2019. január 21., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SLI vs Crossfire megateszt

  • (f)
  • (p)
11. oldal
Írta: |

Újra egy nagyszabású VGA teszttel jelentkezem: íme a Multi-GPU rendszerek csatája és története!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - Benchmarkok - Unigine Heaven (DX10)

A népszerű Unigine tesztprogramok Heaven című epizódja terheléses tesztnek sem utolsó, hiszen alaposan megizzasztja a legtöbb kártyát, ám természetesen beépített Benchmark-al is rendelkezik, így kiválóan alkalmas az erősorrend felállítására is. DirectX 10-es kártyákon is elindul (sőt, elméletileg DX9-el is futna, de azt nem sikerült beüzemelnem), de persze ilyenkor a látványos tesszellációról le kell mondanunk. Ennek ellenére igencsak megizzasztotta a teszt a DX10-es szereplőket, így az ebben a generációban a többi tesztnél szokásos Full HD - WQHD felbontások helyett visszább vettem az elvárásokból a DX9-es kártyáknál használt HD - Full HD kombinációra.

A 3 és 4 GPU-val operáló 200-as GTX-ek vezetik a sort, kis felbontásban előbbi, míg nagy felbontásban az utóbbi bizonyult a leggyorsabbnak. 3 és 4 GPU-val az ATI kártyái nem skálázódtak, így természetesen esélytelenek voltak a győzelemre. Pedig ez a shader erőt kívánó teszt kifejezetten kedvezett volna nekik, hiszen egy- és kétkártyás üzemben a HD 4890 partiban volt a GTX 285-el, de még a 2600 XT is verte a 8600 GTS-t.

Multi-GPU skálázódás 2 GPU-val (1 GPU-hoz viszonyítva)

2 GPU-val még minden rendben van a Radeonok skálázódásával, olyannyira, hogy egyenesen a legjobb eredményt proudkálták ebből a szempontból, egyedül a 8600 GTS tudott befurakodni közéjük. Összességében elmondható, hogy a Crossfire és az SLI is kiválóan skálázódott 2 GPU-val ebben a tesztben.

Multi-GPU skálázódás 3 GPU-val (2 GPU-hoz viszonyítva)

3 GPU-val aztán elfogy az AMD kártyák tudománya, a Crossfire egész egyszerűen nem működik, még egy minimális lassulást is összeszednek a 2 GPU-s felálláshoz viszonyítva, miközben az SLI relatíve jó hatásfokkal üzemel.

Multi-GPU skálázódás 4 GPU-val (2 GPU-hoz viszonyítva)

Két dupla GPU-s kártyát összekötve hasonló a helyzet, mint 3 db 1 GPU-s példány esetén: a Crossfire nem működik, míg az SLI igen. A GeForce-ok közül ezúttal a G92-es GPU-kkal operáló 9800 GX2 tudott jobb skálázódást felmutatni, ami kissé meglepő annak tudatában, hogy 2 és 3 GPU-val a G92 nem remekelt ezen a fronton.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

11. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.