- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- bambano: Bambanő háza tája
- hcl: MS Office365 Linuxon
- Carlytoo: Pánikszindróma #3
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Nem értem, miért kell, illetve nem külön kulcs bizonyos tárolókhoz?
Ehhez pl.nem kell: sudo add-apt-repository ppa:gns3/ppa
Az update és a telepítés hibátlanul megy.
A doubleCommanderhez viszont kellett letölteni és emlékszem, valami küszködéssel találtam megfelelő kulcsot a telepítéshez. -
-
válasz
tordaitibi #42397 üzenetére
Ja, meg ha olyan cuccaid vannak, amin működik is, mert normálisan emulálódik az USB háttértárnak. Ez egyáltalán nem olyan egyértelmű.
-
-
válasz
KonzolKartel #42395 üzenetére
Ide jöhet, de nem tudom, mennyire fog működni.
USB-re telepítés, nem lehet, hogy csak lassú? A live rendszer valami bődület sokat vár.
Vagy válassz karakteres telepítést (nem jut eszembe, mi a menüpont most éppen, failsafe?). -
KonzolKartel
őstag
Sziasztok,
Lenne egy egerem, amin sajnos elszállt a firmware (Aerox 3 Wireless). Szeretem, és nem is ócsó. Ahogy olvastam [link] másnak sikerült megoldania genome fwupd-vel. Van esetleg valaki aki bevállalná, hogy ha elküldöm neki, akkor írna rá egy firmwaret? Természetesen kifizetem a ráfordított munkát.
Ha valaki bevállalná, dobna egy PÜ-t a címével? Köszönöm!
Sajnos annyira nem értek a linuxhoz, hogy az totál kiábrándító. Tegnap elcsesztem egy fél napot, de a végén kiderült, hogy virtualbox alól nem fog menni a firmware update. Utána megpróbáltam felrakni az Ubuntut egy külső USBs hdd-re, de valamiért nem jön be a telepítő. Kiválasztom, hogy telepíteni szeretném, és onnantól csak a kurzor villog, vagy néha még annyi sem. -
válasz
schferenc77 #42393 üzenetére
Kijelzőbeállíátsoknál nézd meg a képfrissítés beállításait
-
schferenc77
aktív tag
válasz
kpityu2 #42371 üzenetére
Megszületett a megoldás a nincs kép boot után a 6.5-ös kernellel: az alkalmazott DP/HDMI átalakító volt a ludas. Beszereztem egy második adaptert, hogy a két kijelzős tippet kipróbáljam. Érdekes módon az új adapterrel már a 6.5-be is szépen bebootolt és jött is kép. A két adapter között annyi a különbség, hogy a második már tud 4K/60Hz-et, míg a korábba maximuma 4K/30Hz volt. Mivel mást nem változtattam, ezért az a gyanúm, hogy az új kernel olyan képfrissítést tolt volna ki, amit az adapter már nem bírt és nem bírtak a projektorral összebeszélni, hogy mi legyen a kimeneti felbontás. Most mondja is a projektor, hogy FullHD/50Hz lett, amikor megjött az asztal.
-
-
De most komolyan.
Itt van pl. ez a részletes, magyarázatokkal tűzdelt leírás:
[HOW TO INSTALL WORDPRESS ON UBUNTU 22.04 WITH A LAMP STACK]Ez alapján felrakom az Apache-t, MySQL-t, PHP-t, létrehozom a db-t, usert hozzá, letöltöm, kicsomagolom a wp-t. Eddig minden ok, megy, ahogy leírják.
De amikor oda érek, hogy "Copy the sample configuration file by running: cp wp-config-sample.php wp-config.php"
akkor ezt kapom: "cp: cannot create regular file 'wp-config.php': Permission denied"áhhh
-
Visszatértem! 😊
A phpMyAdmin ok, de 6 óra alatt sem tudtam upload_max_size post_max_size szokásos dolgokat megnövelni a php.ini-ben.
Megtudtam, hogy Amazon Linux 2-vel küzdöttem, de az Ubuntu sokkal jobban ajánlott WP, Apache alá..Úgyhogy most Ubuntut szeretnék beállítani.
Miért van az, hogy ahány leírás a neten, annyi féle képen javasolják feltenni a szükséges dolgokat és a wordpresst? És hogy az AWS-es Ubuntu Server 20.04. LTS-en egyik sem működik? Ekkora különbség van a kiadások között?
Tudtok ajánlani légyszi egy tényleg értelmes, hiteles guidot?
köszi! -
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #42385 üzenetére
A (silány) képemen nem látszik, de (ellenőriztem) mindkét lemez unmount állapotban van. Megpróbálkozom a clonezillával.
-
-
-
válasz
Ablakos #42381 üzenetére
ajaj
Lehet akkor kéne visszajönnöm, ha legalább az alapokat értem..
Ha wget -el és a legfrisebb phpmyadmin linkjével telepítettem, akkor nem "snapből" telepítettem, ugye?De azt hiszem ezt most elengdem, mert itthonról, XAMP-ből elérem a phpMyAdminnal a MySQL példányomat, (windowsos környezetben a lámák is tudják módosítani a config fájlt
)
csak így nem biztonságos, mert vpc-n kívül vagyok, ki kell nyitnom a net felé az adatbázist, amíg hergelem...Na mindegy, majd visszatérek erre, ha sikerül többet tudnom a Linuxról!
Azért Köszi szépen a segítségeteket!
-
-
Segítsetek légyszi!
Van egy futó phpMyAdminom, amivel nem a localhostot szeretném elérni.
Addig kigugliztam, hogy a config.inc.php -ba kéne beírnom bizonyos sorokat. Sosem használtam még sajna a vi-t, de azt is megtaláltam, hogy :wq -val lehetne elmenteni a szerkesztett configfájlt.Csak nálam amikor el akarom menteni, azt írja, hogy "Can't open file for writing."
Mi lehet a baj? A usernek, amivel bent vagyok, nincs hozzá joga? vagy nem is létezik a fajl? Windowsos fejjel nem nagyon értem a logikájátKöszi!
-
válasz
Ablakos #42372 üzenetére
Attól függ, mi van felcsatolva? A dd csak egy lemezt ment, az inkább csak offline ajánlatos.
Olyat lehet, hogy lemented a bootszektort+partíciós táblát dd-vel (ez offline), és a rendszert pedig rysnc -el.
Esetleg csinálsz egy full imaget offline dd-vel, majd azt felcsatolod, és oda már mehet a futó rendszer rsync-el, így a partíció UUID-id is egyeznek.
-
Ablakos
őstag
Keresek full image mentésre megoldást. Ha a
dd if=/dev/sda
stb. mentést választom az nem lesz inkonzisztens csatolt partícióknál?
A gnome-disk util, clonezilla is csak offline mentést biztosít. -
kpityu2
őstag
válasz
schferenc77 #42369 üzenetére
Nem kell letörölni a kernelt, csak a grubban állítsd be, hogy az legyen az alapértelmezett. Elképzelhető, hogy az új kernelre már/még nincs a régi driver, vagy nem fordult le dkms-ből. A t630 azért nem mai jószág. El is távolíthatod az újabb kernelt, de a kernelfrissítést célszerű kikapcsolni. Ha jól látom AMD GX-420GI grafikus chip van benne, ennek a driver ellátottságát érdemes megnézni az új kernel alatt.
-
válasz
schferenc77 #42369 üzenetére
OK, érdemes kölcsönkérni ilyenkor.
DP-s monitor? Vagy bármi egyéb kimenet, VGA? -
válasz
schferenc77 #42367 üzenetére
Ezek a kerelverziók, amik fent vannak.
Viszont előbb-utóbb muszáj lesz kernelt upgradelni, szóval inkább érdemes rájönni, mi változik.
Az elérhető videomódokat nézted monitor+projektor együtt bedugásával? (Menü, beállítások, kijelző?) -
schferenc77
aktív tag
válasz
kpityu2 #42366 üzenetére
kicsit közelebb kerültem talán: a boot során, ha nyomom a shift gombot, akkor bejön a grub menu, és itt négyféle módot kínál:
- Ubuntu, with Linux 6.5.0-18-generic
- Ubuntu, with Linux 6.5.0-18-generic (recovery)
- Ubuntu, with Linux 6.2.0-26-generic
- Ubuntu, with Linux 6.2.0-18-generic (recovery)Ebből, ha a 6.5.0-18 recovery-t választom, akkor bejön a desktop, de Plexben nincs videóban kép (csak a GUI látszódik).
Ha 6.2.0-26-ot akkor bejön a desktop és van video is a Plex-ben. Nem vagyok egy nagy Linux guru, de ezek gondolom a kernelek. Az a baj, hogy a következő restartkor a legelső kernellel bootol be, és megint oda a desktop.
Google a barátom, megpróbálom letörölni az újabb kernelt (a 65.-öset), mert gondolom azt rakta fel telepítés után egy 700 megás csomagban, és akkor jött elő ez a probléma.
Jól gondolom? -
kpityu2
őstag
Dual channel sodimm van benne? A gugliban azt találtam, hogy a t630-nak az kell az UHD felbontashoz és gondolom a projektor valami olyasmit akar. Annyira nem ismerem a DP portot és hogy hogyan egyeztetődik a felbontás. Esetleg a projektor saját beallitasainal próbálj valami kicsi monitorszerű felbontást beallitani, hátha a DP porton lekérdezi a VGA driver és azzal próbálkozik.
A másik út, hogy a linuxon monitorral fixálni a működő felbontást, de ez projektoron biszonyara nem nyújt felemelő élményt. Meg ezt a fixálást valami linux gurutól kell megérdeklődni. -
schferenc77
aktív tag
-
válasz
schferenc77 #42362 üzenetére
"Sima LCD" - ez azt akarja jelenteni, hogy DP-s monitorral is jó, csak a projektor nem?
Mert akkor 2 monitort rá, kijelző tükröz, és belőni egy olyan üzemmódot a projektorra, amivel van kép.
Ezt írtam fentebb is, csak nem ennyire részletesen -
kpityu2
őstag
válasz
schferenc77 #42360 üzenetére
Szerintem rossz felbontást, képfrekvenciát próbál kitolni a porton. Azért van boot során kép mert akkor még a bios adja a jelet és amint aktiválódik a linux driver, megfekszik. A boot paramétereknél próbálj valami failsafe üzemmódot beállítani.
Vagy. előbb monitoron egy olyat ami tutira jó a projektornak. -
válasz
schferenc77 #42360 üzenetére
- Rákötni 2 monitort, és megnézni, megvan-e a másik, nem-e a VGA pl. az alapértelmezett kijelző
- Megnézni, milyen grafikus környezet van (X11 vagy Wayland, bejelentkezéskor váltani).
- Betolni egy automatikus bejelentkezést, hogy esetleg pl. csak a bejelentkező képernyő van rossz monitoron
Csak így ötletek. Valószínűleg valamelyik grafikus környezethez szükséges csomag egyik alapértelmezése változott. -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu Desktop kiadás az alany (Ubuntu 22.04.3 LTS). A hw egy HP t630-as vékony kliens. Kb fél éve gond nélkül működött.
Jelenség: egyik napról a másikra, nem ad ki képernyő jelet a DisplayPorton.
Pontosabban: a DP-ra egy átalakítóval van HDMI-n egy projektor kötve. A boot során van kép, aztán amikor az asztal töltődne, akkor csak fekete képernyő van. A kábel és a projektor oké, laptopot rárakva kifogástalan a kép. Ha a HP-t átrakom egy sima monitorra (LG és Dell is volt), akkor szépen bejön a desktop, mintha mi sem történt volna.
Gondoltam újratelepítem. Telepítés után van szépen kép, bejön a desktop, minden szipi-szuper. Botor módon ráfuttattam a frissítések keresését, felrakott valami 700 megás csomagot (meg az app-ok között is írta, hogy van frissebb), restart és onnantól megint ugyanaz, bott során van kép, amikor már a desktopnak kellene jönnie, akkor meg nincs.
Ha így átrakom egy sima LCD monitorra, akkor van szépen kép, bejön a desktop.
Ötlet? -
O_L_I
őstag
Sziasztok!
Valakinek van MangoHUD / GOverlay tapasztalata?
Minden teljesen friss install (23.10) , GOverlayben beállítom amit látni szeretnék (alapvetően a GPU kihasználtság érdekel)Itt is helyesen lásztik illetve a vkcube tesztben is.
De már játékon (bármi steam) belül az alapértelmezett adatokat látom amiben meg pont az az egy dolog nincs benne ami kéne.
A steam launch optionsbe a "mangohud %command%" van hozzáadva.
A global enable, hogy on vagy off az nem oszt nem szoroz.
Annyira bosszant hogy egyszer már az egész rendszert újra húztam miatta... -
gabo89
senior tag
válasz
Teagol #42353 üzenetére
Próbáld ki a h264ify kiegészítővel a youtube-ot, hogy H.264 kodekkes videót adja. VP9 vagy AV1 kodekkel tolja alapból valószínűleg, amit processzor erővel játszik le a gép. Mondjuk lehet a GPU a H.264-et sem tudja kódolni, de tán akkor is kevesebbet kér az erőforrásból. Megtudod nézni, milyen a kodek, ha a videóra kattintasz jobb gombbal, és a Statisztikákra mész.
-
Teagol
aktív tag
Köszönöm a tippeket, kipróbálom!
-
válasz
Teagol #42353 üzenetére
Youtube. Minitube-t próbáltad?
Nemrég csináltam egy N270-es Atom-os gépet, azon Firefox=144p szaggat, Chrome=240p simán megy... 2GB RAM-ot tettünk bele+SSD.
Illetve ha van desktop kompozitálás, akkor off.
És akkor egy Alpine Linux-al még jobb lett volna, de azt hardcore összerakni.Illetve letöltött filmeket elviszi VLC-vel.
-
Teagol
aktív tag
válasz
kpityu2 #42352 üzenetére
Mert egy régi Dell inspiron 1018 minin van. Újszerű, sajnáltam kidobni. Tettem bele ssd-t, ramot bővíteni nem lehet, hulladék intel atom, ezt bírja el. A gyereknek a semmire pont jó, elmondhatja, hogy van neki. 6 éves, ezen tanulja az alapokat. Látja nálam a laptopot, utánoz.
Én meg néha elkérem tőle, mert van olyan munkám, ami nem igényel erőforrást, csak kis súlyt, arra meg tökéletes.
Filmet tudna nézni rajta, youtube-ra már kevés. -
kpityu2
őstag
-
Teagol
aktív tag
válasz
kpityu2 #42349 üzenetére
Újra lett húzva, nem sz@roztam vele.
Lubuntu 18. 32 bit.
Felkínál egy Ubuntu 20 frissítést, nem fogadtam el. Lehet higy az kavart be előzőleg? Elvileg csak az asztali környezet más?
Telepítésnél felkínálta, hogy akarom-e az Ubuntu 20 mellé a Lubuntu 18 -at. Csak puilogtam, hogy ez hogy is van most? -
Teagol
aktív tag
Nincs belakva a rendszer, visszaállítom alap helyzetbe.
-
-
Teagol
aktív tag
Szisztok!
Gyerek gépén Lubuntu van. Eltűnt az asztal és az ikonok, csak a fekete háttér van. A tálca megvan alul. Van valami egyszerű mód a visszaállítására. Desktop manager nem tölt be? -
Ablakos
őstag
válasz
#79484416 #42340 üzenetére
Szóval a root-nak van alias java='openjdk.java'. Sudo -i után vettem észre.
Nekem, mint mezei felhasználónak nincs.
Azt hittem az a /etc/profile.d alatti script mindenkire érvényes lett. Ezek szerint nem. Ezért lett a manual script futtatása után nekem is jó a java --version -
-
Ablakos
őstag
válasz
#79484416 #42332 üzenetére
Megint kicsit foglalkozom (műkedvelőként) ezzel a boot utáni script futással.
Most vettem észre, hogy nekem is lefut ez a java.sh és meg is jelenik a JAVA_HOME/JAVAFX_LIB, de én nem a printenv tartalmát néztem, hanem a terminal/java --version alapján hittem
(Command 'java' not found), hogy nem futott le a script. Az eclipse észreveszi, használja is az openjdk környezetet.
Terminálban a java --version parancs csak akkor ad eredményt, ha manuálisan is megfuttatom a /etc/profile.d/java.sh.
Lehet hogy ez valami alias vacak miatt van. -
-
-
-
-
-
-
-
Ablakos
őstag
Elakadtam a script írásban. Az /etc/profile.d/java.sh -ba ezt írtam:
#!/bin/bash
source /var/snap/openjdk/current/openjdk.env
source /var/snap/openjfx/current/openjfx.env
hiba: /etc/profile.d/java.sh: 2: source: not found
A célom, hogy globális interactive login shellnél fusson le és az környezetválozók álljanak fel. Hogy kell ezt jól megoldani?
-
válasz
Ablakos #42314 üzenetére
Windowson meg pont az a baj, hogy rinyál, hogy indítsd újra
Amúgy az Ubuntu is ki szokta írni, vagy értesításben feldobja. Lehet a korábbi értesítések között ott lesz.
De különben nincs mószerolás, hogy indítsd már újra, feltételezi, hogy majd újraindítod, amikor amúgy is szeretnéd újraindítani. -
Ablakos
őstag
Elég ritkán indítom újra az ubit. Egy ilyen frissítés után linux-generic-hwe-22.04 linux-headers-generic-hwe-22.04 linux-image-generic-hwe-22.04
nem kapok kérést, utalást, hogy indítsam újra a rendszert. Nem is szükséges vagy linuxosok felhasználóknál ez természetes? -
-
Ablakos
őstag
Nem tudok ezzel a gnome file managerrel megbarátkozni. Nem értem, hogy miért nem látom a terminálban (mount command) a file managerben felkapcsolt hálózati meghajtót?
pl. betallózza a synologyds423.local megosztásokat, felkapcsolom és használhatom is tökéletesen a gui alatt. A terminálban sehol nem lelem.
-
-
Ablakos
őstag
Nem találtam csomagtárolót, ezért közvetlenül próbálok telepíteni. A kérdésem, hogy ilyenkor a függőséget nekem kell előturnom, telepíteni? Vagy elegánsabb (biztosabb) megoldás is van?
sudo dpkg -i safenetauthenticationclient_10.7.77_amd64.deb
Selecting previously unselected package safenetauthenticationclient.
(Reading database ... 201012 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack safenetauthenticationclient_10.7.77_amd64.deb ...
Unpacking safenetauthenticationclient (10.7.77) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of safenetauthenticationclient:
safenetauthenticationclient depends on libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0); however:
Package libgdk-pixbuf2.0-0 is not installed.
safenetauthenticationclient depends on libssl1.0.2 | libssl1.0.0 | libssl1.1; however:
Package libssl1.0.2 is not installed.
Package libssl1.0.0 is not installed.
Package libssl1.1 is not installed.
dpkg: error processing package safenetauthenticationclient (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Processing triggers for libc-bin (2.35-0ubuntu3.6) ...
Processing triggers for mailcap (3.70+nmu1ubuntu1) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.36.0-1ubuntu3) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.26-1ubuntu3) ...
Errors were encountered while processing:
safenetauthenticationclient
-
Ablakos
őstag
Hogyan tudom ebből a kívánt snap csatornát kiválasztani?
(snap install libreoffice --channel=???)channels:
latest/stable: 7.6.3.2 2023-11-30 (302) 1GB -
latest/candidate: 24.2.0.3 2024-01-31 (305) 1GB -
latest/beta: 24.2.0.2 2024-01-17 (304) 1GB -
latest/edge: ↑
A --channel kapcsoló után már annyi mindent kipróbáltam, de nem sikeredik.
-
szoke12
őstag
válasz
#79484416 #42302 üzenetére
Tegnap még sokat olvastam a témában és több dolog is világossá vált...
A lightdm fut, de a service nem grafikus felületen fut, szóval igen, környezeti változók hiányoznak neki. Ezt ugye még megcsavarjuk azzal, hogy másik felhasználó indítja...
Olvastam sokféle tákolást, egyik rendszeren így, másikon úgy...
Végül azon gondolkodtam, hogyan tudnám ezt az egészet elkerülni. És találtam egy megoldást, amivel a nodejs app saját magát újra tudja indítani. Így nincs systemd, sudo és barátai.Mindenesetre köszönöm a válaszokat!
Mostmár ezt is jobban átlátom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3035, 100% Akkumulátor
- Motorola Moto G86 8/256 Cosmic Sky 1 év gari
- 512 GB-os PCIe 4.0-as M2 SSD-k garanciával
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3180
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest