Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7351) Mister_X válasza FLx (#7349) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Hány friss diplomást ismersz? Hol szerzett volna reveláns tapasztalatot? A legtöbb cégnek tapasztalt munkaerő kell, minél gyorsabban, multinál lehet gyakornokként elhelyezkedni, mert ott van kapacitás (anyagi és szellemi) képezni őket - már ahogy, mert nekem rengeteg egyetemista ismerősöm (leginkább marketing, kommunikáció (PR, HR), logisztikai mittudomének és közgazdászok, pár infós ITSH-nél), akiket nem is igazán engedtek értelmes munka közelébe: megvolt a kötelező gyakorlati óraszám, oszt' viszonlátásra'. Megkapják a diplomát és nem tudtak elhelyezkedni megfelelő helyen gyakornokként (az én egyetemem is küld valahova hallgatókat), tehát ott vannak pályakezdőként tapasztalat nélkül és a legtöbb HR-es emiatt át is ugorja a CV-jüket. Én is csak azon izgulok, hogy jó helyet találjak majd.

-

SAP témára visszatérve (bár ígértem, hogy befejezem): most már nem azt kérdezem, hogy mi ez, hanem hogy mire jó? Mitől kulcsfontosságú, mitől biztosabb erre képeznie valakinek magát, mitől stabilabb ennek a jövője, mint egy Windowsnak?

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7352) bambano válasza Mister_X (#7351) üzenetére


bambano
titán

"Mitől kulcsfontosságú, mitől biztosabb erre képeznie valakinek magát, mitől stabilabb ennek a jövője, mint egy Windowsnak?": attól, hogy vérpistike háromezeré' telepít neked egy windowst, egy sap bevezetés egy nagyobb cégnél meg (mondjuk, csak az arányok kedvéért) 3 milliárd forint.

ha a cégedben be tudtad vezetni a sap-ot, akkor a nyugati megrendelő elhiszi, hogy a céged működőképes.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7353) Mister_X válasza bambano (#7352) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Ez azért elég bizarr és homályos még mindig. Volt itt egy korábbi hozzászólás:

"Ez kb. olyan, mint a Microsoft platformra való fejlesztés. Elég nagy ahhoz, hogy nem kell attól félni, hogy hirtelen eltűnik a piacról, te meg mehetsz az utcára. Sőt, az SAP esetében ez méginkább így van."

Nem kell itt lemenni arra a szintre, hogy a szomszéd pistike rakja össze a cég hálózatát. Lényegében még mindig nem teljesen világos, hogy mi is az az SAP, miért jó/megkerülhetetlen és miért csettint a nyugati megrendelő, ha feltüntetem, hogy amúgy az én cégem ezt használja.

Ahogyan a Microst se értem, miért kell erőltetni. Több forrásból tudom, hogy szar az egész és nem is olcsó (elfelejt számolni -> érdekes eredmények leltárnál, nem fér hozzá a rendszerhez a felhasználó -> meghal a kassza, Micros supportnak kell helyreállítania / nem naprakész/pontos a menürendszer -> supportnak kell helyreállítania, elszáll a net -> nem lehet hozzáférni az egész hóbelevanchoz, pontosabban a háttérfolyamataihoz), support pedig konvergál a nullához.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7354) Tapsi válasza Mister_X (#7353) üzenetére


Tapsi
addikt

Ezért.

Mellesleg 5 másodperc google volt.

(#7355) Mister_X válasza Tapsi (#7354) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Azt értem, hogy itt hatalmas googlecsászár mindenki, de miért nem lehet a kérdésre válaszolni?

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7356) lorcsi válasza emvy (#7348) üzenetére


lorcsi
veterán

ok, tiszta sor..nálatok nincs idő..spéci a helyzet

de amikor bizonyos állásokat akár félévig is hirdetnek...akkor elgondolkodtató, h ennyi idő alatt képezni is lehetne maguknak egyet

Mert nem talaljak meg; a megfelelo emberek egyaltalan nem biztos, hogy azok, akik mittudomen, egy multinal gyorsan szep karriert csinaltak.

ok, de interjú úgyis történik..ott pedig egy feladattal absz le lehet tesztelni a tudását, nem ?
20-30 perc alatt
ezt meg egy fejvadász is ki tudja töltetni..s továbbítani hozzátok

(#7357) Tapsi válasza Mister_X (#7355) üzenetére


Tapsi
addikt

Ez válasz volt a kérdésedre. Amúgy itt rajtad kívül mindenki vágja google nélkül is, hogy mi az az SAP, mekkora jelentősége van a vállalati szektorban, és hogy miért is akkora biznisz ezzel foglalkozni. Szóval konkrétan mi érdekel még?

(#7358) lorcsi


lorcsi
veterán

megint buzerálják a kedélyeket a millió kamuval :W

(#7359) Mercutio_ válasza lorcsi (#7356) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ahhoz végzett bsc-s kell és még ott sem biztos, hogy elég 1/2 év, egy 1/2 éves OKJ-s képzés ehhez kevés.
A másik fele, hogy képzéshez (akár parttime) olyan embert/kapacitást kell kivonni a rendszerből (vagy alkalmazni) aki sokba kerül, tehát nem érdemes 1 emberért csinálni, legalább egy 4-6 fős csapatott kell(ene) felvenni, számold ki ennek a költségvonzatát...

Misterxyz: SAP-ra már kaptál bőven választ. A gyakorlattal kapcsolatos hőbörgés is lerágott csont, egyetemi tanulmányok alatt sokan dolgoznak olyan területen ahol később is használható gyakorlatot lehet szerezni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7360) Cathfaern válasza Mister_X (#7351) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Hány friss diplomást ismersz? Hol szerzett volna reveláns tapasztalatot?"
Pl. nyári munkával? Ismerek egy srácot, 16 éves kora óta minden nyáron dolgozik, most kezdte a második évét egyetemen, és már el tudja mondani, hogy 2 különböző munkahelyen dolgozott, több munkakörben, utóbbi 2 évben releváns szakmai tapasztalattal (villamosmérnök, de ez most részlet).
De mióta egyre jobban terjed a távmunka, nagyon könnyű infósként ideiglenes munkát találni, és bármi jobban mutat az önéletrajzban, mint hogy ott voltál a szakmai gyakorlaton.
Igen, ehhez esélyesen önállóan képezned kell magad, mert egyetemen nem fognak olyat (olyan mélységben) tanítani, ami elég legyen ahhoz, hogy önállóan munkát találj még egyetemen alatt. De az egyetem nem is erről szól.

Másrészt megjegyzés, komoly problémáid lesznek informatikusként, hogy ha egy téged érdeklő dologről nem tudsz kielégítő információt találni google-el.

(#7361) pvt.peter válasza lorcsi (#7358) üzenetére


pvt.peter
őstag

Kivételesen most igazak a cikkben leírt információk, legalábbis ami az anyagi részeket érinti.

Mellesleg feldobnék egy témát:
Mi a véleményetek az "egyetemi" vs. "gyorstalpaló" képzésről?
Mi lehet a kimenetele? Milyen következményei lehetnek?

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#7362) Mister_X válasza Tapsi (#7357) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Én nagyon örülök, hogy ti tudjátok, hogy mi az a SAP, mekkora a jelentősége vállalati szektorban, és hogy miért is akkora biznisz ezzel foglalkozni. Én viszont nem tudom, ezért kérdzetem - számomra nem reveláns, hogy erp piacon 35%-os a részesedése, ettől engem nem száll meg a szentlélek, hogy "hú ez aztán tényleg egy piacvezető... valami", nem tudom, hogy miért az SAP a spanyolviasz. Egyedüli tapasztalatom a Microsszal van a puskacső rosszabik oldaláról. De persze könnyebb bevágni az infografikát, hogy "amúgy 5mp google volt" meg beszólni, hogy "ha nem igazodsz ki az oldalán, akkor kár is erről beszélni", ahelyett, hogy egy nagy levegővétel után három-négy mondatban összefoglalni, hogy ezt most eszik vagy isszák és miért csettint a nyugati megrendelő.

@Cathfaern: diákmunkával legtöbb esetben pénzt szerez, nem tapasztalatot, ha nem a szakmájában talál. Tanul egy kis empátiát, megtudja milyen is a munkavégzés, értelmesebb helyeken ezt becsülik is, de JobAngelen megírta nekem, hogy CV-ben is inkább jól tűntessem fel, hogy ez diákmunka, mert a mezei HR-es andika elkönyvel lúzernek, ha pályakezdőként gyorséttermi/kasszás/raktáros pozit tüntetsz fel tapasztalatként. Voltam már olyan interjún, ahol azzal ment el fél óra, hogy gyakorlatilag nekem kellett mentegetőznöm húsz évesen, hogy gyorsétteremben dolgoztam. Infós téren nyilván könnyebb helyzet lehet, de direkt nem infósokat említettem, gyakornoki helynek meg nem rossz az ITSH, szerintem. Én is dolgozok 16 éves korom óta.

@Oppenheimer: milyen pozíción? Én épp listát írok "mi legyek, ha nagy leszek" címen.

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7363) Oppenheimer válasza lorcsi (#7358) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem kamu, több volt a kezdőfizum, mint az itt említett, és a többit is alá tudom támasztani.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#7364) djgeg válasza Mister_X (#7362) üzenetére


djgeg
őstag

A "gond" inkább azzal a mentalitással van amiből szerintem sokaknak ki van itt a töke és okozza ezt a reakciót, ami bántó lehet, hogy a töke ki van mindenkinek azzal, hogy tényleg 1 perc alatt felkutatható kérdéseket tesznek fel itt egyesek.
Persze nem lehet mindenki "mindentudó", de szerintem senki sem a kisujjából szopta itt, hogy pl mi az az SAP, de ha nem is tudja kb 5 sec alatt megtudhatja.
Rákeresel, hogy SAP... kijön, hogy ERP rendszer. Azt se tudod mi? Rá keresel mi az az ERP... Kb ennyi lett volna.
Azzal sincs semmi baj, ha olyan területen dolgozol, hogy semmi közöd nem volt eddig SAP-hoz, de akkor ne a víz legyen a hibás, ha a kacsa nem tud úszni, inkább google-zon rá mielőtt egy kacsa fórumon megkérdezi, hogy kell.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#7365) bundli válasza FLx (#7350) üzenetére


bundli
tag

De ha mondjuk mondtam, hogy van máshol futó jelentkezésem nem dobnak rá egy pár %-ot, hogyha nagyon kellenének nekik, hogy biztosan hozzájuk menjek?

+1 kérdés:

Ha megkeresnének ajánlattal, akkor el lehet kérni előre a szerződést e-mailben, mielőtt még döntenék azzal kapcsolatban, hogy elfogadom?

[ Szerkesztve ]

(#7366) Cathfaern válasza Mister_X (#7362) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szakmai munkáról beszéltem végig, nem általános diákmunkáról, nyilván utóbbit bele se raknám az önéletrajzba, minek?

(#7367) Jhonny06 válasza Mister_X (#7362) üzenetére


Jhonny06
veterán

Te most amúgy trollkodsz?

(#7368) lorcsi válasza Mercutio_ (#7359) üzenetére


lorcsi
veterán

igazad van..1-2 embert képezni iylen 5-700k oktatásokra nem biznisz (vagy ki tudja, múltkor néztem elég sok iylen indul pesten..be is volt telve pár..valakinek biztos megéri..de nem a magánszemélynek zsebből finanszírozva)

A másik fele, hogy képzéshez (akár parttime) olyan embert/kapacitást kell kivonni a rendszerből (vagy alkalmazni) aki sokba kerül, tehát nem érdemes 1 emberért csinálni, legalább egy 4-6 fős csapatott kell(ene) felvenni, számold ki ennek a költségvonzatát..

biztos van pesten 5-8 olyan cég, akiknek ilyen felsőbb szintű IT dolgozóra van szükség ugyanabban az időszakban - kb. ugyanazona területen. Gondolom azért ezt előre lehet már látni..tervezni
innentől kezdve, pedig már csak egy lépés az iylennel foglalkozó cégekkel felvenni a kapcsolatot-vagy fordítva-..összehangolni a cégeket-személyeket és az oktatást.
Pénzügyelieg is jól kivitelezhető lenne szvsz., a továbbképzés alatt állóval úgy gondolom meg lehetne beszélni, hogy x ideig az oktatás díja miatt valamennyivel kevesebbet fog keresni...amit vagy emelnek elvégzés után..vagy a megszerzett tudás miatt úgyis ő fog belőle hosszabb távon profitálni

MÁS:
egyszerűen felfoghatatlan ez a mértékű bérszakadék :(
egyik részről megálltak a bérek 100-150 körül
a másik részről pedig br. 4-500 összegekről olvasni hallani, és hogy nincs ennyiért ember
itt valami nagyon nincs rendben...akárki akármit mond

aki 150 körül keres és szeretne kitörni a bérszakadékból..
mondjuk nem pesti (de mondjuk már van család 1-2 gyerekkel..feleség)..és nincs csillagászati albi kts. annak sem egyszerű félretenni az okítására a dellát..mondjuk egy jobb fajta angolra..ami havi 30-40 is lehet..vagy még több..és mellé még IT..vagy egyedül..vagy suliban

Oppenheimer:
ok, de itt nem embertömegekről van szó szerintem
hanem rétegről

kb. arról is írhatnának, hogy a Budai burzsujok mit kezdenek az életükkel, ha már 20 évesen megvan egy 20-30 millás full lakás plus10 millás autó.
ez max polgár pukkasztásnak jó

[ Szerkesztve ]

(#7369) emvy válasza lorcsi (#7368) üzenetére


emvy
nagyúr

Az teny, hogy az IT-munkas tarsadalom total kette van szakadva.

Az egyik oka ennek, hogy egy csomo melo van, ahol egy kozepes/gyenge alkalmazott _negativ_ erteket termel. Tehat mittudomen, ha nagyon kezdo vagy, akkor nekunk akkor sem erne meg felvenni, ha ingyen dolgoznal.

while (!sleep) sheep++;

(#7370) savoo válasza bundli (#7365) üzenetére


savoo
addikt

"Ha megkeresnének ajánlattal, akkor el lehet kérni előre a szerződést e-mailben, mielőtt még döntenék azzal kapcsolatban, hogy elfogadom?"

Ellehet persze, sőt normálisabbak el is küldik.

(#7371) dkaro válasza bundli (#7365) üzenetére


dkaro
őstag

Persze. Mondani bármit lehet, az számít ami a szerződésben van.

(#7372) kovsol válasza bundli (#7365) üzenetére


kovsol
titán

Nekem nem egy ismerősöm van aki multinál annyira kis pénzt kért, hogy végül többet ajánlottak neki. De nem ez a jellemző.
De ha nem tetszik amit ajánlanak nem mondasz rá igent, hanem megmondod többet szeretnél. Ha már úgy mész oda, hogy eleve kevesled az hosszú távon úgyis problémát fog okozni.

Mister_X SAP-al az a fő gond, hogy nem igazán oktatják, és kezdőként nehéz belekerülni. Még a multik is főleg tapasztalt embereket keresnek, és jóformán csak egymástól elszívva tudnak embert szerezni. Én most már a harmadik multinál vagyok SAP-os, de a csapat nagy részével találkoztam/dolgoztam együtt már korábban. Én mondjuk üzemeltetés területén mozgok, nem pedig fejlesztés.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#7373) Mister_X válasza djgeg (#7364) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Még mindig ott tartunk, hogy senki sem mondja el, hogy miért az SAP a legjobb, a legbiztosabb, az igazi IT spanyolviasz. Megnéztem egy cuki videót, ami mondjuk sok újat nem mondott, de pár dolgot helyretett - például, hogy láttam én már nem egy erp-t, ami pont nem az SAP volt. De leírni még mindig nem írta le senki sem, hogy miért az SAP az, amit érdemes tanulni/alkalmazni/igéjét osztani. Mert ebbe nincs belátásom és A google se dobott érdemi találatot, még a "why SAP is the best erp" jeligére sem... de biztos user error...

@Jhonny06: persze... tipikus...

@kovsol: köszönöm, végre egy értelmes válasz.

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7374) dkaro


dkaro
őstag

Menj már át másik topicba, ez az álláskeresős nem SAP.

(#7375) Alexios válasza Mister_X (#7373) üzenetére


Alexios
veterán

Többször elmondták: mert kevés az ember aki ért hozzá, és ez a piacon a legnépszerűbb. Nem jelenti, hogy a legjobb, így hiába keresel arra hogy miért az sap a best, hanem egyszerűen ez a legelterjedtebb. Ahogy desktop oprendszeren sem biztos, hogy a windows a legjobb, de ez a legelterjedtebb.

(#7376) Mister_X válasza Alexios (#7375) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Köszönöm. :R Infografika helyett le lehetett volna ezt is írni, nem borult volna ki a só senkinél sem.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7377) djgeg válasza Mister_X (#7373) üzenetére


djgeg
őstag

Minden cég egyedi, ezt az SAP (mint cég) is tudja, pont ezért felkészültek arra, hogy a cégek egyedi fejlesztései ellenére is úgy fejlesszék az egész ERP keretrendszert, hogy kompatibilis legyen visszamenőleg. Pont ezért már nem tudom hány millió sor kódnál tartanak.
Persze papíron szép ez leírva amúgy gyakorlat nem feltétlen ez :D
Rengeteg nagy multi és giga cég vezette be, és már már közepes válalkozások is. Mindezt nem poénból, hanem azért mert szinte csak ez fed le minden igényt. A legnagyobb sikerét pedig annak tudhatja be, hogy tudtommal már 1975 óta van a piacon, gyakorlatilag elsőként?

A lényeg annyi, hogy az egyik legelterjettebb, multik és egyéb nagy cégek által használt vállalatirányítási rendszer, sok sok egyedi fejlesztéssel és mókolással. Sok munkát adva az ahhoz értőkenk. Ja és sok pénzt. Nem szoktak fukarkodni az SAP-sok irányában a cégek.

Amúgy meg ezt senki nem mondta és mondja, ha csak nem SAP ban érdeklet: "az SAP a legjobb, a legbiztosabb, az igazi IT spanyolviasz.", de tény, hogy az egyik legelterjettebb és jól lehet vele keresni, ha SAP-s területen dolgozik az ember.(és ért is hozzá persze)
Kimerítő a válasz?

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#7378) EnGarde válasza emvy (#7328) üzenetére


EnGarde
csendes tag

Linkedin-en nem kerestetek jelölteket?

Lehet, h érdemes lenne átmigrálni a stackoverflow-ra...

Mindenesetre 1 eset kevés, remélem, a devops terület kicsit jobban felpörög Mo-n is a közeljövőben.

(#7379) Mister_X válasza djgeg (#7377) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Igen, az. :R Mennyivel is békésebb lett volna a hangulat, ha így indítotok... :(

Több kommentet már tényleg nem pazarlok a témával kapcsolatban, a kedélyek lenyugodásával csak kiszedtem belőletek harapófogóval az értelmes válaszokat, amivel már egy stabilabb képet tudok festeni az egészről.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7380) Mercutio_ válasza Mister_X (#7379) üzenetére


Mercutio_
félisten

Annyit ezért még elárultsz milyen szakon/szakirányon vagy?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7381) Mister_X válasza Mercutio_ (#7380) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Mintha lényeges lenne, de tessék: Szoftverfejlesztő OKJ, egyetem pedig kommunikáció- és médiatudomány (utóbbit az OKJ idejére passziválom: nem látom a fényt az alagút végén, azaz az a lehetséges karriert a diplomával) tehát nem feltétlen áll messze tőlem a téma. Igazából azért is jelentkeztem, mert szeretném azt csinálni, ami jobban érdekel és itt a leendő piaci kilátásaim is derűsebbek. Csak éppen sikerült a rosszabbik napjaimon bevetni magam a topicba ezek szerint - egy újszülöttnek minden vicc új.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7382) bundli válasza kovsol (#7372) üzenetére


bundli
tag

Nem mondtam keveset, csak egy átlagos fizut, nem akartam felélőni, inkább biztosra akartam menni. Ezért kérdeztem, hogy szokott e egyáltalán változni bármelyik irányban a fizetés. :R

(#7383) dugo_ válasza bundli (#7365) üzenetére


dugo_
veterán

Ismerősnek bruttó 60k-t dobtak rá az interjú másnapján a bérigényére szó nélkül, az eredetileg elvárt összeg pedig a friss diplomás átlag kezdő volt, semmi extra.

(#7384) bambano válasza Mister_X (#7355) üzenetére


bambano
titán

"de miért nem lehet a kérdésre válaszolni?": mert a korrekt válasz minimum félnapi munka.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7385) FLx válasza Mister_X (#7351) üzenetére


FLx
addikt

Mesélhetnék... Amikor pl. legutóbb kerestünk embert mezei kliens admin melóra, pont friss diplomás fiatalokra lőttünk, mert lett volna utána sok lépcső továbblépési lehetőség nekik (nem kamu, sok mérnök kollegám kliensesként kezdte), nekünk meg nem kellett profi elsőre. Na, elmondanám, hogy többnyire senki nem akarta elvállalni a melót, mer milyen már, hogy ő majd windows-t fog javítani meg stb, hát ő aztán többre hivatott a nagy diplomájával, de egy szakmai kérdésre sem tudtak érdemi választ adni. A végén olyan embert vettünk fel, akinek teljesen más területről van diplomája, csak ő akart dolgozni a nagymellényes informatikusokkal szemben. Szóval mentalitással nagy bajok vannak itt, meg azzal is, hogy egyetem alatt büdös a munka, pedig csak azzal lehet elérni valamit. De az IT ilyen téma, nem az iskola fogja megtanítani a szakmát, és akinek van egy csöpp esze az tudja is ezt, a többi meg felőlem ott sír meg tüntet ahol akar, de munkájuk a mekiben lesz.

(#7386) Alexios válasza FLx (#7385) üzenetére


Alexios
veterán

meg azzal is, hogy egyetem alatt büdös a munka, pedig csak azzal lehet elérni valamit

És sajnos erre némelyik egyetem is rájátszik, eltén pl. most tették kötelezővé az összes előadást, véletlenül se tudjon a diák dolgozni mellette..

(#7387) bambano válasza pvt.peter (#7361) üzenetére


bambano
titán

alapvetően három típusú képzést tudok elképzelni: az egyetemit, a gyorstalpaló oktatási szervezet által tartottat meg a gyártóit.
ebből szerintem az egyetemi ér valamit, a gyorstalpaló nullát, a gyártói meg egy hangyabokányit.
a gyártóival az a baj, hogy ott megtanítják neked, hogy a gyártó elképzelése szerint hogyan kell használni a cuccaikat. ha nem úgy akarod használni, bajban vagy. emellett a gyártó elképzelése rendszerint az, hogy a cucchoz vegyél meg egy másik kosárnyi egyéb cuccot, hogy az jó legyen. magyarul a gyártói képzés szerintem inkább eladásösztönzés, mint képzés.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7388) pvt.peter válasza bambano (#7387) üzenetére


pvt.peter
őstag

A kérdésemmel vmi olyasmire akartam kilyukadni, hogy:

Vannak ezek a gyorstalpaló képzések, pl. CodeCool által nyújtott szolgáltatások stb. és az egyetemi képzések.
Egy munkáltató hogyan tekint ezekre? Melyiknek nagyobb az értéke?
Ezt csak azért kérdezem, mert nem egy két olyan nagy multiról tudok, akik nem hogy diploma hanem mindenféle releváns papír nélkül foglalkoztatnak munkavállalót úgy, hogy az illetőnek semmi köze sincs az IT -hoz.
Nyilván ez esetben a gyorstalpalót végzett ember is ugyanabba a skatulyába kerül.

Ha pl. egy munkáltatónak döntenie kellene arról, hogy egy egyetemen végzett embert vagy egy gyorstalpalót elvégzett embert vegyen fel akkor melyik felé billenne a mérleg nyelve?

A cikkben szó volt arról, hogy az egyetemi anyag (egy része) elavult (és sztem felesleges is).
Ezt a hiányosságot használják ki a gyorstalpaló képzések úgy, hogy a szükséges részeket megújítják illetve ami felesleges kihagyják. Illetve döntő többségében gyakorlati oldalról közelítik meg a "tananyagot".

Ha így halad tovább, akkor elképzelhető, hogy vmilyen értelemben mégiscsak "értékesebb" lesz az, aki naprakész információk alapján tanult meg vmit, még ha a képzési idő kevesebb is mint egy egyetemi tanulmány alatt.
Vajon hosszabb távon megéri-e "lemaradni" az egyetemeknek?

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#7389) bambano válasza pvt.peter (#7388) üzenetére


bambano
titán

nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez egy általános vita, és a kimenetele mindig az, hogy az illetőnek van-e diplomája vagy nincs.

tehát ha a cégen belül olyan ember felvételiztet, akinek van diplomája, akkor a gyorstalpalós esélytelen. ha nincs, akkor felvehetik, esetleg hamarabb, mint a diplomásat.

"Ha így halad tovább, akkor elképzelhető, hogy vmilyen értelemben mégiscsak "értékesebb" lesz az, aki naprakész információk alapján tanult meg vmit": maximum az fordulhat elő, hogy sok olyan emberre is szükség van, aki megfelel egyetem nélkül is. az biztos, hogy egy rendes egyetemen rendesen megszerzett rendes diploma mindig sokkal többet ér, mint a gyorstalpaló, de lehet, hogy erre nincs szüksége a munkaadónak.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7390) FLx válasza pvt.peter (#7388) üzenetére


FLx
addikt

Jelenleg annyira nincs ember, hogy gyakorlatilag senkit a földön nem érdekel, hogy miről milyen papírod van, a releváns tudás számít. De egyáltalán nem biztos, hogy ez így is marad az idők végezetéig. Ha nekem választanom kéne és lenne lehetőségem, azért egy releváns egyetemi képzést biztos megcsinálnék, mellette meg önképzés és munka. Hogy újra totálisan eladósodnék-e egy egyetemi képzés miatt, na abban már nem vagyok biztos.

(#7391) sutszi válasza Mister_X (#7381) üzenetére


sutszi
veterán

Gratulálok sikeresen elkezdtél 2 büfé szakot is... :U

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#7392) KMan válasza sutszi (#7391) üzenetére


KMan
őstag

Milyen kedves vagy :DDD

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#7393) lorcsi válasza sutszi (#7391) üzenetére


lorcsi
veterán

Szoftverfejlesztő OKJ is büfé szak?
miért?

(#7394) Mercutio_ válasza lorcsi (#7393) üzenetére


Mercutio_
félisten

Olvastál már színvonalas OKJ -s képzésről?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7395) Mister_X válasza sutszi (#7391) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Volt a linkelt videóban az ábra, hogy egy átlagos vállalat hogyan épül fel. A sales, a PR és a HR biztos a büfé raktárában kap helyet :DDD De alá kell írnom, hogy azért is passziválok, mert nem éreztem magam biztosnak a leendő diplomámmal. Viszont tényleg messze áll a büfészaktól, csak az első évben sanyargattak minket kulturális antropológiával, szemiotikával és filozófiával, másodévtől tíz tárgyból hatra már azt tudtam mondani, hogy hasznos.

@Mercutio: hogy mennyire színvonalas, arra majd térjünk vissza 3 év múlva. Most "újított" a tisztelt minisztérium, nekem is kell majd szakdolgozat, gyakorlat és (szakmai?) nyelvvizsga, hogy megkapjam a papírom. Nincsenek hiú ábrándjaim, ez a két év az alapok lefektetéséhez tökéletes lesz, a többit magam kell felszívjam. Ha más nem, nem járok majd be megkérdezni, hogy mi az az SAP.

Egyébként tipikusan nem olvasni kell a képzésről, hanem kijárni, egyéb esetben még mindig ott tartanánk, hogy az infótanárok csak az XP-hez értenek és kivetítik a Word feladatot, majd hátradőlnek fészbúkozni.

De kezdem azt érezni, hogy informatikusnak itt az minősül, aki túléli a VIK-et vagy ajánlással kerül ki az OE-ről.

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7396) Atos23 válasza FLx (#7385) üzenetére


Atos23
senior tag

Mennyit keres egy ilyen klienses emberke? :)

(IT frissdiploma, nyelvvizsga, etc.)

(#7397) FLx válasza Mister_X (#7395) üzenetére


FLx
addikt

Szerintem jó döntés volt, hogy hagytad a fenébe, annyian tolják mostanában ezt a szakot, hogy dunát lehet rekeszteni a népekkel, aztán munkaerőpiacon meg senkinek se kellenek. Az OKJ helyett nem lett volna jobb egy másik szakot tolni a fősulin, akár levelezőn is?

(#7398) FLx válasza Atos23 (#7396) üzenetére


FLx
addikt

Mondjuk 200 nettó körül, amíg tényleg kezdős.

(#7399) Mister_X válasza FLx (#7397) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Mivel már csak egy évem lenne, majd elvégzem levelezőn. Gondolkodtam másik szakon, de OKJ-nál maradtam, alapozásnak tökéletes, ha elkap a gépszíj, akkor lehet be is vállalok egy informatikai szakot. De igazából a Mesharray képzései a szimpatikusak, de az nem olcsó.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#7400) kraftxld válasza lorcsi (#7358) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Eléggé messze van a kamutól, sőt szerintem a bruttó 410 még lósz*r kb nettó 270 körül van, ráadásul egy junior fejlesztő elvan a sarokban, egyáltalán nem kellenek egyéb soft skillek.
Akinek meg az angol gondot okoz az IT szektorban szerintem rossz helyen kezdett.
Amúgy mi is küzdünk épkézláb emberkék felvételével, pedig bőven elég lenne normális desktopos háttér, alap szerver dolgok, meg némi cloud téma (O365). De a legtöbben ott buknak ki, hogy ugyebár ügyfélhez is ki kell menni, ott megszólalni, neadjisten elmagyarázni konyhanyelven a főnöknek, hogy mit is kap a pénzéért, meg mi miért lesz jó neki.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.