2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SLI vs Crossfire megateszt

  • (f)
  • (p)
25. oldal
Írta: |

Újra egy nagyszabású VGA teszttel jelentkezem: íme a Multi-GPU rendszerek csatája és története!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - DX9 era - VÉGEREDMÉNY

Elérkeztünk a DX9-es tesztek végére, lássuk hát a végső sorrendet! A tesztek eredményeinek összegzéséhez a következő képletet használtam: minden kártyánál kiszámoltam, hogy az adott tesztben elért legjobb eredményhez képest hány %-ot teljesítettek, majd ezeket az eredményeket összeadtam. A nagy felbontással mért eredmények dupla akkora súllyal számítanak, vagyis ezekben a tesztekben 200 pont szerezhető, míg kis felbontás esetén 100 pont.

Erre azért volt szükség, hogy a kis felbontásban elhúzó, de magasabb beállításokkal elvérző kártyák ne tegyenek szert valótlan előnyre. Mivel a DX9-releváns benchmarkokkal együtt 19 mérési pont volt (az egyes játékok kis- és nagy felbontásban történt mérései külön pontnak számítanak), és ezek közül 7 teszt történt nagy felbontással, ezért összesen 2600 pontot lehetett gyűjteni, abban az esetben, ha valamelyik kártya az összes tesztben az élen végez. A skálázódási grafikont itt nem a fenti végeredmény alapján, hanem az egyes tesztek skálázódási eredményeit átlagolva számoltam ki.

Az eredményeket összesítve a 7900 GTX SLI pár végzett az élen, nyomában az X1950 XTX Crossfire konfigurációval. A GeForce a győzelmet egyértelműen a külső átkötőkábeles ős-Crossfire csapnivaló skálázódásának köszönheti, hiszen egykártyás módban az X1950 XTX meggyőző előnnyel verte a 7900 GTX-et. Az X1950 Pro CF pár teljesítménye ellenben dicséretet érdemel, hiszen egész jól megközelítette a sokkal drágább (és ma már szinte beszerezhetetlen) nagytestvér eredményét, vagyis aki retro játékgépet építene, annak érdemes lehet a manapság használtan már fillérekért szórt X1950 Pro modellekből beszerezni kettőt. Az első dupla GPU-s kártya, az ős-szendvics 7950 GX2 összességében gyakorlatilag a 7800 GTX SLI párral megegyező teljesítményt nyújtott, vagyis a GPU-nként 512 MB memória előnyét nem tudta kiaknázni. A lista végén a kis kártyák között 1 GPU-val az X1650 XT, míg 2 GPU-val a 7600 GT bizonyult erősebbnek.

Multi-GPU skálázódás 2 GPU-val (1 GPU-hoz viszonyítva)

Aki figyelemmel követte az eddigi tesztek eredményét, azt nem fogja meglepetésként érni, hogy a DX9-es kártyák között a skálázódási versenyt egyértelműen az SLI nyerte a Crossfire-rel szemben. Több esetben is előfordult (sőt, még az összesített végeredményben is megfigyelhető), hogy hiába voltak erősebbek egykártyás üzemben a Radeonok a velük egy kategóriában induló GeForce-oknál, a Crossfire gyenge skálázódása miatt a végső győzelmet mégis a GeForce-ok zsebelték be. Különösen fájó ez az X1950 XTX esetén, mely szóló módban lehengerlően erős kártya, ám a külső átkötőkábeles ős-Crossfire gyenge teljesítménye a végső győzelmébe került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

25. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.