2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AGP-s királyok

Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Üdvözlök minden érdeklődőt!

Több, mint két év telt el a nagy videokártyás cikkem megjelenése óta, és most újból kedvet kaptam a VGA teszteléshez. Az eredeti cikk hatalmas méretei miatt pár kérdést nyitva hagyott, melyeket két kiegészítő cikkben fogok megválaszolni, ezek közül az első olvashatjátok most.

Az AGP (Accelerated Gparhics Port) volt az első, kifejezetten VGA kártyák számára fejlesztett alaplapi csatlakozó, melynek első változatát 1996-ban mutatták be, és több revízióváltás után 2004-ben váltotta a modernebb, és nagyobb átviteli sebességet biztosító PCI Express, ám ezután még évekig készültek VGA kártyák AGP foglalathoz is. Főleg az ATI támogatta sokáig az elavultabb szabványt, hiszen ők DirectX 10-es modelleket is kínáltak AGP-re, míg az NVIDIA az utolsó DirectX 9-es generációval, vagyis a GeForce 7-es szériával befejezte az AGP támogatását.

Jelen írás témája tehát, hogy kiderítsük: melyik a legerősebb AGP-s kártya? A régi cikk végeredménye bevallottan nem a teljes képet mutatja, hiszen az elavultabb kártyákkal való kompatibilitás miatt többnyire régi, olykor shadereket egyáltalán nem alkalmazó játékokkal teszteltem. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a három dx9-es generáció csúcskártyáit, valamint a legexkluzívabb dx10-es AGP-s modelleket újbóli, sokkal erősebb kihívás elé állítom: viszonylag modern, shaderintenzív játékokkal is lemérem a teljesítményüket. A teszteket 5 benchmark programmal, és 20 különböző játékkal végeztem el, utóbbiakat kétféle részletességi szinten is vizsgáltam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Intel vs. AMD az AGP korszakban

  A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

 • Celeron aranykor

  Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

 • Pentium 4 1.3GHz

  Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

 • Gépeim története 1997-től 2017-ig

  Asztali konfigurációim és a meghatározó játékok az elmúlt 20 évből.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.