Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
'KRIPTO' 2.0 effektus?
Csak most mindenre (CPU n kívül talán) rakunk elég sokat a ramok miatt
Nemrég jött a hír jövőre a mobilok is drágulnak a vga,k a ramok, az SSD-k (szintén AI miatt....)Az NV is talán a supereket a ram drágulás miatt tolja el fél évvel majdnem?
Megjelennek így e 2026 végére a 6000 es és 10000 es kártyák?
-
X2N
őstag
Ugyanolyan sz@r mint volt, és az is marad. Láttam a legújabb pár napja kiadott videót az 1.7-es patch-ről, megint az AI-t pofozgatják de ugyanolyan buta mint volt. Nem beszélve a számtalan érthetetlen módosításról.
Anomaly jobban néz ki és gyorsabban fut, mint ez a hulladék, arról nem beszélve hogy ennek a játéknak kb semmi köze az eredeti triológiához, még a történet is tele van logikátlanságokkal, hibákkal...
, órákig lehetne sorolni a játék hibát minden területen.
Persze aki az Ubi Soft féle Far Cry- sorozatonon nőtt el annak biztos tetszik, nekem Stalker játékosként egy hulladék az egész. -
T.Peter
őstag
"illetve hiányzik a reflekciók homályosítása, tehát minél közelebb van hozzád, annál életlenebbül tükröződik valami nem 100%-osan éles tükröződés esetén."
Ezt forditva fogalmaztad meg szerintem. Rough surface eseten a tukrozodo felulethez kozelebb elesebb a targy kepe ami tukrozodik. A jelenseg ugy mukodik mint a contact hardening shadows eseten.
-
Busterftw
nagyúr
De arrol is beszelunk, mert a Gaming bevetel resze a semi-custom is.
Es mivel az aranyokat nem tudod, ezert ha fejre allsz akkor sem lesz errol pontos konkluziod.
Latod, a "joval jobban veszik" is remekul hangzik, mintha Lisa Su mondta volna, vagy Jack "40%" Huynh, csak szamok, konkretumok nelkul nem jelent semmit.
Ezt bekajalod igy, megtolod egy kis hopiummal es kesz is a hasrautes komment.Ez a problema.
-
-
Busterftw
nagyúr
"2025-ben semmiféle dömping áras RDNA2 / RDNA3 nem volt"
Es ennek mi koze van barmihez is? A boltokban a mai napig kaphatoak, most ert el egy minimum szintet Steamen, hogy megjelenjen a statisztikaban, ami hozzajarult az overall Steam stathoz.A Steamben a handheld is noveli az AMD overall reszesedeset, de az nem AIB kartya, nem azt mutatja meg, hogy az RDNA4 milyen jol fogy, tehat "ferditi" a JPR szamokat.
"Tehát ez azt jelentheti, hogy a Steam statisztika késik valamennyit..."
Nyilvan kesik, mert elobb le kell a kartyat szallitani (JPR), usernek megvenni, Steamen hasznalni, eleget venni hogy a Steam statiszikaban megjelenjen.Tehat peldaul, Nvidia leszallit 9 milliot, tobben megveszik, hamarabb jelenik meg Steamen.
A 5060 ha jol emlekszem kb 1 honap utan mar ott volt launch utan.
De latod a 7800XT-7600XT-nek pl masfel ev kellett, iden jelent meg, ami nem meglepo, ha ~9 millio helyett ~700k-t szallitasz le egy negyedevben...Egyszeruen piacon elerheto volumenben az Nvidia teljesen mas liga, ezt nem fogjatok fel.
-
Busterftw
nagyúr
"Na de akkor hogy nő az AMD VGA-k részesedése a Steam statisztikában az utóbbi időben? "
Mar irtam a masik topikban, az overall reszesedesben benne van minden, nem csak az RDNA4. Tehat a kesobb domping aron megvett RDNA2/3-k is benne vannak (lasd iden a statisztikaban megjeleno 7800XT/7600XT-k, meg a handheldek GPU-k is.Nem utik egymast, csak kevered a oket, de mar ezt is irtam....
Ha megnezed csak a Blackwellt, csak az RDNA4-et, a szam kozelebb van a JPR-hez, mint az overallhoz. -
Yutani
nagyúr
-
X2N
őstag
Szerintem a víz ugyanolyan mumus mint a haj, nem lehet jól megcsinálni, előbbihez caustic-ot kellene számolni a víz felszíne alatt, animált displacement map-al, egyszerűbb ha koszosra csinálják meg a vizet, utóbbihoz meg végtelen geometria kellene valósidejű szimulációval. Egyszerűbb shader-el megoldani és sebességben is ég és föld a különbség.
Ruha fizika, soft body fizikáról nem is beszélve. Még az se mondható el hogy a HL2 alap fizikája benne lenne minden játékban, vagy a jól működő ragdollok amik nem táncolnak össze vissza.
Élethű bőrt se sikerül készíteni a legtöbb fejlesztőnek, egyedül a The Callisto Protocol-ban láttam igazán élethűt, vagy az új Hellblade Senua-ban. -
Busterftw
nagyúr
A Mindfactory mar 4+ generacio ota linkelve van, mert milyen jol fogynak a Radeonok.
Mikozben 4 generacio alatt, 35%-rol 6%-ra (as of Q2) csokkent a globalis, overall reszesedes. Szerintem nem kell megmagyarazni, hogy mi a problema a Mindfactoryval.Rosszul fogalmaztam, a Mindfactory listaval semmi gond nincs, a hibas konkluzio levonasaval van hatalmas problema.
Nincs itt semmi uj, Mindfactory report:
Week 38, 2024 (September 22 report)
AMD’s Radeon RX 7800 XT led weekly sales.
AMD captured 45% market share, while NVIDIA held 53.35%.
Week 10, 2021
RX 6700 XT AMD captured 42% market share
Week 3 2022
RX 6500 XT 45% market shareEz a Mindfactory bias. Lathatod, hogy ez generaciokon at igy volt, a valosag meg az, hogy ez nem jelentett semmit, mert az tortent, hogy tortenelmi melypontra kerult a piaci reszesedes.
Ez van, ha objektivitas helyett bekajalod a hopiumot, mert az AMD rep azt mondta egy interjun Japanban, hogy 45% a market share."Így ebben biztosak lehetünk"
Aham, ha te mondod, a Mindfactory is milyentevestuti biztos konkluziot nyujtott neked.
Varjuk a csak jatekos RDNA4 statisztikat. -
Egon
nagyúr
Az a gond, hogy a Mindfactory lista kábé tizedannyira sem reprezentatív, mint a Steam stat (de várom a matematikailag levezetett cáfolatot, hogy miért kellene elfogadni hivatkozási alapként). Mégis előszeretettel hivatkoztok arra (na ja, mert az megerősíti a preferenciátokat), a Steam statisztika meg ugyebár az ördögtől való...
Az ausztrál eladások sem reprezentatívak (jah, az nV által anno bannolt Hardware Unboxed is annyira de annyira objektívnek és elfogulatlannak tűnik...
). -
PuMbA
titán
Illetve egy mikor voltat kihagytam: AMD market share in Japan reaches 45%, “AMD just isn’t used to selling so many graphics cards”

Az AI felhasználásra egyébként szintén azt tudom mondani, hogy mindenhol RTX5090-eseket, RTX4090-eket, 4080-akat láthattunk képeken a hírekben, sehol nem álltak RDNA3-ak, RDNA4-ek AI-ra és még a GamersNexus nyomozó videóban is elmondták az ázsiaiak, hogy az AMD-t erre nem keresik. Így ebben biztosak lehetünk, hogy az AI felhasználásra az RDNA4-ből porszemnyit adnak el az NVIDIA-khoz képest.
-
Busterftw
nagyúr
"Te mondtad, hogy játékokon kívülre csak NVIDIA-t vesznek az emberek."
A kettonek mi koze egymashoz? Ket dolog lehet igaz egyszerre.
Jatekra es masra is az Nvidia nepszeru, keresett.De acsi, ne terelj, te mondtad, hogy teged a globalis adatok nem erdekelnek, mert ki tudja mennyi megy AI-ra, meg biztos banya, meg nem jatek, az nem szamit.
Akkor mutasd meg, hogy ez RDNA4-nel ez pontosan hogy nez ki.Ezt irtad:

En bizonyitottam, hogy nem fogy jobban az RDNA4 launch utan, mint az RDNA2.
Ha te csak gaming szempontjabol irod, akkor varjuk a csak gamingre hasznalt RNDA4 szamokat, mert az RDNA2 ugye banya, az Nvidia meg AI..."csak az a baj, hogy a te állításod sincs alátámasztva"
Ott vannak a JPR szamok. Te meg vagy ezzel cafolva, en irtam, hogy a piaci adatok ezt nem tamasztjak ala, amit szamokkal bizonyitottam, hoztam a 3 generaciorol adatot."Miért kérsz olyat, ami nincs? "
Na hat jo reggelt, ha nem tudod, akkor minek hozod a hopiummal toltott hasrautott hsz-eket, aztan amikor kerdore vagy vonva, akkor meg magyarazkodsz?
Nem lenne egyszerubb nem gyartani ilyeneket, bizonyitekok es forrasok nelkul?
Akkor senki nem "akadekoskodna". -
PuMbA
titán
"Kerek pontosan forrast es statszitikat, hogy a leszallitott RDNA4 kartyakbol hanyat hasznalnak csak jatekra az userek."
A válaszom nem tudom, de ezt is leírtam már neked, hogy nem létezik ilyen forrás vagy statisztika
Miért kérsz olyat, ami nincs? Amiből kiindultam az a mostani trendek, cikkek, adatok és ennyi. Ebből leírtam, amit gondolok, mert nagy valószínűséggel így van az általam látottak alapján. -
PuMbA
titán
Továbbra is tartom, hogy úgy "beszólni" másnak, hogy ő se tudja pontosan a számokat vagy alátámasztani, amiről ellenvéleményt fogalmaz meg, semmi értelme
A PH nem egy bíróság, hogy minden mondatnak 100%-os bizonyosnak kell lennie, hanem lehet bizonyos adatokból kiindulva következtetéseket levonni, ami nagy valószínűséggel úgy van, ahogy én is tettem és leírtam a meglátásom. Ha viszont valakinek rá nincs rá pontosabb adata vagy száma, teljesen felesleges rákontrázni csak azért, hogy igaza legyen. -
Busterftw
nagyúr
Hivatalos JPR adatok, keress ra az aktualis negyedevre a launchok utan.
"Ez így van, de leírtam, hogy a játékfejlesztőknek teljesen hasztalan, ha valamit eladtak a bányászoknak."
Kerek pontosan forrast es statszitikat, hogy a leszallitott RDNA4 kartyakbol hanyat hasznalnak csak jatekra az userek. Se AI, se hobbi kepgeneralas, se video-editing stb, csak jatek.
Tudod, ne menekulj a tenyek elol, hozzad csak, varunk.Tehat aki PH-n banyasztopikban van es jatszik mellett, az mar nem er.
Talan raerzel az ujabb marhasagra. -
Busterftw
nagyúr
"Az magyarázkodás, hogy leírom a tényeket?"
Teljesen irrelevans az, hogy a banya miatt volt sikeresebb az RDNA2, a lenyeg azon van, hogy amikor leirod azt a hasrautest, utananezes nelkul, hogy az RDNA4 launch utan sikeresebb mint az RDNA2, az nem igaz, se nem teny, hanem tereles.
Irrelevans, a teny nem valtozik, az RDNA2 sikeresebb volt mint az RDNA4.RDNA 2 Q1+Q2= ~4.1 millio
RDNA 3 Q1+Q2= ~1.8 millio
RDNA 4 Q1+Q2= ~1.4 millioAhelyett, hogy annyit irtal volna, oke, rosszul tudtam, marhasagot irtam, elkezdtel felremagyarazni.
"A nagy tényekre támaszkodásodban megijedsz a tényektől"
En a masik topikban szamszeruen cafoltam a hasrautesedet, konkret szallitasi adatokkal. A tenyektol itt te felsz egyedul, mert amint nem jon ki a matek es a narrativa, lelepsz, majd kezded elolrol egy masik topikban. -
Busterftw
nagyúr
Ez a komment pontosan azt mutatja, hogy nem fogadtad el, hanem hopiummal felremagyarazol.
6% market sharenel es RDNA2-nel sokkal kevesebb mennyiseggel, ez minden csak nem siker. Annak tapsolsz, hogy 6+ honap utan van MSRP-n
"Az RDNA2-nek tök egyszerű helyzete volt a bánya miatt."
Irrelevans, de hat megint csak magyarazkodsz. -
T.Peter
őstag
Bloodlines 5.3.
Fortnite esetleg meg, ez alapjan. [link]
Amugy van ertelme gyozkodni a masikat? Elfogadhatnad, hogy nincsenek meg ott, ahol szeretnek, hogy legyenek, a piaci reszesedesben meg plane.
Az afterburner-rel egyebkent latod a kulon core-okat is, az amd app azt nem mutatja. Vagy lehet mutatja, de nem tudok rola, de akkor megmutathatnad. -
Busterftw
nagyúr
"De jóval közelebb vannak."
De nincs meg a paritas es az atlag 15-20% arkulonbseg az ugyanaz, mint eddig, nem eleg arra, hogy az userek tobbsege Radeont vegyen inkabb.
Errol lenne szo, hogy ez beallas az Nvidia moge, langyos viz."RDNA3 esetén voltak 0,5:1-re, most 0,9:1-re"
Aligha, ha mindent nezel."és visszatér az AMD az RDNA2 vég, RDNA3 kezdeti bevételi szintre"
A bevetel onmagaban nem arul el semmit es csak pont arra eleg, hogy az AMD folytassa a minimum effortot."Én sose megyek be az NVIDIA topikba leírni, hogy micsoda béna ez vagy az, sőt másról is ritkán."
Mondjuk linkelheted, hogy en ilyet mikor irtam.
-
Itt meg az én listam normális A kategóriás játékokkal UE5 alatt.
Az 5080 nem túl acélos ajánlat ez tény.Nem venném meg.
Az 5070 Ti hez alig 10 % volt megjelenéskor is az 5080 amúgy az vicces lett.
Ezekben meg amit én linkelek az 5070Ti nél is lassabb a 9070,szintén Unreal 5..
A 9070 XT sem erős ajánlat a 7900XTX hez képest szerintem, főleg hogy az FSR4 működik azon is már és van plusz 8 GB vram...
Ez nem volt generációváltás szerintem.
Ez továbbra is az 5070 Ti ..és a Sillent Hill f ben is amit linkeltél is a fenti helyzet van. Tehát ez nem engine függő egyáltalán mikor melyik gyorsabb lásd ezeket, UE5 címek..
[link]
[link]
[link]
[link]
A 9070 XT jó kártya lett, de az Nvidia tulajoknak amiket ad, normális felskálázás, RT teljesítmény már rég elérhető nekik. marad 15 % árelőny ami természetesen jó dolog, csak eddig is ezt hozta az AMD. -
Piacszerzésnél mit nyújt ez a szotfveres körítés amit eddig egy Nvidia tulaj nem kapott meg már régóta? Egy Nvidia tulajnak ez nem előrelépés szoftveresen amit az AMD ad ráadásul azért ez egy 6900XT tulajnak azért nem vígasz mint ahogy egy RDNA1 tulajnak sem vígasz hogy szinte semmit nem tud már amit az AMD ad szotfveresen.
Az Nvidia is lépett előre szoftveresen a BW szinte csak arról szól. -
X2N
őstag
A helyes az lenne ha nem ilyen kevés iterációt számolnánk hanem legalább 2048-at.
Minden más csak találgatás amit a ray reconstruction próbál kitalálni.b.-Nvidiánál látszik hogy sokkal több energiája megmarad a fénynek, több bounche-t számolnak, világosabbak a belső terek/árnyékosabb helyek. Szerintem ez fontosabb mint az árnyékok minősége. A tükröződés is szebb.
De az is látszik hogy minden részletet elmos a denoiser és úgy néz ki a kép mintha 480p-ből lenne felskálázva(mindkét gyártónál).
Nekem ezeknél az agyon mosott képeknél még a zizis denoiser nélküli kép is jobban tetszene, Control-ban is developer módban ki lehetett kapcsolni, kár hogy nincs rá lehetőség, még reszponzivitásban is érezhető ha ki van kapcsolva. A kép persze olyan lesz mintha iso 3200-on néznéd egy videokamerán keresztül a játékot. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A fejlesztőknek mindig megvan a ground truth. Ez egy fontos szempont, mert valójában egy motor, ha már implementálva van a teljes leképező futószalag, akkor rá lehet küldeni az RT-t, hogy számolja ki 16K-ban, pixelenként 16-32 sugárral a visszatükröződést, stb. Csak ugye ez azért nem lenne jó programkódban szállítva, mert percenként kapsz egy képkockát. De stúdiói szinten simán csinálnak ilyen összehasonlítást, hogy kérnek 500 képkockát egy előre beállított jelenetből, és azt hasonlítják össze a tényleges grafikával. Ezekre a "sugárrekonstrukciókra" igazából csak amiatt van szükség, mert nem jó, ha egy percig számol a játék egy képkockát. Inkább 60 kellene másodpercenként. Lényegében ez egy trükkös megoldása a dolgoknak. Ha a ground truthot nézzük, akkor egyik szállított megoldás sem jó, de ugye elfogadjuk, mert sokkal-sokkal gyorsabbak. Ez teszi játszhatóvá a játékot. Viszont a jelenlegi implementációk közül az AMD megoldása áll a legközelebb ahhoz, ami a ground truth, ezért rakták bele úgy, hogy még nincs is kész, mert kellett ahhoz a minőséghez, amit elképzeltek. De azt valószínűleg minden fejlesztő aláírja, hogy a játékosoknak jobban tetszhet, ha minden felület kvázi egy tükör, mert az ad valóban éles és részletesnek tűnő eredményt, csak a valóság nem ilyen. A való világban sem látod magad minden visszatükröződő felületen úgy, ahogy egy tükörben. Na ez a nehéz ebben, hogy a tükör legyen tükör, de a többi ne. Igazából a legjobb az lenne, ha a hármat kombinálnák, mert lesz olyan felület, ahol a default a jó, lesz olyan, ahol a DLSS RR, és lesz olyan, ahol az FSR RR, de egyszerűen nincs rá lehetőség. A mostani megoldás annyi, hogy a default egy teljesítménycentrikus mód, ami részben próbálja a felületek optimális tükröződését elfogadhatóan visszaadni, a DLSS RR hozza a szokásos mindenből tükröt csinál szintet, míg az FSR RR a kettő kombinációja. A legnagyobb gond az implementáció, mert az FSR RR most még nem működik mindenen, de ha működne, akkor csak ez lenne szállítva.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez nem ilyen egyszerű. A COD fejlesztői szerint mindegyik denoisernek vannak hibái. Jelenleg nincs olyan, ami hibamentes lesz, mert másra megy a fókusza a fejlesztésnek. A sajátjuk hibája, hogy megpróbálták úgy beállítani, hogy ne csináljon minden felületből tükröt, de ez rontotta a működését azokon a felületeken, ahol meg arra van szükség, hogy tényleg szépen élesen tükrözzön vissza. Az NVIDIA megoldása gyakorlatilag minden felületet úgy ad vissza, mintha tükör lenne, ami azért baj, mert nagyon nem tükör minden felület. Az AMD megoldása igyekszik ezt egy rakás tréningadattal korrigálni, vagyis a próbálja felismerni, hogy hol mire lenne szükség. Emiatt ez illeszkedik a legjobban a BO7-féle ground truthhoz, de ennek a legnagyobb az erőforrásigénye, mert sokkal többet számol, mint a többi. És ez nem változik meg az 1.0-val sem, mert a koncepciója az, hogy ne csináljon tükröt a nem tükör felületekből. A 0.9-es verzió már elég volt a COD-ba. De a fejlesztők szerint ezen is lehetne javítani, csak az elképzelésükhöz ez van a legközelebb, ezért rakták bele külön. Később ezt elvileg az 1.0-val elérhetővé teszik úgy is, hogy mindenki be tudja kapcsolni, így az amit elképzeltek, ground truthhoz közeli maximális grafika, mindenkinek elérhető legyen.
Egyébként azt is mondták, hogy az a legegyszerűbb, ha mindenből tükröt csinálnak. Mert ott nem kell foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy mi van a nem tükör felületekkel. Egyszerűen minden részletes és éles lesz, és azt látják, hogy ez nagyon tetszik a felhasználóknak, csak a valóság nem ilyen, és ezért nehéz olyan denoisert fejleszteni, ami valósághűen dolgozik.
-
Busterftw
nagyúr
A teszt konluzioja lenyeg, ez az ami masszivan megcafol, nem a szubjektiv cherry pickinged.
"And that’s why FSR Ray Regeneration can’t compete with DLSS Ray Reconstruction, at least in Black Ops 7. In places, FSR R shows even more details in the reflections than Nvidia’s technology, but sometimes it is also the other way around. The image with DLSS RR always remains much more stable. And that's a big win." -
huskydog17
addikt
Kiegészítve az előző kommentemet:
Megjelent az első független teszt a két RR technikáról és láss csodát, ez a teszt is egyértelműen megcáfol téged.
A CB szépen le is írja, hogy általánosságban nem lehet még kijelenteni, hogy ez vagy az a jobb egyetlen játék alapján, mert egy cím az édeskevés ehhez.
A COD7-ben azonban összességében az FSR RR minősége nem éri el a DLSS RR minőségét, mert az FSR RR nem elég stabil, a tükröződésekkel, illetve képstabilizálással súlyos gondja van, a DLSS RR sokkal nyugodtabb, stabilabb képet ad.
Tehát az első címben nem éri el a konkurencia szintjét, miközben két év késéssel érkezett, valamint a bejelentéstől számítva fél évet kellett erre várni, míg a DLSS RR esetén 1 hónapot.
Tehát a kijelentésedet, miszerint "Ráadásul az AMD féle Ray Regeneration már jobb, mint amivel az NV kezdte" már az első független teszt is megcáfolta, ahogy előtte én is.
Amúgy az is külön vicces, hogy az AMD-nél ismét mintha egyfajta káosz lenne, mivel úgy tűnik a cégnél Jack-en kívül senki nem tudott erről, a PR részleg néma e téren, semmilyen felmerülő kérdésre nem válaszolnak:
"Gefühlt auch AMDs PR-Abteilung nicht, denn vorab gab es keinerlei Informationen für die Presse und selbst nach dem Start gibt es keine weiteren Details. Mehr als einen Post von Jack Huynh, SVP & GM Computing & Graphics bei AMD, auf der Plattform X gibt es nicht.
Alle Informationen in diesem Artikel sind entsprechend selbst erarbeitet, AMD schweigt dazu auch auf Nachfrage. Beziehungsweise die PR-Abteilung scheint selber einfach nichts darüber zu wissen."Az AMD kommunikációja továbbra is egy katasztrófa.
-
huskydog17
addikt
Így is nézhetjük, de akár úgyis, hogy ugyanennyi idő alatt a DLSS 4 már több száz játéknál tart (400 felett). Ehhez képest bizony lassú.
Minden nézőpont kérdése.
Mondjuk a térnyerésen az sem fog segíteni, hogy az AMD elkaszálta a Vulkan támogatást az FSR 4-nél, miközben az előző két verzió támogatta.
Amikor pedig egy új játék támogatja a DLSS-t, de az FSR 4-et, az bizony megint csak kínos az FSR-re nézve. Ilyet idén sokszor láthattunk."Ráadásul az AMD féle Ray Regeneration már jobb, mint amivel az NV kezdte: a DLSS 3.5-ös olajfestmény edition Ray Reconstruction-nal."
Nem értem mit értesz az alatt, hogy jobb. Térnyerésben nem, mert ott a DLSS RR sokkal erősebb volt, ahogy Buster is írta már, képminőség tekintetében pedig egyrészt a DLSS RR azóta kapott frissítést, így finoman fogalmazva nincs értelme összevetni a launchkori verzióval, másrészt vicces kijelenti bármit is az FSR RR képminőségére vonatkozóan, amikor független tesztek még nem léteznek.
Majd ha több független teszt azt mondja ki, hogy az FSR RR egyértelműen jobb képminőséget ad, mint a DLSS RR aktuális verziója, akkor talán lesz némi valóságalapja a kijelentésednek, de ahhoz kéne olyan játék, amiben mindkettő van és arról a játkról kellene több független teszt. Szóval ez a kijelentésed is egyelőre csak whishthinking marad.
Akkor lenne esetleg még igaz az állításod, hogy az FSR RR is 2023-ban jött volna ki, ugyanúgy max 1 hónappal a bejelentés után és lényegesen jobb képminőséget adott volna, mint a DLSS RR, de amint látjuk nem ez történt, így a kijelentésednek semmi valóságalapja nincs. -
Busterftw
nagyúr
15-el tobb, mint az AMD-nel, megint szokasos modon terelsz.
Mert ugye igy merjuk a prioritast. Az egyiket a masikhoz a piacon.S_x96x_S
"Amúgy ha megnézed a legjobb kézi konzolokat a javasolt TOP5 - mindegyike RDNA -s"
Nvidias nem sok van vagy nincs, igy nem nehez TOP5-be kerulni.Ez kb olyan mintha azt mondanad a Nintendo handheldnel a javasolt TOP5 mindegyike Nvidia-s.
De ha mar prioritas, becslesek szerint PC handheldbol kb 6 millio fogyott, Switch 1-2-bol 164 millio."az nvidiánál se prioritás a consumer gaming hw"
Nagyobb prioritas, mint az AMD-nel. Ez latszik a gyartott mennyisegen es ez latszik a piacvezeto mentalitason, ok hozzak az uj fejleszteseket, mindezt jo minosegben, nem az AMD. -
Busterftw
nagyúr
Irrelevans, FSR 3- es foleg 4 nincs annyi, mint DLSS.
A Ray Reconstruction augusztusban debutalt 2 eve, 1 honap utan mar ott volt a CP2077-ben es 2 masik jatekban, jelenleg 16 jatek.Az AMD prioritas kerdese, hogy feature-ket kesve, az Nvidia utan kapkodva hozzak ki, mert letolt gatyaval erte oket az RT, a felskalazas, a RR es minden mas.
-
Busterftw
nagyúr
A fentiek alapjan ott van vilagosan, hogy nem az.
A consumer GPU kapcsan a roadmapon szinten csak annyit emeltek ki, hogy "AI es RT"."Ennek eredménye az FSR Redstone is"
Ami a valosagban ugy nez ki, hogy majusban bemutatott Redstone eredmenye 1 jatek most november kozepen..."Teljesen felesleges lenne ennyi energiát ölni ezekbe, ha az AMD-t "nem érdekli"
Hat epp ezaz, hogy nem olnek bele sok energiat. Felgozos megoldasok, sokkal kesobb, 1 generacios supporttal, sokkal kevesebb jatekban. -
huskydog17
addikt
A linkelt oldalon pontosak az adatok, ugyanis jelen pillanatban kizárólag a RR érhető el az egész Redstone csomagból egyetlen játékban. A Frame Gen majd utólag jön, ezt sem nehéz értelmezni a videóban főleg hogy az említésnél kiírják, hogy post-launch, tehát most még nem elérhető.
Szóval de, sikerült megnézniük a videót, ahogy másoknak is, továbbá az AMD X-en is nem véletlen kizárólag RR-ől kommunikál, mivel csak az érhető el most.Jelen pillanatban kizárólag a RR érhető el, a Videocardz pontos információt közölt, nem értem milyen féligazságról beszélsz.
Szóval igen jön majd Frame Gen, de megint ott tartunk, hogy majd. Itt az új csodafegyver amit fél éve bejelentettek, aztán az első implementációban a csomag kis része van benne.
Nekem inkább úgy tűnik, hogy részedről történt a kapkodás.
Nem tűnnek túl vidámnak a felhasználói visszajelzések. (Ezek nagy része az RDNA4 exkluzivitás miatt, ami érthető.)
Már van is egy konkrét mérés, ahol 55 fps-ről 34 fps-re zuhan a sebesség az RR bekapcsolásával.
Majd biztos lesznek tesztek, reméljük legalább a képminőség tekintetében jó lesz.
#72063 S_x96x_S: Jaja értem, csak szokásos AMD forgatókönyv: majd!
#72064 Zilko87:
"Te ne dobd magad hanyatt tőle. Majd mi megtesszük abban az 1 játékban."
OK, vannak, akik az apró csontnak is végtelenül örülnek, nincs ezzel gond.
"Nem is látta még senki, de Te már lehurrogod, meg jössz a számháborúval, hogy nv x15."
Látták már többen is egyre több játékos. A technológia indulását "hurrogtam le", hogy ez kevés lesz egy új technológia premierjéhez, főleg ha ennyire hiányos a csomag. A 15× különbség pedig nem számháború, hanem tény.
"Fsr4-nél is ezt nyomtad állandóan, közben minden mostanában megjelent játékban ott van."
Ez hazugság."Kellett neki idő, ahogy ennek is fog."
Kell még neki idő, ahogy eddig is kellett.
"Én örülhetek, hogy holnap kipróbálhatom?"
Felőlem azt csinálsz, amit akarsz.
-
S_x96x_S
addikt
> Megnézheted a világon bármelyik bolt listáját akármelyik országban. RDNA3 kártyát a hátul láthatsz általában, míg RDNA4-ből több van a Top10-ben.
Az ( Amazon) Ausztrálok azért furcsák.
https://www.amazon.com.au/gp/bestsellers/computers/4913341051
az első 4 -ből 3 helyen 16GB-os RDNA4 -es van.
és csak a 11. és a 13. helyen jellenek meg RDNA3-sok.
a 8. helyen lévő RX 6400 meg kakuktojás.
hogyha ez a trend folytatódik,
akkor az átlagos VRAM egy kicsit feltolódik,.és az, hogy az RDNA4 -nek a memóriakezelése jobb mint a Blackwell-é,
Ráadásul a jobb memóriakezelés átlagosan több memóriával
is jár, ( a jellemzően 16GB-os eladások miatt )
eléégé nagy tartalékot ad a jövőre nézve.
És ez az új konzol portoknál eléggé lényeges lehet
a következő 2-3 évben. -
Busterftw
nagyúr
"Láthatod, hogy mennyi RDNA4 és mennyi RDNA3 kártyát adnak el egyes boltok, amiknek van eladási listájuk"
Nincs errol globalis statisztikad, tehat csak szokasos hasrautes marad csak.
A fizikai boltokrol nem is beszelve.Az a baj hogy ott a globalis statisztika es a piaci reszesedes es teljesen rossz, teves kovetkeztetes vonsz le ebbol.
"Itt a PH-n is szinte azonnal meghalt a Radeon 7000 topik"
Ilyen hahakockas a facebookon a haveri korom mindenki Radeont vesz statisztikat szerintem ne eroltesd. -
PuMbA
titán
Itt a PH-n is szinte azonnal megállt a Radeon 7000 topik mióta kijöttek a 9000-res kártyák
Miért? Szinte senki nem vesz RDNA3 kártyát, nincs mit kérdeznie senkinek vele kapcsolatban. RDNA2 topik talán jobban pörgött kicsivel, ha megnéznék a hozzászólás számot a nyár eleje óta. -
Busterftw
nagyúr
Eldontottuk mar regen.
A Gaming bevetel nem RDNA 4 amit te irtal es ebbol nem lehet szamok nelkul kovetkeztetni.Jelen allas szerint tortenelmi melypontra lokte az "eros" RDNA4 eladas az AMD-t launch utan. Nalad is eros a hopium amit tolsz.
"Hanyadik helyen van az első RDNA3 kártya mondjuk a NewEgg oldalán vagy a MindFactory statisztikájában?"
Irrelevans. Globalisan kb 740ezer Radeon ment el, mikozben 8.46millio Nvidia Q1 ben.
Q2-ben hasonlo AMD fogyott, mig Nvidia 10.9 millio lett.
Ez szamit, nem 1-1 bolt, ki tudja milyen algoritmussal.Amazonnal is lehet valaki nagyon egyszeruen bestseller.
"Történelmi mélypont a mostan 1,1 B dolcsi?"
6% market share. A bevetelben benne van a semi-custom is, de ezt magyarazzuk mar 1 hete..."A VGA bevétel minimum 90%-a jelenleg RDNA4."
Na vegre lesz forras vagy megint csak elsunnyogod es hasrautes lesz? -
Pocoyo.hun
junior tag
"Jelenlegi állás szerint erősek az RDNA4 eladások"
Vannak régiók, ahol erősebbek az eladások, de globális szinten ez nem igaz. Lehet példálózni pár bolttal, csak el van megint felejtve hogy ez a DIY piac, ami töredéke a teljes piacnak. Az OEM piac a fő, ahol is elfogy 10 millió kari a 700 ezer kártyával szemben.
Hiába fogy jól a pár százalékos DIY piacon, bizonyos régiókban, mint Dél Korea és Japán. Észre kéne venni. -
Busterftw
nagyúr
Mondjuk itt a media kepessegekrol volt szo elsosorban, nem tudom hogy kevered ide az FPS-t...
A encoder, nvenc, szoftveres es hardveres support miatt van az Nvidia ajanlva evek ota, te meg erre annyit nyogtel be, hogy "az user azt se tudja a Radeonnal is lehet videot felvenni"."Szépen" kitértél az eredeti állításodról, hogy a sok PS5 eladás megmutatkozik a negyedéves eredményekben"
Te meg ignoralod azt a tenyt, hogy maga az AMD nyilatkozott az eros semi-custom/konzolrol.
Azota is varjuk toled a csak RDNA4 beveteli statisztikat. -
Pocoyo.hun
junior tag
Az állításom eladási számokon, tényeken alapul, a részleg egyéb elmaradt bevételeit nyilván nem lehet pótolni csak konzol eladásokkal. Arról hogy hibás következtetést vonsz le, adatok hiánya miatt, nem tehetek.
Visszatérve a 2025 Q3-ra, nem tudod megmondani, mennyi ps5 chip és mennyi dvga gpu kelt el 2025 Q3-ban. Ennyi a lényeg, a többi csak mellébeszélés. Az hogy vélt dolgokra hivatkozva "szépen" lelépsz, megint nem engem minősít.
Csak zárásra: ". A fél-egyedi (semi-custom) üzletág bevétele emelkedett, mivel a Sony és a Microsoft a közelgő ünnepi értékesítési időszakra készült."
Ezzel mit kezdesz? -
Pocoyo.hun
junior tag
Ez még tőled is gyenge volt. Lássuk akkor, idén Q3-ban mennyi PS5 chipet adtak el? Hoppá.
A 2024-es ps5 eladások tények, ezeket max te mellőzöd. A dumádra meg nem vagyok vevő, főleg hogy picit hiteltelen vagy. Majd ha S_x96x_S céljairól is lesz véleményed, akkor folytathatjuk. Következetesen, kérlek.
Addig csak az látszik, kézzel lábbal próbálod magyarázni a bizonyítványt, úgy hogy fogalmas sincs miből tevődik össze a 2025 Q3 gaming bevétele.
-
-
Busterftw
nagyúr
Nem csak a minoseg van, hanem a szoftveres hatter is, legyen az video vagy streaming, es pontosan errol beszel a videoban is. Az AV1 downgraderol nem is beszelve.
"A VR meg nagyon picurka piac, a hatalmas várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem lett belőle semmi."
Irrelevans. Aki erre keres kartyat, Nvidia ajanlast kap, mert arra jobb. -
Busterftw
nagyúr
"Az RX6600 drágább az újabb és jobb RX7600-tól, így pedig biztos nem vesznek belőle sokat, mert csak beragadt termékekről van szó. A linkelt oldaladon van RX6650XT 550 Euróért?"
Irrelevans. Piacon van? Igen.
Tehat = "RDNA2 már nincs a piacon."
"Ez neked öngól."
Melyik logika szerint? Te azt irtad, hogy nincs piacon, mikozben piacon van, tobb orszagban, tobb modell, tobb boltbol. Te tevedtel, nem en.
Miert nem egyszerubb csak belatni, hogy marhasagot irtal?"Az increase semi-custom a kézi konzolok miatt volt"
Tehat nem tudod megmondani, hogy abbol a gaming bevetelbol, ahol az AMD maga emliti a semi-customot is, mennyi az RDNA4 bevetel, mennyi az egyes RDNA4 unit ar.
Ujabb hasrautest hallottunk csak toled.DudeHUN
"Ami már polcon van kiskernél azt AMD már rég eladta."
Attol fugg, ugye volt az Nvidia is talalt beragadt keszletet, illetve uj SKU-k gyartasa is volt a generaciok utan. -
PuMbA
titán
"En tenyleg nem ertem, a marhasagok posztolasa elott legalabb egy egyszeru keresest miert nem ejtesz meg, sok ongoltol megmentene."
Ez neked öngól. Belinkelsz egy olyan oldalt, ahol aranyáron vannak ősrégi és lassú AMD kártyák és ez neked azt jelenti, hogy van a piacon, mikor tisztán láthatóan csak beragadt termékek, amiket pár tudatlanra próbálnának rásózni.
-
Busterftw
nagyúr
Igen, a marketinget leirjak amit a reszvenyeseknek szol.
Tessek, ez volt a Q2: "Gaming revenue was $1.1 billion, up 73% year-over-year driven by an increase in semi-custom revenue and strong AMD Radeon™ GPU demand."Lehet most itt szepen tereles helyett kozolni, hogy ebbol az $1.1 billion bevetelbol mennyi az RDNA4. Varunk, hajra.
"RDNA2 már nincs a piacon."
Hazugsag.
US, spanyol, nemet boltokat nezve vannak.En tenyleg nem ertem, a marhasagok posztolasa elott legalabb egy egyszeru keresest miert nem ejtesz meg, sok ongoltol megmentene.
-
Pocoyo.hun
junior tag
AMD: 1385 units sold
Nvidia: 1120 units solddurván ugyan annyi egység eladással szerinted az amd tudja növelni a részesedését, vagy szinten tartja? Ne kapkodj a válasszal, beugratós.

Kár kihegyezned a 9060XT -re és a 9070XT-re, mikor az nv-nél meg 5 fajtából végül majd ugyan annyi fogy. De megint olyanokról van szó, amivel pontosan tisztában vagy, csak próbálkozol.
-
Pocoyo.hun
junior tag
A 4000-es széria gyártását már mikor lelőtte az nv?
[link] Szerinted beleszól a használt 4090-es vga-k eladása az új vga-ról szóló statokba?
Ne menjünk le ennyire, kérlek.A gamersnexus videóban 5090 és kis részben 5080-ról beszélnek.
A múlkori képen milyen vga-k voltak a raklapokon? Láttál 5070-et, 5060-at, stb?
-
Pocoyo.hun
junior tag
Nem lett kivesézve, csak állítjátok a hülyeséget az 5090-es kártyák kínai fekete importja alapján - erre ráhúzva azt a valótlanságot, hogy az 5000-es sorozat a kínai AI piacra kerül.
Csakhogy a gaming piac nem az 5090-ből áll 95%-ban, hanem az 5070 Ti-től lefele levő kártyákból, ehhez elég megnézni a steam statot. És az 5070 Ti és tőle lentebb levő karik nem kerülnek kínai AI szerverekbe, ergo nem torzítják az eladások statisztikáit.Erre a múltkor sem válaszolt egyikőtök sem, mert pontosan tisztában vagytok vele, hogy ezzel a ténnyel borult a narratívátok. Elég beszédes rátok nézve, hogy kezditek elölről újra meg újra.
-
Busterftw
nagyúr
Velem aztan biztos nem beszelted meg.
Tehat maradunk annyiban, hogy csak a duma megy es nincs semmi bizonyitekod.
A fentiek tolem konkret adatok es szamok, bizonyitekok, te nem hoztal semmi, most sem.A JP listaban consumer GPU-k vannak, nem "AI PC-k".
RDNA4 nem sikeresebb mint az RDNA2, mert toredeke fogyott.Ezek a tenyek.
-
Busterftw
nagyúr
JPR-ben benne vannak a AI kártyák is. Nem voltál itt, amikor 1 hónapja végigbeszéltük?"
"Jon Peddie Research’s AIB reports focus exclusively on consumer desktop graphics cards and explicitly exclude workstation and AI/data center GPUs."Legyszives nezz utana valaminek, mielott marhasagokat kommentelsz.
A Workstation/Pro es datacenter report az kulon van JP-nel."De az megint nem gaming...."
Hozzal forrast legyszives. Hozd a statisztikadat, hova kerultek ezek a leszallitott kartyak."megbeszéltük"
Igen mar felhoztad ugyanezt a marhasagot regebben, barmilyen bizonyitek vagy statisztika nelkul.
Latom megint csak felremagyarazas es hsz gyujtes lesz. -
Busterftw
nagyúr
A Jon Peddie viszont nem. Leszallitott consumer AIB kartyakrol van szo.
Varjuk a statisztikad. Esetleg most bird ki felremagyarazasok es terelesek nelkul.
De mielott megint ongolokat rugsz, nezd meg mire reagaltam:
"Engem az zavar a legjobban, hogy végre nem fogyott szarul az új generáció a Radeonokból. Nyilván nem Nvidia kategória. De tényleg jobban keresték, mint az előzőeket. Nálunk mindenképpen. RDNA2 is csak a végén volt kelendő, amikor bezuhant az ára."A szamok egyertelmuen nem hazudnak, barhogy erolkodsz. Az RDNA2 utan sokkal tobb fogyott.
"JPR-ben benne vannak a AI kártyák is. Nem voltál itt, amikor 1 hónapja végigbeszéltük?"
"Jon Peddie Research’s AIB reports focus exclusively on consumer desktop graphics cards and explicitly exclude workstation and AI/data center GPUs."Legyszives nezz utana valaminek, mielott kommentelsz.
A Workstation/Pro es datacenter report az kulon van JP-nel. -
Busterftw
nagyúr
Rengeteg koze van. Ott vannak a gaming kartyak statisztikai es a gaming bevetel, a globalis statisztika pedig osszefugg a Steammel is, van korrelacio 10+ eve.
De varom a te statisztikadat az AI-rol.
"Onnan tudjuk, hogy az AMD sok RDNA4-et ad el, hogy a gaming bevétele 73%-kal nőtt az utolsó negyedévben."
Es ez mit magyaraz? Semmit. A piaci reszesedes leszallitott darabot mutat.
Tehat mennyi volt az AMD RDNA4 unit darab ezekben a negyedevekben?Nezd meg az RDNA2-hoz kepest mennyit adtak el az RDNA4-bol negyedevente.
Toredeket. -
bozont
veterán
Én nem értem ezt a nagy rdna 4 ajnározást. Mármint félreértés ne essék, jó kártya. De az igazság az, hogy ennek kellett volna rdna3-ként meglelenni. Teljesítményben nem történt előrelépes, csak az Rt terén (itt sem midíg) +fsr4. És ennyi az egész. Meg nagy szerencséje még az amd -nek, higy az nv most jobban töketlenkedett az új generációval, máskülönben nem festene ilyen jól a dolog.
-
T.Peter
őstag
Engem inkabb ez zavar:
Initial introduction of work graphs support on 9000 series.1.5 eve van kint a feature. UE 5.4-tol hasznaljak a jatekok, szoval erdekuk lett volna minel elobb elkesziteni, foleg, hogy a gdc papirbol lathato, hogy xsx-en 70% of 4k felbontassal a matrix demo-ban 1ms-t hozott. Support rdna 2-n meg mar igy nem is lesz. Ha ezt a tempot veszem alapul, akkor SER tamogatas se mostanaban lesz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az NV helyzete nagyon specifikus, mert ők tényleg egészen fura módon mappelik rá a bekötést a hardvereikre. Az AMD ezt sokkal egyszerűbben oldhatja meg, mert az összes hardverük ugyanúgy működik a bekötés szintjén, a GCN1-től kezdve az RDNA4-ig. Emiatt számukra nem kérdés, hogy hogyan mappelik rá több generációra a drivert.
Az NV-nél ezt úgy csinálják, hogy hét generációnak megkeresik a közös alapját, és arra mappelnek. És jól írod, hogy ez speciel pont a GTX 1000 szériát érinti a legjobban, mert nagyjából az az a hardver, ami a legjobban illeszkedik a driverben lévő kódhoz. Se a korábbi, se az ezt követő generációknak nem optimális ez a kód. De itt másik gond is van. Mivel itt bekötésről van szó, így az egész D3D12 implementációt érinti a kérdés, tehát még ha ugye jön is az 590-es branch, és kiszedik belőle a Turing alatti supportot, az sem fog hozni változást, mert nem tudják csak a bekötést cserélni. Meg kell írni a nulláról egy teljesen új D3D12 implementációt, és ha ezzel kész vannak, akkor visszamenőlegesen meg kell kérni az összes fejlesztőt, hogy módosítsa a már kiadott D3D12 alkalmazásokat, ha esetleg követték az NVIDIA-nak azt az ajánlását, hogy közvetlenül a root signature-be kössék be az erőforrásokat. Emiatt úgy gondolom, hogy ezt az NVIDIA már benyeli, mert sokkal nagyobb fejfájás lenne visszamenőleg kooperációban korrigálni ezt a problémát, mint használni a mostani kódokat. Egyébként a Work Graphs amúgy is kvázi egy külön API, arra lehet jobb implementációt csinálni, és akkor a Work Graphs terjedésével ez a gond is megoldódik.
-
DudeHUN
senior tag
Mert ez full bullshit. AMD közlemény egyértelmű. A többi arch kap játék profilt. Ha úgyis mindegy lenne RDNA3/4 is hasonló támogatást kapna.
"RDNA 1 and RDNA 2 graphics cards will continue to receive driver updates for critical security and bug fixes. To focus on optimizing and delivering new and improved technologies for the latest GPUs, AMD Software Adrenalin Edition 25.10.2 is placing Radeon RX 5000 and RX 6000 series graphics cards (RDNA 1 and RDNA 2) into maintenance mode. Future driver updates with targeted game optimizations will focus on RDNA 3 and RDNA 4 GPUs."
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért nem hasznos az RX 580 összehasonlítása, mert nincs olyan játék, ami ne lenne profilozva. Tehát ott is elvégzik azt a két kattintásnyi munkát, ahogy korábban. Egyébként a default módhoz viszonyítva egy optimálisabb profil 1-2%-ot hoz pluszban. Inkább a játékba írt kód határozza meg a sebességet az explicit API-knál, így a driver nem tud mit kezdeni azzal, ha az nem jó. De fontos itt figyelembe venni, hogy megjelenésre sosem szokott kész lenni a driver, tehát a végletes teljesítményt valamikor a hardver megjelenése után fél évvel látjuk. Utána már bele van írva majdnem minden, ami meghatározza majd a működését, és elképesztően ritkán változik. Ez logikus is, a legtöbb játék ugyanúgy használja az API-kat, tehát előre fel tud készülni bármelyik cég arra, hogy mik lesznek a játékok működésével kapcsolatos tipikus problémák, amiket enged az API driverből korrigálni. De az explicit API-k miatt nagyon kevés előny hozható ebből, viszont annyira nagy a verseny, hogy azért az 1-2%-ért is lehajolnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az a gond, hogy a profilokon még mindenki azt érti, amit régen, de a profilok már nem olyanok, mint régen. Az explicit API-k egyik sajátossága az, hogy a munkamenet egy részét átemelik a program kódjába. Tehát a driver viszonylag kevés dologról dönt. Abban a kevés dologban is lehet sebességet találni, de ma már nincs olyan, hogy egy játékhoz specifikus kódot írnak a meghajtóba, mert azok a problémák, amelyek tipikusan befolyásolják a driver oldalán a sebességet kb. fél tucat általános beállítással lefedhetők. És amikor egy új játék érkezik a DX12 vagy Vulkan API-ra, akkor a day-1 profil annyi, hogy ebből a fél tucat előre megírt beállításból beállításból választanak egyet neki. Ezért működik még mindig az RX 580 tökéletesen, mert még ma is kiválasztják per játék alapon neki, ami az adott játékkal jól működik, hiszen ez a driverfejlesztés oldalán csupán két kattintás.
Régen ez egészen más volt, mert a DX11 játékokhoz azért a driver elképesztően sok kódot tartalmazott per játék alapon, és ennek volt is hatása, de a DX12 vagy Vulkan API-val a teljesítményspecifikus kódrészt a program tartalmazza, a drivernek kevés köze van ehhez, nagyjából 1-2%-ot tud csak dobni egy jó beállítás.
Annak sokkal nagyobb jelentősége van, hogy a fordító hogyan fordítja a shadereket, és ez például egy kellemetlen dolog volt az AMD-nél, hogy az RDNA 1/2 és az RDNA 3/4 pár dologban igencsak eltér, és az újabb fordító inkább RDNA 3/4 specifikus. Valószínűleg ezért nem hozták vissza RDNA 1/2-re, mert nagymértékben rontotta volna azok sebességét. Ezért lehet az, hogy szétválasztották a drivert, mert az új 25.20-as branch belassította volna az RDNA 1/2-t.
-
olymind1
senior tag
Az a nagy különbség hogy az aktuálisan megjelenő játékok konzolokon megkapják az RDNA2 optimalizációt (mert olyan hw van bennük), PC-n meg nem "köszönhetően" az AMD-nek. GCN4-RX480-580 meg előző generációs konzolok hw-e, ott már megérthető, de RDNA2 vgaknál = jelenlegi generációs konzoloknál nagyon nem.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mert csak azzal a memóriával gyárthatják, amire a gyártó hitelesít. A Samsung memóriákra az AMD nem hitelesített kezdetben, mert instabilak voltak. Aztán amikor már megtalálták az optimális működést, akkor lett a Samsung memóriára is firmware. Utána gyárthatnak azzal is, mert hitelesítve lett.
#71787 S_x96x_S : Ez normális. Eltérő memóriák eltérő időzítéseket használnak, így nagy átlagban 1% különbség lesz a termékek között.
-
S_x96x_S
addikt
> Vajon miért kezdték el egyáltalán Hynix memóriákkal árulni
> az RDNA4 kártyákat, mikor tudták, hogy sokkal rosszabbak, mint a Samsungok?
talán mert más mérések szerint a Samsung rosszabb ( RX 9070 XT -vel)
Jun 12, 2025
Radeon RX 9070 XT GPUs Equipped With Samsung GDDR6 Modules Reportedly Perform Slightly Worse Than Those With SK Hynix Memory
https://wccftech.com/rx-9070-xt-samsung-gddr6-memory-perform-worse-than-sk-hynix-memory-based-rx-9070-xt/persze sok más eltérés is lehet ami magyarázhatja a furcsaságot.
- eltér az RX 9060 XT az RX 9070 XT -től, legalábbis máshol van a bottleneck.
- a Samsung az új GDDR6 batchekben, már jobban optimalizálta az RDNA4-re, vagy 9090 XT -re.- más a panel kialakítása, ami jobban kedvez a samsung-nak.
- mérési hiba,
- ... -
Busterftw
nagyúr
Szerintem meg Jensen nem arrol hires, hogy keves profittal aruljon barmit.
Ez szerintem max az elejen volt igaz, amikor egy GDDR7 vendor volt, de most mar van 3 es felfutott a gyartas boven, van arverseny.
Pontos szamok nelkul ez igy kit tudja kategoria.Kozep es hosszutavon az Nvidia azzal sokkal jobban jar, ha evig par millio helyett tobb 10 millio vga kerul az userekhez.
-
Quadgame94
őstag
Egyébként szerintem ha annyira gáz lenne a helyzet (amúgy az) akkor a 9070 XT már rég 600 dollár lenne. a 9070 pedig 530-540. De így is fogynak a kártyáik... Mondjuk SKU szám is sokkal kisebb. De nem akarom mentegetni őket. Nem néz ki valami jól ez a 94-6. Kijelenthető hogy monopol helyzetben van a piac mára. Ez a folyamat beérett.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyébként ezek a hardvercsoportok vannak megkülönböztetve, és a minőség/sebesség lefelé haladva csökken:
- RDNA 4 WMMA
- RDNA 3 dual-issue optimalizált packed math
- RDNA 2/RDNA/Vega packed math
- Polaris manuális packing
- általános shader modell 6.2 (minden, ami szabványosan támogat shader modell 6.2-t)A Cyberpunk 2077 eleve nem kompatibilis a FidelityFX 2.0-val, hiszen az 1.1 API alapján van benne minden összerakva. Nem mellesleg a CD Projekt Red saját implementációt használ.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem teljesen. Maga a FidelityFX API kezel mindent. Az FSR 4 kapott több kódutat, és automatikusan választ az API a hardvereknek megfelelően. Ha valaki anno FSR 3-at implementálta, akkor az is ugyanígy csinálta. Az pedig természetesen, hogy az FSR 3.1.5-ben ugyanazok a fallback kódutak vannak, amik az FSR 4-ben, nem fog két eltérőt írni az AMD ugyanarra a problémára. Viszont itt a lényeg az, hogy most már elég az FSR 4-et implementálni, és utána működik minden out-of-box. Korábban szükség volt még az FSR 3 implementálására is, de most már ott van minden az FSR 4-ben.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem léptek vissza. Fontos különbséget tenni a forráskód és az implementáció között. A változást azt szolgálja, hogy saját, módosított FSR-verziót nem lehet rakni a játékba az AMD nevével. De a nyílt forráskód megmarad, mert ugye több projekt épül az FSR-re. Például az ARM-féle felskálázó is. Ilyeneket továbbra is lehet csinálni, csak nem úgy, hogy a FidelityFX jelzés alatt fut. Ha a FidelityFX jelzés és az AMD cégnév használva van, akkor kötelező az aláírt dll. Viszont, ha valaki csinál egy "Pityuka veri kúl felskálázója" opciót, akkor használhatja a forráskódot akárhogy, és természetesen arra nem vonatkozik a kötelező dll, mert nem használja a gyári neveket.
#71708 PuMbA : Nem minden kártya kap külön kódutat, hanem csoportosították a kártyákat a képességek szerint. Az alap tök natúr fallback mellett van kétféle mixed math, egy dual-issue optimalizált, illetve egy CNN. Ezek mind új kódutak, azért nem voltak eddig benne az FSR 4-ben a CNN-en kívül, mert meg kellett írni őket. Így viszont már nem kell az FSR 3-at is implementálni külön egy játékba.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
De. Az újítás lényege, hogy elég ezt implementálni, és többet nem is kell, mivel az FSR 4 így implementálva már nem csak RDNA 4-en működik, hanem shader modell 6.2-es GPU-n és felette. És végül négynél több kódút lett.
A mostani modellben több FSR-t kell implementálni, egy FSR 4-et és egy FSR 3-at minimum, mert az FSR 4-nek nem volt fallbackje, de az új rendszerrel már elég csak az FSR 4-et.
Ez pont úgy működik, ahogy az XeSS. Van a specifikus kódút, és pár szabványos.
-
S_x96x_S
addikt
> Csak azért írtam, mert tudjuk, hogy a Gaming bevétel növekedésben
> a konzol GPU része biztosan nagyon kevés és nem e miatt lett a növekedés.
nehéz megbecsülni az arányokat ,
de emlitik az okokat:"Driven by record client CPU sales and
strong demand for our Radeon GPUs and console gaming products"
( slide - bal alsó sarokból másolva )
Viszont az összes bevétel-növekedésnél a semi-custom-ot emelik ki.
( ami nem csak gaming konzol lehet )"Significant Y/Y revenue growth driven by record sales of Ryzen
EPYC processors, and higher semi-custom revenue"
itt el lehet érni a beszámoló prezentációját
https://ir.amd.com/financial-information/financial-results -
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen. Mindegyik olyan konzol, amiben az AMD van, a generációja végét járja. Ilyenkor már az AMD sem számol olyan eladásokkal és pénzzel, mint amikor kezdték. De ez normális. Most a Gaming az főleg gaming GPU.
A jövőben lesz nehezebb, mert lesz a semi-custom, abból az Xbox dizájnok, amik mennyiségben nagyon-nagyok lesznek, mert az Xbox dizájnok a PC-t célozzák, és csak úgy kapnak Xbox plecsnit a PC-s gyártók, ha Xbox dizájnokat használnak. És ezeket egészíti még ki a PC GPU.
-
gejala
őstag
PS5 közel volt az akkor két éves 2080-hoz, az teljesen rendben volt.
Az meg oké, hogy a mostani állapotokhoz jó lesz a PS6, de addigra nem UE5-el kell majd megbirkóznia, hanem UE6-al. Plusz olyan látvány lesz az elvárás, amire a PS5 nem képes, különben ki venné meg.
Vagy itt már arra játszik a Sony, hogy kihozzák nyitócímnek Bloodborne meg Uncharted Trilogy Remastert, aztán két év múlva jöhet egy felturbózott GTA 6 meg Last of Us és akkor jó is lesz az úgy?
-
Alogonomus
őstag
Venni vették az RX 7000-es szériát, azért is volt kénytelen az Nvidia behozni a Super szériát 10-25%-kal kedvezőbb ár-érték arányúként.
Az másik kérdés, hogy az előző generáció során prebuilt gépeket túlnyomó részben csak RTX 4000-es kártyával lehetett megvenni, így az RX 7000-es kártyák csak a kicsi DIY szektorban tudták kamatoztatni a sikerességüket.
Azért is volt nagy gond az Nvidia számára az RTX 5000-es kártyák év eleji jelentős gyártási megakadása, mert így valószínűleg már egyre több prebuilt gépbe is RX 9000-es kártyát szereltek, hogy a gép valahogy készre szerelhető legyen. -
S_x96x_S
addikt
> 16 napja bele van rakva a Cyberpunk 2077-be az FSR4

> Az AMD nem képes kiadni egy drivert,
talán most.
"Cyberpunk 2077 Finally Adds Support For AMD FSR 4, Available Now With Adrenalin 25.8.1 GPU Drivers"New Game Support
- Mafia: The Old Country
- Mecha BREAK
- WUCHANG: Fallen Feathers
- Valorant (Unreal Engine 5 release)
- Battlefield 6 Open Beta
New Game Support for AMD FidelityFX Super Resolution 4 (FSR 4)
- Cyberpunk 2077
- WUCHANG: Fallen Feathers
- Mafia: The Old Country
- Arena Breakout: Infinite
- Game of Thrones: Kingsroad
- Wreckfest 2
- Lies of PNew Game Support
- The Alters
- F1 25
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3904, 100% Akksi
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i5-6G I 8GB I 512SSD I 14" FHD Touch I HDMI I W11 I CAM I Garancia
- 152 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-12450H, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Csak most mindenre (CPU n kívül talán) rakunk elég sokat a ramok miatt
, órákig lehetne sorolni a játék hibát minden területen.