Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

Nem hiszem, hogy túl sok archert érint ez. Jellemzően technikailag haladóbbak használnak Archot, és ők biztos vagyok benne, hogy költenek gépre, egyéb hardverekre, és nem rekednek meg 32 biten. Ettől függetlenül, ha annyira kell egy egész közösségnyi embernek 32 bites rendszer, akkor forkolják egészséggel.

Egyébként a 32 bites dolgokat azért irtja mindenki tűzzel-vassal (Google, disztrókészítők, de a Skype-pal megkezdte a sort a MS is), mert jellemzően már csak a szoftverek, driverek íróinak lustasága, hogy sokan megrekedtek 32 biten. Nagyon ritka, ha tényleg régi gép nem bírja el a 64 bites rendszert (már vagy 10 éve minden proci 64 bites, de a korai chipsetek kevés memóriát támgatnak, jellemzően max 2 GB). legtöbbször csak azért kellenek a 32 bites multilib csomagok, mert gyökér fejlesztők lusták karbantartani 64 bites verziót, és zárt forráskódos szoftvernél csak a 32 bites verziót publikálják.

A 32 bit témájához: nemrég szívtam két játékkal. Nem hivatalos forrásból beszereztem a nem steames Half Life 1-et és 2-őt. Egy valag 32 bites függőséget, libet kellett ldd-vel kinyomozni, meg telepíteni, még így sem lett meg az összes, szerencsére a hiányzóakat a játékhoz mellékelték, így elindult 64 bites Archon. A 2-es résznek még 32 bites fontcache generálás is kellett, ez milyen gyökérség már! Na, ezért irtja mindenki a 32 bites dolgokat már tűzzel-vassal, mert egy a Linux mellett eltökélt kiadó is, mint a Valve, lustaságból több játéknál csak 32 bites binárist tart karban, sokáig a Steam is 32 bites volt csak. Persze hivatalos forrásnál a Steam gondoskodik a 32 bites függőségekről, leszedi magától azt a kazal libet (nem csomagkezelőből, hanem a saját mappájába vagy a játék mellé bepakolja az .so fájlokat), de akkor is kínos. Ha nem lennének a fejlesztők ilyen lusták, akkor nem szüntetné be mindenki sorra a 32 bit támogatását, mivel elférne. Így viszont a bosszúság van vele, és a többség 64 bites rendszert használ, ők pedig érthető okból nem akarnak a 32 bites binárisok miatt szopni.

Új hozzászólás Aktív témák