Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#22148) kymco válasza Kékes525 (#22147) üzenetére


kymco
veterán

Nem szeretnék bulvár irányba, de nem arról szólnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos scifi-k nagy része, hogy öntudatra ébrednek, és nem azt teszik, amire az alkotók szánták? Ez is rossz példa valójában. De másik oldalról is megvilágítja, hogy az alkotó azzal, hogy önálló döntés lehetőségét biztosítja a teremtményének, lehetőséget biztosít arra, hogy olyat tegyen a teremtmény, amit az alkotó nem szeretett volna.
Amíg e történetek konfliktusai az ember korlátoltsága miatt alakulnak ki, addig Isten teremtésében ez egy tudatos önkorlátozás...
Próbálunk most itt egy korlátok nélküli személy bőrébe bújva a korlátos gondolatainkkal elképzelni a szándékot, a gondolatokat, értelmezni, meg és elítélni a döntéseit, tetteit, de ez nem igazán fog menni. Csűrhetjük, csavarhatjuk, de nem tudjuk bizonyosan, hogy mi volt Isten gondolata, mikor akkor is megteremtette az embert önálló döntési lehetőséggel, bizalomra és nem "beprogramozásra" épülő kapcsolatban, tudva hogy lesz elbukás, és hogy sok fájdalmon és áldozaton keresztül lehet ebből kiverekedni. Nem tudjuk soha, hogy miért engedte, hogy olyan emberek lehetőséget kapjanak az életre, akikről tudta, hogy el fognak bukni... Talán az elbukásuk ellenére is tudtak valahol, valahogy Istent képviselő teremtményként jelen lenni a világban időnként... nem tudom. Azt tudom, hogy a sokszor az elbukó ember is Isten szabadítását segítette elő. Júdás árulása "segítette" a megváltás tervének beteljesedését. József testvéreinek testvér gyűlölete segítette Izrael megmenekülését az éhínség idején, Az elnyomó római birodalom fejlett infrastruktúrája segítette az evangélium terjedését. De hogy ezt Isten hogy érte el, nem tudom... csak azt, hogy nem akarta, hogy Júdás áruló legyen, hogy József testvéreiben testvérgyilkos indulat legyen és azt sem, hogy a római birodalom elnyomó legyen.

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.