- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- sh4d0w: Én és a számítógép
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Csili-vilimentes Ubuntuhoz a Unity-t, zeitgeist-ot, compiz-t ki kell irtani, és a gnome-session-fallback-et felrakni.
sudo apt-get remove --purge unity zeitgeist
sudo apt-get install gnome-session-fallback
by tomtyi ft [link]
(#20902) bob.zxr Eszembe jutott a Linux Mint ingyenebédes cikk.
Ha valakinek ingerenciája van MS accountra, most mentse el az előbbi linket!
(#20904) jános fstab- ban be kell állítani az auto csatolást, de lehet, hogy jogosultságot is kell adni read/write- hoz NTFS esetén. nem emlékszem pontosan, nemrég pont szó volt erről
-
Hülye kérdés... A Dolphin automountját hogy lehet rávenni, hogy más beállításokkal mountoljon, mint egyébként tenné? Voltak partícióim, amik eddig fixek voltak az fstabban, de most az a winyó mobil lett. Rootként látok mindent, de ha simán a filekezelőben rákattintok az adott partícióra, akkor felmountolja, de nincs jogom olvasni.
-
ampulla
aktív tag
válasz
Valaki1234 #20485 üzenetére
Ha a BIOS-ban nincs akkor az oprendszer se fogja felismerni, de a tippem az lenne h nem csatolja fel a filerendszert. fstab-ot bongeszd at szerintem.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #20332 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a jelenlegi rendszer alatt gparted-el megcsinálom a két partíciót a másik ssd-n és a /home kivételével átrakok mindent a 20GB-osra, a /home alattiakat pedig a 160GB-osra.
Ezután az fstab-ot szerkesztem és mount-olom a /home alá a nagyobb partíciót. A másoláshoz MC-t gondoltam használni. Úgy tudom az azt csinálja, amit a cp csak könnyebb kihagynom a /home alatti fájlokat.
Ezután a GRUB jön.
-
-
-
válasz
Tankréd #19993 üzenetére
Azt nem említetted, hogy változtattál- e a rendszeren hw/sw szinten és miből vetted észre, hogy lassabb lett a rendszer!? Lehet, hogy frissült a disztró! Vagy én nem vettem észre.
Ok! Nézzük végig azokat, amikre tudok valamit mondani nem hozzáértőként:
alignálás, TRIM rendben, noop [deadline] cfq I/O shedule is jó
➜ ~ sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.020036] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)ez sajna SATA1, ami az SSD- nek igen lassú átvitel, még a SATA2 is kevés, de gondolom ennyit tud a gépben a lap!?
Timing cached reads: 1458 MB in 2.00 seconds = 729.40 MB/sec
Timing buffered disk reads: 312 MB in 3.00 seconds = 103.93 MB/secezek az értékek nem túl jók, még egy régi HDD is ennyit hoz 2610.83 MB/sec, 106.33 MB/sec
Crunchbang az 64 bites, lehet az is sok neki. De a legérdekesebb ez a cat /etc/fstab eredmény! Ebben szerepel swap, dvd író meg jó pár tmpfs sor is. Próbaképpen vedd ki ezeket a sorokat:
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=aa8bf435-834f-4fd1-9347-5e73b130ee51 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0%ezt pedig módosítsd tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0 erre:
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0én ezt is használom a cahe- ra:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Így nézne ki az új fstab
Gparted segítségével azt a két nem használt partíciót is formázd ext4- re és hagyd használaton kívül, hozzáértők szerint úgy jobb ez a overprovisioning.
Most ezeket próbáljk ki, lehetőleg külön lépésenként és meglátjuk mi javul! Az sincs kizárva, hogy ki kell próbálnod egy lightosabb Ubi alapú disztrót, mert a Debian elég régi driverekkel dolgozik, de az is lehet, hogy éppen frissítés okozta a gondot.
Ami nem teljesen tiszta, arra inkább kérdezz rá. Fstab szerkesztése után mindenképp újraindítás kell.
A próbákhoz minden pillanatnyilag felesleges meghajtót, memória kártyát húzz ki.
-
válasz
Tankréd #19993 üzenetére
df - Th- t én írtam rosszul, így helyes df -Th.
ez még kéne.
cat /sys/block/sda/queue/scheduler ezt nem írtad.Az alsó kép az mostani állapot? Nincs összhangban az fstab- bal.
Pótold léci a df -Th- t, a másik nem annyira fontos, aztán kielemezzük a helyzetet!sudo blkid
még ezt is rakd be, mert itt a meghajtóknál sok ellentmondás van. -
Tankréd
csendes tag
válasz
ubyegon2 #19990 üzenetére
Szia! Itt küldöm, amit kértél, + belinkeltem egy képet is a particiókról. A gépem egy thinkpad T60-as, két giga rammal.
➜ ~ sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
[sudo] password for tankredi:
0
➜ ~ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 2 blocks)
➜ ~ sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.020036] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
➜ ~ sudo hdparm -Tt /dev/sda/dev/sda:
Timing cached reads: 1458 MB in 2.00 seconds = 729.40 MB/sec
Timing buffered disk reads: 312 MB in 3.00 seconds = 103.93 MB/sec
➜ ~ sudo dmesg | grep -i --color ahci
[ 1.651622] ahci 0000:00:1f.2: version 3.0
[ 1.651709] ahci 0000:00:1f.2: irq 45 for MSI/MSI-X
[ 1.651809] ahci 0000:00:1f.2: AHCI 0001.0100 32 slots 4 ports 1.5 Gbps 0x1 impl SATA mode
[ 1.651818] ahci 0000:00:1f.2: flags: 64bit ncq pm led clo pio slum part
[ 1.651827] ahci 0000:00:1f.2: setting latency timer to 64
[ 1.676519] scsi0 : ahci
[ 1.683791] scsi1 : ahci
[ 1.687649] scsi2 : ahci
[ 1.692198] scsi3 : ahci
➜ ~ noop [deadline] cfq
zsh: no matches found: [deadline]
➜ ~ df - Th
df: ”-”: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
df: ”Th”: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
df: nem került feldolgozásra fájlrendszer
➜ ~ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=a1af5085-e582-4215-8146-fda9f742c789 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=aa8bf435-834f-4fd1-9347-5e73b130ee51 none swap sw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0% -
válasz
Tankréd #19931 üzenetére
Nem vagyok szakértő, de a noatime gyakorlatilag már elvégzi, amit a nodiratime, utóbbit kiveheted az fstab- ból. Felesleges könyvtárakra külön kiadni azt a parancsot, ami fájlokra már ki van adva!
Itt találsz pár ellenőrzéssel kapcsolatos segítséget.
-
Tankréd
csendes tag
válasz
lionhearted #19930 üzenetére
Köszönöm, bár ezt nem értem.. a trim- nek futnia kell, ha jól tudom. A sudo fstrim -v / - parancsra vagy ezt adja ki :
/: 0 bytes were trimmed, vagy egy nagyon hosszú számsort a nulla helyén.
Az fstab fájlt módosítottam, discard, noatime, nodiratime... Vagy nem oké mégsem??? Szerinted?
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2 #18906 üzenetére
Javítás: Nem az ARCH topikban jött fel a téma, hanem Linux topikban
Én nem a /var/tmp, name a /tmp-re gondoltam, de ez egy érdekes dolog nálam..
Nekem az fstab-ban erre nincs bejegyzésem, mégis a df -h parancsra ez jön felEbből látszik, hogy a /tmp eleve a tmpfs-ben van.. . Nem vizsgáltam meg, hogy miért.. egyszerűen elfogadtam.
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2 #18898 üzenetére
Nekem csak ennyi van az fstab-ban :
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/dumber/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0tomtyi
Nyilván az hirtelen kikapcsolás előtti állapot nincs leírva, de ebben az esetben elveszik minden ami a legutóbbi bekapcsolás után kreálódott. Valamint ha nem az előző logot folytatja akkor a ráíráskor kitörli az előzményeket is. -
válasz
#40553216 #18897 üzenetére
Okozhat ez nekem gondot egyébként, hogy nem menti el a logokat, hanem felülírja?
Írok egy live- ot penre, új Chakra- ra úgyis kíváncsi vagyok mert DVD- k már nem operálnak új alaplappal.Hogyan ellenőrzöm ezzel a logokat vagyis azt, hogy nem íródik felül? Szerkesszem live- ban az fstabot?
proc /proc proc defaults 0 0
Ez a proc sor nem ismert neked sem?
-
válasz
_Dumber_ #18896 üzenetére
Elgondolkodtam egyébként, ami nem túl gyakori nálam, lehet kiveszem ezt a /var logolást piszkáló sort és meglátjuk mi lesz!
Hirtelen nem ugrik be ez a ramdiskes dolog, hogyan tetted fstabba a .cache- t? A nem tervezett leállást tényleg nem tervezik meg előre az elmü- nél!
(#18895) karamblo Remélem hasznos lesz valami belőle! Azért a Linux és az SSD infókat ne felejtsd el! Ha valami nem tiszta
mindenképp kérdezz, mielőtt cselekszel! Mint látod, mi sem vagyunk guruk a témában, csak erősen próbálkozunk megérteni. Új ez a két dolog még így együtt, nem véletlen, hogy az Ubuntunál is csak az új LTS- től fut a auto TRIM és még azt sem tesztelték minden SSD tipusra!
-
karamblo
tag
válasz
#40553216 #18881 üzenetére
Jó reggelt...Habár Ubyegon mester nincs itt, javaslatai szerint járok el. Tehát a mostani fstab-om, alikvidálások után:
#
#
UUID=b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,discard,nobarrier 0 0blkid kimenet:
/dev/sda1: UUID="b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6" TYPE="ext4"
Swap ugye nincs, minden egy partíción.
Most akkor ez tuti, mesterek?
-
válasz
karamblo #18879 üzenetére
Ejha! Ezt az fstabot érdekesen hoztad össze, az biztos!
Azért a sudo blkid terminal kimenetet majd biggyeszd ide, mert van mit fésülni az fstabodon, SSD- vel kapcsolatos bejegyzések is kellenek majd azon felül, amit a blkid- ből érdemes berakni.
Jól pihend ki magad, aztán majd megoldjuk szakértők segítségével.
Ez is most alakult fstab, új rendszer van SSD- n, de ehhez jobban kell majd hasonlítani az fstabodnak, mint amit bemásoltál:
UUID=77c25784-65fa-4a22-b7c5-eac5445027b4 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=d86f7120-35a8-49e2-a09f-9e9c1f9a49e5 none swap sw 0 0
UUID=2fa88d20-a201-40d2-a081-be1a74000196 /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=107ca107-b9b5-4af8-ad53-6c714391b3ca /media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
karamblo
tag
válasz
ubyegon2 #18868 üzenetére
Megint ugyanaz a probléma, egy ujraindítás után, root terminál fogad....
Ilyen az fstab-om:
#
#
UUID=b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=30c7ee14-2942-414d-bc00-5d14c28c8de3 none swap sw 0 0
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=587e0dc5-2db1-4cd9-9792-a5459a7bcfd2 / ext4 noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2c919dc4-24de-474f-8da0-14c7e1240ab8 /home ext4 noatime,nodiratime,defaults 0 2
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,discard,nobarrier 0 0Ez így ok?
-
karamblo
tag
Bekapcsolás után root-terminál fogad, és csak startx után kapok grafikus felületet...
Tegnap az fstab-ban beállításokat módosítottam az ssd miatt, az kavart be?
-
karamblo
tag
Hali mindenkinek... SSD-vel kapcsolatban kellene segítség. Arra van pakolva az egész rendszer / Crunchbang LINUX 11.Waldorf / A Bios-ban átállítva AHCI-re.. swap kilőve, szabad hely 10gb. Külső vinyót használok, arra megy minden, az SSD 30GB-
Kérdésem, hogy mit kell még beállítanom? Rengeteg leírást olvastam erről, már kicsit össze vagyok zavarodva.
Az fstab-ban kell valamit kotorászni, annyi tiszta, de arra is három ember háromfajta dolgot mond.
-
Gyick
őstag
hi
adott egy ubuntu vmware-ben aminek megakarok osztani pár mappát a windowsból. beirom ezt a parancsot a terminálba: vmware-hgfsclient akkor kiirja a mappák nevét de nincsenek ezek csatolva..hogy lehetne ezeket csatolni?mount parancsal probálkoztam de nem jött össze.elvileg a /mnt/hgfs/ -ben kellene lennie.Vagy az fstab-ot kellen átirni?
-
joecontra
addikt
válasz
ubyegon2 #17066 üzenetére
Gondolhatod akkor mi van ha a telepítő USB beteszi magát /dev/sda eszköznek így /dev/sdb jelölést kap az első merevlemez, arra teszed a GRUB-t és uram bocsá' nem UUID alapján rögzít az fstab-ba ill. a grub.cfg-be.
Majd a telepítés végeztével kiveszed a pendrive-t így az elsődleges merevlemez a /dev/sda lesz a rendszer meg a /dev/sdb-ről akar bootolni.Azt hiszem Fedora esetén jártam így. Persze megoldottam, de extra kört kellett futnom.
Üdv,
J -
megema
őstag
Ha már TRIM... Eddig discard-ot használtam 12.04-en, most megcsináltam ez alapján cron-ba.
Akkor ezek után fstab-ba csak errors=remount-ro maradjon? Eredetileg az volt csak szerintem.
UUID=##### / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1 -
Gyick
őstag
felraktam most egy ubuntut vmware workstation 10-el is azt hogy tudnám elérni hogy lássa a többi particiot is ne csak a virtuálisat.az fstab-ot kellene átírni?de azt hogy?honnén tudjam hogy milyen meghajtok vannak amik nincsenek csatolva hogy lehet azt kilistázni?
-
_Dumber_
őstag
Tényleg nézz utánna pár dolognak.. megéri..
A /home/Usernév könyvtárban tárolja a userhez tartozó ÖSSZES beállítást . beleértve a kinézetet is. -- A linux már csak ilyen, ugyanis a usernek CSAK oda van írásjoga alapesetben .. és ez így jó.
Ha erre a telepítéskor rátalál a telepítő akkor azt NEM változtatja meg. Ezért van az, hogy egy tiszta telepítés esetén is a kinézet ugyanonlyan marad mint előtte.
Ez nagy előny ha egy szépen beállított és bekonfigurált rendszer összefo**a magát és fel kell rakni egy új telepítést, de a kinézet ugyanolyan kell hogy maradjon.Ha nekem most kellene egy kinézetre is tiszta új linuxot felraknom, és lenne már egy külön /home , akkor a következőt próbálnám meg:
1. Linux telepítése, de NEM csatolok KÜLÖN /home -ot.
Ekkor felteszi a telepítőt készítők által megálmodott kinézetet.
2. Az első boot után a telepítő által felrakott /home tartalmát BELEmásolnám a régi /home könyvtárba.
Ezzel felülírom az összes config filet, de a DATA tartalmakat nem érintené.
3. Felcsatolom a már ismert módon a külön /home-ot az fstab-ban, majd újraindítás.Persze nem minden esetben jön ez be (elég kivételes esetben nem szabad így megcsinálni), de szerintem nálad működne.
-
_Dumber_
őstag
válasz
_Dumber_ #15659 üzenetére
Akkor címszavakban a megoldás:
Megnézettem vele az fstab tartalmát, és az ls /home -la
Itt már láttam, hogy nem stimmel az fstab, de biztonság kedvéért ellenőriztettem vele a felcsatolni kívánt driveon lévő satár nevű könyvtár meglétét és jogosultságát.
mivel ez rendben volt tovább feszegettem az fstabot:Az Ő fstab utolsó sora ez volt:
UUID=<ba1289aa-7de8-4a6e-92a3-b063541731e9
Én ezt írtam:
....
namost én azt mondtam, hogy írd be ezt:
/dev/sdb6 /home ext4 defaults 0 2
vagy hogy a /dev/sdb6 helyett beírhatod au UUID-t.. az meg ez:
UUID=ba1289aa-7de8-4a6e-92a3-b063541731e9 /home ext4 defaults 0 2
(hogy Te mit írtál az meg nézd meg)
figyelj a "space" helyekre
A végén legyen 1, vagy 2, vagy akármannyi ENTER nyomva (KÖTELEZŐ az üres sor a fstab végén ) !!!
egyenlőre mindkettő ugyanazt csinálja, DE
ha pl kiveszed a sda vigyót (elsődleges vinyó-t) és csak a linuxos marad,és az lesz az elsődleges és egyetlen akkor az fstab-ban át kéne irni sdb6 ról sda6-ra, mert egyébként nem csatolja fel.
Az UUID-vel egyértelműen megtalálja, bármennyi vinyót csatolsz.. szóval írd azt.--------FIGYELEM!-----------
ha valamiért mégsem lesz jó akkor nagy valószinűséggel nem lesz GUI-d.
visszaállítani a következőképpen kell:
ha feláll a redndszer de csak egy login villog, akkor belépsz "root"-KÉNT.
beírod:
nano /etc/fstab (nem kell sudo !!)
a most beírt sor elé teszel egy # jelet.
tehát így fog kinézni:
#UUID=ba1289aa-7de8-4a6e-92a3-b063541731e9 /home ext4 defaults 0 2
utánna lemented és újraindítod..
-------------------------
most csinálhatod----
ezzel lett jó
-
Foose
addikt
válasz
#40553216 #15666 üzenetére
Neeeeem,én úgy értettem hogy telepítés közben legyek online...
Ezt nem tudtam hogy telepítés közben is tudok neten lógni.
Dumber itt vagyok,itt vagyok,mondtam hogy nem leszek délutánMost gyorsan megnézem a fstab dolgot,mert ahogy priviben írtam is neked,nem jól írtam be a sort. Csak már nem sok időm van,mert jön a csaj
Ha a fstab átírás sem lesz jó,akkor a másik okosságot nézem meg majd.
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2 #15680 üzenetére
nem az volt.. de ha bejön akkor megosztjuk/om..
azért mentem privibe, mert már én sem tudtam hogy mi van a gépén..
a végén láttam, hogy a fstab-ba rosszul írt bele, de először képbe kellett kerülni, úgyhogy megnézettem vele még pár dolgot, hogy ne legyen gond a /home felcsatlakoztatásakor (tulajdonosi jogok..stb) (ez 13 üzenetváltás volt)
ha követte volna az fstab-os hsz-emet, akkor már jó lenne....
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15639 üzenetére
Gondolom mivel nem rootként indítottam a geditet,ezért nem tudom menteni
De sajnos most csak mentés másként lehetőség volt. Ezért kell a root?? Na de azt hogy kell?
öööö.... próbáltam a jogokat átállítani,(fstab megnyitás) de azt írja hogy nem tehetem,mert nem én vagyok a tulaj. Nem értem. Csak egy fekhasználó van a gépen,én.
-
_Dumber_
őstag
- indítsd el a linuxot.
- mikor felállt a rendszer nyiss egy terminalt.
- sudo nano /etc/fstabmegkeresed azt a sort amiben a temp és a / felcsatolása található
(nálam:
UUID=3cf85619-6020-4c26-87d2-0587ba6e8696 swap swap defaults 0 0
UUID=0ce65dd5-68bb-4152-987c-272f147d472d / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1
)utánna beírod:
/dev/sdb6 /home ext4 defaults 0 2
lemented (ctrc+x, és yes/igen a mentésre)
újraindít.. örül - remélhetőleg
szerk:
a linkelt fstab esetén ráálsz a végére, nyomsz egy entert, majd beírod a sort amit írtam .
A VÉGÉNY NYOMJ EGY ENTERT, HOGY LEGYEN ÜRES SOROD !!!)
majd ment--- etc..etcszerk2:
a geditet rootként indítsd!!!szerk3:
estleg a /dev/sbd6 helyett írhatod a "UUID=<és ide az a számsor ami a gpartededben a /media/ után látszik>
-
stopperos
senior tag
Bocsi, nem olvasok vissza. De ugye tudsz live környezetet indítani? Mert onnan ezt meg lehet javítani. (Előbb egy grub-ból indított recovery módon járt az eszem, de az lehet kicsit sok.)
Kb annyi kell, hogy live-ról indítasz. Felcsatolod a 20 gigásat és a régi home-od. A 20 gigáson megnyitod az fstab-ot, és a végén hozzáadszt egy sort a home-odnak. Az UUID-t tudod, mert már felcsatolódott a /media alá (terminálban egy ls /media). Majd a 20 gigáson törölni kell a home tartalmát, magát a könyvtárat ne. (ez megszabadít az új rendszer home tartalmától).
A felhasználói jogokkal lehet lesz gond, lehet nem. Azt újraindításkor tudod meg, de lehet javítani egy paranccsal. Ha egy felhasználó van a gépen, akkor velószínűleg az 1000-es számot kaptad meg, és az egyezik a korábbival, így nem lesz gond. -
válasz
sanchomuzax #15450 üzenetére
őőőő, minek? én is bele tudok irni az fstab-ba
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
vicces #15430 üzenetére
Az NTFS partíció egyszerű mount beállításához használd az ntfs-config felületet. Beleír szépen az fstab-ba.
https://apps.ubuntu.com/cat/applications/saucy/ntfs-config/ -
na ez oké ez meg is van. az fstabot szerkesztettem és fel is csatolja a rendszer a particiot, de a link igy sem működik
eredetileg arra gondoltam, hogy a windowsos asztal mappát csatoltatnám fel és raknám be egy linkkel az ubis asztalra. ez lehetséges? nekem annyi sikerült csak, hogy a windows gyökérkönyvtárát rakta ki az ubi az asztalra.
-
Fritz Teufel
addikt
Már a 13.10-nél is telepíteni kellett, tudom, mert amikor feltelepül a rendszer, mindig azzal kezdem, hogy az fstab-ot és a grub-ot szerkesztem és amikor kiadtam a gksu parancsot, mindig figyelmeztetett, hogy előtte fel kellene telepítenem. Ez az első lépés nálam. Abban is biztos vagyok, hogy a gksu gedit parancs működik a 13.10 alatt. Akkor ez még is csak bug lesz... jelentem, aztán meglátjuk...
-
Fritz Teufel
addikt
Ez működik, hibaüzenet nélkül
Nem értem, nincs hiba az fstab-ban, még sincs engedélye a qBittorrentnek. :S
A mai napot most már végigszenvedem ezzel a szarral, hogy legalább a kernel alaposan le legyen tesztelve, ha már vállaltam és dobom vissza a 13.10-et."És használd a programkód formázást." picit be vagyok lassulva vagy csak nem látok a pipától... mire gondolsz pontosan?
-
Fritz Teufel
addikt
Most, hogy kérdezed: korábban, amikor elkezdtem átírni az fstab-ot és a grub-ot, akkor mindig jelezte, hogy először talán telepítenem kellene. Most egyik alkalommal sem problémázott rajta, azonnal megnyitotta a gedit-et, és mellé dobta a hibaüzeneteket terminálban. A grub szerkesztése sikerülhetett ennek ellenére, mert van DRM. Ellenben hiába csatoltam fel az NTFS partíciót, a qBittorrent arénázik a jogosultságok miatt, nem tudom visszaállítani. Olyan, mint amikor (visszatértem Linuxra és tapasztalat híján) nem írtam be az fstab-ba az NTFS partíciót, csak a lemezkezelőben csatoltam. Az meg csak akkor csatolt automatikusan, ha manuálisan beléptem a partícióra. Most fel van csatolva, de valami nem kerek és ez a gksu hiba már az előző telepítés után is előjött. Hozzáteszem, telepítés befejeződött, futtattam a feldobott telepítéseket és utána szerkesztettem volna az fstab-ot és a grubot tehát ezekkel kezdtem volna. Így nem én cseszek el valamit, maga a rendszer ilyen hektikus, vagyis a stabil verzió instabil...
Azért tettem fel, mert azt hittem, hogy stabil verzió, már nem lehet túl sok averziója... a kernellel meg segíteni szerettem volna a fejlesztést. Igaz, már elegem van abból, hogy mióta Linux-ra váltottam, mást sem csinálok csak telepítek. A gyári előtelepített Winfos Vista 5 évig ment a laptopon és soha nem látott kék halált. Én cseréltem Winfos 7-re, aminél egyszer fordult elő az egyik driver telepítése alkalmával (vagy 30 drivert kell telepíteni ehhez a hülye laptophoz). A laptop meg még szép, hogy futtatja a legújabb kerneleket, ez a gép még így 6 év távlatában, most is bivaly erős napi használatra.
-
Fritz Teufel
addikt
Hihetetlen, hogy milyen szar lett ez a 14.04. Instabilabb, mint béta verzió korában. Kétszer kellett telepítenem, hogy úgy tűnjön, jó lett. Próbálnám, hogy kiakad-e a kernel, de egyszerűen használhatatlan. Más az első telepítésnél is hibaüzeneteket dobált a gksu, most meg megint. Nem is engedi szerkeszteni az fstab-ot. Béta verzióban ha nem omlott volna össze, nagyon jó lett volna. Szerencsére szálcsiszolták... Asszem visszadobom a 13.10-et, leszarom a kernelt, ha a jövőben nem fog működni, akkor megy vissza a megbízható Winfos.
barricade@Barricade:~$ gksu gedit /etc/fstab
(gksu:3361): Gtk-WARNING **: Failed to set text from markup due to error parsing markup: Error on line 1 char 86: Element 'b' was closed, but the currently open element is 'big'
** (gksu:3361): CRITICAL **: fcntl error
** (gksu:3361): WARNING **: Lock taken by pid: -1. Exiting.
gery2123: Sony Vaio VGN-FW21Z
-
Syl
nagyúr
válasz
assemble #15074 üzenetére
Az az ideális, ha minden partíció kezdete 2048-cal osztható.
2048 sector, vagyis 1 MByte
Merthogy a Unit az egy 512 byte-os szektor, a listában pedig az értékek nem byte-ban vannak, hanem szektor számban.(#15080) assemble
A trim használatáról megoszlanak a vélemények. Nálam másfél évig ment a gép módosított fstab-bal (csak discard és noatime), de most egy ideje kiszedtem és kb hetente, ahogy eszembe jut, beírom a terminálba, hogy sudo fstrim -v / és sudo fstrim -v /home
Semmi eltérést nem tapasztaltam sebességügyileg.(#15085) ubyegon2
Nem egészen jól mondod. Abban igazad van, hogy 4 Kbyte-os egységekben dolgozik az SSD, de a lista nem byte, hanem szektor alapú. Vagyis 8-cal osztasz, mert 8 db 512 byte-os szektor ad 4 Kbyte-ot.
-
válasz
Giovanny #15032 üzenetére
Ebből nem derül ki semmi. Én leellenőriztem és nem megy a TRIM a legújabb Ubi-ban sem, csak a ha a szokásos módon az fstab-ba beleírod a discard opciót. A TRIM működését manuálisan úgy lehet ellenőrizni, hogy létrehozol egy fájlt, meghatározod melyik szektoron kezdődik, törlöd a fájlt, majd egy kicsi várakozás után visszaolvasod azt a szektort. Ha a szektor tartalma megváltozik (általában 0-val lesz feltöltve, de egyes gyártók esetén más érték is lehet(pl egyes Samsung SSD-k 0xA5-el töltik fel), csak akkor működik a TRIM.
Szerencsére van rá script, terminálból
wget -O /tmp/test_trim.sh "https://sites.google.com/site/lightrush/random-1/checkiftrimonext4isenabledandworking/test_trim.sh?attredirects=0&d=1"
chmod +x /tmp/test_trim.sh
sudo /tmp/test_trim.sh tempfile 50 /dev/sdXMegjegyzés: az utolsó sorban az sdX-ben az X-t az aktuális SSD-nek(amiről a Linux fut) megfelelően kell módosítani. Ha nem tudod, akkor Dashboard, begépeled hogy lemezek, elindítod, bal oldalt kijelölöd az SSD-t és egyből látni fogod, pl esetemben a Samsung 470-ről fut a Linux, azaz sdb lesz. [link]
(A script pont az teszi, amit fentebb írtam, elindítod, ütsz egy billentyűt, majd várakozik 2 percig és visszaolvassa a szektort.) -
-
fradi81
veterán
válasz
Fritz Teufel #14171 üzenetére
Hogyan tudom megoldani?
-Úgy hogy beleírod az fstabba a megfelelő módon.
jó olvasgatást: [link] -
Fritz Teufel
addikt
Létrehoztam az Ext4 partíciót. Az fstab-ban nem látom a létrehozott partíciót, nem tudom írni-olvasni. Hogyan tudom megoldani?
Jelenleg a partíció üres. Szeretném, ha esetleg valamikor a jövőben operációs rendszert váltanék, akkor az adataim függetlenek lennének. Most nem kívánok a Linux kedvéért külső meghajtót venni.
-
válasz
Fritz Teufel #14122 üzenetére
Lehet, hogy érdemesebb lenne, próbáld ki... Fstab ugyanaz, mint 8 éve
Egérre meg mondom, gúgli semmit... -
Mindenki ezzel a 11.10-el jön. Nekem is volt, én sem szerettem, de csak azért, mert épp áttérés volt, nem voltak rendes themek GTK3ra, így a Gnome Classicom sem ment úgy, mint akartam. Unity maradt, ami szintén akkor tért át az új gnomera, meg amúgy is tudjuk, hogy milyen. Lassúnak lassú volt.
(Saját témát meg lusta voltam valószínűleg feltenniha egyáltalán segített volna rajta... )
Viszont nem is a kornak megfelelő hardveren futattam (az akkori Atom procik a netbookokban).
De a lassúságon kívűl, akkor is csak egy fontos fennakadást tapasztaltam, hogy az SMplayer fagyott, ha volt helyi cache megadva.#13953: Igen, mert gondolom titkosítva van a home mappád, így azok a könyvtárak nem léteznek, amíg be nem lépsz, és nem decrpytálod.
Ha nem mounttal oldod meg, hanem udisk-kel, akkor nem kell root jog. Vagy tedd be fstabban noauto-ként, és akkor mehet a mount, szintén sudo nélkül.
-
_Petya_
őstag
Sziasztok,
Valaki tudja, hogy lehet a 13.10-et rávenni arra, hogy ne mountolja automatikusan az összes partíciót, amit csak talál? Direkt nem tettem be az fstab-ba a windows-os partícióimat, hogy ne is akarja mountolni... viszont az USB-s eszközök automatikus mountolását nem akarom kikapcsolni.
Le lehet ezt valahogy tiltani, csak bizonyos eszközökre?
Köszi,
Petya -
stopperos
senior tag
válasz
Aethelstone #13514 üzenetére
Ez úgy küszöbölik ki, hogy már nem /dev/sdX* néven hivatkoznak rá linuxék, hanem uuid szerint. Nézd meg az fstab-ot.
-
válasz
Aethelstone #13470 üzenetére
Nem az fstabos megoldás kerül bele, hanem a heti lefutású fstrim. Egyébként gyorsabb megoldás, átlagos használatra.
-
Aethelstone
addikt
válasz
gery2123 #13469 üzenetére
Nézd, amíg ki nem jön, addig nem lehet ilyesmit kijelenteni. Ezen cikk szerint támogatni fogja
Aztán már láttunk olyat. hogy beígértek valamit és kiadás előtt 1 héttel kiszedték. Mondjuk ez nem olyan. Itt nem arról van szó, hogy a Mir stabil vagy nem stabil, hanem annyi, hogy egy fstab paramétert betesznek alapból vagy nem
Szóval, én azt gondolom, hogy szinte biztos, hogy lesz full SSD támogatás, trimmel, mindennel együtt
Nekem is fontos lenne, én is SSD-zek.
-
gery2123
őstag
Hali mindenki. Ha felrakok egy ubuntu 14.04 alpha-t SSD - re, akkor ott is be kell állítani az fstab - ba a "discard " - ot. Vagy itt már nem kell semmivel sem bajlódnom mert elméletileg a 14.04 már SSD támogatással érkezik. Vagy csináljam meg bajom nem lesz belőle.?
Előre is köszönöm! -
Syl
nagyúr
válasz
sh4d0w #11968 üzenetére
Vagy. Csak virtualboxban nem tudja leellenőrizni a hardveres (in)kompatibilitást a gépével.
(#11969) Mattey
Nem lesz veszekedés. A win nem tudja olvasni az ubuntu partícióját, fordítva viszont megy az írás/olvasás. Mondjuk a közös partíciót (nyilván ntfs) valószínűleg kézzel kell állandóra felcsatolni. fstab-ra érdemes rákeresni itt a topicban.
-
törölt tag
Üdv mindenkinek!
Lenne egy nagy problémám:
Az egész home könyvtárat átmásoltam a NAS-omra, és fstab-ban beállítottam, hogy az ubuntu felcsatolja.
Fel is csatolja szépen, csak annyi a gond, hogy az ubuntu nem látja a hangkártyámat. Csak akkor látja, ha nincs felcsatolva a NAS-ról a home mappa.Ez miért van?
Szerk.:
Az ubuntu 12.4
A NAS-on OMV-fut -
gyulank
addikt
Kötet nem érhető el: Error mounting /dev/sdb2 at /media/gyulank/Új kötet: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdb2" "/media/gyulank/Új kötet"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdb2': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Meghülyült a Win8, és nem tölt be. A partíció, amin mindenem van, nem elérhető. Újraindítottam már egy csomószor, próbáltam ntfs-configgal, de az csak berakta fstabba, és GRUB után nyomkodhattam az S-eket, mert csatolni egy NTFS partíciót sem tudott. Telepítő képfájlok is azon vannak, hely is azon van.
Hogy lehetne felismertetni? Szeretném tudni folytatni a torrenteket is linux alól, de mindig ezt csinálja...
-
válasz
Vincsó #11474 üzenetére
Az automatikus csatolás nem gond, hiszen csak az fstabba kell beírni, adsz neki valamilyen csatolási pontot. Viszont a telepített programok és a rendszer beállításfájljai is a saját könyvtáradban találhatóak, ha ezek a rendszer újratelepítésénél nem törlődnek formázás miatt, akkor nem kell újra játszani beállításokkal vagy a fájlok ide-oda másolásával. És ez a minimum, ugye elvileg akár több TB-nyi egyéb adatod is lehet a saját könyvtáradban (képek, videók, zenék, letöltések) amelyek mind-mind megmaradnak ha külön partíción vannak (persze gondolom te nem a saját könyvtáradban akarod ezeket tárolni).
-
Keeperv85
nagyúr
Még ha nagy szaki lennék sem piszkálnék bele az Ubuntu lelkébe. Nem nyúltam semmihez, így van, mióta lassan két éve feltelepült.
Annyi van rajta beállítva azóta is, hogy a Mate került fel a Gnome helyett.
Én sem értem miért kell a teljes swap területet létrehoznia. Már azon filózok, hogy kilövöm az fstab alól, de akkor meg lesz egy felesleges 5GB-os helyem...
-
BoB
veterán
válasz
Zozzer888 #10894 üzenetére
Igen simán lehet ilyen pendrive-ot csinálni (perzisztens módnak is szokták hívni amikor megjegyzi a változtatásokat).
Szerintem nem kell attól tartanod hogy normál felhasználás mellett gyorsan tönkremegy. Meg amúgy sem kerül már sokba egy pendrive
Viccet félretéve nekem még nem ment tönkre ilyen.
Fstab-ba nem árt majd egy noatime -t írni.
-
Úgy, hogy törlöd a bejegyzésüket az fstabból. Ugyanis nem azt kell megjelölni, hogy mit nem, hanem azt, hogy mit csatoljon. A lemezeket a Lemezek nevű alkalmazásban tudod beállítani a Meghajtóbeállításoknál. A Készenlét időkorlátját állítsd alacsonyra. Vagy ha csak egyszeri lekapcsolás kell, akkor a /etc/rc.local fájlba tudod beírni hozzájuk a parancsot (pl. hdparm -y /dev/sdX).
HD 7850 esetében az AMD driverrel elvileg nincsen semmilyen szívás, de érdemes a legújabb bétát használni, azt is Debian telepítőcsomagokból felrakva.
-
quailstorm
félisten
válasz
Sub-ZeRo #10480 üzenetére
nem maradt más mint az fstab szerkesztése...
nekem is összeomlik az ntfs-config egy ideje, de nem érdekel/etc/fstab
pl gedittel
(ROOT kell mindenhez)
segíteni fog az fdisk -l és a blkid parancsok
mintaconfig
#
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
#Entry for /dev/sdc2 :
UUID=9412058d-8553-4256-823e-c9bcb0578964 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#Entry for /dev/sdd1 :
UUID=466878F46878E3D9 /media/XP ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd3 :
UUID=01CE384BC80386A0 /media/data ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdc4 :
UUID=01CE3889C84BAA00 /media/data2 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd2 :
UUID=C6D89B4AD89B381F /media/win7 ntfs-3g defaults,nosuid,nodev,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd4 :
UUID=01CE384F2936EB80 /media/vista64 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdc1 :
UUID=6240D9C140D99C5B /media/win8 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/sdc5 none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/sdb4 /media/zip0 auto rw,user,noauto,sync 0 0 -
-
válasz
Penge_4 #10460 üzenetére
Nemtom, nekem előfordult, hogy a hibásan leválasztott ntfs partíciót az Ubuntu nem mountolta fel.
Mondjuk most van Win8 -am egy külön winyón, az meg mindig ellenőrzi magát... (A winyó jó.)@Sub-Zero : A fene tudja, az fstabot nézd meg, esetleg heyből kommentezd is ki a rev partíciót, alapból sem nagyon bántanád gondolom. Elég azt behúzni induláskor, amin az adatok vannak.
-
válasz
Sub-ZeRo #10455 üzenetére
"de a win8 system rev. partícióját is betölti, de nem birom le unmount-olni róla. "
Ja, akkor félreértettem
Fstab-ba beírtad mind a kettőt? Illetve sudo umount ?@Penge_4 : Nem zárja le a nyitott file-okat, stb. Nyilván a win8 tudja folytatni a saját dolgát, mert elmenti az állapotot, de bármi más hibásan leválasztott partíciót fog érzékelni.
MS logika. -
válasz
donceleger8 #9853 üzenetére
Mások szívesen segítenek. Én is. Ha van problémád. Amit most leírtál, az egy probléma, az hogy semmi sincs, az nem probléma, az csak "írtál valamit". Nekem ezzel van/volt kizárólag gondom.
De gondold át mit szerettél volna. Egyszer összeállítani a rendszert, aztán hagyni, hadd menjen magától. Erre kifejezetten jó az LTS verzió, 5 évig támogatott, stabil. Ez jelenleg a 12.04es verzió. Ezt ajánlották neked többen is, a 13.04 egyetlen előnyeként az NTFS partíciók automatikus csatolása hangzott el (egyébként szerintem ez nem előny.)
Tehát, a probléma megoldása a következő lett volna:
12.04.2 verzió letölt, feltelepít. Zárt driver telepít. Frissítések telepít. Fstab szerkesztése (NTFS csatolása miatt). XBMC telepít, és beállít. Enjoy.Ennek így kéne működnie, minden szokványos esetben.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #9821 üzenetére
Ha XBMC oldaláról töltötte le akkor jó kérdés hogy mi van rajta (bár úgy nézem Gnome van), egyébként fstab szerkesztéssel könnyen tudja csatolni.
Egyébként azt nem értem miért jó így külön felrakni mikor megy Windows alatt is.
-
Pano
addikt
Köszi, de sajna ilyen szinten még nem állok
Beteszem ide az fstabom tartalmát, ha valaki tudna segíteni azzal, hogy kiegészíti, azt nagyon megköszönöm!
#
#
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=f74664fc-a832-4518-baca-84e03e46a85a / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=A9EC-2785 /boot/efi vfat defaults 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=eec046a5-540e-4fa2-802e-16fc37a4b1b8 none swap sw 0 0 -
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #8754 üzenetére
Új gép volt, üres SSD-vel. Boot pendrájvról, telepítés, két partíció kézzel létrehoz (egy a /-nek, egy a home-nak) és csók.
Meg persze utána az /etc/fstab fájlba beleírtam a "discard,noatime" kapcsolókat.
A fájl így néz ki:
#
#
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
UUID=8e1ed999-bd12-4308-be7c-ec3a854a47ed / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=2269c620-15ea-48a4-87a8-4f1211ee6549 /home ext4 discard,noatime,defaults 0 2 -
válasz
gyulank #8439 üzenetére
Ha jól értem, akkor nem akarod azt, hogy ugyanaz a kliens menjen win és Ubi alatt, ergo bármi jó.
Mi volt a baj Transmissionnal? Ki lehet venni belőle azt, hogy átnevezzen.
Deluge nem tudom miért felejti el, ha fstabban fel van automatán csatolva az NTFS, akkor nem kell sok különbséget tegyen.
Esetleg qBittorrentet tudom még ajánlani.@sz.balazs95
Ha kézzel rakod fel (oracle-t), másolással, akkor nincs rendesen beállítva az, kell még hozzá beállítani, hogy melyik legyen a default futtató környezet. Ezenfelül nincs hozzá extension a böngészőkhöz sem.
Viszont, ha csomagkezelőből az openJDK-t használod, akkor ahhoz van extension (IcedTea), és megfelelően fut a böngészőkből. -
fradi81
veterán
válasz
God Vazzeg #8143 üzenetére
Bele van írva fstabba, vagy kézzel csatolod mikor épp használod? Nálam fstabban van és sosincs ilyen probléma.
-
stopperos
senior tag
válasz
Neil Watts #8082 üzenetére
Efi-re még nem telepítettem, ezért arról nem szólok.
SSD beállítások (összevetve a leírással, amit linkeltél.):
vm.swappiness - rész kell.
EXT4 vagy XFS fájlrendszer.
fstab-ba noatime
Grub-ba pedig deadline, de a cfq is jól megy, ami alapból van.
A TRIM-et nem szoktam bekapcsolni, sem fstabba sem cron futtatásként.
+
A /tmp -t szoktam tmpfs-be rakni, vagy valami RAM alapú tárolóba.
Az Arch-osok leírása: [link] -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #7685 üzenetére
na kiderült, hogy mi volt a hiba végülis, ssd miatt az fstab-ban bele voltak írkálva a discard és noatime mellett még 2 másik is, amiket ha kitöröltem, már gond nélkül bebootolt.
-
Nem, természetesen a konvertálás offline megy, leválasztott állapotban. De leteszteltem neked, az is bőven elég ha egyszerűn újracsatolod ext4-ként. Vagyis írd át az fstabban, majd rootként add ki:
umount -l /dev/sdXN ; mount /dev/sdXN
Sajnos sima -o remount-tal nem válik ext4-é, illetve nem lehet együtt használni a -t kapcsolóval. De ha szerencséd van, akkor leállítás nélkül megvan, és nem lesz semmi gond ezalatt a fél pillanat alatt.
(#7618) K_Gabor: Véletlen nem noexec csatolási opcióval van felcsatolva a /tmp könyvtár alá a partíció?
-
K_Gabor
tag
Sziasztok!
Hirtelen nem tudtam hova máshova írjak,úh ha nem ide tartozna akkor bocsi.
Adódott egy olyan problémám,hogy netbeansben(7.3) szerettem volna fordítani c++ kódot ami viszont egy ilyen: "Cannot run program "/tmp/dlight_gabor/9f612716/0945427267/pty": error=13, Engedély megtagadva" hibauzenettel nem hajlandó vele semmit csinálni.
Megnéztem a fájlt,adtam neki jogokat,de kiderült,hogy NB újraindítása után ezt is újra írja és ugyanaz a szitu marad.
Tudtok esetleg valami megoldást erre,hogy ne legyen ilyen gond vele?
12.04.2-es ubuntu van fent.Lehetséges,hogy ezt az okozta,hogy ssd miatt szerkesztettem fstabot és tmp ment ramba?
Mondjuk az eleve furcsa volt,hogy telepítés után amit kirakott indító ikont asztalra annak is állítani kellett jogait,hogy használható legyen...
-
válasz
huliganboy #7601 üzenetére
Nem, csak jól legyen particionálva, igen, ha az fstabban beállítod.
-
Syl
nagyúr
válasz
K_Gabor #7435 üzenetére
Nekem a 12.04-es 830-as samsungon van. Az fstab-ba beleírtam a szükségest, de mást nem. Van swap partíció, de a rendszer nem használja (most már tudom, hogy telepítéskor fölöslegesen hoztam létre), a temp meg ott van ahová gyárilag pakolja (nem tudom hol van az). Az SSD köszöni szépen, jól van.
Ja, és nincs vindóz! Az is fölösleges, mint a swap -
K_Gabor
tag
Sziasztok!
Egy kis megerősítésre lenne szükségem.
Most készülök feltenni Win7 mellé egy samsung 830-as ssd-re egy 12.10-es Ubuntut.
Átböngésztem pár fórumot és hozzászólást,de a biztonság kedvéért inkább kérdezek.Ha jól értem a dolgokat akkor a folyamat annyi lesz,hogy ubuntut feltelepítem,fstab szerkesztése(defaults,noatime,discard,nobarrier ),swap kikapcs és temp-et áthelyezni ramba.
Jól gondolom,vagy van még esetleg más is?Itt felmerült bennem egy kérdés a temp-pel kapcsolatban.
Mennyire szükséges/ajánlott ezt megcsinálni?
(Amúgy 4giga ramom van. )Felhasználást tekintve böngésző+NetBeans lesz főként.
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Xbox Series X|S
- Háztartási gépek
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- További aktív témák...
- Honor X6 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF X570-PLUS WiFi X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest