Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-10 12:19:08

LOGOUT.hu

Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22456) cinemazealot válasza D-LAN|FuRioN (#22453) üzenetére


cinemazealot
addikt

A nulla-föld vezetők összeérintése esetén azért kapcsol le a FI-relé, mert a működő fogyasztók árama a nulla vezeték ellenállásán feszültségesést hoznak létre, így a földdel összeérintve ez a(z egyébként icipici) feszültségesés okozza a leoldáshoz szükséges (relatíve nagy) kioldó áramot. Ha nincsenek bekapcsolt fogyasztók, azaz a nulla vezetéken pillanatnyilag egyáltalán nem folyik áram, akkor hiába a nulla-föld zárlat, a FI-relé nem fog leoldani, hiszen nincs meg az a feszültség, amit ilyenkor rövidre zárnánk, ergo nincs kioldó áram sem.

Első kérdésem tehát az lehetne, hogy amikor UPS módban tesztelted a szekunder oldalon ezt a nulla-föld zárlatot, akkor volt-e bármi is bekapcsolva a UPS fogyasztói oldalán? A továbbiakban viszont azt fejtegetem, hogy ennek igazából lehet, nincs is semmi jelentősége. :)

A fázisceruza úgy működik, hogy a benne lévő glimmlámpa a fázis és a testünk által biztosított föld közé kapcsolva éppen annyi áramot kap, ami a lámpa derengéséhez elegendő, de még bőven nem életveszélyes (max. néhány száz mikroamperről beszélünk).

Normál állapotban a nulla vezeték valahol a hálózati csatlakozás környékén össze van kötve a földdel (lásd nullázás), így a nulla és a föld között (bent a lakásban) legfeljebb a fent említett néhány voltos feszültségesés lesz mérhető (amit a bekapcsolt fogyasztók árama hoz létre a nulla vezetőn), ami a glimmlámpa felvillanásához bőven nem elegendő. Ezért sem világít a fázisceruza a nulla vezetékhez érintve.

Lekapcsolt hálózat és a UPS akkumulátoros üzeme esetén viszont a UPS csak annyit tud, hogy a szekunder oldali kapcsai közé 230 V-ot kell csiholnia. De hogy ezt mihez képest kéne tennie, ahhoz úgy tűnik, nincsenek instrukciói. Ez a 230 V tehát pont úgy "lebeg", mint egy kézben tartott ceruzaelem, "nincs nullázva", tehát nincs dedikálva, hogy ennek a 230 V-nak melyik kapcsa a nulla és melyik kapcsa a fázis (azaz melyik kapcsa van valahol "közösítve" a földdel)*. Pl. az én fázisceruzám az akkumulátoros üzemű UPS fogyasztói oldalán félgőzzel világít, bármelyik kapocshoz is érintem hozzá. Feltételezem, ez is max. valamilyen kapacitív szivárgó áram hatására lehet. Viszont mivel lebeg, tehát egyik pólusnak sincs galvanikus kapcsolata a földdel, ezért bármelyiket is kötöd a földhöz, semmi mást nem teszel, mint abban a pillanatban nullázod az éppen kiválasztott, de egyébként tökéletesen csereszabatos pólust.

* Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem csodálkozom azon, hogy egy dugvillás UPS-ben nincs dedikált fázis/nulla hozzárendelés (a földhöz képest). Hiszen míg online UPS esetén a fogyasztói oldal folyamatosan az inverterről üzemel, azaz folyamatosan "lebeg", addig offline UPS esetén normál üzemben a fogyasztói oldal kapcsai egy-az-egyben megfelelnek a hálózati kapcsoknak (egy relé egy-az-egyben átvezeti őket). Mivel viszont a konnektorba dughatom a szünetmentes dugóját így és úgy is (180°-kal elforgatva), a fogyasztó oldali "fázis" és "nulla" bármikor felcserélődhet. Így a UPS-en belüli "fix nullázás" gyakorlatilag lehetetlen. Ellenkező esetben 50% esélyt adnánk a potenciális fázis zárlat lehetőségére.

A UPS fogyasztó oldali érintésvédelme miatt viszont nem aggódnék. Az érintésvédelem ugyanis alapvetően arról szól, hogy megakadályozza azt, hogy egy esetlegesen meghibásodott készülék burkolatára áramütést okozó potenciál jusson a többnyire földpotenciálon lévő emberi testhez képest. Ez a potenciál különbség egyfelől a lebegés miatt ki sem alakulhat. Másfelől még mindig ott a FI-relé, ami meg azt figyeli, hogy a fogyasztókba bejutó áram és az azoktól visszaérkező áram egyezik-e, azaz biztos, hogy nincs szivárgás. Ha valahogy mégis képes lenne elszivárogni valamilyen áram a UPS-re kötött fogyasztóból, azt a FI-relé azonnal érzékelné és leoldana.

frpeter, ugye nem írtam hülyeséget a UPS fogyasztó oldali lebegésével kapcsolatban? :B

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.