- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-04 15:50 Téma összefoglaló
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. május
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
-
szkaroly
őstag
-
törölt tag
-
Ébri
senior tag
-
hockeyapu
senior tag
Vagy azért raknak rá nyomógombokat, mert a nép hiányolta ! Most meg minek ?!
Vissza lehet olvasni, csak itt a topicban is mennyi sírás volt a nyomógombok után !
A tokokkal ugyanez a helyzet, nyávogtak a fogalmatlanok, hogy nem jó, amit csináltak, mert nekik leesik, meg is lett az eredménye a tok helyett origami fost gyártanak !
-
Cs1csó
titán
-
Helios
tag
Nem vagyunk egyformák. Ami neked nem fontos (vagy feleslegesnek tűnik), az nagyon hasznos illetve sokaknak alap elvárás lehet.
Az új olvasón kiválasztásánál alapvető elvárásom volt, hogy vízálló legyen: ne kelljen féltenem szemerkélő esőben vonatra várva, vagy erősen vízpárás környezetben (pl. kádban, gyógyfürdőben). Eszembe se jutna direkt vízbe meríteni (még nem is történt ilyen „baleset”), de fogtam meg vizes kézzel, tettem medence vizes szélére, és olvastam hóesésben. Megnyugtató és kényelmes, h ilyenkor nem kell féltenem.
Mióta megtapasztaltam, hogy mennyire klassz dolog a lapozógomb, azóta az is felkerült az alap elvárások közé.
Sőt! Nagyon örülnék neki, ha végre beletennék a KOReaderbe a bluetooth támogatást, hogy pl. játékvezérlővel távvezérelve lehessen lapozni. Ezt a PocketBook IP4 (és még szerintem más PB is) a beépített olvasóprogrammal tudja, viszont az minden más tekintetben nagyon fapados a KOReaderhez képest. (Erre a funkcióra is sokan legyintenének, amíg nem akarnak télen egy takaróba burkolózva olvasni.
) -
törölt tag
-
Cs1csó
titán
A vízállóság - is - hidegen hagy, bár nem mondom, hogy megvetendő fícsőr.
Továbbra is azt kell megérteni ezek a cégek STATISZTIKAI alapon működnek. Más példa: sokan azt gondolják, hogy a tűzoltó, a katona vagy a rendőr munkája a legveszélyesebb, de ha a statisztikákat nézzük az építőiparban, mezőgazdaságban, állattenyésztésben, raktározásban a legtöbb a sérülés vagy esetleg a halál.
Ez is ilyen: sok közvélemény kutatást végeztek és ennek az lett az eredménye, hogy valamiért szeretnek az emberek pl. kádban olvasni vagy tengerparton, és jól megvannak gombok nélkül.
Ez van sajnos. Mint ahogy kikoptak a KICSI (kb. 4"-os) okostelefonok, mert itt is az jött ki a statisztika szerint, hogy mondjuk csak az emberek X százalékát érdekli de X százalékért nem éri meg fenntartani egy terméktípust. -
fattyu
veterán
-
hockeyapu
senior tag
-
Cs1csó
titán
-
Arolotifar
őstag
-
Arolotifar
őstag
-
Cs1csó
titán
Szia,
csendes fórumtársat idézem:a marketingkutatás alapján kevés felhasználónak hiányzik
Arra tuti rájöttek már korábban, hogy a gyártás olcsóbb lenne gombok nélkül, és ahogy írta - szintén csendes -
gyártási és megbízhatósági, garanciális szempontból is jobb így egy mozgó alkatrésszel kevesebb és eggyel kevesebb helyen van megbontva a készülékház, kisebb eséllyel kerül bele por vagy folyadék
Tehát volt kutatás, akkor mi nem világos? Sajnálom de a többséget (aki jól elvan az érintőkijelzővel egy "suhintás" egy "koppintás" és már lapoz is. ) nem érdekli túlzottan a gomb. -
G
csendes tag
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
A Kobonál például igen. Szal' legközelebb mielőtt beszólsz, előbb szét kéne nézni...
Egyébként meg nem az a legnagyobb baj, hogy 6 év után nem támogatja a saját eszközét, hanem hogy egy csökött funkciót azóta se voltak képesek belerakni. Pedig az inverz / sötét mód már régebb óta elérhető.
-
G
csendes tag
-
rednifegnar
senior tag
sztem nem is a kijelzo merete a lenyeg hanem a teljes meret, mert hiba kicsi ha nagy a kava.
az enyem 5.1"-es de jo nagy a kavaja. a mai hasonlo kulso meretuek mar mind 6"-os kijelzovel vannak. raadasul konyebbek is mert igaz hogy ez a sony csilivili premium fem hazas de az csak a tomeget noveli, soka haszna nincs, hordozasnal meg minden gramm szamit.
persze mas szempontbol meg jo a nagyobb kava, jobb ugy fogni, nem takar be az ember keze, nem kell csak az élinel fogni hanem rendesen tarthato
-
Ébri
senior tag
Kijelző ugyanaz, de a körítés nem. Fogalmam sincs, hogy valójában milyen arányban törnek, de itt főleg néhány típusnál szinte csak PB-re emlékszem. Simán lehet gyengébb üvegfelület valahol (bár szerintem az jön a kijelzőpanellel), vagy a műanyag körülötte hajlamosabb elmozdulásra.
Mondjuk Touch HD gyakoribb ilyen hibáira én se emlékszem. -
Mr K
őstag
Legalább a Kobo eljutott odáig, hogy a legújabb eszközei hivatalosan is javíthatók. Ez szerintem mindenképpen a javára írandó, bár ha megnézi az ember, hogy pl. mivel jár mondjuk egy kijelzőcsere, akkor a lelkesedése alighanem lelohad kissé.
(Szóval minden tiszteletem azoknak, akik házilag belevágnak egy ilyenbe...) -
Cs1csó
titán
-
Oldman2
nagyúr
-
Cs1csó
titán
-
fattyu
veterán
-
csendes
addikt
Azzal egyetértek, hogy a rosszul megszerkesztett EPUB-ok, különösen a záró tag-ek hiánya, nagyon lelassíthatják az olvasót. De pont normális konvertáló programmal (például calibre), ez kevésbé jellemző.
Az kétségtelenül egyfajta kockázat, hogy ellenőrizetlen forrásból származó EPUB belassítja vagy lefagyasztja az olvasót. De ez előfordulhat egyébként legálisan beszerzett e-k9nyveknél is a kiadó bénasága miatt, bár a nagy webes terjesztőknél ezt minden bizonnyal ellenőrzik. És persze lehet szoftverhiba az olvasón, amit csak bizonyos ritka esetekben észlelhető és ezért a tesztelésnél nem jön elő.
User error-nak (felhasználói hibának) ezt nem nevezném. -
Cs1csó
titán
-
Bozek
nagyúr
-
fattyu
veterán
átlag magyar nyugdíjas nem feltétlenül célpiac a szórakoztató elektronika részlegen. (nem bántás de az átlag nyugdíj meglehetősen limitáló kütyüzés téren)
a másik hszedre: én sem feltétlen flamelni akartam.
mondom semmi gond nincs ezzel az egésszel mindenki használ amit akar.
Hugom pl a hurciba miatt nem akar nagyot. volt 5 colosa is és most hatosa van.de több ismerősöm is van aki amint eltöltött 20 percet egy 6.8 7.8 mérettel, vissza se nézett.
én meg használtam bkvn 10 colost is
(nettó ekönyv olvasásra, nem pdf miatt )amugy azért de volt nagyobb régen is. pocketbook 912 kindle dx. értem persze az meg a ló másik oldala

-
fattyu
veterán
42 vagyok. szemüveges. 4 hónapos az utolsó. ezzel elméletileg hibátlant látok.
mégis kényelmes két hárommal nagyobbra venni a betűméretet. nem fáraszt nem az van hogy valami nem jó le akarom tenni inkább.
és mivel amugy kifejezetten gyorsan olvasok, így igen zavaróvá tud válni hogy milyen frekvenciával kell lapozást indítani.
Anyum is szemüveges, azzal se lát hibátlant. Nálam is gyorsabban olvas. most volt szülinapja olvasót kért újat, kikötés volt hogy ne hatos legyen hanem nagyobb. -
Arolotifar
őstag
-
Ébri
senior tag
Igaz ez kis réteg, de van akinek szemüveggel se 1-es a vízusa, az enyém kb. 0,2, azaz a szemem felbontása kb. a normális ötöde. Ez olvasásban 40 éves korom előtt nem zavart, azóta nem tudok annyira közel hajolni, mint régebben, így betűt nagyítok, de 7"-nál nagyobb olvasót nem vettem, viszont 6-ost nem vennék, mert eléggé számít az a két-három centi.
Csináltasson szemüveget: ha amúgy szemüveges vagy, akkor a szemüvegek cserélgetése nem olyan jó, ill. a szem közelpontja folyamatosan távolodik a fiatalkori 0-tól szemüveget meg az ember időnként csináltat, szóval azért kényelmesebb, ha nagyobb térben lehet állítani betűméretet, normális lapozási gyakorisággal. Szóval itt szerintem egyértelmű a nagyobb olvasók előnye.
A hatos vagy nagyobb (esetleg kisebb) olvasó kérdése meg tényleg azon múlik, ki hol húzza meg a határt, aki könnyen zsebbedughatós olvasót keres, annak a 6 col is sok lehet.
-
fattyu
veterán
de most min vitatkozol?
hogy van-e extrám látásromlás? vagy hogy az ilyen már ne is olvasson? vagy azt vitatod hogy a nagyobb kijelzőre adott betűméret mellett több karakter fér ki?
igen hordozhatóságra a minél apróbb a jobb. használni meg nem. ez amugy rettenet sokmindenre igaz.egy könyv, már a nyomtatott sem 6 col.
és azon meg aztán nem is akkora karakterekkel van nyomtatva mint amire egy romló látás mellett kényelmesen állítja magának az ember. van akinek a kényelmes olvasáshoz az is hozzátartozik, hogy nem 16 másodpercenként kell lapoznia.imádom amikor valaki képtelen egyáltalán elképzelni is azt hogy az ő személyes preferenciáin túl van e egyáltalán létezés. vagy ha fel is fogja akkor az olyan minek él...
-
fattyu
veterán
-
BBalázsBB
újonc
Nem szinkronizálok. Inkább olyan, mintha írásvédett lenne az olvasó tartalma.
Amúgy minden funkciója tökéletesen működik, kivéve, hogy nem tudok gyári visszaállítást végezni és minden könyv olvasása közben egy bizonyos könyv bizonyos oldalához tér vissza alvó, vagy kikapcsolt mód után.
-
Cs1csó
titán
Igazság szerint bármekkora jó, hiszen a betűméret állítható. Minél kisebb a kijelző és minél nagyobb a betűméret annál többet kell lapozni ennyi a hátrány.
Nekem is "kicsi" már érzetre a 6"-os a 6,8"-as vagy 7,8"-is olvasót még nem próbáltam, de mindkettő jobb lehet számomra, én pl. nem zsebben hordom hanem táskában tehát nem gond ha nagyobb. -
bwoay
nagyúr
-
Cs1csó
titán
-
Sang66
csendes tag
Nem használok wifit és világítást sem mindig (wifit annyira használtam, hogy leszedtem 2 pdf reader appot). Ahogy írtam fentebb, figyeltem, és teljesen konstans módon merül, bárhogy használom.
Csak a full default alkalmazások vannak rajta, naptár, browser, zenelejátszó, gallery, diktafon, notes, stb.
Kipróbáltam persze mindent, böngészés, videó, stb, de mindet csak egyszer, utána 90%-ban képregényt, magazint, szöveget olvastam. Lehet, hogy a szín megjelenítés ennyire akksi igényes? De az is lehet, kell egy update neki.
Akkunál annyit ír, hogy 50%, kb 24 óra használat van hátra. -
bwoay
nagyúr
-
bwoay
nagyúr
ebook olvasóba egymagos processzor is elég, rengeteg típusban találni ilyet, csak mindenki hozzá van szokva a telefonokra jellemző hw paraméterekhez, és furán hat, hogy mindenből ennyivel kevesebb van. leginkább a tárhelyen szokás aggódni, mert akinek még nincs ebook gyűjteménye, annak fogalma sincs arról, hogy mennyire minimális tárhelyet igényel.
Cs1csó:
ez részben jogos, bár a Koreader nem gyári megoldás, tehát arra nem fognak optimalizálni. Hogy egy olvasó mennyi idő alatt nyit meg egy könyvet, amit aztán órákon, napokon, vagy heteken át olvas az ember... úgy fogalmaznék, hogy én kifejezetten örülök annak, hogy maradt még olyan terület, ahol nem benchmarkokkal mérjük a teljesítményt.Helios:
a legfontosabb dolog a kijelző lenne. Minden egyéb hw elemből rendelkezésre áll gyorsabb/szebb/jobb, azok alkalmazása csak döntés kérdése. A e-ink viszont ott tart, ahol. Én úgy látom, hogy papíron mindig látványosat fejlődik, aztán kiderül, hogy kontraszt terén még mindig nem sikerült utolérni a világítás/digitizer réteg nélküli özönvíz előtti vasakat
-
Helios
tag
Alapvetően a két példával a korábbi hozzászólásokra reagáltam. (Hiába van lehetőség rá, és hiába van jelen sok-sok éve a többi elektronikai eszközben, az olvasókban egyáltalán nem alap a fényérzékelő és a jobb processzor.) És igazából arról beszélgettünk, hogy mit lehetne esetleg jobban.
A SmartLighttal sincs igazából problémám, csak a "nagy" marketingje alapján azt vártam, hogy jobb, hasznosabb. (Ennek vagy a fényérzékelőnek megléte nem is játszott szerepet, h ezt az olvasót vettem, csak örültem, h a igényeim felett tud majd valami extrát az olvasó. De nem.) Nem is hiányzik (most belegondolva a fényérzékelő sem), mert egy-két mozdulattal fényerőt változtatok, vagy átkapcsolok inverzbe, az adott helyzetnek megfelelően. -
Vasti74
senior tag
A könyvekkel kapcsolatban igazad van: itt a polcomon kb. 10 új Stephen King, amik akkorák, hogy szerintem el sem bírtam volna könyvként kényelmesen olvasni.
De a polcon szépek... :-)Olvasóból 6" után én 6,8"-ra váltottam, mert már eleget hozott képméretben, de még elég kicsi. Bár már éppen nem "zseb" méret ez sem... A nagyobbakat meg eleve elvetettem pár perc nézegetés után, mert azok már túl nagy méretű kütyük.
-
Vasti74
senior tag
Ez így van :-)
- Jóval több, mint 20 éve már telepítettünk irodákba egy Archi nevű (...ha jól emlékszem ;-) , OCR iratarchiváló rendszert, amivel a papír alapú dokumentumokat "emészthető" formátumban lehetett elmenteni, archiválni. (Alapvetően doc-ba mentett)
- Szerintem aki szereti a könyveket, az megveszi őket, mert birtokolni is akarja a kedvenceket. Én pl. megveszek mindent, ami érdekel, ott a polcon, aztán pár éve az van, hogy a könyvolvasóra meg letöltöm... Szerintem ez nem "lopás".
- Ugyanez van a filmekkel: szerintem minden rendes filmrajongó próbálja a moziban megnézni, amit csak lehet. Sokan utána ettől függetlenül megveszik DVD-BD lemezen, esetleg jó drága limitált meg díszdobozos kiadásban, szintén részben birtoklási vágyból, részben rajongásból, hobbiból. És az ilyen embereknek nem is egy, hanem több streaming szolgáltatónál is van előfizetésük, az tuti ;-)A könyvkiadók, filmstúdiók (vagy mondhatnám akár a szoftvergyártókat is) kb. így, ezekkel az emberekkel kalkulálnak, és be is jön nekik: a maradék, aki mindig illegális utakat keres, nem nagyon érdekli őket, ugyanis ők amíg nem lehetett e-könyveket ingyen letölteni, addig maximum kölcsönkértek könyveket, de pénzt akkor sem adtak értük.
-
Pinyo16689
senior tag
-
Bozek
nagyúr
Szép hosszú a változások listája.
Ami sokaknak hasznos lehet, az az érintési zónák testreszabása. Úgyis többeknek volt gondja vele.
Ahogy néztem, Touch Lux 5-re és InkPad 3-ra is megjött, InkPad X 6.5-ön van, ahogy a Touch Lux 4 is. Az Era meg alapból 6.7-tel indított. A színesek közül az InkPad Color megkapta, a sima Color még(?) nem.
-
mcsm88
senior tag
-
Dr Bubo
MODERÁTOR
-
Bozek
nagyúr
-
Bozek
nagyúr
-
csibe1
veterán
-
consono
nagyúr
-
csibe1
veterán
-
consono
nagyúr
-
consono
nagyúr
-
OPiiPO
veterán
-
consono
nagyúr
-
totasenior
tag
-
@Pal
tag
-
Peace
nagyúr
-
@Pal
tag
Van személyes tapasztalatod androidos olvasókkal kapcsolatban?
Csak kérdem, mert a realitás talaja tényeken alapszik, nem feltételezéseken és hiten.
Ha már felvetődött és ennyire fontos (bár olyan nagyon nem lehet létfontosságú kérdés, mert a általában van áram az ember környezetében), érdemes elkülöníteni az üzemidőt a készenléti időtől, esetleg a használaton kívüli időszakban kikapcsolt állapotban vagy a készenlétben van a készülék, van-e automatikus altatás, auto- vagy kézi kikapcsolás, a használat során igénybe vettünk-e eszközöket (pl. világítás, bluetooth, Wifi, mikrofon, internet, olvasóprogram stb.) És csak ezek után jön a tényleges használat módja. Könyv olvasása, jegyzetelés, hangoskönyv, netán böngészés és ezeknek mi a túlsúlya, de ne felejtsük ki azt se, hogy valakinek a napi használat nincs egy óra, és van aki több órát is olvasgat.
Nos, melyik fajta használattal, melyik androidos készülék nem bír ki három hetet?
Szerintem világítás nélkül napi 2-3 óra olvasással (minden más funkció kikapcsolásával) vígan kibír az enyém ennyit.
Most direkt a kedvedért megnéztem az erőforrások használatának a statisztikáját. Ez alapján 10 óra 56 perc az aktív használat, jegyzetelés, olvasás, időnként világítás használata (egy rövidebb internet használat is volt) 44%-ra vitte le az aksit, úgy, hogy nem volt kikapcsolva egyszer se. Ez alapján azt írja, hogy az eddigieket figyelembe véve még 10 órát használhatom így. Nos ez kb. 21 óra.
Amit ha elosztunk 7-tel akkor napi egy óra belefér a három hétbe. Ha csak olvasok jóval kisebb a fogyasztás, szinte nem is használ energiát. Lehet ilyen teszteket csinálni, de tök fölösleges, mert úgyis mindenkinek egyedi a használati szokása. Ezzel nem tudom hogyan lehetne spórolni. -
fPApi
őstag
-
Bozek
nagyúr
Ezzel teljes mértékben egyetértek. Sajnos sok embert a minél nagyobb számokkal lehet megvezetni. Nekem is csak 16 GB a belső tárhely, de most van fenn az olvasón 115 könyv, az nagyjából 300 MB-ot foglal. Ezzel számolva simán ráférne több mint 5000 könyv, de minek annyi? Persze én nem PDF-ezek, azt sose tartottam e-book formátumnak, EPUB-ban van az összes.
-
fPApi
őstag
-
d.sophie
csendes tag
Ezzel most azt javaslod inkább ne is vegyek semmit és ne olvassak?
Ez is kibírta azért négy évig, pedig leesett párszor. Feltételezem, hogy ezekre is van megfelelő tok, mint ahogy telefonra is... Hisz használjuk, leesik, előfordul mindennel és mindenkivel.
(Drágább alkatrész, oké, de nem ennyivel, hogy egy anno 30e -res olvasó kijelző cseréje most szintén ~30e forint. Pláne, hogy látom mennyi egy kijelző ára külföldről. Arról nem is beszélve, hogy egy telefon kijelző cseréje kerül ennyibe, ami aztán tényleg százszor bonyolultabb kategória. Na de nem is ez a lényeg... Mivel csak esztétikai hiba és nem zavarja az olvasást, végképp nem akarom egy új készülék árát költeni rá, ezt tudja használni más a családban. ) -
Max1mus
nagyúr
-
Apollo17hu
őstag
Amikor tegnap - hosszú idő után - bekapcsoltam, első dolga volt, hogy letöltötte és telepítette magának a legfrissebb firmware-t.
Közben Calibre-vel is megpróbáltam. Ez is ugyanúgy látja, ami az olvasón van, lehet vele törölni és az eszközre másolni. Miután rányomok az eszköz leválasztására és kihúzom az USB kábelt, ugyanúgy megjelenik két egymásba forduló félkör alakú nyíl, mintha frissítené magát az eszköz, de ugyanúgy a 3 éve felmásolt könyvek jelennek meg rajta.

Szerintetek ilyen problémával hova érdemes vinni szervizeltetni? (Edigitalnál vettem annó, de a gari már rég nem él.)
-
jozef76
csendes tag
-
fattyu
veterán
2. Azért évekig csak 6-os olvasók voltak, mégis szerintem nagyon jól elvolt vele a nagy többség.
4. Egy szóval sem írtam hogy nem fogadom el más preferenciáját, de a véleményem 100%-ban fenntartom. Ha valaki adott betűméretnél 6-os képernyőn csak egy (átlagos) bekezdést lát ott látási gondok vannak. Csak megjegyzem csendben, attól hogy vki jól lát nem biztos hogy jó a látása az olvasáshoz is. Kérdezz meg egy optikust, ugyanezt fogja mondani.
2007 ben már létezett kindle dx. 10 colos nem mentem utána hogy másnak volt e előtte még ilyesmilye de érted ugye? ... az hogy az exponenciális drágulás miatt a kijelző méret növekedésével nem terjedt el nem olyan meglepő.
El olvastad e amit írtam? gyors olvasás nem a legapróbb betűméret sűrű lapozás zavaró. ismétlem. nem neked, NEKEM zavaró.
keress rá a usernevemre eme topikban. bent van a kép hogy milyen mérettel beállítással használom az inkpadot. ha szerinted itt látásgond van már nem tudok mit mondani. Értsed meg hogy van olyan valakinek a ritkább lapozás hozza meg a kényelmet benne.
-
fattyu
veterán
értem. ismét köszönöm a kinyilatkozást ami egyetemesen igaz a világmindenségre és te ezt megadtad nekem.
lássuk: gyorsan olvasok. nagyon. nem Reed a gyilkos elmékből de azért...
van szemüvegem. azzal hibátlanul látok. ettől még a kényelmes betűméret elvesz a megjelenítettt tartalom mennyiségéből.
olvasd össze ügyesen a kettőt és máris kiadja azt hogy hat colon már ingerküszöb felett van hogy mennyire sűrűn kell lapozni. nekem.az én ingerküszöböm. így jó. nekem.
érzed a külnbséget. nem hülyézem le és küldöm orvoshoz akinek jó a kicsi is meg nem hiszem azt sem hogy ami nekem jó az mindenkinek az, el tudom fogadni hogy másnak más a preferencia más a fontos, más a jó és a kényelmes. Kérlek tégy így te is..
amugy egy inkpad sehol de sehol nincs egy trónok harca kötethez sem egy bármilyen 300 oldalas könyvhöz sem. alapterület még esetleg hasonlít de vastagság tömeg kezelhetőség egykezes használat.
-
Ébri
senior tag
Negyven év felett (igazából jóval korábban, csak senki nem veszi észre) a közelre fókuszálás romlik. Nagyon szép a hordozhatóság, de ha aközött kell választanod, hogy kicsit messzebbről nézed, olvasószemüveg nélkül, vagy utóbbival, pl. utazás közben, lehet egyszerűbb az olvasó használata. A sorhosszra vonatkozó ingerküszöbe is mindenkinek más, feleségem a 6 colos kindle-n pl. nagyobb betűket használt, mint én a 6,8 colon.
De úgy általában se feltétlenül mindig a 6 col a legjobb, lehet, hogy csak ritkábban akar lapozni, lehet, hogy PDF-et is akar olvasni. Vagy vkinek az kényelmes. Szóval nem feltétlenül saját maga ellensége, aki nagyobb olvasót vesz.
-
G
csendes tag
Teljesen egyetértek. Nekem egy PB Touch Lux 4-em van. Bár összemértem az inkpad-del , mert úgy véltem az Inkpad mérete egy valódi könyvméret, mégis a másik mellett döntöttem, mert fontos volt számomra, h kisebb táskába is bele tudjam tenni. Mivel a betűméret állítható, sok gondot nem okoz az olvasása és nem érzem ,h ne tudnék a történetre figyelni a lapozgatás miatt. Alkalmasint olvasó szemüveget is használok, ha szükséges. Nekem pont a mérete volt az egyik legszimpibb tulajdonsága.
-
bwoay
nagyúr
-
Dhampir
félisten
-
hrabanc
tag
-
apszi
őstag
-
Davcy
tag
Szia! Köszi a választ!
Kindleom volt, szerettem, gyorsan eltörött, egy idő múlva eluntam visszaküldeni, azóta nincs kindleom. Ez persze még a hősi időkben volt, szóval feltételezem már nem krepál be a kijelző mindentől.Igazándiból, nincs semmi elvárásom, azon kívül, hogy sötétben is tudjam olvasni, meg talán, hogy ne legyen használt. Másra amúgyis ott van a telefonom... Nincs is kedvem túrni a netet... ....és maximálisan hiszékeny is vagyok. Ha azt mondjátok hogy XY olvasó a bestbuy az igényeimre, akkor megveszem (max. ár 35e).
Előre is köszi,
-
Davcy
tag
-
LittleBiG007
aktív tag
-
tomazin
veterán
Én is gondoltam ilyenre, de ez necces kérdés. Gondolom a szervíz adott egy papírt arról, hogy ez történt. Ilyenkor az ember annyit tehet, hogy elmegy egy független szervízhez (ennek a listáját meg kell adnia a boltnak), ahol pénzért kiállítanak neked egy szakvéleményt. Ha ebben más szerepel, mint az eredeti akkor mehetsz ismét a bolthoz, ahol vagy elfogadják, vagy mehet a következő kör.
-
fattyu
veterán
-
aggleány
addikt
A nagyobb felbontás is érezhető, de elhanyagolható a színhőmérséklethez képest. Az nagyon sokat jelent. A HD 3 mellett a Sense-nek határozottan kékesnek tűnik a kijelzője. Képet sajnos nem csináltam róla, de megdöbbentő látvány, hogy mennyit jelent egy ilyen jelentéktelennek tűnő dolog. Hardver ügyben csak a szokásos: sokkal gyorsabb minden, főleg a kikapcsolt és alvó állapotból való ébresztésnél érezhető, a lapozás a Sense-n is elég gyors volt.
Plusz a Sense-en nekem egy csomó könyvnek nem jól jelent meg a címe, a HD 3-on meg minden rendesen látszik, az ékezetes betűk is.
-
aggleány
addikt
-
Jarod1
veterán
-
hroberto
veterán
-
DittyCat
tag
Frissítés kb. egy hete jött rá, azt letöltöttem. Nagyobb mókolásokkal nem kísérleteznék, én egy 40 éves nő vagyok, vannak korlátaim.

Tesóm gépére sem merek mindenféle cuccot letölteni, mert ha bevírusozódik, az baj lesz. Ezért jobb lenne itthon, a rendelkezésemre álló lehetőségekkel megoldani valahogyan.
Az jó ötlet, hogy a Pocketbooknak írjak, hátha mondanak valami okosságot.

-
LittleBiG007
aktív tag
Akinek rosszabb a szeme (és ez mindenkivel bekövetkezik egy idő után, csak ki kell várni), az nagyobb betűméretet fog beállítani, ez a lehetőség az egyik legnagyobb előnye a könyvolvasónak a papírkönyvekkel szemben. De hiába tehető ez meg 6 colon, a szöveg mennyisége egy oldalon kényelmetlenül kevés lesz és nem a lapozás lesz a problémás, hanem a szemed fog elfáradni attól, hogy viszonylag sokszor kell visszaugrania a kijelző tetejére.
Egyébként természetesen mindegyiket meg lehet szokni, ez nem is kérdés. Amid van, az a jó. Az érdekesség ott kezdődik, amikor mindegyik hozzáférhető számodra. Kiijelzőméretet tekintve, amikor megvettem a 7 colos Oasis-t, hihetetlen jó érzés volt a nagyobb kijelzőn olvasni. Alig egy-két óra olvasás után a 6 colos Voyage-hoz visszatérve már kényelmetlenül kicsinek tűnt a kijelző. Akkor rádöbbentem, hogy nem is tudom, milyen forradalmi újdonságnak kellene egy olvasóban megjelenni, hogy valaha még egyszer 6 colost vegyek mindennapi olvasónak. Aztán 8 colos olvasón olvasva már nem annyira látványos a különbség (annak ellenére, hogy a fényképen látható, mennyivel több szöveg fér el rajta, ez részben persze a KOReader-nek is köszönhető). Bármikor kényelmes a váltás a 7 és a 8 col között, de a 6 coloshoz mindig lassabb visszaszokni.
De valami mégsem stimmelt a 8 coloson olvasáskor. Majd több óra olvasás után jöttem csak rá, mi a probléma. Függőlegesen már túl nagy. Vízszintesen nincs gond, kényelmesen belátható a 13 cm-es terület, de a 19 cm lefelé már sok. Vagy a fejemet kell mozgatni szép lassan lefelé, vagy a könyvolvasót egy picit felfelé, ahogy haladok a sorokon. Szóval nekem az arany középút jött be legjobban. Teszteltem a 8 colt egy idős emberen, akinek már szemüveggel is fárasztó a papírkönyv. Neki jóval nagyobb betűméret kellett a kényelmes olvasáshoz, de még így is megfelelő mennyiségű szöveg maradt a kijelzőn (huszonegynéhány sor).Egyébként a 7 colos Oasis eddig nálam mindent visz. Minőségben, hordozhatóságban, sebességben, világításban (erősebb, egyenletesebb és fehérebb, mint bármi, amivel eddig találkoztam), ergonómiában nincs párja. Az Inkpad 3 a mindössze bemásolást igénylő KOReaderrel viszont nagyon ütős párost alkot. Csak az a kár, hogy még mindig nagyon sok benne a szoftverhiba, valamint a smartlight-ot sem kezeli, ennek ellenére azért lehet használni (pár éve a Kobo-n gyakorlatilag folyamatosan lefagyott, azért ez mára már sokat javult). Amikor kapsz egy rosszul formázott epub-ot, mondjuk pbsync-es email-ben és a "Style tweak" menüponttal pillanatok alatt olvasáshoz tökéletes szöveget tudsz belőle készíteni anélkül, hogy gépre másolva Calibre-ben kellene átszerkeszteni, majd visszarakni az olvasóra, na az nagyon menő. És ne feledjük, az Inkpad 3 ha nem is tökéletes, viszont egy nagy kijelzőjű olvasó, megfizethető áron.
-
fattyu
veterán
-
BoB
veterán
-
hallador
addikt
Köszönöm szépen nézem is ezeket, a könyvtár szerkezet nekem fontos lenne, mert nagyon hozzászoktam ehhez más eszközökön.
Kindle-n is elgondolkodom, mert sokan ajánlották, akiknek van.
De jobb ha olyan emberek segítenek, akik függetlenek, és értenek ehhez. A könyvtár szerkezet miatt viszont nem az lesz. -
Spíler
őstag
-
Dolphine
addikt
-
liliaspell
csendes tag
Sziasztok! A PB Touch-os problémámra visszatérve, köszönöm a tanácsokat! Végső "minden-mindegy" pillanatban csináltam egy belső memória formázást, illetve mindent visszaállítottam a gyári beállításokra, majd újra kezdtem az egész beállítást elvégezni. Wifit nem állítottam be - olvasásra használom, tudok rá gépről tölteni - illetve amit javasoltál azokat úgy állítottam be. Aznap már kb 1,5-2 óra olvasásnál csak 3% fogyott a gépről, ezt tartja azóta is. Most hét végén töltöttem, de úgy veszem észre azután is ennyi a fogyasztása, világítás mellett. Remélem hogy beállt az aksija, (remélem nem kiabálom el...) és csak valami töltési probléma volt. Köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
totasenior
tag
Nekem november 30-a, csütörtök óta van a birtokomban. A fentebb hívatkozott linkről rendeltem, 2 nap alatt jött meg. Lényegében a PB THD "felturbózott" változata.
A "Smartlight" kimondottan kellemes, van automata mód, és kézi vezérlési lehetőség. A max. értéken kicsit már átmegy narancsvörösbe, de kb 50 %-on, és a Coolreader dinamikusra állított alapvilágítása mellett nekem teljesen megfelel, valóban javít az esti, sötétben való olvasás komfortján.
Egyebekben pedig úgy érzem, az érintőfelület megbízhatóbban működik, mint a korábbi THD-n.
Magát a világítást a képernyő alján elhelyezkedő 7 db kékes-fehér, és 6 db narancsos-sárga fényt kibocsátó dióda biztostja. Más olvasóval nincs tapasztalatom e téren, ezen a képernyő alján vehető észre, nem zavaró mértékű egyenetlenség a megvilágításban. -
NKeke
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Yettel topik
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Mikrotik routerek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Többet gyárthat a jövőben a drágább GeForce-okból az ASUS
- Információáradat a Pixel 11-es szériáról
- További aktív témák...
- iMac Pro 27" 2017, Xeon W-2191B 18 core, 64 GB RAM, 8 GB GPU, 1 TB SSD - 27% Áfás (0441AB)
- BESZÁMÍTÁS! MSI Gaming X RTX 3060 12GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! EVGA FTW3 Ultra RTX 3080 10GB GDDR6X Videokártya!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 512GB Black Titanium -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5037
- MacBook Air 13" M2 16gb ram/256gb ssd 27% Áfás (0357AB)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Szerinted miért volt ott ez a smiley? -->
Mellesleg én sem olvasok irodalmat, csak ponyvaregényeket.
(Szóval minden tiszteletem azoknak, akik házilag belevágnak egy ilyenbe...)
(nettó ekönyv olvasásra, nem pdf miatt )

Dr.NX