Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz g.peter23 #8981 üzenetére

Mint az előbbi ábrán is látszik, külön van egy gőzkör (alsó spirál), ami forró vizet is adhat. A savazó program csak a gőzkört tisztítja, a kávés dugattyú meg sem mozdul közben, így a hidraulikába nem kerülhet sav.

A tablettás (lúgos) tisztítás pedig csak a kávékört érinti. Ennek oka elvileg, hogy a kávénak van egy érdekes hatása, a vízkövesedést gátolja. Ennél a gépnél viszont főzés után még a bojler spiráljába is visszafolyik a kávémaradék, ezért gondolhatták, hogy ezt a részt nem is kell savazni soha. A gyakorlatban ez vitatható, hiszen ha manuálisan savazom, mégis dolgozik benne a kémia, tehát van mit oldani.

Kijelzős gépemnél bármikor indítható savazás vagy tablettás tisztítás is. Kijelző nélküli (gombos) gépemnél ez nem választható, csak amikor kéri. Ezért van is rá panasz, hogy valakinél előáll a tárgyalt hiba, a gép nem tisztít normálisan, de elment egy lehetőség:

https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3387995.html

https://www.bean2cup.org/forums/index.php?showtopic=19633

Tehát itt vannak ötletek a problémára, csak valahogy nem jön össze.

- Ellenőriztem a pumpa utáni túlnyomásszelepet, nem ereszt.
    - Belepróbáltam három vízpumát, csak egyik sem új.
    - Átraktam egy másik dugattyút a váltószelepbe (előző kép), próbáltam új tömítéssel is.
    11 x 16 x 2,5-re mértem, de az új tömítésre sem mondhatom, hogy jobban szorulna, mint a régi, érzésre nem is kellene.
    - Próbáltam tisztítani a gépet az egyik hozzászóló ajánlása szerint úgy, hogy tablettás programot indítok, de tabletta nélkül, viszont savat a víztartályba (10 % citromsavval).
    - Tettem bele másik átfolyásmérőt.
    - Kivettem a nagy dugattyúból a nyomásnövelő gumidugót, csak a próba kedvéért.
    - Gép elejét eltávolítva, kifolyót egy csövön elvezetve megnéztem közelebbről. Ereszt a disztribútor lefolyója? Nem. Csak gyorsan bemegy a víz a bojlerbe, rögtön fordul is vissza, ahogy megszűnt a nyomás.
    1-2 másodperccel tovább tolná a pumpa, menne feljebb is (mint ahogy megy is, normál módban), de tisztító módban nem. Túl rövid az impulzus, vagy mindegyik pumpám gyengült már, egyelőre nem tudni.

Új hozzászólás Aktív témák