Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-19 16:30:21

LOGOUT.hu

Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10551) Hun_Warrior válasza Degeczi (#10550) üzenetére


Hun_Warrior
újonc

Valóban, közben leesett, hogy újabbaknál már csak a változott képkockák frissülnek. (szerintem egy nem rég olvasott cikk miatt ragadt az agyamban az állandó képfrissítés.....)

Én nem tudom, hogy miért kezd el fájni a szemem és a fejem, de tuti, hogy nem simán a koncentrálástól. Ugyanis volt olyan, hogy egy kb 400 oldal hosszúságú könyvet egy nap alatt elolvastam és semmi bajom nem volt, azon kívül, hogy a szememnek kellett néhány perc, amíg alkalmazkodott. Ehhez képest tableten olvasva már akár 10-20 oldal után elkezd száradni, égni a szemem és gyakran fejfájás is jelentkezik. A helyzet csak rosszabb, hogyha előtte gép előtt dolgoztam.

Szóval én elhiszem, hogy nagyon pengék a mai LCD kijelzők, de azt nekem ne mondja senki, hogy csupán a koncentrálástól szárad a szemem, mert ezt tapasztalatból tudom, hogy nem igaz (ha más nem akkor a háttérvilágítás az oka). Épp ezen probléma miatt gondolkodtam könyvolvasó megvételén, mert vannak könyvek amelyeket csak elektronikus formában lehet elérni (vagy könnyebb megszerezni), de a tableten való olvasás, a fent említett tünetek miatt nem igazán megfelelő számomra.

Ha egy könyvolvasó használata is hasonló tünetekkel járna, akkor inkább meg sem veszem és maradok a papíralapú könyveknél, amelyek megismétlem, fárasztják bizonyos fokig a szememet, de közel sem ugyanolyan mértékben......

Egyébként mindenkinek köszönöm a segítséget és a jó tanácsokat! :)
Szerintem a legjobb megoldás az lesz ha valahol kipróbálok egy hasonló eszközt és az alapján döntöm el, hogy kell-e nekem is egy.

[ Szerkesztve ]

(#10552) Degeczi válasza Hun_Warrior (#10551) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A fényerőszabályozás könnyen okozhat fáradást, de a mai kijelzőknek nincs olyan jellemzője, ami az általad említett szem-kiszáradást eredeményezne: az bizony csak a ritka pislogás miatt van

(#10553) stickermajom válasza Hun_Warrior (#10551) üzenetére


stickermajom
addikt

Én alapból érzékeny szemű vagyok, és még emellé napi 8 órát a monitort bámulom a munkám miatt. Az ebook olvasót általában minden nap az utazás során (1-1 óra oda, illetve vissza) szoktam használni, illetve már lefekvés után a sötétben. Nekem PW2 van, és még a sötétben, a világítást használva sem tapasztalok olyan mértékű szemfáradást, mint mondjuk ugyanennyi idő LCD bámulástól. Szóval nálam bevált a dolog, közel sem lehet összehasonlítani egy tablettel szerintem.

(#10554) Hun_Warrior


Hun_Warrior
újonc

Akkor úgy tűnik, hogy a háttérvilágítás az, amit a szemem nem igazán preferál. Az biztos, hogy a gép előtt dolgozva, valamint a tableten olvasva könnyen jelentkeznek ezek a tünetek, míg papíralapú jegyzeteket, vagy könyveket olvasva nem igazán jön elő a probléma. Nem mondom, hogy nem fárad el egy idő után a szemem, viszont az addig eltelt idő és a szemem fáradtságának foka teljesen eltér az elektronikus eszközöknél tapasztalttal.

Ahogy olvastam sokan tapasztaltak hasonlót, ezért is reménykedem, hogy az ekönyv olvasó az én problémámon is segítene. Őszintén szólva ezek után már nem tudom, hogy pontosan mi lehet az e-könyv olvasó titka, de a vélemények alapján sok ember pihentetőbbnek találja az azokon való olvasást. (Lehet tényleg a háttérvilágítás számítana ennyit?)

(#10555) Dhampir válasza Libretom (#8915) üzenetére


Dhampir
félisten

Valóban jónak tűnik a Cybook Ocean.

Felhasznált anyagok: alumínium + üveg, magyar nyelvű menü is beállítható.

Viszont kevés formátumot kezel egy Pocketbookhoz képest.

[ Szerkesztve ]

(#10556) GrandS


GrandS
senior tag

Vettem egy Paperwhite II-t.
A hozzáértőkhöz van egy pár kérdésem.

A legújabb (5.6.1.0.6) firmware van rajta.
1, Ezt lehet-e Jailbreak-elni, vagy előtte egy régebbi firmware-t kell felrakni?
2, A Duokan-t fel lehet-e tenni rá, érdemes-e?
3, Vissza tudom-e állítani szükség esetén az alapállapot?
4, A gyári olvasóprogramnál be lehet-e állítani, hogy mutassa az aktuális/összes lapszámot?

Köszönöm!

(#10557) hampidampi válasza GrandS (#10556) üzenetére


hampidampi
senior tag

"1, Ezt lehet-e Jailbreak-elni, vagy előtte egy régebbi firmware-t kell felrakni?"
Nem, és nem tudsz (hacsak nem volt előzőleg jailbreakelve, akkor elvileg downgrade-elhető).

"2, A Duokan-t fel lehet-e tenni rá, érdemes-e?"
Jailbreak nélkül nem, és azt te tudod.

"3, Vissza tudom-e állítani szükség esetén az alapállapot?"
A jailbreakek eddig mindig úgy jönnek ki, hogy van hozzá jailbreak-leszedő is.

"4, A gyári olvasóprogramnál be lehet-e állítani, hogy mutassa az aktuális/összes lapszámot?"
Nem, csak ha alulról swipe-olsz, megjelenik a progressbar, ott látható. Persze csak ha a könyv tartalmazza az oldalszámokat (apnx-file).

szerk.: egyébként van külön kindle topik is: [link]

[ Szerkesztve ]

(#10558) GrandS válasza hampidampi (#10557) üzenetére


GrandS
senior tag

Köszönöm a kimerítő választ! :)

1, Ezt lehet-e Jailbreak-elni, vagy előtte egy régebbi firmware-t kell felrakni?"
Nem, és nem tudsz (hacsak nem volt előzőleg jailbreakelve, akkor elvileg downgrade-elhető).

Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem, vagy csak most még nem (készült rá)?

(#10559) hampidampi válasza GrandS (#10558) üzenetére


hampidampi
senior tag

Az utolsó jailbreak az 5.4.4.2-höz jelent meg. Ha ezt jailbreakelted és utána lett frissítve, azt lehet utólag downgrade-elni. Viszont ha gyárilag 5.4.4.2 felettivel jön, vagy jailbreakeletlent upgrade-eltél magasabb verzióra, akkor annyi, azzal egyelőre nem tudsz semmit csinálni.

(Illetve létezik olyan kísérleti downgrade lehetőség, hogy szétszeded a gépet, az alaplapon lévő soros portra csatlakozol linuxos géppel és onnan terminálból lehet bűvészkedni, de én ezt nem merném ajánlani senkinek)

(#10560) GrandS válasza hampidampi (#10559) üzenetére


GrandS
senior tag

Köszönöm!

Nem, ez most jött ilyen firmware-el.
A forrasztós linket láttam, szó sem lehet róla, részemről legalábbis.

(#10561) Sanyyka


Sanyyka
aktív tag

Sziasztok, a gyerek összetörte a Kindle 5 kijelzőjét. Lecserélni 20e Ft-ért ua. vagy Papirwhite1 31e forintért a jobb választás szerintetek?
Maradi gyerek vagyok, nekem bejöttek az 5 fizikai gombjai.
Milyen pluszt ad az érintős?

(#10562) Degeczi válasza Sanyyka (#10561) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Egy ideje már nem gyártják, ezért ugyanazt csak akkor veheted, ha maradt valahol beragadt raktárkészleten (vagy használtan, persze), az újabb generáció pedig szintén csak érintésvezérelt. A PPW nagyon megéri, ha nem mindig tökéletesek a körülmények az olvasáshoz (nem csak töksötétben tehát, hanem már akkor is, ha csak normál lámpa van a plafonon, nincs jól megvilágított olvasósarkod külön lámpával.

Leginkább szótárazáskor sokkal kényelmesebb az érintésvezérlés. Ha csak magyarul olvasol, akkor ez nyilván nem szempont, legföljebb az, h hosszabb életű lehet (olvasni ilyen fórumokon tönkrement lapozógombról)

(#10563) Sanyyka válasza Degeczi (#10562) üzenetére


Sanyyka
aktív tag

A Paperwhite világítása nem fárasztja a szemet?

(#10564) Degeczi válasza Sanyyka (#10563) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem.

(#10565) Bling95


Bling95
őstag

Sziasztok !

Szeretnék egy kis segítséget kérni mert teljesen elvesztem a témában. Max 30-ért ( akár olcsóbban :D ) kéne valamilyen ebook olvasó. Hogy milyen formátumokkal lenne használva az jó kérdés, olyannal amiben a neten fellelhetőek a könyvek ( bár gondolom a konvertálás nem probléma ). Érintőképernyő nem féltétlen szükséges, igazándiból lényegtelen. Háttérvilágítás viszont jó ha van ( természetesen csak ha kikapcsolható ), de ez sem kritérium. A képernyő viszont azért legyen 6 colos.

Mi mostanában a jó vétel a belépő szintű olvasóknál ?

Köszi a segítséget :R

(#10566) LittleBiG007 válasza Bling95 (#10565) üzenetére


LittleBiG007
Topikgazda

Mi mostanában a jó vétel a belépő szintű olvasóknál ?

Hát az olcsó. :D

Komolyan, így elég nehéz ajánlani bármit is, ha nincsenek különösebb igényeid. Vegyél mondjuk Kindle 6-ot, az sok embernek van. Ha világítás is kell, Kindle Paperwhite-ot. Ha a magyar nyelv is fontos benne, akkor válassz PocketBook Basic-et. Ha testre akarod szabni, akkor egy WayteQ HD60-FL-t. Ha utazás közben akarod használni és vinni sokat, akkor egy PocketBook Minit. Ha pedig csak eccerűen olvasni akarsz, vegyél egy bármilyet olcsón (akár használtan, vannak jól működő e-ink-es olvasók 10e körül is), használd fél évig, és majd meglátod, hogy tetszik és mi hiányzik neked belőle.

[ Szerkesztve ]

Nova 3 - Oasis 3 Smart - Kindle 4 - PRS350 PRS+ - Mini

(#10567) LittleBiG007 válasza Bling95 (#10565) üzenetére


LittleBiG007
Topikgazda

Van egy kollégám, mai napig az évekkel ezelőtt megvett, billentyűzettel rendelkező Kindle 3 olvasót használja. Vett hozzá akkoriban gyári tokot, ki-be hajtható lámpát, és nem hatja meg ez a melyikalegjobbolvasó mizéria. Esze ágában sincs sem Paperwhite-ra, sem egyéb márkájú csili-vili olvasóra cserélni, amikor ezen is tökéletesen tud olvasni. Hát, vannak ilyen emberek is.

Nova 3 - Oasis 3 Smart - Kindle 4 - PRS350 PRS+ - Mini

(#10568) Bling95


Bling95
őstag

Nézelődtem kicsit és most a Koobe Slimbook HD és a Wayteq 60HD tűnik egészen jónak . Viszonlag olcsók, jó felbontással. És ugye kezeli mindekettő az ePub-ot ( ahogy láttam Amazonék nem )

Ezek mennyire ajánlottak ?

A Koobe aztírja hogy a pdf-eket is jól kezeli. Nemtudom a többi hogy van ezzel.

[ Szerkesztve ]

(#10569) pjen válasza Bling95 (#10568) üzenetére


pjen
félisten

Szia.A PDF et egyik sem kezeli jól!ahhoz van a tablet.Egyéb formátumokat pedig könnyedén tudsz konvertálni.

(#10570) Degeczi válasza Bling95 (#10565) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem "természetesen", hanem lényegtelen szempont a háttérvilágítás kapcsolgatása, mert a gyakorlatban elhanyagolható a fogyasztása (ha egyszer bekapcsolt világítással is elég 3-4 hetente tölteni, akkor ott már tökmindegy, h világítás nélkül még egy héttel tovább mehetne)

(#10571) Bling95 válasza pjen (#10569) üzenetére


Bling95
őstag

Alapvetően én is epubban gondolkodtam , ahogy nézem az az elterjedt talán . Csak ezt a pdf dolgok külön kiemelték a leírásban, de akkor bullshit

ez az xbook 60FL viszont jónak tűnik, 1-2 ezerrel lépi túl keretet és van világítás is.

Degeczi: ebben az esetben tényleg lényegtelen, azt hittem ennél azért többet fogyaszt. Ha 2-3 hetet kibír az már bőven jó , ha többet az külön öröm.

[ Szerkesztve ]

(#10572) pjen válasza Bling95 (#10571) üzenetére


pjen
félisten

Én sokszor napi 2-3 órát olvasok egy PW 2 n 10-15% világítással és tényleg bírja 3 hétig. :)

(#10573) Degeczi válasza Bling95 (#10571) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Azon a típuson mondjuk örülhetsz már egy hétnyi üzemidőnek is

(#10574) Dhampir válasza Bling95 (#10568) üzenetére


Dhampir
félisten

Amennyiben vennél Koobe Slimbook HD-t, majd számolj be arról, hogy mennyi ideig bírja az akksi, érdekelne. :)

(#10575) Ébri válasza pjen (#10572) üzenetére


Ébri
senior tag

Azért a PW2 is a jobb aksiidejű olvasók között van. Kobo nem bírja két hétnél tovább, koreaderrel egy hétnél.

(#10576) Bling95


Bling95
őstag

na végülis a wayteq 60HD lett. Igazándiból a hugom fogja használni csak ugye ő még annyira se ért hozzá mint én. Nyomkodtam az előbb egyébként egészen jó használni.:)

Végülis nem akartunk rögtön sokat költeni rá, kitudja mennyire lesz egy 15 évesnek tartós ez a heti 1-2 könyv tempó :D

[ Szerkesztve ]

(#10577) #72797440


#72797440
törölt tag

Üdv.
Paperwhite II vagy Kobo Aura?

(#10578) hampidampi válasza #72797440 (#10577) üzenetére


hampidampi
senior tag

Amelyik az igényeidnek jobban megfelel.

(#10579) #72797440 válasza hampidampi (#10578) üzenetére


#72797440
törölt tag

Köszönöm szépen

(#10580) tecsu válasza #72797440 (#10579) üzenetére


tecsu
addikt

:DD

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#10581) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Sziasztok,

Kindle-t használok és kicsit most megkavarodtam. Calibre-t használok a könyvek kezeléséhez, de most melyik a jobb formátum, az epub vagy a mobi?

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#10582) pjen válasza V.Stryker (#10581) üzenetére


pjen
félisten

Szia.Kindlen az epub nem megy,marad a mobi .A kettô kôzül.

(#10583) Hun_Warrior


Hun_Warrior
újonc

Sziasztok! Megint én vagyok :)

Végül is leszűkítettem a listát két jelöltre. Az egyik delikvens a Onyx Boox C67S Classic HD, a másik pedig a Kindle 6. Örülnék ha előbbivel kapcsolatban esetleg valaki megtudná osztani a tapasztalatait.

A Kindle 6-ról pedig két kérdésem lenne:
-Ha jól értem semmiféle háttérvilágítás nincs benne (sem kikapcsolható, sem állandó)?
-Ugyebár érintőkijelzővel van felszerelve. Esetleg nem rontja ez a szöveg láthatóságát bizonyos körülmények között? (úgy tudom, hogy bizonyos-főleg régebbi- érintőképernyős felületek rontják telefonoknál a láthatóságot fényben)?

Bling95: Most olvasom, hogy te Wayteq 60HD vettél. Mik eddig a bővebb tapasztalatok?

[ Szerkesztve ]

(#10584) Degeczi válasza Hun_Warrior (#10583) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Háttérvilágítás egyik e-inkes olvasóban sincsen, mert a kijelző nem átlátszó, ezért elölről világítja meg, amelyikben van ilyen lehetőség. A K6-ban valóban nincsen. Az érintésvezérlése pedig infraérzékelős, aminek pont az az előnye, h semmi nincsen a kijelző fölött, ezért a minőségén sem ront (hátránya pedig, h vízhatlan zacskóban nem használható)

(#10585) Hun_Warrior


Hun_Warrior
újonc

Valóban rosszul fogalmaztam a világítással kapcsolatban. Köszönöm a válaszodat! ;) Egyre inkább úgy tűnik, hogy bizony a Kindle lesz a befutó már csak a támogatottság mértéke miatt is.

(#10586) hampidampi válasza Degeczi (#10584) üzenetére


hampidampi
senior tag

"(hátránya pedig, h vízhatlan zacskóban nem használható)"
+Ugye az infralámpák miatt magasabb a káva, ami árnyékot vethet a kijelzőre.

(#10587) Mr.Grey válasza hampidampi (#10559) üzenetére


Mr.Grey
tag

Megjegyezném, hogy nekem sikerült úgy downgrade-elni a PW2-t (miután az erre készített kis utility nem működött), hogy átneveztem a régi FW-t eggyel nagyobb verziószámra mint a meglévő (update_kindle_5.4.3.2.bin-t 5.5.5.1-re) és gond nélkül lefutott a frissítés...

(#10588) tecsu válasza Hun_Warrior (#10585) üzenetére


tecsu
addikt

A helyedben én is Kindle-t venném. A Kobot azért vettem, mert nagyobb a kijelzője.

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#10589) LittleBiG007 válasza tecsu (#10588) üzenetére


LittleBiG007
Topikgazda

Hehe, én meg biztosan a Kobo-t.

[ Szerkesztve ]

Nova 3 - Oasis 3 Smart - Kindle 4 - PRS350 PRS+ - Mini

(#10590) hampidampi válasza Mr.Grey (#10587) üzenetére


hampidampi
senior tag

És ez a pw2 soha nem volt előtte jailbreakelve?

(#10591) Mr.Grey válasza hampidampi (#10590) üzenetére


Mr.Grey
tag

Nem volt.
Gyári állapotú volt, csak a regisztráció alatt frissítette magát az akkori legújabb FW-re...

(#10592) GrandS válasza Mr.Grey (#10591) üzenetére


GrandS
senior tag

Akkor most:
1. Miért downgradelted? (Hogy menjen a jailbreak?)
2. Milyen firmware volt fenn, melyiket tetted fel és mire nevezted át?

Kösz!

(#10593) Mr.Grey válasza GrandS (#10592) üzenetére


Mr.Grey
tag

Csak négy hozzászólásnyit olvass vissza, ott leírtam, hogy miről mire neveztem át és minimális logikával ki lehet következtetni, hogy az átnevezettnél egyel kisebb verziószám volt...
Amúgy a margóállítás miatt kellett a JB, ill. a downgrade.

(#10594) GrandS válasza Mr.Grey (#10593) üzenetére


GrandS
senior tag

Bocs :W és kösz! :R

(#10595) hampidampi válasza Mr.Grey (#10591) üzenetére


hampidampi
senior tag

Reméljük másnak is sikerül.

(#10596) #72797440


#72797440
törölt tag

Sziasztok!

Volt már valakinek Kobo és Pocketbook? Az Aurát néztem ki, de közbejött a Pocketbook Touch Lux 2 esetleg az Ultra is.
Mennyire lehet őket személyre szabni? (Custom ROM)
Kindle-n láttam egy olyan funkciót (de Kindle-t nem szeretnék) hogy az idegennyelvű könyvek szótárazása közben flashcardokat készít a kijelölt szavakból. Ezekkel is lehetne olyat?

(#10597) gyuszi78 válasza #72797440 (#10596) üzenetére


gyuszi78
tag

Szia!nekem Pocketbook TouchLux2-m van.Nekem nagyon tetszik.Szerintem elég jól lehet személyre szabni,sok beállítási lehetoség van benne.Én csak olvasok rajta nem nagyon állítgatom.Ahogy a minap olvastam már befejezték a gyártását mivel a boltokba már megérkezett a Touch LUX3!Ebben már e-ink carta kijelzö van.Ha Pocketbookon belül kellene választanom akkor a Touch Lux lenne az nem pedig az Ultra.

(#10598) Ébri válasza #72797440 (#10596) üzenetére


Ébri
senior tag

Tudtommal ilyet nem tudnak, s a rájuk telepíthető olvasóprogramok se. Az alap szótárazást viszont mindegyik tudja. Beépített szótárakban szerintem szintén jó a Kindle, de ha p. angol-magyar kell, akkor kb. mindegy, mert mindegyik említett típusra letölthető ugyanaz a szótár más-más formátumokban. A szótár felrakása viszont Kobon bonyolultabb, felül kell írni egy már meglévőt, pl. angol-portugál.

Youtube-on van egy csomó tesztelés mindegyik olvasóról, szerintem nézegesd azokat is.

(#10599) shinobi183


shinobi183
csendes tag

haliho
biztos csak vissza kéne olvasnom de hátha más uj is van és neki is segitség h valaki adna egy rövid tippet
a kérdés a szokásos, milyet vegyek? ajándékba lenne, nem tul drága, pdf-re, ne legyen kicsi a kijelző, ezek a kritériumok, egyáltalán nem értek hozzá. válaszokat előre is köszönöm

(#10600) pjen válasza shinobi183 (#10599) üzenetére


pjen
félisten

PDF re tabletet vegyél az ebook nem arra való,csak 1 kínlódás.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.