- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
oravecz56
aktív tag
Engem szintén érdekelne ki az a droid.
-
HavocS
senior tag
válasz
SECTORnooB #8887 üzenetére
Vagy adj még egy fokozattal több feszkót, vagy használd ki a Ryzennek azon jó kis lehetőségét, hogy 25 MHz-es lépésekben tudsz szorzót állítani. Nekem 3700-on megy, 3725-ön már fagy
77 fokos prime ne zavarjon, ha csak játszani fogsz vele, az életben nem fogsz 12 szálas 100% terhelést látni.
-
Cathulhu
addikt
Ez itt nagyon off, de tudom, hogy van néhány ember (khm, tudjuk kire gondolok) akik előszeretettel böngészik ezt a topicot, hogy az összes apró cseprő hibát aztán széthurcolják az AMD-s hírekhez, mint a véres kardot. Szóval akkor olvassanak csak ilyeneket is.
-
oravecz56
aktív tag
válasz
Szia
(3.7ghz-en primbe 1.225 vcore mellet ahogy megpendítette a 12 szálat 100% már dobta is el magát)írod.
Bios-ban
OC/Digitál Power-ben
CLC1 /CNBL 1 és alatta a 3 harmadikat engedéljezdTeszt alatt 1.224 v 55-60fok ebben a melegben.Fogja birni a 3.7GHz-et R mester 1.193v-ra van állitva
-
válasz
Ha csak a z a cél, hogy menjen rendesen, de ne fűtsön, és ne b@sztassa a vcore-t az alaplap, akkor kapcsold ki a Core Performance Boost-ot, leánykori nevén XFR-t. Amióta ezt megtettem, sokkal egyenletesebb a vcore, és kzel sem melegszik úgy a processzor idle alatt, mint előtte. A részterhelés és a full terhelés más tészta, ott bekapcsolt XFR-rel is rendben voltak a hőfokok és a vcore is.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
SECTORnooB #8886 üzenetére
3.7ghzn primbe 1.225 vcore mellet ahogy megpendítette a 12 szálat 100% már dobta is el magát
-
HavocS
senior tag
válasz
SECTORnooB #8884 üzenetére
Az normális, vcoret csak auton szabályozza vissza, viszont cserébe felmegy akár 1.4-ig is. Kb 2 hete posztoltam, 3.2@auto-n 11W-tal magasabb fogyasztást mértem 1080p60 youtube videó lejátszása közben mint 3.7@1.225-ön. Vastagon megéri.
-
HavocS
senior tag
válasz
SECTORnooB #8882 üzenetére
50%-ra veszi vissza max, az energiagazdálgosánál tudod beállítani windowsban a "minimális processzorteljesítmény" alatt.
Refhűtő nagyjából 1.35V/3.8-3.9GHz-ig elég, de itt már 70-75 fok lesz. -
SECTORnooB
addikt
hol kell beállítani hogy idle állapotba meddig vegye vissza a feszt?
-
törölt tag
válasz
SECTORnooB #8879 üzenetére
Este fél tizenegyig.
-
MiklosSaS
nagyúr
Rendes vizel (EK blokk, D5 pumpa, tripla radi) mennyi a max fesz ami utan meg nem kohog a rizsa?
-
ITX alaplap, én már megrendeltem, most jön a tűkön ülős rész...
-
HavocS
senior tag
válasz
SECTORnooB #8873 üzenetére
3.6 GHz-et 1.23V-on elkezdheted. Nekem 3.7 megy 1.225-ön, 3.8 1.3375-ön.
-
SECTORnooB
addikt
sziasztok! 1600 os rizsával mekkora vcore ról érdemes elkezdeni lépkedni felfele? és mekkora frekivel próbáljam elöször?
-
HavocS
senior tag
Korai volt az öröm.
Mindent pontosan úgy állítottam be ahogy a képeiden van az optimized defaultsról, de előtte kézzel beállítottam az 1.35V-ot még 2133-on, rebootoltam, és úgy indult. Azután hogy írtam, reboot, és instant bootloop. Könyörtelenül. Kizárólag akkor bootol 2933-on, ha előtte elindítom 2133-on, 1.35V-on. Akkor is ha kézzel adom meg, akkor is ha Auto-n van. -
Crytek
nagyúr
Laptopokba szánt verzióról lehet tudni valamit mikor jön?
-
Molyzsa
aktív tag
Úgy látom ez a teszt progi erősen böngésző függő, így az összehasonlítás szerintem nem mérvadó.
A win10-es EDGE böngésző csinált 326 pontot a chrome meg 825-öt az alap 3,2 proci sebességen.Más téma:
Hétvégén nem voltunk itthon, úgyhogy volt ideje pihenni a gépnek. Most Hidegindításra megint pöccre indult.
Eddig nyerő a CL18-as RAM beállítás.
De azért kinéztem már egy RAM-ot, ha továbbra is bizonytalankodna. -
sutyi^
senior tag
válasz
ClarkJohns #8865 üzenetére
Szerintem ne fáraszd magad, RealBench-et mikor frissítették utoljára?
-
ClarkJohns
újonc
Ütközött valaki problémákba a realbench használatával?
Ryzen masterből beállított oc stabilitását akartam tesztelni vele, de eddig minden beállítás mellett hibával zárulnak a tesztek. 1.3625 voltig toltam fel a vcore-t 3.8 ghz-es órajelhez (1600x), ott is hibát dob. Ezek után újraindítottam a gépet és megpróbáltam a tesztet lefuttatni oc, ryzen master nélkül, de az alapbeállítások mellett is hibát ír ki mindegyik tesztre. Van ötletetek, hogy ez mitől lehet? -
ClarkJohns
újonc
Sajnos nekem -0.05-től +0.03 voltig állítva a vcore-t mindenhol 1.38 volton, vagy afölött van a valódi feszültség, ez nem tűnik korrektnek. Megpróbálkozom inkább én is a ryzen masterrel. Ezt akkor nem kell megnyitva hagyni, a benne megadott értékek a program bezárása után is megmaradnak?
Az alaplap F5 biossal jött, a gép összerakása után rögtön frissítettem F6-ra, csak másnapra pont meg is lett a végleges F7.
A ramnál majdnem ugyanezeket az időzítéseket használom én is 2666 mellett, 16-16-16-16-36. Nekem ver 3.32 van a modulokon. -
R3laX
addikt
Heló!
Vki nem tud egy magyar nyelvű jó PState leírást Asrock X370 Killer laphoz? Gondolom majdnem mindegy milyen Asrock, csak tudja a PState-et.
-
Oliverda
titán
válasz
pitiless #8854 üzenetére
Pedig abban is benne van legalább három éve.
-
HavocS
senior tag
Neki F7a van, nekem végleges F7. Egyébként memória kezelés szempontból nem változott semmi. A feszültségek jóval alacsonyabbak nálam, lehet ez a gond.
-
Molyzsa
aktív tag
Ha tényleg pont ugyan olyan ramod és lapod van mint HavocS kollegának, akkor mi lenne ha lementenéd a biost és ő azzal a verzióval frissítené a biost?
A beállítások ilyenkor átmennek nem?Annyi hogy a procit esetleg addig vissza lehetne tenni auto-ra. De úgy látom az is ugyan az.
-
HavocS
senior tag
-
sb
veterán
Na még egyszer:
Sziasztok!
Régen jártam erre, milyen fejlemények vannak? Ami konkrétan érdekelne:
- Régebbi tesztekben NVMe 4k r/w-ben eléggé gyengék voltak az AM4 lapok, ebben történt esetleg vmi előrelépés? Mondjuk ez annyira nem gáz, csak érdekel...
- Energiagazdálkodás megy normálisan vagy vannak még anomáliák? Láttam, hogy talán a ryzen profile se mindig vesz vissza órajelet/feszt, vannak ütemes "felpörgések", core parking? Teljesítmény oldalon, high perf profil/hpet vacakolás kell még?
- Win ütemezővel lett valami?
Visszaolvasgattam, de nem volt egyértelmű minden. Azt láttam, hogy a ram frekik egész jól megindultak mindenkinél.Bónusz kérdésem:
Olcsóbb B350 lapokkal mennyire megy a ram/tuning? Nincsenek nagy elképzeléseim, ami kényelmesen menne, mondjuk 3.7-3.8GHz, ram 2666. Talán indulásnak 1400/1500X vagy/később 1600.
Azt láttam, hogy van lap - talán Asrock - ami 65W-ig támogat csak procit, erre úgy látom azért figyelni kell, mennyire van kiherélve. -
HavocS
senior tag
Japp, dettó ugyanígy néz ki.
Tegnap frissítettem F7b-ről F7-re, előtte volt load defaults, reboot után egyetlen dolgot csináltam: XMP Profile 1-et beállítottam, semmi mást. Bootloop. Vagyis, ez most érdekes volt, mert először csippant egyet mintha bootolna, meg is örültem, majd utána jött a 3 rövid, de úgy, hogy 3 újraindulás után se állt vissza alapra, nyomnom kellett egy CMOS cleart.
Neked csak az XMP profil van bent, vagy XMP+manuális időzítések? Gondolom manuális, ha CL15 a RAM.megtennéd hogy feldobsz egy komplett AIDA reportot?
-
sutyi^
senior tag
Megnéztem neked, RAM-om ugyanaz a verzió mint a tiéd V5.30.
A két stick is ugyanott van mint nálad a két piros slotban.Azt próbáltad hogy tolsz egy load BIOS defaults-ot, elmented és újraindítod, majd rátolod az XMP profilt?
AIDA-ban nálad hogy néznek ki az időzítések? Itt:
BaseMark: 884.94 - 3.6 - 2933CL16
-
MiklosSaS
nagyúr
Akkor csondben megjegyzem hogy megvan az alaplap. Asus ROG CROSSHAIR VI HERO (WI-FI AC)
Igaz Asrock-ot valamiert jobban szerettem volna, de ezt olcsobban vettem mint a Taichit, meg mint a sima WIFI nelkuli verziot (ez volt £205.76 akciosan, a Taichi £217, a sima Hero £209.70, a Fatal1ty gaming prof. pedig £255.76).
A processzor az egy 1800X lesz ha minden rendben megyen. Ebayen vettem egy tagtol aki 2 hetet hasznalta, licit volt es kb egy 1700-as bolti araban kaptam meg. Most remelem elkuldi es nem fog vaccakolni.
-
Oliverda
titán
Az megvan, hogy az összes Ryzenben van fTPM, tehát nem szükséges TPM modult dugni alaplapra, ha a BIOS-ban ott van hozzá az aktiváló kapcsoló?
Gy.k.: TPM kell ahhoz (is), hogy Windows alatt teljes körűen lehessen használni a Bitlocker funkciót.
-
HavocS
senior tag
Apropó, puszta kíváncsiság: Basemark benchmark kinek mennyit hoz? Brutális a különbség 2133 CL16 és 2666 CL16 között, mindkettő 3.8 GHz-en, 796 és 927 pont lett.
-
HavocS
senior tag
válasz
Molyzsa #8833 üzenetére
Nézem hogy 6 (!) 1500-as xmp profil is van az AIDA szerint, a subtimingok ugyanazok, viszont CL15..CL20 között megvan mindegyik. Majd ha nagyon unatkozom megpróbálom hogy a leírt subtimingokat mind kézzel állítom be, csak már unom, hogy ehhez le kell húzni a HDD-t, mert a bootloopok miatt csak ma minimum 20x lett elindítva meg leállítva.
Azt most nézem, hogy BIOS-ban 1.35V-ot adva 1.320-1.344 között ugrál, ez nem túl biztató, mondjuk mondom, 1.4V-tal is próbáltam, +0.3 VSoC-al, ugyanúgy semmi. DDR VTT 1.023 és 1.210 között ugrál idleben is, DDR VPP 1.111 és 1.155 között, ezekre BIOS-ban nincs állítási lehetőség. CLDO_VDDP-t még nem próbáltam állítani, de egy kicsit már tényleg kezdem unni a banánt.
Molyzsa: tapasztaltam én is ilyen időzítési "fekete lyukakat". 16-14-14-36-on konkrétan picivel lassabb volt (plusz crashelt is) mint 16-15-15-36-on ahol betonstabil.
-
Molyzsa
aktív tag
válasz
Apucy01 #8832 üzenetére
Pontos típus kellene :-)
Ugyanis ha nem áll be tökéletesre a jelenlegi ram (ha időnként indítaskor leáll elindul akkor tönkre bacca a winyót..), akkor cserélem.Ezt neztem ki: HX432C16PB3K2/16, qvl-be benne van, de én már annak nem hiszek.
Ami meg a most kijött ryzen támogatott ram lista na azokból egyet lehet kapni 68 kilóért... ami már nagyon durva ár.. -
Molyzsa
aktív tag
Én most tesztelem a 4 modulos hyperx-em.
Ugyanis nekem is CL15, de csak CL16-al megy 2666-on.
CL15 csak 2400-on megy.Viszont ez a ram ugye natívan támogatja a 2666-ot, és a leírás szerint CL15 CL16 CL17 és CL18-on is támogatja ezt.
Mivel CL16-on előfordul hideg indításnál, hogy három sípolás leállás és utána simán elindul magátol normálisan, így növeltem a CL értéket.
CL17-es beállítással érdekes módon CL18-on indul. Így mondom ok legyen CL18.
Ezzel eddig elindult mindig hidegindításkor a gép faszántosul, de még nem kiabálom el, pár napot ráhagyok jelentkezik-e még a harom sípolás.Ami a legérdekesebb, hogy CL18-on nem lassult az írási olvasási sebesség, sőt még egy ici picit jobb eredmény jött ki. A késleltetés is csak 2 nanóval emelkedett.
-
HavocS
senior tag
válasz
Molyzsa #8829 üzenetére
Állítottam én már mindent. Bootloop és kész. 2666 gond nélkül megy, fölötte semmi. Úgy néz ezekből a corsair vengeance lpx-ekből minden egy lépéssel a gyári alatt megy, a 3200-as 2933-on, a 3000-es 2666-on
De egyébként 2666-on se megy CL15-ön csak CL16-on, pedig gyárilag 3000CL15...
-
HavocS
senior tag
Nyehh, Gaming3-on az F7 BIOS se hozott változást. 2933-on ugyanúgy bootloop. RAM verziója amúgy 5.30.
Az amúgy normális hogy CPUZ és az AIDA is DIMM3-DIMM4-ben látja őket? A piros slotokban vannak.
-
Crytek
nagyúr
Facebookon most láttam ,hogy kapott új patchet az új Tomb Raider és a Ryzen ~28%-al jobban teljesít benne.
-
stratova
veterán
válasz
MiklosSaS #8818 üzenetére
Bár én nem gondolkodom ATX-ben (már a házam miatt sem) az eddigi kínálatból all-rounderként Taichi a legszimpatikusabb lap, de elsősorban a BIOS-ban állítható p-state-ek miatt (ezt persze megkapta a Fatal1ty Pro. is gondolom).
Walter_White: remélhetőleg HEDT vonalon már elsőre is kevesebbet kell reszelni a biosokon, az architektúra ua. mint Summit Ridge esetében (mondjuk az infinity fabric jelenthet még egy csavart).
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Walter_White #8814 üzenetére
A TR mire kiheveri kezdeti nyavajáit lesz 6-7 hónap. Aztán ha a mainstream rizsa beválik jöhet a TR. De szerintem egyelőre a 16 szál mindenre elég.
@Pipo: hát nem. Miért a 4+2-es Asus és bem a 6+2-es Asrock?
Fene se tudja.....a C6H volna a legolcsóbb, aztán a Taichi vagy 3000-3200 HUF-al...utána pedig a Fatal1ty prof. de az drágább vagy 10K HUF-al mint a C6H.
-
nubyy
aktív tag
Nalam kicsit fura. HW info szerint belovi rendesen a feszt es az orajelet is de megsem megy jobban a cucc. BIOS-bol 3.6-ra huzva 1540 korul dobott a Cinebench, Ryzen Master 4025-on hoz kb annyit. Nyilvan nezek majd mas teszteket is, csak most igy hirtelen ennyire volt idom. Meg eleve csak 1x8GB RAM van amig ki nem cserelik a halott modult, addig nem is igazan eri meg vele foglalkozni - nem is tudom miert teszem
-
-
Apucy01
őstag
válasz
Walter_White #8814 üzenetére
A TR nek szerintem hatalmas ára lesz..
-
nubyy
aktív tag
Ryzen Mastert hasznalta v.ki OC-ra? Kivancsi voltam es raneztem, de kicsit furcsanak tunik - mintha nem menne ugy mint kissebb orajelen de BIOS-bol huzva.
-
stratova
veterán
válasz
MiklosSaS #8797 üzenetére
Don Sass, ha a mostani generációból veszel, de nem extrém OC-ra gyúrsz (subZero), akkor mindkét lapon kb. 4.0 GHz-en BanHammerFallba ütközöl s ez lehet, hogy itt sokaknak bőőőven jó, de van egy olyan érzésem, hogy neked kevés. Maradj a tollas hátsódon legalább B2-ig, letesztelik itt neked a tulajok a frissebb biosokat és utána hajrá.
-
pipo112
őstag
válasz
MiklosSaS #8797 üzenetére
asus jobb bios-okkal rendelkezik meg jobb ram qvl-el könnyebb ramot venni bele de a vrm része nem a legjobb az árát nézve
taichi: gyengébb bios kevesebb ram szerepel a qvl-ben nem a legjobb a support ,d e a vrm hűtése sokkal jobb mint asus-é
döntés rajtad áll ezekre figyelj, nézz körbe más külföldi fórumokon is .
-
stafidani
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged