Új hozzászólás Aktív témák

• Rick3D

senior tag

Sziasztok,
    Szeretnék segítséget kérni, pár hetes linux userről lévén szó.

Asrock taichi ultimate x470
    Ryzen 2200G (iGPU van használatban)
    16GB Flare X 3200Mhz CL14
    1. NVMe: WD_BLACK SN850 1TB [Fő windows 10 rendszer](1 fő partíció van)x4 direct to CPU
    2. NVMe: Samsung evo plus 970 500GB [Ubuntu 20.04.4 LTS] (1 fő partíció van) x2-chipset-cpu
    Az ubuntu oldalán található leírás alapján feltelepítettem egy 0órás Samu ssdre, minden szuper volt pár napig. Majd mikor vissza akartam váltani winre azt tapasztaltam, hogy nincs a boot listában se az 1-es slotban lévő ssd se a winloadere. Keringtem egy darabig a biosban de nem látja. Kiszedtem a samu ssd-t és újra látja a wint, problémamentes a boot.Majd vissza raktam a samu ssd-t és újra látott mindent.
    Beállítottam alap bootnak a samut és minden szuper volt kb 1 hétig. Majd többször újra kellett indítanom a wint egymás utáb és ugye ilyenkor a boot menüt be kellett hoznom minden alkalommal mert a linux az alap boot de én winre akartam bootolni. Kb 3 újraindítás követően eltűnt megint pont úgy a win és a loadere mint először. Újra kikellett vennem a linuxos ssd-t és most minden megint oké.
    Időközben feltűnt, hogy nekem nem települt GRUB2 ami a linux loadere lenne és elvileg felülkéne írnia a winloadert mert a winloader csak wint loadol míg a grub2 tud loadolni wint és linuxot is.
    Ez így nagyon nem pálya, hogy egy fix miatt ki kell szedegetnem az SSD-t.
    Amit tudtam megtettem. Ötletek?
    (Szívesen újra rakom, nem ragaszkodom az ubuntu rendszerhez viszont arról fingom sincs, hogyan kell a grubot feltuszmákolni a winloader helyére. SZVSZ a probléma valahol itt van.)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés