Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. április
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobo-t csak rövid ideig használtam, a gyári szoftvert akkor is inkább kepub-bal, mert az epub-ot tényleg az Adobe motor nyitja meg és nem voltam vele túlzottan elégedett. Szóval könnyen lehet, hogy tényleg kalkulál egy virtuális oldalszámot mint ami Kinde esetén a Location.
Tehát az epub oldalszámok nem felelnek meg (általában) semmilyen fizikai könyv oldalszámozásának (ami nagy gond minden olyan helyzetben, amikor papíros kiadványok oldalszámozására kell(ene) hivatkozni, lásd oktatás, publikációk, stb.), és az ebook olvasón (fizikailag) megjelenő "oldal"-nak sem.
Maga az epub (és más) ebook formátum alapból tényleg nem tartalmaz oldalszámozást, hiszen pont a folyó szöveg tetszőleges újratördelhetősége a lényeg. Ezért sok szoftver a megjelenített oldalakat számozza be dinamikusan.
Az epub kiegészítő infóként viszont tartalmazhatja a papírkönyv oldalszámozását, ilyenkor plusz metaadatként a papírkönyv oldalszámaihoz egyesével hozzárendelik az epub egy-egy pontját. Nekem több ilyen könyvem van, és van olyan könyvem is ahol a szöveg viszonylag sokszor hivatkozik a könyv xxx oldalán található részre. Itt szépen megcsinálták, hogy az oldalszám hivatkozás egy link, ami odaugrik a könyvben ami a papírkönyv xxx oldala volt.
-
rednifegnar
senior tag
vegul is olvashato csak fura (beallitasi lehetoseg nincs).
inkabb mar az zavar, hogy kicsi a kijelzo es nincs valamifele hattervilagitasa.
az akksi is mar keveset bir. lattam lehet kapni utangyartottat, bar ezekkel az utangyartott akksikkal nincsenek jo tapasztalataim, lehet nem is lenne ertelme cserelni.
talan inkabb vennek masik olvasot. nem vagyok kepben total. fontos, hogy legyen hattervilagitasa, meg azert nagyobb kijelzo, de ne tul nagy (kb 8", no meg a kavatol is fugg mert ennek eleg nagy).
szoftverben nem tom mikent vannak manapsag, mi az amit erdemes venni (ár nem annyira szamit).
nekem szinte minden konyvem rtf-ben van, az valt be ennel a sonynal. metaadatok nincsenek, igazabol sosem hianyoztak, abrak se kellenek.
usb hattertarkent ramasoltam es kesz. a katalogusaival volt kavaras mert azt nem nagyon kezelte emberi modon. erre vegul irtam egy progit amivel odatszem neki a katalogusait es azt hiszi a sajatja, igy bele tudom varazsolni a dolgaimat.
meg van egy olyan hulyesege a miatt hogy irto lassu a procija, miutan lehuzom az usb-rol (akkor is ha nem csinaltam semmit) vagy 5 percig homokrazik.
jo lenne ha lehetne torolni is a fajlt magan a keszuleken (nem tom ilyen letezik e amin van valami alapszintu fajlkezlesi lehetoseg). -
Ébri
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Sony olvasók új korukban elég kontrasztosak voltak (Sony után a PW2 szürkébb volt még gyengébb világítással is), szóval én látok rá esélyt, hogy a kijelzője már nem a régi. Mivel fizikai festékcseppekkel dolgozik, én nem tartom lehetetlennek, hogy elöregedhet a kijelző.
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
Beállításokban a képernyőfrissítést kellene próbálni, ha van ilyen. Talán segíthet...
-
rednifegnar
senior tag
hi!
nem vagyok nagyon jartas ebook temaban, szinte semennyire nem kovetem a dolgokat. van egy sony prs-300-as olvasom, eleg kicsi, mar vagy +10-en eves, en is hasznaltam vettem anno (datumok szerint 2009 kornyeken...).
evekig el volt teve, most megint eloszedtem, mukodik jol, igaz az akksija mar padlon van, meg hat iszonyat lassu. uj koraban is lassunak szamitott hat meg most.
a kijelzoje is eleg kicsi.
azt vettem eszre, hogy elegge szellemkepes, kikapcsolva se tunik el rola a fejlec meg lablec, mint mikor beeg egy monitor.
mennyire birjak ezek az eink kijelzok a gyurodest? van ilyen, hogy elhasznalodik? vagy inkabb eloregszik? mert sokat hasznalva nem volt.
a masik baja hogy a kontrasztja is eleg gyengus. nem is egyenletes, bal felul gyengebb, de ugy alatalaban vevev halovany.
nem emlexem mar milyen volt regen, nincs osszehasonlitasi alapom se, de eleg szurkek a betuk.
olvasni persze olvashato de nem tul acelos.
-
robi-k
őstag
válasz
Dolphine
üzenetére
Akksit könnyű cserélni, az alaplapot sem lenne nagy kunszt, de egyszerűen nem lehet hozzá beszerezni (régebbi Kobo Aura H2-hez van, de a One-hoz nincs). Már leveleztem a Kobo-val is, sajnos nem tudnak segíteni, nincs raktárkészletük alkatrészekből (a valóságban a Kobo nem gyárt semmit-sem, OEM partnereknél végezteti el a Kobo olvasók legyártását).
Hát akkor így jártam, sajnálom, jó kis olvasó volt
-
válasz
matti70
üzenetére
Megpróbáltam utána menni a neten az oldalszám kérdésnek. Az olvasottak alapján az lehet a helyzet, hogy az epub-ban tipikusan nincsenek megadva oldalszámok, vagy akárcsak az, hogy hány oldalas a könyv (pedig a struktúrában van ilyen nevű mező, de én mindenhol nullát látok benne), ezért az ebook olvasó általában hozzárendel egyet, az ADE (Adobe Digital Editions) például azt mondja, hogy legyen egy oldal 1000 karakter. Ennek a megoldásnak megvan az az előnye, hogy a könyv (virtuális) oldalszáma változatlan marad, ha olvasás közben változtatjuk a betűméretet, fejléc tartalmat stb. (Ez az én olvasómon is így van.)
Tehát az epub oldalszámok nem felelnek meg (általában) semmilyen fizikai könyv oldalszámozásának (ami nagy gond minden olyan helyzetben, amikor papíros kiadványok oldalszámozására kell(ene) hivatkozni, lásd oktatás, publikációk, stb.), és az ebook olvasón (fizikailag) megjelenő "oldal"-nak sem.
Kobonál az epub formátum hasonlóan működik (találtam hivatkozást, hogy az ADE szoftverét használja konkrétan, ez nem tudom, hogy igaz-e), viszont vannak utalások arra, hogy a kepub esetén másként történik az oldalszámozás (mert azt más szoftver modul dolgozza fel?), de ezt eddig még nem próbáltam ki a gyakorlatban.
-
Lien
aktív tag
-
Apollyon
Korrektor
Nekem volt / van némi problémám ezzel a dologgal. Van egy kwmobile márkájú tokom, ami egyébként a Claranál bevált, Libra 2-nél kevésbé, mert már itt a kijelző alatt is van 3 hall szenzor, plusz 1-1 a két gomb alatt/fölött. És ha nem hajítom meg enyhén a tok fedelét, nem ébreszti / altatja az olvasót.
Van "gyári" kobo tok is, azzal simán ébred/alszik a Libra 2, de nem szeretem a gyári tokot mert nem jó a fogása, a kwmobile-osé meg kellemes szövet anyagú. De valszeg gyengébb a mágnese a gyári tokhoz képest, plusz ezzel az 5 szenzorral már nem olyan problémamentes az ébresztés / altatás funkció. Nem is igazán értem, miért kellett 5 szenzort beépíteni ehhez a művelethez.
Ezért én beállítottam 10 percet a sleephez, és 1 órát a power offhoz, ha valamiért mégsem rakná le sleepbe a tok becsukása az olvasót.
-
Lien
aktív tag
Valaki tapasztalt már olyat Libra 2-vel, hogy miután sleepbe rakta egyből rázárta a mágneses tokot, nem várva meg a 1 másodperces képernyő alvásra kapcsolást és végig olvasó állapotban maradt? Nem tudok másra gondolni, mint ebben maradt pedig elvileg 5 perc után automatikusan sleepbe kéne mennie csak szerintem a mágnes valamennyire megbolondította a kijelzőt.
-
válasz
fattyu
üzenetére
Igen, mint "olvasási felület" szerintem (és pár éves emlékeim szerint) kiváló, finoman állítható a lapkép minden alap jellemzője, reszponzív és az UI szép, modern. Anno ezzel az UI-val összehasonlítva a KOReader-t én is kevésbé vonzónak találtam. Persze kis idő múlva megszoktam és beláttam, hogy a funkciógazdagság és személyre szabhatóság jóval fontosabb, mint az olvasás során néha felbukkanó egy-két ablak milyensége.
Azóta a KOReader is csinosabb lett itt-ott, másrészt viszont az, hogy beállíthatsz minden funkciót amit szeretnél egy-egy érintésre, suhintásra, hogy milyen rugalmas a beállításokban és még a rosszul formázott könyveket is lehet vele epub szerkesztés nélkül olvasni, már nem felcserélhető nekem más szoftverre. Imádom és sokat használom pl. a Wikipedia támogatását, nem tudom pl. Kobo-n van-e ilyen. Vagy pl. használtam már azt a lehetőséget benne, hogy olyan könyvnél, ahol tetemes részt tesz ki a lábjegyzet a végén, az kizárható az normál oldalkezelésből, és még sorolhatnánk.
És folder view is van, és de jó, hogy van, a Kindle címkézett zagyvasága helyett...
-
Ébri
senior tag
válasz
matti70
üzenetére
Igen, kindle-n mindig is jobb volt. Kobon valamiért (legalábbis négy - öt éve ez volt) felébreszti alvásból, s nem folyamatosan marad sleep módban. Ez fogyasztásban 10-30% pluszt jelentett, látok rá esélyt, hogy ezért került bele a több napos szünet esetén a gép kikapcsolása lehetőség (most megnéztem, valóban sokat fejlődött, a kobo vastagítása azért fokozatmentesebb, de ez is jól használható, s a lenti status bar valóban jóval jobb mind bármely másé). Ráadásul kobora kepub-okat másoltam, amit régebben kissé furán kezelt, tehát koreadert sima epubbal etettem, most úgy látom nem zavarja már ha kepubot kap. Szóval vaóban kézreállóbb.
-
Pár éve én is használtam Kobo-n pár hónapig, valóban többet evett a gyárinál, és akkor még pl. fontvastagítás sem volt. És tegyük hozzá, hogy a Kobo gyári szoftvere szerintem is nagyon jó, így akkor még én is hezitáltam a kettő közt.
Kb. 3 éve Kindle PW3-on használom, azóta a KOReader elég sokat fejlődött, és én már annyira megszoktam a sok funkcióját, hogy nem szeretnék mást használni. A fogyasztása pedig legalábbis a Kindle-n és úgy indítva, hogy a gyári szoftvert először kilövi maga alól nagyon jó, 1,5-2% óránként, átlag 30-35 óra kijön két hét készenléttel együtt egy 7,5 éves készüléken.
-
Ébri
senior tag
válasz
matti70
üzenetére
Azóta nem tértem vissza
. Nem tudom, mennyire fogyaszt többet, mint az alapszoftver, mikor teljesen jól működött, akkor is többet fogyasztott a gyárinál, bár nem eszetlenül. Oxford szótáraim stardict formátumúak, így koreaderre felmentek, angol könyveket azon olvastam, de mostanában a sima magyar-angol szótárral elvoltam, amit alap kobo szoftverre is fel tudtam tenni, szóval ezek szerint akkor vagy 3 éve nem használtam koreadert. Fent van, csak nem indítottam el. -
Calibre-rel tettem fel (7.10), nincsenek benne pluginek telepítve. (Egyelőre nem erőltetem, mert az olvasó új modell, és nem tudom, hogy mennyire kiforrott a támogatása. Azt hiszem a 7.9 még egyáltalán nem is támogatta.)
#25876 matti70 Végignéztem az összes fájlt, sehol nincsenek oldalszámok. Most az látszik valószínűnek, hogy amikor az olvasó "importálta" az epub-ot, akkor rendelhetett hozzá oldalszámokat.(?) Ha legközelebb rádugom számítógépre, (és nagyon ráérek), akkor megnézem, hogy a gépre felmásolt anyagban látszik-e valami. (Persze, ha valami bináris formátum, akkor így jártam.
) -
Ébri
senior tag
Simán másolsz az olvasóra, vagy calibre-vel teszed fel? Én calibre-ban a kobo extended nevű add-int használom, ott be lehet állítani hogy olvasóra tételkor mit csináljon, pl. vigye a tageket mint kategóriát, illetve konvertálja kepubra, a kepub olvasó az eszközön megjelenő oldalszámot mutatja.
(Én a betűvastagítást a gyári olvasón használom, ezért nem szoktam koreaderen olvasni az utóbbi pár évben, de ha nem ragaszkodsz a gyárihoz, egyetértek, hogy a koreader bőven jobban paraméterezhető, s a felrakása sem túl bonyolult, bár azért van vmekkora kockázata, mivel a KFMon és Nickelmenu felrakásával az alaprendszerbe nyúl bele).
-
Szinte teljesen biztos, hogy a valódi oldalszámot látod, a Kobo gyári szoftverben az epub (nem kepub) fájlt az Adobe motor nyitja meg és az kezeli ezt. Viszont nem a html fájlok tartalmazzák, ez metaadat és külön xml-ben vagy a toc.ncx-ben van.
Ha KOReader-t használnál ott szabályozhatnád, hogy melyiket vagy mindkettőt mutassa-e.
-
Beletúrtam az epub-ba és tényleg. Következő könyvnél meggondolom, hogy megoperáljam-e, kösz. (Persze jobb lenne, ha egy megvett könyvet egy megvett olvasón nem kellene operálgatni, de lehet, hogy ezzel már túl kukacoskodónak tűnök.)
A másik problémára (a láblécben az oldalszám csak kb. minden második lapozásra lép egyet) esetleg van ötlet? (Ha már turkáltam, akkor megnéztem, hogy van-e valahol oldalszám a html-ekben, de én nem láttam. Lehet, hogy még bugos a szoftver?) Igazából ki is kapcsoltam a láblécet, mert idegesített, és lehet, hogy nem is kapcsolom vissza, elég a progress bar. De azért technikailag továbbra is érdekelne.
-
Ébri
senior tag
Ez így van, gondoltam is rá, de ő gyári szoftverre kérdezett. Nem tudom, mennyire lehet állítani az egyéb gyári szoftvereken, mivel valóban ha a készítő így szeretné, akkor logikus, hogy így jeleníti meg. Az már más kérdés, hogy miért nem lehet kikapcsolni mivel engem nem érdekel, még ha nem is olyan részletesen, mint koreaderben. Szerencsére nem sok alapbeállításokban fixált könyv van.
-
Ébri
senior tag
Ha CSS-ben be van állítva, akkor nem lehet átállítani. Egy megoldás, hogy megnézed a CSS-t, s kiszeded a text-align-okat, vagy egy gyors kereséssel ezt találtam calibre-ban conversion settings --> look and feel --> filter style information --> tick all the boxes --> convert.
-
Az, hogy a megjelenített oldalszámnak köze nincs ahhoz, hogy hányat lapoztam, amiatt van, mert az epub-ba be van égetve az eredeti (papíros?) változat oldalszámozása, és azt mutatja? Illetve lehet, hogy azért nem tudom kikapcsolni a sorkizárt megjelenítést, mert az is az epub-ba van égetve? (Kobo a gyári szoftverrel.)
-
Helios
tag
Akit érdekel a fekete-fehér és színes olvasó összehasonlítása annak érdemes pár percet rászánnia a Good eReader oldalon frissen megjelent cikkre és a hozzá tartozó videóra, amiben Kobo Clara BW (E INK Carta 1300) és vs Kobo Clara Colour (Kaleido 3) kerül fej-fej mellett összehasonlításra. (Aki nem tud angolul, annak is érdekes lehet a videót megnézni.)
Aki nem akar időt szánni rá: a konklúzió az, hogy nincs teljesen univerzális olvasó még. A színes Kaleido háttere mindig "sokkal" szürkébb és nem annyira homogén, mint a fekete-fehér Carta kijelzőben. (Ezt láttuk korábban consono bejegyzésében is.) Viszont, ez a különbség inverz - éjszakai - módban nem igazán érzékelhető, illetve esetlegesen kárpótolhat érte a színes a kijelző megléte.
-
Ébri
senior tag
válasz
szkaroly
üzenetére
Kijelző ugyanaz, de a körítés nem. Fogalmam sincs, hogy valójában milyen arányban törnek, de itt főleg néhány típusnál szinte csak PB-re emlékszem. Simán lehet gyengébb üvegfelület valahol (bár szerintem az jön a kijelzőpanellel), vagy a műanyag körülötte hajlamosabb elmozdulásra.
Mondjuk Touch HD gyakoribb ilyen hibáira én se emlékszem. -
blendész
tag
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Ha össze-vissza mintázódik a kijelző, az amúgy biztos, hogy kijelző-hiba? Aliexpressen néztem, 25-27 ezer közt árulnak kijelzőket, de ha megrendelem és a végén kiderül, hogy nem is az volt a gond, akkor még nagyobb a bukó.
Nem tudom mi legyen, 3 éves múlt az olvasó, szerintetek egy új Verse pro árának szűk felét érdemes lehet rákölteni még? (Nem tudom, hogy az egyéb részei mennyire szeretnek szintén elromlani.) -
válasz
szkaroly
üzenetére
Legalább a Kobo eljutott odáig, hogy a legújabb eszközei hivatalosan is javíthatók. Ez szerintem mindenképpen a javára írandó, bár ha megnézi az ember, hogy pl. mivel jár mondjuk egy kijelzőcsere, akkor a lelkesedése alighanem lelohad kissé.
(Szóval minden tiszteletem azoknak, akik házilag belevágnak egy ilyenbe...) -
-
blendész
tag
Van egy garanciaidőn túli, eddig szeretett Pocketbook Touch HD, aminek a fél kijelzője megadta magát, mindenféle válozatos krikszkrakszokat hajlandó csak rajzolni... Van bármilyen megoldás, amihez nem kell ezermesternek lenni és megéri szórakozni vele, ahelyett, hogy vennék egy hasonlót?
(Közelre elég élesen látok, nem tudom, hogy pl a Verse kisebb felbontása feltűnne-e a kissé drága Pro verzióhoz képest. Amúgy fotóstáskában volt, tokkal használom mindig, elvileg semmi durvát nem kaphatott...)
Más: sokan emlegettétek a Koreadert. Tényleg csak egy pár főbb pontban leírná vki, hogy miért is érdemes feltenni? Mivel tud érdemben többet, mint a gyári? -
válasz
Komplikato
üzenetére
Átlagos könyvekből (állítólag) akár 10-12 ezret is fel lehet rakni 16GB-ra, de kezdő felhasználóként én már a pár százat is nehezen kezelhetőnek gondolnám. (Ez nem egy tablet sebességű felület. Olvasni bőven elég, de ezen böngészni egy könyvgyűjteményt...) A nagy tárhelyet a hangoskönyvek igényelhetik, ha valaki hallgat olyanokat, de Kobo Clara BW/Colour-ra már csak a Kobo-tól vásárolt (vagy bérelt) hangoskönyvek kerülhetnek fel (azaz a gyári szoftver csak ezeket kezeli). De hangoskönyvet bármin is lehet hallgatni.
-
BoB
veterán
válasz
Komplikato
üzenetére
Nem, a pdf lényege hogy bármin nyitod meg, mindig ugyanúgy néz ki és nem a kis méret.
-
Ébri
senior tag
válasz
Komplikato
üzenetére
Felteszem a rendszer ugyanaz mint a többi kobon.
Nekem Kobo Libra 2-n 1 GB-nyi könyv van fent, s már így is elveszek a sok könyvben fent, mikor olvasni akarok, szóval epub/kepub-ból betölteni 16 gb-t már elég kezelhetetlen.
Én a rendszer magyarításáról nem tudok, de koreader elég könnyen felrakható, s abban magyar is választható nyelvként. Annyi, hogy ha nem gyári olvasó, akkor epub-kat nincs értelme kepubra konvertálni.
-
Komplikato
veterán
OFF: Csóri PDF lényege az lett volna, hogy egy átlagos könyv ráfért volna a ma már kihalt kisfloppy-ra, erre 100MB-os szörnyeket gyártanak vele.

ON: Nézegetem én is a Kobo olvasókat, a Kobo Clara Colour elég érdekesnek tűnik. De.
Hivatalosan nem támogat magyar nyelvet. Ugyan rég nem jártam a topikban, de rémlik, hogy ez megoldható volt a régebbi Kobo eszközökben. Az újakkal is meg lehet oldani?A másik, hogy ha jól értem nincs SD kártya hely. (Nyilván feláldozták a "vízhatlanság" oltárán.) 16GB könyveknek sok hely, de én vagyok olyan hülye, hogy telepakoljam. Mennyire hátrány az SD hiánya?
-
-
Peace
nagyúr
Conrad Totman - Japán története
Calibre nagyon szépen megcsinálja a konvertálást, csak lehet a 400 MB meg az 1GB-os fájl már túl sok a Pocketbook-nak. Direkt otthagytam a homokórával, de nem történt semmi. Egy darabig ég a LED, mintha dolgozna, aztán az is kialszik, mintha feladná......
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Végül egy PocketBook Verse lett, és egyelőre első benyomások alapján nagyon meg vagyok vele elégedve. Nem használtam még ilyen eszközt, így összehasonlítani nem tudom, de nagyon tetszik. (El is kezdtem megszabadulni a könyveim egy részétől
). Könnyű, kényeles tartani, elvileg sokat bír az akku, majd kiderül, a háttérvilágítás teljesen kellemes, mindenféle körülmények között tök jól látni, wifi, usb-c, simán bármilyen könyvet rá lehet pakolni USB-n keresztül, de van hasonló funkciója mint a Kindle-nek (e-mailben rá lehet küldeni). Egyszerű, magától értetődő kezelés ilyesmi. 8GB tárhely bőségesen elegendő, de bővíthető is bár egyelőre nem tűnik kevésnek a hely.Egy szó mint száz, nagyon örülök neki és remélem jó társam lesz sokáig.
-
Cs1csó
titán
Szia, valószínűleg nincs OCR-ezve (optikai karakter felismerés) AbbyFine Readert kellene ráengedni (bár lehet az sem fog boldogulni vele) Aztán ha az kész utána már lehet konvertálni akár pl. DOC-ba és úgy megnézni hogy WORD-ben vagy LIBREOFFICE-ban megnyitva hogyan is fest.
Andrew Hodges: Kódjátszma c. könyvét csak 180MB-os PDF-ben tudtam magyar nyelven megszerezni és nem boldogult vele az AbbyFine Reader, De az Adobe Acrobat Reader Pro sem. A kiindulási PDF mérete volt túl nagy és nem értem a problémát és hogy mit kell vele kezdeni. Szerencsére van elég olvasnivaló (kb. a következő 50 évre) úgyhogy nem aggódom. Majd megszerzem könyv formájában. -
Peace
nagyúr
Segítséget kérnék. Van egy Pocketbook Touch Lux 5-öm és egy 130 MB-os PDF könyv. Nem tudom rendesen olvasni, hiszen nem állíthatom a betűméretet kedvemre, mint egy epub vagy mobi formátumnál. El tudom forgatni, de úgy is szörnyű élmény. Főleg a lapozás. Átkonvertáltam epub és azw3 formátumba. Mindkettő 1 GB feletti lett és a reader kifagy tőlük. Átkonvertáltam mobiba, úgy 400 MB, de szintén megfagy a reader, csak homokórázik végtelenségig. Valami okos tanács erre a szitura?
-
Laslow
senior tag
válasz
Cs1csó
üzenetére
Én teljes sötétben szoktam olvasni (Kindle PW5-ről), semmi bajom vele, maximális sárgítással, 9/25 fényerővel. Az inverz módot egyszer kipróbáltam, de nekem nem jött be, hogy szürke alapon fehér betűket olvassak... Lehet, ez is csak megszokás kérdése, és meg lehet szeretni.
-
Cs1csó
titán
Tök sötétben nem jó (én nem szeretek) semmilyen világító dolgot bámulni (se tévét, se mobilt).
Pontosan így vagyok ezzel én is:
- a tévém mögött van egy kicsi halogén izzós lámpa felfelé fordítva így a plafonról jön a szórt fény. A PC-m a tévé mellett van tehát amikor este PC előtt ülök akkor is megy ez a kis lámpa.
- teljes sötétben sem lesz sokkal jobb az olvasás még e-olvasóval sem, ami javíthat a helyzeten (már ha nem kapcsolsz legalább egy kis villanyt ami arra nem is elég, hogy jól lásd a kijelzőt de legalább nem "vaksötétben" vagy) ha kisebb fényerőre állítod az olvasó fényerejét és ha van mód "sárgításra" azt is bekapcsolhatod, esetleg ha tudja az olvasó az inverzt módot (Koreader tudja) azt is ki lehet próbálni (ilyenkor fekete alapon fehér betűk vannak) ezek mind enyhítik azt hogy csak egy helyről jön a fény.A legjobban talán az inverz mód vált be moderált fényerővel és sárgítással, főleg ha olyan körülmények között vagy, hogy nem tudsz külső világítást megoldani pl. egy sötét buszon olvasol vagy nem akarsz másokat zavarni az erős fénnyel stb.
DE a lényeg, hogy ha te is úgy állsz ehhez mint én és utálsz bármilyen világító kijelzőt nézni vaksötétben akkor az E-olvasót is érdemes nem vaksötétben használni.
Szerintem a szem egészsége érdekében sem jó a vaksötétben tévézés, monitor bámulás, olvasás, mobilozás. -
válasz
csibe1
üzenetére
Félhomályban szerintem nem probléma a mobilon olvasás, ha eléggé le van véve a fényerő. Tök sötétben nem jó (én nem szeretek) semmilyen világító dolgot bámulni (se tévét, se mobilt). Meglátjuk, milyen lesz az e-ink, ha lesz.

(Amúgy vannak elég érdekes okfejtések a témában, azon az alapon, hogy foton-foton --azaz miért lenne kellemesebb a szembe csapódó foton, ha megvilágított e-ink kijelzőről jön, mint ha lcd kijelzőből jönne, ha amúgy a paraméterei ugyanazok. Végül is hoztak fel érdekes elméleteket, de át kellene gondolni őket. Vagy találni kellene valami tanulmányt.)
#25824 Arolotifar Tisztában vagyok vele, és semmiképpen sem szerettem volna egyetlen sokoldalú e-ink eszköz lelki világába belegázolni. De valamiért úgy gondolom, hogy a számuk, és így a relevanciájuk eltörpül az alap készülékekhez képest. De ebben is tévedhetek...
BTW, volt a kezemben olyan mobil, aminek egyik oldala LCD, a másik e-ink. Tkp. egész használható konstrukció, de azért megvannak a hátrányai is. (Nem mostanában volt.)
-
csibe1
veterán
"A szemkímélés érdekes kérdés: régen ugyanis az ebook olvasók nem világítottak. Most, hogy pár hete nézegetem az ebook-os fórumokat, azzal szembesültem, hogy manapság nagyon sokan már nappal is világítással olvasnak (hiába lett jobb az e-ink), azaz a mobil világító képernyője helyett az ebook reader világító képernyőjét nézik. (Lehet, hogy amiatt, mert már annyira megszokták a képernyőt, hogy az lett az etalon?)"
Ez tök jó, de szerintem azért nem ártana összehasonlítani a világító képernyőket éjjel is.
Kíváncsi lennék, hogy a telefonon vagy az ebook olvasón jobb éjjel, sötétben olvasni. -
Apollyon
Korrektor
válasz
hampidampi
üzenetére
Eddig az csak a Forma volt amiről én tudok, vagy volt más is? Illetve ott sem volt kamerán kívül észlelhető.
-
-
Cs1csó
titán
Kár, pedig olcsóbbnak kellene lenni ami a K+F-re ment azt már ledolgozták. Kész a technológia reszelik de igazán nincs mit. A színes kijelzőn lehetne még reszelni de mivel nincs fénykibocsájtás olyan élénk színek sose lesznek mint egy LED stb. kijelzőn.
Amúgy sokkal többet olvasok mióta megvan az e-könyv olvasóm.
Sok regényfolyamba nem mertem belevágni mert "önt.könlövés" úgy belekezdeni hogy az X-ik kötet nincs meg. -
Jómagam általában estefelé olvasok, így a világítás kell.
Egy időben játszadoztam én is Tablettel, de a rendelkezésre álló Huawei készüléket képtelenség volt annyira leszabályozni, hogy sötétben ne égesse ki az ember szemét.
A mai E-Ink kijelzők e téren klasszissal jobbak.
Sajnos sokan a mai Droidos E-Ink kijelzős készülékeken is leragadnak az „de hát ezen szaggat a YouTube...” szintjén.
De nem vagyunk egyformák, ha valakinek a normál kijelző megfelel, vegyen nyugodtan egy Tabletet. PDF-re egyénként is az ajánlott, sokaknál ez is alapvető elvárás.
Ave...
-
Apollyon
Korrektor
nagyon sokan már nappal is világítással olvasnak (hiába lett jobb az e-ink), azaz a mobil világító képernyője helyett az ebook reader világító képernyőjét nézik.
A mobil képernyője a szemedbe világít gyakorlatilag. Az E-Ink féle kijelző nem világít, hanem oldalról van megvilágítva, amiről a fény csak visszaverődik. Ez egyenértékű azzal, mint amikor papírkönyvet egy lámpa fénye alatt olvasol.
-
Bozek
nagyúr
válasz
racskobalazs
üzenetére
Mert ez a trend, az emberek nem akarnak magukkal cipelni annyi eszközt, egyszerűbb csak simán a telefon/tablet. Fényképezőgépből se fogy már annyi, mint régen, mert már telefonnal fotóznak az emberek. Gyorsan utánanéztem, 2012-ben 100 millió kamerát adtak el, 2022-ben meg már csak 8 milliót.
#25817 fPApi: De mitől vettél volna észre javulást? Ez nem gyógyászati eszköz, hogy majd megjavul tőle a szemed.
#25819 Mr K: Azért az se mindegy, hogy hogyan világít. Amíg az e-book olvasó a kijelzőt világítja meg, addig a telefon/tablet direktbe tolja a szemedbe a fényt.
-
válasz
racskobalazs
üzenetére
Az ebook olvasók aranykora 2011-ben volt (több mint 23 milliós eladás). Öt évvel később már csak 7 millió fogyott. 2011-ben még nem nagyon voltak tabletek, az okostelefonok pedig drágák voltak, és aprók, azaz az ebook olvasóknak lényegében nem volt alternatívájuk. (Arról nem is beszélve, hogy megoldották, hogy számítógép nélkül is lehessen elektronikusan olvasni.)
Most viszont a tabletek elterjedtek, az okostelefonok nagyobbak lettek, és már mindenkinek a zsebében van. A legtöbb ilyen eszközt napi több órán át használják, azaz az emberek hozzászoktak, így az napi max. 1-2 óra plusz, amit esetleg olvasásra fordítanak, nem sokat számít már. A számítógép és az internet kapcsolat sem probléma, hiszen mindenkinek a zsebében van. A jelenlegi e-ink alapú olvasók ráadásul egycélú eszközök, csak arra jók, hogy könyveket lehessen rajtuk olvasni, bármi máshoz amúgy is kell egy másik eszköz.
A szemkímélés érdekes kérdés: régen ugyanis az ebook olvasók nem világítottak. Most, hogy pár hete nézegetem az ebook-os fórumokat, azzal szembesültem, hogy manapság nagyon sokan már nappal is világítással olvasnak (hiába lett jobb az e-ink), azaz a mobil világító képernyője helyett az ebook reader világító képernyőjét nézik. (Lehet, hogy amiatt, mert már annyira megszokták a képernyőt, hogy az lett az etalon?)
-
Helios
tag
Kb. 20 éve olvasok elektronikus kütyükön. Ebből az utóbbi öt évben használok csak e-book olvasót, előtte PDA-t és telefont használtam olvasásra is. A legfőbb indok a váltásra az e-papír azon tulajdonsága, hogy az természetes fényben is kiválóan olvasható. Egyébként teljesen el voltam és vagyok az aktív kijelzőkkel, elméletileg nincs miattuk egészségügyi problémám (pedig munka miatt sok-sok órát ülök monitor előtt). Valószínűleg sosem váltottam volna dedikált olvasóra ha csak beltérben olvasnék, vagy ha a telefonok kijelzője is használható lenne napfényben.
-
fPApi
őstag
válasz
racskobalazs
üzenetére
Én jó pár éve, pont a szemkímélés miatt vettem (egy drágább) könyvolvasót. Előtte voltak ilyen jellegű problémáim, de nem igazán javult a könyvolvasóval. Aztán egyszer egy kiránduláson a tablet volt nálam (persze az is jó minőség) és arról olvastam néhány napot és meglepődve tapasztaltam, hogy nem volt rosszabb a szememnek. Emiatt nekem az a véleményem, hogy ma már, ha jó minőségű (felbontású) a tablet képernyője, akkor nem egyértelmű a dolog.
-
válasz
racskobalazs
üzenetére
Spórolás... Nekem is van olyan ismerősöm, aki mobilon erőlteti a szemét, holott vehetne magának akár 10 readert is. Ő (is) úgy áll hozzá, hogy minek költsön külön kütyüre, jó ez így is...
-
racskobalazs
senior tag
Ezt nem annyira értem. Eddig ugye az volt régebben a nagy mondás, hogy sokáig bírják és szemkímélő. Ma is ugye, hogy ne képernyőt bámulj mert nem jó a szemnek. Akkor mégis, hogyhogy az emberek tableten kezdenek el olvasni, ami ugyanolyan képernyő mint bármi más? Ha jól tudom akkor még ma is az egyik lényege lenne ezeknek az eszközöknek, hogy természetes módon tudj rajtuk olvasni. Vagy valamit rosszul gondolok? Hol tévedtem el?
-
válasz
Cs1csó
üzenetére
- És mivel egyre kevesebbet adnak el, egyre drágább lesz.
- Nem emlékszem pontosan a részletekre, de a fő gond az, hogy a csúcsponton az (USA?) háztartások 32%-ban volt ebook reader, pár éve meg már csak 19%-ban. Azaz messze nem csak arról van szó, hogy már mindenkinek van, és nem kell másik.
- Olvastam egy kezdő íróknak szóló fejtágítót, ott külön kitérnek arra, hogy az ebook-okat (tipográfiailag) már nem az ebook olvasókra célszerű optimalizálni, hanem mobilokra és tabletekre. -
válasz
racskobalazs
üzenetére
"ha valami csoda folytán még olcsóbb lenne akkor igazából még vissza is kapod"
Ha pedig (minden valószínűség szerint) drágább lesz, akkor meg rá kell fizetned. Az 50 ezer alatti ár tisztán manipuláció: ötvenért simán előrendeled, hiszen milyen olcsó. Aztán már "csak" 20-25 ezret kell ráfizetni, ami pláne nem sok. (És ha már fizettél, vagy legalább már előrendelted, akkor már nehéz visszatáncolni, lásd dollárárverés.) Amúgy eMAG-nál 68 ezer (van kiírva)."ismerősi körben egyre több van"
Ez valami lokális anomália lehet, mert az ebook olvasók eladása trendszerűen csökken, és nem csak azért, mert már mindenkinek van: felmérések szerint egyre kevesebb ember használ dedikált ebook olvasót. (Az ebook-ok forgalma nem esett vissza, bár az arányuk tetőzni látszik, viszont az ebook-okat már inkább tableten vagy akár mobilon olvassák az emberek.) -
racskobalazs
senior tag
Mondjuk ahhoz képest, hogy a várható ára 70k, most 50 alatt egész jó. + ha jól látom előrendelésnél ha valami csoda folytán még olcsóbb lenne akkor igazából még vissza is kapod.
Nekem sem volt soha, de valahogy mostanában így ismerősi körben egyre több van és mindenki annyira örül neki...

-
válasz
racskobalazs
üzenetére
Ez a Carta1300 miatt elég jónak néz ki, de hivatalosan csak holnap kezdődik meg a forgalmazása (bár külföldön páran már beszerezték). Az ára hivatalosan 129 dollár, ami nálunk várhatóan 70 ezer környéke. Viszont új típus, és nem tudom, hogy hogyan szoktak mozogni az árak egy új ebook olvasó esetén (eddig nem követtem a témát).
(A kindle-vel én is kacérkodom (mégiscsak az az etalon), de úgy vagyok vele, hogy miért egy olyan cégtől vásároljak, aki csak kelletlenül szállít Mo-ra, és nem árul magyar könyveket. Illetve a Kindle legnagyobb előnye az "ököszisztéma", azaz akkor kényelmes, ha az ember az amazontól vásárol. Ha nem onnan vásárol, akkor semmivel sem kényelmesebb, mint bármi más, sőt.
Amúgy fentiek egy tök laikus véleménye, mert még sosem volt ebook olvasóm. (Mondván, hogy ráér, ha majd nem lesz kiolvasatlan papírkönyv a polcon. És nem tudom, hogy van-e bárki, aki már eljutott ehhez az üdvözítő állapothoz.
)) -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Nemrég voltam itt olcsó E-Book olvasó kérdésével, viszont az akkor linkelt akciós készülék már nem akciós, így ugyanabban az árban (+-10k) már 3 termék is van, amiből van az összefoglalóban ajánlott is.A jelen versenyzők:
1. A múltkor ajánlott PocketBook Verse most 48k
2. Amazon Kindle 2022 52k
3. Kindle Paperwhite 5 62kEzek közül még mindig a Verse érné meg a legjobban? Esetleg Kindle? Baráti körben több Kindle is van.
-
Szerintetek mennyi idő, ameddig a Kobo Clara BW általánosan elérhető lesz a magyar webshopokban? (Látom pár site-on már lehet (elő?)rendelni, de pont azokban kevésbé bízom...)
-
redjam
csendes tag
Sziasztok, van itt valakinek PocketBook 970 InkPad Lite olvasója?
Konkrét használatból eredő tapasztalatokra lennék kíváncsi.
Olvasásra szeretném használni, nem kell zene meg szövegkiemelés, másolás, írás.
Előre is köszönöm! -
orbano
félisten
válasz
Meglivorn
üzenetére
No most már kicsit több a tapasztalat a Boox Note Air 3-mal:
Fürgeség: nem fürge, van egy határozott lagja. Megszokható, főleg mert a kijelző miatt amúgy sem azt az élményt nyújtja mint egy LCD-s tablet.
Akksi: egy hét alatt merült le 100-ról 5%-ra. Ebben benne volt egy 6 órás vonatozás, 1000 elolvasott oldal, messenger, gmail, böngészózés, némi youtubeozás, zene tidallal, és sok háttérvilágításos session (volt amikor nem láttam hogy fel van kapcsolva és úgy ment napközben), pár oldal a jegyzetfüzetbe. WiFi és BT végig be volt kapcsolva. És ebben benne vannak a kezdeti telepítgetések, bújás a settingekben.Egyéb:
- Nem különösebben zavar már a súlya, megvannak a kényelmes pozik. A hideg felülete sem vészes, pedig 16 fokos szobában olvastam vele takaró alatt. amikor felveszed hideg, de utána felmelegszik. Órákig olvasgatok vele, előbb kell anatómiai okokból tartást váltanom, mint hogy feltűnne a súlya. Egy dologban hátrány, fél kézzel nem tudod a "margójánál" tartva olvasni. De lehet a tokjában használva javulna a helyzet.
- Ami ami zavar, az az, hogy a kézírásos szövegbevitelnél a tollal kattintva Messenerben a küldés gombra nem működik elsőre (ez valami fókusz bug lehet). Amúgy baromi jó, rendszeresen használom böngészéskor is.
- Másik, hogy a fénye lehetne tisztább, nagyon zöldes. Borult égnél, és este az 1800 Kelvines izzónál szembeötlő. Persze így is tök jókat lehet vele olvasni (lefekvés előtt és ébredés után is szoktam mindig).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kutya topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Filmvilág
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Analóg-mechanikus hibrid billentyűzetekkel újít a Logitech
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5290, 2 az 1 ben,12.5",FHD,i5-8350U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 128GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4472
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
- PCIe 5.0/4.0/3.0 Riser kábelek 90-os hajlított csatlakozóval (220mm/300mm)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Szóval minden tiszteletem azoknak, akik házilag belevágnak egy ilyenbe...)

Ez lehet, hogy a Kindle-re érvényes, de ne általánosítsunk. No offense.
Dr.NX