Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6915) Petykemano válasza S_x96x_S (#6912) üzenetére


Petykemano
veterán

> AM5-re portolni fogják a mostani Ryzen6000-res APU-t,
> csak más tokozás kell neki,

Ez egész biztosan meg fog történni. Ezzel mindenki kalkulál, még Abu is megírta: [link]
A Rembrandt (zen3+@N6) összképét viszont egyfelől rontja a Vermeer-hez képest feleakkora cache (Tehát a frekvencia előny épphogy pariba hozza a Vermeer-rel)
másrészt az AM5 a DDR5 miatt magasabb platform költséggel jár.

Amikor én azt mondtam, hogy kihozhatnak egy Zen3-at N6-on, akkor azt a platformköltség figyelembevételével az AM4-hez gondoltam. Egyszerűen azért, mert ha jól tudom, még a Raptor lake sem fog szakítani a DDR4 támogatásával, tehát a alsóbb szegmensek dömpingáras (+alasonyabb platformköltség) intel termékei ellen nem lesz hatásos fegyver, ha az AMD a Rembrandtot kínálja. Persze ez mind azon a feltételezésen alapul, hogy a DDR5 árak a következő negyedévekben még mindig jelentősen meg fogják haladni a DDR4 árakat (Abu erre hivatkozik, hogy miért csak ősszel jelenik meg az AM5 és a Rembrandt)

> És az is lehet, hogy tesznek a zen3+ -os APU-ra egy 3D VCACHE-t,
Ez sokat segítene a játékos felhasználók számára.

> Ha nagyon szorítja az Intel az AMD-t,
> akkor a ZEN3(+)-os chipletekből egy új io-die -al
> tud olcsó 12 -16 magos AM5-ös procikat is csinálni.

Technikailag ez sem kizárt. De én épp abból indultam ki, hogy a DDR5 magas ára miatt lenne praktikus a olcsóbb szegmenseket még 1 esetleg 2 évig AM4-gyel lefedni és azt a kérdést feszegettem, hogy a már minden szempontból olcsónak számító AM4 foglalatba illő processzorok versenyképességét miképp tudná erre az 1-2 évre még természetesen minimális befektetéssel (!) növelni az AMD. Nemrég egy interjúban Lisa Su is azt mondta, hogy az AM4 még velünk marad 1-2 évig.

Bocsánat, tehát nem egy, hanem két szempontot vettem figyelembe:
- szűkös N5 kapacitás
- drágább DDR5 ramok.

Amennyiben csak a szűkös N5 kapacitás áll fenn, akkor igazad lehet, hogy megoldható az alsóbb szegmens lefedése AM5 Rembrandt APU-kal is.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.