- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzimash
őstag
válasz
jegenye77 #29594 üzenetére
CO2-be nem akartam belemenni, fény az lett volna elég (55W a 80 literre) szerintem. Direkt max közepes-erős fényigényű növényeket próbáltam tartani.
Tápaoldatot hébe-hóba kaptak mondjuk... ugyanígy voltam az easy carbo-val is
Rá kellett jönnöm, hogy a növényezés nem nekem való -
Exian
addikt
Én semmit nem adok. Tápot se semmit másfél éve. Persze ez bejáratott víz, nem kevés hallal.
Jah vegyél szikvizet, abból nyomnék kicsit néha. Jobb, mint a sima pet palackos szénsavas ásványvíz, egyrészt abból pikk-pakk elillan a szénsav, másrészt van benne olyan ásványi anyag, ami nem biztos, hogy kell, de ehhez nem értek, lehet, hogy pont kell, majs a nálam képzettebbek megmondják. De a nyomós szikviz tényleg jó annyiból, hogy akár 2 hét után is van benne erő, mivel zárt rendszer. Az ásványvízek meg a nyitogatáskor elengedik a co2 nagy részét.
-
Exian
addikt
Akkor ezt gyorsan felejtsd el
rakd egy oldalra a szívó és nyomó ágat. A szívó ág legyen a talajhoz lenyomva, persze nem teljesen, nekem kb. 5-6 centire van a talajtól. A nyomó (visszajövő) cső meg a vízfelszín alatt van szintén egy kb. 5-6 centire és nekem egy hosszú vízszintes esőztető cső van.
Oldalról az akvám:
A jobboldali hátsó cső megy le, az szívja, a fenti vízszintes meg a visszajövő ág. A csövek koszosak, azt ne nézd, nem szoktam nagyon pucolni... Jó benne a biofilm réteg
A lényeg, egy oldalon legyen mindkét ág! Az jó ebben, hogy így egy szuper körkörös áramlás van, megfordul a víz szépen az akváriumban, szerintem így a leghatékonyabb.
Az egész medence:
-
Janou
őstag
Azóta már fel van töltve a tetejéig, ez még az 1 héttel ezelőtti állapot. A szűrő egy külső szűrő (AT-3338S) a szekrényben van jobb alul.
Fogalmam sincs hogy érdemes bekötni a szűrőt. Valamiért a szűrőhöz nem mellékeltek leírást, csak a dobozon van egy sematikus ábra. Az alapján csináltam. Az akvárium bal oldalán (tehát ahol a lilás levelű növények vannak) van a szívó ág függőlegesen, míg ami jön vissza a szűrőből az vízszintesen a világítás alatt és jobbról jön be. Bármilyen építő jellegű tanácsot elfogadok -
Exian
addikt
Én a szekrényben jobboldalt alul látom, az aksiban meg mintha baloldalon lenne a cső, de mintha csak egyet látnék, a masik mögötte megy már kint?!
Szerk: most látom, hogy a bejövő ág meg jobb oldalon lenne? Hát, ez így nem a legjobb, ha így van. Egy oldalra kellene mindkét ág, áramlás miatt sokkal jobb, ha van egy körkörös forgás. Ellenkező oldalon a szívó és nyomó ág nem igazán oké.
-
jegenye77
addikt
-
Exian
addikt
Miért nem töltötted fullra a medencét? Látom, van egy jó 1-2 cm üres rész a fedélig, én fullra szokta tölteni, sokkal szebb úgy. A fény sem látszik ki, engem nagyon zavar, amikor párolog a víz és akár csak fél centi is hiányzik és kiszűrődik a fény. Addig töltöm, hogy a tető pereme fölé érjen a víz. Gondolom a tiéd is olyan, hogy rá fekszik az akváriumra és lelóg a pereme kicsit. Így simán afölé tölthető a szint.
-
tzimash
őstag
Tavaly ősz óta Manado talaj (+alatta JBL Aquabasis) van az akváriumban. Nagy előrelépést nem jelentett a sima kvarchomokhoz képest, a növények nem lettek szebbek, takarítani is rosszabb, és ami betette a kaput, az az amit a külső szűrőben találtam, barna agyagos iszap kilószámra... Szóval cserére szántam el magam.
De még nem döntöttem el mi legyen.
Fekete vagy sötét szürke aljzatot szeretnék, ami nem túl nagy szemcseméretű, hogy nem álljon meg benne a mulm.
De ne is legyen túl kicsi a szemcseméret, mert az sem szeretem, ha felkavarodikhol az arany középút ebből a szempontból, 1-2mm?
Ha ilyen méretű bazaltzúzalékot veszek, az beválhat? Vannak pakisztáni díszcsíkjaim, akik szeretik túrni a talajt, nem okoz nekik sérülést a bazalt?JBL Sansibar-on is filózok, csak elég kis szemcseméretűnek tűnik (0,4-1,4), megfelelő lehet számomra?
Mi jöhet még szóba?Táptalaj helyett inkább én is átállok a JBL golyókra.
-
Janou
őstag
válasz
turbulencia8 #29588 üzenetére
És hogyan tegyek bele CO2-t? Van pl. JBL tápgolyóm. Az javítana a helyzeten?
-
turbulencia8
őstag
Ha nincs hal, legalabb valami szensavat tegyel a medencebe, muszaj fotoszintetizalnia a novenyeknek valahogy. A vizikalasz emlekeim szerint erzekeny a vizkemenysegre is, a lila levelu novenyeknek sok feny (es co2) kell, azok nem fognak nalad megmaradni. Az anubias tul fogja elni, az a nitratszint ingadozasatol kezdve a felarnyekig szinte mindent kibir.
-
Janou
őstag
válasz
turbulencia8 #29586 üzenetére
Nem, mondjuk 1 hét. Még megvannak a növények, de egyre ramatyabbul néznek ki. Ha kell csinálok képet.
-
Janou
őstag
Srácok
Tanácsra lenne szükségem. Beültettem a növényeket ugyebár, viszont döglődnek...
A goldennek és a vizikalásznak hullanak a leveleik és sárgulnak. Mit rontok el? Hozzátenném hogy a régiben is nem véletlen volt műnövény, mert abban is elpusztultak. Tehát a kérdés hogy mit kellene tennem, hogy ideális legyen nekik a víz?
-
Janou
őstag
Sziasztok
2 napja belőttem az új akváriumot. Egyenlőre elég kezdetleges még, légbuborékok mindenhol. Egy ekkora akváriumba ( 120*40*50 ) mekkora fénycsövekre (W) illetve milyen paraméterűekre lenne szükségem (színhőmérséklet)? Van benne pár növény is, de azokból csak kettőnek tudom a nevét. Az egyik Anubias Golden a másik pedig gömbmoha. Teszek be egy képet, hátha felismeritek a másik kettőt.
És öntöttem bele Neptun BioStart nevű löttyöt.
-
Janou
őstag
Srácok
A kis akváriumomban tönkrement a szűrő. Az Atmant nem akarom bealgázni. Jövő héten intézek az újba aljzatot és növényeket. Megfulladnak a halak a régiben ennyi idő alatt? Vagy vegyek valami olcsó *zart addig?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Motion_Blur #29579 üzenetére
Próbáld jobban mozgatni a vízfelszínt. Nálam csak akkor nem olyan ha szinte csobog.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur #29555 üzenetére
~ bő 2 hét után beköltözött pár hal:
- 6 db napfény platti
- 9 db neon
- 4 db corydoras nannusVilágításban pedig eljutottam oda hogy a 2x15W kevés lett, a 4x15W pedig sok... így kivettem egy csövet és marad 3x15W amiből 1 cső növényes. Szerintem ez így a tökéletes megoldás.
3-4 naponta cserélek 25 liter vizet, ezt majd szeretném kitolni 1 hétre, de a vízfelszín sajnos nem tiszta, "olajos".
-
biomassza
tag
A manado viszonylag olcsó, de marha könnyű, nehéz bele ültetni. Főleg talajtakaró növényeknél lehet, hogy jobban jársz, ha lesúlyozod (bármennyire prosztó is), mint naponta többször visszapakolászni amíg le nem gyökerezik rendesen. Ha manadot választod, és alá teszel aquabasist, nehogy legyen valami turkálósabb halad, mert ha kikotorja a táptalajt, nyakig ellep az alga
-
Alg
veterán
Amit linkeltél az egy inert homokos talaj, szintén fedőtalajkánt lehet esetleg használni. Alulra ilyenre gondoltam. Ezt kell 4-5 centi fedőtalajjal minimum eltakarni.
Szerk: Manado sem táptalaj, annyiban más hogy sokkal könnyebb, lazább mint a bazalt így könnyebben gyökeresednek benne a nnövények illetve jobban szellőzik. Hátránya hogy egy rémálom bele az ültetés, főleg ha nincs vele gyakorlatod. Én pl. vagy fél napot szenvedtem vele először.
-
Janou
őstag
-
Janou
őstag
Na itt vagyok megakadva. Tegyük fel veszek bazalt-ból 30 kg-ot. Ok, beszórom és ennyi? Amikor takarítom, nem fognak kifordulni a növények belőle? Mert gondolom át kellene forgatni takarításkor az aljzatot. Esetleg érdemes lehet fekete tápanyagos talajt venni és összekeverni a bazalttal?
-
Janou
őstag
Srácok
Ha bazalt zúzalékot vagy kvarchomokot teszek aljzatnak az megfelelő? Növények is mennének bele, csak nem tudom hogy abban honnan lesz tápanyaguk.
-
Alg
veterán
válasz
Otocinclus - jó kis algaevő, de ajánlott 8-10 darabot beszerezni mert csapatban érzi jól magát
Páncélosból törpe cory-k: nanus, habrosus, pygmaeus - nekem nanus van, nem bántja a manadot, de minden cory alapvetően azt szereti ha van legalább egy kisebb homokos terület ahol tud turkálni
-
twi452
senior tag
válasz
Otocinclus (törpe szívóharcsa) 3-4 centinél nem nő nagyobbra és rettentő aranyos kis pofája van ideális óriás anci helyettesítő, keress rá
-
oszy
veterán
válasz
Nekem venezuelai fekete páncélosharcsa van, de nagyon túrja a talajt. A növények gyökereit folyamatosan takargatnom kell. JBL Sansibar Dark a talaj.
-
Motion_Blur
félisten
112 literes akiba milyen talaj közelben élő halat ajánlanátok?
Olyan kéne ami nem túrja ki a növényeket és nem rendezi újra a Manadot... páncélos törpeharcsa mehet, vagy nagyon túrnak? Algaevőből nincs olyan ami nem nő akkorára mint az ancik?
Amúgy egy raj neon és egy raj ékfoltos razbóra lesz.
Bő 1 hete megy az aksi, szerintem kezd beállni minden a növények szépen burjánzanak. 2 naponta 30%-ot cseréltem + tápozta rendesen. A 4x15W világításból 2x15W megy napi 8-9 órát és teljesen elég
ebből egy cső növényes.
-
biomassza
tag
Triopsot nevelt(t) valaki? Esetleges buktatók/ötletek? Van egy adag T. longicaudatus petém, nemsokára neki akarok vágni a dolognak...
-
dugynok
senior tag
Milyen talajod van? Nekem kavicsos, ott eléggé megragad a trutyi... Úgy oldottam meg, hogy egy tejforralóhoz adott pici tölcsért egy hosszú gumicsőbe dugtam, a nagyobbik felére meg szúnyoghàlót erősítettem. Így szépen óvatosan a kavicsàgyba bedugva és végighúzva szépen kijön a trutymàk
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest