- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Leon77
őstag
válasz
pipo112 #10698 üzenetére
Úgy tűnik, azóta teszteltem folyamatosan és 3.9-felett 1,4 volt felett is hibázott, most úgy néz ki, hogy 3,85 a plafon. Mindez 1,4 volttal. Hűteni tudom, várok új biost, de amúgy nagyon meg vagyok vele elégedve. Elképesztően teljesít.
Az enyém nem szerette a corsair ramokat ezért g.skill trident z-re cseréltem, így már oké.
-
R3laX
addikt
válasz
pengwin #10697 üzenetére
Persze értem, én is azért kis túlzással írtam, h 5 fok különbség, de egyébként tényleg jó lett a gyári hűtő. Ezeken a cuccokon az odafigyelés már nem segített volna. Itt-ott kopás, kis horpadás, oxidálódott már a ház kb
. Én is mindig használtan rakosgattam össze a gépet. Beszámít/elad, rádob egy 20-ast, jöhet a jobb stbstb. Most is eladtam az rx 480-at, meg az ivy 3770k rendszert, és lett ez. Közben visszaszereztem egy ugyanilyen Msi kártyát
.
-
pipo112
őstag
válasz
Leon77 #10682 üzenetére
hi
nagyon sok függ a proci imc-jétől !! sajnos ez a rizsánál se lett teljesen jó amd is tudja hogy ezen még csiszolniuk kell valószínű rizsa 2 -nél ez majd már csiszolva lesz és erősebb imc-vel fognak jönni.
ezt a jelenséget már több fórumon is beszélték hogy x ghz-en stabil a ram oc meg minden de ha csak 100mhz-vel is emel a procin már nem tudja ugyanazon a mhz-en hajtani a ramokat és itt jön képbe az ,hogy it már bele szol a proci imcje ami nem bírja a ramot is akkora mhz-en pörgetni -
pengwin
addikt
Nem 5 fokot lehet egy ilyennel sem nyerni, teljesen korrekt kis hűtő.
Mondjuk az enyémnek még semmi baja nem volt, szóval tényleg csak az egyéni hülyeség hajtja az upgrade-vágyam. A tisztaság és állapot meg szerintem kicsit odafigyelés kérdése is...Én eddig egyetemistaként használtpiacról építettem-fejlesztettem a gépemet, így rögtön vettem egy jó ár-érték arányú hűtőt, hogy vehessek OEM CPU-t is.
Most, hogy már dolgozok belefért az új Ryzen konfig a büdzsébe, és a hűtő nem volt szempont a spájzban lévő DeepCool miatt, szóval nem rossz, ha van egy univerzális hűtője az embernek.(#10696) scomcomputer
Ne várj, bökd ki, hadd segítsünk! -
ScomComputer
veterán
Hali lenne 1gy kérdésem....de még várok....
-
Lendova
őstag
Mennyire bírják a tuningot a kissebb órajelű Ryzenek? Gondolok itt arra, hogy mennyire lehet a nem X-es verziókat az X-es órajelre húzni vagy valamivel fölé.
-
R3laX
addikt
válasz
pengwin #10685 üzenetére
Aha, én szerettem volna már egy szép új tiszta gépet építeni. Elegem lett a zörgő 2008-as cm690 házból, amiben már a második konfig porosodott ventikkel meg a matternhorn rev b-vel. El is passzoltam a nikkelezett hűtőt, már csupa folt volt szerencsétlen
, pedig lett vna hozzá am4 kit. Jó ez így most, szép tiszta új minden
. Ha lesz egy kis megmaradt lóvé megint, kap egy frankó hűtőt a rendszer.
Szerk.: jó, előrelépés, de most hogy 72 fokon megy húzva, vagy 77, sztem már mind1... legyen akkor 65!
-
pengwin
addikt
válasz
Leon77 #10682 üzenetére
A Prime X370 Pro elvileg 3200MHz-ig támogatja a memória túlhajtást, de nem tudom, hogy ez okozhat-e ekkora galibát.
Memória időzítéseket próbáltad emelni a tuninghoz?
(#10683) R3laX
Tulajdonképpen ez is egy érv, de nekem kéznél volt a DeepCool Gammaxx 300-am, ami alapból jó volt AM4-re.
A csatos AM3+ rögzítést ugyanis fel lehet gond nélkül AM4-re is. Szóval nézd meg, hogy a kinézett hűtődnek ilyen-e az AM3+-os rögzítése, mert lehet nem kell extra rögzítő... bár ilyen hatalmas 800g feletti csodákhoz csavarozós felfogatás kéne járjon.Egyébként ez a "15-20 ezer egy olyan hútő, ami tényleg előrelépés" meg... hát, szerintem elég nagy csacskaság, de még nem láttam az új AMD-s gyári hűtőt testközelből.
Intel gyári hűtés helyett már az ilyen Gammaxx 300-szerű 5-7 ezres kínai matricázott csodák is sokkal jobbak.
Nem mondom, én most egy Noctua C14-be vagyok beleszerelmesedve, csak nehéz megindokolni az agyamnak, hogy minek nekem ilyen extra hűtő... -
arnoldito
senior tag
-
R3laX
addikt
válasz
pengwin #10679 üzenetére
1600-nál vond le még a hűtő árát, 1600x-nél pedig rakd rá és máris máshogy áll a dolog. Nekem a hűtő teljesen jól jött, mivel hirtelen nem akartam még a hűtőre egy +15-20 ezret költeni(egy olyan hűtő ára kb, ami tényleg megéri az árát és nem csak egy kicsivel jobb mint a gyári). A proci pedig most is 80 fok alatt marad 3.8-on, még a legagresszívebb gémben is(28 fokos szobában
). Még a fractal design celsius s36-ot nézegetem, de sztem marad a költséghatékonyabb
fehér Phanteks PH-TC12DX, csak ehhez lefogató is kéne. Most rákattantam a phanteksre a ház miatt
-
Leon77
őstag
Új ramjaim vannak, G.skill 3200-asok. A következőre van ötletetek? 3.8ghz minden szuper, megy 3200-on xmp2 profillal. 3,9 en boot loop és nem indul. Socot emeltem, ram feszt is, állítottam llc-t, de semmi sem változott. Vajon mi lehet a bibi? Oké, nem tragédia 3,8-on használni a rendszert, de na...
-
pengwin
addikt
válasz
pitiless #10676 üzenetére
Én is ugyanígy gondolkodtam, csak nálam 1600X lett így a választott az 1600 helyett.
Meg ahol értékelhetően olcsóbb volt a sima 1600 (65 ezer HUF, kb. -8000 az 1600X-hez képest), ott nem volt készleten. Ahol meg volt készleten, ott már csak ~4 ezer HUF különbség volt az 1600X-hez képest. Szóval jött a nagyobb CPU, nem bántam meg. -
Sir81
aktív tag
Olvasgattam hogy a g.Skill rgb ramokkal probléma van ryzen alaplapokon.
Valaki tud ilyet tapasztalatból? -
zzola
titán
Ryzen kompatibilis ADATA modulok.
-
pengwin
addikt
válasz
GFerr56 #10668 üzenetére
Ne irogassunk butaságokat!
A különbség az alapbeállításokban van, és alapbeállításon jóval gyorsabb az 1700X az 1700-nál.Hiába zármentes minden Ryzen, a legtöbben nem fognak tuningolni. Nekik lehet jó választás az 1700X, elvégre ott a gyártó garantálja a jobb teljesítményt.
Tuningra semmi garancia sincs, szóval sok embernél már emiatt kiesik.(#10670) Torry
Én valami top-flow (az alplap felé fújó ventilátoros) hűtőt ajánlanék, mert az hűti az alaplapod alkatrészeit is (pl. tápáramkör, m.2 SSD, RAM-ok). -
Torry
addikt
válasz
Omli85 #10669 üzenetére
Havert ismerve egyébkétn kb 25 fok van folyamatosan, ház pedig rendben lesz ilyen szempontból.
Marad akkor az 1700, hűtőt majd akkor meglátjuk. Van esetleg valami ajánlás hűtőre?
Asus X370 Pro-val nem nyúlok mellé igaz? Későbbi Ryzen támogatást mennyire veheti komolyan AMD?
Memóriánál frekvencia vagy az időzítést szereti jobban a Ryzen?
-
Omli85
őstag
Jól tudtad semmi egyéb más különbség nincs köztük. Memória támogatás alaplap/bios kérdése az összes Ryzen ugyanaz ezen a téren. OC-ban kb ugyanott a vége minden modellnek így ár teljesítmény arányban az 1700 a jobb választás. Gyári hűtővel felhasználástól függően elég lehet a gyári hűtő is egy jól szellőző házban de intenzívebb feladatoknál ahol dolgozik minden mag minden szál 3.9GHz körüli órajelre már sanszosan kevés lesz a gyári hűtő. Kivéve ha mondjuk klíma és 25 fok van a szobába
.
-
GFerr56
aktív tag
Hay!
Itt rebesgették, de...szóval elgondolkodtam, ha ugyanazt tulajdonképpen ki lehet hozni a két prociból, akkor egy kapitalista miért kér többet (még hűtő nélkül is...), öngólt rúgva magának? AMD most meg különösen nem tehetné ezt meg...
Egyébként azok a jelenségek, amiket itt leírnak (boot loop, fagyás, stb...) számomra ismeretlenek (le is kopogom), régebbi Corsair memóriákkal sem volt-csak órajel- probléma. Valami ezek szerint nem stimmel?! Csak a proci lehet, mert alaplap semmibe vett MSI...Üdv
-
törölt tag
válasz
360xbox360 #10662 üzenetére
Lecseréltem a gyárit, pedig sok helyről hallottam, hogy jó rá. Nálam nem volt az, a dióda hőfok rapszódikusan skálázódott közben a lapka értéke stagnált. A gyári PWMs ezen túl jól működött, de melegedett. Az új hűtő egy szintre emelte a dióda és a felületi hőt viszont most CPU fan errort dobál, attól függetlenül, hogy működik.
-
GFerr56
aktív tag
Hay!
A lényeg a két proci között nem is az órajel "vége", hanem az egyéb dolgok (esetleges RAM kezelés stb...az enyém 3600-3700-nál tökéletesen dolgozik, nincs igazán jelentős eltérés a húzott értékektől-kivéve hőfokok).
Egyébként:
https://prohardver.hu/teszt/ryzen_megateszt/bevezeto.htmlÜdv
-
Torry
addikt
Sziasztok!
Azt már sikerült eldöntenem, hogy Ryzen lesz és nem 7700k.
Egész sokat olvasgattam és végül Asus X370 Pro mellett döntenék, hacsak valaki el nem tántorít és hasonoló árkategóriában tud jobbat.
1700x és 1700 között végül az 1700-as Ryzent gondoltam bele, főleg a saját hűtője miatt.
Kérdés inkább az, hogy elbírja-e tuningot? 3.9-ig ha szerencsém van, azért szeretném feltornászni. Overclock.net-es táblázat alapján nagyon együtt mozog a tuning potenciál az 1700 és 1700x között.Ramokból 3200-t gondoltam kompatibilitási lista alapján. 3000-es ramokkal sok teljesítményt veszítenék ha esetleg nem találok azonnal 3200-t?
Köszi!
-
pengwin
addikt
válasz
oravecz56 #10642 üzenetére
Majd szépen elkezdem kikísérletezni, hogy mekkora órajelen tudom őket járatni így két modullal.
Lehetett volna 4db-ot is venni, mert nagyon jutányos áron jutottam hozzájuk, de megálljt parancsoltam az ápgrédítisznek... pedig milyen jó kis RAMdisk lehetett volna belőlük!
Bár egy kisebb szerintem bele fog férni a 32GB-ba is. -
törölt tag
válasz
#95462144 #10659 üzenetére
fordulatszámot írtam, te viszont hőfokról beszélsz.
itt egy kép:
szóval arra gondolnék, hogy egy alapból alacsony fordulatszámú ventilátor szabályozva (pl: 5 V) elérheti azt a küszöböt, amiért már reklamálna az uefi/bios. ezért állítottam nagyon alacsony értékre, hogy ezt kivédjem. alapvetően ezt azért találták ki, hogy ha meghalna a venti vagy véletlenül nem kerül bekötésre, akkor védje a gépet. -
törölt tag
Sziasztok.
Van esetleg valakinek abban tapasztalata, hogy egy MSI b350 deszkánál mennyire gyakori eset esetleg valakinek van e tapasztalata a CPU fannal kapcsolatban, ha PWM-re van állítva a Bios hibát dob, de megy a hűtő ettőf függetlenül. DC-re állítva a jelenség megszűnik. Sanszos egy bios hiba én arra gyanakszom. Ötletek?
-
Omli85
őstag
válasz
likeaRAINBOW #10652 üzenetére
Hát mint írtam AMD által javasolt az 1.1 nyugodtan 1.2v már használat függő de annyira bátran azt nem javasolták inkább ilyen elméleti maxnak mondták ha jól emlékszem. Igazából tapasztalat azt mutatja többnyire az 1.1v elég ha azzal sem oké akkor afelett sem valószínű, hogy csoda történne. Esetleg érdemes csekkolni 1.1v-vel és LLC beállításokkal mert lehet elég lenne az 1.1 is csak aládroppol.
-
GFerr56
aktív tag
válasz
balage1989 #10653 üzenetére
Hay!
Azért gyakorlatilag nem egészen ua (nekem csak gagyi MSI van). Minden auto-ennyit tudok mondani-, bár egy apró változást észrevettem RYZEN MASTER-ben, hogy azt a VSoC-t vagy mit átállította 1.1-re (régebben 0.95 volt), mondjuk ezt visszavettem kerek 1.0-ra, így is megy.
ÜdvJa, + XMP 2-vel:egyszer-kétszer újraindult (memory try it), aztán azóta így működik...
-
GFerr56
aktív tag
válasz
Molyzsa #10650 üzenetére
Hay!
Khmm...szóval, mivel nem vagyok híve a magasabbra húzásnak (és úgy tapasztaltam, hogy a maxon garantált értékek alatt kb. egy fokozattal megy mind), ezért olyat intéztünk, aminél ez az alacsonyabb (PL. XMP 1...) érték belefér az új BIOS által lehetővé tett max. 4000 MHz-be...
Üdv
-
GFerr56
aktív tag
válasz
Leon77 #10645 üzenetére
Hali!
Kösz, én is csak azért írtam így, hogy ha valaki tényleg tervez, nehogy azért a pár napért bukjon...nem írtam árat, semmit, majd aprón.
Egyébként XMP2 profillal megy a specifikációkban írt értékekkel, 3200 MHz 14-14-14-34 1T (asszem), nem próbáltam magasabb frekvencián, azért intéztünk más modulokat.Üdv
Ja, és "alapon" 2400 MHz-en indul.
-
GFerr56
aktív tag
Hali!
Látom, sokszor felvetődik a RAM kérdés. Ez most annak lehet fontos, aki mostanában tervez memóriát venni. Nos, az élet úgy hozta (és haver), hogy a napokban érkezik egy újabb szettem (nagyker ár, még így is húzós, de most megengedhetem magamnak...). A lényeg az, hogy tesztelni fogom (nyilván) az új szerzeményt- és amennyiben beválik-, jövő héttől (természetesen apróra felrakom) eladóvá válik egy G.Skill FlareX 3200/14 2X8 GB Kit. Ez, ha nem megy névlegesen, akkor nem a memóriával van bibi...
Továbbiak privátban.Üdv
-
-
Simi37
őstag
Köszi a válaszokat
Nekem a 700as FSP-men nincs csak 1db 4+4 de egyelőre ez nem égető probléma. Viszont akkor valamikor egy tápcsere is befigyel majd ezek szerint...
-
törölt tag
-
Simi37
őstag
Sziasztok!
Kezem közé akadt egy ryzen 7 1700x és a crosshair vi lappal szemezek, de vmi nem áll össze. 8+4pin van procihoz (nekem ez számíthat, mert lehet kap nitrót valamikor) azt a plusz 4pint mivel tápolom oda? molex cpu4pin átalakító létezik?
-
pengwin
addikt
Tegnap este végre beüzemeltem az új gépet!
ASRock AB350M Pro4 + Ryzen 5 1600X, és a lényeg: 2db Ballistix Sport LT Gray 16GB DDR4-2400(BLS16G4D240FSB)
A RAM-ok nem szerepeltek az alaplap QVL-listáján (alig pár Crucial modul volt rajta), mégis problémamentesen indult a gépezet, be is lőtte a gyári 2400MHz-re a memória órajelét.
További érdekesség, hogy csak visszadugtam a lapra az előző konfigból megmaradt HDD-t és SSD-t. És az openSUSE pöccre indult is róla! Újratelepítés és egyebek nélkül, minden megy, ahogy kell, pedig egy teljesen más gépre lett eredetileg telepítve a rendszer.
-
Madmax81
aktív tag
Ez majd választ ad a kérdésedre
-
-
Sir81
aktív tag
Immár utoljára kérek tanácsot ígérem, de tényleg nem könnyű választani a mostani helyzetben...
Sokat törtem a fejemet, hogy melyik lapot vegyem, de ahogy elnéztem a 7-8e forint különbözetet nem éri meg a az asus prime x370 pro szemben az msi b350 gaming pro carbon-al. Ezt főleg a memória kompatibilitás táblázatok után merem mondani, de nyugodtan cáfoljatok meg.
Ahogy néztem a 3200-as g.skill memóriák az msi lapja alatt duruzsolnak.
Ezt a kettő néztem ki, kérlek segítsetek, hogy valóban jó választás-e a ryzen 1600-hoz az msi lap és persze valamelyik g.skill memória. Nagyon szépen köszönöm! -
-KP-
addikt
Végre van időm összerakni a gépet (ryzen 5 1400, b350 prime plus). Windows 7 felejtős már? Kötelező a win10?
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
Walter_White #10616 üzenetére
Köszi!
Nekem is így volt beállítva, de sajnos ekkor sem volt jó.
Remélem egy lapcsere megoldja és nem a proci okozza a problémát! Nem akarok még azzal is szívni! -
Walter_White
senior tag
Igen igen, de nem rögtön ugrok bele, a memóriakérdést jobban átjárom
-
apa111
aktív tag
válasz
Walter_White #10616 üzenetére
Szia!
Látom meg tetted az első lépést ,a nagyobbra váltáshoz.Majd ha meg lesz az új,vagy ide, de ha nem lehet ,akkor privátba küldjél képeket ,ha kérhetném.
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
Molyzsa #10603 üzenetére
Az összes biosnál csinálta, procim nincs másik, de memóriát tudok cserélni a gyerek gépéből, este ki is próbálom, ha lesz időm. Hát igen pont azért vettem szinte a legjobb vrm-es lapot, mert hosszútávra terveztem vele, minél biztonságosabb hőfokok mellett, ennyi pénzért elvárná az ember, hogy rendesen működjön!
-
Omli85
őstag
válasz
likeaRAINBOW #10607 üzenetére
Azért csak nagyon óvatosan. AMD jelezte anno memória stabilitásra 0-24-es üzemre mehet az 1.1v max 1.2v de azt már huzamosabb ideig nem ajánlják pláne nem mindennapos használatra 1.2v felett viszont nagyon nem ajánlott. Milyen felindulásból bátorodtál fel ennyire, hogy így felcsavartad ?
-
-
Molyzsa
aktív tag
Én nem panaszkodom.
A profilomban látható konfig most olyan szépen muzsikál, hogy öröm nézni.
Semmi fagyás, semmi rendellenesség induláskor. Gyors POST idő.Korábban már írtam, hogy a komponensek megválasztása sajnos kulcsfontosságú.
Valószínű, ha meghajtanám a gépet akkor még elő jönnének nálam is problémák, de én úgy gondolkodok, hogy majd akkor húzom, ha az alap már kevés lesz. Addig meg csak megoldódnak a mostani gondok.
-
likeaRAINBOW
senior tag
válasz
likeaRAINBOW #10607 üzenetére
Ahogy olvasom, ez már sok a SoC-nak, AIDA mérésből is látszik, zsákutca
-
likeaRAINBOW
senior tag
Úgy tűnik, hogy a SoC Voltage lesz a titok nyitja, most elég jól feltoltam, HWinfo szerint 1.69V most, persze BIOS-ban többet állítottam be. Egyelőre úgy néz ki, hogy hideg indítás is tetszik neki, meglátjuk.
Ki milyen időzítéseket használ Corsair 2*8GB 3000mhz-es LPX kithez?
-
wsanyi
aktív tag
-
zzola
titán
válasz
Molyzsa #10603 üzenetére
Ezeken a lapokon meg drivereken van még mit csiszolni. Én már el is felejtettem, hogy mit jelent a szívás! Intel konfiggal minden ment pöpecül, most meg szívok gyakorlatilag azóta, hogy összeszereltem a gépet! Napi fagyások, restart utáni felbontás elállítódik magától ect. Még béta teszternek érzem magamat őszintén szólva!
-
Molyzsa
aktív tag
válasz
Lukitomi #10599 üzenetére
Korábbi BIOS-ok esetén vajon csinálta?
Jó lenne ha lenne másik proci amivel meg lehetne nézni mit csinál. Esetleg másik RAM.Egyébként véleményem szerint ha nincs húzva a gép akkor ezeket a kilengéseket tudnia kell kezelnie a lapnak.
Húzásnál már azért kemény... ugyanis nem véletlen vesz az ember 370-es lapot... -
zzola
titán
válasz
likeaRAINBOW #10598 üzenetére
A 2133 ne zavarjon meg, az nem a Ryzen processzorokra vonatkozik!
(#10600) FollowTheORI
Visszavettem a modulokat 2400-ra illetrve az EPU-t bekapcsoltam a biosban, így első próbálkozás után 3-5%-ot ugrál csak a bus speed.
Az én friss renszeremben már nincsen Ryzen energia séma...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
FollowTheORI #10600 üzenetére
Windows-ba is van ilyen energiagazdalkodasi cucc buszokra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Elemlámpa, zseblámpa
- Hyundai, Kia topik
- OLED TV topic
- iPhone topik
- Le Mans Ultimate
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged