Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2
    félisten

Talán itt van a legjobb helye, neked válaszolva a mai kalandom történetét lezárandó posztnak. Szóval a mai "termést" eddig nekem sikerült összehozni. Amit joggal lehetne off-nak vagy nem egészen ideillő címkékkel jelllemezni. Mivel nem egy pure Arch rendszeren volt problémám és a szövegekből is kitűnik, hogy igen csak "kopasz" Arch-er vagyok.

Először is elindultam egy olyan vonalon, amiről nem tudtam, hogy az mennyire illeszkedik az én Arch klón rendszeremhez. Aztán az hozott halmozott hibákat és én is tettem hozzá a saját kezemmel.

Az este amikor először jött szembe az ominózus hiba, már tudtam, hogy ma itt kell keresgélnem. Igazából a saját hibáim okán, de az itteni terelgetések hatására sikerült mindent rendbe raknom a rendszeren.

Endeavour OS speciális hibák:
    Itt kellett volna kezdenem, ha lett volna annyi felmérő képességem. Miszerint az alapvető hiba nem a pure Arch rendszerből fakad. Van az Endeavour-nek egy saját fejlesztésű, grafikus felületű frissítés kezelője (Kalu). Ott csücsül a tálcán mint pl. a pamac vagy az octopi.
    No a Kalu nem kompatibilis a most kijött pacman-nal. Ezt figyelmez kívül hagyva kezdtem a yay-git szálba.
    Utólag elolvasva az Endeavour OS honlap bejelentéseit, kezdett tisztulni a kép.
    Szóval install után repo update-t kell csinálni ( felhasználói kérésekre módosították a telepítő iso működését, hogy telepítés közben ne húzzon le frissítéseket, mert megnő a telepítési idő) - ezt hülyeségnek tartom - .

Aztán friss fórum téma náluk a pacman mizéria. Erre az ajánlott megoldás a Kalu eltávolítása, mert inkopatibilis a legfrisebb pacman-el. ( sudo pacman -R kalu)

Na ez után kezdett a élet visszatérni a rendszerembe. A Kalu nélküli rendszeren pacman -Syu és láss csodát elkezdett frissülni minden.

A yay-es probléma ezután elő sem jött, nem tudom mi segített a megjavulásához. A frissítési folyamatban néztem, hogy yay-9.4.2-1 verzió frissül. Ez után simán felment a yay -S pamac paranccsal a pamac-aur csomag.

Jó pár poszttal feljebb, még délelőtt Frawly hezitált az amd-ucode csomagon. Most nálam ez erre a verzióra frissült: amd-ucode-20191022.2b016af-1. Lévén ez egy Brazos-os kis 10"-os noti (AMD C70 proci).

Amit felvetettél, hogy mostmár ez lesz? Már mint, jönnek olyan distrohopper-ek akik nem nagyon vágják az Arch világát, de "kalapálják" a billentyűzetet. Az csak is annak az eredménye, hogy egyre több Arch-klón kerül ki, amit könnyebb telepíteni, mint a pure Arch-ot. Viszont egyre több ember tudatosul azzal a ténnyel. Ha a szabad szoftverek világában a legfrisebb szoftvert akarja használni. Akkor azt leghamarabb Arch-on ( Gentoo-n, Fedora-n) kaphatja meg. Feltéve ha van egy distrohopper haverja és kellő képpen megfertőzte a Linux nyújtotta szabadság érzésével.

Szerintem teljesen életképes ötlet, hogy legyen egy Kezdő Arch vagy Archklón topik, már csak azért is, mert vannak olyan furmányok a klónokban, amiket a pure nagyArchúak csak pislogva olvasnak. Szóval én nem kritizálni jöttem ide, hanem építő jellegű javaslattal.

Én nem sok klónt próbáltam, de azoknál mindnél volt valami olyan gikszer, amivel nem jöttem ide, mert a pure Arch-nél nem lehet ugyanaz a hiba. Most is csak azért reagáltam, mert aggódás volt, hogy a halmozódó problémák kitárgyalása rossz fényt vet az Arch-ra. ;)

Szomorú hírem van számodra, ha valóban a legfrissebb csomagokat akarod használni, minél hamarabb dobd a klónokat és valóban jöhet az Arch. Klónoknál is akkor indult ez a nagy zavar, mikor kivették a yaour-t és ezekkel az addig ismeretlen helperekkel kezdett mindenki bíbelődni.

(amúgy meg tényleg nincs sok alapom itt belevauzni a dolgokba, de legalább leírtad, amit leírtál, már előrébb vagyunk) :)

Különben ezzel a legyen a legfrissebb dologgal 10-ból 9 ember teljesen szükségtelenül bíbelődik, egyszerűen értelmetlen. Új hw-ek nem indokolják, akkor minek? Hogy remegést kapjon a klóner, ha egy héten egy új kernel nem jön ki? ;]

Endeavour-t amúgy miért választottad? A honlapjukon persze nagyon dicsérik magukat, hogy jujde segítőkészek......nem mint ha ez nem lenne máshol is jellemző......

Új hozzászólás Aktív témák