Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7578 üzenetére

köszi

Igen, azt az Ertés elemző is mondta, hogy a mostani energiaválság egyik fő összetevője, hogy az elmúlt 8 év alacsony energiaárai valamint az európai (főként német) üzenetek a fosszilis energiáról való leválás miatt elmaradt beruházások. És akkor erre jött még rá a háború miatti gazdasági-diplomáciai összezördülés oroszországgal. Az orosz gáz nem pótolhatatlan, de időbe telik a kapacitások kiépítése és bizonyára drágább is lesz valamivel, ha nem is annyira drága, mint most.

Na de ha jól értem, akkor arra utalsz, hogy az áram ára dacára az áramtermelésben részt vevő megújulóknak és atomerőműveknek lényegében együtt mozog a gázárral?

Az első linkeden volt egy grafikon "másnapi áram ára". Azért emelem ki, mert azt tökre el tudom hinni, hogy holnapra áramot nagy eséllyel tényleg csak gázzal (esetleg szénnel) lehet előállítani, tehát ott értem, de az ábrák, amiket én láttam [link] - ha jól értettem - egy évre előre történő lekötést jelent.

És hogy ne legyek ennyire off.
    Ennek fényében mennyire látod esélyét annak, hogy
    - lakossági szinten a korábbinál jobban elinduljon az érdeklődés az energiahatékonyabb számítógépek irányába?
    - Betiltsák a kriptovalutabányászatot?
    - A nagy adatközpontok / cégek géppark frissítésbe kezdjenek európaszerte és lecseréljék öregecskedő (és hirtelen nagyon drágán üzemelő) szervereiket / kliensgépeiket?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés