte-napnyugta adatokból dolgozik, és semmiféle garancia nincs arra, hogy az bárkinek is megfelelő lesz.az összes dedikált olvasóban alacsony órajelű, kis teljesítményű, alacsony fogyasztású CPU van. Ahol ez 2 magos, az a csúcskategória
lehetne itt is pár évente duplázni a magok számát meg az órajelet, a RAM mennyiségét meg a tárhely sebességét, a kijelző felbontását is akár, de akkor sem olvasnánk el rajta gyorsabban egy könyvet
meg maga a story sem lenne jobb. viszont sokkal többe kerülnének.szkaroly:
tényleg, a Sense! Rémlett valami, rá is kerestem, hogy Pocketbook light sensor, de nem dobta ki. Mindegy, nem kár érte. Én még manuálisan sem állítgatom a fényerőt. -
szkaroly
senior tag
válasz
Helios
üzenetére
A Pocketbook Sense-ben volt fényérzékelő, felül középen látható.
Tapasztalatom szerint nem működött olyan a megbízhatóan mint a telefonoknál (és ott sem működik sokszor megfelelően). A neten sok helyen panaszkodnak a fényérzékelőre (pl. Oasis), hogy indokolatlanul ugrál a fényerő fel és le. Az energiafogyasztás is növekszik emiatt. A gyár ezután elhagyta ezt a fícsőrt, ha a vevőknek igazán számított volna, gondolom benne hagyta volna. Később jött a SmartLight. Ez már kb. öt éve benne van az olvasókban, nem a Pocketbook hibája hogy nem olvastál utána mit veszel. Egyébként ha jól tudom pl. a Kobo is ezt a rendszert használja. Ha feltétlenül fényérzékelős modellt akarsz, a szenzort keresd a kereten valahol.
-
Helios
tag
Lehet, hogy egy Onyx-ban mindezek benne vannak (jó cpu, fényérzékelő, stb.), de például nemrég vettem a PB Inkpad 4-et, ami elég új eszköz, „Ultimate” modellkategória náluk és nem is olcsó. Ennek ellenére csak 2 magos CPU van benne, és hiányzik a fényérzékelő. (Utóbbi eléggé meglepett, mert van ez a hangzatos SMARTlight funkcó benne, és fel sem merült bennem – ezért nem is néztem utána – hogy esetleg nem fényérzékelőt használ a fényerő és színhőmérséklet állításhoz. De nem a külső viszonyokat figyeli, hanem az időt, és megadható, hogy melyik órában milyenek legyenek ezek. Nekem ez a funkció így tök felesleges.)
(Nem akarom bántani az InkPad 4-et, mert olvasásra kiváló és e tekintetben meg vagyok elégedve vele. Csak azért jegyeztem meg ezeket, hogy látszódjon, hogy a PocketBooknál tényleg léggé megállt az idő pár dologban. Az Onyx olvasók nagyon rokonszenvesek voltak, de nekem mindenképp vízálló kellett, és náluk csak az egyik 6”-os olyan, és persze az áruk sem baráti.)
A webszerver egyébként fordítottam megoldható ezen is: a Calibre tud olyat, hogy indít egy egyszerű webszervert, amit az olvasó böngészőjében meg lehet nyitni, és letölteni róla bármelyik Calibre könyvtárában lévő könyvet. (Meg van valami KOReader – Calibre wireless integráció is talán, de még nem jöttem rá, hogy működik, de nem is hiányzik.)
-
Skynet258
veterán
válasz
Helios
üzenetére
"szoftveres oldalon lehetne sokkal jobban konfigurálható olvasóprogram (olyan, mint a KOReader), webszerver amivel egyszerűen betallózva lehetne feltölteni rá könyvet böngészőből"
Nálam az Onyx Boox Nova Air 2 ezeket tudja (az elsőt az Android miatt, mert lényegében bármit rátehetsz, a másodikat alapból). Perpill nem is tudnék erről mire váltani még ha akarnék se (mérete jó, sebessége jó, dizájn számomra tetszetős, adnak hozzá cerkát ha firkálni támad kedvem), tud mindent ami nekem kell (még többet is igazából). Az ára mondjuk tokkal együtt kicsit fájt.
Az elődje nálam egy inkpad 3 volt, azt is szerettem mondjuk (ott a könyveket Dropbox-szal tettem fel, utálok kábelezni). Ha elvonatkozatok a technokrata énemtől az is bőven kiszolgált volna egyébként, csak szeretek minden szirszart kipróbálni.
-
bwoay
nagyúr
válasz
Cs1csó
üzenetére
egy kétmagos processzor a dedikált olvasóknál már szinte kuriózumnak számít, de ha belegondol az ember, itt nincs is egy rakás olyan folyamat, amit a háttérben kell, hogy fusson, nincs szükség sok RAM-ra, és már 2 GB tárhelyen is rengeteg könyv fér el.
a gyártók szempontjából egy e-book olvasó szépsége meg pont abban rejlik, hogy pl egy mobiltelefonhoz/tablethez képest filléres komponensekből áll, de ahhoz képest meg aránytalanul drágán lehet adni.
a kérdésede válaszolva: igen, drágább olvasók gyorsabbak, de egyrészt nem olyan szignifikáns a különbség, másrészt a lapozást (mert alapesetben ezt a tevékenységet végezzük rajtuk leggyakrabban) mindegyik gyorsabban megoldja annál, amennyi időt ez igénybe vesz egy nyomatott könyvnél. szerintem az esetek túlnyomó többségében sokkal inkább a kijelző a szűk keresztmetszet a sebességérzetet illetően, ez meg a technológia sajátosságából adódik.Helios:
az erős procik már ott vannak az androidos olvasókban. fényérzékelő 10 évvel ezelőtt is volt. a szemkövető lapozást nem tudom elképzelni úgy, hogy hatékonyan működjön, de persze ettől még lehetne. a webserver jó ötlet, de emlékeim szerint pocketbookon van pl dropbox integráció. -
Helios
tag
válasz
Cs1csó
üzenetére
Bár bőven elvagyok a mostani lehetőségekkel is, de nekem azért lennének ötleteim. :)
Cs1Csó említette a jobb processzort (tényleg jobb lenne fürgébben és akár több CPU-t igénylő zenei formátumokra, háttérben webrádiókra is jó lenne), lehetne fényérzékelő automatikus fényerő szabályozáshoz, szoftveres oldalon lehetne sokkal jobban konfigurálható olvasóprogram (olyan, mint a KOReader), webszerver amivel egyszerűen betallózva lehetne feltölteni rá könyvet böngészőből. Felső kategóriában pedig szemkövetős vagy hangalapú, esetleg mozgás vagy gyorsulásérzékelős automatikus lapozás. (Bár lehet, hogy ezeket már 1-1 eszköztudja.)
-
Cs1csó
titán
Emiatt kérdeztem. Ami nekem feltűnt, hogy egy "olcsóbb" olvasóban - mint pl. a PB Touch Lux 5 - nem túl acélos a processzor az az a szegmens ahol ki lehetne maxolni a dolgot, hogy még fürgébb legyen. (piszkosul érződik a patikamérlegen kiszámolt teljesítmény)
A drágább olvasók "gyorsabbak" ? -
bwoay
nagyúr
válasz
LittleBiG007
üzenetére
engem nem szomorít el - ugye sokszor mondom, hogy már 10 éve is volt a célra tökéletes olvasó, onnan meg nehéz továbbfejlődni. és itt még marketingelni is nehéz, mert ha olvasni akarok, akkor nem lehet nekem egy újabb e-book olvasót eladni azzal, hogy az előző modellhez képest jobb lett a kamera
de legyünk öszinték: az elmúlt 10 évben a legkomolyabb előrelépés a warm light meg az USB-C volt
és mindkettő nélkül létezik boldog élet. -
Cs1csó
titán
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Milyen újítást hiányolsz? Mármint ami "nem jelent meg"'
-
Dr. Akula
félisten
válasz
csibe1
üzenetére
14" (=A4 méret) még belefér a táskába, de mondjuk otthonra inkább egy 25" eink monitor kéne.

-
LittleBiG007
aktív tag
-
Helios
tag
válasz
d.sophie
üzenetére
6”-os Kindle olvasóról váltottam 7.8”-as PB Inkpad 4-re, leginkább a méret miatt (nagyon zavart már a sűrű lapozás). Az én szemeim nem láttak különösebb változás a két kijelző minősége közt, de a nagyobb képernyőméret túlzás nélkül új élményt adott az olvasásnak. (Elvileg majdnem 70%-al nagyobb a 7.8-as kijelző területe.)
-
bwoay
nagyúr
válasz
d.sophie
üzenetére
én egy Kobo Librát próbálnék ki a THD3 után, számomra az lenne logikus. HA nem akarnék Kindle-t. Mert amúgy meg az új Paperwhite, bár azon meg marhára nincs lapozógomb.
Igazság szerint én úgy látom, hogy nem sok jó dedikált olvasó jelent meg az utóbbi időben, mármint a régiekhez képest minimális az előrelépés, vagy konkrétan semmi. Valahol viszont pont ez a szép ebben a kategóriában, ritkán van késztetés a cserére, az akkor sem feltétlenül van értelme. A THD3 a mai napig egy csúcsmodell.
-
d.sophie
csendes tag
Sziasztok!
Kérném a tanácsotokat.
Egy PB Touch HD 3 tulajdonosa vagyok pár éve. Lassan érik a gondolat, hogy váltanék ( ilyenkor a régit mindig megkapja anyukám
)A kérdésem arra vonatkozna, hogy szerintetek mi az ami érdemi váltást jelenthet? Örülnék, akinek van tapasztalata az említett olvasókkal - de minden tanácsot elfogadok.
Méretben 8 colosra ( azaz a 7.8-asokra ) gondoltam, a 10 már hatalmas, a jelenlegi 6-ot már kicsinek érzem.
Nincs különleges elvárásom, de a leírások alapján biztonytalan vagyok, hogy a PB Inkpad 4 vagy 3Pro egyáltalán jelentene-e bármi fejlődést, vagy tök ugyanolyan, esetleg nem is olyan jó a képe, csak hajszállal nagyobb? Kindle-t nem akarok, de ha van más márka aminél elérhető pl. az emailes vagy felhő tárhelyes könyvküldés, akkor átgondolom a márkaváltást is. -
Dr. Akula
félisten
válasz
Apollyon
üzenetére
Oszcilloszkópon több az fps.

-
válasz
LittleBiG007
üzenetére
Külföldi is lehet.
Feltételezem, hogy neked is lehet küldeni a linkeket, ugye? -
Oké, akkor jöhetnek privátban a linkek, be fogom azokat tenni az összefoglalóba.
-
Helios
tag
Csak érdekesség a tokmérettel kapcsolatban: a Pocketbook Inkpad 4 (és Inkpad Color 2) gyári tokja, tulajdonképp csak egy kijelzővédő ami összesen kb. 3 millimétert ad az olvasó vastagságához. Mikor megrendeltem, akkor gondoltam, egy teljes tokot kapok (mert nem találtam semmi infót róla és olyat láttam a többinél), de tulajdonképp csak a kijelzőnek ad plusz védelmet. Úgy lehet feltenni, hogy az olvasó hátoldalának baloldala egy lepattintható 2 centi széles műanyag csík, ami helyére felpattintható a kijelzővédő ugyanekkora hátsó része, és onnan hajlik rá a kijelzőre egy elég merev, de vékony fedőlap, ami elég erősen mágneses, így nem csúszkál.
Így az olvasó háta (kemény, kissé recés műanyag), alja, teteje és jobb oldala (fémhatású kemény műanyag) nincs külön védve. Elején meglepő volt, hogy csak ennyi, de igazából most nem is érzem szükségét többnek. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
"Carta" kijelző. A sebességet meg igen, youtube videóból kell megtudakolni, mivel sok mindent amúgy sem lehet egy olvasóval csinálni.
A kézben fogás teszteléssel meg nem nagyon lehet mit kezdeni, egyrészt nem csak otthon, de pl. UK-ben sem lehet sehol kipróbálni ezeket fizikailag, másrészt meg úgyis kell hozzá valamilyen tok, ami változtat a méretén. Legalábbis szerintem csak a reklámképeken látni használat közben tok nélkül ezeket az eszközöket.
-
Cs1csó
titán
válasz
Oldman2
üzenetére
Az ALZA ezt csinálja, írja a honlapon, hogy pl. ha nézel egy terméket ami 50k HUF akkor alatta van egy link, hogy "felbontott termék 44kHUF"
DE máshol ezzel nem nagyon találkozom tehát ott simán újként eladják.Amúgy szerintem pont az e-könyv olvasóknál pont a kijelzőben nincs nagy variálás hiszen most a legtöbben a "Clara" kijelző van a méret/felbontás alapján pedig lehet tudni, hogy mennyire "HD" a felbontás.
Nyilvánvaló hogy mennyire fürge a rendszere stb. azt úgy ahogy vissza tudja adni egy YouTube videó. -
Oldman2
nagyúr
válasz
zsoltzsolt
üzenetére
Leárazva eladják. Mi ezen a különleges?
-
-
Helios
tag
válasz
Sang66
üzenetére
Májusban én is kérdezősködtem itt erről. Én azóta sem tudok ilyen helyet.
-
Sang66
csendes tag
Tudtok esetleg olyan boltot Pesten, ahol kézbe lehet venni, ki lehet próbálni reader-eket? A Media Marktban már tapiztam, de csak egyetlen 6 colos black&white pocketbook működött. Jó lenne megnézni a 7.8-as színes kijelzőt és sebességét, ha lenne ilyenre lehetőség.
Új hozzászólás Aktív témák
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Háztartási gépek
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Milyen notebookot vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Battlefield 6
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab S10 FE (SM-X520) 128 GB / 8 GB újszerű karcmentes állapot + Spigen tok
- BONTATLAN Új Ipad 9th 10th 11 gen. Air 6 7 , Ipad Pro Mini 7 IPADEK Azonnal DEÁK Térnél Átvehető.
- iPad Air 4. Gen 2020 Wi-Fi+Cellular 64GB Sky Blue, 97% aKKUval, Üzletből, garanciával
- IPAD Pro 12.9 2.Gen 512GB Wifi+CELLULAR, ÜZLETBŐL, 27% ÁFÁS SZÁMLA. GARANCIA
- Samsung Galaxy Tab S11 11" 256GB Wifi, 3 év gyári garancia + Ajándék Galaxy Buds 3 + gyári tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
) - utolsó hozzászólások között volt szó a NookManager-ről meg a root-olásról. Touch-omat odaadtam már valakinek, a Glowlight-os meg van még, rootolva. Egy skót srác árulta őket az ebay-en, nagyon olcsón, rengetegen vettek tőle, aztán Magyarország kikerült a országok közül, ahová postázta, ugyanazon okokból, mint az amazon.de 35 euro feletti rendelésnél az ingyen szállítás.

lehetne itt is pár évente duplázni a magok számát meg az órajelet, a RAM mennyiségét meg a tárhely sebességét, a kijelző felbontását is akár, de akkor sem olvasnánk el rajta gyorsabban egy könyvet
de legyünk öszinték: az elmúlt 10 évben a legkomolyabb előrelépés a warm light meg az USB-C volt
na igen a TOK az alap, nálam is.