- Gurulunk, WAZE?!
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #2228 üzenetére
"Remélem ez a topic nem olyan mint más hasonló topic, hogy drága stb... cucc a jó."
Részemről… nem. Én azt a könyvet mutogatom, amit én ismerek, és arról a módszerről, ami nekem vált be. Neked egyelőre semmilyen módszer nem vált be, tankönyvet pedig nem ismersz. Ezért megvennéd az elsőt, amit a Google mint akciós dolgot felajánl. Szerintem elsőként végig kéne olvasnod Szalai Nóra weboldalát, abból kapsz egy képet a tanítási stílusáról. Mindenesetre nem lehet azt mondani rá, hogy zsákbamacskát árul. Az is lehet, mire végigjárod a weboldalt, nem is lesz szükséged a könyvre. Mindazonáltal ez kettő darab ponyvaregény ára, tehát ha így érted, akkor bizonyára megéri.
Én mindenesetre ha új nyelvet tanulnék, soha nem kezdenék neki magyarul. A sok fals magyarázattal egyrészt úgy bevisznek a málnásba, hogy zúg a fejed tőle, másrészt sokkal jobban ráparázol az egészre, mint amennyire az indokolt lenne. Rögtön azzal kezdi minden magyar módszertan, hogy rád zúdítja a 12 igeidő magyarázatát, amit persze nem lehet megmagyarázni, erre fel mindenféle idővonalakat rajzolgatnak, hogy talán az szemléletesebb lesz majd, pedig hát dehogy!
Én sok sok év gyakorlati tanulás után jöttem rá, hogyan is kell az igeidőket helyesen használni, ugyanis vannan típusmondatok és helyzetek, amelyeket tipikusan egyikkel vagy másikkal képzünk. Tehát felesleges leírni a leírhatatlant, például
Present Perfect (befejezett jelen? WTF? – már eleve le se lehet fordítani) Amikor egy cselekvés a múltban kezdődött, de a jelenben is kihatása van, azaz még nem fejeződött be. – Se füle, se farka így. De ha úgy kezdi magyarázni, hogy a
Még sose ettem ilyet
Még sose voltam ott
Még sose tanultam angolul
Már próbáltam az ejtőernyőzést
Már próbáltam a főzést
Már próbáltam, de nem működik
Már mindent kipróbáltamEnnél megjegyzi az ember, hogy ez PP, akkor onnantól kezdve nincs szükség további halandzsára. Egyszerűen tudja az ember, hogy mit hogyan kell kifejezni, anélkül, hogy meg tudná nevezni az igeidőt. Ha pedig elhibázod, akkor sem történik égbe kiáltó dolog, legfeljebb ha nem egyértelmű, mire gondoltál, akkor vissza fognak kérdezni, hogy pontosítsuk.
Ezzel csak arra szerettem volna példát hozni, hogy a magyar nyelvű angol tankönyvek sokszor már azelőtt elveszik a kedved a tanulástól, mielőtt egyáltalán hozzáláttál volna.
Körülbelül nullára tehető a francia vagy német nyelvtudásom, de láttam már hasonló, kezdőknek szóló nyelvkönyvet, és ki bírtam találni, mi mit is jelent benne. Mert ott az illusztrácó, a fotó, a szimbólumrendszer, s végül, de nem utolsósorban a kétszavas utasítások, amelyeket könnyű megfejteni egy szótárral. Aztán hogy a „bonszoár” szó szerint mit jelent, annak végül is nincs jelentősége. Annyit kell róla tudni, hogy a napnak egy bizonyos szakában így köszönnek. Ma is tudom oroszul, hogy „minyá zavut XY”, azaz be tudok mutatkozni, anélkül, hogy tudnám, hogy mi a szótő, és mi szerint toldalékolják ebben az esetben és hogyan van elragozva. Tökmindegy. Ezen a szinten még teljesen lényegtelen.
A pénztárcája meg mindenki magánügye, de azt megmondom, hogy semmit nem adnak ingyen. A nyelvet is így-úgy fel lehet szedegetni, de tanácsos 1-2 kurzust vásárolni és végigcsinálni, hogy rendet rakjanak a fejekben, és rávilágítsanak a hiányosságokra. Ami biztos: nem lehet egyetlen könyvből megtanulni egy nyelvet. Én inkább úgy mondanám, hogy minden kezed ügyébe eső dologból lehet tanulni. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból.
Új hozzászólás Aktív témák
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Nintendo Switch 2
- Milyen monitort vegyek?
- Gitáros topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone-t használók OFF topikja
- OLED TV topic
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- További aktív témák...
- Szuper áron eladó dobozos új Asus Vivobook 16 /i7-1255U/16 GB RAM/512 GB SSD/FHD+/IPS/16"/Gari/
- Garanciális ASUS ROG STRIX 1000W Aura 80 PLUS Gold
- BOMBA áron eladó új Microsoft Surface Laptop 4 garanciával! AMD Ryzen 5 /16GB /256 SSD/TOUCH/13.5"/
- Garanciális ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 SUPER OC 12GB GDDR6X 192bit
- nVidia RTX 3070 Founders Edition
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!