Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
T.Peter
őstag
válasz Komplikato #65303 üzenetére
Van benne. 100%-ra allitott resolution-nel nem skalaz fel egyik sem.
-
Raymond
félisten
2024 masodik feleben jarunk es a MF-nal meg mindig a sima 6800-at a masodik legtobbet vasarolt Radeon [link]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Devid_81
félisten
-
PuMbA
titán
válasz T.Peter #65307 üzenetére
Pontosan így van. Szerencsére a DLSS az AI jóvoltából ezeket a helyzeteket is jól kezeli, ha nincs motion vector, ezért néz ki vele teljesen jól a víz is Amikor kijöttek az FSR 3.1 kontra DLSS kontra XeSS videók, akkor a víz probléma jól látszott más játékokban is az FSR-rel.
Aki jó képminőséget akar, annak NVIDIA-t kell vennie, de ezt itt már rongyosra beszéltük. Az AMD nem "for the gamers", így az AMD-seknek csúnya víz jár.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A vízhez a játék csak konzolon használ úgynevezett reaktív és kompozíciós maszkokat, de PC-n egyik felskálázóhoz sincsenek ezek visszaírva. Tehát az animált, átlátszatlan és átlátszó anyagok, amelyek nem generálnak mozgási vektorokat az animált tartalomhoz, például jelen esetben a víz, elmosódhatnak vagy szellemképesek lehetnek, ha statikus geometria eltakarja őket.
Na most a felskálázók közül saját, önálló reaktív és kompozíciós maszk pipeline-ja csak az FSR-nek van, ezért is működik ez konzolon, mert ott FSR-t használnak. Viszont a többi felskálázóhoz a motorba kell írni ehhez optimális támogatást, amit jelen esetben nem tettek meg. Ez valószínűleg egy olyan döntés volt, hogy ha nem tudják ezzel etetni a TSR/DLSS/XeSS-t, akkor az FSR-t sem etetik majd vele, csak konzolon. Sajnos ez a probléma reaktív és kompozíciós maszkok nélkül megoldhatatlan.
Az is igaz, hogy ez nem igazából a felskálázból ered, hanem a temporális szűrőből, tehát effektíve a felskálázók TAA komponense hozza elő.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
T.Peter
őstag
Ha a viz single layer water, akkor a velocity pass-nek megfelelo helyen kell lefutnia, kulonben olyan lesz az eredmeny tsr-rel pl, amit latunk a benchmark-ban. Ettol fuggetlenul siman lehet hogy az ott nem slw es szimplan texture panning miatti problema amire nem talaltak megfelelo megoldast.
-
PuMbA
titán
Hát kár, gondolom nem erőltetik meg magukat a 10%-nyi AMD VGA tulajnak DLSS-nek mindegy, azon jól néz ki és NVIDIA van az emberek 85%-ának.
Egyébként még XeSS-en is sokkal jobb a víz, mint FSR-en vagy TSR-en, az működik AMD-n, csak összességében azért nem használható mégsem, mert a falevelek ricegnek rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A DLSS-nek is hiányoznak ezek az adatok, azon sem megoldható ez a probléma. Itt konkrétan hiányos az információ, amit kap a rendszer, így nem tudnak jól számolni. Ezeket a hiányos adatokat nem fogja kitalálni egyik felskálázó sem, csak úgy hasraütésre. Egy hardver nem képes a semmiből számokat kivarázsolni, és ha a szükséges számok nincsenek meg, akkor számolni sem tud vele. Az AI sem fog varázsütésre számokat generálni. Ha valaki azt mondja, hogy az AI-juk képes erre, akkor ordas nagyon hazudik a képetekbe, amit vagy elhisztek, vagy reálisan végiggondoljátok, hogy tud-e a hardver a semmivel számolni. Ti se tudtok, a gépek sem. Számomra meglepő, hogy ennyire felülnek annak az emberek a hoaxnak, hogy azt hiszik, hogy a hardverek már képesek megálmodni, hogy melyik adat hiányzik a jó eredményhez. Nem, nem képesek rá. Sőt, sose lesznek képesek erre.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
PuMbA
titán
Akkor úgy írom, hogy a DLSS képe sokkal jobban tetszik a víz esetén, mert nem pixeles és nem ghostingos és ezáltal nem zavarja meg az összképet Az FSR-é és a TSR-é meg zavar, hogy pixeles és ghostingos és odatereli a figyelmem az egyértelműen hibás képrészletre és ezért nem tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A valóságban pedig borzasztóan rossz a DLSS-sel is a víz, és pont azért van ez, mert a DLSS sem tudja a semmiből elővarázsolni azokat az adatokat, amelyek ezeket a gondokat elfednék.
-
PuMbA
titán
Nem szokták valamiért belerakni, pedig ebben a játékban pont kikapcsolható az élsimítás, tehát belerakhatták volna referenciaként Én is így néztem meg a Ratchet & Clank-ben, hogy mi a valós kinézet, mert az FSR-nél felmerült a gyanú, hogy eltüntette a konfettiesőből a konfettik nagy részét. A natív, AA nélküli képen aztán láttam, hogy annyi a konfetti, amit a DLSS is mutatott, tehát az FSR önhatalmúlag eltüntetett dolgokat a képről.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Én a Wukongról beszélek.
A te linkednél pedig ott a gond, hogy az FSR 3.1 már tartalmaz gyártóspecifikus kódutat a képminőségre, így hiába fut mindenen, ahogy az XeSS, Radeonon adja a legjobb eredményt, ahogy az XeSS Arcon.
Emiatt fontos, hogy képminőségtesztnél az XeSS Arcon, míg az FSR 3.1 Radeonon menjen. Ha mindkettő GeForce-on megy, akkor a rosszabb képminőséget biztosító kódutat kapod mindkettőnél.
A GeForce VGA-val való összehasonlítás addig volt realitás, amíg a kód megegyezett minden hardveren, de GeForce-on nincs AGS, amit az FSR 3.1 használ, és nincs XMM, amit az XeSS használ.[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Nekem Radeon-om van, ugyanilyen pixeles a kép Ratchet-ben is a legtöbb helyen. Az AGS ezen nem segít Ha meg a Wukong-ról van szó, akkor nálam az XeSS a fallback dp4a-s kódúttal is pixelmentes képet ad a vízfolyamon, mint ahogy ebben a Horizon-os videóban a DLSS. FSR pedig ugyanolyan pixeles nálam AGS-sel, mint a Horizon-os videóban.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
És ezen segítene a reaktív és kompozíciós maszk. Ennek hiánya okozza ezt. Minden egyes hardveren. Nincs olyan lehetőség a matematikában, ami adat hiányában pontos adatokat varázsol elő. Ez nem létezik, nem így működik a matematika, a fizika, a kémia. Ez már jóslás lenne, de nem képesek jósolni a hardverek.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem tud. Pont úgy ajánlott ezekhez is, hiszen alapvetően valamivel számolniuk kell.
Most te azt állítod, hogy egy "x + y = 12" jellegű problémát a DLSS és az XeSS meg tud oldani, az FSR pedig nem. Akkor old meg kérlek az egyenletet. Mi az x és y értéke. Ha bebizonyítod nekem matematikailag, hogy ez lehetséges, akkor elhiszem, hogy képes a rendszer a semmiből kitalálni, hogy milyen adat hiányzik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Nem érdekel a matek, mert az a felskálázót készítők dolga. Azért fizetek a VGA-kért, hogy megoldják helyettem a matekot. Az érdekel, hogy mi a végeredmény és mit látok A DLSS képe hasonlít jobban ahhoz, mint amikor lemegyek ide a patakhoz és látok valós vizet csorogni lefele? Igen. Az FSR hasonlít rá? Hát nem, mert a valóságban nem látok a víz felületén pixelhalmazokat ugrálni.
Az FSR-hez ha megcsinálnák a maszkokat jól jelenítené meg a vízfolyamot? Persze, de nem csinálták meg, mert a fejlesztők ugye lusták. Erre volt jó példád, hogy milyen jó, hogy az FSR open-source, mert ha hibát találnak, akkor ki tudják debuggolni, mert nem egy fekete doboz, mint a DLSS. Na, szóval itt látszik, hogy a DLSS meg az XeSS ebben a helyzetben jobb, mert a fejlesztők nem fognak maszkokat csinálni az FSR-hez.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Pedig érdekelhetnek, mert akkor kevésbé hiszed el a marketinget, ha utánaszámolsz.
Ugyanazok a hibajellegek megjelennek mindegyik felskálázásban az adat hiánya miatt. Csak a felskálázások paraméterezése más, és erről már beszéltünk korábban, hogy mi mire dolgozik. Ergo az DLSS, az XeSS és az FSR eltérő dolgokban erős és gyenge. De mindegyikben van olyan tényező, amiben földbedöngöli a másikat, és van olyan, amiben rém szar a másikhoz képest.
Egyébként meg burtálisan nem hasonlít a valósághoz egyik leképezés mellett sem a patak, de ez így van jól, mert ez egy játék.
Mindegyik jó képet adna a megfelelő maszkokkal, hiszen onnan tudják szerezni az adatot. Kitalálni ezeket nem tudják csak úgy. De ez fejlesztői munka lenne, és egyelőre egyik fejlesztő sem ragaszkodik a minimumnál többet dolgozni, így mindegyik felskálázásban megjelennek azok a tipikus hibák, amelyeket az adatok hiánya okoz. Tényleg sajnálom, de ezeket a hardverek nem tudják kitalálni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Oké, de ezt már megbeszéltük anno Az FSR pont azokban a dolgokban gyenge jelenleg, ami kiveri az ember szemét és azokban erős, ami a legtöbb embert, beleértve engem is kevésbé zökkent ki a játékélményből. Ezért van az, hogy ha olvasol a neten véleményeket vagy megkérdezel 100 embert, akkor 95 azt fogja mondani, hogy a DLSS képe sokkal szebb, mint az FSR-é és ezért jobban tetszik neki.
Ezt értsd meg, hogy lehet tekerni úgy a szavakat, hogy így meg úgy, de az FSR emígy meg amúgy, de az emberek véleménye világos. Az én személyes véleményem is az: az FSR egy k*ki a játékokban és nem akarom használni, kerülöm, ha tudom, az XeSS, illetve DLSS meg sokkal jobb. Az, hogy ez mitől van és kinek a hibája megértem, de ettől nem fogom szebbnek látni és használni az FSR-t.
KAMELOT: Nem. Csak a Ratchet & Clank-et vettem meg és teszteltem magam.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A temporális stabilitás nagyon ki tudja verni az ember szemét, hiszen temporális rendszerekről beszélünk. Emellett ezek a rendszerek folyamatos fejlesztés alatt állnak. Például a DLSS, az FSR és az XeSS nagyon másképp fog kinézni a következő verziókban. Ez már csak azért is reális, mert amíg az AMD és az Intel elkezdheti vinni az algoritmust az NPU-k felé, addig az NV ezt NPU hiányában nem tudja majd megtenni. Tehát a mostani alapoknál egészen más igényei vannak az Intelnek és az AMD-nek, mert nekik reális közelségben van az, hogy ne csak a korábbi képkockáról származó előzményminták kapcsán alkalmazzanak AI-t.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"A temporális stabilitás nagyon ki tudja verni az ember szemét, hiszen temporális rendszerekről beszélünk."
Nekem a DLSS és az XeSS elég stabil. XeSS-sel nyomtam végig mostani hetekben a Ratchet & Clank-et Nagyon jó élmény volt, egyáltalán nem gondoltam a felskálázásra a játék ideje alatt, mert nem volt sehol se zavaró mértékben él vibrálás vagy pixelhalmaz vagy ghosting. Pedig ez még csak a DP4A-s fallback mód.... Intelen még jobban nézett volna ki. Nemsoká jön a Battlemage...
"Például a DLSS, az FSR és az XeSS nagyon másképp fog kinézni a következő verziókban."
Ezt várom már nagyon
[ Szerkesztve ]
-
félisten
ha már ennyi off volt itt:
A három közül neked melyik tetszik a legjobban? Jobb, bal, középső? Saját készítés, videóból. Illetve kinek melyik tetszik? a videót is ha feltöltötte YT. Itt : 45 másodperctől érdermes nézni a vizet... [link]
Tudom tömörített ,de mégis.. XeSS ,FSR és DLSS van rajt teljesen azonos beállításokkal. TSR-t is csináltam de a videószerkesztőm 3 videót tud egymás mellé tenni.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Igazából nem látok durva különbséget. Mindegyik nagyjából hasonló. De ha mindenképpen választani kell, akkor a középső. De az eltések tényleg nüansznyiak, szóval a választásom inkább szubjektív, főleg az ágak stabilitása határozta meg.
[ Szerkesztve ]
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Engem valamiért masszívan zavar a vékony geometria zizegése. Mindennel együtt tudok élni, de a vékony geometria kapcsán a mintevételi hibákkal nehezen. De elfogadom, ha valakit ez nem zavar. Nekem ez mindegy, de én emiatt maradok a középsőnél. Persze értem én, hogy még a temporális élsimítások előtt ezt sokan megszokták, mert minden játék zizegett. Ha hozzászokik valaki, akkor valóban kevésbé feltűnő, de én azért régebb óta a TAA híve vagyok emiatt.
De azt majd b. elárulhatná, hogy melyik-melyik felskálázás, mert olyan nüansznyi, nagyítóval is alig látható eltérések vannak, hogy nem merek tippelni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Igen sajnos a felvétel rontott a minőségen majd az átkódolás videóban megint és végül a YT feltöltés harmadszorra is tehát 3x lett kódolva.
A Lányom öregecske gépével RTX 4060 kártyájával futattam amúgy holnap megfuttatom az enyémen is 12600 K + 3080 12 GB+ LG C2 ( 4K)de kényelmesen belefér 1440P-n a vramba.
A baloldali a DLSS a középső FSR a jobb oldali az XeSS.
Nekem amúgy ebben a játékban natív felbontáson az XeSS tetszik a legjobban, szuperül sikerült,majd a DLSS és végül az FSR. Ettől a zizegéstől, szemcsésségtől, amit mond Buster és Pumba, ez jelentkezik gyors mozgásánál egyszerűen behányok.
Fenti videó 100 % ra van téve, tehát natív minőség és ezen a skálázások. Csináltam egy 60 % ost is,holnap majd feltöltöm érdemes megnézni. ott szerintem DLSS, XeSS és FSR a sorrend.
Itt vannak a felvettek eredetiben. FSR : [link] XeSS: [link] DLSS: [link] TSR: [link][ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
De miért nem kódolod CPU-val és magas bitrátával? A hardveresen gyorsított kódolás időben jó, de minőségben nem ér a CPU-s szintre. Tehát, ha a minőség megőrzése a cél, akkor került a GPU-s kódolást.
-
félisten
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az valóban nem a legjobb, de a helyzet az, hogy ha minőséget akarsz, akkor a CPU az optimális még mindig. Persze megértem, hogy fontos az idő is. Csak azért javasoltam, hogy erre figyelhetsz később, ha esetleg az idő kevésbé lenne fontos.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
Ez már évek óta megdőlt. Nincs értelme a CPU enkódolásnak, ha van legalább Turing szériás NVENC, ami nem csak sokszor gyorsabb, mint a CPU, hanem képminőségben is felveszi a versenyt vele, sőt jobbat is tud.
#62342: Attól, hogy leírod a hülyeséget, attól még nem lesz igaz. Senki nem fog CPU-val kódolni, főleg nem HEVC vagy AV1 videókat, amikor annak extrém mértékű időbeli hátránya van, de cserébe semmilyen előnyt nem kapsz képminőségben, épp ellenkezőleg. A vicc, hogy H.264 esetén sincs értelme már a CPU-s enkódolásnak, ha van modern NVENC motorod.
Ezeket a régi berögződéseket jobb lenne elengedned, mert ezekkel csak félrevezeted az olvasókat.
HEVC mellett az NVENC motor (min. Turing széria) mindent ver képminőségben.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
S_x96x_S
addikt
válasz huskydog17 #65345 üzenetére
> Senki nem fog CPU-val kódolni, főleg nem HEVC vagy AV1 videókat,
> amikor annak extrém mértékű időbeli hátránya van,(cpu enkódolás)
Intelen jellemzően ( , de nem minden esetben ) nagyobb az időbeli hátrány,
mint az új zen5-ösön.Persze az igazi probléma, hogy 16 P magos AVX-512 -öt - egy kétcsatornás memóriával nehéz etetni és kijönnek a memória sávszél problémák.
Talán a STRIX HALO - ezt a problémát is megoldja a gyorsabb egyesített memóriával.https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/10
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/11
És ha valakit érdekelnek a Mobil cpu-k eredményei:
https://www.anandtech.com/Show/Index/21485?cPage=6&all=False&sort=0&page=6&slug=the-amd-ryzen-ai-hx-370-review
Mottó: "A verseny jó!"
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz huskydog17 #65345 üzenetére
És tök hülyék az ezzel foglalkozó cégek a világon, hogy több ezer dolláros Epyc vagy Xeon rendszereket vesznek erre a feladatra, mikor megúszhatnák egyetlen egy kétszáz dolláros GeForce-szal.
Persze az is lehet, hogy az tudja rosszul, aki egyedüliként szembemegy az autópályán.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"Fenti videó 100 % ra van téve, tehát natív minőség és ezen a skálázások. "
Akkor ezért is kevesebb a különbség Én 1440p FSR Quality-val nézem a felskálázások minőségét, ami ugye 66%-os skálázás. Leggyorsabban úgy tudsz jó minőségű videót készíteni, hogy felnyomod a VGA enkódolás bitrátáját. Nálam AMD esetén pl. 100Mbit/s-ig engedi. Aztán meg felrakod egy megosztott Google Drive mappába és akkor nem rontja el a YouTube a minőségét.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
CB teszt. egyértelműen az a következtetésük, mint nekünk itt [link] Azt gondolom veled van a gond.
"Vizuálisan a DLSS, ahogy az lenni szokott, messze a legjobban néz ki, bár nem optimális. De végül csak az Nvidia felmintavételezése képes megfelelően kisimítani az összes létező elemet anélkül, hogy valamikor eltérne a pályáról. A számos, olykor nagyon sűrű és finom növényzettel azonban a DLSS is eléri határait, és láthatóan villogni kezd. Kevesebb, mint a többi technológia, de több, mint a legtöbb játékban.Az AMD FSR-nek van néhány erőssége, de ismert gyengeségei is. Mivel a képstabilitás az idő nagy részében elég jó az elrepülés során, nincs itt semmi panasz. Ahogy az lenni szokott, az FSR Super Resolution súlyos grafikai hibákat mutat a víz ábrázolásakor. Ráadásul az algoritmus egyáltalán nem tud megbirkózni a kissé távolabbi fákon lévő finom növényzettel. És helyenként jól láthatóan hangsúlyos a diszokklúziós probléma is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest