- E.Kaufmann: Barangoljunk! OpenWRT Wifi Roaming jegyzetkezdemény
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- pr1mzejEE: Viszlát CoD2, CoD4, CS:GO!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- weiss: Pant* rant
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
stopperos #15813 üzenetére
Üdv. Köszönöm, próba mindjárt. Nem tettem semmit, telepítés alatt is rossz volt a kép. Nem mutatta rendesen a betűket, sorokat, az egér helyett egy kocka volt, a kockában zavaros pöttyök. Úhra indulás után meggyógyult, működött a videó nézó is. Lehet, hogy haldoklik a vga, megvan a másik hdd-n az XP, elsőnek azzal tesztelem, aztán lépek oda, ahol leírtad
-
törölt tag
válasz
stopperos #15792 üzenetére
Indításkor a dos-os felületen lefutó kép után, mikor elkezd bebootolni a linux, ekkor tűnik el minden, semmi nincs, nem látok semmit. Néha egy bekockázódott csík alul. Az is lehet, hogy belefagy, nem tudom...:S XP-vel működött.
Hogy érem el a Grub menüt, mi ez? A telepítő lemez indító menüje lenne?
Telepítés közben be kapcsoltam, hogy szedjen le frissítéseket. Ez hiba volt?
Bocsánatos pardon, de első telepítésem, s halvány fogalmam semmiről sem. -
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
stopperos #15772 üzenetére
Köszönöm!
Ez a disztró brutálisan jó. Még nem láttam semmi hibaüzenetet. Az exFat-ot pöccre kezeli és minden további nélkül engedi a kivételét, az Ubuntu azt nagyon nem szerette, előtte unmount kellett különben dobálta a hibajelentéseket. A Gnome Editiont tettem fel, az is sokkal jobb mint a Unity, ami v14.04-en nálam mindig összeomlott. Persze valamivel bonyolultabb is, de ezt a stabilitás ellensúlyozza.
Sokkal halkabb mint az Ubuntu, szerintem jobban kezeli a dpm-et, csak akkor hajtja a ventilátorokat, ha tényleg szükséges. -
Foose
addikt
válasz
stopperos #15725 üzenetére
Beállítottam hogy gyenge felbontás,lassú proci,de így is gázos volt a működése
Pedig tetszett. Néztem a beállításait,az volt beállítva rajta,meg lehetett volna valami xender is... Most találtam rá épp az autoremove parancsra,bár mint lentebb írtam,a kubuntu-desktop remove-al már lepucoltam. De bejelentkezéskor ott volt a lehetőség hogy az induljon. Most a xfce felületet is töröltem megint,hátha már jó lesz.
-
gtasystem
őstag
válasz
stopperos #15722 üzenetére
épp most raktam fel a Clamav-t kíváncsiságból és kapásból 4 gyanús elemet talált, szóval nem árthat azért linuxon sem a vírusirtó..
kicsit nehézkes ez a clam, de lehet automatizálni..
avg-re avast-ra comodo-ra gyanús elem riasztást kaptamúgyhogy inkább nem is telepítettem egyiket sem..
-
mszl
aktív tag
válasz
stopperos #15554 üzenetére
Köszi!
A 2 gateway nem kellett és plussz ami még sz***tott a resolv.conf amit állandóra be kellett írni a
/etc/resolvconf/resolv.conf.d/base file-ba.
Így még nem sz***tott pedig telepítettem már egyszer kétszer igaz messze nem tartom magam linux gurunak csak felhasználónak.
Nem tudom miért nem kerültek be a dns name szerverek címei még az ideiglenesbe semKöszi a segítséget így működni látszik!
-
Foose
addikt
válasz
stopperos #15569 üzenetére
Nekem jelenleg 20GB-ra lett anno osztva a "/" és a home lett 126GB- Ebből most 97Gb üres. Na és ebből kellene nekem partíciót csinálni valahogy a xubuntunak? Oké,csak egyenlőre nem tudom usb-ről bootolni a gépet. Lehet jól emlékeztem,hogy az alaplap miatt ez nálam nem működik
Asrock PV488-as alaplap. Linux indításkor nincs BIOS?
Mert a GRUB nem látta az usb-met
tomtyi már túl vagyok rajta,lentebb írtam hogy sikerült feldobni a yumi-t. Csak most a boot nem megy usb-ről
-
kriszpontaz
veterán
válasz
stopperos #14983 üzenetére
Na az jó hír, de a HD széria is legacy támogatást élvez? Tehát ahhoz sincs már gyári driver? Nekem úgy rémlik mintha a HD széria még támogatott lenne, de az X1xxx széria már tuti nem, max ha kernelt cserélek régebbire, és valamelyik régi drivert felerőszakolom. Jó lenne ha nyílt meghajtókkal is működne rendesen, de szerintem végigpróbálom a Lubuntut, Xubuntut, Linux Mint-et és az Ubuntut, és megnézem melyik a nyerő
.
-
válasz
stopperos #14906 üzenetére
A 12.04 Xubuntu támogatott 3 évig, a 12.04 Lubuntu nem LTS, 18 hónap volt a támogatási ideje. Ne keverjük a dolgokat. A régi 10.04 Ubuntu meg igen, 3 évig volt Desktopon támogatott, azóta már az is 5 év lett.
És ez teljesen független attól, hogy melyik verziót telepíted, a tároló ugyanaz, az adott csomagot vagy frissítik, vagy nem. Nem "hekkelhető" a rendszer azzal, hogy az Ubuntu-t telepíted, majd a lubuntu-desktop csomagot, mert semmi különbség nincs.
-
-
törölt tag
válasz
stopperos #13821 üzenetére
E-350-es a gép, azt hiszem HD6310 a VGA. Eddig működött szépen, de a kernelfrissítés hazavágta. A repo-ban lévő driverrel nem használom, mert azzal valamiért akadozik az xbmc gui. Valami 12.x driverből csináltam neki deb csomagokat. Azzal használtam a kernel frissítésig.
Most újrahúztam a rendszert és rögtön feltettem a saucy backport kernelt és nem tudom feltenni a deb csomagokat sem. Függőségi gondjai vannak, de nem lehet megoldani. -
törölt tag
válasz
stopperos #13736 üzenetére
Van különbség a Software Center és a parancssoros telepítés között? Verziószám különbségekre gondolok.
Illetve egy Firefox ESR-t telepítve (letöltve a mozilla ftp-ről), hogyan tudom elérni, hogy a software-ek között keresve (nagyító) megjelenjen? Kicsomagolom, fut a firefox-bin file-al, de ennyi. Szerintem hiányzik még egy parancs a komplett telepítéshéz.
Melyik mappába szoktuk telepíteni az így letöltött file-okat? Még közel sem vagyok teljesen tisztában a Linux könyvtárszerkezetével.
-
törölt tag
válasz
stopperos #13733 üzenetére
Elírtam. Elvileg megtaláltam a linked (mini.iso). Ez egyébként melyik Trusty? A legutolsó? Mivel nem látok verziókat, ezért azt következtetem ki, hogy a legutolsó aktuális 14.04 daily-t tölti le. Gondolom senki nem telepít minden nap, de sokan szeretnének naprakészek lenni. A frissítésekkel mindennap lejönnek az akutális daily újdonságok?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
stopperos #13701 üzenetére
Nekem még a 3.8-at hozza.
topuser@homeserver:~$ sudo apt-get install linux-image-generic-lts-raring
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-image-3.8.0-35-generic
Javasolt csomagok:
fdutils linux-lts-raring-doc-3.8.0 linux-lts-raring-source-3.8.0 linux-lts-raring-tools
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-image-3.8.0-35-generic linux-image-generic-lts-raring
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/48,2 MB.
A művelet után 177 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]?tomtyi: Ezek akkor gond nélkül mehetnek Precise-hez is?
-
megema
őstag
válasz
stopperos #13533 üzenetére
Host only-nál hogy lehet? Annál mondjuk nem lát ki a virtuális gép a netre.
Mit csináljak, hogy el tudjam érni a virtuális gépet? NAT-nál a gazda gép belső (VirtualBox által létrehozott) címét se tudom pingelni, Host only-nál igen. A virtuális gépet viszont egyiknél sem, bár ez a NAT-nál természetes.
Egyelőre Hyper-V-ben telepített Ubuntura felrakott XP-vel próbálkozom.
Ez volt kéznél...
-
aelod
veterán
válasz
stopperos #13526 üzenetére
Kicsit utánaolvastam a problémámnak és a leírtak alapján a vinyó a hibás. A seagate oldalán találtam egy bejegyzést arról, hogy ez a típus nem éppen a legjobb. Egyeseknek még az alaplap sem látja a meghajtót, mások meg bootolni nem tudnak róla. A bosszantó az egészben hogy a vinyó 100%. Kénytelen vagyok egy másikat beszerezni.
Az biztos, hogy egy életre lezárúltam a seagate-el való kapcsolatom. -
atesss
addikt
válasz
stopperos #13299 üzenetére
Nem tudom mi volt eddig használva, és már megnézni sem tudom ugye, mert nem indul el a rendszer...
Viszont ha újratelepítem, akkor magamtól azt rakom fel, ahogy a legkönnyebben be tudom én üzemelni.
Kernelt nem akarok frissíteni. És ha azt mondod, hogy maradjon az alap xorg, mert úgy megy nyílttal és zárttal is, akkor marad az.
A kétmonitoros üzemmód ami problémás lehet csak szerintem grafikai szempontból.
3D-s alkalmazást nem használunk.A használni kívánt alkalmazások:
- valami "jegyzettömb" szerűség (gedit vagy hasonló)
- Wine-al: egy visszaszámlálást mutató program (xnote stopwatch)
- két hangfájl lejátszása (lehetőleg nem VLC-ben, valami kisméretű GUI ablakkal) - pl. egy Gnome Media Player, vagy hasonló
- CVLC, de ha az nem működik VLC is jó. 2 példány (2 kamera van). Ebben nyitjuk meg az EasyCAP 4ch digitalizálók képeit (ami szerencsére friss installal alapból megy Mint13 alatt) - /dev/video0 és /dev/video1
- Az egyedi fejlesztésű, nem GUI-s, hanem parancssoros, billentyűkombinációkkal működő RS-485-ös buszvezérlő program.
Az előbbieknek egyben, egy indítófájra rámenve kellene indulnia. Ez eddig meg is volt, csak a scriptet kellene megtartanom. Ha módosítok a programokon, akkor a script módosítását is meg kell tudnom csinálni.- Internet (Firefox)
- OpenOffice -
válasz
stopperos #13287 üzenetére
Azért mert televan és nincs mire lementeni! Végülis csak a hétvégére kellene mert hétfőn már tudok kérni a Microsofttól új kulcsot de addig az asszony meg a gyerekek szívják a véremet mert se játék se film. Na jó fészbúk van úgyhogy legalább az asszony elvan.
Esetleg Linux Mint? Állítólag annál nem kell csinálni semmit, símán megy minden.
-
atesss
addikt
válasz
stopperos #12634 üzenetére
A 722-es (kb. fél éve vettem) nekem a 12.04 LTS alatt "bedugod és megy" működött. Ilyen energiamenedzsmenttel kapcsolatos problémákat viszont nem teszteltem.
Mondjuk szerintem kelleni fog rá a 3.8 as kernel vagy a backport.
A Backport mit jelent ?
12.04-ben nem tudom fejből milyen kernel van, és most nem vagyok ez előtt a gép előtt hogy megnézzem.Ha te is a 722-est javaslod, akkor az lesz.
Drágább, de biztosan ok + találtam egész jó áron egy pont útbaeső boltban: [link]
(Sajnos az USB hosszabbító + asztali talpacskát csak az NC változathoz adnak; kb. +400Ft, és nehezebben elérhető boltok.) -
megema
őstag
válasz
stopperos #12464 üzenetére
Köszi! Vagy mégse?
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-raring
Így csináltam. Frissült a kernel, meg minden más, ami kell.
XBMC-ben (mással nem nézek filmet) javult a Képfrissítési frekvencia igazítása a filmhez opció (24p) film indításkori alkalmazása, de egy kis frame drop még van indításnál, és a hang is később indul (de szinkronban van). Kicsit off, de erre van ötleted esetleg? Ha nem kapcsolom be ezt az opciót, akkor nincs frame drop.
Viszont most ha átkapcsolom a forrást a TV-n, majd várok amíg elaltatja az XBMC a képernyőt, majd megpróbálom XBMC remote app-pal felébreszteni, akkor nem történik semmi. Egérmozgatásra visszajön a kép, XBMC megfagyva fogad (vagy ugyanúgy hangyafoci és TV ki-bekapcsolás után fogad megfagyva). Syslogban semmi, XBMC logban semmi. Ha kilövöm az XBMC-t, akkor:
Nov 23 00:35:04 Castle kernel: [ 5001.150843] xbmc.bin[4502]: segfault at 968 ip 00007ff1119fe56c sp 00007fffb4b41120 error 4 in libX11.so.6.3.0[7ff1119c3000+130000]
Nov 23 00:35:04 Castle acpid: client 4204[0:0] has disconnected
Nov 23 00:35:04 Castle acpid: client connected from 4733[0:0]
Nov 23 00:35:04 Castle acpid: 1 client rule loaded
Nov 23 00:35:07 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4917 of process 4917 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
Nov 23 00:35:07 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 2 threads of 2 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4923 of process 4917 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 3 threads of 2 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4924 of process 4917 (n/a) owned by '104' RT at priority 5.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 4 threads of 2 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Successfully made thread 4927 of process 4927 (n/a) owned by '104' high priority at nice level -11.
Nov 23 00:35:08 Castle rtkit-daemon[2872]: Supervising 5 threads of 3 processes of 2 users.
Nov 23 00:35:08 Castle pulseaudio[4927]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.Szóval TV-forrás váltásra fagy meg, kb. mint az RPi. Viszont itt (még) nincs CEC...
Simán bejelentkezve ugyanúgy jelentkezik a hangyafoci, mint eddig. Szóval csak rosszabb lett...
Megpróbálom visszacsinálni.
Viszont úgy néz ki, hogy nem kell elaludnia a képernyőnek, elég forrást váltani a hangyafocihoz. Legalábbis most.
-
petir
senior tag
válasz
stopperos #10904 üzenetére
azaz csak nem ugrott be
de az mitől fizetős vagy miben más mint a kézi illetve automatikus (letölt és telepít) - nem mintha igényem lenne rá csak telepítéskor feltűnt...
kicsit off:
feljebb már írtam a storym , hogy kerültem ide a routerről leszedett vinyo került a gépbe képzeljétek bad sectoros a vinyo felment gond nelkül a linux majd első inditásnál nem a login képernyő fogadott hanem egy hibaüzenet ami annyiban nyilvánult meg , hogy (initramfs) fogadott itt parancsot elfogadott de tovabb nem lépett némi utánolvasas utan rajottem hogy a hibás telepítés illetve merevlemezhiba lehet az oka a dolognak !
Gyorsan egy Hiren's boot usbre hát igaz volt a dolog bad sector elvileg javitva msot majd jön az install és reménykedem hogy sikeres a javítás bár sokat nem adok neki de mindegy fontos adat nem lesz rajta 5 éves 2,5" samsung vinyo 0-24be ment kapott nem keveset ... -
-
Syl
nagyúr
-
csasaKKP
senior tag
válasz
stopperos #8852 üzenetére
Bakker, rászolhattál. Télen is az volt, akkor a Windows 7 halálozott, de megoldódott annyival, hogy kivettem és visszatettem. Azután jó volt. A foglalat sajnos poros volt, kompresszorral távolabbról kifújattam, ahogy tudtam. Szerintem is azzal lesz baj. Köszönöm, jó hogy eszembe juttattad.
-
-
Male
nagyúr
válasz
stopperos #8660 üzenetére
...de ha nem sikerül neki, akkor:
- hogy a francba jelenik meg ez a rész grafikus felületen, a monitor natív felbontásán
- ha nem megy, miért nem indul valami VESA módban vagy bármiben ami megy mindenen...Guglizva másoknak is ezt csinálta, kirakja ezt a menüt, de nem lehet másik menüpontot választani.
Köszi, mc-vel megnézem holnap.
Szerk-re: sudo apt-get install xserver-xorg-lts-quantal lenne akkor amit be kell adnom neki?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station (kb. 20 szett)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest