- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
válasz
Janos250 #2798 üzenetére
Szia, én is mindenkinek inkább az ARM vonalat ajánlanám, csak előnyei vannak neki az arduinohoz képest. És nem kicsik.
A legtöbb ARM proci 3.3V-ról működik, ahogy nagyon sok periféria is manapság, viszont a legtöbb lábuk 5V toleráns. Azaz magyarul szintillesztők nélkül lehet összekötni őket, szemben az arduinoval. (Az STM-nél figyelni kell, mert nem minden lába 5V toleráns, az NXP-nek viszont igen)
A sebességről meg ne is beszéljünk, lásd 8 bit vs. 32 bit, és 16MHz vs. 48-tól a csillagos égig.
A Keil fordítója meg olyan jó, hogy néha én is hanyatt esek tőle.
De ahhoz, hogy ARM procikat használjanak, el kellene szakadniuk az embereknek a delay használatától. A legtöbb gyártó minden procijához ad előre megírt könyvtárakat, külön-külön az összes, a prociban levő perifériájához, demóprogramokat, stb, stb... hogy amíg az emberek nem tanulják meg a perifériákat közvetlenül használni, addig se okozzon nekik gondot. (A közvetlenül alatt értem, hogy sok mindent jóval gyorsabban tud végrehajtani a proci, ha nem a könyvtár rutinokat használják, hanem direktben a perifériákat). Én nem vagyok híve annak, hogy megírunk egy programot úgy, hogy az bármelyik gyártó prociján fusson majd, és legfeljebb gyorsabb procit használunk. Úgysem fog, úgyis bele kell nyúlni a programba, akkor meg miért ne használjuk ki a lassabb proci képességeit maximálisan?
Az arduinoban is lehetne direktben használni ezeket a dolgokat, de itt még egyetlen egy hsz-ban se láttam ilyet. Még megszakítást sem, pedig az alapvető dolog a mikrokontrolleres világban.
Szóval amíg a delay a legfőbb utasítás, addig kár is próbálkozni az ARM vonallal...
Üdv.
Zoli
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Monitor hiba topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Redmi 9 - sok bába közt elvész a gyerek
- Autós topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 3090 Trinity OC 24GB
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged