Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vyndree
őstag
Amennyiben valóban van drónjogsid, el is olvastad és tudnád értelmezni, akkor nem biztos hogy feltetted volna itt ezt a kérdést.
MTOM (vagy MTOW), azaz a maximális felszállótömeg a pilóta nélküli légijárműnek a gyártó vagy az összeszerelő által meghatározott maximális tömege, beleértve a hasznos teher és a tüzelőanyag tömegét is, amely mellett a pilóta nélküli légi jármű üzemeltethető. Ez a rész a jogban elég egyértelműen le van írva, nem olyan nehezen értelmezhető.Továbbá a pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos alapfogalmakat és alapszabályokat a BIZOTTSÁG (EU) 2019/947. rendelete a pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról és a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza.
Amennyiben ezeket a követelményeket együttesen betartod, rád a nyílt kategóriájú drónozási szabályok lesznek érvényesek. Részletesen a nyílt kategória szabályozásáról a 2019/947 Végrehajtási rendelet melléklet A részében olvashatsz. -
lionshamlet
senior tag
Helo, a beallitasokban az alkalmazás engdelyeinel mindent engedélyeztem, de tovabbra is ezt az uzenetet kapom.
Direktben a hibauzenet Go to settings részére kattintva pedig nem visz sehova igy nem tudom hol kellene még bármit is engedélyeztetni.
-
MaddeNNNN
addikt
Engem az agilitása lepett meg. Nagyon dúrva manővereket lehet vele csinálni, nameg ez a 40 perc flight time...Az m600 20-22 percéhez képest ég és föld lesz.
Csakhát kivárni mire megkapjuk
Ilyenkor tényleg úgy érzem magam mint a gyerekek karácsony előtt. Kéne már az az ajándék -
PNP
őstag
válasz
Vyndree #9446 üzenetére
Osztrák drónjogsi már megvan amúgy, de mivel az tudtommal nem kötelező, nem említettem. A biztosításról én is úgy tudtam, hogy nem kell 250g alatt, ennek ellenére többször belefutok olyan infókba, hogy idén január 1-től mindenre kell. Sokmindent elolvastam, de mondjuk az se mindegy, hogy egy-egy írás a témában mikori keltezésű, ez az általad linkelt légteres szövegről se derül ki. A másik probléma az MTOM körül van, ugye Mini 3 esetén sincs ez deklarálva. Igen, 250g alatt van alapból, csak többen azzal érvelnek, hogy fel tud szállni kiegészítőkkel is, és akkor már meghaladja ezt a tömeget.
Szóval elolvastam, van jogsim, talán szöveget is tudok értelmezni, mégis adott a kérdés... -
Vyndree
őstag
Első körben olvasd el az ide vonatkozó szabályozást, legyél tisztában az alapokkal, a jogosítványt pedig érdemes beszerezned. Ha ezt elolvasod, meg is érted és meglesz a jogsid, hidd el nem fogsz ilyen kérdéseket feltenni. Természetesen segítünk merre indulj el, de a tudást neked kell megtanulnod, elsajátítanod.
A kérdésedre a válasz: a 250g MTOM (maximális felszállótömeg) alatti légijárműre nem kell felelősség biztosítást kötnöd. link
A nyilvántartásba vételi és az üzemeltetői számot (mindkettőt!) tüntesd fel a légijárműveden!
-
A pilóta nélküli légijármű üzemetetéséhez 250 g maximális felszálló tömeg felett kell felelősségbiztosítással rendelkezni.
Szóval nem kell, csak javasolt.
Itt amúgy szerintem nem fog kinevetni senki, vagy legalábbis én biztos nem. 99%-ban egy mezőn repülök egy Mavic2-vel, de mivel szeretek nyugiba, így biztosítással, vizsgával, mydronspace-el...
-
PNP
őstag
Facebook csoportban ki lettem röhögve, amiért legalább részben legálisan szeretnék repülni, hátha itt nem.
Nyilván sokadszorra feltett kérdés, de számomra továbbra sem egyértelmű, hogy jelenleg kell-e biztosítás Mini 3-hoz. A TIM felé bejelentettem a gépet, amit már nyilvántartásba vettek, gondolom most kellene megkötni a biztosítást (?) a lajstromszám birtokában, majd a biztosítást megkötése után magamat pilótaként beregisztrálni. Van, aki szerint már mindenre kell biztosítást kötni, van aki szerint ez év végéig még biztosan nem (illetve ha a Mini 3 hivatalosan is 250g alatt lenne, akkor amúgy se kellene) Mi történik, ha biztosítás nélkül küldöm be a pilóta regisztrációt? -
lionshamlet
senior tag
Sziasztok, Dji Phantom 4 Kontrollert nem tudom feltolteni. Folyamatosan a lemerult allapotot mutatja - piros led villog, csipog ha leveszem a töltőről.
Tehát a kontroller akksija kuka vagy van valami hibaelharitas amivel mukodesre tudom birni?
-
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Elég régen repkedtem már, de tegnap elvittem a kicsikét egy vezetékbelógás feltérképezésére (Phantom 4 RTK). Az elöző repülés tavaly ősszel lehetett, akkor a probléma nem jelentkezett. Most ahogy fel akartam szállni a drón berezonált, mintha az egyik motor nem reagált volna elég gyorsan a "maximális gázra". Mivel fújt a szél is egy kicsit, ezért arra gondoltam, hogy csak egy légáramlat belekapott. Visszaérve szélcsendes helyen is sajnos ugyanaz volt a helyzet, ekkor kicseréltem a propokat, de így is jelentkezett a probléma. Kipróbáltam propok nélkül is (kézrátétellel) és akkor is rezonált egy kicsit a test, de nem vészes. Firmware upgrade-et csináltam február elején, de akkor sem proppal próbáltam ki, hogy működik-e, hanem csak natúrba.
Szerintetek lehet ez firmware gond?
-
pumuklis1
csendes tag
Köszönöm a gyors választ.
Több Type-C >> HDMI átalakítóval már próbálkoztam de egyik sem működött. A másik probléma ezekkel, hogy az-az átalakító ami működött is a telefonnal, a Type-C bemenetén csak a tápot vitte be a telefonba, a vezérlő jelét nem! Sajnos ez így zsákutca volt. -
pumuklis1
csendes tag
Sziasztok!
Van forgalomba olyan telefon, aminek van HDMI kimenete, hogy össze lehessen kötni FPV szemüveggel? Próbáltam vezeték nélküli képernyő tükrözést, de annak nagyon nagy a késése. ( DJI Mini SE, a szeműveg: Eachine EV300D ) -
zeltam
tag
Sziasztok!
Mini 2 távirányítót szeretném összekötni egy tablettel. Bármilyen type C - micro usb kábel jó erre? -
twine
veterán
válasz
lionshamlet #9425 üzenetére
Nincs olyan gyári firm. ami500 fölé enged.
-
lionshamlet
senior tag
Sziasztok, Phantom 4 Pro esetében minden Firmware-en 500m a max magassagi limit, vagy valamely korábbi Fw elérhető magasabb limit is?
-
BaLee
addikt
Ahh köszi az infót.
Mondjuk ilyenkor nem értem a nagy EU-ban miért nem lehet valami egységes törvényt hozni erre.
Horvátoknál pl. tök egyszerűen meg ingyenesen drónozhatsz legálisan a Minivel.Osztrákoknál, Szlovénoknál meg még pár országban kb. esélytelen.
Miért nem lehet EU-s biztosítást kötni? Miért nem lehet 1 hetes biztosítást kötni mondjuk amíg az adott országban tartózkodok?
-
Schaf
tag
Magyarországon az EU rendelet alapján 250g MTOM alatt nem kötelező a biztosítás.
De... és erről itt már volt vita, hogy a rendelet MTOM-ot határoz meg, a Mini pedig pl egy légcsavarvédővel már 250g felett van. pl 248g TOW (ez van megadva a Minire) plusz 2x ~20g légcsavarvédő, az már bezony 250g felett van.
Szóval itthon azt mondanám, jelenleg nem nagyon foglalkoznak vele, mindenki a saját bőrét viszi vásárra, de egy 2-300e-es drónnál ne legyen már gond az évi 12-15e ft.
Az igazi probléma akkor kezdődik, ha külföldre mész, ugyanis sok országban minden UAS-ra kell biztosítás. pl. Ausztriában a Minire is. Ráadásul a magyar biztosításod nem is jó, mert míg itthon néhány millió Ft a fedezeti feltétel, addig az EU országok némelyikében akár 1 mill EUR(!!) is lehet.
Ezzel jó ha tisztában van az ember.
-
twine
veterán
" 'e ööm 'e bódottá' "
Végre megérkezett a "nagyvilágból" mind a két táska...konkrétan ugye az FPV combo táskájára gondolok, hiszen a mini táskájával már "eldicsekedtem".Hogy ne csak öncélú legyen a post, egy kis leírás:
Az FPV bag ránézésre baromi jól néz ki, hasonlónak mondanám mint a mini táskáját(RLSOCO) de minőségben közel sem ugyanaz. Nem mondanám kidobott pénznek, vagy nagyon sz@rnak, de míg az RLSOCO-n minden mm. pontosan a helyén van, és ki van találva, addig az FPV bag, már hagy kívánni valót maga után. Az épp még méreten belül, de azért kicsit szájhúzós a gép egyik propellerénél pld. a szivacs kivágása.
pon'jó, de azért elsőre megijedtem, hogy kicsit hajlítani fogja a propot. :/
a táska tetején pedig lezárt állapotban eléggé érezni a gép "púpját"..Nem mondom hogy kipúposodik, de érezni.Szóval ezért van az, hogy nem mondanám rosszank, mert minden amit érzek, éppen határeset, de talán még az "innenső " oldalról, és nem onnan, hogy rossznak tituláljam...
Nyugodt szivvel a kettő közül csak az RLSOCO-t ajánlanám, de mivel feltekert proppal tárolható FPV combo BAG-et ezen kívül nem találtam , így nagyon nem lehet miből válogatni a piacon...AZ idő majd eldönti..
Egyelőre örülök neki...lassan talán jön a tavasz, és egyre többet használhatom is, nem csak nézegetem a nappaliban -
farkas26
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a Mini 2-tőmet garanciában kicserélték egy teljesen újra, és ilyenkor első beüzemelésnél lehet kötnöm DJI Care biztosítás DJI Care biztosítás, az előzőn nem volt.
-
twine
veterán
Ja és hogy kicsit ON is legyek...
Megjött az O3 Air Unit...DJI.com-ról...
Egyelőre sajnos csak nézegetem, mert a kedvenc Armattan Marmotte vázam "analóg belét" is még le kell cserélni...de most nagyon nagy az öröm...Azt is kibeszélném magamból, hogy egy percig nem bántam meg, hogy a Phantom4 proV2-t lecseréltem a mini3pro-ra a kijelzős kontrollerrel...
Egyszerűen imádnivaló az a kis gép...
Az FPV combot, meg HAM-al kicsit felturbóztam, (természetesen csak egy rövid teszt erejéig, amíg kipróbáltam
)és szavakat nem találok mekkora élmény, hogy végre olyan tereptárgyak mögé tudok repülni, hová az eddigi cca.6-7 éves drónos "pályafutásom" alatt soha...
6-7 év után a digitális technika segítségével mintha egy teljesen új hobby-ba csöppentem volna...
-
twine
veterán
válasz
TOMKTOM #9300 üzenetére
"kihalt mostanában" a topic, gondoltam írok kis szösszenetet.
Köszönöm az ajánlást, végül ma megrendeltem ezt a "dobozt" (is) a Mini3pro+DJI RC kombóhoz. amazon.de-ről. ~24.000.-forintot vontak le érte.
Jövő hét elején elvileg megérkezik.
Kíváncsi leszek rá, "papíron" nagyon jó szolgálatot fog tenni így, hogy nem kell a karokat sem hajtogatni, és a kijelzős transmitter is belefér feltekert stickekkel...Pár napja az FPV Combo szetthez is megrendeltem ezt a táskát.
Ezt is azért választottam, mert feltekert propokkal lehet benne tárolni a gépet.Így talán most végre a DJI gépeimet olyan formában, és kényelemmel, "sebességgel" tudom használni, ahogy a Phantomokat soha nem tudtam.
Megérkezés-dobozból kivesz, gimbal védőt eltávolít-power ON-ééééés repül....
Nincs rotor feltekerés, nincs nincs telefon kontrollerre rakás, majd kábelezés...stb..stb...(ok, ez utóbbi nem a táskák érdeme, hanem a kijelzős RC-é, de így lesz teljes az örömöm)Meg rendeletem még két sandisk extreme pro-t is a két gépbe...
Alakul tavaszra az "új" géppark körítése...
O3 AIR Unit-ot szeretnék még venni a racerbe,(mert ahhoz legalább van egy raklap akksim)
De mivel szerelmes vagyok az ARMATTAN Marmotte vázamba, nem vagyok hajlandó másikat venni...ARMATTANékkal történt levelezésben meg sajnos egyértelműen leírták hogy a DJI edition gépük sem 100%kompatibilis az O3AIR Unittal, mindenképp szükség lesz pár nyomtatott cuccra ha ezzel akarom szerelni a vázat...
Bár ígérték, hogy tervben van új váz "rajzolása" ehhez az egységhez, addig várjak türelemmel... -
total90
veterán
válasz
goldister #9409 üzenetére
2000 euró körül.
Az új január 1. óta érvényes EU-s szabályok szerint mindenhol kell biztosítás drónra, a Mini 2-t beleértve. A 250 grammos határ már nem mérvadó.
Az meg, hogy te hol élsz szintén nem mérvadó. Az ország ahol repültél, az a fontos, azon ország szabályaival kell tisztában lenned.
Ha "csak" annyi volt a gond, hogy nem volt regisztrálva a drónod és te sem, akkor is szerintem lesz annyi a bünti legalább amennyibe a drónod kerül.
Egyébként legútbb azt írtad, hogy a probléma az volt, hogy helikopter leszállópálya közelében repültél. Ha ezt nem jelezte a DJI app, akkor több volt mint amit írtál. Ha kevesebb és olyan légtérben repültél ahol nem lehet, na az nem buli.Ahogy #9411Schaf írta, az adott országtól föggően akár bűncselekménynek is minősülhet. Pl. a skandinávok mellett a németek is érzékenyek az ilyen témára.
-
Schaf
tag
válasz
Anthony001 #9410 üzenetére
A másik topicban már válaszoltam.
Ha publikus, melyik ország? Mert a skandinávok pl. vér komolyan veszik és egy ilyen repülés a svédeknél pl 80.000 korona is lehet. (Itthon egyébként cégként 100 milla a felső határ).
Ha nincs szerencséd és benelux állam vagy Franciaország, akkor lehet stresszelni, ott ugyanaz a szituáció mint itthon, hogy az ellenőrzött légtérben repülés akár bűncselekmény is lehet.
De lévén a hazai hatóság és az illetékesek se viszik túlzásba a szabályok publikálását, simán benne van, hogy egy ejnyebejnyével megúszod
Mindenesetre az üzembentartó és a drón regisztrációt minél előbb megcsinálnám a helyedben....
-
Anthony001
senior tag
válasz
goldister #9409 üzenetére
Az egyetlen szabalysertes amit elkovettem, hogy meg nem volt regisztralva a dron, sem pedig az operatora. Itt a mini2-re nem kell se biztositas, se jogsi, plusz dji map szerint repultem, elkerulve a piros zonakat ill a magassagra is figyeltem, emberek sem voltak alattam, sem nemzeti park. Szerencsere megvan a videos dokumentacio.
-
total90
veterán
válasz
Anthony001 #9407 üzenetére
Hali,
Volt egy ismerős Magyarországról Németországban, hasonló eset.
A büntetés neki postán ment, ott helyben biztosan nem rónak senkire semmilyen büntetést. Mondjuk majd 3 hónappal az eset után ment neki a papír.
Ami viszont biztos, az adott ország büntetésével kell számolnod, nem ahol élsz.
Minden esetre nem lesz olcsó és neki a biztosító sem fizetett bele semmit a büntetési díjba, mert illegális helyen repült. Konkrétan egy természet védelmi zónában és emberek felett. -
Anthony001
senior tag
Sziasztok!
Egy EU-s országban vagyok, van egy Mini 2-m amit engedély nélkül használtam. Pechemre lekapcsolt a rendőrség, felvették az adataim, azt sérelmezték (csak), hogy 8km körzeten belül van helikopter leszálló. Büntetést nem kaptam, azt mondták, hogy továbbítják az ügyet Magyarországra. Találkozott már valaki hasonlóval? Mire lehet számítani?
Köszi! -
bacus
őstag
Insta360 x3-al szemezek most, hogy dji OA3 kiesett a képből. Csak az meg nagy, sok mindenre használható, de motorozáshoz, sisak kamerának vettem volna az OA3-t. Lehet persze ott a menetszél miatt sose melegedne túl, de azért van mikor tűző napon 36 fokban kellene rögzíteni, dugóban pedig nincs menetszél.
-
Egyben válaszolok Neked és twine-nak is.
A Pocket 1 igen szempontból jó volt, annál a hektikus AF borzolta a kedélyeket. A 2-es verzióval sokkal több a gond. A melegedés is azért van, mert jó eséllyel túlhajtják a procit, és még ez se elég, mert 4K60 FPS esetében nem érhető el a beépített zajszűrés (amire amúgy meg baromira szükség lenne már egy beltéri felvétel esetében is), illetve az Active Track is annál darabosabban reagál, minél nagyobb a felbontás és a képkocka szám. A melegedés az brutális, 2. 7K / 30 FPS esetében is süt a cucc egy 20 perces felvétel után, de ha rajta van a gyári do-it-all handle is, akkor még ennyi se kell neki, hogy konkrétan kikapcsoljon.
Nekem nem tisztem fikázni a gyártót, a Sparkot szeretem, és ha lenne kedvem / pénzem váltani, megint DJI-t vennék. De több termékükkel szívok, mint ami bevált. OSMO 3 remegett, futást nem bírta, szintén tele volt vele a net, eladtam anno. Osmo 2 tök jó hardver, ebből van is itthon még (bár kétszer használtam, aztán jött a Pocket 2), de a saját szoftvere egy fos, és most jóindulatú voltam. Instabil, a képminőség ratyi. Utóbbi még a MIMO-ra is igaz, szerintem, pedig eltelt pár év, lett volna lehetőség optimalizálni.
Egyszóval, jó a DJI, de lassan úgy érzem, ideje lesz elengedni. Hiába gyártott anno jó cuccokat, az utóbbi években lutri a minőség (Air 2 repedő karok, például), ehhez viszonyítva pedig drága, nem kicsit.
-
farkas26
tag
Én a nyár elején szeretnék venni Mini3 prot , most jelenleg Mini 2-őm van, ezt is imádom, de Mini 3-ban benne van minden amit én szeretnék, meg vonz az Rc távirányító is
. A Mini 2-ővel 1 éve repülök nekem ez volt az első és egyben a kezdő drónom is.
Én is szeretném majd kipróbálni a felhők felett való repülést, de még nem mostanában megyünk a hegyekbe az alföldön pedig elég nehéz lenne kivitelezni -
twine
veterán
Nem tisztem "védeni" a dji-t,bááár nagyon szeretem a cég termékeit. Ennek ellenére én akciokamerakbol goprokat használok,(9-10black)és azt kell mondjam a GoPro topicok is tele vannak világszerte ezzel a problémával, hogy "szar a cucc,mert melegszik...meg minek mondják,hogy tudja a 4K-t,ha nem tudja ,mert melegszik, és kikapcsol.."
Szerintem ez ilyen...mindegy melyik cég gyártja...
A technika adott ,hogy veszett jó kamerákat csináljanak, a fizikát viszont egyelőre nem lehet kihagyni, és a teljesítményhez való proci melegedni fog...azt meg bezárni nem lehet,mert ez a vége...A szorfosok nem panaszkodnak, a búvárok sem...nekik jó...
mert hűl..
Én sem panaszkodom...az esetek többségében tudom használni mindkét készüléket...Az hogy, "mennyire durva a melegedés" a GoPron kívül nincs gyakorlati tapasztalatom, de hogy máshol is probléma,nem csak a dji-nal az biztos
-
bacus
őstag
Mondjuk a gopro-kal is van gond bőven ! Nekem a pocket 1 van még, azzal vettem fel beltéren 4 órás előadást is, powerbankkal megtámogatva. 4k30-ban, a kütyü nem volt forró.
Egyébként nem is értem, hogy egy ilyen kameránál miért kell (EU szabvány szerint) 48 foknál lekapcsolni, mikor ezt sosem fogod kézben, na jó majdnem soha.
Sajnos így elég haszna vehetetlen, mert egy fedett pályás focimeccsen se lehet használni, bármikor lekapcsolhat 20 fokban is. Lehet víz alatt nincs probléma, de akkor rá kéne írni, hogy búvár kamera, viharkamera, stb. -
Nem lenne meglepő, mert a Pocket 2 is melegszik, mint a Kék Osztriga Bár valentin napon. Valamit illene ezzel kezdeniük, nem is értem, mit trógerkednek a DJI mérnökei, más gyártóknál ilyen durva melegedés és throttling nincsen. Nyilván ők lesznek az akciókamerák Sony mobilrészlege.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest