- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- weiss: Pant* rant
- sziku69: Szólánc.
- PICO PSU kérdések
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Egy pár hete jelent meg Executablefix rendere a Raphael nevű processzorról.
Akkor az első ami feltűnt nekem az az volt, hogy kicsit mintha magas lenne, magasabb, mint szokott. Ezt talán kevesen említették. Sokkal nagyobb figyelem övezte a kupak megszokottól eltérő formáját, a "lábait" és a "lábak" között elhelyezkedő kondenzátorokatÖsszehasonlításképp itt egy kép egy kupaktalanított chipletes ryzenről:
Akkor nem értettem, hogy ennek mi lehet a jelentősége annak, hogy a lábak között kondenzátorok vannak, vagy hogy látszanak. Nem néztem össze.milyen magyarázatai lehetnek?
- Megmondom őszintén nem értek hozzá, de azért nem zárom ki. Volt szó arról, hogy AM5-be kerülő Raphael 120W, de lehet akár 170W-os megoldás is. Tehát nem zárható ki, hogy ilyen áramfelvételhez szimplán több kondenzátorra van szükség.
-Nem emlékszem, hogy találkoztam volna olyan infóval, hogy az AM5 fizikai kiterjedése hogyan viszonyul az AM4-hez. Arról viszont volt hír, hogy a chipgyártásban nem csak chiphiány van, hanem substrate hiány is. (Ha jól tudom a subsrate az a zöld felületű sárga lapka, amin a chipek elhelyezkednek és aminek érintkezők vannak az alján) Tehát az sem kizárt, hogy az AMD szimplán csak egy az AM4-nél kisebb AM5-öt ad ki, hogy takarékoskodjon a substrate összetevővel, ne az legyen a szűk keresztmetszet.
Elnézést, közben előkerült: [link]
Ez alapján az AM5 fizikailag ugyanakkora, mint az AM4 40x40-es.
- Felmerült egy olyan gondolat is, hogy azért volt szükség egy picit a szélhez közelebb elhelyezni a kondenzátorokat, mert a kupak alatt kellett a hely egy nagyobb interposernek
[link]Érdekes elképzelés. Az biztos, hogy az IF relatív sokat fogyaszt és lehetne harapni - főleg a szerver termékek esetén - a fogyasztáson, ha egy energiahatékonyabb módját használnák az adatkommunikációnak.
Persze nyilván ezt az AMD eddig költség okokból nem tette meg eddig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad P14s/14 FHD(1920x1080)/i7-1165G7/32GB/512GB SSD/Nvidia T500(4GB GDDR6)
- iPhone 13 Midnight-128Gb-90% akku-2026.10.05. garancia
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 CHIP / 16GB RAM / 512 SSD / Garancia
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest