- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- SzőkeKapitán: Katasztrófa túlélők topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sirandrish: Dohányzás Vége(!?)
-
LOGOUT
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
ToBeY
nagyúr
válasz
proradeon #109898 üzenetére
Takarítottam,kábeleket rendeztem a hétvégén és kihúzta minden kábelt.
És valamiért a sárga kábelt is kihúztam a routerből(ami az internet)azóta csak 100mbit megy.
Remélem így világos.Minden megy,minden működik,csak éppen 1Gbit helyett 100mbit-el.GoodSpeed:Igen olyan routrem van amit belinkeltél. HG8121H.Szóval hogyan tudnám visszavarázsolni gigabitre a netemet?
Vagy mindenképpen fel kell hívjam a digit? -
GoodSpeed
addikt
válasz
ToBeY #109896 üzenetére
Kép alapján, ez van Neked is:
HG8121H Datasheet 01 (5dBi, Brazil).pdf (tecwi.com.br)
Válasz a fentebbi adatlapon. -
ToBeY
nagyúr
Nem kábel gond lesz (vagy nem tudom),de routeren nem világít a " GE" led.
Ennek mi lehet az oka?Router restart már megvolt. [kép]
Eddig jó volt,hogyan tudnám a gigabitet aktiválni? -
GoodSpeed
addikt
válasz
ToBeY #109893 üzenetére
Az HGW függő is. De lehetséges az is, hogy le van sérülve a kábel... nekem volt már ilyen élmény a közelmúltban, a CAT5E kábel sérült a TV és a router között, és ment a adatklapcsolat, csak a router jelezte, hogy 100 Mbps... Szóval tudni kellene, milyen HGW... ma már annyira nem jellemző, de pár éve az ilyen problémák jelentős részét az okozta, hogy 100 Mbps-os volt a router is
Mondjuk ilyen esetben a kábelmodemek egy része jelezte sárga leddel zöld helyett. De már régen volt .
-
ToBeY
nagyúr
Hello.
Valamiért csak 100mbit-el megy a netem.Melyik port gigabites és melyik a Gigabites port? -
4Grider
félisten
válasz
detroitrw #109890 üzenetére
A Digis ont vagy modem/híd vagy router módban működik. Először azt kellene eldönteni, hogy melyik. Ha modem, akkor egy portját tudod használni a saját routereddel. Ha router (ez a kevésbé ajánlott saját routerrel), akkor több portját is, de lehet, hogy azok egymástól el lesznek szeparálva.
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
A hg8121h routert (192.168.100.1) be lehet ugy allitani, hogy a rakotott xiaomi r3g (192.168.1.1) routerrel azonos halozatba legyen?
Tehat pl. 192.168.1.2 legyen a cimeElore is koszi a segitseget
-
GoodSpeed
addikt
válasz
Dragon3000 #109884 üzenetére
Szerintem nem érted amit írok
Lapozzunk
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
GoodSpeed #109883 üzenetére
Ezek megint hogy jönnek ide? Én eleve azt írtam, hogy attól, ha wifi-ben jobb még nem biztos, hogy amúgy is jobb lesz az eszköz, mint az a régi elavult tplink router. Attól, hogy valami támogatja a wifi6-ot, még nem biztos, hogy normálisan megy a wpa3 is, elég sok gondról lehetett olvasni. A szolgáltatói eszközzel is ment nekem a wifi 70Mbps-kel, a netflix uhd-hoz 15Mbps a követelmény.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
Dragon3000 #109882 üzenetére
Tehát az elsődleges az, hogy az ONT ki tudja préselni magából vezetékesen a Gbps-ot. Ezt a 10 éves ONT is tudja vezetékesen, ez alap, ezt minden szolgáltató megköveteli. A második, hogy vezetékesen tudja a router ezt a sebességet egyes portokra lebontva is, ezen már sok ONT elbukik. A harmadik, hogy WiFi-n keresztül - amire ugye soha sehol nincs garancia, hogy mikor mennyi, mert annyi minden befolyásolja - azért tudjon egy 300-400 Mbps-ot legalább akkor ha egy eszköz használja aktívan, és pár tíz Mbps-ot eszközönként amennyiben több eszköz csatlakozik rá, hogy azok mindegyike kapjon legalább egy egészséges FHD Stream-et, de az UHD az még jobb...
Az enyémet azért mutatta, mert ezt elvárni egy egyszerű szolgáltatói eszköztől el lehet várni, csak lehet koppanás lesz a vége. Az meg amit ez bír ténylegesen terhelés alatt, az egyik jelenleg a DIGI által forgalmazott HGW esetében sem közelíthető meg. "Álom kategória".
Amikor azt mondom ,hogy WiFi 6-os ONT az remek, és ajánlott, az nem azért van, mert azt feltételezem - és ezt korábban is leírtam -, hogy egy szolgáltató ONT arra lenne hivatott, hogy 60K-s routeket megverő tempót diktáljon. Hanem arra, hogy a legmodernebb szabványt támogatva, a legbiztonságosabb WPA3 Protokollt használva, tudjon felcsatlakozni az arra jogosult, és legyen lehetősége akár UHD minőségben Streamelni. Ennyi. Minden más efölött a szolgáltató eszközök világában ajándék. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
GoodSpeed #109881 üzenetére
Ezzel most mit is akartál? Azt írtad, hogy ki szeretnék használni az emberek a sebességet, de Te wifire fókuszáltál. Na most a kettő együtt digis ontokat nézve elhanyagolható eszköz fogja tudni. Főleg, hogy sokaknak megfelelő wifi eszköze sincs hozzá. Visszatérve csak a wifi sebesség alapján nem lehet értékelni egy eszközt, mert lehet jobb pl az adott típus ebben de közben sok másban meg rosszabb.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
Dragon3000 #109880 üzenetére
Egyrészt ahhoz erős router kell... amilyet nem fog a DIGI az efinek megvásárolni HGW formájában sem, másrészt ez a sebesség nálam kijön úgy, hogy a szobám a nappali
mellett van, egy nem vastag fallal elválasztva, így jön ki ilyen eredmény a Xiaomi 11 Lite 5G NE telefonom és majdnem megvan 900De azért még éppen nincs
Na most egy szolgáltatói eszköz hol van egy ASUS RT-AX86S-hez képest? Ami nevében AX5700 at visel még a szolgáltatói AX1800-as névlegest. 160MHz-es sávszélesség is bekapcsolva.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
Dragon3000 #109878 üzenetére
Oké, de én a WiFi-re fókuszálva írtam. A többi az vezetékes rész, annak alapnak kellene lennie, de ezek szerint a szolgáltatói eszközökön van ilyen korlátozás sokszor.
Nyilván a legjobb megoldást a külön router jelenti, én az ONT-ra mindig modemként tekintek mióta megvan... mondjuk a HG8121H-ra ezt a mutatványt nem nehéz előadni
- de más, tőlem eltérő lehetőségű, egyszerűbb felhasználóknál, akiknek nincs lehetőségük és igényük külön routerre a WiFi-s rész jó lehet. Az elszeparált portok esetében pl nem tudjuk,hogy ZTE ZXHN F6600R érintett e. Viszont a LAN portok GE-nek vannak feltüntetve: "2x2 11ax@2.4GHz+ 2x2 11ax@5GHz; 4*GE; 2*FXS; 1*USB"
-
garga01
őstag
válasz
Lackooo84 #109875 üzenetére
"Ex inviteles területeken iptv van."
Nem.
Felénk is Invitel volt, le lett cserélve a koax kábelezés optikára és FFTH kódoltalan DVB-C van. Szegeden volt olyan terület, ahol az Invitel kiépített optikai hálózatot és IPTV volt rajta, de ezeken a helyeken meg átkapcsoltak DVB-C-re.
Régi, fel nem újított telefonkábeles (csavart réz) hálózaton van már csak IPTV, meg esetleg még a fenti át nem kapcsolt optikán. -
garga01
őstag
válasz
dbius #109869 üzenetére
Upsz, azon átsiklottam. Na mindegy, de CI-s megoldás még mindig jobb mint az IPTV. így legalább saját tv-ben/boxban használható. Amennyire tudom, az Invitel Conaxot használt, most ránéztem és az HBO-kon rajta is van (CAID 0B00).
De nem offolok tovább, ez a téma a tv-s topikba való. Esetleg a modulba van/kaptál kártyát is? Azt meg tudod nézni mi van ráírva? Írd már meg, kíváncsi vagyok tényleg Conax-e, vagy az egész modult átütötték esetleg, de azt kétlem. -
GoodSpeed
addikt
válasz
t_godfather #109866 üzenetére
Köszi ZTE ZXA10 F620 2010-ben jelent meg. Tehát 13 éves cucc, más is ilyen régi ONT cseréjéről számolt be... A Huawei EchoLife HG8121H 2013-ban jelent meg, bár én 2012-re utaló nyomokat is találtam. Az jó, hogy elkezdték a régieket lecserélni, de az azért kérdés marad, hogy meddig tart a fiatalítást. Jól jártál a cserével. Esetedben ha eladod a másik routert még pár ezer Ft-ot hoz is a konyhára. Magam is azt remélem, hogy cserélik majd a HG8121H-t, bár én nem akarom eladni az ASUS RT-AX86S-t, annyira erős HGW-t nem tud adna a DIGI, meg a saját hálózatomban szeretek kettesben lenni a routeremmel
#109868zsolt_64: A DIGI-t kötelezétk szűrök felrakására. Nálam pl ha lemondanám a TV-t, amit ugyan nem én nézek, és nem tervezem lemondani, de ha lemondanám, akkor megint mászhatnának felfele szűrőt felrakni
#109870Dragon3000 : Általánosságban szoktam ideírni, mert az átlagfelhasználó az átlagelőfizető az nem 1000 szálas torrentekben utazik, csak Streamel, Stemről, Originről, stb tölt, böngészik a hálón, és annyit szeretne, hogy ő meg a családtagjainak az eszközei zavartalanul lóghassank a routeren, vagy a HGW-n, meg arra, hogy ki tudja hajtani az eszköt a szintetikus teszteken is a 1000 Mbps-ot. Erre ez a HGW jó, illetve, hogy legalább a WiFi5-öt ismerje az eszköz, mert 2,4 GHz-es ONT WiFi-jével már tényleg csak a nagypapák elégszenek meg. Alapból ennyit kell tudnia, ez a HGW meg a fiatalabb generáció WiFi6-os klienseit is tudja fogadni ésszerű, és általános használat erejéig. Aki erre többre vágyik, annak ott a bolt (ha van pénze), és vehet bármilyen drága routert.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
GoodSpeed #109862 üzenetére
Azért azt tegyük tisztába, hogy nem a wifi az egyedüli és a legfontosabb egy eszköz esetében. Ha olyan a felhasználása, ami terheli az eszközt és elkezdi majd eldobálni a kapcsolatot, akkor sokra nem megy a wifi-vel, ha ez pl a tplink esetében nem jelentkezik. Ezek mellett kérdés, hogy szeparálva lesznek e a portok egymástól és a wifi-től....
-
dbius
veterán
válasz
garga01 #109865 üzenetére
Nincs, épp ezért írtam erről.
Amikor bekötötték a szerelők is mondták, hogy sehol máshol az országban nem kell a tvhez diginél box vagy kártya, de ezen a területen, nálunk igen.
Semmilyen plusz fizetős csatornám nincs.
Az Invitel kártyákat programozták át, azokat osztogatják vissza az előfizetőknek.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
GoodSpeed #109856 üzenetére
Nekem már az Invitelnél sem volt Tv előfizetésem, nemis próbálkoztam sose semmi trükkel, mert 1 tv csatorna se érdekel. Az Invitel->Digi átállás során a végponton semmit se piszkáltak fizikailag , és a fennt említett eset is csak jóval később történt, és hálaistennek nem zavar... ja és az egész nekem a lépcsőházi dobozban történt, a szerelő be sem jött a lakásba...
-
LaciMc82
aktív tag
Sziasztok.
Nem találom sehol ,valaki meg tudná mondani hogy tavaly év végén ez az epack kedvezményes hűségnyilatkozat hány évre szól,illetve ki lehet-e mászni belőle a lejárat előtt ? -
t_godfather
csendes tag
válasz
GoodSpeed #109862 üzenetére
>Amúgy ez a ZTE ZXHN F6600R jó ONT/HGW, jobb a jelenlegi TP-Link C5 V4-nél is, mert már tudja a WiFi6-ot.
Azért is gondoltam, hogy aktiválom.
>Milyen ONT volt a csere előtt?Így nézett ki:
http://hr.shopmadeinchina.com/product-image/ZTE-ZXA10-F620-GPON-FTTH-ONU-4-ethernet-ports-2_13405489.shtmlMeg voltam vele elégedve, vagy 10 éve bekötéskor hozták.
>Miért cserélte? Meghibásodott, vagy "korszerűsítették"? Maguktól cserélték, vagy kérésre? :DEgyszer csak hívtak, hogy jönnének cserélni. A szerelő sem tudta miért, csak kiadták neki a címeket.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
t_godfather #109855 üzenetére
Amúgy ez a ZTE ZXHN F6600R jó ONT/HGW, jobb a jelenlegi TP-Link C5 V4-nél is, mert már tudja a WiFi6-ot.
ZXHN F6600 (zte.com.cn)
(134) ZTE Model:F6600R,configuration,port configuration for video system view,wiffi name pasword - YouTubeMondjuk ez az alul felül antenna, vices
Milyen ONT volt a csere előtt? Miért cserélte? Meghibásodott, vagy "korszerűsítették"? Maguktól cserélték, vagy kérésre?
-
válasz
Miska0330 #109852 üzenetére
''A 4iG Nyrt. Csoport leányvállalata a DIGI, stratégiai célkitűzésének folytatásaként keretmegállapodást kötött a ZTE-vel, GPON technológia vásárlására.
A ZTE jelentős globális távközlési berendezésgyártó vállalat, elkötelezett amellett, hogy élvonalbeli technológiát biztosítson partnerei számára, így a DIGI ügyfelei számára is hozzáférhetővé válik a legújabb optikai szálas technológia.''
Azt mondja "legújabb".
Az esetleg az XGS-PON lehetne.De abban csak a Digi látta a fantáziát, a 4iG nem.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
t_godfather #109855 üzenetére
Helló,
Te raktad bridge módba gondolom. DIGI ügyfélkapun ha belépsz, át tudod kapcsolni router módban, de ez a művelet akár több percig is tarthat.
"Ha resetelem (3x 😊) ahogy fentebb írták (#107720 hiddenroth), akkor ugrik valami Digi-s
beállítás, vagy az bele van drótozva szórakozhatok nyugodtan?"Nyugodtan csinálhatod, nem ugrik semmi olyan, amit ne tudnál a 1272-n pótolni, csak a PPPoE felhasználóineved és a jelszavad törlődik, de ezt a 1271 meg tudja adni abban az esetben, ha nincs meg papíron, másrészt a TP-Link routeredből is ki tudod bányászni.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
zsolt_64 #109854 üzenetére
2022. márciusában úgy indult a DIGI-s történetem ,hogy "csak" Internet lesz, a többi a Vodafone-tól marad. Akkor nekem is feltették a szűrőt az FTTH optikai kábelére a tetőn, amihez mivel emeletes társasház fel is kellett mászni. Aztán 2 hónap múlva megrendeltem a TV-t, megint fel kellett mászni, leszerelni a szűrőt. Igazából ez leginkább a szerelőknek szívás.
-
t_godfather
csendes tag
Sziasztok!
Digi lecserélte az eszközét egy ZTE ZXHN F6600R-re.
Most bridge módban van, mögötte egy Tp-Link C5 v4.Kitenném a C5-öt a rendszerből minek menjen két eszköz (F6600 hozza a C5
teljesítményét?)Ha direktbe kötöm a géphez akkor sem látom 192.168.1.1 címen (manualt nem találtam hozzá).
Ha resetelem (3x 😊) ahogy fentebb írták (#107720 hiddenroth), akkor ugrik valami Digi-s
beállítás, vagy az bele van drótozva szórakozhatok nyugodtan? -
zsolt_64
senior tag
válasz
dbius #109850 üzenetére
Jaja pontosan, egy napon kb 1 éve (?) csöngetnek, ittál a digis és mondja hogy párpercig nem lesz internet, kérdem miért, mert valami szűrőt kell behegesztenie az üvegszálba, "tv ellen".Mondom neki nemis vagyok tv előfizető ''pont azé...". Aztán lett vagy félóra sűrű káromkodások közepette , mert nem sikerült az üvegszál-hegesztés
. Utána meg nem egedtem el amíg meg nem bizonyosodtam hogy jó az átvitel.
Ja igen én is Inviteles átszerződő vagyok, a modem még tőlük van... -
Miska0330
tag
Nem tudom, hogy ezt valaki belinkelte- e már.
''A 4iG Nyrt. Csoport leányvállalata a DIGI, stratégiai célkitűzésének folytatásaként keretmegállapodást kötött a ZTE-vel, GPON technológia vásárlására.
A ZTE jelentős globális távközlési berendezésgyártó vállalat, elkötelezett amellett, hogy élvonalbeli technológiát biztosítson partnerei számára, így a DIGI ügyfelei számára is hozzáférhetővé válik a legújabb optikai szálas technológia.''https://digi.hu/hirek/sajtokozlemenyek/zte-keretmegallapodas/2861
-
dbius
veterán
válasz
Intruder2k5 #109761 üzenetére
Ez sajnos már nem helytálló információ. Az újonnan csatlakozott - Invitel - területeken, mint pl. nálunk is (Hajdúböszörmény) a digi tv csatornákhoz box vagy kártya kell, anélkül semmit nem lehet nézni.
-
GoodSpeed
addikt
Ma volt egy érdekes élményem hajnalban a Huawei EchoLife HG8121H ONT-tal... reggel a laptopról Facebook, bejött, Youtube bejött... hazai oldalak nem jöttek be... hibaelhárító szerint újra kell indítani a "modemet" ... Windows újraindítása nem segített a dolgon, de a telefonról ugyanaz az ONT behozta ezeket az oldalakat ... de oké, hát indítsam újra... azóta minden rendben van.
Ilyen a bekötés óta (2022 március) nem fordult elő, így eleinte az is felmerült bennem, hogy az ONT kezd lehalni... viszont az ONT újraindítása óta laptopon is jó... Mivel hajnalban volt, az is felmerült bennem, hogy központi hiba is lehet, persze ezek az ONT restartja előtt jöttek elő mint lehetséges opciók, és gyengítette, hogy a Router WiFi-jén lévő telefonon meg zökkenőmentesen jött be minden oldal. A másik laptopot meg nem is néztem ... Mondjuk az elsődleges laptop van csak rajta vezetékesen illetve az NMHH mérődoboz (ott látszik is, hogy 6.01-kor nem volt mérés), minden más eszköz a TV-vel együtt WiFi-sen .
-
dchard
veterán
válasz
adika4444 #109834 üzenetére
"Ez most komoly? Az AC-t bebütykölték 2,4Ghz-re? Milyen felhasználói végponti eszköz tudta/tudja ezt a feature-t kihasználni?"
De komoly ám. A Broadcom-nak voltak elsőként ilyen SoC-jai, az jó kérdés, hogy a QCA most hogy áll. Mivel a kliens oldali problémák a kezdeti szopoda után az elmúlt években azért megoldódni látszanak (régi eszközökkel továbbra is lehet gond), így újra napirenden van, hogy az OWRT-be is berakják: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/12904 Persze ha beleolvasol, láthatod, hogy nem hibátlan a történet.
-
GoodSpeed
addikt
Ebben az sajnos a poén, hogy ezt már tavaly szétszedettem vele, és úgy sem
Egyetlen a kamera lenne már csak ami 2,4 GHz-et tud. A többi vagy AC-s vagy AX-es.
Szerk: Szétszedtem megint:
WiFi Agile Multiband kikapcsolva, Védett kezelési keretek szintén, és most jó (tavaly volt már ilyen, aztán megint beállt, akkor fűztem össze újból
)
-
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109838 üzenetére
Igen közben utánaolvastam, hogy a 6E megy 6GHz-en.
Akkor sajnos így nem tudsz szimulálni egy natúr 5GHz mérést, mert mindkét eszközöd ismeri a 6-ot is, és nyilván a gyorsabb kapcsolaton fog összeállni a link sebesség.
Egyébként érdemes szétszedni az SSID-ket mert sok 2.4 GHz only eszköz nem szereti az ilyet amikor ugyanaz a név. Gondolom a kamerád se amit említettél itt az előző hsz-ben, azért nem akar csatlakozni.
-
GoodSpeed
addikt
6 GHz, az a WiFi 6E és a WiFi 7 lesz.
Az SSID-t szét is lehet szedni, meg össze is lehet fűzni:
A kisebbik notebook, és a TV is AC-s 5GHz-es ezért nemcsak kizáróan WPA3-mat használok, a nagyobbik laptop és az okostelefonom WiFi 6 WPA3-mal tud rácsatlakozni, de a másik kettő csak WPA2-vel
Illetve a 160 MHz-es sávszélesség ha be van kapcsolva, akkor lassabb sebességet tudok vele produkálni, mintha ki van kapcsolva
Ezt amúgy nem értem, de sajnos így van
A Xiaomi 11 Lite 5G NE linksebessége egészen jó
-
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109836 üzenetére
Az 6GHz nem? Szóval akkor a router külön nem szedi szét az SSID-t. Még nem láttam élőben ilyen routert, de ha mind két eszköz tudja a WiFi6-ot akkor azon is fog mérni, szóval ez egy olyan mérés. Sima 5GHz AC-ra lettem volna kíváncsi, de ez láthatóan 6-os kapcsolat mert az ikonnál is jelzi.
-
adika4444
addikt
válasz
dchard #109794 üzenetére
Ez most komoly? Az AC-t bebütykölték 2,4Ghz-re? Milyen felhasználói végponti eszköz tudta/tudja ezt a feature-t kihasználni?
#109801GoodSpeed
Tűzfalból van n+1 fajta. Nem hazudnak a gyártók, egy alapvető L3-L4 szintű csomagszűrő azért manapság már minden tisztes router-ben van, tekintve, hogy a Linux kernel része. Konfigurálhatósága persze érdekes kérdés. A TP-LINK felületéről a "DDoS Protection" pipát sose felejtem. Mondjuk a mibenlétét szakmailag a mai napig nem sikerült megfejteni, de akkoriban megnyugtatott, hogy nem tudnak leDDoS-olni.
Legyünk reálisak: Nem is akartak.
#109805Geth
Wi-Fi nélkül, 16k-ért vettem az Ubiquiti EdgeRouter ER-X-et, MT7621 mint az ASUS-od, OpenWRT-vel nagy megelégedéssel használom. Mellette routerOS-t is kezelek napi szinten. Ezek valóban forgalomirányítóra való rendszerek, ennek megfelelő képességekkel.
#109810Gyuri27
Egyszerű csomagszűrők azok is többnyire. Az igazi nagybetűs tűzfal az az ASA.
#109811Geth
Otthon semmivel. Amúgy a routerOs jobban van volt dokumentálva (inkább volt, a 7-esnél ezt is elbaszták). Egyszerűbb a frissítés. Persze a testreszabhatósága is szegényesebb, pl. a saját scriptnyelve.
Nekem van MT és OWRT, tucat előnyt és hátrányt fel lehetne sorolni egyik-másik javára. Az OpenWRT nyíltabb sokkal, ez vitathatatlan de a RouterOS konzoljának használhatóságát meg sem közelíti.
#109816Gyuri27
Az OpenWRT-nél az idejével fizet, de aki szeret ezzel bütykölni, annak a sikerélmény mindent megér. Én is így vagyok vele. A MikroTik olyan környezetben, ahol a support értelmezhető nagyon hasznos, de a DIGI-féle IPv6 szenvedésre semmi értelmeset nem képesek mondani, az IPv6 implementáció a mai napig egy hulladék és még lehetne sorolni a hülyeségeit.
Az OpenWRT-nél meg a frissítésnél csomó dolog visszaáll, szóval lehet script-elni amit aztán futtatgat az user. Az OWRT egy univerzálisan a hardvereken futó OS, ennek minden előnyével és hátrányával. A ROS-t meg azokra a mobo-kra írták.Egy biztos: Újonnan nem vennék RouterOs-t futtató MikroTik-et jelenleg, nem kifejezetten vagyok tőle elájulva otthoni környezetben, csak korlátoz. Vállalati szinten (kezelek ilyen hálózatot) viszont egyértelműen MT, azt egyszer beállítom és nagy anomália kell, hogy megboruljon valami. Meg persze képes rá a frissítés is
viszont otthoni környezetben az ember hajlamosabb ezt-azt megbütykölni, itt az OpenWRT nyitottsága jobb.
Bocs a hosszú OFF-ért
-
woodworm
veterán
válasz
GoodSpeed #109829 üzenetére
Az hagyján, de már az ac85p-nél sem a tényleges tudás volt megadva, mivel ez egy ac2600-as hardver és 5 különböző néven adtak ki.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
woodworm #109828 üzenetére
Óriási... ezt rosszul tudtam akkor, de mi abban a logika, hogy odaad olcsóbban úgy egy olyan routert amely nincs még szoftveresen sem lefojtva?
#109827cof
Vezetéken nálam: A maximumot hozza,WiFi 6-on keresztül: majdnem 800 Mbps-ot tol át lefele irányba, és majdnem 300 Mbps-ot felfele.
Itt azért látszik, hogy WiFi-n keresztül is van benne erő.
-
woodworm
veterán
-
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109826 üzenetére
De vezetéken.
Nincs leterhelve pedig láthatóan mert az első mag kúszik fel csak 60%-ra, szóval bőven van benne tartalék. Lehet itt is romlott a szolgáltatás minősége. Nem szoktam méricskélni csak mikor beüzemeltem ezt a routert azóta mértem párat.
De majd megnézem az ONT-ról is direktben.
Egyébként WiFi-n is többet vártam elsőre mint 266 mbit/s, azért csak egy 1900 mbit-es router. Reméltem az 500-at hozza azért.
-
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109823 üzenetére
Viszont ha a DIGI-t nem elég erős, hogy kihajtsa a DSL-AC68U, akkor cserélned kellene ...
Hát igazából ugyanaz a bele azt hiszem mint az RT-AC68U-nak ami ugye egy ajánlott router volt, talán még a mai napig is? Mondjuk nem PPPoE módban használom mert egyelőre kell ott is a vezetékes cucli ahol az ONT van. Aztán még nem volt kedvem meg időm visszahúzni egy LAN kábelt a routertől odáig. De a WiFi része ettől még gyenge szerintem.
-
GoodSpeed
addikt
"Kompatibilis az ADSL2/2+, ADSL, VDSL2, száloptikás és vezetékes szolgáltatásokkal, ezért tökéletesen jövőálló "
Nekem a legtöbb hardverem ASUS
2003 óta meg minden alaplapom
Előtte a legmárkásabb az Epox volt ... egy ASUS alaplapom halt meg 2022-ben, a laptoban lévő, de garanciában cserélték, olyan 450-500K volt a csere, mert ugye Ryzen 9 5900HX CPU + RTX3060 GPU + alaplap repült ...
Az ASUS routerek általában drágák, de erősek. Most nem a 20K-s cuccokról beszélek... éppen ezért is döbbentett le ez url szúrős dolog, mert ehhez semmi nem kell ...
Viszont ha a DIGI-t nem elég erős, hogy kihajtsa a DSL-AC68U, akkor cserélned kellene ...
-
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109821 üzenetére
Mondjuk én nem vagyok elájulva ettől az Asus-tól, nekem most egy DSL-AC68U van. Megyeget, de nem tekeri ki az ezret, 700 körül hozza általában.
WiFi6-ot tudó laptopon is csak 260 mbit/s-et mérek 5 GHz-en.
Még a Merlin fw-t majd lehet kipróbálom, bár sokat attól sem várok.
Kicsit túlárazottak szerintem.
-
GoodSpeed
addikt
Szerintem az a jó út, ha valakinek amint lejár a garanciája, és a hivatalos terméktámogatása is, akkor tesz fel DD-WRT, OpenWRT, Tomato-t stb... egyrészt, mert azokban vannak olyan funkciók amelyek hardweresen támogatottak, de inaktívak. Jó példa erre az ASUS RT-AC65P és 85P esete, ahol szoftveresen volt az előbbi korlátozva az utóbbival szemben... Egy SOHO router esetében ha az árszintje 40-60 E Ft körül van és pl ASUS akkor 3 év support, ha alatta van, akkor kevesebb, TP-Linknél valószínűleg inkább 1,5 év...
Speciel nekem a 2020-ban vásárolt AC65P még most is jó lenne, ezt egy kicsit elkapkodtam
Persze vannak benne extra, biztonsági funkciók, de DD-WRT-vel meg DIGI 1000-zel elég lett volna még évekig az RT-AC65P is. Csak akkor esett ennek a routernek 85K-ról az ára 62-re, és azóta is annyi
De befejezem, mert - jogosan - leszünk átzavarva a routeres topicba
#109820cof: Ezen kiakadtam ... mert egy 20K-s routernél is azt mondanám, hogy akkor ne tegye bele ezt a menüpontot! De egy 3x drágább routernél... és honnan tudjam, hogy a több más dolog nem hókuszpókusz? Jó hát a kamerát azt nem engedi fel, az bizonyított
-
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109817 üzenetére
Akkor nálad is gagyi. Nem indítottam újra mert becseszne ha minden kis apró módosítás után az kellene neki...
#109818 Geth kivéve ha yt videóról van szó
Illetve ha valahol téveszt a blokkoló (vagy ideiglenesen fel kell oldani), a routeren kell módosítani
Passzolom, én nem vagyok benne ebbe a tűzfal témába semennyire csak láttam pár DYI megoldást, azért nem gondolom, hogy olyan nehéz feladat összehozni egy adatbázist amiben még a YT videók alatt is tiltja a reklámot, ha már egy Adblock is tudja böngészőben. Csak fontos, hogy naprakész legyen, de ezek a router fw-k nem azok, mert azért az sem lenne kényelmes ha minden nap jönne rá frissítés. Szóval csak a tűzfal része kéne naprakész legyen, de ahhoz meg kellene egy központi adatbázis.
-
Dragon3000
nagyúr
(Ha a recovery még megy, gariztatás előtt visszapakolom a stock fw-t. Ha nem, nagy eséllyel a túloldalon is tojnak majd rá.)
Volt egy tp link routerem, amit téglásítottak, garanciális volt visszavittem és bevizsgálás után levásárolhattam az összeget a boltban. Gondolom más márka esetében se néznek komolyabban rá. -
Geth
veterán
válasz
Gyuri27 #109816 üzenetére
Újonnan volt 20k, bár nem mostanában.
bármi van router kuka
Ööö, amíg van rá gari (már nincs), addig azért nem dobnám ki.
(Ha a recovery még megy, gariztatás előtt visszapakolom a stock fw-t. Ha nem, nagy eséllyel a túloldalon is tojnak majd rá.)
Gari után pedig a drágábbal is ez a helykóSokszor kellett már ez a support otthoni felhasználás közben? Ha igen, az önmagában nem bizos, hogy jót jelent. Valamiért azt érzem, hogy nem akar pörögni ez a tűzfal téma, ezért bővítetted a scope-ot a supporttal (ami engem meg hidegen hagy).
#109815 cof kivéve ha yt videóról van szó
Illetve ha valahol téveszt a blokkoló (vagy ideiglenesen fel kell oldani), a routeren kell módosítani
-
GoodSpeed
addikt
Az IPv6-tal semmi gond szerencsére... de most cof példáját kipróbáltam és szomcsi lettem
#109815cof: Restart volt e? Mert én csak alkalmaztam, elsőnek restartot nem csináltam
DE aztán kipróbáltam, és restart után is ugyanúgy bejött az oldal
Két dolog:
1. Ezt 12-13 évvel korábban DD-WRT-vel az ASUS RT-N10+ tudta
2. Azért egy 62 E Ft-os routernél ilyen maszlagot
Minek teszi bele?Bezzeg az egyetlen 2,4 GHz-es eszközömet nem engedi fel WiFi-sen már tavaly június óta, akkor kapott egy FW frissítést az ASUS-tól, aztán azóta még sokat, de azóta sem... ott bezzeg megy a szűrés
-
Gyuri27
félisten
Veszel egy értelmes használt routert 20k mondjuk.
Veszel egy ac3-at 38k.
Az előbbinél bármi van router kuka. Bukó 20k. Bármi gond van vagy segit valaki vagy nem vagy lesz rá megoldás vagy nem.
Amott meg van support a vasra is a softverre is.
Kicsit olyan ez mint az omv-t hasonlitani a gyártói nasok vasaihoz + az arra irt os kombóhoz.
Mondom egy pontig ezek elmennek. AZ igazi azonban nem ez.
Ahogy Tanáruram mondta, mondja: ingyen ebéd márpedig nincs.
Igaz ez itt is. -
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109806 üzenetére
Én Asus routeremen is ugyanez a felület. Mondjuk kipróbáltam poénból az url szűrőre a prohardver.hu-t de nem tiltja. Szóval nem sokat ér.
Egy jó tűzfalban ugye van már naprakész reklámblokkoló adatbázis is, így az eszközödre már el sem jut ilyen kérés oldalbetöltésnél.
-
Geth
veterán
válasz
Gyuri27 #109812 üzenetére
A routerekre amiket használok 0 gari van jelenleg is.
A hw alkalmas, olyat vettem, amiről tudtam, hogy a vásárlás pillanatában volt stable támogatott verzió hw nat-tal.Otthoni felhasználáshoz én spec. nem veszek elő céget példának, így a hsz ezen részét átugrottam.
#109813 GoodSpeed Tökjó. Ha az IPv6 is szuperál hibátlanul, akkor a kolléga nem tudom mit rontott el. Nekem a felületen túl kellettek olyan feature-örök, mint pl. a belső IPv6-os címekre is oldja fel a belső hostneveket (nincs dhcpv6), dns-over-tls, stb).
-
GoodSpeed
addikt
válasz
Gyuri27 #109812 üzenetére
Nekem még ASUS RT-N10 Pluson volt DD-WRT fent, az IPv6 miatt meg, mert Sec.Update így volt rá... 2010-2012 között. ADSL-en. Erről a Mikrotikről már hallottam, de sosem volt ilyen routerem, az első olyan roouter, ami az ASUS-nál drágább volt az TP-Link Archer C5 V1.2 volt. A kettő között meg szolgáltatói HGW volt az IPTV, a VoIP és a zsenge sávszélesség miatt. A TP-Link Archer C5 V1.2-t már akkor vettem amikor érkezett a Cisco EPC3208 és kellett a külön router
Azon gyári FW-t használtam. Azután ASUS RT-AC65P lett, és arra sem tettem fel DD-WRT-t pont a garancia miatt, és egyébként azt eredetileg már a DIGI-nethez vettem volna, csak ugye kétszer nem köttöték be
Aztán tavaly vásároltam az ASUS RT-AX86S-t, hát erre sem fogok DD_WRT-t feltenni, egyrészt a garancia miatt, másrészt, mert nekem teljesen jó a megszokott ASUS FW felület.
-
Gyuri27
félisten
Felrakod valamire az opent. Aztán support 0. Hogy a hw alkalmas-e nem érdekes (attól nem lesz alkalmas, hogy felmegy rá). Gari 0.
Mikrotikből meg veszel egy 40-50k-s hardvert (garis, új, support minden téren) és kapod hozzá az ost amire megint csak support ezerrel.
Vegyünk egy 5-10 fős céget. Miért nem openwrt-vel mókolnak meg faszoskodnak? Hidd el egy cég se szeret fizetni kb semmiért ez meg ugye 0. Mig a mikrotik pénzbe kerül meg az ember is aki szépen felkonfigolja.
Ne érts félre nincs bajom az opennel. De ez kb a mókolás kategória. Mig emitt csomagban szépen supporttal egyben minden megvan. -
Gyuri27
félisten
Cisco routereken elég komoly acl-et lehet alkotni, zónázni is lehet. Keresztbe hosszába állítani a forgalmat stb-stb. De akárhogy is az fw az fw. A routeren bekapcsolt néhány (főleg soho kategóriában) acl meg nem fw. A semminél tőbb az igazságtól meg messze van.
Ezért nem is hoztam fel az otthoni routereket. Még a mikrotikeket se. Pedig azon lehet keményen tüzfalazni, nem 3-4 opciót bepipálni mint azon az asuson.
Félreértés ne essék nem bántom az otthoni routerek ezen funkcióját. Jó, hogy ez is van.
A fentiek fényében azért ez nem az igazi.Szóval ha nem is hardveres fw akkor legalább egy rendes mikrotik routert nézzen az ember (nyilván ott se a 10-20k-s kategóriát, mert bár az os-ben benne van és be is lehet állitani, csak net nem lesz és melegebb lesz a napnál, majd elolvad).
-
dchard
veterán
válasz
MadMancs #109797 üzenetére
"Bár nem hivatalosan ezek szerint (Te szavadra adok). De felhasználói szempontból ez szerintem lényegtelen, user csak annyit lát működik, nem azt nézzük hogy kellene működnie"
Jah, ha tudnád mennyi szar volt ezzel évekig, a user pont azt látta, hogy hol működik, hol nem, és számos esetben szarul működött, mert a kliens oldal nem mindig kezelte azt, amit ugye nem is kellett volna tudnia kezelni... Nem megyek bele, mert hosszú történet, siker sztroinak nem nevezném.
-
GoodSpeed
addikt
-
cof
veterán
válasz
GoodSpeed #109803 üzenetére
Ha nincs más akkor....
Meg hát akinek ilyen igényei vannak gondolom azért van jó pár fogyasztó is, az a +30-40W nem oszt nem szoroz már.
Egyébként 40 ezer körül már szerintem elég jó kategóriás dual LAN-os SBC-t lehet kapni ami ugye a router és tűzfal feladatát tudja ellátni. 8 mag, 4 GB ram stb... még a 100 ezers routerben sincs ennyi kakaó. Persze kell még mögé más is a helyi hálózathoz.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
Gyuri27 #109799 üzenetére
Amúgy én az "őskövületnek" számító Huawei EchoLife HG8121H ONT-ot nagy biztonságérzettel, és megelégedettséggel használom, mert nekem onnantól, hogy kikapcsoltam a router részt nem jelent biztonsági kockázatot, egyébként meg atomstabil.
Persze maga az FTTH technológia egyik sajátossága, hogy nagyon megbízható, nekem az eddigi tapasztalaim alapján a kábelinternettel volt a legtöbb gondom, illetve hát a GPRS-szel 21 évvel ezelőttDe vezetékes szolgáltatásnál a DOCSIS-nál pl az Invitel korszakban nagyon sokszor volt központi hiba - kaptam is otthon az ívet, hogy minek kellett a Telekom xDSL-t leváltani, amikor se telefon se tv nem volt -, aztán állandóan a hosszú légkábel miatt lehetett nyáron a magas adási miatt izgulni ... a legstabilabb FTTH előtt az ADSL volt. Nagyon ritkán akadt probléma. Az FTTH pedig legalább olyan stabil mint az xDSL volt, de lehet még azon is túltesz.
Hardware-es tűzfal... na azt nem fog egy szolgáltató sem kiküldeni
Egyébként csalóka, mert pont a lamerek akik miatt az olcsó, pl DANA 6K-s router 2005-ben - akik miatt a marketingesek rápecsételtetik a gagyi router dobozára is ,hogy van benne tűzfal...
Hardveres tűzfal a Mercateo-nál kedvezően megvásárolható
Ami tudja az 1000 mbps-ot az ilyen 160K-tól ... na ilyet nem fog venni az átlag magyar, de az igazság az, ha nem minimum KKV tulajdonos, akkor felesleges is. Plusz, nem árt érteni sem hozzá.
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24