- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #16560 üzenetére
Most esp32-re készült el a kódom, amiben persze van library, és nagyon sok segítséget kaptam innét is. A library belvilágát nézegettem, azokat nem értettem meg, a többit már kapisgálom.
A fejlesztés alatt, a különböző részegységeket külön külön kipróbáltam az ESP32-őn. Átrágtam minden lépést. A tömbökkel még vannak gondjaim, aztán a bonyolultabbakkal osztályok, stb.
Így nagyon sokat tanultam mire ide jutottam a kijelzővel. Majd teszek fel videót róla, hogy sikerült.Köszönöm!
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #16548 üzenetére
Vám 150 EUR fölött van ha nem Európából jön a csomag. A kisebb értékű küldeményeken áfa van és ha a posta vámkezeli, akkor még valamennyi. A BG az áfát vásárláskor beszedi, ezt később átutalja a navnak, Európába behozza valahogy és innen mint európai csomag érkezik az országba, ezért semmi további költség nincs, mivel áfa fizetve, EU-ból érkező csomagra pedig nincs vámkezelés.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Janos250 #16464 üzenetére
Köszi Urak és Weiss-nek is.
Van a szilárdtest relének hátránya alábbi felhasználásban ?
Erôsítô.
Hátul kézi tápkapcsoló. Ha ott bekapcsolom, az arduino áram alá kerül - ez a standby mód kb. Figyeli az elején lévô nyomógombot (amit debounce-al kombináltam). Ha ezt 1x megnyomom, behúzna és megtartana 3 további relét, ezek lehetnek szilárdtestek is (?) - 250, 250, 50VA toroid hálózati trafók, a tényleges erôsítô âramkörök indulásához.
Kikapcsoláskor pedig elengedné (újabb pushbutton nyomás). Mivel normally off a relék logikája, áramszünet esetén természetesen minden elenged és visszaáll alapállapotba.
Van a szilárdtest reléknek zaja, ami akkora, hogy átmegy a toroidokon, graetz-en, pufferkondi blokkon ? (Szerintem ha van is pici, totál elnyelôdik a trafókban).
Ilyen szempontból kérdezem, jó-e nekem a szilárdtest.
(+ Extrán kell/érdemes védeni ôket ? Pl. villám, ESD..)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Janos250 #16461 üzenetére
Sziasztok,
pici Arduino-val (5V) szeretnék megtartani 230V/5A mechanikus, NO relét, 250mW a tekercs fogyasztása, megoldható ez direktben 1 pin-rôl szerintetek, vagy egy kis tranzisztor segítségét kérjem ?
Vagy totál modellfüggô ?
A kiszemeltem, de fogalmam sincs, mit bír. (Leonardo 40mA).
-
Janos250
őstag
-
its_grandpa
tag
válasz
Janos250 #16434 üzenetére
Szerintem nem szép de legalább nem is jó, viszont észérvekkel meggyőzhető vagyok.
char inputChars[200];
for (int i = 0;i<5;i++){
fgets(inputChars, 199, filePointer);
printf("%s", inputChars);
} ;A költő vélhetően 5*200 karaktert szeretne olvasni
és kiírni.
Az inputChars tömb azonban nincs terminálva ( inputChars[200] mitől lenne "\0" ?) ezért vannak kétségeim.
Meg lehetne ezt szebben is, #define-al vagy sizeof()-al. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #16448 üzenetére
A tömb fix méretű egymást követő foglalt egységek a memóriában, a pointer meg egy memória címet tároló memória cím, ahova mutat az lehet bármi pl nullpointer, tömb egy eleme, ami nem feltétlenül az első eleme.....
const char * amit a c_str() fv visszaad az a String osztály belsőmemóriájának első elemére mutat, és nem engedi változtatni annak értékét. Szép is lenne, ha engedné....
-
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #16448 üzenetére
Deklaráláskor nem ugyanaz történik. A használatában vannak hasonlóságok.
A char * egy pointer tipusú változó, ami karakterre mutathat (persze lehetnek egymásután karakterek a memóriában), de mutathat pl. nullára is (nullpointer), vagy pl. egy tömb kezdőcímét is belemásolhatjuk.
A char[ ] egy karakterekből álló tömb, ami a szögletes zárójelek nélkül a tömb kezdőcímét mutatja mint pointer. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #16446 üzenetére
char akarmi[ 100]; //
Ez lefoglal 100 bájtot adott kezdőcímmel, azért nem adhatsz értéket a ilyen módon, hogy akrami = ... mert ahhoz módosítani kellene a címét, viszont a lefoglalt memória adott területen/címen van. Igy az akarmi szögletes zárójelek nékül, gyakorlatilag egy pointer konstans.char * akarmi//
Ez csak egy pointert hoz létre, ami mutathat bárhová, (kaphat tetszőleges értéket) de a pointerhez nem foglal le memóriaterületet. Tehát ha létező c stringre mutat akkor lehet egy tömbhöz hasonlóan használni, egyéb esetben elszállhat a program.A c string egy olyan karaktertömb ami nullára végződik (ez jelzi a tömb végét). Tehát van egy aktuális hossza, ami változhat is, és van a számára lefoglalt memóriaterület ami megszabja a maximális hosszát. Ha "túlírod" elszállhat a programod.
Azért tud jól működni az strcpy() a korábban felvázolt esetben, mert ott a pointer által mutatott szöveget, valós lefoglalt memóriaterületre másolod.
A pointerhez egyébként a malloc() függvénnyel lehet (standard c-ben, de talán arduinoban is) memóriát foglalni, azaz a maloc() által adott címet töltöd a pointerbe , és akkor a malloc() által lefoglalt nagyságú tömbként is használhatod.
Jelenleg kevered a tömb és a pointer funkcióját, működését. Ezeket kellene tisztázni elsősorban.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #16444 üzenetére
Szia
Ebben a függvény bemenétben a "const" annyit jelent hogy a függvény nem fogja/tudja a pointert értékét megváltoztatni. Ez egy String osztállyal tér vissza.
.c_str()
fuggvény viszont constchar *
pointerrel tér vissza amivel kezdeni illene valamit.
Vagy átmásolod másik memória területrestrcpy()
, vagy standard library -re egy példastd::string str;
char * writable = new char[str.size() + 1];
std::copy(str.begin(), str.end(), writable);
writable[str.size()] = '\0'; // don't forget the terminating 0
// don't forget to free the string after finished using it
delete[] writable;
-
-
válasz
Janos250 #16436 üzenetére
Ha
printf("probaArduinoString=%s\n",probaArduinoString); // badarsagot nyomtat
akkor logikus, hogy ez is
printf("probaCpp_string=%s\n",probaCpp_string); // badarsagot nyomtat
ehelyett
printf("probaCpp_string=%s\n",probaCpp_string.c_str()); // nem badarsagot nyomtat
mert a printf c tömböt vár paraméterként(?)
-
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #16395 üzenetére
Szia
Úgy döntöttem, hogy nem a fejlesztőpanelt teszem a panelemre, hanem magát az ESP32-WROOM-32 tokot.
Megrajzoltam a sprint layout makróját.
Egy olyan kérdésem van hogy ha veszek külön usb cp2101 panelt, ezen tx és rx van csak.
Kellenek nekem a dts, cts, dtr... lábak?Köszi
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #16386 üzenetére
Leírom, hogy nekem miért érte meg jobban az opamp-os megoldás. Persze ez teljesen más mint a kérdezőé, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy az opampos erősítős megoldás is lehet jó, és egyúttal sokkal olcsóbb is.
JBC 245 pákához terveztem állomást, és szerettem volna pontos/precíz PID szabályozást készíteni hozzá. Ennek a pákának az egyik tulajdonsága, hogy pár másodperc alatt fel tud fűteni, a legnagyobb hőmérséklet-változási sebesség amit mértem kb. 100 °C/sec.
A MAX6675 és hasonló céláramkörök konverziós sebessége adatlap szerint 0,17---0.22sec, ez azt jelenti, hogy két mérés között 17...22°C-ot is változhatna a páka hőmérséklete, tehát ezzel eleve nehéz lenne stabil hőfokon tartani, mert ahhoz sűrűbben kellene mérni. Tovább rontja a helyzetet, hogy fűtéskor, a páka vezetékén eső feszültség miatt nem lehet mérni, ezért a mérés idejére ki kell kapcsolni a fűtést. Ez azt jelenti, hogy ha folyamatosan mérnék, akkor nem maradna idő fűteni. Ha csak az idő 50%-ában fűtök, a másik felében mérek, az mégnagyobb hőingadozást jelentene. Tehát erre a célra egy ilyen IC kb. alkalmatlan lenne. Ráadásul ennek az IC-nek az ára pl. a hestore-ban éppen netto 1600Ft körüli.Az az opamp amit használtam kb 300Ft, az offszetfeszültsége maximum 25µV, tehát legrosszabb esetben ez kb 1°C hibát vihet be. A hidegpont mérésére használt hőszenzorom: MCP9700, 100Ft körüli a chipcad-nél vagy a TME-nél. Az MCU-ban levő A/D 12 bites ugyanúgy mint a MAX célIC-ben, csak azzal 2x128 mintát tudok venni és átlagolni kevesebb mint 2 ms alatt. Így ha mondjuk 40msec időközzel mérek akkor a ciklusidőnek csak 5%-át vesztem el mérési időre, és az idő 95%-ában lehet fűteni a pákát (mehetne a mérés akár 20 vagy 10 msec időközzel is, az sem okozna gondot).
Az MCP9700 hőszenzor 1...2 fok pontosságú, tehát ezzel együtt kb. 3 fok hiba + kb. 1% az ellenállás osztók miatt ami bejöhet. Mivel 330 fok körül forrasztok gyakran, a legnagyobb hiba 6 fok körüli lehetne. Azonban a forrasztóállomás kalibrálható, és ezzel a hiba jelentős része kiesik, tehát a végeredmény egy egész pontos szabályozás lehet.
A kérdezőnek valószínűleg nem kel ilyen sebességű és pontosságú mérés, de ha ismernénk a hőszenzora adatait, akkor valószínűleg lehetne hozzá optimális megoldást találni. -
wakula778
csendes tag
válasz
Janos250 #16390 üzenetére
sajnos messzebb vagyok. hosszabb távon milyen tapasztalatok vannak vele? mert olvastam már hogy kipufogóban azért eléggé megrövidül az élettartama... bár 4$ ért nem kell bosch minőséget várni én azt tudom jól de azért azt nem szeretném ha csinálnék egy másikat ismerősömnek és 2 nap múlva szóljon hogy elpusztult
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #16375 üzenetére
Igazából egy hőelemmel is lehet mérni. A vezetékek csatlakozásainál valóban keletkezik valamekkora hiba, de ez sok esetben simán belefér. A környezeti hőmérséklet - amihez viszonyítunk, bármilyen más hőszenzorral is megmérhető.
Ha semmilyen változás nem látszott az alkalmazott szenzor esetében, akkor lehetséges, hogy nem termoelemként kell mérni vele. Magyarul: lehet, hogy nem feszültséget ad a szenzor, hanem mondjuk az ellenállása változik a hőmérséklet függvényében. -
biker
nagyúr
válasz
Janos250 #16297 üzenetére
Én úgy olvastam, ha nem húzom fel belső ellenállással, akkor marad testen, és ekkor hiába kapcsolok rá testet, nem történik semmi, akkor 5V kell a lábra. mint pulldown esetén.
Ez a szitu:
Ha a 3 pin pullup, akkor 5V a kimenet, és fehérre vált a ledÉn se értem, mert testre kellene bekapcsolnia, lehet hogy a 12V és 5V közti feszültség után is tud áram folyni, nem csak a 0V, ez a tippem.
A dobozban lévő 4pin csatin van a kapcsolt kimenet, ezeknek az R G B lábai mennek testre a különböző színek érdekében, ebből terveztem azt, ha az a láb test, akkor testre kapcsol az arduino is, jajjdejó, hát nem -
JozsBiker
aktív tag
válasz
Janos250 #16263 üzenetére
Egy kis eBay -es kiegészítés.
Pár hete vásároltam eBay -en (KingKongból), 20eFt körüli összegben. Automatikusan hozzácsapta a 27 % ÁFÁ -t ( így lett 30eFt körül a végösszeg :-( ). A VÁM ügyintézéssel kapcsolatban épp ma reggel kaptam egy SMS -t a Postától. Az áru értéke nyilván nem éri el a VÁM határt, de ettől függetlenül van egy ügyintézési díj, ami online befizetve 399 Ft, kézbesítéskor 799 Ft. Egyébként nagyjából ezekre is számítottam, az történt ahogy itt le van írva ( érdekesnek tartom hogy az ALI -n a VÁM -ot is elintézik, de biztos úgy van ahogy mondjátok ) :
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #16257 üzenetére
Az közismert, hogy alkatrészeiből összerakni valamit sokkal drágább lesz, mint készen megvenni, lehet az autó, telefon, tv vagy hasonló. Ilyesmi hatás érvényesül akkor is, amikor valaki 1 db-ot vesz vagy 1 milliót, utóbbi sokkal olcsóbb lesz 1 darabra számítva. Ezért tud bosszantó lenni, hogy tudjuk az 1 milliós (és egyéb mennyiségi kedvezményes) árat, az alibabán bárki megnézheti, és a 30 $-os 1 db-os ár és a 23 $-os kedvezményes ár ellenére itthon az 1 db 50 $. Ha adná 30 $-nak megfelelő Ft-ért akkor mindeki tőle venné itthon, és a 7 $-ból lenne haszna a költségeken és a garancián túl. Így viszont az emberek veszik Kínából. Én is azt mondom, hogy ha pár kattintás Kínából venni és beleszámítom, hogy bizonytalan a garancia, akkor megfontolom és lehet hogy Kínából veszem.
-
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #16250 üzenetére
Ezen én is gondolkodtam, de arra jutottam, hogy a bázis pontnak ugyan úgy nem fogom tudni a pontos koordinátáit. Akkor meg hiába számolom bárminek a hibaértékeit.
Tehát ha most én kimegyek a mezőre, és állok 10 percig egy helyben akkor is vándorolni fog a GPS pozícióm, ezt én nem kezelhetem fix pontnak, nem számolhatok hozzá hibaértéketDe végül is mindegy, mert az a pontosság amit szólóban tudnak tökéletesen elég a feladatra.
Kérdés, hogy GNRMC és GPGGA NMEA üzenetekhez 5Hz-en elég-e a 9600 Baud ráta. Szívem szerint én csak az egyiket használnám, de ha jól látom az egyik GLONASS a másik GPS műholdakról származik. Egyáltalán mi történik ha kevés a baudráta? Egyáltalán nem működik, nem kapok kiértékelhető üzeneteket?
Létezik-e olyan, hogy működi a gps, majd a baud ráta hirtelen kevés lesz, aztán megint utoléri magát, majd megint kevés lesz?
Az iránytű már neccesebb téma, sajna nehéz eredeti HMC5883L-t beszerezni. A legtöbb gyártó ilyen néven árulja a QMC5883L-t is, így több helyen is kell próbavásárlást csinálni, hogy honnan jön tényleg az a chip. Egyébként úgy vettem észre, hogy a kerek GPS antennák, amiket Pixhawk-hoz is árulnak szinte mindegyikben HMC5883L van, így azokat próbálom inkább keresni.
-
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #16243 üzenetére
Aztaaa, ezt nem is tudtam
Akkor ezek szerint a sofware oldalon dől el, hogy RTK-s vagy sem? Tehát mondjuk egy Beitian BN-880 is akár tudhatja az RTK-t?
Amúgy természetesen hozzá igazítottam a baud-ot is:
Bár most jobban megnézve lehet hogy az a gond, hogy előbb állítok baudot aztán akarok rátát? Meg fogom próbálni hogy fordítva tovább megye-e...
De egyébként van-e értelme 9600-ról feljebb váltani 5Hz-en két darab NMEA sentence esetében? -
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #16240 üzenetére
Én ~1 éve álltam rá a GPS chipekre, azóta kb. ennyi az ára.
Az M8N nem RTK-s, de ettől függetlenül elég pontos... Simán megvan az 1-2m, de én csak teljesen sík terepen használom.
Valószínűleg koppinc modulokkal dolgozom, mert nem jegyzi meg a beállításokat, de a linkelt kódrészlet pont ezt a célt szolgálja: minden egyes induláskor a setupban felkonfolom a modult újra és újra. Így mindig meglesz az 5Hz...
Kérdés hogy miért fagyhat meg a program a baud állítás után?!?! -
-
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #16135 üzenetére
Setup blokkban van az inicializálás.
Azt megtudom csinálni a kettő maggal, hogy egyik akkor kiolvas és a másik mag ezt az értéket használja fel? Tehát csak fizikailag van kettő magon, de a programfutásban átlátni a változókkal egyikből a másikba?
Ha jól gondolom 2 loop blokk lesz a kettő maghoz?Esetleg az i2c felhúzó ellenállásai 10kohmosak ez nem okoz gondot? Van ahol 2,7kohm vagy 4,7kohm van használva.
Köszi
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #16004 üzenetére
Ha a FET tényleg 48V van akkor leválasztót illene a uC és a FET közé rakni, meg ellenállásokat is.....
Ha elhalálozik a FET akkor a uC is és minden más is meg fogja kapni a 48V ot..... legalább egy optocsatolót vagy cél IC főleg ha a FET még nagy áramot is kapcsol....Ha meg nem kell sűrűn kapcsolni akkor még a relé is szóba jöhet meghajtóval a FET helyett...
Safety First
-
MC Pite
veterán
válasz
Janos250 #16004 üzenetére
Köszi!
A 3 lábig eljutok, bár a hvac vezérlője adja a 10V-ot (12 pontosabban) és azt várja vissza (14. oldal) a setpoint jelet - ez is használható itt? A gyári vezérlőpanel nem tudom hogy feszültségoaztással (3 bites) vagy pwm-el dolgozott, de gondolom mindkettőnek jónak kéne lennie. Nem tudom potenciál független kell e kötni -
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #15970 üzenetére
Effortless amit néztem, de nem próbáltam még:
// floats and doubles
double newFloat = 0.0;
if (writeToFlash) {
newFloat = (float)random(1, 1000);
fileSystem.saveToFile("/Float.txt", newFloat);
} else {
fileSystem.openFromFile("/Float.txt", newFloat);
}
Serial.print("Float value is: ");
Serial.println(newFloat, 15);Ebből nem derül ki, de a fájl neve után nem a változó neve van ami a fájlban az adott értéket tárolja?
-
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #15968 üzenetére
Most még ismerkedek vele, de jó lesz ez.
A spiffs az egy fájlt hoz létre azzal megtudom azt csinálni, hogy akkor több adatot beleírok, majd azt kiolvasom bekapcsoláskor?
Tehát pl beleírom hogy
elso_valtozo 15.684
masodik_valtozo 124,78És a neve alapján kiolvasom? Vagyis nem címekről kell kiolvasni mint egy eepromnál?
Köszönöm a segítséget!
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #15941 üzenetére
Banggood szerintem most szakít ezzel a futáros postázással. Más európai országok is most álltak át júliusban az áfás témára, bár lehet normálisan is meg tudták oldani, mert ami itt megy a postán az párját ritkítja.
Én is csak BG-ról vásárolok azóta. Egyes alis csomagküldések is futárral jönnek, de nem lehet tudni előre, hogy futár lesz vagy posta. Elég borzasztó, hogy egy ország fönntart egy csomagszállító céget, milliárdokért ráfejleszt az áfás mókára, és kerülni kell mint az ördögöt, ha nem akarja az ember kitépni a maradék haját.
-
vegyszer
addikt
válasz
Janos250 #15938 üzenetére
Nevezzetek fillérb@szónak, de én mostanában nem vásároltam a BG oldalán (SE)
De ezt nézegetem, és új user kap 2$ kedvezményt. A múlt héten még nem 7.99$ volt az ára, hanem 6.99$. Így szállítással együtt 5.06$ lett.
Bár nekem nagyon tetszik, lehet, hogy elhamarkodottan döntöttem mellette, mert a programozásához kell egy külön eszköz. -
Drótszamár
őstag
válasz
Janos250 #15915 üzenetére
5V-os kábel bekötöttem, de 5V nincs rajta. Azt hittem ez a converter fogja megcsinálni a 3,3V-ból. Asszem ez csapott be "works in both directions".
Grove csatolós reléből csak olyat találáltam 3,3V-on, aminek folyamatosan áram kell.
Ez a relé egy naplemes cucc vésztöltőjét kapcsolná be. Az nem optimális, ha a relé megeszi a töltés egy részét (100mA)Tankblock: Találtam a fiókban egy tekerős step-up convertert (MT3608). GND-t, VCC-t bekötöttem, eltekertem 5V-ig, így most működik a relé. A signal maradt 3,3V-on. De ez így eléggé cigány megoldás
And: Köszi. Úgy tűnik nem jól értettem mit csinál egy szintillesztő.
-
Tomika86
senior tag
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #15748 üzenetére
Az ESP32 és az ESP8266 is jó processzor, mindkettő jóval erősebb mint egy sima arduino. Viszont drágábbak mint az STM, többet fogyasztanak, és nem kell mindenhez Wifi sem.
Az STM procit használva a program matekozós része (pl. a forrasztóállomásom esetében a PID) olyan gyorsan fut le, hogy szinte elhanyagolható az erre fordított idő. Az A/D konverterre várakozás, vagy pl. az opampok beállási idejét kivárni sokkal több idő. Még mindíg meg tudok lepődni, mekkora számítási teljesítménye van ennek a procinak. Van pl. arduino due panelem, ami szintén igen gyorsnak számít, de a BluePill annál is gyorsabbnak tűnik. -
_q
addikt
válasz
Janos250 #15634 üzenetére
De ha így van, akkor az ADC esetén se okozna gondot. Valójában meg még is valahol írják, hogy ha használom valamelyik ADC-t, akkor valamit nem fogok tudni használni. Ez tudom a levegőbe beszélés, de sajnos nem emlékszek mit mivel nem lehet együtt használni, viszont arra igen, hogy az ADC-nél valami hasonló van. Lehet a többi kommunikációt nem érinti.
-
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #15634 üzenetére
Köszi a leírast. A 32lábas Vroom verziót néztem.
Uarton a Nextion kijelző lenne, melyik lábon legyen ha ne a TX0, RX0? Vagy mindegy?
Spi-n csak 1db sd kártya lenne.
I2C-n egyenlőre 1, de az címmel bővíthető, felhúzóellenállás itt is kell gondolom sda, scl vonalra.
2db megszakítás kell, de az is bárhova programozható ha jól tudom.
4db analóg bemenet, de akkor ez I2C lesz Ads1115
4db sima digit bemenet, optocsatolóval leválasztva.
4db sima digit kimenet, amiről beszéltetek FET, azzal kapcsolnám a külső 12Vot.Valamelyik tud CAN buszt is, az is jó lenne. De melyik az a verzió?
Köszönöm
-
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #15587 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a részletes kifejtést.
Ez az egész ESP32, dual core-os dolog nekem teljesen új még, szóval bocsi a sok kérdésért, de még mindig van pár fekete folt:- Ha a setupban létrehozok egy taskot amit a core0-án futtatok, akkor az folyamatosan futni fog végtelen ciklusban? Nem kell többet meghívnom? Mert ebben az esetben a GPS kezelésére teljesen jó lenne. Csak a Core0 írná a változókat (fix.latitude, fix.longtitude, bearing, heading, stb...) a loopban pedig a Core1-el csak olvasnám ezeket. Csak egy darab taskom lenne, az egész programban, az is Core0-ra, és csak GPS-t csinálna végig. Ez így nagyon jól hangzik, bízom benne hogy így is van.
- A PWM-es hardveres dolgot hogy érted? Nekem ahogy írtam az volt a gond az arduval, hogy olvasgattam a PWM-ket, néha bejött egy megszakítás és már ugráltak is a PWM értékek. Ez gondolom itt is simán előfordul. Igazából 5-6 PWM portot kezelnék, illetve 2 hadwares Serial porton kommunikálnék. Bízom benne hogy ezt is szépen lekezeli az ESP32
- Wifi megszakítás: olyanon agyalok hogy tennék bele programozói módot, amikor is a webszerver élne, egy felületen átadnék neki pár változót induláskor, és ezután megy tovább a program és lekapcsolja a wifit. Létezik ilyen? Mennyire egyszerű ez a webes felületen értékátadás változóba dolog? Egyáltalán lekapcsolható-e a wifi? -
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #15578 üzenetére
Kicsit utánaolvasgattam.
Tehát az megoldható hogy a setupban létrehozok axTaskCreatePinnedToCore
-al egy TASK1-et, azt hozzárendelem a Core0-hoz, és a void TASK1() az egy végtelen loop lesz amiben csak a GPS cuccai vannak?
Illetve folytatom a programont a sima loop-al, mert az amúgy is a Core1-el megy?
Tehát kaptam egy TASK1-et ami Core0-át, illetve egy loop-ot ami Core1-et használ és párhuzamosan futnak egymás mellett?
A másik kérdés: ha a TASK1-ben egy változónak értéket adok, akkor azt a loopban is használhatom? -
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #15578 üzenetére
Igazából az ESP32-re átállás sem kizárt. Ezek szerint azzal lehet jobban járnék.
A programnyelv nagyban különbözik? Arduino IDE működik?Nekem igazából a legnagyobb problémám az egész projekt alatt az volt, a Library-k összevesztek a timereken. PWM-et olvastam, majd egy library beleszólt és az 1500-as PWM érték egyből 1765 lett. Sikerült egy másik library-t találnom, ami másik timeren használja a szervókat, de az kifejezetten Arudinohoz lett megírva. ESP32-vel beleeshetek ugyan ebbe a hibába? vagy az okosabban kezeli a timereket/interrupotokat?
Szerk: aprobó két mag... Azzal az is megoldható hogy 1 mag csak a GPS-el foglalkozik, a másik mag pedig minden mással? Az elég jól hangzik... Vagy ezt nem így kell elképzelni: Egyik szál gyakorlatilag egy loop amiben csak a GPS NMEA sorainak összeállítása a feladata, majd a fixálás elvégzése, a másik szál pedig olvassa/írja a PWM értékeket, stb... -
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #15526 üzenetére
Jól értem ha ez van
If (szam==1)
{ osszead;
}
Else if(szam==2)
{
kivonas;
}
Else if(szam==3)
{
szoroz;
}Jól értem, hogy ez ugyanaz mint a switch case break-el? Ha a szám nem egy akkor nézi azt hogy 2-e. Ha 2 akkor nem nézi meg hogy 3 e? Hanem kihagyja az utána lévő else if-eket?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #15467 üzenetére
- Az a görbe amit nézel 50V D-S feszültségre vonatkozik. A FET nyitott állapotában pedig jó esetben ennél sokkal kisebb feszültség marad rajta.- A görbe tipikus adatokat ad meg, tehát nem mindegyik FET ilyen, hanem van szórás a paraméterekben, és csak átlagban ilyen.
Magyarán ez nem garantálja, hogy 3,3V-ról teljesen kinyit bármelyik ilyen tipusú FET. Azt hogy hamis vagy eredeti, ez alapján nem lehet eldönteni, csak akkor ha nagyon rossz. Sokkal jobb pl. az Rdson-t lemérni a max nyitófesz (16V Vgs) környékén, és esetleg a D-S letörési feszültséget, valamint a gate töltést, és a félvezető kapacitásokat. Ha ezek mindegyike stimmel, akkor talán eredeti, de ha bármelyik hibádzik, akkor hamisítvány. -
válasz
Janos250 #15468 üzenetére
Én azt mondom, hogy tervezd át: tegyél a FET elé egy meghajtó fokozatot, mert ha ennyire a gyártási szórásra építve tervezel egy áramkört, annak rossz vége is lehet. Például ha egyszer javításra kerül a sor, és nem te javítod, hanem Gipsz Jakab, aki a típusszám alapján vesz egy FET-et és kifog egy "hamisítvány"-t, annak rossz vége is lehet.
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #15464 üzenetére
Az alapján, hogy hol nyit ki, nem lehet eldönteni, hogy hamis-e. Az adatlapja szerinti treshold max. 2,5V, azonban itt csak 250uA-t kell vezetnie. Az Rdson pedig csak 4,5V-ra és 10V-ra van specifikálva, 3,3V-ra nincs. Tehát az adatlap szerint beleférhet sz is, hogy 3,3V-ról alig vezet, vagy az is hogy több A-re jó, de egyikre sincs garancia. (amit ötöd - tized áron rendelsz kínából, azok közül szinte biztosan mindegyik hamis).
Amúgy pedig a korrekt megoldás az, ha olyan FET típust keresel, amelyre 3,3V Ugs-nél is specifikálnak olyan értékű Rdson-t, ami megfelel a felhasználási célnak. a másik lehetőség FET meghajtó használata, ami a 3,3V-os vezérlőjelből nagyobb feszültséggel vezérli a FET-et. -
válasz
Janos250 #15445 üzenetére
Nemrég csináltam egy játékot Attiny12-ből, aminek van ugyan low voltage verziója is, de én a sima verziót egy db. 3V-os CR2032 gombelemről hajtom meg, ráadásul egy schottky diódán keresztül, polaritásvédelem okán.
Amúgy az UNO 3V-os meghajtása nem ördögtől való, hobbistáknál láttam, hogy 2db AA elemről hajtják az UNO alapú robotjaikat, konverter nélkül. -
repvez
addikt
válasz
Janos250 #15432 üzenetére
Köszi, hogy irtál megoldást. valami hasonlót csináltam én is, de nem vált be.
1mmenként 1mmes furatokat tettem az elválasztásra, de a kész PCB ugyan olyan merev maradt mént nélkülük, magyarán nem tudtam kézzel eltörni leválasztani ott a panelokat.Nem tudom, hogy ezzel a megoldással mekkora csapokat kellene hagyni a kép panel között, hogy könnyen lehesen eltörni és csak ott ahol szeretnénk.
Ehhez valahogy a panel vastagságának legalább a feléig be is kellene marni, hogy nehogy kitörjön egy darabot a fontos helyekről vagy egy vezetéket megsértsen.Egyébként, most áttértem, a Fusion 360asra, mert ott egyszerre tudom a mechanikai tervezést és az elektromos paneleket megcsinálni, ugy ,hogy a panel mérete és furatai biztosna a megfelelő alak és forma alapján készül ahogy kell.
De a problééma még itt sem megoldott, mivel nem tudom, hogy 2-3 panelt hogy tegyek egymás mellé a jcb pcb oldalon , hogy egy 10x10es méretre ráférjenek és ne külün külön kelljen rendelni.
Hogy csináljam meg a schematic ábrát több küllönbözö panelra ahol vannak közös csatlakozások, de ezek a csatlakozások később légvezetéken (DB6 és DB15 keresztül)kapcsolodnak, de szeretném, hogy ha azonos lábak ugyan ugy lennének elnevezve , a félreértések elkerülések miatt.
DE ha igy csinálom, akkor a program azt hiszi, hogy egy panelra kerül mindegyik és nem 2-3 különbözö pannel.
Illetve ha SMD alkatrészeket akarok rátenni és szerelve elkészitettni, akkor kér BOM file-t amit nem tudom , hogy kell elkésziteni fusion 360ban.
A gerber filet meg tudom csinálni az ugy néz ki, hogy jó is a gyártáshoz, de kellene ez az alkatrész lista is hozzá.És van még egy kérdésem is, arra van valakinek infoja, hogy digitális potmétert (TLE5010/11) lehet összeközni analód potméterrel egy MCP3208as ADC chipben.
[link]
[link]
Az egyik 12 bites a másik 16bites , hogy változna meg a felbontása a potméternek, ha lehetséges lenne kombinálni öket?
[link]
egy ilyen kapcsolásnál, ahol a shift regiszter (CD4021BE)is össze lenne kötve a közös lábakkal.
Az analog potméterek meg a MCP chip CH lábaira jönnénekÉs a végére egy hülye kérdés, ha az autoroute alkalmával csak ugy tudja megoldani a kapcsolatot, hogy VIA csatlakozások lesznek, azzal nekem nincs semmi honfódom, azt nemkell már utána nekem forrasztani és nem is fog gondot okozni, ha egy ellenállás alatt van ,mert lesz rajta a egy szigetelő réteg ? tehát ha 40 via van egy panelon ahogy mondani szokták nem jó de nem is tragikus, vagy mindenképp el kell kerülni ha lehet ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Automata kávégépek
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik
- További aktív témák...
- SzoftverPremium.hu
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest