Hirdetés
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
24.04 LTS-ről, és 25.10-ről lehet majd frissíteni 26.04 LTS-re.
Attól is függ ennek a főverzió frissítésnek a sikeressége, hogy
ha telepítettél olyan alkalmazásokat amelyeket az alaptelepítéssel
nem kaptál meg, akkor ezeket a hivatalos tárolókból telepítetted-e
vagy pl. a netről vadászott .deb fájlokból ill. PPA felvételével
telepítetted-e? -
Ablakos
addikt
válasz
Thocy a ZAGY
üzenetére
Úgy értsem, hogy ezt is (25.10) lehet frissíteni? upgradelni
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Igen. De addigra már simán frissítheted 26.04-re , ami hosszútávon támogatott kiadás, aztán ahhoz nem kell nyúlni legalább 5 évig, ha egyébként mindenben megfelel.
Persze, ha beszippant az újdonság varázsa és nem bírod ki, lehet frissíteni félévente is, a kiadás után 1-2 hónappal már kijavítanak minden komolyabb, esetlegesen benn maradt hibát.
-
Ablakos
addikt
Próbálgatásra feltettem egy 25.10 desktopot. (tetszik
) Kérdésem, hogy a támogatás végén (jövő év közepe ) az update nem hoz többet eredményt, vagyis újabbra kell cserélni? -
cigam
titán
válasz
bajtokarpi
üzenetére
Ennek a konfignak nem lesznek korlátai.

Első lépésben készíts egy mentést, egy lemezképet. Így ha valami félremegy telepítés közben, visszakaphatod a kiindulási állapotot.
A W11-ben kapcsold ki a bitlockert. Nálam bekapcsolva maradt a secure bott, és a gyorsindítás. Egy külön "közös" partíción vannak az adatok, így Linux alól nem kell hozzáférni a Windows partícióihoz. Nálam laptopon csak egy lemez van, és azon a két rendszer.Windows alatt is kipróbálhatod a Grafikai programokat. Pl. Photoshop helyett Gimp, Lightroom helyett Darktable, stb... Általában Windows-on is futnak ezek az alternatívák.
-
bajtokarpi
őstag
Szia.
Köszönöm a segítségedet.
A gépem:
KINGSTON DDR4 KIT 2x16384MB 3600Mhz 32GB (KF436C16RB1K2/32) Fury Renegade Black cl16
ID-COOLING SE-207-XT Slim 4pin PWM TDP220W
MSI MPG B550 GAMING PLUS, AMD B550, socketAM4
BE QUIET! Pure Base 500DX Black BGW37 USB3.0 USB3.1(Type-C) gen2
SAMSUNG 1TB 970series EVO Plus MZ-V7S1T0BW M.2 2280 PCI-E3.0 NVMe SSD
AMD Ryzen 7 5700X 8core 16threads 3400/4600Mhz 4+32MB 65W AM4
XFX AMD Radeon RX 6800 16GB GDDR6 (RX-68XLAQFD9) Speedster SWFT 319 Core Edition PCI-E4.0
BE QUIET! 850W Pure Power 12 M (BN344) 80Plus GOLDVegyes használatra lenne, a böngészésen keresztül a grafikai szerkesztésig. Egyszerűen csak ki szeretném próbálni, hogy milyen egy Linux-Ubuntu környezet. Azért is gondolkodom dual boot-os rendszerben, hogy ami nem működik Linuxon, akkor át tudok bootolni windowsra.
kpityu2 neked is köszi a segítséget
. -
kpityu2
addikt
válasz
bajtokarpi
üzenetére
Bármelyiket választod, ha nem akarsz problémát, a linuxot tedd külön meghajtóra úgy, hogy a windows vinyója nincs rádugva a gépre. Ezután rádughatod mindkettőt és rendszerindulásnak a BIOS-ban a linuxot válaszd ki, mert annak a bootmenedzsere (GRUB2) már megtalálja a windowst és beteszi a boot listájába (ha engedélyezet az os-prober, de az Ubuntuknál engedélyezve szokott lenni).
Kipróbálni amúgy Live-ról is tudod telepítés nélkül. Ha csak most ismerkedsz, javaslom egy Ventoy USB elkészítését, annak a könyvtárába csak bemásolod a szimpatikus ISO-kat és az USB-ről bootolva el tudod indítani amelyiket akarod. Szerintem egy Kubuntu-val nem lősz nagyon mellé.
-
cigam
titán
válasz
bajtokarpi
üzenetére
Olvass vissza. Szinte mindegy melyiket választod. Van aki a Mint-re esküszik, van akinek jó az Ubuntu is, és van aki a Pop!-ra, vagy a Zorinra esküszik.
Döntsd el Te magad! Letöltöd az ISO-t kiírod pendrive-ra, és arról botolva telepítés nélkül kipróbálhatod megnézheted melyiknek a kinézete, kezelése tetszik. Arra mindenképpen jó lehet, hogy kipróbálhatod alapból minden HW-t felismer-e a gépeden.
Esetleg leírhatnád milyen gépre tennéd, mikre használnád. Nézz utánna, hogy a kedvenc programjaidnak milyen alternatívái vannak Linux-on. -
bajtokarpi
őstag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Ki szeretném próbálni a Windows mellett a Linux, Ubuntu rendszert is. Melyiket javasoljátok? Dual bootos rendszerben gondolkozom.
Köszönöm
-
válasz
cog777
üzenetére
nekem pont a flatpak es a snap hozta el az attorest
Nekem vegyesek a tapasztalataim vele. Az biztos, hogy nagyon jó, hogy nem kell nézni, hogy most egyik gépemen Fedora van, másikon OpenSuse, harmadikon Ubuntu, esetleg Slackware... mert mindegyiken ugyanazokat a programverziókat tudom használni.
-
cog777
őstag
Kozben megoldottam a kovetkezo problemat, ami eleg jelentos volt szamomra. A fontos electron alapu szoftverek elegge mosottan lettek megjelenitve. A problema forrasa a grafikai skalazas volt, amit bekapcsoltam, mert a szememnek tul kicsi volt a font meret.
Mindenfele kapcsolokat kiprobaltam, egyik sem jott be. Masik lehetoseg az Xorg lett volna, na attol sikitva rohanok el, tearing hegyek, touchpad scrollozas teljesen rossz.
Allitolag ezek mar 25.10-ben javitva vannak, de ott meg nem mukodik az Nvidia, majd a 26.04-ben.
Huhh, meg 4 honap igy, vagy Windows... NEM.
Szerencsere az egyik javaslat mukodott: kikapcsoltam a skalazast, viszont a gnome-tweak-et feltelepitve a fontok skalazasat bekapcsolva megoldododott a helyzet, minden kristalytiszta, viszont nagyobb, grafikai elemek pedig megfelelo meretuek igy is.
Remek.
@tordaitibi: nekem pont a flatpak es a snap hozta el az attorest: 10 evig nem hasznaltam ilyeneket, mindig valahogy bezarva, limitalva ereztem a hagyomanyos deb-es rendszert. Most rakapva a snap-re es a flatpak-re, kb hozza a Windows nyujtotta erzest hogy a nagyobb kompatibilitas miatt tobb mindent telepithetek, tobb lehetosegem van. -
válasz
cog777
üzenetére
Ami van deb, FRISS...!! nem több éves verzió azt tedd fel, és ha nincs vagy tökre alavult és a snap friss akkor tedd fel a snap verziót.
Ez is a Linux szépsége
van szabad választásod.
mindig is "imádtam" a linuxos csomagok káoszát.
deb appimage flatpak snap forráskód zip tar és még 25 féle formátumból, 25 guis csomagtelepítővel +terminál, 15-20 disztróra van 1 adott szoftver, ezen belül 4-5 verzió közül választhat a user.
Tecccik...
-
cog777
őstag
válasz
kpityu2
üzenetére
Ja, most jovok ra hogy ki tudnam valasztani a stabil verziot - ha fent lenne, de nincs.
Koszi, meg ra kell jonnom hogy mukodik a snap rendszere.
Kar hogy nem csinalta meg snap-re, Flatpak-en fent van, illetve a deb csomag letoltheto. -
cog777
őstag
Tudja valaki hogy ilyenkor mi tortenik a snap rendszerben?
Fel akartam telepiteni a lapce nevu szerkesztot.
A parancssori statusza szerint sikeres volt:
23 Done today at 09:40 CET today at 09:40 CET Install "lapce" snap from "latest/edge" channelUgyanakkor "breagadt" azz elszurkult "open". Eltavolitani tudom.
Lehet hogy nem szazas ez a snap?
Igaz, kozben telepitett egy rendszer update-et az updater. Talan nem az zavarta meg... -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ezért nem mindegy, hogy snap remove vagy snap purge van meghívva. Utóbbi törli ezeket.
-
válasz
lionhearted
üzenetére
Ez milyen könyvtár? Hol van a fájlrendszerben?
Próbára töröltem 5 snapet illetve végleg mert úgyse használom őket.
ytdownloader
openvpn
system-monitor
duplicate-finder
kolourpaint
Nyoma nem maradt egyiknek sem a /home/tibi/snap alatt.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A snap is tud hagyni szemetet, ott az írható könyvtára. Spotify pl szépen gyűjti a több GB méretű cachet oda.
Purge kell, hogy mindent vigyen. -
cog777
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Remek. Nagyon koszonom az ertheto es reszletes leirasod.
Ennek fenyeben kulonosen orulok hogy a telepito 1 particiot csinalt a root-nak es a home-nak a LUKS-on beul, mert igy nem kell bovitgetni a root-ot ha az elfogyna a kontenerek miatt. Egyszer mar belefutottam ilyenbe a docker miatt, aztan azt at tudtam helyezni masik particiora…
-
válasz
cog777
üzenetére
Snapet tudom leírni mert a Flatpakot nem használom.
Nincs a szorosan vett értelemben vett cache se más.
Egy szoftver csomag, konténer neve snap, így hivatkozok rá.A snapek lakhelye a
/var/lib/snapd/snapskönyvtár
Ezekről később bővebben.[pl. itt ezen a linken] láthatod azokat a rendszerszintű libeket serviceket egyebeket amik kellenek a snap csomagok korrekt futtatáshoz, hogy a csomagok tudjanak egymás létezéséről, pl. amelyik szoftvernek kell a yt-dlp az tudja használni. átjárhatóság. Hülye hasonlattal oprendszer az oprendszeren belül.
Ezek felelnek hogy a snap csomag indítóikonja bekerüljön a megfelelő helyekre pl. alkalmazásmenü, egy weblink kattintásakor meghívja a böngészőt, ezek egy része felel a boot utáni snap konténerek felcsatolásáért stb. stb.
Ez a rendszer, az alaprendszer része ami feltelpül és a háttérben működik vagyis ezeket nem érdemes törölgetni agresszív snaptalanítás, gyalu esetén sem mert minimális a helyfoglalásuk.Maga a snap.
Ezek a csomagok mezei módszerekkel nem olvashatók, nem írhatók, leginkább egy lemezképfájlhoz tudnám hasonlítani. Tartalma fix.
Ebben lakik az adott szoftver.
Amikor indul a rendszer, ezeket a snapeket felmountolja a /snap könyvtár alá. Hogy ez így működik megnézhető, egy live alól bootolva benézve a /snap könyvtár töküres.
Itt kattingathatsz, olvasásási jog van de írni értelemszerűen lehetetlen, egy felmountolt iso sem írható, a tartalma nem változtatható.
Így egy felcsatolt snapet leginkább egy mini immutable rendszerhez lehetne hasonlítani, mintha egy cd vagy dvd lemezt mountolnál fel ami abszolút írásvédett.
Így magába a snapbe nem lehet sem trojant se semmit utólag belecsempészni, fizikai képtelenség.
(de igen lehet de egy elég szép hosszú terminálos mutatvány kibontani egy snapet, a tartalmát megváltoztatni, mejd visszacsomagolni és működőképesen visszamountolni. Én már megtettem de ezt se trojan se vírus se semmi nem tudja röptében megcsinálni, ez tuti)Okés eddig minden világos nade hogyan lesz ebből egy működő szoftver, egy Firefox vagy bármi hiszen kismillió konfig, user és egyéb adatra van szüksége a futáshoz. A snap konténer meg ugye írásvédett.
itt jön be a képbe a /home/felhasználóneved/snap könyvtár.
Ebben vannak tárolva a szoftverek adatai, konfigurációk, user és egyéb adatok. A konténer csak a nyers üres szoftver, a home/snap az adattároló.Megfigyelhetted hogy az alap snap könyvtárban mindenből 2 verzió van. Ez egy redundancia mint pl. a kernel upgrade is megtart 1 régebbit ha probléma merülne fel.
Ha törölsz egy snapet, az érthetően minden maradék nélkül eltűnik a gépről, a tárhelyről hisz 1 konténeres fájl. itt nincs olyan hogy bármi szemetet hagyna maga után, egy iso törlésével is minden megy a levesbe, nincs olyan hogy 10-20 helyen hagyna szemetet hisz 1 fájlos megoldás.
A /home/snap alatti könyvtárát is törli az adott szoftvernek vagyis itt sem hagy szemetet.Kb. gyorsba ennyit tudtam összeszedni neked a fejemből.
-
cog777
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Egyenlore elfernek 1TB-on.
Hogyan kell oket "takaritani" frissitesek es eltavolitasok utan?
Leszed mindent amit nem kell? Cache takaritast meg kell ejteni neha? -
-
cog777
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Ext4, szinte telepites utan tettem fel. Lehet hogy irja megprobalom, akkor elvileg miukodni kellene. Snap elonye hogy nem kell felhakkolni csomo fuggoseget hozza…
Mas dolog: feltettem a flatpak-et is az Epic Game Store miatt, remelem a ket rendszer nem zavarja egymast. (Snap + flatpak) -
-
cog777
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Nem töröltem a játékokat, csak eltávolítottam a Steamet.
A Steam-ben lévő játék is lag-olt, de ha változtattam a menüben valamit, csak akkor, különben jól futott. Fél - egy percet kellett várnom egy beállítás változtatása után. -
-
cog777
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Oke, de a snap-es Steam eltavolitasakor elinditotta a gzip-et a hatterben, addig a statusz “folyamatban volt”.
ps aux| grep gzip kiirta a steam-et , illetve lattam a cli parancsot ami a steam konyvtarra vonatkozott (benne 2 jatekkal) 10 perc utan kilottem.
Furcsa, bar most hasznalok eloszor snap-et, be kell hogy valljam.
Hasznal valaki itt Snap-es Steamet? Jol mukodik?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Akciókamerák
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Okos Otthon / Smart Home
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Napelem
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Horgász topik
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3841, 100% Akkumulátor
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) Kérdésem, hogy a támogatás végén (jövő év közepe ) az update nem hoz többet eredményt, vagyis újabbra kell cserélni?

.
van szabad választásod.