- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
-
11900 - 11801
43187 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 06:01 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
GeneraL_XTX
veterán
-
messi6502
tag
-
HSM
félisten
Érdekes tesztet találtam, hőkamerás képekkel! [link]
Amin meglepődtem, hogy az Asus, bár halk volt, mégis mennyire befűtötte a házat, és mennyire forró volt a NYÁK is.
Közben arra is rjöttem, miért nem hűt a WF3 hűtés a 290-esen úgy, ahogy a mérete alapján elvárható lenne!
Itt a képen [link] is látszik, az első bordarészen, az első két venti alatt van egy hatalmas domb, ami annak a bordarésznek a GPU felett a hőleadó felületének legalább a felét kitölti!
Ekkora könnyelműséget! Nem is értem, minek az oda. A Toxic 280X-en ott pl. remek sűrű lamellák figyelnek, így már érthető számomra, miért hűt sokkal jobban, amikor alig nagyobb.(#11895) Asbee: Nem tűnik rossznak, +1 fázis, ráadásul így nagyobb felületen hűlhet. Hogy miért kellett így összezsúfolni, amikor minden irányban ott a hely a NYÁK-on, azt mondjuk nem egészen értem.

(#11897) messi6502: Aggódom... A sima Peter lehet rámenne, de a 79xx edition talpa ki van marva a 7900-as GPU-k méretére, ami nem hiszem, hogy jól érintkezne a a Hawaii GPU-val, pláne, hogy az 45 fokkal el is van forgatva a Tahiti-hez képest.

-
messi6502
tag
Valaki nem tudja, hogy az alpenföhn peter 79xx edition-t rálehet-e rakni a 290(x)-ekre valahogy? Lehet külön kapni lefogatót, vagy akár a meglévőekkel megoldható?
Nem találtam meg a 290 gpu furattávolságát, vagy ahol ábrán mutatják ott az 54mm-es furatra van megjelölve, de az van a 79xx szériának is, tehát akkor még is megoldható?
-
daveoff
veterán
-
Asbee
veterán
MSI V308-014 (nyákon ver. 2.2) 290X már módosított pcb-vel jön. Aki vízben gondolkodik és MSI-ben, figyeljen rá.

-
Tomdriver
őstag
Jaja, köszi a vigaszt, persze nem szomorkodom, csak látva Malibutomi eredményeit - szóval az lenne az etalon nekem.

13.12-est használok én is, teljesen friss win 7-el. Valójában ez az IDLE érték aggaszt a legjobban, hogy nem e hardver (vagyis kari) hiba, de végül is miért lenne az - a hozzá nemértésemet reklámozom megint.

Persze örülök a villámnak, jó kis kari ez, és semmi nem lehet tökéletes, főleg a driverek nem, sajna.
HSM: Ok, értem, akkor neki itt a vége - végül is megnyugtattál, köszi.

-
HSM
félisten
Sajnos a GPU bármilyen %-ú is legyen, egy ponton elfárad, és hibázni kezd, amin plusszfesszel is kevéssé lehet orvosolni. Halkan megjegyzem, az előd Tahiti-nél is 1200Mhz körül volt a legtöbb GPU vége, a max 1,3V mellett, de többel se nagyon mentek volna efölött.
Melegedés nem csoda, hogy nincs olyan brutális nagy hűtéssel, és két 290-eshez is elég VRM kapacitással.

Ahogy írtam is, a tuningpotenciálra nem igazán lehet az ASIC-ból következtetni.
-
Gilthanas
aktív tag
Melyik drivert használod? 13.12 -est vagy az új 14.4 est?
Én 13.12-zöm amíg nem lesz a ventiforgás javítva.Azt azért kalkuláld bele, hogy a REF gpu-k gyári 1000 mhz-es órajelétől a miénk alapból 80 mhzel magasabb ami 1080 mhz és ezt 1175 re felvinni az majdnem plusz 100 mhz még ... az nem kevés öregem
A gyárihoz képest 170 Mhz ed van
Ráadásul csendesen és hűvösen
Win-win.Én már ennek az 1150/1500 nak is örülök
Illetve annak, hogy egy ilyen jó videókártyám van. Nehogy itt elszomorkodjál egy lightinggal, mert "Meg leszel villámcsapva--Thunder!" 
-
Tomdriver
őstag
..akkor lehet az én Asic értékem alacsony..
Vagyis pont a határon van, de nem is értem a karim "viselkedését", semmi standard nincs benne a többiekéhez képest. Illetve csak 1175-ig, ott stabil.
De ment már 1225-öt is benchmark alatt, 1.31 V körül volt az átlag fesz, nem melegedett és szerintem menne többet is, de +200mVnál többet nem tudok neki adni. Na meg 1200-tól jelentkezik ez a GPU beragadás, nem áll vissza IDLE értékre és a teszt lefutása után a fesz. is felmegy 1.375-re és ott bentragad, csak win. újraindítás segít.
Ilyent még itt szerintem senki nem tapasztalt, vagy ha mégis, valamitől abbahagyta (daveoff-nál azt hiszem)Úgyhogy most kicsit belefáradtam a tuningba, sajna nincs sikerélményem benne.
Biztos user error, de ez van. -
Asbee
veterán
-
Gilthanas
aktív tag
A játék lehet engem is megfingat majd, én 3d mark extremet nézem, mert az előbb beültet mint a sima teszt
Nyilván a játék adja majd meg az igazságot (csak most nincs semmi ami igazán érdekelne, talán a THIEF-et megnézem).
Amúgy az Asic Q nekem is valami 74% körül van.
Azt a korábban említett 55mV feszt felvittem +63mV-ra, biztos ami biztos.
55 mV- al 2940 pont körül ad a Valley +63mV al meg 2970 körül. Valszeg kicsivel több fesszel jobban működik a gpu
1170/1500 nál pl a 75mV is kevéskének tűnik, de le kellett feküdni már aludni. Majd ma este még rámegyek.
Amúgy lehet, hogyha nekiállnék egy Tombraidernek nekem is kéne a plusz 100mv ki tudja.
-
Joshi
titán
-
Devid_81
félisten
Valszeg a Te kartyadnak az "alacsony" ASIC-hoz merten magasabb a gyari alapfesze, ez alltal eleg feszt kap akar az 1150-es orajelhez is.
Amit egyebkent erdemes kitesztelni mantle-vel is, tudom meg eleg gyermekcipos a jelenlegi mantle, de nekem is tul kellett feszelni a szuper stabil feszes DirectX-es tuninghoz kepest.
-
HSM
félisten
-
Joshi
titán
-
HSM
félisten
-
Joshi
titán
-
HSM
félisten
-
Tomdriver
őstag
-
csabsz13
aktív tag
-
HSM
félisten
Enyém 82%.

Kicsit tesztelgettem, fura, hogy CCC-ben nem akarja bevenni a "max venti" értéket, mindenképp 50%-ig húzza csak fel a ventit. Nekem amúgy a CCC tűnik bugosnak. Másnál is ilyen? 13.12 a driver. A hőfokos móka működik, meg a limitek is. Ami ígéretes, 10% órajelemelést észre se vettem a hőfokokon.

Na, majd további teszt holnap a nagygépen.
-
Joshi
titán
-
HSM
félisten
Én is leírtam, Asbee is leírta, ennél jobban nem tudjuk elmagyarázni. Aki laikus, annak erre úgysincs szüksége.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy mérhető, igencsak. Pl. ráadsz X feszültséget, Y terheléssel, és megméred, mekkora áramerősséget vett fel a csip.
Ez el fog térni a szivárgó áram mértékének megfelően. De hogy a gyárban hogy mérik, passz.Ne aggódj, mindegyik szivárog.

-
Joshi
titán
Én arra gondoltam hogy ez az ASIC érték miből van vagy hogyan van származtatva. Oké hogy szivárgó áram de a szivárgó áramot milyen eljárással lehet megállapítani? Nem vagyok elektromos végzettségű de gondolom ez látszik is
, viszont elmagyarázhatnád egy laikusnak hogy most akkor mi van? 
(#11874) Asbee: eladtál nekem egy szivárgó áramú 290-et. Nem erről volt szó.
-
HSM
félisten
A vízhűtés mindennek jót tesz. Nem tudom, mire gondolsz számít-e... Tuningosabb és kevesebbet fogyaszt ugyanaz a kártya, ha hűvösebb, tehát számít, ha így gondoltad.
(#11873) radi8tor1: Jobbak bizony, mivel magasabb feszt viselnek el a magasabb szivárgás miatt, és általában magasabb órajelet is bírnak.
Hűthetőség passz, nem igazán vagyok jártas extrém OC-ben. 
Ha emlékszel még, anno az AMD-nek volt is egy ilyen limitált szériája extrém magas szivárgású procikból, amik TWKR 42 néven futottak. [link]
Nem véletlen....
Szerk.: Itt a cikk, amit kerestem róla, itt írnak a szivárgási áramról: [link]
-
Asbee
veterán
Egyáltalán nem bullshit csak a helyén kell kezelni. Extrém tuningnál meg egyenesen lényeges. Feszültség-fogyasztás-melegedés kapcsolathoz jó kiindulópont lehet.
(#11869) HSM: Így van. Totál rossz a GPU-Z magyarázat rá. Nem is értem miért nem javítják ki.
(#11873) radi8tor1: Ahogy HSM is írta a szivárgó áram mennyiségét mutatja meg. A magas szivárgásúaknál alacsonyabbra veszik a feszültséget, hogy beférjen a TDP limitbe. Ezért is a magasabb szivárgású chip, alacsonyabb feszültségen is többet fogyaszt és jobban melegszik. Extrém tuning szempontjából ezért is jó a nagyon magas szivárgású, mert sokkal nagyobb feszültséget lehet növelni, cserébe rohadtul fűt. Az intel ivy procik nagyon jó példák erre. Van ami 1,1V körül visz 4,5Ghz-et, van ami 1,35V-al, cserébe szinte könnyebben hűthető és nem fog többet fogyasztani, viszont a max OC értéke alacsonyabb. (eltekintve a kupak alatti pasztától)
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Joshi
titán
Köszi mindenkinek az infót de eddig se tudtam az ASIC-ről semmit de ezek után meg nem is érdekel.
Azért kíváncsiságból megnéztem és nekem 73,3%-ot ír egy ref Giga 290-re.(#11871) HSM: na jó de nálam vízhűtés van, az IDLE értékek is jóval alacsonyabbak mint a refhűtéssel voltak. Ez számít?
-
HSM
félisten
Nagyjából 10db különböző Tahiti-s kártya fordult meg nálam, és ASIC alapján remekül előre be lehetett lőni, melyiknek mennyi fesz fog kelleni.

A magasabb ASIC-osok melegedtek is, mint a fene, ha többet kaptak a kelleténél a kisebbekhez képest. Úgyhogy nagyon is valós kiindulási pont.
Amiről nem mond semmit, az a tuningpotenciál, de itt nem erről folyt a diskurzus. 
-
daveoff
veterán
-
HSM
félisten
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
daveoff
veterán
-
GeneraL_XTX
veterán
-
HSM
félisten
Nem biztos, hogy throttling, bár eléggé határeset. Nálam a procilimitnél remekül látszott, hogy ellentétben a régebbi kártyákkal, ez azonnal lejjebb veszi az órajelet, ha nem kap munkát. Míg ugyanabban a gépben, a valley alatt hasonlóan gyors jól megtuningolt Sapphire 280X Toxic szikla szilárdan tartotta a belőtt 1200/1750Mhz-et [link]. hiába kellett neki is várni itt-ott a procira.

Amúgy ahogy írtam, a refi is throttlingol, nem is keveset, itt a 947Mhz már csak "up to", ha megnézed AMD oldalán. [link] "Up to 947 MHz".
85 fokra volt belőve a kártyám, 83 fölé nem is ment. De a grafikonon láthatod jobboldalt hogy a 845Mhz az 947 és kb. 300Mhz-ek átlagaként jött össze. Amikor a procitól beszaggatott az egész pár pillanatra, aznnal 300-500Mhz-re levette magát, utána újra teljes gőz, 947Mhz.

Jó magas az a 80%, az lesz a gond... De majd holnap kivesézzük.

(#11864) Joshi: Ez nem olyan, hogy jó vagy rossz. Másmilyen. A kisebb ASIC-nak nagyobb fesz kell adott órajelhez, de adott feszen kevesebbet fogyasz, míg a magasabb ASIC-nak ugyanahhoz az órajelhez kevesebb feszültség is elég, de ha ugyanannyit kap, többet fogyaszt. Dióhéjban. Tehát más fesz kell nekik. De ha jól beállítod, hasonlóra jönnek ki, az alacsonyabb %-osok szoktak amúgy kevésbé tuningosak, de energiatakarékosabbak lenni.
-
Joshi
titán
-
GeneraL_XTX
veterán
Na itt látszik is miről beszéltem.....átlag órajel a referencia alatt van, tehát throttling volt.....és itt már belenyúltam, a gyári profilba, mert 60%-ig engedtem a ventit....mindez nyitott oldallap mellett, tehát a meleg is távozni tudott.
Egyébként ez nálad is jelen van, és nem a proci miatt. Ha 80 fok volt beállítva targetnek, akkor bizony ha azt eléri, keményen leszedi az órajeleket. Akkor a Tiéd se volt maxon járatva (tehát még az alapórajeleket se érte el a kártya és úgy volt 83 fok).
ASIC 80,7%
-
HSM
félisten
Érdekes... Nálam 845Mhz volt az átlag [link], de nálam nem a hőfok, hanem a Celeron proci limitálása miatt. Szerencsétlen proci, mikkel nem kínzom...
Pedig én még 50% ventin se voltam.... Bár azért ez már nálad sem annyira rossz eredmény, szerintem. Ez kb. a refi szintje, csak sokkal halkabban.Most nézem, GPU-Z kiírja az ASIC-ot... [link]. A bal felső sarok, a GPU-Z ikonra, onnan nyílik a menü, és ott a menüpont, hogy "Read ASIC quality".
-
Joshi
titán
Szedd le a hűtőt pasztázd újra majd rakd vissza a hűtőt. Én ezt úgy szoktam csinálni hogy előszőr valami gagyi fehér pasztával megnézem hogy egyáltalán pasztázás után mindenhol összeérnek a felületek, ha minden ok akkor letörlök minden felületet és felkenem a végleges MX-2 pasztát. Ennyi.
Ha ezután is rosszak a hőfokaid akkor az a baj hogy a meleg levegő nem tud kijutni a házon kívülre. -
daveoff
veterán
Meleg nagyon, a hűtéshez képest, HSM-nél is 80°C fölött volt valley alatt, szerintem ez kicsit sok.
-
GeneraL_XTX
veterán
No kéremszépen az a nagy helyzet, hogy "silent" bios állásban, (aminek gyárilag a legnagyobb fordulata 51% ha jól láttam, és ez még hangilag is pont az elviselhető szint, 85 fokos target gpu hőfokkal) ez a kártya leszedett oldallappal nem tudja lehűteni magát!

Ugyanis felmegy a hőmérséklet 84 fokra, és utána szépen elkezdi levenni az órajelet, hogy tartani tudja a target hőmérsékletet! Mindez GYÁRI órajeleken. Az átlag órajel hwinfo szerint 914mhz

na gratulálok

-
HSM
félisten
Én minden oldalról nyitott HAF XB-ben teszteltem, az kicsit szellős, jól tolja a hideget a két 12-es, még picit leszabályozva is. Ilyen ház: [link], picit szellős.

(#11857) daveoff: Köszi!
120K körül nem izgatott, de hogy tetszett a Giga, és 93K, így úgy voltam vele, nem sok vesztenivalóm van, ha kipróbálom.
Majdhogynem több a használtpiaci ára, mint amennyiért most (még) kapni.Amúgy meg is szivatott egyből a nyomorult, a monitorom "szervízcsatijára", ami itt fekszik az asztalon, nem tudtam rákötni,mert analóg. Vadászhattam neki DVI-kábelt, de szerencsém volt, hogy 2 napja cseréltem monitort, mert az újhoz DP kábel volt, így szabadon volt a DVI, a régi azon volt bekötve, ott lett volna ebből nagyobb gond.
Képzelheted, itt van a karitól 5cm-re a bekötött monitorcsati, csak be kellet volna dugni és go, erre vadászhatok másikat, meg beügyeskedni a monitor hátuljára, na, ott szidtam a hawaii tervezőit keményen... 
-
daveoff
veterán
-
ricshard444
veterán
No, leszedett oldallal várom végre, ezt kérdeztem, mert némelyik hűtésnél igen sokat számít, hogy merről és mi jön.
-
GeneraL_XTX
veterán
-
andro93
aktív tag
Az előbb írtad, hogy 2 darab 12-es venti van a gépedben. Ez szerintem baromira kevés egy ilyen kártyának, főleg hogy a házba tolja a meleget.
-
HSM
félisten
Nekem van egy tippem... De előbb le akarom tesztelni az enyém egy erősebb proci mellett. Csak már barátnő alszik, nem tudok szerelni.
Holnap, addig ne nyírd ki a sajátod. 
Az a gyanúm, több feszt kapnak ezek a Gigák, mint ami kéne.
Majd játszom picit AB-vel is. De holnapig nézd meg az ASIC %-ot GPU-Z-vel (ha itt is azzal kell) mert az fontos. 
(#11851) Cole86: Be lehetne már fejezni a sületlenségek írását!
Van rajta feszültségmérő, rendes, monitorozható a VRM, még a memória VRM-jét is méri, csak azt lejjebb írja a HWiNFO, és nem találtam lényegesnek! It a kép, mit akarsz még mérni szerencsétlenen? [link] -
GeneraL_XTX
veterán
-
Cole86
senior tag
Gyengébb chip, esetleg magasabb feszt kér be.. sajnos ez ilyen, szerencse részben.. A gagyibájt amúgy is lespórolja a feszültségmérőt is, ergo simán lehet ,h jóval többet is kap, mint amennyit kiír a gpu-z pl..

-
GeneraL_XTX
veterán
-
Th1sN04ll
senior tag
Ilyen rossz lenne a 3 ventis giga konstrukció... nem érne meg egy újrapasztázást? /nyílván ha visszaviszed nem, csak ha marad akkor mindenképp, ott valami nem jó szerintem!/
-
GeneraL_XTX
veterán
Na próbálkoztam nem sok sikerrel. Hiába állítottam be maximális 60%-os ventit (ami nálam 3200rpm amúgy) úgy látszik a target GPU hőfok mindent felülír, 66 majd 70%-on pörgette ugyancsak a ventiket, hogy alapórajelen 80fokon tudja tartani a GPU-t.
Ha viszont manuálisan 60%-on járattam a ventiket, akkor a target 80fok miatt már throttlingolt is a kártya rendesen.(alapórajelről)! Egyébként számomra már a 60% is hangos!
Játék közben ugyanez, 80 fok körüli GPU ~70% körüli(3500-3600rpm) venti. Ez számomra nem megfelelő.Hangos és meleg.

Már csak azt nem értem, akkor az OC változat mégis hogyan működőképes? Mert annak agyári órajele 1040mhz ami nálam jó nagy hangzavarral járt hogy úgy lehűtse hogy ne vegye vissza az órajeleit

-
Th1sN04ll
senior tag
-
Cole86
senior tag
-
HSM
félisten
"Giga egy fos, és ezért olcsóbb 30al"
A "fos"-tól nagyon messze van, ami nálam landolt, de azért nem egy PowerColor PCS+ vaagy Sapphire Vapor-X, de nyilván, nem is annyiba került.

De amúgy tényleg hasznosabb lenne, ha olvasnál, és használnád a keresőt.
(#11847) Th1sN04ll: Ja, nem vacakolt.

Nálam nem ciripelt egyáltalán, kifejezetten ciripelésmentesnek tűnt nekem, évek óta nem járt nálam ilyen kevéssé ciripelős, igazság szerint.
(#11846) Cole86: Mi a baj az eredményemmel? [link]
Nem tűnik nekem fosnak. Amúgy sem akartam tuingolni, eddig maximálisan elégedett vagyok.
-
Th1sN04ll
senior tag
-
rogozsin
csendes tag
-
Th1sN04ll
senior tag
-
rogozsin
csendes tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne, az egyik, hogy a tesztekben az Asus 290oc megoldásánál (is) azt írják, hogy a memóriák gyárilag 1500MHzesek, de az Asus és a többiek 1250 körülire állították.
Fel lehet tornázni a "gyári" 1500ra? Érdemes a ramot húzni?A másik, hogy alap esetben az Asus oc megoldása tetszik, de ahogy néztem most több helyen a Gigabyte sima 290-ese kb 30 ezerrel olcsóbb.
Ez miért lehet, ennyivel rosszabb, vagy majd az Asus is remélhetően 123 környékéről leesik 100 környékére? -
HSM
félisten
A tápcsatlakozó felé néző végállásban van a kapcsoló, csak ekkor jelenik meg a GPU és venti limit, ezekszerint a "hangos" (performance, vagy miaszösz) BIOS-al használtad eddig.

A célkereszt úgy áll, ahogy írod.
-
GeneraL_XTX
veterán
Továbbra is mondom, asus-nál nem volt melegedési problémám...

No de:
csendes BIOS, 85 fok GPU-limit és 60% venti limit, és 50% áramfelvétel korlát, vagy mi (azon a célkeresztes vackon jobbra húztam koppig)
Neked most melyik a csendes bios? Hogy áll a kapcsoló? Ezt a venti és gpu limitet hol lehet állítani ccc-n belül? célkeresztes cuccon gondolom csak 50% áramfelvétel van, de az órajel 0% ugye?
-
HSM
félisten
Esetleg egy ASIC quality-t tudsz még mondani? Elvileg a GPU-Z kiírta a 7970-eknél a menüből. Holnap, ha beraktam a nagygépbe, futtatok mégegyet én is, de nálad jóval melegebbnek/torkosabbnak tűnik, mint nálam.
(Gondolom, látod a képeken te is.
)Két 12-es venti, most viccelsz?
Az én házam két 18-as hűti...
Ami erősebb, mint anno 3db 12-es+1db 14-es volt együtt.... [link]. Még a húzott 7950-emhez se volt elég. 
Ha az OSD-n nem jönne át, GPU 80 vs 75 VRM 74 vs 68 és a venti 2700 vs 2300rpm. Eléggé hallható is volt a difi. -
GeneraL_XTX
veterán
Nincs semmi gebasz, ezek igen szép értékek egy 7970-től, a húzott proci+vga kombód beéri az én teljesen alap órajelekkel mért eredményemet.

HSM: itt van amit kértél: teljesen alap beállítás, a bios kapcsoló a gép hátulja felé néző állásban(behelyezett állapotban nézve)
Ház hűtésileg nem hinném, hogy baj lenne, CollerMaster elite 430 ház, zárt oldallap, két 12 cm-es venti, egyik hátul kiszív, egy elől befúj, a kártya alatt nincs semmi útban.
-
Habugi
veterán
-
HSM
félisten
Futtasd le ugyanígy, ahogy én, HWiNFO-val.
Gyári órajel, CCC only, csendes BIOS, 85 fok GPU-limit és 60% venti limit, és 50% áramfelvétel korlát, vagy mi (azon a célkeresztes vackon jobbra húztam koppig). Aztán meg tuningolva, hátha a HWiNFO-ból kiderül.
Annyi extra, hogy hasznos, ha mikor már fut a valley kb. egy perce, akkor reseteled a HWiNFO-t, mert akkor nem zavar be az átlagba az üresjárati értékek. Én is így mértem.
Ja, igen, nálam 13.12 volt a driver, nem akartam esetleg egy bétával megszívni.
-
GeneraL_XTX
veterán
-
Gilthanas
aktív tag
Na az elmúlt két estén volt időm kicsit húzogatni (nem azt), hanem a lighting barátunkat

Itt tartok most, kell még egy este a végéhez:
MSI R9 290X Lighting
Alapon (alapfesz 1.16) max 1140/1400
Húzva picit:
1155/1500 +56 mVValley - 2953 pont maximum 66 fok. 41% ventivel
3d mark 10719 pont Graphics score 12780maximum hőmérséklet 75 fok 61% os ventivel eddig (Furmark)
A házban elég durva léghűtés van.Szeretném megnézni 1.3 V ig mit tud maholnap

-
messi6502
tag
-
HSM
félisten
Ugyanaz a NYÁK a Rev2-es is, csak feketében, ugyanazokkal a retek gagyi alkatrészekkel. Ja, meg azon már fém volt a ventik kerete, meg picit máshol helyezkedtek el a bordán, ennyi volt a v2-es újítása.
Köze nincs annak a karinak a 290-es WF Gigához, amin teljesen korrekt minőségű alkatrészeket használtak fel.
Jól jártál vele így, ez tény.

-
andro93
aktív tag
Nem írtam, de rev 2.0 volt a 280X-szem, annyira nagy különbség azért csak nem lehet a 290-hez képest. A sima giga 280X (rev 1.0) tényleg nagyon gagyi látszatot kelt, főleg a bilikék nyákkal.
Egyébként 85-ért vettem, és 81-ért adtam el ha jól emlékszem, 2 hónap használat után, és lett még egy Bf4-em is, szóval szerintem megérte.
-
HSM
félisten
Azért újrapasztázás után elállásal visszavinni hatalmas parasztság lenne szvsz.

Szerk.: kérésedre javítva.
(#11815) GeneraL_XTX: Holnap berakom szerintem a nagygépembe, akkor tesztelek majd a 4670K-val, a celeron tudásának ez a vége.

Mennyi feszen megy álad amúgy alapon/húzva? HWiNFO kép, mint nálam? Én így csináltam: [link] -
ricshard444
veterán
Mondanám, hogy nézz rá a pasztázásra, de gondolom nem szeretnél így hozzányúlni.
Esetleg nyitott gépház mellett?
HSM: Ez van, és kérlek ne forgasd nekem is a szemeket

-
HSM
félisten
Ez egy magyar fórum, aminek a nyelve a szabályzat alapján magyar, tehát a magyar nyelv szerinti írás az elvárt. Kisbetű, nagybetű, ékezet, mondatvégi írásjelek, satöbbi.
Halkan megjegyzem, a notimon német billentyűzet van, az asztali gépen angol, tökéletesen lehet velük helyesen, ékezetekkel írni magyarul. Gyengébbek meg ragaszthatnak rá matricát, fillérekért utánad vágják.(#11792) GeneraL_XTX: Szereztem egyet én is, ennyiért nem lehetett otthagyni, úgy voltam vele, ha el is adom aprón, most ingyen kipróbálhatom.

Nekem egész más róla a véleményem, mint neked... Kezdjük az elején. A Giga költséghatékony kártyákat gyárt, sok garival, így álltam neki. A tesztelős gépbe a Sapphire 280X Toxic helyére bedobva egyből érződött, hogy nem egy liga a két termék anyagfelhasználása. Ezen nem voltam túlzottan meglepve. Ennek ellenére, teljesen korrekt a Giga is, semmi prémium, de tisztességes munka. A ventik kis egyszerű gagyik, de működnek, nálam ráadásul csendesen. Valóban, kétfée BIOS van rajta, hatalmas pirospon ez szerintem, mert performance módban ugyan hangos, de nekem valley alatt 2500-2800rpm mellett viszonylag hűvös maradt maxra húzott power limittel is. Átkapcsoltam a másik BIOS-ra, és belőttem 85 fokra a hőfok-korlátot, 60%-ra a venti korlátot, és állati pöpec lett a kari, 1800-1900rpm, 82 fok körül megállt rajta minden, teljesen csendben.

(Celeron procis tesztgép, ebbe dobtam bele, mert ez van az asztalon a fejem mellett, kíváncsi voltam közelről a hangjára, ezért az órajel/kihasználtság beesések, a CPU-gráfon nem látszik, de a képen látszódott, hogy amiatt van.)Nálam elektromosan, meg amúgy is teljesen csendes, eddig bő fél órát ment terhelésen, amikor tekert rajta a venti, akkor is csak szélzajt produkált.
Azt, hogy égeti a procihűtőd oldalát nem egészen értem, backplate-el is melegszik a kártya hátulja, csak picivel nagyobb felületen, a hűtőd ugyanúgy befűti, ha a szellőzésed vacak.
A másik dolgo ami nekem fura, hogy "ismerkedésre" egyből tuningolni a karit, amikor még nem is ismered, hát...

(#11794) odorgg: Ezen nem ciripelt/kerepelt nálam semmi, kifejezetten csendes elektronikailag, ami nekem jutott.
(#11795) Milka 78: Mondom, nekem eddig hibátlan.
Túl sok tartalék úgy fest, nincs benne, legalábbis feszültségpiszkálás nélkül, elég bőven adagolja magának, a gyári 947Mhz-hez 1,13V valós fesz!
Egy jobb Tahiti 1100Mhz felett megy ennyi feszből... Bár, lehet, ha nem emel feszt akkor ebből 1000-1050Mhz kihozható jelentős hőemelkedés nélkül, majd még próbálgatom, de gyárilag tuning nélkül egy rossz szó nem érheti szvsz.(#11796) andro93: A 280X egy rettenet gagyi, végletekig olcsósított cucc volt. A 290 ezzel szemben teljesen korrekt, jóminőségű alkatrészek felhasználásval készült. 280X Gigáért egy forintot nem fizettem volna, ezt pedig látod, bevállaltam.
Már jó rég is leírtam: [link]
Meg tegnap is írtam, bár akkor még nem sejtettem, ma már ilyenem lesz: [link].
(#11797) Cole86: Teljesen szűz volt, én bontottam ki először, ez 100%.

(#11807) N.Ferry: Tuningra kérdéses, mit fog bírni (a VRM hőfoka miatt aggódom picit) de alapórajeles felhasználásra eddig teljesen jónak tűnik, nem túl meleg, halk, az összeszerelés minősége is korrekt, és az anyaghasználat is elmegy.
(#11808) messi6502: Ne márkában gondolkozz, típusokban. Lehet, ebből is szar lesz a rev2, de ez jónak tűnik.
(#11809) Gilthanas: A Gigán a venti felfogatás nagyon korrekt, egy fém keretben vannak, elég masszívan.
Azon nem fog múlni a rezgés, az tuti.(#11815) GeneraL_XTX: "Csak úgy ömlik ki a meleg a házból, nem tudom mi van
Az Asus karinál ilyen nem volt."
Lehet, az Asus karinál jobban belőtték a megfelelő alapfeszt. Vagyis a BS hiba alapján túl jól is, értsd túl alacsonyra.
Ha a gépből több meleg dől, az egyértelműen ezt jelzi. 
-
rogozsin
csendes tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne, az egyik, hogy a tesztekben az Asus 290oc megoldásánál (is) azt írják, hogy a memóriák gyárilag 1500MHzesek, de az Asus és a többiek 1250 körülire állították.
Fel lehet tornázni a "gyári" 1500ra? Érdemes a ramot húzni?A másik, hogy alap esetben az Asus oc megoldása tetszik, de ahogy néztem most több helyen a Gigabyte sima 290-ese kb 30 ezerrel olcsóbb.
Ez miért lehet, ennyivel rosszabb, vagy majd az Asus is remélhetően 123 környékéről leesik 100 környékére? -
GeneraL_XTX
veterán
Nem igazán értem én se, lehet van valami ezekkel a karikkal tényleg ! Az előző gigám elég csendes volt.
Mindjárt ráeresztek egy kis BF4-et meglássuk milyen rendes körülmények között.
-
ricshard444
veterán

Emlékeim szerint én a Giga 7950-t 2800-ig engedtem, de ott már durva szélzaj volt..., hát nem semmi. -
andro93
aktív tag
-
GeneraL_XTX
veterán
70%~3800rpm
76% ~4000rpm
80%~4200rpm
-
daveoff
veterán
-
ricshard444
veterán
80% az mekkora rpm?
-
andro93
aktív tag
-
Cole86
senior tag
Az kő kemény! Nálam cf-ben az asus karik mennek fel 83-84 fokig (a felső) az alsó pedig 80-81körül 70% fix ventivel.. igaz 230mmes teliből oldalba kapja őket , alulról 140es az alsót, a ház elejéről 200as tolja be nekik.. felül 200as szív ki és 120as hátul.. megfelelő szellőzés is kell nekik és jó bordázat, konstrukció.. sajnos még azt is el tudom képzelni ,h gyengébb/jobban melegedős chipeket használnak a gigánál az ilyen ratyi olcsó kategóriában, hiszen durván a piac alá vágtak.. lehet az alsó kategóriát kapja nyomott áron az amdtől, amik még menne, de hogy...

-
daveoff
veterán
-
GeneraL_XTX
veterán
Na most találtam egy viszonylag stabil ventiprofilt,ahol nem throttlingol a kártya húzva, de nem túl rózsásak az eredmények még így se:
Alapon:
Húzva:
Látható, hogy húzva már 76%-os ventifordulat kell, hogy 80fokon tartsa a kártyát, és már nagyon hagosnak bizonyul!! Rettentően

De alapon se jobb a helyzet, ott is 1 fok híján 80, és 70%-os ventifordulat se mondható halknak.

Csak úgy ömlik ki a meleg a házból, nem tudom mi van
Az Asus karinál ilyen nem volt. Viszont BS nincs, stabil ebben a tekintetben. -
bombibmw
veterán
Nem kell,hogy rossz legyen,3 napon belül visszaadják a lóvét,ha elmondod,hogy ilyen-olyan kisebb baja van.

-
GeneraL_XTX
veterán
-
andro93
aktív tag
-
bombibmw
veterán
Szia!
Én visszavinném még 3 napon belül.
Így egyből vissza is kapod a vételárat,3 napon túl viszont 30 napig is elhúzódhat,ha jól tudom. -
daveoff
veterán
A napokban pont erről volt szó, és ismét csak bebizonyosodott, hogy nem csak egy-egy példány hibás, hanem van velük gond bőven. Mondjuk ez a R9 290/290X széria csalóka, mert itt aztán van hiba dögivel, én eddig megúsztam...

(#11811) bombibmw: iponnál nem csak elhúzódhat, ott garantált a 30 nap!

-
Gilthanas
aktív tag
Ahogy itt olvasgatok nekem az tunik fel, hogy nem igazan magaval a kartyakkal van a legtobb gond (egy ket bst, kekhalalt leszamitva) hanem a ventikkel es azok foglalataival. Nem ertem miert nem csinaljak meg ezeket normalisabban. Az ember egy 130-180 ezer forint kozotti kartyanal esetleg hajlando lenne plusz 5 penzt kifizetni minosegi anyag es tervezesi koltsegert. Remelhetoleg a jovore levonjak ebbol a tanulsagot, hogy ne csak a gpu legyen jo hanem venti, hites es foglalat kombo. Amugy ha en most akarnek kartyat venni elegge bizonytalankodnek
vagy lighting vagy nvidia fele nezelodnek
bar lehet ott se jobb a helyzet reg nem jartam abba a topicban 
-
messi6502
tag
-
N.Ferry
senior tag
Na akkor a giga csak marad a kerülendő kártyák között továbbra is,köszönjük a gyors jelentést.

-
Pacy
aktív tag
Akkor szerencséd van.
Nem kell hogy a nyakadon ragadjon a kártya. Maximum 7 nap teszt megér 93.000Huf zárolást 30 napra amúgy? 
-
GeneraL_XTX
veterán
No utánanéztem ipon topicban (mert az is van ám
) és mondták, hogy a jogszabáj úgy rendelkezik, hogy ha interneten RENDELTED akkor élhetsz az elállás jogával, onnantól tök mind1, hogy futár vagy józsi bácsi hozta.Ha besétálsz egy szaküzletbe mondjuk és csak úgy random veszel valamit, akkor nem állhatsz el.
-
daveoff
veterán
-
Pacy
aktív tag
-
Habugi
veterán
VGA-s első benyomás/teszt olvasása közben én ennyit még sosem röhögtem

-
GeneraL_XTX
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
11900 - 11801
43187 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Gumi és felni topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- Samsung Galaxy S26 - szeret, nem szeret
- Építő/felújító topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Arc Raiders
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Yenkee YMC 1030 Mikrofon Kit (mikrofontartó kar, kábel, stb.)
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 17 Pro Max 256GB 100% (3év Garancia) - GARANCIÁBAN CSERÉLT KÉSZÜLÉK - ÚJ!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AY Universal USB-C Dock
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A gyárihoz képest 170 Mhz ed van
Ráadásul csendesen és hűvösen 

1150/1400-hoz kell a +100mV játékban hogy stabil legyen, bench. valamivel kevesebbel is beéri.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)