- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- weiss: Filmzene hasonlóság
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-23 16:00 Téma összefoglaló
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. április
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Kérlek ezt ne vedd magadra, de ez, hogy az internet népe elkezdte minden témáról megkérdezni az AI-t, és bedobni, hogy az mit válaszolt, frankón leépíti az intelligenciát. Ahelyett, hogy inkább maga gondolkodna a témákon, és a saját véleményét írná le, elfogadja a nyelvi modellek outputját, legyen az akármi, ami akár haluzás is lehet. Már előtte is erősen csökkent az egy négyzetméterre eső kritikusan gondolkodók (critical thinkers) száma a korlátlan internettől, az AI meg súlyosbítja is a helyzetet, szinte már keresni sem lehet nélküle.
Just my two cents. -
Arolotifar
őstag
-
Apollyon
Korrektor
Ezzel még talán szívességet is tesz az amazon a felhasználóknak, mert nem jönnek már értelmetlen szoftver frissítések amik csak korábban meglévő funkciókat vesznek el, meg a jailbreakkel sem lesz már gond.
Magyarul olvasó embereket meg valszeg nem érint olyan keményen a kindle könyváruház hiánya, gondolom a magyar kindle userek túlnyomó része sideloadol úgyis. -
Arolotifar
őstag
-
Dr.NX
Topikgazda
-
Arolotifar
őstag
-
Dr.NX
Topikgazda
-
Csedit
aktív tag
-
jan herz
tag
-
jan herz
tag
-
koncsik
MODERÁTOR
Xteink X4
Ezen az oldalon bolondbiztosan fel lehet rakni a community firmware-t (Crosspoint), a gyári (angol/kínai) verziókat és lementeni a jelenlegit. Abszolút használhatóvá vált, tokkal együtt kb. névjegykártya/bankkártya tartó méretű. Így már nagyon tetszik, bevetem a mindennapi életbe, meglátjuk hogyan bírja... -
Cs1csó
titán
-
Apollyon
Korrektor
Korábban én is olvastam már róla, van asszem külön subredditje, de az r/ereader alá is írogat néha: [link]
Ez nem ilyen nagy név, most kell bizonyítania, szóval biztos nem fogja elhanyagolni az első termékét.
Nálam sajnos felejtős, így, hogy nincs benne világítás, meg azért nekem már kellene egy Palma méret az olvasáshoz. -
Csedit
aktív tag
-
doc
nagyúr
-
koncsik
MODERÁTOR
-
doc
nagyúr
-
pietrrr
senior tag
Ilyen minimal phone-ja van kollégámnak, múltkor jól ki is faggattam róla.
Összességében engem egyáltalán nem győzött meg.
Bár az akksija valóban tovább bírja, mint rendes kijelzővel, de nyilván jóval kevesebb ideig, mint egy könyvolvasóé. Mondjuk a telefon nem buta, hanem rendes androidos smartphone.
A qwerty billentyűzet (ami nála az egyik fő ok volt a készülék mellett) is csalódás számára, azt mondja magyarul nehézkes használni.
A kijelzője jóval kisebb, mint egy olvasóé (ez mondjuk hordozhatóság szempontjából inkább pozitívum).Mondjuk neki bejött, mert így legalább (elsősorban) olvasásra használja közlekedés közben az okoseszközét, nem pedig egyébre.
-
hockeyapu
senior tag
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
-
vis89
csendes tag
-
törölt tag
-
AMD Power
titán
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
törölt tag
-
törölt tag
Lényegtelen, új pw5 készülék esetén levett világításnál látni, hogy sötétebb a kijelzője mint a régi ezer éves olvasómnak, nekem zavaró.
Megkértem a fórumtársat nézzen rá nála, hogy viszonyul és a két különböző olvasóján látni, hogy egyiknél sötétebb a kijelző, a másinál meg fehérebb, mind a kettő alatt Carta 1200-as van. -
hockeyapu
senior tag
Ez egy fos, masnival a tetején !
4"-os kijelző, ami mindent tud, amit a csúcskészülékek ,ez nem akkora (a teljes méretről beszélek) ! Na ezt nem akarja egyik gyártó sem ! Mert egy picsányi kijelzőn nem fér el annyi reklám !
A 4" elég lenne telózni, meg egy csomó mindenre, de erről csak álmodni lehet !
A méret, ami elfér a zsebben a cotonok mellett !
-
Ereshkigal
őstag
-
csibe1
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Egyébként ennek a bigme-nek is vannak használható e-book olvasói:
Androidos, a kijelző ugyanúgy E-Inktől jön, a készülékház meg elég jó minőség a megszokott nagy márkák tejfölösdoboz műanyagjaihoz képest. ¯\_(ツ)_/¯ -
csendes
addikt
A reflow-t minden olvasó tudja, de ez nyilván csak a szövegre vonatkozik. Ha képként van beillesztve tartalom a PDF-be - és a szkennelt állományoknál ez általában így van, akkor előbb optikai karakterfelismeréssel (OCR) szöveggé kell konvertálni ahhoz, hogy a reflow működjön.
A KOOBE mögött egyébként egy magyar vállalkozás áll 2008. óta, a név az "ebook" megfordítása. Természetesen az olvasókat ők is Kínában gyártatták, Új típussal nem jelentkeztek már egy jó ideje, a Novelbook HD Shine 2016-ban jelent meg: [link] (alul látszik az ábrán) -
Cs1csó
titán
-
Dr.NX
Topikgazda
-
Bozek
nagyúr
-
Helios
tag
-
BÜDÖSLÁB
tag
-
törölt tag
-
Laslow
senior tag
Ez nem teljesen igaz. Lehet Kindle eszközről a felhőben lévő könyvek letöltését elindítani, igen, de lehet olyat is csinálni, hogy egy böngészőből az Amazon felhőben rábökök egy könyvre, és Send to device, és már rá is töltődik a Kindle olvasóra (már persze ha annak épp van net elérése), az olvasón pedig csak meg kell nyitni a könyvet olvasásra, külön letölteni már nem.
-
szkutyi
addikt
-
Oldman2
nagyúr
-
törölt tag
-
@Pal
tag
Igen. Ez egy érdekes téma. Ha lesz ennek fóruma, engem érdekelne.
Nekem pl. egy teljes könyvtáram semmisült meg egy kisebb katasztrófában és egyáltalán nem érzem lopásnak, hogy beszereztem az elektronikus változatát ("ingyen") egy részüknek, de van olyan anyagom ami nem kapható semmilyen formában, ingyen jutottam hozzá. A könyveket pedig lehet ajándékba is adni, miután elolvastuk és ezért se fizet az ajándékozott. Szóval még rengeteg aspektus van, ami egyébként az e-book olvasókkal kapcsolatban (műszaki szempontból) irreleváns, de érdekelheti azokat akik e-könyveket olvasnak. -
Bozek
nagyúr
-
vscotina
aktív tag
-
Dhampir
félisten
-
sziszi-fuszi
senior tag
-
hockeyapu
senior tag
-
vtechun
veterán
-
bwoay
nagyúr
-
bwoay
nagyúr
már látom, módosítottam is az előző postom. attól voltam olyan magabiztos, hogy két tételt rendeltem tavaly amazon.com-ról, mindkét esetben az előzetesen kalkulált tizenkevés dollárt kellett kifizetnem szállítási költségként, semmilyen más tétellel nem növekedett az ár. A probléma gondolom itt is konkrétan a Kindle miatt van, mint ahogy Németországból sem szállítanak ide.
-
LittleBiG007
aktív tag
-
hockeyapu
senior tag
-
Arolotifar
őstag
-
hockeyapu
senior tag
Elég a felbontás, minden 10"-nak ilyen. (nyilván nem lesz fullhd ! )
Épp gondolkoztam , hogy cserélem újabbra az olvasómat, Note Air 2-re, de ez elgondolkoztat. Dokumentumokat beszkennelni, hm..., nem is rossz !
4gb/128Gb +a 2Tb-os SD, akkor az már nem kevés tárhely, előlről mint a Noe Air, oldalról ,olyan Szifonos, tetszik a megjelenése !
Ja és végre a bekapcsoló gombot meg a csatit + a kártyahelyet nem az aljára rakták, mint az Air-nél, ami valljuk be rohadt nagy baromság volt !
Ez már tényleg egy E-tab, csak az a kurva magyar billentyűzet !
Aki ki tudja használni és persze megfizetni (600 dolcsi !) annak jó vétel lehet .
-
Dr Bubo
MODERÁTOR
-
consono
nagyúr
Nem vettem kötekedésnek
Biztos én is megkaptam ezt valamikor az Amazontól...bwoay: nekem, ha nem lennék olyan techie, mint amilyen vagyok okozna gondot, mert az elmúlt 20 évben a legtöbb könyvet mobi formátumban tettem el, mert azt gond nélkül tudtam olvasni Palm M105-től felfelé WinCE eszközökön, Androidon, Windows Phone-on, aztán meg Kindle-n. Mivel két PW 3 is van a családban a mobi is maradt meg az alap formátum. Persze az elmúlt pár évben már majdnem minden boltban ott az epub is a mobi/azw3 mellett, minden másra meg ott a Calibre. Most én PockeBookot használok, de az is viszi a mobit.
Kicsit olyan ez az egész a saját formátum támogatásának megszüntetésével, mintha az MS kivenné a TXT meg az RTF támogatást a Wordből, mert azok elavult formátumok... -
consono
nagyúr
-
LittleBiG007
aktív tag
Még jó, hogy belekerül majd a Kindle app-ba is, bárhogy is oldják azt meg. Ahogy csendes kolléga is írta, ez az egyik lényege az új fejlesztőeszköznek, hogy egységesítse a platformokat. A dedikált olvasók új felhasználói felülete - ami akkor utálatot váltott ki, hogy csak pislogok - erősen hasonlít a Kindle app felületére.
Oldman2: én inkább kfx-re tippelnék, de a lényegen nem változtat.
Oldman2: Nem vagyok benne biztos. A Kindle app jelenleg is támogatja a saját azw3-akat, egy megadott könyvtárba kell bemásolnod és akkor tudod olvasni. Teljesen logikus lenne, ha az ide bemásolt epub is olvashatóvá válna valahogy. De majd meglájuk. -
Oldman2
nagyúr
-
@Pal
tag
-
koncsik
MODERÁTOR
Jött is e-mail:
Dear Kindle Customer,
Thank you for using the Send to Kindle service to send personal documents to your Kindle library. We wanted to let you know that starting August 2022, you’ll no longer be able to send MOBI (.mobi, .azw) files to your library. Any MOBI files already in your Kindle library will not be affected by this change.
MOBI is an older file format and won’t support the newest Kindle features for documents. Any existing MOBI files you want to read with our most up-to-date features for documents will need to be re-sent in a compatible file format.
Also, compatible formats now include EPUB (.epub), which you can send to your library using your Send to Kindle email address. We’ll also be adding EPUB support to the free Kindle app for iOS and Android devices and the Send to Kindle desktop app for PC and Mac. -
csendes
addikt
Az olvasó nagyban befolyásolja, hogy kitől vesznek digitális könyveket.
Itt az írják, hogy a teljes amerikai könyvpiac (papír és e-ink együtt) 2022-ben 33 milliárd dollár lesz: [link] . Ennek a 17-28%-a az eBook: [link] [link] . Az eBook-nál az Amazon részesedése valahol 67-81% közötti, a Barnes&Noble részesedése 9-25% lehet, Apple Books 5-6%, a Kobo 3% alatti. A B&N és a Kobo epub formátumot használ.
Az olvasók éves forgalma világszerte kb. 460 millió dollár volt 2020-ban [link] és - legalábbis némely előrejelzés szerint - jelentősen csökkenni fog, mivel az egyéb mobil eszközökön (okostelefon, tablet) az egyre nagyobb és jobb minőségű kijelzőkön egyre többen olvasnak.
Összességében Amazonnak az ebook a nagy üzlet, az olvasóval a lényeg az olvasó beterelése aboltjukba.
A Java lecserélése React Native JSX-re (javascript és xml markup) segíteni fog abban, hogy mindenféle eszközre (iOS, android, FireOS és az olvasók) a megírt kód nagy része használható legyen és egységes legyen a felhasználói felület [link].
A nagy kérdés, hogy milyen DRM-eket fog támogatni az Amazon. Nyilván az Adobe Digital Editions a leggyakrabban használt. De ha például támogatnák a Readium-ot vagy más DRM-et is [link] , akkor az egészen érdekes helyzetet teremthet.
Az sem véletlen nyilván, hogy E ink (mint vállalat) a Gallery 3-mal [link] próbálja az e-ink olvasókat életben tartani, bár az 1500ms-os frissítési idő még mindig elég sok. Másik oldalról a Kaleido 3 - mint e-ink-CFA hibrid kijelző - jövője ár és képminőség szempontjából is kérdéses, persze jelenleg a valódi color e-ink-nél sokkal gyorsabb. -
hockeyapu
senior tag
-
Jim74
nagyúr
Látni fogom mit csinál
.
De jogos
.
Tényleg olvasni szeretne, mert egy könyvet el kellene olvasnia, de a könyvtárban most nem elérhető.
Ha rákap, akkor nekik is fogok eborr olvasót venni.
A feleségemmel teljesen a rabja lettünk. Alig várom, hogy este a feleségem letegye és én is elkezdhessek olvasni
.
Látom már, hogy ebből külön olvasó lesz nekem
-
Beszterce
csendes tag
-
consono
nagyúr
-
hockeyapu
senior tag
-
consono
nagyúr
-
Skynet258
veterán
-
kelna91
senior tag
Köszi! Valóban, ezt benéztem, a Pocketbook X kiesett. A többi közül pedig csak az Onyx Boox Note (Pro) kapható itthon, illetve az is tán a legolcsóbb (a videóban lévő és általad idézett árak szerintem már nem aktuálisak a kereséseim alapján). Azt tudtam, hogy zsebbenyúlós lesz, de annyira megtetszett a reMarkable, hogy megéri nekem. Legalábbis most így gondolom.
Azt meg tudja valaki erősíteni, hogy a jegyzetelés van olyan jó a Note Prón, mint a reMarkable-ön?
-
Dhampir
félisten
-
bwoay
nagyúr
-
Oldman2
nagyúr
-
Oldman2
nagyúr
-
Oldman2
nagyúr
-
Dexter68
addikt
kb. ezt az eredményt érnéd el a kajlaságok nélkül. nekem annyi előnyöm van, hogy tipográfusként végeztem a MOMÉ-n, ezer évet dolgoztam nyomdákban, nagyjából tudtam, hogy hogy készül egy ilyen. Volt otthon némi kartonom, némi papírmintám, ezekből dolgoztam. Ja, meg 3M kasírozó ragasztó is, bár az vicces volt, ahogy kivittem a papírokat a fűre lefújni

Amúgy meg nem olyan bonyolult. Kell némi karton, pontos mérés, ha megnézel egy keménytáblás könyvet, látod, hogy hogy épül fel a borító. kartont felvagdalod, becsomagolod, mint annó az iskolai könyveket, beragasztod a csomagolásból a betétet, oszt jónapot. Mondjuk, mielőtt a betétet beragasztod, nézd meg, hogy jó-e, ha nem jó, akkor csinálsz másikat

-
koncsik
MODERÁTOR
-
Oldman2
nagyúr
-
pjen
félisten
-
Berci77
tag
Kedves Mindenki!
Igazán köszönöm a hozzászólásokat, de páran nem a kérdéseimre válaszoltak, illetve olyan válaszokat adnak, ami nem veszi figyelmbe a vásárlási szempontjaimat. Lehet, hogy némely helyen én fogalmaztam félreérthetően, így ezért elnézést kérek és inkább összefoglalom, hogy a továbbiakban senkinek ne kelljen - akár segítő szándékból - fölösleges köröket futnia.
- Állítható, vagy kifejezetten meleg fehér fényű olvasót keresek TÖKÉLETESEN homogén megvilágítással. Amennyire sikerült videókon és képeken megnéznem a Kindle Paperwhite sorozat egyik feltételnek SEM felel meg. Van kevésbé hideg fényű, van, amelyiknek nem ANNYIRA inhomogén a megvilágítása, de NEKEM egyik sem felel meg jelenleg, így kérlek benneteket, hogy ahelyett, hogy a PW3-at ajánlgatnátok inkább az eredeti kérdésekhez szóljatok hozzá! A Kobo ComfortLight Pro rendesen állítható, akár narancsos színvilágra is. Ehhez képest NEKEM az összes Paperwhite baromira hideg fényű, még akkor is, ha van köztük - árnyalatnyi - különbség.
- A lapozógomboknak is örülnék a Kindle 3- hoz hasonló elrendezésben. A Voyage az egytelen, amit jelenleg látok hasonlóval. Ott megint csak a kijelző világításával lehet gond. Kérdésem volt, hogy ez miben különbözik a tapasztalataitok szerint a Pw-étól. Erre nem jött válasz.
- Ha lemondanék a gombokról, akkor tud-e valaki nekem gyakorlati tanácsot adni a Kobo Clara HD olvasóval, ennek beszerzésével kapcsolatban? Van-e más javaslat a fenti szempontok szerint?
Köszönöm!

-
LittleBiG007
aktív tag
Merő véletlen. Böngésztem éppen azokat az e-könyveket, amelyeknek az elmúlt 24 órában csökkent az ára, és erre mit látok! Nem akartam elhinni, hogy pontosan egy ilyen remekművel találom itt szembe magam.

Egyébként aki szokott könyveket venni az Amazonon, vagy szeret ingyenes könyveket "vásárolni", annak ajánlom figyelmébe az eReaderIQ oldalt.
-
fogtunder
nagyúr
-
ArthurShelby
addikt
-
kelna91
senior tag
Hát ez valóban "remarkable"! Mondjuk tényleg nagyon drága, de jó látni, hogy ilyen is van. Bár szerintem még mindig nem elég gyors a kijelző a kényelmes íráshoz. Nekem volt egy stylusos Hanvonom, azon gyakorlatilag használhatatlan volt ez a feature. Igaz, az kisebb is volt, lassabb is, és a stylus is pontatlanabb volt.
-
pjen
félisten
-
Tin
veterán
kipróbálom majd. az az érdekes, hogy egyébként ilyen netről letöltött mobi-kkal gond nélkül megy, de ott sem mindegyikkel. ez tuti valami konverziós akármi lesz. kipróbáltam online konvertert, de azzal sem volt hajlandó olyat előálltani, ami ezt kezeli. fene tudja, mindenesetre érdekes.
-
venomka1
aktív tag
-
g4bb3r
tag
-
Oldman2
nagyúr
-
G.F.
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- BeQuiet! GAMER alap! i9-14900K / Z790 / 32GB 6000MHz / 2TB Gen4 / 1000w Gold! BeszámíTOK
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB kék / 12 hó jótállás
- Huawei Watch GT 3 42 mm 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Dr.NX