- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
VladimirR #2883 üzenetére
nem jó... elindítom, és semmi nem történik
ha terminálból indítom, akkor az Iceweasel indul
ha törlöm az Icewaeselt, akkor hiányzik neki a libgtk-x11-2.0.so.0,ami viszont nincs a repobanJester: aMSN antialiasinggel való compile-hoz kellett valamihez... de még múlt héten álltam neki, most meg már elfelejtettem, hogy mihez is kellett
ha meglesz, beírom -
bambano
titán
válasz
VladimirR #2570 üzenetére
ha nem csinálsz semmi olyat, amitől egy darab programnak több, mint 3g ram kell, akkor szerintem felesleges, mert még mindig nem látom teljesnek a kompatibilitást. Amikor utoljára néztem, flash, openoffice, meg egy pár ilyen dolog még nem volt 64 bitre. Akinek ez nem kell, az akár fel is teheti, de 3-4G fizikai ramon szerintem semmit nem jelent.
Ezzel szemben szerverre lassan csak ezt, mert nem csak a megcímezhető memória több vele, hanem a lowmem problémák is eltűnnek vele (hogy bizonyos memóriatípusoknak, puffereknek, laptábláknak, nem tom pontosan, mi mindennek, csak alsó memória felel meg 32 biten és lehet, hogy üres a fél ramod, de alul tele van, akkor out of memory.).
-
Inv1sus
addikt
válasz
VladimirR #2567 üzenetére
Az egy cd-s kde változatot kezdtem el felrakni, és mikor rákérdezett akarok-e más csomagot installálni, felraktam valami ppp-vel kezdődő csomagott.
Utána rákérdezett a felhasználónévre és a jelszóra és voalá, már volt is net O.o.
De már el is akadtam a konfigurálásba. A képernyő felbontása stabil 1024x768-ra beállt és nem tudom átállítani 1280x800-ra. Majd holnap meghackelem, mert most elfáradtam egy picit
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #2562 üzenetére
"egyelore meg nem valtak szet": [link] mintha már szétváltak volna, igaz, ezt nemrég tették
Azt, hogy milyen architektúrát kell felteni, az dönti el, hogy akar-e 64 bitet vagy sem, eszerint amd64-es portot amd 64 bites procikra és intel emt64-et támogató intel procikra kell feltenni. Az i386-ot kell feltenni minden intel és amd procin, ha elég a 32 bit. Eszerint a lap szerint nincs 686-os port.
-
válasz
VladimirR #2553 üzenetére
Na közben azt hiszem rájöttem mi a gond: az adduser-nek nálam 3.102-es verziója van meg, és a mysql-server-nek legalább 3.4-es veriója kéne neki, de a csomagforrásaimban az a legújabb ami van. És a mysql telepítésnél is valami "user error" (nem rólam van szó
) van.
Utánanézek...
-
-
válasz
VladimirR #2549 üzenetére
Köszi, megcsináltam amit írtál, és az etch-es sorokat írtam csak be, ha ez jó.
A mysql-server telepítésnél valami hibát jelez a cucc. Mi akar lenni az alábbi?
Valami pluszt még fel kéne tenni előtte? Mindig ezt írja. (bocsia hosszúságért)
h-241:~# apt-get install mysql-server-5.0
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Suggested packages:
tinyca
The following NEW packages will be installed:
mysql-server-5.0
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0B/25.2MB of archives.
After unpacking 67.7MB of additional disk space will be used.
WARNING: The following packages cannot be authenticated!
mysql-server-5.0
Install these packages without verification [y/N]? y
Preconfiguring packages
...
[...]
...
Selecting previously deselected package mysql-server-5.0.
(Reading database ... 12854 files and directories currently installed.)
Unpacking mysql-server-5.0 (from .../mysql-server-5.0_5.0.32-7etch6_i386.deb) ...
Setting up mysql-server-5.0 (5.0.32-7etch6) ...
Stopping MySQL database server: mysqld.
080805 16:09:05 [Warning] Ignoring user change to 'mysql' because the user was set to 'root' earlier on the command line
mysqld got signal 11;
This could be because you hit a bug. It is also possible that this binary
or one of the libraries it was linked against is corrupt, improperly built,
or misconfigured. This error can also be caused by malfunctioning hardware.
We will try our best to scrape up some info that will hopefully help diagnose
the problem, but since we have already crashed, something is definitely wrong
and this may fail.
key_buffer_size=16777216
read_buffer_size=131072
max_used_connections=0
max_connections=100
threads_connected=0
It is possible that mysqld could use up to
key_buffer_size + (read_buffer_size + sort_buffer_size)*max_connections = 233983 K
bytes of memory
Hope that's ok; if not, decrease some variables in the equation.
thd=(nil)
Attempting backtrace. You can use the following information to find out
where mysqld died. If you see no messages after this, something went
terribly wrong...
Cannot determine thread, fp=0x42302158, backtrace may not be correct.
Stack range sanity check OK, backtrace follows:
0x81c06b9
(nil)
0x4027c01e
New value of fp=(nil) failed sanity check, terminating stack trace!
Please read http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/using-stack-trace.html and follow instructions on how to resolve the stack trace. Resolved
stack trace is much more helpful in diagnosing the problem, so please do
resolve it
The manual page at http://www.mysql.com/doc/en/Crashing.html contains
information that should help you find out what is causing the crash.
Starting MySQL database server: mysqld . . . . . . . . . . . . . . failed!
invoke-rc.d: initscript mysql, action "start" failed.
dpkg: error processing mysql-server-5.0 (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
mysql-server-5.0
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
h-241:~#Még annyi van hogy a servernek 64 mega memóriája van, de a kondigurációs fájlba az van írva, hogy az ott lévő konfignak elég 32 is.
-
jakewyler
senior tag
válasz
VladimirR #2538 üzenetére
cron job-ba nem találtam semmit,
honlapok futtatására használom!
mysql log :Jul 4 11:21:49 fh mysqld_safe[11229]: restarted
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: 080704 11:21:49 InnoDB: Database was not shut down normally!
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: InnoDB: Starting crash recovery.
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: InnoDB: Reading tablespace information from the .ibd files...
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: InnoDB: Restoring possible half-written data pages from the doublewrite
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: InnoDB: buffer...
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: 080704 11:21:49 InnoDB: Starting log scan based on checkpoint at
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: InnoDB: log sequence number 0 13005681.
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: InnoDB: Doing recovery: scanned up to log sequence number 0 13005681
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: InnoDB: Last MySQL binlog file position 0 47785286, file name /var/log/mysql/mysql-bin.000013
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: 080704 11:21:49 InnoDB: Started; log sequence number 0 13005681
Jul 4 11:21:49 fh mysqld[11232]: 080704 11:21:49 [Note] Recovering after a crash using /var/log/mysql/mysql-bin
Jul 4 11:21:50 fh mysqld[11232]: 080704 11:21:50 [Note] Starting crash recovery...
Jul 4 11:21:50 fh mysqld[11232]: 080704 11:21:50 [Note] Crash recovery finished.
Jul 4 11:21:50 fh mysqld[11232]: 080704 11:21:50 [Note] /usr/sbin/mysqld: ready for connections.
Jul 4 11:21:50 fh mysqld[11232]: Version: '5.0.32-Debian_7etch5-log' socket: '/var/run/mysqld/mysqld.sock' port: 3306 Debian etch distribution -
Rickazoid
addikt
válasz
VladimirR #2492 üzenetére
A gdm telepítve van, root-ként el is tudom indítani. Normál módban meg aszt hiszem el is indul, mert miután megbénul az indulás, és újraindítom, kiírja, hogy stopping gdm (vagy valami ilyesmi, a lényeg, hogy itt leállítja).
Egyébként a legutolsó runlevelre utalás azt hiszem az, hogy a kettes szintet indította. Találtam olyat, az adminisztráció/szolgáltatásoknál, hogy "Grafikus bejelentkezéskezelő (gdm)", de amikor ki akartam jelölni, azt írta ki, hogy: "A(z) services-admin alaklmazás váratlanul kilépett". Mindig ezt írja ki, és nem csak itt, más helyeken is, ahová root jelszó kell, sőt, terminálban el sem fogadja a jelszót. Csak parancssori felületen.-SUICIDE-: Acer notebook. A Debian meg 4.0r3. amd64-es. Nekem Intelem van, de ha jól tévedek ez kell az em64t-hez is.
Tuschke: beállítottam a netet, pontosabban felismerte a DHCP beállításokat., majd beállítottam egy tükröt is.
Tehát: em64t kernel megvan. gdm megvan. Net megvan. Tükör megvan. root megvan. Felhasználói fiók megvan. Minden baállítva, de mégsem indul úgy, ahogy kellene.
A szolgáltatásoknál kellene beállítani a gdm-et? Parancssorból azt hogy kell?
-
ZCoyote
őstag
válasz
VladimirR #2445 üzenetére
poén akart lenni, nem várhatom el vkitől, hogy helyettem oldja meg a problémáimat.
Végülis azt már elértem, hogy egy mappát mindenki tudjon írni-olvasni szerintem azt már megoldom, hogy bizonyos dolgokhoz csak én férjek hozzá.
Érdemben: azt nem értem, hogyha a sambán belül 777-es jogot adok egy felh.-nak egy mappára miért nem tudok beleírni, csak akkor ha chmod-dal is adok neki.
Asszem ezt a jogosultság kérdést alaposabban át kéne néznem.
Azt is meg kellene oldanom, hogy csak annyi jogot adjak vkinek amennyi feltétlen szükséges. -
-
StaMiNa
aktív tag
válasz
VladimirR #2110 üzenetére
Oké, a sok manualt vhogy nem csipem, de majd vizsgaidoszak utan lesz idom ra
bambano:
A memoriaval nincs gond, meg a vinyo se porog akkor, csak 100%cpu van hash kozben. Azert kicsit morbid hogy 8gigat 6-8oraba telik behasholnia 1000mhz-el.
majd kiprobalom amiket irtal!
Irok ha van vmi fejlemeny, eddig is kosz a helpet!
[Szerkesztve] -
StaMiNa
aktív tag
válasz
VladimirR #2106 üzenetére
Ez a 4.0-as debian nem jon be, egy 1000es thunderbird amd proc+512rammal az azureus valahogy nem tol fel rendesen, lassu a hasheles (3.1es debian alatt sokkal gyorsabb volt), terheli a procit 80-100on, és mintha nem csinalna semmmit
Lehet visszarakom a 3.1-es Debiant, hacsak nem tudsz ajanlani valami gépkímelo linux rendszert ezeknek: torrentezes/webserver/ftpserver/sambaserver
Kulonben valahogy az iptables-nel nemertem hogy kell hasznalni a csatoolokat
Eddig kulonben kosz a helpet! -
_Petya_
őstag
válasz
VladimirR #2029 üzenetére
Üdv!
Szerintem a clean oldotta meg, elvileg minden rebo-ban ugyanannak kell lennie. Szerintem azt történt, hogy egy csomag telepítése közben elpusztult a processz, és félig telepített állapotban maradt valami.
Ja, és egyébként etch óta javasolt apt-get helyett aptitude-ot használni, a paraméterek nagyrészt azonosak. Fejlettebb a konfliktuskezelés benne.
Petya
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
válasz
VladimirR #2026 üzenetére
Üdv!
Melyik repo-bó telepíted? (sources.list-et tudnál becopyzni ide?)
Esetleg bele kellene nézni abba a deb csomagba (fogod a deb file-t, kitömöríted valahova ar-ral, majd megnézed benne a postinstall script 61-edik sorát, hogy ott mit próbál csinálni.)
Vagy esetleg próbáld ki az aptidude-ot, fejlettebb a konfliktus kezelése. Esetleg apt-get -f install
Petya -
bnss
veterán
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #1805 üzenetére
való igaz, én alapból a modem---gép kapcsolatot feltételeztem.
ha modem---router---gép a sorrend, akkor a routeren kell beállítani a kapcsolatot, a netet pedig a router fogja osztani, vagy fix ip-n, vagy dhcp-n.
ha modem---gép kapcsolat van, akkor érvényes az, amit leírtam. -
-
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #1721 üzenetére
io scheduler átállítása kernel boot paraméterrel: elevator=deadline
Futás közben, eszközönként külön-külön: /sys/block/hdX/scheduler (egyszerűen bele kell echo-zni a kívánt scheduler nevét)
A videómemóriás logoló bigyulát majd otthon megnézem megvan-e még. A bambano által említett hálózati konzol dolgot nem ismerem, de kétségeim vannak, hogy kernel pánik esetén tudna még írni valamit. -
bambano
titán
válasz
VladimirR #1711 üzenetére
Kernel tud hálózatra logolni, pontosabban hálózati konzolt használni, próbáld azt.
Egyébként többen tapasztaltunk ilyen mágikus lerohadásokat, 2.6.16.37-re váltással nálam megszűnt. Hasznos lehet még a diszk io scheduler kicserélése, az anticipatory nem működik túl jól bizonyos adatbázis terheklések fölött. -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #1715 üzenetére
Ja akkor lehet, hogy látszott (volna) valami a konzolon csak a lemezre nem tudta már kiírni.
Itt egy kernel patch ami crash után ki tudja írni az utolsó logbejegyzéseket floppyra: [link]
Anno csináltam belőle olyan verziót ami a videókártya memóriába írt (az reset után is megmaradt) és nem kellett floppyval szórakozni -
arpi6k
addikt
válasz
VladimirR #1674 üzenetére
Másolási probléma megoldódott (amúgy igen, belső háló).
Most inkább az az érdekes hogy hogyan tudok elindítani szolgáltatásokat(cups nyomtatószerver). Az is jó ha csak vázaltosan elmondod. Tudom hogy valami linkelést kell csinálni... de hogy pontosan hogyan és miként.... az passz.
-
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1546 üzenetére
Ezzel próbálkoztam eddig is...
(debian:/home/forest# mount -t iso9660 /dev/hdb /media/cdrom0
mount: /dev/hdb is not a valid block device)
debian:/home/forest# mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom0
mount: /dev/hdc is not a valid block device
debian:/home/forest# mount -t iso9660 /dev/hdd /media/cdrom1
mount: block device /dev/hdd is write-protected, mounting read-only
( a cd és a dvd rom egy kabelen van master a cd-rom/elvileg/ és slave a dvd-rom
most jut eszembe:
a cd-rom -on a jumper a 3. helyen volt eredetileg, nem törödtem vele, mert gondoltam, hogy az a master, hisz eddig működött, de lehet, hogy az vmi 'auto' szuty és most hogy bekerült a gépbe a dvd-rom a linux nem ismeri fel masternek....
) -
bambano
titán
válasz
VladimirR #1539 üzenetére
Ha a gpm-et és az X-et együtt akarod használni, akkor a gpm-et ismétlő módban kell felrakni és akkor a /dev/gpmdata-t kell egéreszköznek megadni. Egyébként ps2-es egérhez a /dev/psaux-ot szoktam megadni, be kell tölteni hozzá a psmouse modult, ha nincs bent.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1539 üzenetére
no, átirtam az xorg.conf -ban az egeret és el is indult a fluxbox : )
telepitettem xmms -t és ment az mp3 : )
telepitettem egy xine-ui -t és volt kép de nem volt hang : (
mindegy, orulok, hogy idaig eljutottam!
Koszi a segitseget!!
Ha esetleg tudnal segiteni a multimedias cuccok beállítasaban, annak meg nagyon örulnek!?!? : )
mod: nem ertem, most volt hang a film alatt..., jó ez most így : )))
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1533 üzenetére
Koszi, a vga-t elvileg most felismeri es az eger is mozog a terminalban, de ahogy beirom azt, hogy: startx ez a valsz ( koyben a monitor valtozik, porbalja a gep elinditani a desktopot ):
(==) Using config file: ''/etc/X11/xorg.conf''
modprobe: Can't locate module mach64
[drm] failed to load kernel module ''mach64''
(EE) ATI(0): [dri] DRIScreenInit Failed
(EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/mice
No such device.
(EE) Configured Mouse: cannot open input device
(EE) PreInit failed for input device ''Configured Mouse''
xkb_keycodes { include ''xfree86+aliases(qwertz)'' };
xkb_types { include ''complete'' };
xkb_compatibility { include ''complete'' };
xkb_symbols { include ''pc(pc105)+hu'' };
xkb_geometry { include ''pc(pc105)'' };
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning: Type ''ONE_LEVEL'' has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
> Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
No core pointer
Fatal server error:
failed to initialize core devices
XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server '':0.0''
after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.Erre tudsz vmit mondani?
(most epp knoppix alatt vagyok, ugyanezen a gepen) -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1518 üzenetére
2 kérdés!
fluxbox-on hogyan lehet háttérképet változtatni és milyen filekezelőt lehet használni?
az mc nem igazán jó v. csak nem tudom rendesen használni, de vmi olyasmi kellene mint a nautilus, hogy ki tudjam választani, hogy melyik program induljon le adott file-nál... ( két különöző avi-t lehet hogy különböző lejátszóval akarok elindítani.... ) -
WN31RD
addikt
válasz
VladimirR #1337 üzenetére
Elvileg az összes hivatalos mirroron ugyanazok a hivatalos csomagok találhatók meg (az ''extrákban'' már lehet különbség, de azokba nem futsz bele egy egyszerű apt-get upgrade-del).
A sources.list-ed jó, itt a stable-t cseréld ki etch-re, esetleg testing-re. Utóbbinak az a hátránya (vagy előnye, végülis nézőpont kérdése), hogy a következő váltáskor automatikusan a következő generációs testing rendszert fogja a gépedre tolni, és talán későn veszed észre a dolgot.
update, aztán dist-upgrade, de apt-get helyett inkább az aptitude-ot ajánlom, mert valamivel intelligensebben oldja fel az ütközéseket, kezeli a fölöslegessé vált csomagokat, stb. -
WN31RD
addikt
válasz
VladimirR #1335 üzenetére
Debianban mindig az apt-get install (aptitude, synaptic, stb. ízlés szerint) legyen az első, amivel próbálkozol, és csak akkor akarj kézzel fordítani és felrakni valamit, ha a hivatalos csomagban levő változat valamiért nem megfelelő. Ritkán tudsz ugyanis jobb munkát végezni a hivatalos Debian csomagot készítőknél.
3.1 Sarge (most ez a stable)
***3.2 Etch (most ez a testing)
Én saját desktopra elég régóta testing-et használok, és időnként telepítek néhány csomagot az unstable-ből, illetve nagy ritkán kézzel. Az Etch elég jól használható, javaslom, csinálj egy dist-upgrade-et, frissebb csomagjaid lesznek, és az esetleges (nem túl nagy) stabilitásbeli veszteség otthoni vagy tanuló rendszeren nem számít (még szerverre is rakok néha, indokolt esetben, testing-et).
Szerk.:
*** Most jut eszembe, hogy nem is 3.2. Eredetileg úgy volt, hogy a következő stable, az Etch, a 3.2-es verzió lesz, de időközben úgy döntöttek, hogy 4.0-nak fogják nevezni. -
WN31RD
addikt
-
WN31RD
addikt
válasz
VladimirR #1322 üzenetére
Nálad a gép, tudod, milyen eszközök vannak benne, így könnyen eldöntheted (kipróbálhatod), hogy támogatja-e mindet egy új kernel (valószínűleg igen, a régi eszközök zöme még mindig támogatott).
Mit tanulnál? Kevés RAM-mal szinte bármit csinálsz, kínszenvedés lesz. Ha nem éri meg neked egy komolyabb gépet összedobni, akkor valószínűleg jobban jársz egy erős gépen valamilyen virtuális környezetben (pl. VMware) futó Linuxszal. -
WN31RD
addikt
válasz
VladimirR #1308 üzenetére
Le lehet faragni a 2.6-os kernelekből is elég sokat, de azt neked kell megcsinálni, nemigen találsz a te gépedre és igényeidre szabott kész megoldást. Egyébként milyen feladatot látna el a gép? Pici desktopnak pl. valószínűleg én is valami Damn Small Linuxot vagy ehhez hasonló kész megoldást választanék, ellenben ha router vagy egyéb hálózati eszköz, akkor inkább új kernel, jól testreszabva.
Szerk.: Ennyire nagyon kevés memóra mellett egyébként nem a kernel lesz a fő gond, hanem a userland... programok, libek, szóval a kernel helyett inkább azoknak az ügyes kiválasztására, konfigurálására, esetleg lecsupaszítására/újrafordítására érdemes első körben több energiát fordítani szerintem. -
Cyber_Bird
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Medence topik
- Autós topik
- Milyen POS terminál szolgáltatót válasszon egy mikro- vagy kisvállalkozás?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Torrent meghívó kunyeráló
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Everest / AIDA64 topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged