- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nálunk a házban van házközponti hővisszanyerős szellőztetés... ha lehet csak olyan helyre költözöm a jövőben ahol van ilyen...
#70997 nem vagyok szakértő de úgy gondolom ez is idegrendszeri tünet, ahogy a szagvesztés, ízvesztés, (nálam volt szédelgés is amit szintén okozhat idegrendszeri tünet) ...
-
válasz
Z.É.T. #70995 üzenetére
de azért az remélem egyértelmű, hogy én egy percig sem "kampányoltam" amellett, hogy ez csak egy nátha. mindig a kiinduló helyzethez képest mondtam, hogy enyhült és mázlink van, öröm az ürömben kombó ez tehát. hurráoptimizmusról szó sincs, csak annyi, hogy három éve mindenki komolyan aggódott, amikor elkapta, hogy megmarad-e. (érted, én azon is kombináltam, hogy ha ki- vagy lefingódom, mi lesz a gyerekekkel...)
az én ismerettségi körömben egy frissen újrázó volt.
szóval a nagy győzelem az annyi, hogy nem döglünk már bele. mondjuk az sem kevés, lehetett volna máshogy is, én azért még nem felejtettem el a képet, amikor szkafanderes bácsik pálcikával piszkálták az utcán meghalt papát kínában, miközben a városból kivezető utakon tankok álltak.
-
Ringman
félisten
válasz
Z.É.T. #70995 üzenetére
Csak ugye az egyebek, amik szintén növelik ezek kockázatát, azoknak legtöbbje egyénileg csökkenthető.
Az, hogy a covidot egy évben hányszor nyeled be, az meg... Hát kevésbé.ezért kéne megfelelő tájékoztatás és oktatás/nevelés (nem gáz a maszk) meg légszűrés, ami viszonylag gyorsan be is hozná a ráfordított költséget, mert termelne a jómunkásember ahelyett hogy lerottyan évente 1-2-3 hétre, egy idő után meg kicsekkol a munkaerőpiacról a LC miatt.
szerk:
amúgy politikusok és fontosemberek összeröffenésénél meg ott van a légszűrő meg az UV-C, ha véletlenül szarul fotóznak, belelóg a képbe. (persze reklámozva nincs, mert akkor az átlagpolgár feltenné a kérdést, hogy vajon ott miért van erre szükség, ha az iskolában meg a kórházban nincs) -
Z.É.T.
őstag
Full popura lehet, nemtom.
Azt igen, hogy akire itt rálátok, 99%-ban mindenki újrázott két hónapon belül. Volt, aki klasszikus tünetekkel, volt, aki "csak" szag-, ízvesztéssel, meg olyan is, akinek "megint mindenem fáj, mint a múltkor", vagy cikluskimaradással, stb.
És a helyi asszisztensnő is megerősítette, hogy a mostani hullámban sokan olyanok érintettek, akik 3 hónapon belül estek át.
Ezért írtam, hogy nem lep meg.
(csak már megint unom a saját hangom)Volt a másik téma, hogy kevésbé veszélyes már a czucz.
Igaz.
Az elején valahol 2.5%-ról indult a mortalitás (kínai kiszivárgott adatok és az első óceánjáró), aztán kb 1.5% (olasz), majd globálisan már csak 0.5-0.8% körül jártunk, mára ez saccra 0.09% alatt lehet, nemtudommennyivel.
Az már semmi.Csakhogy én máshonnan nézem, már úgy 2020 végétől fogva, aminek itt is többször hangot adtam.
Én az elhúzódó, a tartós és az állandósuló szövódmények alapján nézem ezt a fosht. Plusz a másodlagos halandóság alapján. [szív-, érrendszer, incl. stroke, agyonvert immunrendszer utáni bármi, valamint long, ami az öngyik számát IS és a drogfüggőséget (beleértve a pszichiátriai gyógyszereket, alkoholt és a máshol könnyebben elérhető "keménydrogokat" stb) gyakoribbá teheti, teszi]Pontos számokra nem emlékszem, de a nagyságrendre igen:
Flu: 1/100.000
Chicken pox: 1/1.000.000
Ekkora esély volt a "vírusfertőzés utáni kifáradási tüneteggyüttesre" (G9330)Ezt most is szőnyeg alá söpörjük, de itt lett egy 1/10 kötőjel 1/1000 közötti kockázatunk/átesés.
Ismerve a betegséget, nekem ez alapján — meg az éves átesés esélyét és számát tekintve — ez a covid még mindig az egyik vezető betegségnek számít, a(z egyik) legnagyobb közegészségügyi kockázatként.
Vezető halálok globál top10-ben:
(nem sorrendben, nem nézem most meg)
Szív-, érrendszer
Cukorbetegség
DemenciaEzekhez mind hozzásegíthet ez a kis nátha.
Csak ugye az egyebek, amik szintén növelik ezek kockázatát, azoknak legtöbbje egyénileg csökkenthető.
Az, hogy a covidot egy évben hányszor nyeled be, az meg... Hát kevésbé.Így hát nálam ez továbbra is egy ki*aszott veszélyes betegségnek számít, hiába csökkent az elsődleges halálozás.
És hiába győzködik magukat és egymást sokan, hogy "dehát nekem sem lett semmi bajom".
Örülök neki, de tényleg -
Rive
veterán
- vagy mázlista vagyok (nem szoktam)
Szóval, amíg a (pozitív) Párom mellett itthon voltam egy hetet HO-n karácsony előtt, nem kaptam el: az egyetlen átlag pesti beutazás + mozi karácsony után viszont megadta a módját
De, hogy' ezt én miképpen fogom előadni a melóhelyen, hogy megint covid, a tavalyra várt leadandó meló uccsó szelete helyett
Teszt: régi clungene ugyan mutatja, de csak tünetek után egy nappal (!!!) lett pozitív
-
Four years on, long covid still confounds us. Here’s what we now know.
(Újságcikk. Újdonságot nem mond. Van benne néhány érdekesebb számadat illetve link. Ami talán többeket érdekelhet, hogy a betegség csökkenő (átlagos) súlyosságával összhangban a long covid valószínűsége is csökken. De továbbra is igaz, hogy az ismételt fertőződés növeli a valószínűséget. Gyógyszer vagy kezelés továbbra sincs.) -
Avoiding COVID was about more than just keeping 2 metres apart, study finds
(Az ismertetett tanulmány azt a (feltehetően nem új, és nem is meglepő) meglátást támasztja alá, hogy a távolságtartás mellett az eltöltött időnek is szerepe van: minél kisebb a távolság, annál kevesebb idő elegendő a fertőzés átadásához. Az adatok a brit covid követő mobil alkalmazásból származnak (7 millió kontaktus).)Feltehetően erről a tanulmányról van szó:
Digital measurement of SARS-CoV-2 transmission risk from 7 million contacts -
Ringman
félisten
-
-
válasz
kpityu2 #70986 üzenetére
egyszerűen marhaságokat beszélsz, és meg vagy sértődve, ha felhívják rá a figyelmed. egyszer megnézhetnél egy labort és beszélhetnél pár kutatóval, rájönnél.
és mellesleg az érveid is egészen gyengék: a helyiek több száz éve időről-időre megbetegednek. csak az nem jön le a nyugati híradóban. vagy ha lejön, kis színes, észre sem veszed. a helyiek meg időnként lenyomnak egy járványt, részben védettek lesznek, részben meghalnak stb. a kutató meg azért kutat, mert közben a világ globalizálódott, és noha az előző száz évben ezek a járványok helyiek voltak, a következő nem lesz az.
nem mellesleg covid oltásunk sem lett volna.
-
-
kpityu2
őstag
Mert továbbgondoljátok amit mondok a saját előítéletetek szerint, szalmabábokat gyártotok és aztán mindenki konteós, laposföldhívő aki bármilyen kritikát mer megfogalmazni. mindent vagy semmit.
Én csak rácsodálkoztam egy koincidenciára amelyre már több példát is láttam. Azután ez persze lehet véletlen egybeesés, mint a többi esetben is.
-
kpityu2
őstag
válasz
t72killer #70983 üzenetére
Való igaz. Csoda, hogy a helyiek még nem gyűjtötték be az összes denevérvírust amióta érett mangók hullanak a fákról. Pl. a sierra-leonei ebolajárvány is úgy kezdődött, hogy egy kétéves gyerkőc denevérrel játszott, nem pedig az épp ott kutakodó virológusok laborjából szökött ki a kelet-afrikai minta. Mindenesetre nekem gyerekkoromban azt tanították, hogy a denevért nem buzeráljuk, mert veszettséget terjeszt. Ezt még Ace Ventura is tudta, utálta is a denevéreket nagy állatbarátsága ellenére. A denevéreknek ugyanis olyan speciális immunrendszere van ami féken tudja tartani a vírust mégse betegszik meg, ennek következtében hemzsegnek is bennük a különféle vírusok mint bolhák a kutyában. Jellemzően gasztroenterális vírusok, tehát széklettel, vizelettel terjednek nem pedig légúti vírusként mint a covid vírusa.
-
válasz
kpityu2 #70982 üzenetére
bevallom, én kezdem elveszteni a türelmem
a logikád annyi, hogy minden úgy jó, ahogy volt. ja, csak sajnos közben lett 8,5 mrd ember és elfoglaltuk a fertőző állatok életterét, akik így, hogy találkoznak velünk, megfertőznek minket. ebből te azt szűröd le, hogy a kutató csak ne kutatgasson. egy tudományos topikban. móre...
-
válasz
kpityu2 #70982 üzenetére
Ledobálja a félig megevett mangót (denevérnyál), amit folytat a gyerek. Az expozíció friss, 3-4óra múlva ugyanis a czucc már a hangyáké. Amilyen szép érett gyümölcsök voltak, Seychelle-en nekem is lett volna kevem hozzá, de inkább maradtam a piacinál amit bár kicsit 'ződebben, de érintetlenül szedett le a néni-bácsi.
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #70975 üzenetére
Azért jött fel a téma mert az idősebb ITs 50-60éves kollégák hullanak. És több közülük sportolgatott, odafigyelt kajára, szűrésre járt.... egyik se dohányzott! nem ivott!...
~2hete egy 47éves ment el. Este elaludt az ágyban reggel a felesége nem tudta felkelteni. És ő kifejezetten egészségtudatos volt, nem volt elhízva, járt szűrésre, nem ivott, minden évben megvolt egy nagyobb alaprutin (nagyvérkép, ekg, abpm, boka-kar index...)És most ránéztem a grafikonokra és bakki látszik, hogy ~50 fele elválik a férfi-női halálozás. És amennyire nézem ez globálisan is ~megvan.
-
-
jó cikk, és ő is optimista, ami a covidot illeti:
"Legyőztük a Covidot?
A vírust magát nem, hiszen van egy új, globálisan jelen lévő, légúti fertőzést okozó vírusa az emberiségnek. De a Covidot, a megbetegedést, amit okoz, azt talán igen. Önmagáért beszél, hogy 95 százalékkal csökkent a vírushoz köthető halálozás. De itt van még, folyamatosan csiszolgatja az eszköztárát, azonban olyan optimális helyzetben vagyunk, hogy most már a vakcinát is bármikor hozzáigazíthatjuk. Magánemberként elég annyi, hogy pórázt raktunk rá, és képesek vagyunk rajta is tartani. Virológusként ugyanakkor tud még meglepetéseket okozni, miután egyre több állati gazdát talál magának. Ezek a variánsok teljesen más közegben terjednek tovább, más hatások érik, és nem tudjuk, hogyha ezek képesek lesznek minket visszafertőzni, akkor hogyan viszonyulnak majd az eddig megszerzett immunitásunkhoz. A technológia viszont lehetővé teszi, hogy ez esetben a vakcinát gyorsan átalakítva fellépjünk majd ellenük, vagyis csak szakmailag érdekes a kérdés."
-
-
kpityu2
őstag
válasz
Dare2Live #70972 üzenetére
Hát, a szervezet az olyan, hogy egy darabig birja a gyűrődést kompenzál, azután elfogy a puffer és összeomlik. Vagy ott az érrendszer. Ahogy telik az idő csökken az erek rugalmassága. Elöregszik mint a bicikligumi. Jön egy terhelés amit korábban kibírt és akkor már nem. Férfiaknál meg tipikus. 40 felett elkezd emelkedni a vérnyomás. Ezért. Meg ugye az életmód is. Nappal meló, este vacsira meg jó kis szénhidrátdús étkezés... Doki meg csak szökőévenként látja. Aztán pukk, agyvérzés.
-
Hónapokkal a COVID-fertőzés után is agykárosodásra utaló jeleket mutattak ki egyes személyeknél
"[...] a világjárvány során nyilvánvalóvá vált, hogy a kórházba került betegek jelentős részénél, még az enyhe COVID-19 fertőzésben szenvedőknél is, neurológiai szövődmények jelentkeztek.
Bár a neurológiai tünetek általában enyhék voltak (fejfájás és izomfájdalom), utóbb világossá vált, hogy jelentősebb és potenciálisan az életminőséget megváltoztató, új neurológiai szövődmények is jelentkeztek, beleértve az encephalitist (agygyulladás), a görcsrohamokat és a stroke-ot [...]"Az eredeti tanulmány:
Para-infectious brain injury in COVID-19 persists at follow-up despite attenuated cytokine and autoantibody responses -
Dare2Live
félisten
off topik de vkinek van tippje mi okozza azt, hogy ~48-60éves korban a férfi halandóság a nőihez képest az egekbe szökik?
hirtelen
40éves korig minimálisan 1-2%al több férfi van.
46-47éves kor körülre kiegyenlítődik a nemek aránya kb uannyi férfi és nő van és itt beüt a ménykü és 60éves korra hirtelen ~35%al több nő él MOon mint férfi.
wtf
Nagyon durva.
Bárkinek bármi ötlete mért válik el a két görbe ~46-47éves kornál?
Ez a halálspirál jórészt indokolja mért élnek a nők MOon ~7évvel tovább. Amikor egy férfi eléri a 60+t nem sokkal rosszabb az esélye, hogy megérje a 80at mint egy nőnek.szerk: Most ugrott be, hogy KSH alapján is kikereshetném akkor nem lenne benne ekkora pontatlanság...
-
Kemenesi Gábor: Mintha a csimpánzlétünk óta nem fejlődtünk volna
(Szúnyogok - denevérek - covid - nipah - társadalom.) -
Dare2Live
félisten
válasz
OPiiPO #70963 üzenetére
konkrét deltás eset, hogy az antivaxert akkor se lehetett meggyőzni ha az apját temeti.
Ez van. Engedd el.
Teszem hozzá irtózatos lehet amikor ő javasolta az apjának, hogy ne adassa be aztán ez lett és inkább kognitiv diszonancia, gonosz pharma és 5g és gyíkember terméketlenség tudomisén minthogy mégis van a vírus és kvázi ő ölte meg az apját.A másik pedig hogy amit leírsz az most 2023ban már nem áll. Aki beadatja az XBBt az dimenzióval könnyebben megussza, ahogy a JN1et is. Viszont ez már mindenképp végigmegy a lakosságon kvázi csak magadat óvod meg.
És persze tegyük hozzá, hogy az XBB vakcina túlontúl későn érkezett és nagyon kevés... érdemi hatása akkor lett volna ha agusztusban érkezik min annyi mint amennyit az önkéntes felvevők kértek volna. -
BUÉK:
A Yellowstone-t is fenyegeti a szarvasokat zombivá tevő járvány
"A krónikus agysorvadásos kór, avagy CWD egy, a kergemarha kórhoz hasonló betegség, ami szarvasok között terjed. A kórokozó bejut az állatok agyába, ahol elkezdi lebontani az idegrendszert, a szarvasokból nyáladzó, letargikus, bukdácsoló, és sokszor agresszív zombit csinálva. A járvány minden Amerikában található szarvasfajtát megfertőz, az öszvérszarvasoktól a jávorszarvasokig, gyógymód vagy védőoltás pedig nincs. A kórokozó pedig nagyon strapabíró, évekig megmarad a földön vagy a növényzeten, és még fertőtlenítővel sem lehet elpusztítani.
Tudósok pedig évek óta mondják, hogy teljesen elképzelhető, hogy a CWD a szarvasfajtákról más állatokra, így az emberre is átterjedjen." -
Kicsit a másikra is válasz: a virnyák is kaszinózik: vannak változatai, amik eleve életképtelenek, mások mennek párezer embernyit, utána pusztulnak ki, és ezt a rulettet évi min.1x megpörgetik. Ugyanez a veszélyességgel: van x% esélyünk egy delta-eseményre (pusztít-terjed). Az x-et csökkenti ha működöképes az immunmemória, de nem 0-ra.
Pont ahogy a Hong Kong-i influenza is tudott tarolni évtizedekkel a spanyol után. Azért egy-egy többtucat pontos mutáció után nekem ott a gupli a torkomban, hogy akkor most hanyast is dobtunk.
-
válasz
Ringman #70965 üzenetére
félig annak, de inkább ilyen tüdőfibrózis és társaira gondoltam, illetve annak gyakoriságára/valószínűségére. (és értelemszerűen egy csökkenő valószínűség sem jelenti azt, hogy tuti nem fogom megszívni)
feleségem egyik legjobb barátnőjénél van mentős a családban, ő elég konkrétan megélte az egészet, gyakorlatilag egy rom is lett belőle az első évben. most azért más a képlet már nagyon. így is szívás a cucc, de örüljünk annak, aminek lehet. ha három éve csináltál egy pozitív tesztet, összesz.rtad magad, most azért már nem aggódsz úgy. ez is valami, sőt, nem is olyan kis dolog!
-
válasz
Ringman #70962 üzenetére
hát igen, azt meg tudjuk, hogy az, hogy az omikronnal relatíve mázlink volt, nem jelenti azt, hogy innentől örökre mázlink is lesz... (de legalább valamennyi keresztimmunitásunk igen, az sem kis dolog, 3 éve azért tényleg a meghalsz-lerokkansz-nátha lottó ment, mostanra az első kettő valószínűsége jelentősen csökkent)
-
válasz
Bencus88 #70931 üzenetére
"Én se ítélek el senkit aki beoltja magát" - nagyon rendes vagy hogy nem ítélsz el azért hogy kivettem a részem a rendszerszintű védekezésből, igazán szép tőled
Mi volt az ok, 5G chip vagy a föld üregében élő gyíkemberek?
Mindegy, elkaptad, remélem tanulsz belőle
Jobbulást kívánok! -
Ringman
félisten
[link]
As we enter year 5, the virus continues its evolutionary arc, from JN.1 to JN.1.1.1, w/ predicted⬆️binding to the ACE2 receptor, attributable to this spike mutation (T572I). This likely isn't a material change, but a reminder that🦠selection will continue for ways to (re)infect.
The appearance of BA.2.86 was an "Omicron event" with >30 new mutations in the spike protein. It took the added mutations -> JN.1 to make it capable of rapidly becoming globally dominant, which should have been considered a VOC with a new Greek letter.
We've known about the "detour" to JN.1 since early October https://erictopol.substack.com/p/the-virus-takes-a-detour-in-its-evolutionary There's no way to predict when or what will be the next "Omicron-like" event. That's why we desperately need nasal/oral vaccines for mucosal immunity and variant-proof protection. -
válasz
t72killer #70938 üzenetére
ezt ugye nagyon nehéz igazolni, de asszem most úgy gondolják a brit tudósok
, hogy mindkettő. magyarán, a vírus is gyengült és a védettségünk is segít. az elején rosszabbul terjedt, viszont nagyon nagy energiával kötött az ace2-höz és csak ahhoz. ez az ace2 kötődés aztán az omikronnal nagyot gyengült emlékeim szerint, viszont bejött egy új receptor, ami a torokban van nagy számban, így a jellemzőbb kórkép az lett, hogy brutál torokfájás, napokig elsősorban ott időzik és csak jóval később indul teljes szervezeti ace2-portyára. ez azért jelentősen más, mint amikor nyíl egyenesen szalad a tüdődért...
és egyébként tényleg a mai napig keményen megdolgozza a torkot az omikron, így, hogy most jó sokan voltak körülöttem covidosak, sokszor hangtónusra is meg tudom mondani, hogy valaki covidos vagy az volt, van egy tök jellegzetes hangszín, kicsit mint a szétdohányzott gége vagy nem is tudom.
-
kpityu2
őstag
válasz
Bencus88 #70949 üzenetére
Azt szoktam mondani, hogy az oltás semmi olyat nem okoz amit a vírus ne tudna ezerszer erősebben. Ez egyszerűen a vakcina működéséből következik. Anno mi is sokat filóztunk, mert a döntés az, hogy bevállaljuk-e a tuti vakcina expozíciót az esetleges vírus expozíciót ellenében, de arra jött ki a matek, hogy a vírust elkerülni kábé nulla az esély, tehát az is tekinthető tutinak, így meg már a vakcina felé billent a mérleg.
-
Vesa
veterán
válasz
Rage47 #70940 üzenetére
A végtelenül "határozott" antivaxerek vannak a legjobban megrémülve amikor kiderül, hogy a vírus mégis létezik és nem a "gonsz BigPharma" ál-riogat vele, hogy eladhassa a Soros/szabadkőműves páholyok megrendelésére, természetesen népirtási szándékból microchipekkel teletöltött vakcinákat...ráadásul nem is a gólya hozta.
-
-
válasz
Bencus88 #70949 üzenetére
Hátigen, egyikünk se lesz fiatalabb és a covid (reméhetőleg) apró de maradandó kis károkozásai ronthatják az esélyeket a későbbi körökben. Oltásért rohanni nem kell, most ugye pár hónapig védett leszel, én ősszel lövetnék egy adagot a mostani fertőzésre: akkor a jövő teled-tavaszod kipipálva.
-
Bencus88
nagyúr
válasz
t72killer #70946 üzenetére
Így hogy itt beszélgetünk és így megvisel ez az egész, főleg lelkileg nem is testileg, már én is elgobdolkoztam az oltáson. Amúgy mindig is érdekelt milyen lehet nem érezni a szagokat. Nesze megkaptam...
Parci: Igen ezért kezeltem eddig ennyire lazán, mert a 35 évem alatt 3szor voltam orvosnál. De ugye én is épülök lefele meg öregszem már nem vagyok a régi.
Nem követtem én teljesen kivontam magamat konkrétan annyira, hog el is felejtettem hogy ilyen van
Jobbulást nekiHa már itt vagyok egy kérdés. Meddig fertözök? Napra gondolok. Mert ismerősöm is az volt, 1 hét után taliztam vele de azt mondta negatív lett
-
-
válasz
Bencus88 #70945 üzenetére
valószínűleg nem vagy rá nagyon fogékony. ami jó dolog, mert ha fogékony vagy és oltatlan, akkor szerencsétlen esetben két hét alatt koporsóba tesz. ha követted a topikot, akkor tudod, hogy van ismerősöm, ahol a terhes, 35 éves, maratont futó, sportos, makk egészséges feleségét szedte szét nullára és ölte meg a cucc épp még az oltás előtt.
pár %-nak halálos ítélet (még oltás előtt, azóta influenza alá ment a halálozási ráta), a többiek meg nem értik, hogy mire fel ez a nagy "médiahiszti". de ez így van más vírusoknál is, a fiam most is épp 40 fokos lázzal fetreng (valszeg flu).
-
válasz
Bencus88 #70945 üzenetére
Igen, ebből valószínű 1-2 enyhébb tünetes v tünetmentes átesés. Nekem úgy volt, hogy 2. Moderna után 1 hónappal produkáltam egy hivatalos pozitív PCR-t az első omikron körben (2022 eleje) kevés enyhe tünettel (se szaglásvesztés, fáradékonyság sem volt, csak pár nap klasszik "megfázás" némi ízületi fájdalommal). Viszont 1 évvel később már kb 2-3 napra szünetelt a szaglásom, ami elég ijesztő volt. Azóta sztem találkoztam "élő" vírussal, de nem fertőzött meg. Most az évfordulón már tartok tőle, hogy kopogni fog.
-
Bencus88
nagyúr
válasz
t72killer #70944 üzenetére
Sajna nincs ilyen kütyüm
Az elmúlt 2 napban sikerült délután is bealudnom picit, eddig nem szoktam. De tényleg most már a kedvem is jobb lett, remélem holnapra még jobban leszek
Balaton part mellett élek és mikor kirobbant ez az egész sokat jártam a partra rengeteg ember köré, szóval fixen át kellett mennie rajtam. Illetve volt a családban is covidos és egy asztalnál ettünk minden este. -
válasz
Bencus88 #70943 üzenetére
véroxigén mérő akármid (pl régi samsung teló) van? Ha nagyon bucskázna a szint, be kell jelentkezni a dokinál palackra.
Az alvás jó, ha MINIMÁLISAN is igényli a szervezeted, add meg neki, ha nem gond, nyitott ablaknál. Ha koala módban nyomod (22óra/nap), az se baj.
Ez így eléggé hasonlít az egyik ismerősöm oltások előtti átesésére, lehet tényleg nem volt semmi covid-kontaktod az elmúlt 3(!!) évben. egy jótanács: vegyél lottót, mert ez nekünk még a skót felföldön se sikerült
-
-
válasz
Bencus88 #70937 üzenetére
Ne is nagyon mozgolódj, ez egy kialvós-kipihenős vírus. SŐT, "gyógyulás" után se gyilkoljuk a vírusjárta szívizmokat. A sok szellőztetés, multivitaminok segítenek - ebben a fázisban az allergodil-mebucain páros nem hiszem, hogy sok malmot hajtana a vízre.
A kutyusséta akkor okés, ha nem emeli meg komolyabban a pulzusod, azaz tényleg séta és nem futás/lépcsőzés.
-
Igen. Covid-szűz adat pont hogy az első omikron idején még úgy-ahogy létezett és azokból azt lehetett kisilabizálni, hogy oltatlan, nem átesett alanyokra KB olyan veszélyes, mint a wuhani volt. A nagy "nemvészesazomikron" hurráoptimizus abból eredt, hogy a népesség túlnyomó többsége vagy kapott már oltást, vagy átesett korábban.
#70929: Nna, ha tényleg a szerencsés 0.5%-hoz tartozol, akik semmilyen formában nem találkoztak még a virnyákkal, akkor pont jó adatpont vagy nekünk valamelyik aktuális variáns hatásait illetőleg. Nem bántunk az oltatlanságért, csak kicsit felboncolunk
.
Viccet félretéve, ha 6 napja kezdődtek a tünetek, és még itt vígan tudsz HSZ-t írni, akkor ebből jó eséllyel nem lesz már nínósautós cirkusz. A szaglásod viszont lutri, ugye akik anno oltások előtt bukták 3 éve, azok közül még mindíg akad olyan, akinek nem a régi. A long jelekre is figyelni kell a következő hetekben-hónapokban, erősen ajánlott a fizikailak fárasztó sportok és meló kerülése mert a szivet szereti meggyötörni ez a nyavaja.
-
Bencus88
nagyúr
Tudtam, hogy jobban benne vagy és sokaknak rokoni kapcsolat által ismert a virus, és teljesen mértékben elfogadom amit irsz nekem.
Köszönöm, hogy segÍtettél és Neked is Boldog új évet kÍvánok!Tényléeg tegnap teljesen fel voltam dobva, hogy covidos vagyok, mert végre tudtam hova tenni ezeket az új tüneteket magamon. A mai nap viszont totál levertség, és érzem hogy már enyhült mindent, de megmozdulni nincs kedvem. Így hogy beszéltünk róla már talán jobb is a kedvem picivel. ki szellőztettem csináltam egy teát, és fekszem vissza pihenni.
Persze ha romlanának a tünetek mindenképp elmegyek orvoshoz, de napról napra jobban érzem magam.
Napi szinten 4km sétálok a kutyával az pl kifejezetten jól esik. Utána teljesen felfrissülök. De most egy Balaton átúszás nem menne
-
válasz
Bencus88 #70933 üzenetére
(a húgom kutatóbiológus, évek óta a coviddal foglalkozik, az ő gépükön tesztelte a moderna az oltását, tényleg képben vagyok. nem is tudnál belemenni, kialakítottad a véleményed, de nem a megfelelő helyről tájékozódtál, bármennyire is racionálisnak tűnik neked. de tényleg ugorjunk, már mindegy és jobbulást és búék!
)
normálisak a tüneteid. vedd komolyan, pihenj sokat és igyál sokat, ahogy eddig, már gyógyulsz. nem kell akkor spo2-zni sem, arra figyelj, hogy ne lázasodj be újra és ne legyél szarabbul, ne ess vissza a következő napokban. ha véletlenül mégis, akkor mindenképp és sürgősen menj be egy vizsgálatra, onnantól az nem játék!
de alapvetően nem ez lesz a menetrend, hanem a lassú gyógyulás, ilyen fáradtság, levertség, "lassabban kapcsol az agyam" még sokáig fennmaradhat, a szaglás pár napon belül is visszajöhet, de rossz esetben hónapok múlva csak. mivel igen magas egy erősebb covid után a stroke kockázata, ezért bármiféle magas pulzussal és/vagy fáradtsággal járó tevékenység szigorúan kerülendő még hetekig! ami kicsit is nem esik jól, azt tilos!
-
Bencus88
nagyúr
Napról napra jobban éreztem magam. 25-én éreztem, hogy valami nem oké, 26-án ágyból alig tudtam kikelni, 27-én már virgonckodtam.
Szerintem biztos korábban is átmentem rajta, csak nyár volt és átment pikk pakk rajtam.
van véroxigén (SpO2) mérőd?
Sajnos nincs, de őszintén szólva ennyire nem is gondoltam, hogy bele megyünk egyszeruen csak bágyadt fáradékony vagyok és érdekelne, hogy normális amin átmegyek.
Lázam már nincs, néha lever a vÍz. Nincs légszomjam se és jó a pulzusom.Teát főzök napi 2-3 kancsóval meg vizet iszom, mozgásra rá se tudok gondolni
Amúgy még1 tünet az étvágyam csökkent. Feleségemnek is. De ő neki pl már semmi baja kis takony van meg nála sincs szaglás.
Amúgy ebbe az oltásos dologba, nem bántásból, de nem szeretnék bele menni. Van erről egy véleményem, sok dolgot tapasztaltam, és ezt a döntést hoztam meg.
-
válasz
Bencus88 #70931 üzenetére
jobban tetted volna, ha azokra hallgatsz, akinek ez a szakmája (a random körzeti orvosnak csak érintőlegesen az). ez nem ilyen "sört vagy bort szeretsz jobban?" dolog, az egyik döntés logikus és tudományosan indokolható, a másik irracionális. de már mindegy, koncentráljunk a gyógyulásra.
-
Bencus88
nagyúr
24én még semmi bajom nem volt, akkor mentünk szüleimhez és mint kiderült ők már benne voltak, szóval aznap kaphattam el. A köhögés, hőemelkedés hasfájás már a 2ik nap tompult, szaglást csak tegnap vettem észre, hogy zero.
Az nem foglalkoztat ki, mit ír nekem az oltásról, ez egy egyeni döntés volt. Én se ítélek el senkit aki beoltja magát
-
válasz
Bencus88 #70929 üzenetére
biztos megkapod majd a magadét az oltatlanságért (jogosan), de először koncentráljunk a többire: hanyadik napban vagy, azaz hány nap telt el azóta, hogy először tüneted lett?
szerk.: bocs, közben látom, hogy 7. napon vagy. hát, oltatlanul sajnos normális, most találkozott először a szervezeted a vírussal, ilyenkor sok nap, amíg felépül egy immunválasz és a szervezet ki tudja pucolni a vírust. a vírusnak így jóval több idő jut szétterjedni, és mivel ez egy rendszervírus, eljut mindenhova (a szaglásvesztés például azt jelenti, hogy az agyadba is). van véroxigén (SpO2) mérőd? ujjbegyre rakható kis optikai kütyü, vagy újabb okosórák is tudják (apple, garmin, samsung stb.). ha nem, kérjél családtagtól és azért a nap elején és végén mérjél rá. lázad már semmi? a pulzusod és főleg a percenkénti légzésszámod nem magasabb a szokásosnál? nincs légszomjad?
ezekre kell figyelni, illetve arra, hogy a 8-10. nap körül nem kezdesz-e el visszaesni, nem jelenik meg a láz, nem romlik-e az állapotod. ha igen, akkor azonnal irány a sürgősségi, vicc nélkül!
de normál esetben majd helyrejössz, lassan építkező vírus ez. sok pihenés, sok folyadék és a sportot szigorúan felejtsd el most 3 hétig.
-
Bencus88
nagyúr
Sziasztok!
Pár jó szóért jöttem, hátha tudtok mondani valami megnyugtatót. Nem oltattam be magam, eddig nem vettem magamon észre covid tünetet.
25én rosszul keltem kis szédülés torok fájdalmak, tompa fejfájás, hasmenés. Egyik nap jobb volt másik nap roszabb. Tegbap már teljesen el voltam keseredve, hogy valami komolyabb bajom van. Erre a feleségem szól, hogy nem érzi az ecet szagát. Megszagoltam, semmit nem érzek. Tusfürdők, fokhagyma, semmi. Picit megnyugodtam, hogy nem haldoklom csak covidos vagyok és nehezebben megyek át ezen. A tünetek elmúltak kivéve a szaglás továbbra sem érzek.viszont az ágyból nem tudok kikelni. Azért jöttem hogy megerősítsetek, hogy ezek normális tünetek. Egész nap fáradt vagyok, nyomott, türelmetlen, néha már személyiségem is idegesítő, kutyát viszem el sétálni azon kívül egész nap fekszem és sajnáltatom magam. Kis köhögés tompa fejfájás maradt meg ez a levertség. Normális? -
-
válasz
BlackV #70925 üzenetére
így van. ezért nem akarták "sokáig" elhagyni a wt komponenst az oltásból: mert a jelenlegi repertoárból az a vonal az igazán veszélyes, ha arra van immunitásod, az omikronnal majd megbirkózik a szervezet, azt kibírod. a te példád jó példa is, nem esett jól, de nem voltál komoly veszélyben.
(persze ez nem vigasztalja azt, aki extra fogékony/peches és megszívja minden elővigyázatosság és esély dacára is)
-
válasz
BlackV #70922 üzenetére
ha az oltások óta nem voltál covidos, ergo omikron-szűz vagy, akkor teljesen reális, hogy jobban felrúg. szerencsére ez így sem hasonlítható ahhoz, ahogy a brit/delta rúgott fel oltás előtt. nálunk nem volt fekvés most a coviddal, cserébe alacsonyabb intenzitáson, de makacsabb volt.
-
válasz
Chesterfield #70921 üzenetére
nem biztos, hogy az volt. mi is oltottak vagyunk, ehhez képest a fiam egy napja 39+, eszi a gyógyszertárat. covidosak most voltunk, azt kizárom, ő ugyan hamar és gyorsan ment át rajta, na de utána itt egy hétig szórtuk a vírust komoly mennyiségben, szóval tuti védett.
nincs kombi tesztem, de a semmi más tünet, csak magas, úthenger láz nála tipikusan a flu. (a pims-re gondolni sem merek, gyorsan el is hessengettem a gondolatot, mert amúgy kórelőzményekben stimmelhetne is, mikuláskor voltunk covidosak)
szóval ez alapján lehet, hogy nem találták el teljesen az oltást. vagy eltalálták, de a covid kitaposta neki az utat és így jobban oda tudott ütni nála (izgatottan várom, hogy két nap múlva kinyúlunk-e mi is).
nála kisebb korában oltatlanul egy kövér flu az 8 nap láz volt, csaxólok.
mármint 8 napig magas láz, frankón.
-
BlackV
őstag
válasz
Chesterfield #70921 üzenetére
Hát engem is kibillentett ez a "gyenge" omikron, pedig elvileg nagyon jó oltási előzményeim voltak, se nem túl erős ("print"), se nem túl gyenge (Jansen után 14k feletti antitest (Abbott), jó hosszú oltási közökkel.
2 napig feküdni esett jól, de utána már tudok tenni-venni, enyhe tüneteim vannak már csak. Szóval ez még nem nátha, de a védettség és annak tudatos kialakítása úgy tűnik jól szerepelt. -
Grrh, ma az egyik manager köhögős-tüsszögősen jött be, és ez nem az első eset - a civid neg az ajtóban kopogtat
. Pedig luxusmunkahely lévén van nálunk fizetett betegszabi.
-
válasz
Chesterfield #70916 üzenetére
nyilván egy fórumban, ennyiből az egész csak ilyen tipp-mix játék, de én a tétjeimet akkor ezek alapján influenzára tenném, így már kb. minden tünet stimmel.
-
Chesterfield
őstag
válasz
Chesterfield #70916 üzenetére
most váltott át barnás zöldes véres trutymóvá.
-
Ringman
félisten
[link]
4 years ago today: Dr. Li Wenliang warns his colleagues that 7 people in Wuhan have been diagnosed with coronavirus. A screenshot goes viral and he's later arrested for "spreading rumors" -
válasz
Chesterfield #70912 üzenetére
a takony folyós-vízszínű volt vagy ilyen ocsmány zöld? a tünetek alapján covid vagy flu, egyikre sem passzol tökéletesen (a flunál nincs zöld takony, inkább orrfolyás, az elején a köhögés sem jellemző, viszont a negyedik napra elvágólag vége az amúgy úthengernek igen).
-
fatal`
titán
válasz
Chesterfield #70912 üzenetére
Ez valószínű covid.
-
Chesterfield
őstag
Én is benyeltem valamit.
Valószínűsítem a 23-i tömött lidlis vásárlásnál fertőztek meg, mindenki köhögött, tüsszögött.
27-én reggeltől decinként fújtam a takkert az orromból, 3 nap alatt elment majdnem 300 zsebkendő. Pulzus 90+, láz 38°C, ólmos fáradtság, hidegrázás, izzadás, hurutos köhögés, az ágyból alig birtam kikelni.
Mára, a negyedik napra meg mintha elvágták volna.
Flu oltásom van, covid oltást utoljára vagy 2 éve kaptam.Ez lehetett korona?
-
na, nagyobbik fiam az imént a semmiből előhúzott egy 39 fokos lázat, más tünet nincs. flura oltva vagyunk, meg karácsony óta nem is igazán volt semmi program. fura.
-
fatal`
titán
válasz
Rage47 #70893 üzenetére
Tudtommal az influenza egész más szerkezetű, semmi közük egymáshoz és igazán nagy járványt új törzs okozott. A 4 náthát okozó koronavírus sem nagyon mutálódik, csak gyenge az immunitás.
Szerintem idővel ez lesz az ötödik (sejtések szerint valamelyik nagy 1700-as évekbeli járványt valamelyik koronavírus okozta a korábbi 4-ből). Persze valószínűleg nem a mi életünkben.
-
-
kpityu2
őstag
De erre a "shift"-re korlátozottak a lehetőségei. Ezzel kezdtem. Korlátozott a lehetőség az olyan nagyobb változásra ami nem üti ki a repordukciós képességét. Végül is a gazdareceptoroknak meg a gazdaproteázoknak működöképeseknek kell maradniuk, különben a tüskefehérje belépési szekvenciája nem fut le.
-
Rive
veterán
válasz
BlackV #70902 üzenetére
... ha csak ennyire képes, ilyen kicsiket tud csak mutálódni,...
A sodródás (drift) lényege, hogy mindig pont csak annyit mutálódik, amennyivel már jobban tud terjedni, mint a korábbi (azaz amennyivel már képes azt lenyomni terjedésben - és ebben nagy szerepet kap a lakosságban a korábbi ellen kiépülő immunitás).
...csak aztán egyszer lesz egy 'shift', oszt' b@szhatjuk
-
BlackV
őstag
válasz
kpityu2 #70889 üzenetére
Our findings suggest that the WT component should be abandoned when updating COVID-19 vaccines, and individuals without prior Omicron exposure should receive two updated vaccine boosters.
Ez a meglepetések napja.
#70892Rive
Én azért még megvárnám a tömeges wu + omikron védettséget, amihez a cikk szerint 2x omikron kanyar kell, tehát innentől még minimum 2 év.#70896Parci
ott "érzésre" is látszik, hogy milyen kis p.csafüstnyi pár pontos változás egy-egy mutáció.
Jaja, és úgy is fogalmazhatnánk, hogy ha csak ennyire képes, ilyen kicsiket tud csak mutálódni, akkor ezeket a variációkat a B-sejt készlet hamar le fogja fedni. Ha ez így lesz, akkor reményeim szerint nem fog tudni lázat, gyengeséget, izomfájdalmakat okozni. -
válasz
kpityu2 #70900 üzenetére
de az immunrendszer nem félreműködik, amikor a memória gátolja, hanem mindig is így működött. félreműködik, hiszen a jövőre nem tudott felkészülni, aztán gyorsan korrigál, te meggyógyulsz és mindenki megy a dolgára.
a régi oltás valóban a régi variánsra treníroz, kivéve, ha azóta találkoztál újabbal (oltás vagy átesés), mert akkor arra is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged