- votlage71: Kábel menedzsment
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
Hirdetés
-
LOGOUT
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cole86
senior tag
Ezzaaaaazzz... Pankráció!!!!!!
Amúgy pedig a mantle előtti végleges verzióval (13.4 vagy mi) tökéletes volt minden, semmi microlagg, semmi hiba sehol..
vicces, új driverekkel egyre gyérebb lesz az egész...
-
HSM
félisten
Valszeg nem érintkezik a kártya PCI-E érintkezőinek egy része a prociban lévő vezérlővel. Lehet gond a kártyával, foglalattal, lappal, procival, procifoglalattal.... De azért talán a slotot nézném meg először. Jó hír, hogy a 3.0-ás 8X-os is elég gyors, a 280X-emen semmivel se lassabb a 16-osnál érzésre. (Igaz, nem is feszegetem a 3GB VRAM határait.)
-
Joshi
titán
válasz
Th1sN04ll #10191 üzenetére
Szerintem meg átb_sztak az alaplappal ami most már tökmind1 de ez van. A biosban is 8x-t ír de nem lehet átállítani legalább is nem tudom a mikéntjét már csak azért se mert ez a bios felület is új. Az auto helyett GEN1/2/3 lehetőségek vannak de nem befolyásolják a sebesség értékét. A 14.1-es driverről inkább nem nyilatkoznék a 14.2-et meg ki se próbálom amíg nem lesz whql..
-
Joshi
titán
válasz
ricshard444 #10188 üzenetére
Végül is új vagyok az R9 290 szempontjából, de akkor meg a k_rva annyukat a programozóknak mert nem igaz hogy nem lehetne kiírni a valós sávszélt. Amúgy köszi az infót.
Viszont megint problémák adódtak. Csak 8x sebességet ír Furmark-al.
-
Joshi
titán
Na meg ettől tudnék a falra mászni mikor ilyeneket írkál ki a GPU-Z. Most akkor mi van?
-
Joshi
titán
válasz
Th1sN04ll #10180 üzenetére
Na de az embernek R9 270-es kártyája van!
Oké hogy erősebb a proci de a grafikus teszteknél nem lehetne ennyivel több pontszáma.
Leteszteltem az első négy grafikus tesztet és monitoroztam a proci kihasználtságot, szerintem itt valami nem kerek.
R9 270@1200/1500 + i7-3770@4,1Ghz
R9 290@1100/1250 + i5-4670k@4,2Ghz
És itt van az én AIDA64 monitorozásom ahol egyértelműen látszik hogy a proci bőven elég. Akkor kérdezem én hogy mitől lettek az R9 270-el több FPS-ek a graphics teszteken?
-
Joshi
titán
Kezdek elbizonytalanodni, ez az eredmény mennyire reális? Az én sima 290-mel és egy i5-4670k@4,2Ghz-el ezt tudtam produkálni.
-
Xirtam
veterán
Ref kártyánál a blackplate gpu hőfokban tud szerintetek valamennyit segiteni? Most 55-60% ventiprofillal 60-65 fok a GPU VRM-ek 60 / 45
Plusz ki mennyire hagyja melegedni a GPU-t?
(#10175) viktor82 Nálam az tutira hülye 82 foknál fogta magát és akkor döntött úgy először hogy 23% majd 30% RPM elég lesz neki.
-
viktor82
őstag
Az osd csak nálam tűnt el játék alatt vagy ez valami anomália?
-
Xirtam
veterán
válasz
Malibutomi #10171 üzenetére
Ezzel maximálisan egyetértek. Nem is váltottam még az új bétára
-
Cole86
senior tag
Na hát ez a 14.3 beta egy hulladék..
(laggzik tőle keményen a bf4 , mantle és dx11 alatt is)
-
N.Ferry
senior tag
whql mantli mikorra várható?
-
andro93
aktív tag
válasz
Cole86 #10157 üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy CF 290+Mantle alatt lenne-e érezhető különbség egy 290+Mantle között. Nálam 290 és egy 4570k alatt álomszépen fut a Bf4, nem tudom innen hova lehetne még tovább fejlődni.
Meg se rezzen, semmi microlag, dx-hez képest. Ha sikerül beüzemelni a CF-et, akkor tapasztalatokat majd megoszthatnád itt.
-
Rabbitf_24
addikt
válasz
Malibutomi #10163 üzenetére
értem én...
-
Cole86
senior tag
válasz
Jani18 #10159 üzenetére
köszi, megpróbálom!
HSM : Na igen.. de eddig megközelítőleg sem volt sehol limitem, bf4 nagyon keményen eszi a procit, főleg 100fps körül/felett..
Felrakom és remélem csodát fog tenni!
Malibutomi : volt nekem 7970 vapor-x cf.. a nyomába sem ér ennek, azzal ráadásul rengeteg driveres gond volt (microlagg, meg amit akarsz)
Most először érzem azt ,h érdemes tartani 2 karit a gépben, bár nem csöndesek annyira game alatt és nem is hűvösek ,de 80 alatt van a felső még így is és szuper erejük van. Szerintem alsó hangon kb 25%al erősebbek kártyánként!
(csináltam teszteket is)
andro93: Pl 2560as moncsi vagy 4k? esetleg told fel a részletességet a "ress scanner"-t 150-200ig és meglátod miről beszéltem..
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Rabbitf_24 #10158 üzenetére
290 cf =|= 7970cf
(#10161) HSM
Nem is alaphoz képest mondtam, hanem hamár bent van mondjuk 2 szívó-1kifújó venti rendesen elhelyezve, ahhoz már szinte felesleges még 3-4 ventit berakni, nem lesz annyival jobb. Inkább csak zajosabb. -
Drizzt
nagyúr
Hopp, rossz topic...
-
HSM
félisten
válasz
N.Ferry #10155 üzenetére
A legfontosabb a gondosan megtervezett és kivitelezett légcsere. Rengeteg vacakolás, tesztelés, de megéri.
(#10156) Malibutomi: 5-6 fokot simán lehet hozni szinte bármilyen normális házban pár jól elhelyezett ventivel. Itt nálam csak az volt a poén, hogy a maxra tuningolt házam egy csomó ventivel és a szélzajával együtt hogy lebőgött egy gyári néma, de sokkal okosabban tervezett koncepciójúhoz képest.
(#10157) Cole86: 14.1 bétában volt először Mantle, de abban még nem ment a CF, szóval a legfrisebb bétával kéne próbálkoznod.
Mondtam én, hogy jó FPS, de CPU limit lesz azzal a procival.Két 290 brutális erejű....
-
Cole86
senior tag
Emberek!
Mantle appi nem támogatja a CF-xet? csak mert most felraktam egy 13.12es nevű catát (véglegeset) és game alatt nem ajánlotta fel ,h válthassak dx11 ,ill a mantle közt..
Csak azért érdekelne, mert bár brutális ,de kő kemény proci limitem van egy 4800!!! mhzen üzemelő 3570kval..
ui : igaz 100-120fps fölött ,de akkor is...
Rabbitf_24 : nem várok csodát, mert már így is megkaptam! Álom szépen fut rajta minden, semmi microlagg és szinte mindenhol dupla sebességet hoz, így a mantle csak azért lenne érdekes, mert ott a proci válláról veszi le a terhet ,így ebben az esetben profitálnék belőle..
-
Malibutomi
nagyúr
Nekem a 690-ben két befújó 14-es van alul és elöl, hátul ki egy 120-as, meg felül kettö ki a H110-en. Az összes venti minimumon jár, nincs zaj. Tök jó hüvös minden. Én próbáltam régebben ide venti- oda venti- lyuk lezár- nem zár. Aztán megállapítottam hogy ha egy házban van mondjuk 3 venti, akkor ott +2-3 ventivel meg akármilyen ügyeskedéssel is max 1-2 fokot lehet nyerni. Ha valaki nem elégedett, és tényleg érezhetö 5-6 fokos változást akar, akkor a házcsere a jó megoldás.
-
andro93
aktív tag
-
SkyS1gn
félisten
Milyen a trueaudio Thiefben? Szedem is a drivert
-
HSM
félisten
válasz
Zoli54213 #10150 üzenetére
Pl. a Gigabyte Z87X-UD3H-n a SATA csatik felett van egy SATA tápcsatlakozó, ami be tud segíteni a PCI-E slotok áramellátásába, a képeken is látszik, [link] illetve ezen a képen ki is van emelve OC-PEG néven: [link].
Másmilyen lap is jó, ami van ilyen csati, vagy Molex szokott még lenni, olyan is jó.
Csak én a Giga lapokat ismerem, azért olyat linkeltem, az "UD" lapjaikon szokott lenni, az olcsóbbakon sajnos nem.
-
HSM
félisten
válasz
Milka 78 #10140 üzenetére
Szerintem az simán csak túlzás, vagy legalábbis, nem tűnik túl hatékonynak.
Nekem is ez volt, a régi házamban (CoolerMaster Centurion 590) elölről fújt be két 12-es, oldalról egy 14-es és hátra mégegy 12-es kifelé, és tele volt az egész ház lyuggatva, mégis sehol nem volt a hűtőképessége az új házam (SilverStone FT01B) két vacak 18-as 700rpm-es ventijével alkotott produkciójához képest, pedig az újon nem lyuggaás van, hanem kétoldalról hangszigetelőhab vastagon....(Porszűrősre volt csinálva mindkét ház.) Csináltam is két képet, VGA hőfokok előtte:
és házcsere után:.
Bal felül az OSD a GPU és VRM hőfokok és a venti fordulatszám is. Ez még a 7950-em volt, masszívan megtuningolva. Szerintem magért beszél.Az új ház ráadásul szignifikánsan halkabb, praktikusan néma, míg a réginek azért volt itt-ott szélzaja.
(#10144) Areturus: 55 fok a CPU-nak elég kevésnek tűnik, bár AMD-nél nem tudom, pontosan hogy van. De amúgy is oda inkább hűtőméret szokott kelleni. Szerintem nálad is az lehet a gond, hogy bár sok ventid van, de nem hatékony a légcsere. Amúgy ez tipikusan hibája az agyonlyuggatottt CM házaknak, le is kellett egy lappal fedjem az egyik oldalsó ventihelyet a CM590-emben (másik gépet raktam benne össze), hogy ne szökjön ki ott a levegő, konkrétan így hűvösebb, mintha nyitva lenne, vagy mintha benne lenne egy 14-es venti.
(#10145) Th1sN04ll: Ha sok a pocsékolni való pénz, akkor igen. Amúgy egy normális ház vétele is bőven elég. A sajátom nem merem ajánlani (SilverStone Fortress FT01) mert boltban nagyon drága (60K) és inkáb halkságra van kigyúrva. Ugyanakkor egy VGA-s rendszerekhez szerintem zseniálisan jó ház pl. a SilverStone RV03 [link], amiben kapcsolható a venti a hatalmas huzat és a halkság között, és gyárilag is full profin meg van oldva.
Ez csak 40K, amiből amúgy a vízhez a FC blokk is alig jönne ki.
(#10148) Zoli54213: Ezt nem nagyon lehet előre tudni. Amit én javaslok, hogy ha kinézted, olvass utána, hátha valaki próbált az adott típusban 290-est. Azonkívül olyan lapot érdemes venned, amire lehet valamiféle külső tápcsatit kötni.
Alapvetően nem szoktam ilyenekt javasolni, mert nem olcsók, és manapság pénzkidobás drága lapot venni, amikor generációnként kell új, de a 290 esetén én CF-nél már rámennék erre a csatira.
-
Zoli54213
aktív tag
válasz
Zoli54213 #10117 üzenetére
Fejlemények: az r9 290-eket kipróbáltam ugyanezzel a géppel, de egy Corsair TX850-es táppal, ugyanúgy fagyott. Aztán kipróbáltam másik alaplapba, semmi baja nem volt, tökéletes. Az alaplap pontosan egy Gigabyte Z77-D3H volt. Tehát úgy döntöttem veszek új alaplapot, viszont kiderült, hogy az Asrock Z68 Extreme7-es alaplaom is hibátlan, csak valamiért nem szereti az r9 290 cf-et...
Inkább már ide írnám le, mert az egész történetet nem akarom másik fórumrészbe elmagyarázni. Ha új alaplapot veszek, honnan tudom előre hogy jó lesz-e benne az r9 290 cf? :/
-
Tomdriver
őstag
Egy kicsit off, de itt olvastam valahol, hogy 290(x) karik driver támogatás hiánya miatt nem igazán működnek jól cf-ben.
Végül is ez megoldódott azóta, van itt közöttünk olyan aki két kártyát használ? -
válasz
ricshard444 #10143 üzenetére
Azért hogy lájting legyen.
-
Areturus
tag
HSM:Muszáj voltam telepakolni ventikkel a házat mert zavart a cpu 55 celsius körüli hőmérséklete, plusz a vga is felment 80 fölé, hasonlóan a vrm is elég meleg volt már
-
Areturus
tag
Köszönöm a tanácsot, azonban nem jött be viszont az, hogy az általad ajánlott iránnyal ellentétesen feszítem a kártyát becsavarozáskor az megoldotta a problémát
HSM: Mondjuk a ház hangorgiájához már hozzászoktam. Meg sem lepődtem, hogy valamivel berezonál. Van 5db 12-es papst venti, és egy 14-es ilyenem a házban [link]
-
HSM
félisten
válasz
Malibutomi #10135 üzenetére
Az durva... Ha jól emlékszem, 1,5KG-ot bír hivatalosan a slot...
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
thomasvold #10134 üzenetére
1,6kg
-
Th1sN04ll
senior tag
[link] A Mátrix elbújhat jó mélyre
, ehhez képest semmi
-
Areturus
tag
Az mennyire normális ha ciripel bizonyos fordulatszámon a kis tri-x-em ventije? Pontosabban berezonál a házammal, mert ha itt-ott ráfeszítek a házra akkor elhallgat. Minap kiszedtem portalanítás miatt, s máshogy raktam vissza de az sem használt. Közben megnéztem és hawaiinfo szerint nem flashelhető a kártya
nem mintha remegnék azért a 256 feldolgozóért. Az is kiderült, hogy hynx memória vannak rajta nem elpida. Ez számomra jó, vagy rossz?
-
Tomdriver
őstag
válasz
Tomdriver #10075 üzenetére
"De leírom a történetet, miért gondoltam alaplapra vagy CPU tuningra:
Mert GTX 780 sem bírta ebben a környezeten a húzást és most az MSI R9 290 Gaming sem, extrém játék körülmények között mindkét kártya esetében 15-20 perc után befagy a kép! Sz'al nincs bs. hanem megáll a kép, majd simán ki tudsz lépni a programból újraindítás nélkül.
Ezért gondoltam alaplapra, procira, de akkor most már tápra is..."Letöröltem AB-t, GPU-Z-t - ugyanúgy kép kifagy (videókártya gyári OC módban!)
Visszavettem a CPU órajelet gyári értékre - csont stabilan megy a játék.
Felhúzom a kártyát 1100/1350-re - csont stabilan megy a játék. Még úgy is, hogy visszatettem AB-t, GPU-Z és ott ketyegnek a háttérben. Ja és tuning AB-ből!Most akkor három ok maradt a fagyásra szerintem: az egyik lehet a táp továbbra is, ha a CPU tunigot valamiért nem bírja (vagy ha tuningolva van a VGA is és a kettő már sok neki), vagy a rosszul belőtt és instabil proci tuning, Illetve ezek keveréke.
Mindegy, ha megjön az új táp már szűkül a kör!
A lényeg, hogy a karinak nincs baja... -
Joshi
titán
-
westlake
félisten
Ritka alkalmak egyike. Nettó ~104k-ért megint látok ASUS DCU2 R9 290-et.
#10119: Nyilván okkal nem írom le a konkrét helyet. Aki szeretne többet megtudni, az ír privátot.
-
Joshi
titán
válasz
Zoli54213 #10114 üzenetére
A régi AMD 785-ös alaplapomban nekem is fagyogatott a Gigabyte 290 egy CM 520-as táppal, kénytelen voltam venni egy teljesen új konfigot(lásd adatlapom). Mióta ebben a rendszerben van teljesen jól működik igaz hogy vettem egy jó tápot is biztos ami biztos. Hozzáteszem hogy a régi gépem szépen működik a haveromnál semmi baja csak éppen nem szerették egymást a 290-el.
-
Zoli54213
aktív tag
válasz
N.Ferry #10112 üzenetére
Oda eljutottam, hogy mindkét kártya tesztelve, mindkettő hibátlan, külön külön játszottam velük tökéletesen microlagg mentesen vitték a játékot. Azt még tudni kell, hogy ha cf-be teszem őket, akkor teljesen másik foglalatba kerülnek. Csak alaplap lesz lehet....
Még megpróbálom most visszatenni a cf-et, ha fagy akkor még mindig két lehetőség maradt. Vagy táp, vagy alaplap....
-
N.Ferry
senior tag
Egyébként mihez nézitek a belőni kívánt feszt? Nekem droppolva max. 1,275 egyetlen egyszer ugrott fel egy pillanatra 1,324-re.
Akkor igazítsam a droppolthoz,vagy a mindenkori max-ot nézzem,ami csak egy pillanatig van?
-
-
Zoli54213
aktív tag
Innen mindenki PCI-E 3.1-ban használja a 290-et?
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12RAM 1024GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest