Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- Torzs18: Philips series 800 kávéfőző örlő
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- kilepoblog: Tanári fizetések: magas béremelést jelentett be az államtitkár - és a VALÓSÁG
Új hozzászólás Aktív témák
-
indigo
aktív tag
Itt a piros szaggatott vonalú shortot kell nézni? Mert ha igen, akkor pont a csúcson kezdtél eladni, ami elég jó belépő
Mondjuk, akkor azt nem értem, hogy honnan tudtad, hogy akkor kell belépni, hiszen sem a P_SAR, sem az MACD, sem a Bollinger nem mutatta.Oké, látom, h longoltál
-
Gh0sT
addikt
-
Dzoli
tag
Eddig én sem nagyon bírtam agyilag, de azt hiszem kezdek fejlődni. Ez a bollinger szalagos elmélet nagyon ígéretesnek tűnik. Tegnap már az éles számlán is kötöttem vele, ma meg hülye fejjel megint csak a demón.
(a chartot megszabadítottam a zavaró színes vonalaktól, hogy jobban látszódjon a lényeg. Még itt is korai volt a zárás, mert azt az MACD keresztezéskor kellett volna megtennem.)
Igen, azt jelenti, hogy ha az 5-15 perces indikátorok emelkedést jeleznek, akkor kivárok, míg a perces is irányba fordul. Vagy tetők, aljak közelében, ha már teljesen biztos vagyok a fordulóban.
Nem kell az egész nap üzletelni, nekem elég 2-3 jó kötés naponta, csak azokat türelmesen ki kell várni. -
indigo
aktív tag
Egyelőre még optimistán állok hozzá - a kezdeti lelkesedés...
Ez a több idősíkú indikátor mit jelent? Egy charton, ami 1 perces, kirajzoltatsz 5 és 15 perces indikátorokat is egyidejúleg vagy az indikátor időszak/periódus értékén állítasz (jellemzően más periódust használunk az indikátor értékének 1 perces és mást 5, stb. perces charton)?
Azt írod még, hogy mindig a magasabb idősík jelzéseinek az irányába kötsz 1 percesen. Ez azt jelenti, hogy pl.: ha 5 vagy 15 perces idősíkon erősödik az EUR, akkor az 1 percesen csak és kizárólag long irányban kötsz? Nem lovagolod meg a shortot?
Egyébként az indikátoraim, amin kisérletezgetek a sima mozgóátlag, Bolinger-szalag, Laguerre-mozgóátlag és -RSI, valamint a CCI, de hozzáraktam az ADX-et és még valamit (nem jut eszembe) a volatilitás miatt. -
SaNyEe
aktív tag
... "néha"
Én sosem bírok a véremmel mikor tradelek, ezért írok automatát inkább. Azt a terrort tuti nem bírnám éveken keresztül amíg ott kell ülnöm és végignézni a pozikat nyerni veszteni mert a szabályaimban úgy van megfogalmazva, hogy még ne csináljak semmit, hanem várjak.
Aztán következés képpen jöttek is a bukók rendre. A gépnek meg elég jók az idegei -
Dzoli
tag
Jó lenne tudni a jövőt mi?!
Nagyon optimista vagy: "nyerni is fogok a trade-n, nem csak nullszaldós". Néha mindenkinél előfordul még egy harmadik variáció is.
Csak főműsoridőben (8-9-től 17-18-ig) érdemes kereskedni. Ilyenkor van rendes likviditás, és ilyenkor a legkisebb a bróker jutaléka is.
Én is több idősíkú indikátorokat használok, és mindig a magasabb idősík jelzéseinek az irányába kötök a percesen.
Most legújabban perces charton figyelem az 5 és 15 perces bollinger szalagokból való kilépést. Mivel az ár mindig igyekszik visszakorrigálni a szalagok közé, így jó beszállási lehetőségeket lehet találni. Hacsak nem valami erős trendről van szó, ami tolja maga előtt tovább a szalagot, de ez más indikátorokkal kiszűrhető, pl ADX. -
SaNyEe
aktív tag
használj MTF indikátorokat, vagy nyiss meg több idősíkot
Rövid egypercesen én nem venném észre ezeket a dolgokat, mtf indik nélkül.többieknek:
Továbbra is megvan az a gondom, hogy backtestnél nem tudok 60 pipnél közelebbi SL-t beállítani és fogalmam sincs, hogy ezt backtestnél, hogyan tudnám kiküszöbölni.
Bedobtam demon live tradre a számlát úgy szépen működik az általam kigondolt bemeneti adatokkal. Gondolom azért nem megy a backtesten mert ész adatok vannak, magyarul csak az egész egyperces gyertyákon tudna futni a progi, aminek a mérete sokszor nagyobb mint a stopom és/vagy profitom. Najó nem sokszor, csak néha-néha, de a 130-as error az fennáll mindig. -
indigo
aktív tag
Igazad volt, nagyon nem termett babér az éjszaka nyitást követően, el is aludtam.
A következő kérdésem lenne:
Ha 1 idősíkot nézek (pl.1 perces) csak, honnan tudom, hogy korrekció van vagy trendváltás van? Kell-e/muszáj-e nagyobb idősíkokat is figyelembe vennem? Konkrétan arra gondolok, ha megvannak a beszálló pontjaim, honnan tudom, hogy érdemes lesz beszállni (kicsit ellentmondásos) és nem torpan meg az emelkedés/süllyedés, tehát nyerni is fogok a trade-n, nem csak nullszaldós?
-
indigo
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, így már világos.
Épp tegnap fejeztem be a korábban belinkelt Joe Ross féle könyvet. Sok mindenre rávilágít, újabb ötleteket adott a kereskedési stratégiámhoz. Már várom a 23 órát, hogy kipróbálhassam -
SaNyEe
aktív tag
A problémám közben megoldódott
Természetesen egy újabba botlottam azonnal ...
Error 130, közben kikerestem mit jelent ez. Túl közel van a SL az árhoz. Namost ok, lehet hogy 6-10 pip közeli rendben. Nadehogy 60 pipnél kevesebbet ne vegyen be azért az fura
Írták, hogy marketinfoval határozzam meg, attól még nem lesz kevesebb, hogy tudom, hogy 60.
Hogy oldottátok meg backtestnél ezt a problémát? -
SaNyEe
aktív tag
Üdv újra
Backtestnél olyan probléma merült fel, hogy aszondja nekem a program futáskor
2009.03.03 07:42 MTF_MA EURUSD,M1: Error opening BUY order: 4107
2009.03.03 07:42 MTF_MA EURUSD,M1: OrderSend error 4107Esetleg ezekről a hibakódokról tudtok valamit?
Következő gondmikor Stoploss-okat állítok, állítanék be akkor a következőt alkalmazom az ordersendben: Ask - stoploss1 pl. Az akkori Asb és Bid priceokat kalkulálja a program?
-
Fecdzo
senior tag
Pár hozzászólással fentebb pont egy kockázat számítási kalkulátort linkeltem be. Azzal egyszerűen kiszámolhatod a kockázatodhoz, stoppodhoz, hogy mekkora mennyiséget kell bekötnöd. Ott lesz unitban és lotban is.
Azt jegyezd meg, hogy az számít, hogy mennyit vesztesz mikor kistoppolódsz. Ha rugalmas brókered kötésegysége (pl oanda) akkor teljesen mindegy, hogy mekkora a stoppod mindíg tudsz konstans kockázati szinttel számolni. Csak nagyobb stopphoz nyílván kevesebb egységet köthetsz be, hogy beleférj a tőkeszázalékos szabályba.
A RR arány a stoppod és a targeted aránya. Tehát mondjuk példaként ha a stoppod 40 pipre van és 80 pipnél tudod zárni a pozid (nyereségben) akkor az RR arányod 1:2. Ez azt jelenti tulajdonképpen, hogy egy nyerő ügylettel két kistoppolódást tudsz finanszírozni. Ami elméletben nagyon jó dolog, de gyakorlatban ez nagy valószínűség szerint alacsonyabb találati arányt fog jelenteni. Tehát ritkábban következik be. Itt a kérdés az, hogy a belépési szignálod (stratégiád) milyen jó.
A 2:1-es RR arány 80 pip a stoppod és 40 pip a targeted. Ezt azt akarná jelenteni, hogy kétszer annyit vesztesz mint nyersz ha kistoppolódsz. Ez a gyakorlatban javítja a találati arányod, de a kérdés hogy elég nagy e a gyakoriság. Mindenképpen bőven 50% fölé kell menni ebben az esetben. Ezeket backteszttel meglehet mérni.Amúgy ajánlom figyelmedbe a topikban a legelső hozzászólást illetve használd a a kereső funkciót mert már elég sok mindenról szó esett itt...Persze attól nem kell félni kérdezni
-
Dzoli
tag
Igen, a teljes tőkéd az összesen 1500EUR. A tőkeáttétnek köszönhetően viszont mozgathatsz vele 150000 EUR-t.
1 lot általában 100000 egység. EURUSD-n pl. 100000EUR. 0,1lot 10000 EUR kötésméret. A tőkeáttétből következik, hogy ennek a 100-ad része lesz a letét összege 1:100 tőkeáttét esetén, tehát 100EUR, 1:500 esetén 20EUR.
A legfontosabb a tőke védelme. Ha elveszted a pénzed felét, akkor mondhatod ugyan, még meg van a másik fele, de innen már DUPLÁZNI kell, ha az eredeti egyenlegedet szeretnéd viszont látni.
Én még egy ilyen előadáson sem voltam, de szerintem a motiváción, és a beetetésen kívül nem sok gyakorlati dolgot lehet átadni egy nap alatt. El kell kezdeni egy jó kis demó számlával, sokat olvasni, gyakorolni, és majd meglátod, hogy fekszik-e a téma neked. -
indigo
aktív tag
Köszönöm a választ.
Van amit még nem értek tisztán. Tehát a tőke 2%-ának kockáztatása a tényleges pénzemet jelenti, jelen esetben 1500EUR-t, nem pedig az 1:100 tőkeáttétellel terheltet? Mert a saját tőkém 2%-a valóban 30EUR lenne (, ami elosztva 7,64-gyel majdnem 4 pipet tesz ki, ennél többet nem szeretnék egy trade-n bukni). A másik ez a Margin dolog. Az a tőkeáttétellel terhelt összegből állítódik be vagy független lesz tőle és mindig a 0,1 lot határozza meg, hogy 100EUR legyen? Lehet kicsit érthetetlen vagyok, de nem magyarázták el normálisan az egynapos tréningen.
-
Dzoli
tag
Egy pár hozzászólásban már kiszámolgattam ezeket, visszakeresni nincs kedvem, ezért most megteszem újra.
A tőkéd 2%-ának kockáztatása kötésenként szó szerint azt jelenti, amit jelent. Ez egy ideális helyzet, ilyenkor nem nyomaszt annyira a bukás lehetősége, mert ez nem egy jelentős tétel a teljes tőkédhez képest. Pszichikailag nem terhel meg, így szabadabban kereskedsz, és könnyebben fogsz döntéseket is hozni, amik valószínűleg nagyobb százalékban lesznek majd helyesek. Én most pont ezzel küzdök, sajna egyenlőre nincs elég pénz a számlán, így legtöbbször idő előtt zárok. Parázok, hogy ellenem fordul, és nem hagyom kifutni a jó kötéseket. Így túl nagy a kockázat, ami frusztrál.
Olyan kötésméretet, és stop szintet kell meghatározni, hogy bele férjél ebbe a 2%-ba.
1:100 tőkeáttéttel az EURUSD-n 0,1lot kötésméret margin igénye 100EUR lesz.
Ha ebből a 2% szabályt betartva csak 30EUR-t vagy hajlandó elbukni, akkor nagyon szűkre kell venni a stop szintet. Ami könnyen el is sülhet majd, hacsak nem lesz nagyon jó a beszállód.
Ez a 2% nem szentírás, egyénenként változó lehet a tűrőképesség. -
Fecdzo
senior tag
Huhúúú...tőzsdeligáról már fősulis korom óta nem hallottam....voltam ott anno 3. helyen is
.
Régen az anyagaik egész jók voltak, de ezt az új imidzset most látom először. Látom már képzéseket is szerveznek. Dealbook 360 így első ránézésre egy elég alap progi alap funkciókkal, de megnézem tüzetesebben. Mi elemzésre és stratégia fejlesztésre sokkal jobb programokat ajánlunk amivel garantáltan nagyon egyedi dolgokra lehet képes az ember. Ne korlátozd be magad ;)
-
indigo
aktív tag
Olvasgattam az általad említett programokról, jókat írtak róluk.
Bár visszaolvastam 7-800 hsz.-t, de a sok információ nem marad meg a fejemben. Ami most engem érdekel, az az alapja a dolgoknak: R/R szint, 2% bekötése a teljes tőkémnek egy trade-nél. Ezeket hogy értelmezzem? Pl.: lesz egy élő számlám 1:100 tőkeáttéttel. Saját tőke 1500 EUR, tehát max. 150 000 EUR-ral gazdálkodhatok. Ha megnyitok egy pozíciót a tőke 2%-ával (mintha ennyit írtak volna, hogy ennyit szabad kockáztatni egy trade-en), akkor automatikusan 3000 EUR lesz a Margin-om? De, ha a saját tőkém mindösszesen 1500 EUR, akkor hogy fedeződik mind a 3000 EUR, ha netalán mínuszba megyek? Hogy kell számolni az R/R-t? Úgy gondolom, ezeket kell a leghamarabb tisztáznom, hogy már a demoszámlán ilyen feltételekkel tudjak kereskedni, és akkor nagy meglepetés nem érhet a Money Management területén. -
Dzoli
tag
Itt főleg Metatrader4-el NinjaTraderrel, és Oandával kötögetünk.
Metatrader szintén magyar nyelvű, és az egyik legelterjedtebb platform. Rengeteg írott anyag, indikátor, EA van hozzá, amikkel utólag könnyen bővíthető, automatizálható.
Tőzsdeligát nem ismerem, de nem kell ehhez magyar bróker. Talán jobb is, ha nem magyar. -
indigo
aktív tag
Sziasztok!
Még elég új vagyok a devizatőzsdében, nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a topicra.
Én a Tőzsdeliga által preferált DealBook 360 felületét használom. Ki mit tud róla és a Tőzsdeligáról? A felülete magyar (is), olvasgatva róla kiderült, hogy viszonylag új (kb. 2 év). -
Dzoli
tag
Kapott a gép egy VGA kártyát, monitor meg kallódott a raktárban.
Isteni ez a két képernyős rendszer. Így mindig szemmel tudom tartani a chartot, míg a másikon bármi mást tudok csinálni. Meg persze így az indikátorok is sokkal áttekinthetőbbek, és végre el is férnek.
Így frankón meg is vannak a jó beszállók, de még mindig nem bírok benne maradni. El fogok menni a gép elől 5-10 percre, nincs más megoldás. -
Fecdzo
senior tag
Akinek problémája van azzal, hogy hogyan számolja ki egy-egy stop szinthez milyen kockázatot szeretne vállalnii annak itt ez az online kalculátor. Unitokban és lotokban is megmutatja a kötési mennyiséget. Értelemszerűen kell kitölteni.
-
SaNyEe
aktív tag
ezzel már foglalkoztam anno
Mondjuk én brókerek közti időkésleltetést figyeltem meg, hogy egypár másodperc is meglehet.
De ugye azt te se gondolod, hogy az ilyen szintű playerekre nincsenek felkészülve?Pedig simán jó kereseti forma lett volna, hogy csak a késleltetésre játszva lehúzni a brokikat.
-
Dzoli
tag
Atyaúristen!!!
A két monitoron 2 külön MT4 fut, egy demő, meg az éles.
Most vettem csak észre, hogy 5-6 mp-es időbeli eltérések is lehetnek a demó és az éles számla adatai közt. Általában az éles késik a demóhoz képest. A gyertyazáródást jelző órák sem azonosan járnak. Na ez még lehet hogy hasznomra lehet a jövőben. -
RussoS
csendes tag
Sziasztok újból!
Valaki nem tud olyan demó brókert, amiben a dollár indexet is lehet elemezni?
-
GlaP
csendes tag
Ha valahogy megoldod a szkript futtatását tickenként akkor lehet.
De amúgy ez alapvetően egy EA, vagy legalábbis azt a tulajdonságát használja ki az EA framenek, hogy tickenként meghívódik.
Amúgy miért lenne jobb neked szkriptben? Az EA tickenként hívódik, attól eltérő ütemezés szükségességét csak néhány nagyon kivételes esetben tudom elképzelni, legalábbis, ha a technikai elemzésnek azokat az eszközeit nézem, amiket eddig megismertem. Esetleg még a futásidő miatt lehetne, de ahhoz már nagyon vaddisznó EA-t kell írni (legalábbis kilóra), hogy orraessen saját magában... -
GlaP
csendes tag
Tetszik ez az MQL4, egyszerű, mint egy fakocka...
Ismerkedésképpen csináltam gyorsan egy kis tickadat-gyűjtőt, hátha valakinek még nincs:
double bid =MarketInfo("EURUSD",MODE_BID);
double ask =MarketInfo("EURUSD",MODE_ASK);
datetime time =MarketInfo("EURUSD",MODE_TIME);
string out=TimeToStr(time, TIME_DATE|TIME_SECONDS)+" "+DoubleToStr(bid,5)+" "+DoubleToStr(ask,5);
int handle;
handle=FileOpen("tick1.csv", FILE_BIN|FILE_READ|FILE_WRITE);
FileSeek(handle, 0, SEEK_END);
if(handle<1)
{
Print("can't open file error-",GetLastError());
return(0);
}
FileWrite(handle, out);
FileClose(handle); -
SaNyEe
aktív tag
csak én nem tudom letölteni a fájlokat?
-
SaNyEe
aktív tag
Szükségem lenne múltbéli adatokra metatraderhez, aki tud az ne tartsa magában, megnéztem a régi adataim és amik régebbiek azok már nem is tartalmazzák a min - max - open - close értékeket külön-külön, hanem amolyan csonka chartok szerepelnek, mindent egy árnak adtak meg, gondolom close-t mindenütt.
Ha lehet minél több timeframen, bár igazából 1percesből lehet számolni mindent -
Gh0sT
addikt
Ez elvileg jó, alapvetően két TF-et használ.
PEMA3 az a TF, amit a backtesztnél kiválasztasz, TEMA1 pedig M15 adataival számol.Viszont most azon gondolkodom, hogy M15 adatait honnan fogja venni. Nézd meg, hogy amikor indítod a backtesztet, akkor az adatok begyűjtése közben (amíg végigmegy a progress bar), kiírja-e, hogy "Felhasználva M15".
-
SaNyEe
aktív tag
nem teljesen értettem mire gondolsz pontosan
itt a kódrészletPEMA3 = iMA(NULL, 0, 13, 0, MODE_EMA, PRICE_CLOSE, 0);
TEMA1 = iMA(NULL, 15, 3, 0, MODE_EMA, PRICE_CLOSE, 0);Megadtam neki az idő paraméternél, hogy mely TF-et használja. Akkor gondolom ez a fix lehet. Bár csakcsak kaptam volna hivaüzenetet, ha nincs adat.
Mindjárt végez a backtest -
Gh0sT
addikt
Ez attól függ, hogy hogyan használod a mozgóátlagokat. Ha a timeframe paramétert fixen adod meg az iMA függvényben, akkor nem kell átszámolni, viszont ha az EA az aktuális TF-en dolgozik, akkor bizony gond lehet.
Azzal viszont nem vagyok tisztában, hogy szükség van-e az magasabb TF-ek adataira is ilyenkor, vagy M1-ből számolja az EA. Szerintem az a tuti, ha megvannak 5 évre visszamenőleg.
-
SaNyEe
aktív tag
jha természetesen 5 az év akrt lenni, köszi, h ráértetted.
Ömm nemtom itt csak mozgóátlagokat használok, igaz 6-ot .. meg elég sok műveletet végzek mondjuk velük. Hát én meg azt hittem, hogy majd itt percek alatt jönnek az infók aztán mehet az optimalizáció
Basszus .. most jutott eszembe, hogy több idősíkon végez műveleteket a progi azonban nekem csak az egyperces adatok vannak meg. Ilyenkor automatikusan átszámolja magának az egypercesből az 5-15 perces adatokat, vagy nekem kell megtenni az egyperces alapján és megmutatni a proginak, hogy 5percesnél ezt használja? -
Gh0sT
addikt
Ez nagyon hasznos infó volt, köszi!
SaNyEe: attól függ, hogy mennyire számolás igényes, milyen és mennyi indikátort használsz, stb... Az egyszerűbb EA-k viszonylag gyorsan futnak, pár perc alatt megvan egy 3-4 éves időtáv, a bonyolultabbaknál előfordul, hogy órákat, napokat futnak. És erre jön még az optimalizáció.
-
SaNyEe
aktív tag
Igen, arra hajaz nagyon, a következő programomban már memócimekkel adom majd át én is a paramétereket sztem, úgy több infót is át lehet küldeni
Nektek meddig szokott tartani egy 5 hosszabb időtávű backtest? Most írtam meg az első "nagyobb" progim és már percek óta nyomja, ennek ellenére még csak kb 5-10%-al ha végzett.. -
GlaP
csendes tag
Még nem nagyon néztem utána a függvényekenek MQL4-ben, de nekem nagyon C++-szerűnek néz ki az egész, sőt, szerintem teljesen C++ backendje van. Szerintem ugyanúgy mint C-ben, vagy C++-ban, itt is lehetne cím szerinti paraméterátadást csinálni, ami kb így néz ki:
függvyéntörzs:
void függvyénynév(paramétertípus1 ¶méter1, paramétertípus2 paraméter2, paramétertípus3 paraméter3)
{
paraméter1=paraméter2 művelet paraméter3;
}függvényhívás:
paramétertípus1 paraméter1; //deklaráció
paramétertípus2 paraméter2;
paramétertípus3 paraméter3;
függvénynév(paraméter1, paraméter2, paraméter3); //függvényhívásEz azt jelenti, hogy a paraméter1 nevű változód címét adod át a függvénynek, ami így közvetlenül módosítani tudja az értékét, nem kell return. Szintaktikailag ezt jelenti az & jel a függvény fejlécében.
-
Dzoli
tag
Ezen halálra röhögtem magam: [Who's Down With O.T.P.?]
-
Fecdzo
senior tag
-
-
f6vkwi
csendes tag
Szia Fecdzo!
FxPro brókercéggel kapcsolatba az lenne a kérdésem, hogy az https://www.fxpro.com/ olalon elérhető cég, valamint a http://hunforex.hu/home oldalon fellehető cég vajon egy és ugyanaz a bróker cég, vagy semmi köze egymáshoz. A magyar oldalon is lehetőséget kínálnak az FxPro-nál számlanyitásra.
Van Oandánél demo számlám, de olyan brókercéget keresek, ahol MT4-et lehet használni, valamint előny lenne, ha van magyar megközelíthetősége. Kicsit biztosabbnak érezném (ez lehet rossz beidegződés).
Próbáltam végig rágni magam a magyar cég weblapján, de hátha neked van valami tapasztalatod, vagy információd róla.
Köszönöm
-
Gh0sT
addikt
MQL4 Documentation - ez kimondottan a fájlkezelés
A tickenkénti adattal egy baj van. MT4 backteszt része nem alkalmas arra, hogy ezt az adatsort feldolgozd, mert maximum a high, low, min, max értékek interpolálásával tud számolni. Írni kellene rá egy saját backteszt környezetet.
A változók értékeit addig tárolja a rendszer, amíg az MT4 kliens részét újra nem indítod, de erre mondtam a global változókat, amiket fájlba ment MT4 és nem kell vacakolnod saját fájlkezeléssel. Global variables
Paraméter átadásra egy egyszerű példa:
int start()
{
int X = 5;
int Y = 6;
int Z = OsszeAdas(X,Y);
Print("Összeg:" + Z);
}
OsszeAdas(int X, int Y)
{
int Z = X + Y;
return(Z);
}Bár returnnel adom vissza itt is az értéket, nem tudom, hogy Te az első átadásra gondoltál, vagy az eredmény visszaadására?! Magyarán tudsz paraméteres functiont írni, de returnnel dobod vissza az eredményt.
Lehet, hogy félreértettelek, bocsánat!
-
SaNyEe
aktív tag
igazából lehet nem is volna szüksége rá, nálam is van még szürke folt (bőven)
Szóval aztatat szeretném, hogy a program bizonyos változóit eltárolnám fájlba azon okból, hogy mi van akkor ha például áramszünet van, vagy megszakad a net, ilyesmi probléma adódik.
Mert ha jól sejtem akkor a program csak addig jegyzi meg a változók értékeit amíg fut, s újraindításkor például elkezd kötni holott valójában nem is kéne neki. Persze csak az első lefutásakor, de mégis kötne. Mondjuk ezt kód optimalizálással simán ki tudom majd küszöbölni.
Lényeg a lényeg, hogy az EA változói közül szeretnék olyanokat amiknek az értékeire kikapcsolás, újraindítás után is emlékszik a program. Mert ugye a static az egész addig megjegyzi az értékeket amíg a program fut és visszatér az egyes függvényblokkokba.
A másik a history tickenként. Ennek több oka is van, egyrészt később ha esetleg pár év múlva még mindig avval fogok foglalatoskodni, hogy kódokat írok, optimalizálom a meglévő kódjaimat akkor ezért is jól jön, másfelől olyan részleteket is írok a progiba amikhez szükségem van több múltbéli adatra is.
Igazából a sima txt is bőven megfelel a célra, hogy mentsek adatokat
A paraméterátadásnak hol néztél utána és a fájlkezelésnek? Arról sajnos nincs anyagom -
Gh0sT
addikt
Van paraméteres is, én a returnt nem is nagyon használom átadásra.
Fájlkezelés azt hiszem van, de az még nekem is homályos folt. Adatbázis szerintem nincs.
Nem tudom, milyen fájltipusokba, de szerintem txt-be, esetleg csv-be biztost megoldható a logolás.
Az EA változóit meg global változóként is meg tudod adni, ha szükséges, azokat nem kell fájlban tárolni.Megnéztem: csv-be simán lehet logolni, bár nem tudom mit szeretnél.
Ha csak a kötéseket, akkor az OrderHistory()-t ajánlom. -
SaNyEe
aktív tag
válasz
Riddler02 #2732 üzenetére
Üdv!
Erre is rég jártam
Ninjával tényleg nagyon egyszerűen lehet modellezni rendszereket. Gyakorlatilag egy "varázsló"ról van szó ami segít létrehozni egy stratégiát. Tényleg sokmindent meg lehet vele valósítani.
Most pl MetaTradert programozom, na nem munkaidőbencsak mikor időm van rá. Igazából, ha programoztál már C-ben, vagy Pascalban, esetleg ezeken alapuló nyelvekben akkor sok bajod nem lesz vele azt kell mondjam
én is így vagyok vele.
Csak azt a soksok függvényt kell megtanulni amit hívogatsz mikor a szerverről kérsz le adatokat. Ennyi. Szerk.: Sőt meg sem kell tanulni, a metaeditor szépen leírja, hogy az egyes függvényeknél milyen típusú bemeneti adatokat vár és mi a visszatérési értéke.
Ha kell a tanulásához anyag, szívesen adok. Igaz angol...Most amit írok programot kicsit több mint 400 soros eddig (úgy 80%-os lehet), ennyi készült el a tervezéstől egészen a beírásig kb 5 óra alatt(több napon keresztül munkaidő után, szóval nemtúl friss állapotban
). Hozzáteszem, hogy szintaktikai és szemantikai ellenőrzés eddig nem volt. Az még plusz kis idő lesz tuti
ám mivel függvényblokkokból építem fel a programom a következő proginál már jóval egyszerűbb dolgom lesz, mive úgymond össze tudom legózni az előzőből
Én csak ajánlani tudom mert így tényleg csak a képzeleted és képzettséged szab határt a stratégiád megvalósításában. -
GlaP
csendes tag
Hát ez az, én sem értem. Én is így számoltam, ahogy mondod. Elvileg lehetne valami microlot vagy mittoménmilyen számla, de akor meg a lekérdezés miért adja vissza, hogy 1lot=100000$? Vagy legalábbis azt adja vissza, hogy 100000, de a leírás szerint ez az érték abban a devizában értendő, amiben a számlát vezetem, az pedig ebben az esetben USD.
Amúgy a kérdéses demoszámlát az Alpari nevű társaság vezeti, alapból felajánlotta a metatrader a telepítés után, hogy lehet demoszámlát nyitni náluk, vagy legalábbis benne voltak az elérhető szerverek listájában. Nem tudom, hogy vannak-e esetleg ilyen problémákkal tapasztalatok velük kapcsolatban. -
Riddler02
csendes tag
Honnan tudnék letölteni hisztórikus adatot ninjához?EUR/USD érdekelne.
-
Dzoli
tag
Ezt nem tudom hogy hoztad össze. 1:10 tőkeáttét mellett egy 8lotos kötéshez 80000EUR letét kell pl az EURUSD-n. 3000-es számlán ezt biztos nem kötöd be, mert csak egy üzenetet kapsz, hogy nincs elég pénz a számlán.
Brókertől függ, hogy mekkora a legnagyobb kötésméret, amit egyszerre engedélyez. 1lot általában 100000 egység. Hogy ehhez mekkora letét szükséges, az pedig a tőkeáttét függvénye. -
GlaP
csendes tag
sziasztok,
próbálgatom a metatradert, de néhány dolog nem világos. Pl. amikor megbízást adok, akkor a "volume" mezőben mi van? LOT? Mert most pl. van egy 3000$-al "feltöltött" demoszámlám, ahol egy 8 lot(?)-os megbízást engedett kiadni 1:10 tőkeáttétel mellett. Ezt egy kicsit sokallom. Most azt mondja, hogy a free margin kb. 500$, ami azt jelenti, hogy kb. 2500-at használok belőle éppen, azaz ez a 8 valamilyen egység kb. 25000$-t kellene hogy jelentsen 1:10 áttétel mellett, szemben azzal, hogyha a standard lot értékével számolok, akkor az 800000$.
Gondolom, attól is függ a méret, hogy a "túloldalon" milyen lot-al dolgoznak, de ezt elvileg lekérdezi a MarketInfo("EURUSD",MODE_LOTSIZE) ami nekem 100000 (százezer) $-t mutat, tehát szerintem nem ez a gond, de nem tudom. -
Riddler02
csendes tag
nekiesek a ninjanak aztán meglátjuk hogymegy.googlizom picit azt ha nagyon elakadok jelentkezem
kössz a gyors válaszokat szevasztok.
-
Riddler02
csendes tag
Köszi!
Nézegettem,próbálgattam.Elsősorban H1-re szeretnék valamit összehozni.30-as beállítással jónak tűnik szűrőnek,megerősítésre végülis erre kellett volna a forgalmas cucc is szal tökéletes ez is.Forgalommal szerettem volna megoldani,de igy félredobom,majd egyszer kiprobálom az elgondolásom részvényre,most devizával szeretnék foglalkozni.
Szerény angol tudással és szerény programozói multal mennyi idő alatt lehetne egyszerű stratégiákat leprogramozni multbéli adatokon történő tesztelésre?pl mozgoátlag keresztezödés és 1-2 indikátor x szint fölötti együttállása long vagy sort.
Melyik a legegyszerübb program erre?(ninjatrader?) -
Dzoli
tag
válasz
Riddler02 #2723 üzenetére
Nem tudom mennyire reális a volume indikátorok jelzése a devizapiacon. A forex egy decentralizált piac, és csak becslés van a napi forgalomra, hiszen nem egy helyen történik minden kötés, hanem a világon mindenütt szétszórva. Szerintem Fecdzo is ezért gondolta, hogy részvényezel, mert ott egyértelmű a forgalmi adat az egyes tőzsdéken.
-
Riddler02
csendes tag
Nem részvényes, devizával próbálkoznék.Poziba lépés valamint zárás megerősítésére használnám .A sima volume végűlis jó, csak nem találtam olyan szintet, ami alatt kiszállok vagy épp nem szállok be. Illetve 1-1 idöszakra behúzok egy vonalat és ideig óráig működik de aztán kicsit feljebb vagy lentebb kéne módosítani. Nem nagy tragédia, max a profit kisebb, de az ember mindig törekszik a legtöbbet kihozni a stratégiájából. : ) Ezért gondoltam,hogy egy olyan indikátor jobb lenne ami valamiféle átlag vagy bármi alapján rajzolna nekem egy grafikont mondjuk 0 és 100 körül mozgót amihez tudnék viszonyítani.Az OBV-t már probáltam számomra nem vált be.A többit megnézem.Köszönöm a válaszod,esetleg ha eszedbe jutna még pár szerinted használható hálás lennék ha megosztanád.
-
Riddler02
csendes tag
Sziasztok!
Stratégiámhoz szükségem lenne egy jobb forgalom alapú indikátorra.(eddig a sima volume-t használtam, de talán egy indikátor jobb lenne)Használtok/ismertek ilyet?
-
RussoS
csendes tag
válasz
copperhead #2719 üzenetére
Hát igen...
Most már minden kötésemre kész tervet fogok kitalálni... -
copperhead
aktív tag
Egy kis szerencse is kell, meg az sem árt, ha megcsináljuk azt, amit kitalálunk.
-
RussoS
csendes tag
....az exit és az önbizalom a legfontosabb...
-
Fecdzo
senior tag
válasz
Sztrixi78 #2714 üzenetére
A stoppod nem azért ment ki mert rosszul számoltál, hanem azért mert valszeg túl közel volt az árfolyamhoz. Nagy dilemma a kereskedőknek, hogy hogyan gondoljanak a stopra. Ha a jó RR arány szerint akarja az ember csinálni akkor sok lesz a stoppolódás. Ha az arány fordított akkor ugyan növekszik a találati arány, de számolni kell vele, hogy egy-egy stoppot jobban érezhet az ember. Ez komoly vizsgálódást igényel. Minden stratégiához más-más stop szint a megfelelő illetve a TF is kulcsfontosságú. Backteszt/vizuális backteszt az egyetlen megoldás erre.
Lehet csak a stratégiádban nem bízol eléggé. Vagy túl nagy tőkét kötsz be...azt javaslom, hogy ne ugorj fejest és százalékozz még most!! Köss csupán 1000 unitokkal vagy max 10000 unitokkal (0,01 ill 0,1 lotokkal) konstansan. Kicsi lesz a nyerő és nem fogsz izgulni illetve kezdel szépen megbízni a stratidban. Majd ha kialakul minden akkor majd visszatérhetünk erre a témára.
-
chop
őstag
válasz
Sztrixi78 #2714 üzenetére
A szazalekos stop jo megoldas, de az sem alkalmazhato automatikusan, mindig nezni kell, hogy epp hol vannak a tamaszok es az ellenallasok. Lehet, hogy a long entry-tol 2%-ra egy eros tamaszszint talalhato, amikor is nem erdemes mondjuk 5%-os stopot hagyni, hanem jobb, ha valamennyivel a tamasz ala rakod azt.
-
Fecdzo
senior tag
Nyugodtan nézd meg a video tutorialokat ninjáhaz nagyon egyszerűen és érthetően bemutatják mit hogyan kell csinálni.
A lower bound és az upper bound tulajdonképpen a stop limit buy illetve stop limit sell ordereknek felel meg. Vagy inkább market buy/sell. Ritkán használom, de a használatiban benne van, olvass bele! ;)
Még csak demoban van trail stop, úgyhogy nem tudom azt még hogyan működik(élő felületet használom). Viszont az a gyanúm hogy ha az ár 1 pippel feljebb megy akkor mennyivel húzza majd feljebb a stoppot a trail stop. Igen a target azonnal bezárja a pozit ha elérted a célárad.
Lehet van valami beállítás hozzá, de nekem mintha azonnal mutatta volna egy piros egyenes a charton a stoppot amint poziba léptem (és korábban megadtam azt). Ha túl távol van az ártól akkor nem látod csak ha magasabb TF-re kapcsolsz (TF=Time frame=chart felbontás...5m,15m 1h stb...)
Létre kell hozni egy profilt az account management-ben. Ott megadod, a szükséges adataidat ill bankod adatait. Majd a megfelelő request-el tudod végrehajtani. Add fund vagy withdraw fund.
-
Sztrixi78
csendes tag
Stimmel amit írsz !!! ...csak eddig én a %-os szabályhoz tartottam magam, ahogy Fecdzo írta és úgy gondoltam naívan, hogy akkor a nagy többség hasonló módon számolgat !
Persze a stopok nagyon hamar kimentek a merev szabály miatt, ezért kértem segítséget korábban és írtátok, hogy a kötésmennyiséget kell akkor változtatni, úgy hogy hellyel-közzel a kockázandó tőke %-os összegéhez igazodjon, ill. fibo szintek alá-fölé, stb. ahogy írtad !Fecdzo: próbáltam 15-30 perces elemzés alapján kötni, de mikor beszállnék, annyira "elérhetetlennek" látszik az ár per pillanat akkor és így elbizonytalanodok, hogy reális e a dolog..?...látszik, hogy még nagyon nem bízok magamban !
Mindenesetre köszönöm a helpet neked is és Fecdzónak is...kifogom próbálni a margin-os szisztémát is.
-
f6vkwi
csendes tag
Szia Fecdzo!
Köszönöm a gyors válaszodat. Megnéztem egyenlőre még egy kicsit bonyolultnak tűnik a Ninja Trader.
Közben nyitottam egy demo számlát Oanda-n is, az sokkal emberibb.Lenne egy két kérdésem:
- Pozició nyitásnál vannak lehetőségek, melyek nem mindegyike világos
Mit jelent a "Lower Bound" ill. "Upper Bound"
"Trailing Stop" esetén követni fogja a trendet ( csak mert engem kicsit megzavar, hogy nem egy követési távolságot kell megadni, hanem egy árfolyam értéket)
"Take Profit" ezen funkció esetén zárja a poziciót ha a trend a nekem megfelelő irányba megy akkor is?- A fórumban korábban írtad, hogy a Stop szintet a grafikonon is meg lehet jeleníteni, ill. mozgatni. Lehet én nem töltöttem el vele elág időt, de nem sikerült megtalálnom, hogy ezt hol lehet beállítani.
- A későbbiekre nézve, hogyan lehet majd pénzt (EUR) utalni az Oanda számlámra, valamint a várható profit reményében, hogyan lehet Oanda számláról pénzt leszedni?
Válaszaidat előre is köszönöm.
-
Fecdzo
senior tag
Ne keverd már szegénynek bele a margint...amúgy a klasszikus értelemben semmi köze a marginnak a kockázathoz.
Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy ha kistoppolódunk akkor mennyit veszítünk! Előtte megnézzük, hova tettük a stoppot (vagy fix vagy csúcs/völgy vagy gyertya vagy valami) az entrynkhez képest. Így tudni fogjuk ha nincs igazunk akkor mekkorát vesztünk és az hány %-a a tőkénknek. Az most teljesen fölösleges, hogy most teszem azt 20 dodóval kontrollálunk xK dodót, hiszen az számít mikor stoppolódsz ki és az milyen messze van az entrydtől....ha messze van a stopp akkor kevesebbet kell bekötni...ennyi...
-
Dzoli
tag
válasz
Sztrixi78 #2707 üzenetére
De ezt csak egyszer kell kiszámolnod az elején, nem pedig minden kötés előtt külön-külön.
Tudod mennyi pénzed van, ebből mennyit akarsz kockáztatni. Tudod mennyi az adott instrumentum margin igénye. Ennek megfelelően választasz kötési egység méretet, és kiszámolod, hogy x% veszteséghez max. hány pip-nél kell feltétel nélkül zárni a tranzakciót. Amíg nem változtatsz kötési egység méretet, addig ezt minden kötésre alkalmazni tudod az adott instrumentumon. Aztán ahogy nő a számla egyenlege, lehet majd kötésméretet is növelni.
Pl: EURUSD 1:500-hoz tőkeáttéttel a margin 0,1 lot-nál (10000 egység): 20EUR
Ha van egy 1000 EUR számlád, akkor így 0,1 lot kötésenként 2%-ot kockáztatsz, ha zárod a pozíciót, amint elfogy a margin. Ez úgy kb 20 pip-nél fog megtörténni + a spread. (remélem jól számoltam)
Instrumentumonként változó a margin összege, de túl sok mindennel amúgy sem érdemes egyszerre kerekedni, mert nem tudsz annyi felé figyelni.
A stop szint meghatározásakor azért nem árt más szempontokat is figyelembe venni, a konkrét számoknál. Mert ha sikerül bekötnöd pl. egy fibo szint felett, de a stopod még a szint fölé esne, ahová még lehetséges hogy visszatér az ár megtesztelni azt mielőtt tényleg elindulna a helyes irányba, akkor inkább betenném a szint alá kicsit nagyobb stoppal, mint hogy megkockáztatom, hogy kivegye azt.
Az okosok azt mondják, hogy a 1:2 az ideális kockázat/nyereség arány. Amikor 2* annyit nyerhetsz a bolton, mint amennyit veszíthetsz. -
Fecdzo
senior tag
válasz
Sztrixi78 #2707 üzenetére
Ezt csak segítségnek mondtam. Teljes tőke százalékával csak akkor játsz ha már tényleg biztos vagy abban, hogy a stratégiád rendben működik és tudsz annak megfelelően kötni. Tény és való, hogy csak a tőke százalékos szabállyal fogsz érdemi hozamokat elérni.
Mellesleg meg csinálhatod, úgy, hogy egy napra kiszámolod most a tőkédnek hány százalékával fogsz kötni. Mondjuk 1%. Az teszem azt 100000unitnak vagy 1 standard lotnak felel meg. És azzal kötöd végig a napod/heted...
-
f6vkwi
csendes tag
Szia Fecdzo!
Én olyan bróker céget keresek, ahol a kereskedő szoftver képes Trailing Stop, OCO (one cancels the other) és If Done megbízások teljesítésére.
Nincs időm folyamatosan figyelni az áfolyamot és manuálisan a trendhez igazítani a Stop szintet, valamint tőkeáttételes megbízás esetén fontos lenne, hogy egyszerre megadjak két ellentétes megbízást (egy Stop-ot a veszteség minimalizálásra, egyet pedig a profit realizálás miatt) és értelem szerűen, ha az egyik teljesült, akkor a másikat vissza kéne vonnom, de nem tudok mindig a gép előtt lenni.
Segítségedet előre is köszönöm!
-
RussoS
csendes tag
Nagyon idegesít ez a 4H-s divergencia.....
Pedig fundamentálisan belevennék... -
Fecdzo
senior tag
Skilp-Skalp
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Széthullott az Amazon és a Stellantis autós szoftverüzlete
- Gitáros topic
- Ford topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Formula-1
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Musk azt ígérte, hogy 24/7-ben dolgozik tovább a cégeinél
- Nyomtató topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest