Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Briteknél maradt a hullámzás. Bár... Második héten mértek emelkedést, most éppen 14%-ot az előző héthez képest, de még egyáltalán nem biztosak abban, hogy ez egy új hullámot jelentene. A jelenlegi becslés 1,1 millió beteg (minden 60. ember beteg volt a héten, azaz 1,7%). Halottak a héten: 347.
Angliában ismét elérte a 7 ezret a kórházban kezelt covid-osok száma, egy hét alatt ez 35%-os emelkedés. Kicsit zavaros, hogy ezek Covid miatt vannak kórházban, vagy csak kórházban vannak valamiért, és mellesleg covidosak. (És hogy mennyit segít, hogy a kórházakban és az idősotthonokban is megszűnt a covid szűrés: csak azokat tesztelik, akik tünetesek.)
-
mpo
veterán
Az utolsó bekezdésben ott a válasz:
Még keményebb szigorítás az, hogy a kormány döntése értelmében a mostani rendelet „rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell”. A rendeletet ráadásul hétfőn éjjel 23 órakor hatályba is léptették – nem kizárt tehát, hogy a bíróság a napokban, akár már kedden tárgyalt volna olyan közérdekű adatigénylésről, amely ilyen adatok kiadásáért indult. -
-
nem kellene tűpárnát csinálni belőle rohamtempóban
felnőtteknél egy alapimmunizálás (3 oltás/fertőződés) után szerintem évenkénti boost üdvös (oltás vagy fertőződés). gyerekeknél is, úgy, hogy náluk eleve a kockázat is alacsonyabb. ha a lányod eddig egyetlen oltást sem kapott, akkor sem kellene most hármat belevágni
én a járványhullámot is figyelném, ha például ezt a mostani kört megússza, akkor nem oltatnék, amíg nem indul el a következő
hogy is volt a kórelőzménye?
-
Drizzt
nagyúr
Legutóbbi hírek azok voltak, hogy Pfizerrel 2023 első feléig még van szerződés és az upgrade-elhető. Az upgrade részét meg úgyis az unió oldja meg, illetve már eleve volt benne egy átütemezés rész, hogy inkább majd az újabb verziókból jöjjön jobb és később(, tehát idén nyáron kérték, hogy ne küldjenek annyi vakcinát, mert nem tudják ellőni). De ez eléggé régi állapot. Modernára nincs (szerintem csak még) dealünk.
-
Vesa
veterán
Az alap immunizáció után az új verziók a hírek szerint kvázi boosterként fognak működni. Vagyis ha most augusztusban lövetek egy régit, akkor a korábbi ajánlás szerint minimum 4 hónapig nem lehet ráoltani (itthon is volt erre valami szabály, nem is lőtték be a boostert, ha nem telt el az X idő). Tehát ez azt jelentené, hogy leghamarabb január környékén lövethetném az újat, ősszel semmiképpen. De a január sem biztos, mivel még nincs új vakcina, nincs kidolgozva a köztes időre protokoll sem. Simán lehet, hogy mondjuk 6 hónapban fogják megállapítani, akkor pedig tavasz előtt nem lövethenék V2-t.
kolopele
Most én is így látom. -
Jablocskov
tag
Történtek vizsgálatok az influenza vírus és a koronavírusok evolúciójának összehasonlítására. Míg az influenzavírus 25 mutációt halmoz fel 10 000 nukleotidonként évente, addig a A SARS-CoV-2 jelenleg a becslések szerint évente körülbelül 10 mutáció/10 000 nukleotid sebességgel változik. A fejlődés sebessége lényegesen nagyobb, mint a jelenleg endemikus koronavírusoké, amelyek 6 mutáció/10 000 nukleotid sebességgel változnak. Ez valószínűleg a járvány idején tapasztalt magas fertőzési aránynak köszönhető, amikor ilyen magas a fertőzések száma, a vírus gyorsabban tud fejlődni. A szakértők arra számítanak, hogy a járvány előrehaladásával a SARS-CoV-2 lassabban fog változni és a vakcinák valószínűleg tovább maradnak hatásosak. [link]
-
Drizzt
nagyúr
Persze, hogy van. Meg most indul be. Es ez realis teljesen. Masfelol meg itt is mar novekedest mutattak mindket modszerrel mult heten. Most majd nagyobb lesz. Fertozesszamot meg mar regen nem kovetik sehol rendesen. Meg a korabbi mintaorszagokban is siman 30%+ pozitivitasi ratak vannak. Engem mar abszolut nem erdekelnek a fertozesi szamok, tenyleg kovethetetlenne is valt. Korhaz es halalozas kovetese elegnek tunik.
-
t72killer
titán
Ez egy BS, tesztpozitivitási görbéknek van értelme. 100x-os különbség is lehet a millió főre jutó tesztek számában. A magyar infogram-os görbét júni közepén abbahagyták

-
Én azt hittem, mindenki elolvas mindent. De ez sok mindent megmagyaráz...
Akkor még pár adat: egy konkrét kérdőíves felmérésben a covidon átesettek 19%-a volt éppen long covidos. Teljes népességre vetítve ez 7,5% (20 millió ember). Ha azokat is számoljuk, akik korábban jelentettek longos tüneteket, akkor az arány 14%. (Ami azt is jelenti, hogy van remény, de nem feltétlen mindenkinek.) A számok lehetnek alulbecsültek, mert a felmérésben arányaiban kevesebben számoltak be Covid-ról, mint ami az antitestvizsgálatok eredményének alapján várható lenne. És gyerekek sem voltak a felmérés alanyai között.
Idéznek egy Nature tanulmányt, miszerint az oltottság mindössze 15%-kal csökkenti a long covid esélyét, és hogy az enyhe vagy tünetmentes fertőzés esetében is kialakulhat. Azaz a long covid ellen pillanatnyilag az a legjobb védekezés, hogy nem fertőződünk meg.
-
Ringman
félisten
elég sok ellentmondó adat van de, kb 10-30% között lehet egy fertőzés után (sok múlik az önbevalláson, ha alapból gyengébb a szervezeted - pl öregkorban - akkor n+1-edik tünetet már nem is veszed észre/nem lepődsz meg rajta (pl fáradékonyság)
Amigy hogy vagy?ahhoz elég szarul, hogy matekoljak, főleg valszámot.

valami nemkovid vírusos megfázásban volt/van részem, amit egy bakteriális felülfertőzés követhetett, aztán a kinti 38 fok nem segít, légkondit meg nem bírom egyáltalán, így nincs

gondoltam kifekszem, ez folyamatban van.
-
Most volt hír, hogy belefulladunk a vakcinába. Vagy ebből Mo-ra nem jut?
#63236 Ringman Ez 8 nap erősen rontja az utólagos vakcináció esélyeit (korábban három héttel számoltak, ha jól rémlik.)
#63238 mpo Az észak-koreai hasfájást a szakértők (a távolból) kolerának vagy tífusznak tippelik. Univerzális védekezés: elfoglalod a szomszédos szigetet.
-
t72killer
titán
Nem tudok a kérdésedre válaszolni, mert nem tudom, milyen súlyos a ba.5. Ha muszáj, talán én is a 4. oltásra tippelnék, még ha vuhani is az: mindíg jó "beindított" immunrendszerrel várni a bulit.
Az meg marad az én babonám, hogy a túl sok vuhani cucc csökkenti az ezután következő körben (pl 2023 február) a hatékonyságot.
Most azon vacillálok, hogy a (~80% eséllyel) ba.1-en átesett, eddig oltatlan nagyfiú kapjon egy adag vuhanilötty Pfájzert a nyári utazgatás előtt.
-
-
Németországban újra Covid-járvány fenyeget: visszavezethetik a beltéri maszkviselést
"az utóbbi 24 órában 92 344 fertőződést és 112 halálesetet
regisztráltak." [Kb. 80 millió a népesség. És persze kérdés, hogy az esetek hány százalékát regisztrálják.] -
mpo
veterán
Ez két éve történt és tudtommal még nem voltam soha Covidos.
A két bankkártya közül az 1-est használom rendszeresen, a 2-est évente talán kétszer.
Az 1-esnek a PIN kódja nem jutott eszembe, a 2-est kellett használnom, azt meg tudtam.A sok fejlesztés miatt megváltozott a közlekedés, sok az egyirányú utca és a régi módszer nem működik. Ha több helyre kell mennem a Google Mapset használom a PC-n indulás előtt, hogy mi lesz a jó sorrend. De ez egy csak 70 ezres város!
A "hol hagytam a kocsit a parkolóban?" akár külföldön, akár itthon, arra van app. -
t72killer
titán
ba.5 a nyerő
. Ránézésre sulikezdésre meglesz a csúcs.nálunk még várni kell az ehavi adatokra, igen valószínű uez lesz a kép.
#63035: jobbulást
. nagynéninek volt már valamelyik variáns korábban? -
Drizzt
nagyúr
Nyaranta itt nem nagyon szokott tudni gyökeret ereszteni. Nem tudom mi az oka, de ha az eddigi két évben így volt, most sem számítok másra. Van még egy csomó másik ország, ahol hasonló a helyzet.
Eleve nem nagyon tartok a BA3-4-5-től, Dél-Afrikában úgy néz ki, hogy ez okozta kórházi ellátás szempontjából az eddigi legenyhébb és legrövidebb kört. A kórházi kezeltek száma 4 hét alatt érte el a maximumát és úgy néz ki ugyanennyi idő alatt el is érte a kiindulási alapot.
Másfelől meg az egész életvitelem olyan nyáron, hogy nem sok esélyem van Covidot elkapni. Zárt térben, nagy tömegben nem vagyok másokkal. Boltban maszk, munkahelyre továbbra sem járok. Szórakozni meg elkezdtem újra járni, de csak nyílt téri rendezvényekre. Abból van épp elég, hogy ne vágyjak belterekre. -
t72killer
titán
már 2020 nyár elején rebesgették Amerikában, hogy az ex-covidosok között pl nagyban megugrott a dialízist igénylők száma - de persze a politika nagyban k.ssult, nehogy csinálni is kelljen valamit.
#62763: +1, illetve vércukor/mindenfélecucc-veszteség. A kiürült embernél természetes, hogy simán ájulásig is mehet a dolog, meg kell kajáltatni a szervezetet.
-
kw3v865
senior tag
-
t72killer
titán
Gyanítom én, hogy a ba.2 és utána érkezett variánsok már az "omikron deltája", azaz nem elég, hogy még kevésbbé fogja őket a korábban szerzett immunitás, de még súlyosabbak is az esetek.
Érzésre szerencsés volt nekünk az a februári ba.1 átesés (gyerekeknél se hepatitis se egyéb nyavaja), így láttunk egy viszonylag új antigént. Mázli, hogy azóta nem jött újabb - remélhetőleg a covid miatti fehérvérsejt-tizedelést már korrigálta a szervezet. A környéken sem dúl amúgy a pestis: a pozitivitás az év eleji 10% környéki csúcsról 2-3%-ra csökkent.
Magyarországon nem lesz ez így túl jó, csak 43%-nak van boostere.
-
fatal`
titán
Nincs romlás, stagnál, vagyis Budapesten nem csökkent tovább. Még mindig nem valami jó a térkép, mert nem lehet tudni, hogy mihez képest.
Két sárga között akár 5x-ös különbség is lehet a koncentrációban (10-es nagyságrendnél változik a szín, elvileg).
#62316: Nem volt mi mellett érvelni, ideböfögtél egy szakajtónyi nettó baromságot.
Kb. mintha azt írnád, hogy sztálin és Gandhi ugyanolyan személyiségek voltak, hisz mindkettő politikus volt.
-
Z.É.T.
őstag

Részvétem!Anyum valakije is két enyhe után a harmadik betegségben hunyt el néhány hete. Oltatlan volt, nem oltásellenes, de mindhárom alkalommal a tervezett oltakozás előtt lett beteg. 60 év körüli, részleteket nem tudok, legalább 10 éve nem találkoztam vele.
Exkolléganő - akiről itt is írtam már korábban - oltatlanul négyszer nyelte be eddig, pár napja hallottam, hogy kiköltöznek valami hegyvidéki, szanatórium-jellegű helyre, mert nem tud már dolgozni, a párja meg IT-s, nincs helyhez kötve.
A 4. oltásra nincs jó tippem. Mi nem tervezzük ősz, vagy egy jelentősebb felfutás előtt.
Ha nem lenne itthon egy daganatos és egy 92 éves, nem tudom, hogy mennyire venném komolyan a maszkozást, így legalább ezen nem kell agyalnom, mindenhol ffp2 megy. Persze n-fater a kezelések, vizsgálatok alkalmával benyelheti, de ennyi most az összes rés a pajzsunkon. (mondjuk pont így nyeltük be mi is januárban, mindhárman nyögjük is még rendesen)
Az elmúlt hetekben tucatnyi panaszkodó longossal beszéltem, elég gyászos a helyzet, az oltások ellenére.
Fo shalom.
-
Ringman
félisten
Most meg talan van oltas, juliusban mar tuti kidobjuk az osszes regi Pfizert es mivel a virnyak sehol sem tema, osszel letolt gatyaval fogunk menni elore. Ha lenne is uj koktel arra mar most kellene szerzodni, de ez itthon kizart.
majd veszünk valami kínai csodavakcinát megint...
-
t72killer
titán
Januárban elég kicsi az esélye, hogy deltásak voltatok, az volt az első omikronos (ba.1) hullám - bár igaz lehetett még 10-20% delta. Eredeti Pfizerrel (vagy akármivel) én már nemigen oltatnék 3 oltásra, pláne ha közben fertőzés is volt. Esetleg ha decemberben még mindíg nincs kilátás új típusúra, akkor karácsony környékén.
A 3 oltással meghalásig durvuló eset kemény, ott valami azért nem kerek

-
Ringman
félisten
tippre azért mert 60 év alatt alapból alacsony esélyed van kórházba kerülni, 60 fölött meg egyre magasabb, ott sokat tud segíteni még a lecsökkent antitestszám és/vagy az egyéb védelem is (pl t-sejt, ami nem mindig segít, de az más téma)
a hatékonyság (VE) meg mindig arányt jelent.
-
Ringman
félisten
immunity wall...
In this multicenter study, 44% of children hospitalized with SARS-CoV-2-related conditions experienced neurological manifestations, which were associated with ICU admission and pre-existing neurological condition. Posthospital assessment for, and support of, functional impairment and neuroprotective strategies are vitally needed.
-
Vesa
veterán
Apósom most fekszik lázasan 2 napja, 4 oltás után! A negyediket kb. 1 hónapja kapta meg. Anyósomtól kapta el, aki kb. 1 hete fertőződött. Anyósomnak 3 oltása volt, őt is eléggé letette, de nem annyira, mint papát. Nem gondolom, hogy az oltás okozná a különbséget, a férfiak eleve jobban érintettek általában, és ezer más tényező is hatással lehet erre.
-
-
Ringman
félisten
Ha igaz, hogy a friss BA.1 ateses 40%-os vedelmet jovendol a BA.2 ellen (Ringman linkelte, Dán kutatás), akkor a BA.2 is mindenkin IS átmegy.
na erre elfelejtettem reagálni, most jutott eszembe, hogy ezt olvastam: [link]
Similar neutralizing antibody titers to Omicron BA.1 and BA.2 (<-lower by a factor of ~1.4) People who were vaccinated and had BA.1 infections had robust BA.2 nAb titers, suggesting substantial cross-reactive natural immunity
"A third dose ...was needed for induction of consistent neutralizing antibody titers against either BA.1 or BA.2." and Why BA.2 out-competes with BA.1 is mostly related to its higher transmissibility, not more evasion of immune response.
szóval ha nem értem félre, a bemásolt ábra nem azt jelenti, hogy a következő variáns ellen mi várható, hanem azt, hanem a korábbi átesés a BA.1 ellen nem véd (az eric topolos link meg szerintem nem jó helyre mutat
) -
mpo
veterán
30 éve volt az újságokban, hogy mi a különbség a két kép között.
Aki ilyen kifestőkönyvet ad ki a kezéből, ott a főnök a hibás, mert ki kell rúgni a készítőjét.
Hetente nézzem meg, hogy a látok-e különbséget két kép között, amit kis munkával egymás mellé teszek? Csak szólok, 2022 van.
Egy egyszerű grafikon is többet mutatna az elmúlt 4 hétről.
A Covid fertőzöttek száma megyénként is kumulált adatokat mutat több mint két évre, amiből semmi nem deríthető ki.
Aki ezeket készíti, 'monnyon' le.#59944 Ringman
ez az ábra számok nélkül kb semmire sem jó.
Tömören ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Kuponkunyeráló
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos Otthon / Smart Home
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800X 8-Core 3.9GHz AM4 Box processzor
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15IRX9 notebook - i5 13450HX 32GB DDR5 512GB SSD nVidia RTX 4050 6GB WIN11
- Xiaomi Redmi 13 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- Bomba ár! HP ProBook 450 G1 - i3-4GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

?