Új hozzászólás Aktív témák

• bolbatiku

tag

válasz D@reeo #4685 üzenetére

"Ha egy másik platformra/gépre teszek fel egy (másik) tárcát, akkor ezzel a .wallettel tudok belépni ebbe a tárcába?"
    A .wallet fájl tartalmazza a tárcádban lévő bitcoin címekhez tartozó privát kulcsokat, tehát mindent ami pénzköltéshez vagy fogadáshoz kell, de nem biztos hogy közvetlenül importálni tudod egy másik tárcakezelőbe, mert különböző formában tárolják az adatokat a fájlban. A Multibit .wallet-jét nem tudod közvetlenül az Armory kliensbe vagy a Blockchain.info-ba importálni., akár kódolt akár kódolatlan a tárca (most próbáltam)

"A multibit.wallet-et és a .key-t is el kell dugnom nagyon jól?"
    Ha a .wallet fájl kódolt ahogy te csináltad, akkor a jelszó ismerete nélkül nem lehet hozzáférni a tárcádhoz.

"Illetve a .key-jel „csak” az elfelejtett jelszót tudom pótolni? "
    Nem.
    A .key fájlban is a tárcád privát kulcsai vannak, exportálhatod jelszóval védve hogy annak ismerete nélkül még ne férjenek hozzá a privát kulcsaidhoz, vagy jelszó nélkül, így viszont biztonságban kell tartani a fájlt mert ha valaki hozzáfér akkor a pénzedet is el tudja költeni.

Ha belenézel egy ilyen .key fájlba, az eddig generált bitcoin címeid privát kulcsait találod, egy általánosan elfogadott formában, tehát ezeket könnyebb mozgatni a tárcakezelők közt.

Példa:
    Kx58E79y8J5ENgdnU45E4dL5RgCsRXTTGXNzFXz4DXbYF7KLsTqZ

Ez a karaktersor egy privát kulcs, minden benne van ami egy bitcoin címhez kell, ha valaki tudja ezt, bármit tehet az adott címmel tehát nem szabad kiadni senkinek. Ha ez megvan, akkor megkaphatod belőle a bitcoin címet és el is költheted a rajta lévő pénzt, de jobb ha mellé írod a bitcoin címet hogy ne kelljen mindig a privát kulcsot használni.

Itt is tudod ellenőrizni mit tartalmaz a kulcsod és mi a Bitcoin címe, persze nem okos dolog a neten kiadni a privát kulcsodat.

"A .walletet elég egyszer lementenem, vagy azt folyamatosan x időnként ki kell exportálni backupként?"
    A Multibit nem determinisztikus tárcát használ, tehát minden új bitcoin cím létrehozásánál le kell menteni az egész tárcát ha azt akarod hogy legyen róla mentésed. (Csináltam egy tárcát, a wallet fájlt átmásoltam, átneveztem, visszamásoltam, így lett két egyforma tárcám, de innentől mindkettő különböző címeket generált)
    Determinisztikus tárcánál elég egyszer lementeni a tárcát az elején, és a később generált címekhez is hozzáférhetsz vele.

Escrow:
    Adásvételnél localbitcoins.com escrow-val, ÁTUTALÁSOKHOZ. Megkötitek az üzletet, az escrow ráül az Eladó bitcoinjaira, te elutalod a pénzt az Eladó bankszámlájára. Eladó jelez hogy megkapta, Escrow továbbítja a coinokat feléd. Eladó át akar verni és azt állítja hogy nem kapta meg az átutalást, de te bemutatsz egy igazolást a banktól, akkor végül mégis megkapod a pénzt mert az escrow neked adja. Ha nem tudod igazolni akkor az eladó visszakapja a bitcoinját
    Személyes tranzakcióknál nem szabad escrowt használni mert nem tudod bizonyítani hogy átadtad a pénzt.

Új hozzászólás Aktív témák