- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Okos Otthon kezdőknek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Akkor átfogalmazom a "kérdést".
Az icc egy szabvány, mindkét rendszeren ugyanazt a fájlt lehet használni, mint pl. az open type betűtípusokat.
Minek küldene (akár plusz pénzért) külön win és mac verziót? Amikor én vettem a monitort, akkor, ahogy írtam is, egy icc fájlt kaptam és a használati leírást, mindkét rendszerhez (amit win10-en is hibátlanul tudtam használni).
Szó sem volt "másik" verzióról, plusz pénzről.Vagyis egy normális kalibráló cucc, szerintem egy szabványos, platformfüggetlen icc fájlt ad ki.
Volt már dolgom olyan kalibrálóval, ami saját szabványt állított elő és csak az ő rezidensen futó programja tudta használni. -
moleculez
veterán
Külső meghajtóra lehet telepíteni? Mik a tapasztalatok? Az MBA kezd megtelni, és amit csak néha használok, azt átköltöztetném külső SSD-re.
-
cigam
titán
Mert akkor a másik rendszeren is lefuttatják, és az ott kapott .icc fájlt is elküldik. Természetesen dupla pénzért.
Jó esetben, és nem ugyanazt küldik (esetleg minimálisan belenyúlnak kézzel) plusz egy bőrt lehúzva.general
De ha ott a fiókban a műszer simán letesztelheted több géppel ugyanazt a monitort, és egyből meglátod mekkora a difi az .icc fájlban. Akár egy logout cikk is lehetne belőle. -
válasz
Lulu123rányo #33595 üzenetére
Sokkal jobb...
-
Lulu123rányo
kezdő
válasz
TigerCat #33592 üzenetére
Na vegul ezt rendeltem meg
LG 27GN950-B Monitor
Ahogy lattam DSC tamogatja Mac Mini M1 -
general
addikt
Lehet, hogy az icc fájl manuális átmásolása működni fog, még nem tudom, csak pár nap múlva tudom majd kipróbálni. Egyelőre 3 kalibráló programot is kipróbáltam, konkétan nem is érzékelik az M1-es Apple eszközre dugott monitort, így kalibrálni sem lehet.
Mind tudjuk, hogy totálisan új architektúrát kapott az M1-es generáció, egybe van építve a cpu és a gpu (is). Nem úgy működik, mint eddig, valszeg a LUT-ot is teljesen máshogy írja-kezeli-mittomén, ennyire nem értek hozzá.Egyébként a folyamatosan megy a vita arról, egy monitorból és sz.gépből álló "rendszert" együtt kell-e bekalibrálni, vagy mindegy milyen gépen kalibrálod a monitort, a kapott icc fájl minden gpu-hoz, OS-hez jó lesz, ugyanúgy kezelik majd. Én az utóbbit kétlem, de eddig senki sem tesztelte ezt le tudomásom szerint. Az Oázisban régebben bemondták, hogy na majd ők tesztelnek, de azóta sem láttam semmilyen eredményt. Ergo lehet, hogy így van és működik, de lehet lustaság is, mert így be kéne hozatni mindenkivel a gépet is, nemcsak a monitort vagy helyszínre kiszállni. Úgy viszont a kalibrálás, mint szolgáltatás eléggé nyűgös lenne.
Még egyszer kiemelem, nem tudom, rendben működik-e vagy sem, nem állítom, hogy csak lusták, de az is egy opció, mint látható. Én is kalibrálok bárkinek, aki megkér, ugyanazon az áron, itt, Szegeden, a covid előtt helyszínre is szívesen kimentem inkább.
-
Syl
nagyúr
válasz
Lulu123rányo #33591 üzenetére
32"-en minimum a 4K felbontás. Ami alatta van, az "szőrös"
Mac-en minek a 240 Hz?
(#33590) cigam
Én már azt sem értem, minek két icc profil? Amikor én vettem a monitort, az oázisból egy icc fájlt kaptam. És a leírásuk szerint is, megy win10-es meg Mac-en is.
-
válasz
Lulu123rányo #33591 üzenetére
Elég egyik topokban kérdezni. A helyedben most néznék, nem lesz szép a képe. Alacsony a PPI érték.
-
Lulu123rányo
kezdő
Sziasztok!
Van egy Mac Mini M1 16 GB 512 SSD
Monitort szeretnek vennek hozza, ezt neztem ki [link] atmegy a 240Hz? Hogy kellene osszekotnom , vagy is mivel?
Vagy tudtok a mast ajanlani? Koszonom valaszotokat -
general
addikt
Mert nem elég a színcsatornákat tologatni a monitoron és beállítani a helyes fehérpontot. A kalibráció során létrehozott icc profil fájl fogja értelmezni a monitor beállításait, kell mindkettő a színhelyes beállításhoz. Hidd el, kínomban én is kipróbáltam, hogy inteles macbookon bekalibráltam a monitort, aztán egyszerűen csatlakoztattam az M1-es macminihez. Utána kolléga mondta, hogy képtelen volt rendes képet, kontrasztot, színeket látni, nem tudott dolgozni.
Ha változtatod az icc profil fájlokat a Kijelző beállításoknál, totál más színeket ad egy monitor. A te elméleted szerint nem történne semmi, mindig helyes színt mutat, hiszen beállítottad... De nem így működik. -
cigam
titán
-
general
addikt
ICC fájl mindenképpen kell. Gondolom az Oázisban is megkérdezték, Windowshoz vagy Mac-hez használod.
Utána pedig elküldték neked mailben az icc fájlt.
De itt nem ez a lényeg, egyáltalán nem lehet kalibrálni, úgy értem, el sem indul a kalibrálás M1 chipes gépen, mert a szoftverek nem tudják kezelni ezt a gpu-t. Nem értek hozzá ilyen szinten, de Kerneltől kezdve mindenfélét leírtak a hozzáértők fórumokon. Magyarul upgradelni kell ezeket a szoftvereket is, mint minden mást az új oprendszerhez. -
general
addikt
Látom, itt fentebb épp monitor kalibrálásról volt szó.
Van egy elég rossz hírem mindenkinek, aki M1 chipes Apple géphez külső monitort szeretne használni (MacMinihez nyilván muszáj):
tudomásom szerint jelenleg semmilyen kalibráló szoftver nem támogatja még az ARM struktúrás hardvert (értsd, megjelenítőt), így ezekhez az eszközökhöz nem lehet még kalibrálást készíteni!!!Na ez elég ciki. Sem az Xrite, sem a DisplayCal, sem a Palette Master Elements (hogy néhányat említsek) appjai nem kompatibilisek egyelőre, fel sem ismerik a vga kimeneten a monitort...
(nagyon röhögtem, amikor azt írta ki a szoftver a monitorra, hogy csatlakoztassak már egy monitort is, mert jelenleg nincs...
)
Néhány napja derült ez ki, amikor kollégám új Macminije megérkezett, és megkért kalibráljuk be a monitort hozzá, mert dolgozna. (fotó-videó).Fogalmam sincs, hogy a Youtube sztárok mit hadoválnak össze, hogy a kreatívok új bestbuy játékszere mindent visz, mert egyelőre színhelyesen nem lehet velül dolgozni...
A hardver ereje teljesen más kérdés.
Ha esetleg valakinek mégis van infója, hogyan lehet színhelyen dolgozni ezekkel a cuccokkal, kérem ossza meg! Most még azt fogom megpróbálni, hogy egy inteles Macbookon készített icc profilt fogok bemásolni a ColorSync mappába, hátha... Szakfórumokon is ki vannak akadva. Hónapok teltek el, az Xrite és társaik azóta sem tudtak felzárkózni az újítás mellé... Fura
Mit gondoltok erről?
-
CharlieDrop
veterán
válasz
crissprivat #33579 üzenetére
az igen
-
moleculez
veterán
Ha vennék egy rpi-t akkor tudom a macet kijelzőnek használni, amig/amikor bütykölöm? (Csak annak nem vennék egy moncsit.)
-
crissprivat
senior tag
válasz
CharlieDrop #33577 üzenetére
Az enyém sem semmi
(18 mini dettó)
[link] -
CharlieDrop
veterán
Vááá,
megkaptam most a képernyőhasználati időt, több mint 23 óra. Hogy a fenébe?
('18-as mini)
Valaki járt már így? -
Parson
addikt
válasz
drzozo #33570 üzenetére
Változatlanul a PPI index a mérvadó. Hiába veszel egy 4K-s monitort / vagy akár TV-t, ha fizikailag tul nagy, és ezzel nem biztositja a kivánt PPI indexet.
Nem mellékesen az élesség alatt amire gondolsz pedig pont forditva van, az élsimitás kisebb mértéke vagy hiánya miatt pont, hogy ugyanazon a monitoron ugyanakkora felbontási érték mellett az apple néz ki élesebbnek és a windows pedig élsimitottabbnak és ezzel ergonomikusabbnak a szemed számára.
-
Most is rendben, TinkerTool a barátom, azzal beállítható, így kellemes. De 110-120 PPI akkor is kell. Amit a kolléga fentebb linkelt, annak alacsonyabb ez az érték. Legjobb lenne 220-ra rárepülni, de az meg nem olcsó. Pl. a 27-es iMac kijelző is ezt tudja, megy is szépen a retina felbontás duplázott értékkel.
-
blakey
titán
válasz
drzozo #33570 üzenetére
A 1440p-vel Mojave-n, Catalinán nem volt gondom illetve nekem Mac-hez készült az ICC fájl. Big Sur-nél nem tudom mi a helyzet és azt sem, hogy mi van ha Windows-hoz optimalizált fájlt teszel fel. A helyedben keresnék a neten egy fájl amit macOS-hez készült, hátha segít és csak utáa gondolkodnék a váltáson. Régen itt kerestem ICC fájlokat, volt ami meglehetősen pontos volt.
-
drzozo
senior tag
válasz
blakey #33567 üzenetére
Acershop csinálta, feltételezem, hogy mivel Window-os telepítő útmutatót adtak hozzá, így csak ahhoz lehet jó.
Játék miatt nem akartam fullhd-nál nagyobbat, de úgy tűnik eljött az ideje. Most meg attól tartok, hogy 27-ben a WQHD se lesz neki elég.
Esetleg veszek egy olcsó megoldást. -
Czo
addikt
válasz
TigerCat #33568 üzenetére
Biztos, hogy nativ felbontasban hasznalod a megjelenitot?
Illetve, 10.13 volt az utolso MacOS, ami meg tartalmazott mindenre kiterjedo subpixel antialiasingot (tehat ez volt az utolso OS, ami szep volt nem retina kijelzon is). 10.14-ben ez alapbol ki lett kapcsolva, viszont nehany esetben ugy-ahogy meg visszakapcsolhato volt (defauls write). A 10.15 viszont vegleg kidobta ezt. A subpixel antialiasing eltunese tokonszurta a nem retina kijelzoket, minden egyes ujabb es ujabb OS verzioval kozelebb kerulunk ahhoz, hogy vegleg bucsutintsunk a nem retina megjelenitoknek (vegulis, most lesz 10 eves az en 1440p monitorom is es mar a legelso retina MacBook Pro is elmult 8 eves).
-
drzozo
senior tag
válasz
kleinguru #33565 üzenetére
Mondjuk a szín zavarna alapvetően a legkevésbé, elvegetálnék én a gyári beállításokon is, mivel csak irodai munkára kell HO-ba.
Az jobban idegesít, hogy konkrétan pixeles minden szöveg, és már érzem, hogy fáj tőle a szemem, amiért nem éles.
Most ráfórumoztam, de sokan panaszkodtak, hogy 2560 x 1440 felbontásnál is elő-előjön ez a probléma. Hadd ne kelljen már vennem ezért egy 4k-s monitort. -
válasz
TigerCat #33564 üzenetére
Mi köze a színeknek a felbontáshoz?
drzozo:
Windowshoz kaptam színprofilt, a machez valót töltötted be (lehet rosszul emlékszem, de mintha ahhoz az oazis srác másik file-t adott volna).
Ha találgatnom kellene, akkor az új vga architektúra miatt lehet másképp kezeli a színeket. Érdemes lenne a géppel együtt elvinni újrakalibrálni (úgy hogy a kalibrációs szoftver is támogatja és a minin fut).
-
drzozo
senior tag
Sziasztok!
Vettem ma egy M1-es Mac Minit. HDMI-HDMI kábellel van összekötve egy Acer Predator XB253QGPbmiiprzx monitorral. A monitor kalibrálását elvileg be is töltöttem fájlból.
Ezt a monitort (full hd) használom egyébként gamer gép mellé is (DP-DP kábel).
Mitől lehet az, hogy míg ha Windows-os géppel használom, sokkal élénkebbek a színek, világosabb is a monitor, és élesebb is a kép, addig a Mini-vel rendesen látom a pixeleket, a betűk "körvonalát" wordben is, vagy akár itt phn a kommenteknél.
Nem tudom elmondani máshogy, minthogy egyszerűen nem élesek a szélek.
Full HD, 120HZ-en.
-
cigam
titán
Mitől lesz egy fájl státusza "zárolt"? Ez pontosan mit jelent?
Mentenék egy samba megosztást, de a szinkronizációs során a backup is elveszi ezt a státuszt, és nem tudija felülírni. -
dud998
őstag
Lenne egy láma kérdésem. Vettem egy MacBook Air 2020-at. Minden király vele. A kérdésem: ha nem használom akkor elég alvó módba tenni vagy maradjak a kikapcsolásnál? Mennyire merül ilyenkor? Illetve ha lecsukom a kijelzőt akkor automatikusan alvó módba vált? Elnézést csak eddig iMac-em volt.
-
-
Syl
nagyúr
válasz
devil-k #33547 üzenetére
Nézd csak, hátha ez érdekelni fog: IntelliDock
-
-
válasz
Luck Dragon #33538 üzenetére
Bocsi ha félreérthető volt
természetesen csak az átalakítóról
-
Syl
nagyúr
válasz
kleinguru #33548 üzenetére
Vagy amire beállítod. (Én pl. PC billentyűzetet használok és a 'prnt screen' & 'pause' gombokra raktam a desktop váltót, a 'scroll lock' pedig a mission control-t hozza be)
De mennyivel egyszerűbb, ha a kezem úgyis a trackpaden van, csak suhintok egyet és máris ottvagyok. -
Syl
nagyúr
válasz
devil-k #33534 üzenetére
Várj. Azt Windowson hogy oldottad meg, hogy csak a Chrome alatt tűnt el a tálca?
Én csak olyan megoldást tudok, hogy a Chrome-t kirakod full screenre (ezzel eltűnik a menüsor és a tálca is) és trackpad/magic mouse (vagy más, többgombos programozható egér, pl. Logitech) segítségével oda-vissza váltasz a screenek között.
-
-
Feketesz
csendes tag
Sziasztok!
Új Mac Mini vásárláson töröm a fejem, van két Imac-em 2012 és 2014 modellek. Küső monitorként tudom őket használni? Valaki esetleg így használja? Hivatalos Apple fórumon azt írják, hogy nem támogatott, de találtam egy csomó bejegyzést, ami meg arra utal, hogy sikerülhet.
Előre is köszi! -
válasz
Luck Dragon #33531 üzenetére
Többet is ki kellett próbálnom mire olyat találtam, amivel ment rendesen a 120 Hz.
Szerencsére ott a 14 nap elállás -
devil-k
nagyúr
Kezdő Macesként (Mac Mini M1) az lenne a kérdésem, hogy meg lehet azt oldani, hogy amikor a Chrome böngészőben vagyok, akkor a Dock és a Menüsor eltűnjön (csak akkor)?
Azon kívűl, hogy a Chrome-ot teljes képernyőre rakom.
-
-
Senator
aktív tag
Van aki dual monitort használ M1 masinával? Van egy nagyon ciki bug 11.1-en... Monitor amiről szó van LG IPS235 jó régi darab de secondarynek pivot mode-ba nekem szuper... Nativ felbontás 1920x1080, de ha beállítod a 90 fokos rotationt BigSux alatt, akkor a max. felbontás 1050x1680
Mondjuk SwitchResX-el be lehet lőni az 1080x1920-at de akkor is milyen ez már
Mondjuk ha a többit nézem úgy összességében azért elég jó munkát végeztek az almáéknál....
-
De jó ezt tudni, nekem csak FHD-ra lesz de azt ahogyan látom simán megtudja oldani.
-
Macika_MC
tag
Ez nem 4K
Ezt kellene látnod 3840 × 2160 px 120Hz , de ezt a felbontást és képfrissítést csak HDMI 2.1 el lehet átvinni."a HDMI 2.1 egészen pontosan 48 Gbps sebességű adatátvitelre képes - ehhez persze Ultra High Speed HDMI kábel is kell. Ez hatalmas ugrást jelent, ugyanis a HDMI 2.0 "csak" 18 Gbps-t tudott, míg előtte a HDMI 1.4 mindösszesen 10,2 Gbps-re volt szabványosítva. A 4K-s felbontás mellett akár 120 fps-t is ígérnek nekünk, ez pedig értelemszerűen hatalmas adatmennyiséggel jár. Itt jön képbe a HDMI 2.1 masszív adatátviteli kapacitása, ami simán sarokba küldi a korábbi HDMI-megoldásokat."
Szóval ha a Minin nincs HDMI 2.1-es csatlakozó akkor nem tudja ezt a felbontást a képfrissítéssel.
-
-
Szerintem ez olyan lesz, mint a laptopom 4K képe do —> hdmi konverterrel. Van kép szuper... aztán akad az egér (persze, mert 30Hz a képfrissítés).
Érdemes lenne megnéznie a kollégának, hogy az OS szerint is megvan-e a 120Hz, nem csak a beállításoknál
Tanulom még a rendszert, fogalmam sincs, hogy hol érdemes.
-
Syl
nagyúr
120 Hz?
Az Apple-nél nem is tudnak erről:https://www.apple.com/mac-mini/specs/
Video Support
Simultaneously supports up to two displays:
One display with up to 6K resolution at 60Hz connected via Thunderbolt and one display with up to 4K resolution at 60Hz connected via HDMI 2.0
Thunderbolt 3 digital video output supports
Native DisplayPort output over USB‑C Thunderbolt 2, DVI, and VGA output supported using adapters (sold separately)
HDMI 2.0 display video output
Support for one display with up to 4K resolution at 60Hz DVI output using HDMI to DVI Adapter (sold separately) -
-
válasz
Luck Dragon #33509 üzenetére
Igen, működik.
-
-
Czo
addikt
válasz
moleculez #33506 üzenetére
Nekem most is egyertelmu ez az UI, mert a "Displays have separate Spaves" nevu opcio nincs bekapcsolva (alapbol ez be van vagy 7-8 eve kb, amiota ez az opcio letezik), igy viszont minden ugy mukodik, ahogyan elotte, azaz a menusav csak az elsodlegesen latszik es a dock sem ugralgat at, valamint az osszes display "egyben mozog".
-
moleculez
veterán
Macbook + ipad sidecar kérdés:
Alapból az iPadot választja fő kijelzőnek (oda kerül a dock meg minden, a macbook kijelzője meg kint másodlagos monitor. Ezt szeretném megfordítani. Nem lehet, vagy csak én nem tudtam. Az egymáshoz viszonyított fizikai helyzetüket belőttem már, de ezt nem találomMegoldva: az arrangement beállítás alatt az egyik kijelzőn van egy fehér csík, azt kell arra húzni, amelyet fő kijelzőnek szeretnénk. Eszembe nem jutott volna.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autószerelők, autószerelés
- Egér probléma
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: RYZEN 5 8400F/9600X +RTX 3060Ti/3080/3090/4060/4070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ! GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 7 8700F/9800X3D +RTX 3060Ti/3080/3090/4060/4070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Fujitsu Esprimo D738 SFF PC, I5-8500 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 1 év garancia
- Ryzen5 8400F/ 32GB DDR5/ RTX4070/ 1TB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 16GB 512GB 1 év garancia
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest