Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. április
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Melorin
üzenetére
Tippre ez akkor fordulhat elő, amikor bescannelnek egy papírkönyvet, és a régi, már kopottas, nyomtatott papír hibájából a szoftver hibásan azonosít be 1-1 betűt vagy kifejezést. Elválasztást indokolatlan helyen meg azért rak bele, mert a könyvben is így szerepelt, csak ugye elektronikus formátumban már töredezik a szöveg az olvasó beállításai alapján.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
matti70
üzenetére
Igazából már nem szeretnék kísérletezgetni, olvasni akarok.

Végül patchekkel így is meg tudtam oldani, ami Koreaderből kell, nagyjából. De gyanítom, hogy a NickelClock / Nickelmenu / KFmon / patch-ek valamilyen kombinációja is szerepet játszhat az instabil működésben. És akkor még nem volt szó a különböző revíziókról, amik eltérő power managementes chipeket jelent nagyjából.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
matti70
üzenetére
Köszi a tippet, de a világért sem adnám a Librámat.
Új olvasó esetén Boox Go lenne az utód, vagy akár PB Era ha még kapni. Aszimmetrikus forma + gombok kombóra már szükségem van. Oasis még belefért volna, de arról meg azt olvastam hogy szerelhetetlen, az aksi bele van gyógyítva az eszközbe, hogy még véletlenül se lehessen cserélni. Szóval igen, bár sok opció van, de végül mégsincs. -
Apollyon
Korrektor
válasz
pethYeti
üzenetére
Egy ideig nyomtam a KOReadert, mert úgyis csak sideloadolok, és nagyon klassz, de kb. fele annyit bírja az aksi vele. Ezért a jobb üzemidő miatt visszatértem a gyárira, mert ott is be tudom állítani patcheléssel, hogy kényelmes legyen: margók, fejléc-lábléc, óra és aksikjelzés nyitott könyvnél is.
Ami még a Koreader mellett szól, hogy jobb az epub támogatása mint Nickelen. A gyárin is jobban néz ki a render epubbal szemben a kepubbal, de utóbbival meg lehet nyitni a képeket (ha vannak), és ott a lábjegyzékhez felugró ablak van, míg epubnál amikor utoljára próbáltam, nem volt popup, hanem átlapozott a hivatkozás oldalára.Szóval Nickel nyert. De ha javítanák az aksi időt, visszatérnék KOReaderre. Mármint ha Kobonál javítanák. Mert állítólag Kindle olvasókon nincs különbség a gyári olvasó és a Koreader üzemideje között. Kindle-nél viszont van hardware és firmware szintű energiatakarékosság is implementálva.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
koncsik
üzenetére
Kérlek ezt ne vedd magadra, de ez, hogy az internet népe elkezdte minden témáról megkérdezni az AI-t, és bedobni, hogy az mit válaszolt, frankón leépíti az intelligenciát. Ahelyett, hogy inkább maga gondolkodna a témákon, és a saját véleményét írná le, elfogadja a nyelvi modellek outputját, legyen az akármi, ami akár haluzás is lehet. Már előtte is erősen csökkent az egy négyzetméterre eső kritikusan gondolkodók (critical thinkers) száma a korlátlan internettől, az AI meg súlyosbítja is a helyzetet, szinte már keresni sem lehet nélküle.
Just my two cents. -
Apollyon
Korrektor
válasz
hockeyapu
üzenetére
Szerencsére Kobo-éknál észreveszik:
The company rejected nearly 45 per cent of the books submitted to its self-publishing program in 2025. About 80 per cent were rejected because Kobo suspected they were largely or entirely AI-generated, which would have "barely been a factor" in previous years,
Forrás: [link] -
Apollyon
Korrektor
válasz
Arolotifar
üzenetére
Én azért bízom benne, hogy egyszer majd "betiltják" az erőltetett használatát, mint a robotokat Asimov Alapítvány könyveiben. ¯\_(ツ)_/¯
-
-
Apollyon
Korrektor
Onyx boox palma 2 pronál a fekete-fehér szövegnél nem igazán látok különbséget mondjuk a PocketBook Inkpad 4 összenézve.
Az összehasonlításban sok minden számít, melyik eszközön mennyi a fényerő, illetve ha kiviszed őket természetes, erős fénybe, pl. napon melyik kijelző olvashatóbb, ott már ki fog jönni a különbség.
Egyébként simán lehet, hogy az E Ink el fogja engedni a Kaleido vonalat hosszú távon, és a Gallery (4) kijelzők lesznek helyette. Egyszer. -
Apollyon
Korrektor
Ha valaki, akkor pont az Amazon az, aki megtehetné, hogy tolja a supportot régi modellekhez is. Kb. végtelen pénzük van, érthetetlen. Vagy akkor mondaná, hogy hivatalosan nem támogatják tovább, de legalább nem lövik ki direktben az áruházat az eszközök alól és működik amíg működik. De ahogy NX is írta, bent akarják tartani a könyveket az ökoszisztémájukban.
-
Apollyon
Korrektor
Ha angolul akarod olvasni, akkor valóban, magyar nyelven viszont fent van pl. dibookon. A Ready player one fordításától én is kikészültem, szóval megértem ha már nem nagyon akarsz magyarul olvasni.
Ez a húzás mondjuk pont nem fog sokat ártani az amazonnak, sok user azt se tudja hogy létezik más e-olvasó Kindleön kívül. Eladási számokból meg ki tudja, igazából az írókban kéne olyan hozzáállás legyen, hogy nem paktálnak le egy elnyomó multival. -
Apollyon
Korrektor
Kidobni azért túlzás, de értem a problémádat.
Btw milyen könyvek vannak Amazonon, amik sehol máshol nincsenek? Mert van pl. az a Freida McFadden néven író aki Kindle exclusive, csak épp nem Magyarországon.
A nagyobb baj akkor inkább az, hogy nem tudod letölteni az ott megvásárolt könyveket. Május 20-tól. De az elmúlt évek Amazon munkásságai miatt egyébként már nem is kellene ott vásárolni, mert lassan több erőforrást fordítanak csak a DRM fejlesztésébe mint a komplett Kindle ökoszisztémába. -
Apollyon
Korrektor
válasz
koncsik
üzenetére
Ezzel még talán szívességet is tesz az amazon a felhasználóknak, mert nem jönnek már értelmetlen szoftver frissítések amik csak korábban meglévő funkciókat vesznek el, meg a jailbreakkel sem lesz már gond.
Magyarul olvasó embereket meg valszeg nem érint olyan keményen a kindle könyváruház hiánya, gondolom a magyar kindle userek túlnyomó része sideloadol úgyis. -
Apollyon
Korrektor
válasz
haruspex
üzenetére
Tolino Shine 5 = Kobo Clara BW.
Ebben nincs giroszenzor, szóval alapból nem lehet elfordítani a kijelzőt. De ha fel tudsz rá tenni Kobo firmware-t, akkor patchelni lehet, hogy megjelenjen a gomb, ami horizontálisra tudja állítani a kijelzőt. Viszont ott az érintés-érzékelés elvileg nem fordul el, vagy tükrözött lesz (olvastam már mindkét esetről), szóval lehet jobb oldalon van egy gomb, de azt csak a kijelző bal oldalán tudod lenyomni, vagy eredetileg ott, ahol vertikális módban helyezkedett el a gomb. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Hegyirabló
üzenetére
A formázás meg az akku fogalmak egy mondatban még visszamaradtak a '90-es évekből, amikor még formázni kellett a nem lítiumos akkukat, aztán lehet itt összekavarodtak a dolgok a fordításban.
Vagy esetleg egy nem jól konvertált dokumentum / könyv file van az olvasón, ami kiakasztja a CPU-t, akármi, lehet ezért mondták hogy formázd le a tárhelyet. Mondjuk ha ezt valóban megcsinálnád, lehet többet nem kapcsolnád már be az eszközt.
Egyébként meg viszonylag új eszköz, valszeg kell pár töltési ciklus, amíg a töltéskijelzés valamelyest kalibrálódik. Legalábbis kobo olvasókon így van, ott is egy linuxos rendszer van, és ott is előfordul az általad vázolt probléma új eszköznél. -
Apollyon
Korrektor
válasz
tibaimp
üzenetére
Attól függ mennyit használod egy héten. Ha mindennap csak egy órára is használod, akkor nem ajánlott kikapcsolni, mert a boot folyamat több energiát fogyaszt, mintha csak alvó módból ébreszted fel az eszközt, másrészt utóbbi esetben azonnal tudod is használni az olvasót.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
tibaimp
üzenetére
Attól függ. Egy okostelefonon fontos, főleg mert azon bankolsz stb.
Egy ekönyv olvasón jó esetben nem csinálsz ilyeneket.
A jelenlegi, legújabb Android az a 16, ha ennél régebbi, akkor kb mindegy, mivel már a 16-os droid is egy éves lesz a nyáron. Minden hónapban jönnek biztonsági frissítések a legújabb Androidra, anélkül pedig csak egyre inkább szélesedik a támadási vektor.
Az ekönyv olvasó nem egy IoT eszköz és nem is kellene lógjon mindig a neten, csak arra a max. pár percre amíg rászinkronizálod a könyveket. Emiatt én az Android verziót nem igazán venném figyelembe, és nem is látom kibervédelmi szempontból egy releváns célpontnak, ha valakit be kellene támadni. -
Apollyon
Korrektor
Igen, igaz, nem LCD, hanem CFA réteg. Kösz a pontosítást.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Amiről írsz az a Kaleido 3-as kijelző, azon valóban LCD réteg képezi a színeket. A legtöbb színes olvasót ezzel szerelik.
De van már valódi színes E Ink panel, Gallery 3-nak hívják.
Valódi színes kapszulák teszik ki a képpontokat, és ez már tényleg színes kijelző.Itt van egy összehasonlítás a kijelzőkről a videó végén: [link]
A G3 sokkal jobb K3-hoz képest, de totál lassú (ami még túlélhető) de egyben sokkal drágább is, és az sem feltétlenül olvasásra való, mert a feketéje közel sem olyan jó, mint egy rendes BW kijelzőnek.
A G3 pedig szintén nem elsősorban könyvolvasásra van szánva, hanem színes jegyzetelésre, képes cikkek olvasására.A lidl-ös árcímkének használt kijelzők szintén nem olvasásra valók, bár meg lehetne oldani, a kontrasztja gyengébb annak is, plusz ugye világítása sincs, nem is érdemes vele foglalkozni. Egyszerűbb már akkor egy Xteink4-et rendelni megbízható helyről, és nem kell forrasztgatni, abba rendes Carta kijelzőt tettek legalább.
Itt pedig a szokásos kontraszt összehasonlító kép.
Egyértelmű, hogy még mindig a BW a király, és E Inket ismerve ez nemigen fog változni az elkövetkező 20-30 évben. -
Apollyon
Korrektor
A mi nyelvünk totál elüt mindentől. Magyarként megtanulni egy másik nyelvet abszolút nem felesleges, sose lehet tudni, mikor lehet szükség rá, mert ha nincs semmi, az csak korlátozza az életében. Itt a példa rá a topikban.
Meg itt nem is anyanyelvi szintről beszélünk, hanem egy céleszközről, aminek a szókincse kb. 15-20 szó.
Amúgy meg ez a gugli fordítós dolog könyvolvasóval is működhetne. Aztán kiírja magának a user a lefordított szavakat papírra, megtanulja nagyon rövid idő alatt, és már nem kell többé segédeszközt használnia, élete végéig tudni fogja. Legalábbis elvárható lenne ennyi kompetencia egy könyveket olvasó embertől. -
Apollyon
Korrektor
Ha angol lennél, és így vélekednél a magyarról, azt még megérteném, de a kínaival ellentétben az angol is a latin abc betűit használja, szóval elég röhejes 2026-ban az angolt ekkora akadálynak beállítani. Pláne, hogy nemzetközi nyelv és mindenhol is ott van, egy üres fórumoldalon is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Plusz tegyük hozzá, hogy a temuról / aliexpressről* rendelt tokok fele/harmadannyiba kerülnek és jóval szélesebb a választék.
*Aliexpressnek van egy olyan handicapje, hogy a kormány megállapodott a háttérben az anyacéggel (alibaba), szóval ha Magyarországra rendelsz, akkor plusz 4,5%-os kiskereskedelmi adót számol fel a végösszeghez.
-
Apollyon
Korrektor
Akinek Xteink X4-e van, itt egy Chrome(ium) kiegészítő hozzá, amivel tud cikkeket küldeni a kis olvasójára:
Send to X4Nem én vagyok a dev, csak megosztom.)
-
Apollyon
Korrektor
Ez csak egy másik kínai márka, usákiában népszerűbb alternatíva az Onyx Boox mellett.
Ha esetleg felbukkanna még itt, van egy harmadik márka is, a Moaan, ami a Xiaomi almárkája, ekönyv olvasókat gyárt. (Android)
Van is egy érdekes termékük a telóformátum rajongóknak Inkpalm Mini Power néven.
5.84-es kijelző, 6000-es aksival. -
Apollyon
Korrektor
válasz
pethYeti
üzenetére
Szerintem tök valid, hogy a sárga fény valamivel kevésbé világos, mint a hidegfehér. A normál fényerőt 1%-os lépésekben tudod állítani, a színhőt 10-esekben.
Lehet Kindlenél máshogy van, de egyébként elég nehéz hibátlan kijelző megvilágítást összehozni, előfordul, hogy a lottó nem dobott jót és van aki kifog egyenetlen megvilágítású példányt.
Egyébként Kindle-ök is ugyanazokat a kijelzőket kapják amiket a Kobo-k. -
Apollyon
Korrektor
válasz
hampidampi
üzenetére
Hmm, ezt nem vettem még észre, de akkor jó tudni.
Az enyémen kikapcsoltam a frissítést egy ideig, de már visszakapcsoltam. Az hogy kicsit ghostol egyáltalán nem izgat, de a betűk veszítenek a kontrasztból, ami már tud zavaró lenni. -
Apollyon
Korrektor
válasz
koncsik
üzenetére
Korábban én is olvastam már róla, van asszem külön subredditje, de az r/ereader alá is írogat néha: [link]
Ez nem ilyen nagy név, most kell bizonyítania, szóval biztos nem fogja elhanyagolni az első termékét.
Nálam sajnos felejtős, így, hogy nincs benne világítás, meg azért nekem már kellene egy Palma méret az olvasáshoz. -
Apollyon
Korrektor
Bár nem feltétlen csak e-book olvasó, de az első genes Kindle Scribe most olcsóért van Amazonon.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
rozsgyi
üzenetére
A Page már kifutott, a Go 7 előző generációja, valszeg azért drágább mert már alig van belőle. Go 7-ből pedig ugye van BW és színes. Ha jól láttam, az egyik boltban a BW-hez is a színesnek a képét tették illusztrációnak, szóval megtévesztő lehet. Rá kell kérdezni, hogy semmiképp se a színeset küldjék.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
smallcurrant
üzenetére
A Touchnak és a Clara iterációknak ugyanakkora a kijelzője, annyi, hogy Clara-nál már nagyobb felbontású Carta kijelző van.
Én igazából már nem használom a Clara-t, mert váltottam régebben Libra 2-re a nagyobb kijelző és lapozógombok miatt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
smallcurrant
üzenetére
A Kobo Touch-tól felfelé (azaz 2011-től) mindegyik Kobo modellnek nagyjából ugyanaz a felhasználói felülete, szóval ha egyet láttál, nagyjából láttad az összeset.
Az újabb modelleknél a kijelző technológia ami észrevehetőbb, gyorsabban lapoz, kevésbé ghostol, van dark mode (nem az inverz mód), van színhőmérséklet állítás a kijelző megvilágításhoz.
Doc kollégának még régebbi modell van (Clara HD), olyan van nekem is. Viszont azóta már az új verziója kapható, Clara BW néven. Teljesen jó, már újabb, MTK chipsetes, állítólag gyorsabb mint a korábbi modellek, és ez már 5 GHz wifire is tud csatlakozni ha kéne. -
Apollyon
Korrektor
válasz
smallcurrant
üzenetére
A lapozó gombok nem mennek csak úgy tönkre, bírják a strapát.
Legrosszabb esetben kijelzőn is lehet lapozni, kétféleképpen is, de még nem hallottam olyanról hogy meghaltak volna a lapozó gombok.
Színes kijelzőset abszolút ne vegyél, annyiban különbözik a nem színestől, hogy a színesen van egy extra LCD réteg, egy színszűrő, amitől szürkébb lesz a háttér, ezáltal rosszabb a kontraszt. Nem beszélve a screen door és a rainbow effectről: a Kaleido 3 típusú színes kijelzők további hátránya, nem könyvolvasásra való. -
Apollyon
Korrektor
válasz
smallcurrant
üzenetére
Ha tudsz valahonnan szerezni Libra 2-t, vagy Libra H2O-t (2019-es modell), akkor az előrelépés. A Libra Colour-t nem ajánlom, mert színes a kijelzője, a kontraszt és ezáltal a fekete-fehér szöveg olvashatóságának kárára.
A Sage lehetne még jó opció, de az már 130 ezer felett van, és az akkuideje elég kicsi, már újonnan is 2-3 naponta kellhet tölteni.Kobo helyett esetleg egy 7"-es Kindle Paperwhite-ot vennék, rá KOReadert, amit egyszer kell csak beállítani. Bár idősebb embernek nem tudom mennyire menne a használata.
Vagy ott van az Onyx Boox Go 7 BW (nem színes), Androidos, szóval ott sem hetekig megy egy töltéssel, de jó eszköz nagyon, és legalább elérhető. 90K körül már kapni, én ezt ajánlom a legjobban.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
Pearl kijelző, ott még markánsabb a ghosting, lassabb is, többet kell emiatt a kijelzőt frissíteni => jobban merül.
A felbontás is kisebb, meg úgy jöttél ide, hogy kell színhőmérséklet állítás, de mindezek úgyse relevánsak, mert minden érv mellett elmentél, végül nálad csak egy érv volt, a lehető legolcsóbb legyen azt kész. Milyen kár, hogy már nem lehet kapni a Txtr Beagle-t, az lenne neked az igazi élmény.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Narxis
üzenetére
Magic sponge / csodaszivacs
Gyors guglizás pl ez: [link]
OK, ez autósbolt, de a lényeg ugyanaz, tisztítóeszköz.
aszondja:
Az ADBL Magic Sponge egy melamin szivacs, másnéven csodaszivacs, mely tisztítószerek nélkül is hatékonyan. Pótolhatatlan az érzékeny felületek nagyon erős szennyeződéseinek tisztításában. Kiválóan működik kemény és porózus felületeken, mint például műszerfal és egyéb műanyagok.
Ezt szokták használni, sikerrel, a Thinkpad topikban a magnézium bevonatos gépekre is. -
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
A lényeg, hogy neked tetsszen és hogy minél többet olvass rajta.
------
Az 50-70 ezres olvasók meg nem igazán drágák, hanem inkább a magyar fizetések alacsonyak. Ami tényleg túlárazott, az a majd érkező színes Kindle Scribe, meg a Remarkable összes terméke kb., leginkább a Gallery 3 kijelzős modellek, bár ezek nem éppen könyvolvasók. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Narxis
üzenetére
Kobo tud adobe DRM-et, viszont csak a kobo store-ból vásárolt könyvekkel működik. Mondjuk google playről nem vettem még könyvet.
Amazonról vett könyveket nem tudsz feltenni, csak ha előbb eltávolítod a védelmet.Magyar könyvesboltok csak DRM mentes könyveket árulnak, szóval azzal nem lesz gond, semmilyen olvasón.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Okostelefonoknál a gombhoz kell venni a kabátot: gugli pixelek sok évig támogatottak. Sőt, GrapheneOS-sel még tovább lehet húzni. Vagy más, olyan telót nézni, amire van LineageOS támogatás.
Könyvolvasónál viszont totál mindegy, újabb Android verziókkal csak a hardverigény nő, de könyvolvasási szempontból semmilyen haszna nincs. A koreader, kobo, amazon alkalmazások fognak vele működni, f-droid alatt meg van egy rakat, legacy program is ha kéne. Koreaderből meg lehet régi verziót is felrakni, de előbb fog kihalni a hardver magától, minthogy erre valaha is szükség lenne.
Biztonsági szempontból meg tök mindegy, nyilván nem a pocketbookodon kéne bankolni, de nem is éppen valid célpont ilyen eszközöknek nekimenni. -
Apollyon
Korrektor
válasz
fpeter07
üzenetére
Már van Hisense brand alatt E Inkes teló, de már jó pár éve nem látni új modellt tőlük, valszeg elsőre jó hype volt, aztán lecsillapodott a dolog. Volt még korábban valami ruszki cucc is mindkét oldalán kijelzővel, az is eltűnt / bukta volt.
A minden az egyben dolgok meg általában úgy festenek, hogy mindent is tudnak, de nem elég jól. A dedikált könyvolvasó meg egyvalamit tud, de legalább azt jól. -
Apollyon
Korrektor
válasz
fpeter07
üzenetére
LTE-t modemet azért kapott, hogy wifi nélkül is tudd szinkronizálni a könyveidet / jegyzeteidet.
Hívni meg azért nem lehet rajta, mert ez nem telefon hanem könyvolvasó. A nevében is benne van: Onyx Boox.
Ha meg nagyobb lesz és nem fér el egy kezedben, akkor meg Palma nem lehet már... palm = tenyér. -
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
Az a baj vele, hogy lassan 12 éve ki van vezetve, és 42 ezret kiadni egy olyan olvasóra amiben ilyen kijelző van még, mert már olyan régi, nem kapufa, hanem öngól.
Szóval vagy hardverapró, vagy újonnan az ajánlott Pocketbook, de ilyen Koobe (nem kobo) meg Alcor márkákat venni ma már nem éri meg, se újonnan, se használtan.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
Ez a cucc az Alcor melletti olcsójános márka, rajtaragadt a boltokon már egy évtizede, és még mindig nem sikerült eladniuk a készleteket, már nem is fogják. Pearl kijelző, lol, üdv újra 2013-ban...
Ezekből a márkákból válassz: Pocketbook, Kindle, Kobo, Onyx Boox.
A többi branddel így vagy úgy de szívás lesz.Vagy szánj 50 ezret a Pocketbookra, vagy a felsorolt márkákból nézz valamit használtan.
Még valami: Pocketbookból a Verse "Lite" is kerülendő. Vagy sima Verse, vagy Verse Pro az ajánlott.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
- nem kell se wifi, se android
Ha lenne is olyan könyvolvasó amiben nincs wifi, akkor sem kerülne emiatt harmad annyiba, mint wifis társai.A wifi szószerint filléres alkatrész. Azonos kijelzőméreten belül maximum 10-20 ezres különbségek lesznek, mivel a kijelző az ami viszi egy ilyen eszköz árát. Szóval 6"-os méretben 50 ezertől indul a dolog, 70-ig nagyjából. A 7"-esek már 90-100 körül mozognak.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Tök mindegy hány éves, ha működik. De hogy fokozzuk még a borzalmakat, a 2021-ben megjelent Libra 2 a 2018-ban megjelent Kobo Forma chipsetjét kapta (ugyanaz a CPU és RAM). Bár a Librának kisebb a kijelző felbontása.
Amúgy meg szöveget kell csak megjelenítenie, meg néha képeket, arra pont elég a hardver.
Egyedül az aksi lehet gond. De ha nem volt konstans a fali töltőre forrasztva, vagy sokáig csontszáraz aksival a fiókban felejtve, akkor nem lesz gond az aksival, amit amúgy lehet cserélni.
Van egy utódja a Librának, a Colour, de aki BW kijelzőkhöz szokott, annak a színes visszalépés lesz a gyenge kontraszt miatt olvashatóságban mindenképp.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ha a legújabb firmware van rajta, és működik, akkor nincs gond. De te ne frissíts a megadott verzióra mert brick lehet a vége. USB-n is tudsz rá könyveket tenni, vagy ha kell a wifi, akkor tiltsd le routerben róla a netet, amíg ki nem jön az új fw.
Ja mert wifin is lehet rá offline könyveket tenni, ha natív szoftvert használsz, akkor Kobo Uncaged, vagy a Koreader amúgy is tud Calibre-hez csatlakozni ha van fent plugin. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Tyler Durden
üzenetére
A Libra 2-t nagyon tudom ajánlani. Clara HD-ról cseréltem Libra 2-re. Sokkal kényelmesebb rajta olvasni a nagyobb kijelző miatt, a lapozógombokkal meg rendesen élmény az egész.
Annyit javaslok, ha nincs rajta még, akkor a 4.38.23429 verziójú firmware-t NE rakd fel.
Az eggyel korábbi is tökéletesen működik és patch is van hozzá. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon
üzenetére
Ezt most találtam a twitter kettőn: [link]
Gondolom akkor nemsoká érkezik valami kobo frissítés. A múltkori gikszer után egyelőre ezt se raknám fel még.
Bár ha nincs valami egetrengető update amúgy sem szoktam, a könyvolvasóval meg sosem netezek a régi böngésző miatt sem – nem mintha ez lenne az egy szűk keresztmetszet az amúgy is már 10 éves linux kernel alatt. -
Apollyon
Korrektor
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Ahogy mondod, annyit még hozzátennék, hogy minden egyes Android főverzióval kicsit nő a gépigény, nem számottevően.
Szóval új hardver alá régi Android annyira nem gáz, sőt inkább jobb, a lényeg úgyis az kéne legyen, hogy megnyissa az epubokat / koreader / kindle / kobo programokat.#28241 hockeyapu:
Annak lehet értelme, hogy wifi nélkül is tudd szinkronizálni a könyveidet, ha amazon / kobo egyéb ökoszisztémában vagy.
Külföldön a Libby / Overdrive is menő, a lokális könyvtárba beiratkozva tudnak adott országban élők elektronikus könyveket kölcsönözni havi tagságért, és nem kell a könyvekért fizetniük, mégse warez. Erre is jó lehet a mobilnet. -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon
üzenetére
Ugyanakkor az E Ink is egy aljadék gyártó a szememben, hogy beszüntették az egyébként strapabíró, hajlítható Mobius kijelzőt. A sitejukon még maradt egy 10.3 colos panel mutatóban, valszeg ott felejtették, de nincs kirakva ár, szóval nem rendelhető, és amúgy Mobiusra szűrve és minden más opciót szabadon hagyva 0 találat jön ki. Valszeg a szűrőt is ott felejtették.
Szerintem ez nagyon gáz, mert pont ezt a típusú kijelzőt kellene a legtöbb könyvolvasóba tenni, főleg, jó esetben, mindennap használja az ember és leeshet, ráülhetnek stb. Ennek ellenére még mindig csak könnyen totálkárra törő, drága kijelző van, ha egyáltalán lehet pótolni és nem kell egy kompletten új eszközt venni inkább – éljen a környezettudatos viselkedés.
-
Apollyon
Korrektor
Részben igen, de valóban kevésbé rossz, mint valami alacsony frissítésű AMOLED-en olvasni.
Nekem sem szimpatikus, egyetlen előnye E Inkkel szemben, hogy nem annyira törékeny, de itt meg is állt a történet. Részemről nem látom értelmét ennek, labdába se tud rúgni egy Carta kijelzőhöz képest, szóval maximum azokat húzzák be, akik nem értenek hozzá, és nem hallottak még Kindle-ökről meg Kobo és Pocketbookokról.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Space marine
üzenetére
Most jobban körülnéztem, alzán van újszerű Boox Page (a Go 7 előző genje) az elég jó ajánlat. De igen, árukeresőn akad 90K körül is Go 7.
Elég durván felmentek az árak, ez van.
Ami még fontos, hogy ha veszel olvasót, akkor egy sleepcover, ami fedi az olvasó kijelzőjét, kötelező kellék. E-Ink kijelző nagyon törékeny, nem olyan strapabíró mint egy okostelefon. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Space marine
üzenetére
Az elmúlt pár évben globál volt egy nagyobb infláció, plusz a forint is jelentősen romlott. Külföldön is 200 dollár / euró / font körül van egy 7-es olvasó, plusz itthon az ÁFA is magasabb.
Szóval újonnan drága, esetleg megéri vadászni hardveraprón, ebayen stb. valami használt / refurbished (felújitott) olvasót. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Space marine
üzenetére
Szia
Örülhetsz, mert amit szeretnél, nem fog 70 ezerbe kerülni, hanem inkább százba.
Képregényhez és pdf-hez lehet jobban járnál valami nem E-Inkes, hanem AMOLED-es tablettel, olcsóbban kijössz.
Ha pedig mégis e-olvasó kell, akkor 100K körül van a 7"-es méret, és most az Onyx Go 7 ajánlott, van színes és nem színes verziója is, androidos, szóval PDF-et valamennyire jobban kezeli. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Oldman2
üzenetére
Factory reset nem fut le, viszont a kobo.sqlite íródik felül, azaz elvesznek a beállítások, az activity alatt minden statisztika, illetve a könyveknél hogy mennyit olvastál belőle (reading progress).
A könyvek maguk rajta maradnak az eszközön, csak az veszik el, amiket velük csináltál, tehát mindegyik "Unread" lesz.
A fileok és modok is rajta maradnak az eszközön, tehát koreader, kfmon, nickelmenu, nickelclock ha ezek is vannak mind maradnak, és persze a firmware verzió is marad.
A patchek viszont eltűnnek, újra kell patchelni a Nickelt (tehát csak a korábban használt KoboRoot.tgz filet felmásolni, illetve a Nickeles config fileokban lévő beállítások is elvesznek (mivel mondjuk innen olvassa ki a rendszer a beállításokat), tehát a.kobo/Kobo/Kobo eReader.conf
alá is újra be kell másolni a kívánt feature settingset, pl ezt, hogy a koreader minden egyes file-ja ne legyen felsorolva nickelben a könyvek között:[FeatureSettings] ExcludeSyncFolders=(\\.(?!kobo|adobe).+|([^.][^/]*/)+\\..+)
Kb. ennyi, az annotationökkel nem tudom mi lesz, mert nem használom őket.A leírt folyamatok érvényesek oda-vissza, azaz sideloaded módból ki- és belépés esetén is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ez mind szép és jó, mindeközben az utóbbi időben az Amazon arra költ temérdek pénzt és erőforrást, hogy minél újabb DRM trükkökkel szívassa a nagyérdeműt, ahelyett, hogy pl. fejlesztenék a beépített olvasóprogramot.
Just my two cents. -
Apollyon
Korrektor
válasz
hajraolaj1
üzenetére
Kindle-öket lehet jailbreakelni, viszont ajánlott offline tartani és kábelen keresztül feltölteni rá a könyveket.
A Go7 meg lesz annyival jobb, mint amennyivel drágább, de ha nem kellenek lapozógombok meg Android, és úgyis csak sideloadolsz, akkor a PW is elég lesz, de tokot arra is vegyél. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Igen, jó olvasó az is. Ez ugye nem a tablet jellegű kialakítás, hanem telefonhoz közeli, és a hangerő gombokkal itt is tudsz lapozni, a többi meg ugyanaz mint a "nagy" tesón.
Csak a kijelző kisebb, ezt tudnám hátránynak felhozni, amellett, hogy drága, legalábbis ahhoz képest, hogy kb. ugyanannyiért tudod venni a nagytesót is.
Teszt: [link]Viszont bármit is veszel, tok legyen hozzá, ami a kijelzőt is védi. Ha leesik, könnyen törik, és gazdasági totálkár, plusz ezt nem szokta fedezni a gari sem, gyártótól függetlenül. A törékenységen egyáltalán nem igyekszik változtatni az E-Ink, valszeg nem véletlenül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Nagyjából ugyanaz a Carta nevezetű E-Ink kijelző van mindkettőben, csak annyi, hogy a színesekben van egy színszűrő réteg is, ami a színeket adja.
A színesnél viszont a fekete-fehér szöveg kontrasztarány sokkal rosszabb, van screendoor effect (kb. rácsos jelenség a kijelzőn) illetve a rainbow effect.Ezek a fekete-fehér kijelzőknél nincsenek.
Illetve itt egy összehasonító kép a kijelző tech-ek között, hogy a szürke/fekete betűket mégis milyen háttér előtt jeleníti meg: [kép]
Kaleido 3 (színes) vs BW kijelzőkről van szó. Jól látható hogy a Kaleido sokkal sötétebb a többinél. Gallery 3 nem sok eszközben van még, az kicsit más tech, dedikált könyvolvasóban még nincs is, egyrészt szuper drága még, és lassú is... Szóval BW ajánlott. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Ebből a leírásból én is a Boox Go 7-et ajánlottam volna, 7" méret, lapozógombok, modern és play store is van.
Csak arra figyelj, hogy ne a színeset vedd hanem a BW-t.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
alratar
üzenetére
A kékfénynek semmi köze a szem egészségéhez, az alvás egészségéhez meg annál több. A kékes színhőmérséklet az este közeledtével megzavarja a melatonin hormon termelést, ami az alvásodhoz kell. Ezért ajánlott meleg színhőmérsékletű (sárgás-pirosas) fényforrásokat tartani / használni este felé. De színhőmérsékletet már elvileg alap Androidban is lehet állítani, és az AMOLED kijelzős cuccoknál is bőven jó ez a megoldás.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Dolphine
üzenetére
Nincs, külföldön sem.
Ha valami gond van, általában cserélik garanciában, vagy adnak kedvezmény kupont egy másik termék vásárlására, de ezek csak akkor ha adott országban hivatalosan is forgalmazva van. De javítás ott sincs.Ha a kijelző törött, akkor gazdasági totálkár, jobban jársz, ha veszel másik olvasót. Ha bármi más gond van, a Clara HD még talán egyszerűen javítható, amit akár egy mobilos boltban is megcsinálnak. Mi a gond?
-
-
Apollyon
Korrektor
A Libra 2-t egyelőre a 2025 augusztusi, azaz 4.38.23429-es verzióra nem érdemes frissíteni. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé, de most valamit a kobo nagyon elbaltázott. Biztos lesz majd rá hotfix, bár az esetben is megvárnám a reakciókat.
Calibre biztosan nem nyúl bele a szoftverbe, egyébként csak wifin syncelve tudsz "véletlenül" frissíteni.
-
Apollyon
Korrektor
Senki ne frissítse a Koboját a legújabb verzióra, mert bootloop lehet a vége!
Ha kobo eszközöd van, ne lépj fel vele wifire, és kapcsold ki az automatikus frissítést is!
Nemrégiben beszántotta a Pocket-et a Mozilla, ami a Kobo eszközökbe is integrálva volt. Sokan azért (is) vettek Kobót. Ezért a cég pár hónap leforgása alatt megoldotta, hogy ehelyett integrálja az Instapapert, aminek ugyanaz a funkciója mint a Pocketnek volt. Ezt egy pár napja kiadott frissítéssel meg is kezdték, szokásosan a 2011-es Kobo Touchig visszamenőleg az összes modellre (kivéve persze Mini).
Erre egy tonna poszt van mindenhol is, hogy frissítés után bootloopba kerül az eszköz, és a gyári visszaállítás sem segít.Nagyrészt a régi Aura vonalat és iterációit érinti a dolog (Aura 2, H2O), de vannak jelentések Clara BW és Libra 2-ről is. Nem mindenkinél, lehet a különböző revíziók között eltérés van, hogy kinek brickelődik, kinek nem, én nem kockáztatnék.
Ez nagyon gáz... Azért komoly, hogy a szoftverfejlesztés az elmúlt években milyen masszívan degradálódott.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Az újrafelhasználással mint elvvel egyébként nincs bajom, mert tényleg jobb mintha nem lenne, de legalább ne olyan eszköznél alkalmazzák amit hosszú éveken keresztül akár napi több órán át nyomogat(na) az ember. Metál tokozású is lehetne, mint a Kindle Oasisnél volt, az nagyon menő, bár az se épp könnyen javíthatóra lett tervezve.
-
Apollyon
Korrektor
Minden e-inkes olvasó nagyon törékeny, nem ajánlott leejteni úgy mint egy telefont. A te esetedben a Libra 2 hajszálrepedése a készülékházon amúgy is bekövetkezhetett volna, mert gagyi a műanyag amit használnak és úgy tűnik az idő foghat rajta. Én ezért vettem a feketét inkább, arról nem voltak tömeges posztok redditen.
Illetve van/lehet még egy defektje a Libra 2-nek: a benne lévő microSD kártya elpusztulhat amin a rendszer lakozik. Ez mondjuk viszonylag könnyen cserélhető, hátlap levételével egyből ott lakozik a panel tetején, egyedül a vízálló bevonat amit trükkösebb lehet eltávolítani, hogy ki tudd egyáltalán szedni a microSD kártyát a foglalatából.
Annyit kell még tudni hozzá, hogy A2-es osztályozású kártya kell bele, hogy a kisebb fileok elérése gyorsabb legyen, és hogy az így is harmat lassú processzornak legalább a tárhelyre ne kelljen várnia. Párezer forintért van 64-128 GB-os Sandisk kártya ami bőven jó lesz és valszeg túl fogja élni használóját.
Ha ez mind nem lenne még elég fárasztó, Libra 2-ből 4 revízió készült: A, B, E, F.
Ki tudja melyikhez milyen chipeket és alkatrészeket használtak pontosan, szóval nem garantált hogy valami tönkremehet-e benne, vagy sem.
-
Apollyon
Korrektor
Esetleg azt tudom ajánlani, hogy rakd az olvasót még egy extra, kötött téli sapkába is, az még valamennyire elnyomja az esetleges ütőerőt szállítgatás közben.
Én extra mód vigyázok a Librámra, mert ha baja esne, gyakorlatilag pótolhatatlan. Azért Sage-t sem akarok, már az is régi, épkézláb tokot se kapni hozzá etc.
Másrészt amúgy sem szeretnék vásárolni e-olvasót így 2027 előtt, amikortól már (remélhetőleg) csak cserélhető akkus eszközt lehet majd forgalomba hozni az EU-ban.
#28019 Cs1csó: beza, láttam olyat, hogy valaki ilyen irattartó szerűségbe rakta az olvasóját, hasonló, mint egy nagyobb DVD tok. Az tényleg nem tud benyomódni.
-
Apollyon
Korrektor
Onyx Boox Go 7
Van színes és nem színes verzió, utóbbi ami érdekesebb, ugyanis 7 inch fekete-fehér kijelző stylus supporttal ami azt jelenti, hogy megvan a lehetséges Kobo Libra 2 technológiai utódja, meg majd az eljövendő új Kindle Paperwhite is lehet majd stylusos (lol) bár erre kisebb az esély. -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Illetve most már képbe lépett a Verse Lite is, warm light és gombok nélkül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
csendes
üzenetére
Ha megnézed a Spectra kijelzős linkeden az alá beágyazott videót, látni 33 mp-nél, hogy ez a tech könyvolvasásra egyelőre vállalhatatlan, de nem is annak szánták.
Gallery 3 nem nagyon elérhető, amiben pedig igen, azt sem olvasásra szánják, hanem kreatív funkciókhoz. Nem is csoda, a kontrasztja nem éppen a legjobb, a sebességéről nem is beszélve.
BW Carta kijelző olvashatóságának meg jelenleg semmilyen színes kijelző tech. nem ér a nyomába.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
junkpod
üzenetére
Nem csak a színek kontrasztja valótlan, hanem a felbontása is, mivel a színes réteg csak 150 képpontot tud, míg a fekete-fehér 300-at.
A Lidlis kijelzők a konkrétan erre a területre gyártott árcédula kijelzők és Spectra néven fut, pl. [link]
A legjobb az 5 szín amit meg tud jeleníteni, ellenben a könyvolvasók kijelzője (Kaleido3) 4096-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Parkside szerszám kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Új CPU-magokka, de régebbi PowerVR GPU-val jöhet a Tensor G6
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Fűnyíró topik
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- További aktív témák...
- Szép állapotú Apple iPad Air 5 gen M1 64GB, Wi-Fi, 97% akku, 12 hónap garancia!
- Lenovo Idea Tab Pro tablet + Tab Pen Plus eladó
- iPad 11 128GB Wifi Újszerű/2027.08.03.Gar.Akku 100%/p4868
- Lenovo Tab M10 HD (TB-X306F)
- ÚJ Bontatlan Apple iPad Air (2026) 11" M4 Wi-Fi 128GB Space Gray ! ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 66921Ft+ÁFA
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GAMER PC! i5-13500 / RTX 3070 Ti / 16GB DDR / 512GB NVMe / 650w!
- 27% - ÚJ Samsung Odyssey G5 S27FG506SU QD-OLED Monitor! 2560x1440 / 180Hz / G-Sync / FreeSync
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De lehet a powerpoint se lenne rossz, végülis ott is csak lapozni kell.