Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
b0bcat
addikt
Nincs semmi gond.
Ezek szerint én nem voltam eléggé körültekintő. Ma este 6 óra előtt nem is tudtam róla, hogy kétféle 1200-as Ryzen proci létezik...
Hétfőn visszaviszem a procit, és visszakérem az árát. Online vásárlás volt, 14 napon belül vagyunk, és hibátlan csomagolásban adom vissza, úgyhogy onnantól számítva két héten belül vissza kell kapnom a teljes árát.
Kár nem ért, cserébe tanultam valami újat.
-
b0bcat
addikt
Nem volt hajlandó feltenni az Instant Flash valamiért.
Több BIOS upgrade fájlt is feltettem a pendrive-ra, de egyedül a 3.0-ást volt hajlandó telepíteni, a többit nem. Az 5.9-est is próbáltam.
@jeni:
De, írtam.
Idézem: "Az alaplapon eredetileg 2.4-es BIOS volt fent, ami elméletileg már bőven tudja kezelni a Ryzen procikat (1.1-es BIOS verziótól jók bele a Ryzen-ek), mégsem működött benne." 
Mindenkinek köszönöm a segítséget!

A konklúzióm: elengedem ezt a dolgot, visszaviszem hétfőn a procit a boltba, és új alaplapot veszek majd a későbbiekben új Ryzen procival.
(Vagy - ezek szerint - régebbi, használt Ryzen procit is nézhetek ehhez az alaplaphoz.) -
jeni
félisten
válasz
kecsawi
üzenetére
akkor mégis jól írhattam,hogy a 1200 proci nem alkalmas 2.60 feletti BIOS kezelésére az alaplapban.
így ha van módod akkor tedd vissza a 2.60-t már ha lehet vissza lépni azokra?
biztosra vettem,hogy maga a proci jó csak most jön ki a proci sokasága,hogy egyszerűen nem fér bele az összes vagyis valamelyikéről véglegesen le kell mondani a tulajnak
vagyis marad a régi és úgy használod a gépet vagy beruházol egy újabb CPU-ra. -
varmi2
nagyúr
Van ilyen, de ezt mindig írják is az adott biosnál.
ime az én lapom egyik biosához a leírás:
1. Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.3 ABB
2. Improve Destiny2 gaming experience with Matisse CPU.
*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.
*Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version. -
vlevi
nagyúr
-
b0bcat
addikt
Hogyan lehet rosszul berakni a procit?
Nem ma kezdtem a "szakmát"... 
Mint írtam, az összes BIOS változatnak kezelnie kellene a procit 1.1-es verziótól kezdve. Az én alaplapom 2.4-es BIOS-t tartalmazott tegnapig, amikor 3.0-ásra frissítettem. Nem segített.
A támogatott procik listájában szerepel.
Hogyan tudnám kizárni a proci hibás voltát?

@Atti777:
Ez mind volt. (CMOS reset proci cserék után) Sajnos nem változott semmi.
Többször kicseréltem a két procit, mert próbáltam másik DDR4-es RAM-mal párosítva az indítást, de nem segített. A BIOS csere után is csak annyi változott, hogy elmaradt a két sípolás. 
Köszi a válaszokat!
-
b0bcat
addikt
Sziasztok!
Tegnap furcsa hibába botlottam. Van egy ASRock A320M alaplapom, amibe egy újonnan vásárolt Ryzen 1200 procit tettem, ám nem indult vele a gép. Pontosabban elindultak a ventik, de képet nem adott a VGA-ra (RX560), és kb. 10 mp és 2 rövid sípolás után újraindult a rendszer, és ezt csinálta onnantól ismétlődően.
Az alaplapon eredetileg 2.4-es BIOS volt fent, ami elméletileg már bőven tudja kezelni a Ryzen procikat (1.1-es BIOS verziótól jók bele a Ryzen-ek), mégsem működött benne. A BIOS-t sikerült 3.0-ás verzióra frissítenem Instant Flash-sel (az újabb verziókat nem volt hajlandó felismerni a BIOS valamiért), de csak annyi változott, hogy már nincs 2 rövid sípolás, de ugyanúgy nem csinál semmit a gép.

(Ha esetleg számít, a többi hardver elem: 2x8GB Hyper X Fury 3000 MHz RAM, 120 gigás SSD a rendszernek, 1 TB-os Seagate HDD, 1000W Enermax táp.)
Miután visszatettem a régi procit (Athlon X4 950) az alaplapba, minden működik újra.

Mi lehet a gond? Lehetséges, hogy hibás a vadi új, dobozos proci?

-
nuke7
veterán
alappal lehet probléma esetleg?
hibajelenség:az usb eszközök, (2-3 audio interface, mikrofon, telefon, usb lámpa, stb.) összeakadnak.
Pl. ha leveszem a telefont a kábelről "pattan" a hangfal ami az usb-s audio interface-n van.
(meg bekapcsoláskor is, meg amikor ASIO-ra váltok Wasapi-ról...) -
jeni
félisten
válasz
Stifler85
üzenetére
hello
XMP nélkül és 2133Mhz is lefagy?
talán másik 4 db ram modul (KIT-ben vásárolva) ,ezt a lapod feltehetőleg nem szereti vagy 1 KIT és az legyen 2x16Gb ha kell a mennyiség.
vannak akiknek megy a 4 modullal de más az alaplapjaik és más a ramok benne.
vagy a varmi2 megoldását kövesd.a gyártói oldalon a támogatott listájában benne vannak a ramok?
-
ecx
tag
válasz
aNorganiK_
üzenetére
Sziasztok!
Hasonló szituban vagyok mint aNorganiK_ kolléga, AMD 3600 vagy 3600x-et vennék, egy költséghatékony, stabil lapot keresek (tuning nem érdekes), előző i5 konfigom MSI lappal 9 évig hiba nélkül szolgált, ma is ez ketyeg.
Látom, MSI/Gigabyte a preferencia sokatoknál, az egyik PCX videóban eléggé lehúzták az Asus AM4 lapokat, mondván sok velük a garis probléma.Részemről a keret 25-30k lenne alaplapra max, mit ajánlotok ennyiért?
Illetve mi indokolja a Tomahawk max lap közel kétszeres árát egy belépő AM4-es laphoz képest? (4 memória foglalat nem fontos nekem, 2x8GB RAMot 3200 tervezek.) Lehet, hogy ezek az extrák számomra nem szükségesek, ezért csak akkor költenék drágább lapra, ha az tényleg pluszt jelent nekem.
Köszönöm szépen a segítségeteket!
-
jeni
félisten
válasz
Stifler85
üzenetére
hello!
mind a négy ramot próbáltad felcserélni a slotokban?
amúgy bármely 2 db memória KIT-t hibátlanként kezeli?
egyesével kipróbálva hajtva sem fagy le mikor csak 1 db van és minden egyes slotokban is hibátlan?
alap frekin használva 2133mhz is lefagy?
1,35V-n ra beállítva is lefagy a 4 ram? -
Stifler85
csendes tag
Sziasztok nekem olyan problémám lenne hogy van egy Msi b450 tomahawk max alaplapom. Van 4x8gb egyforma HyperX ramom ha 2x8 használok nincs semmi gond de ha 4x8 állandóan kekhalal
-
nuke7
veterán
van valakinek olyan, asus b350-f ROG STRIX lappal, hogy a kábeles net néha elmegy..?
Tegnap kezdte nekem, olyan, mintha nem lenne kábel csatlakoztatva az intel hálókártyához, aztán pár másodperc múlva megjavul...
Mi lehet a baj? Kábel, router, alaplapl..?
(kábel nem változott, router-ként meg most a szolgáltató modeme van a router helyett, lehet az okoz ilyen tünetetket..?
) -
Megykó
csendes újonc
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek, remélem meg tudjuk oldani a problémám, ami a következő:
Még kb másfél éve vettem egy asrock X370 killer SLI lapot egy R5 2400g-vel, amit lecseréltem egy R5 2600x-re, a problémám az, hogy ismerősömnek raknék össze egy gépet, egy asrock B450M-HDV R4.0 lapba raknám bele a nem használt 2400g-t, de nem áll fel vele, se videokártyával, se nélküle, ram-mal is próbálkoztam, a két slottal külön, külön, illetve egyben, a 2600x-el szó nélkül feláll, valamint az X370-el megy a 2400g is. Már felraktam a 2600x-el egy win10-et hátha csak az AMD ALL IN ONE drivert hiányolja, de proci csere után se kép, se hang.
BIOS X370: agesa 1.0.0.1
B450M- HDV R4.0: agesa 1.0.0.4Remélem tudtok segíteni, előre is köszi.

-
nuke7
veterán
válasz
Mizol29
üzenetére
Hat csak hangosan gondolkodok - ugye az első biosok nem voltak igazán jók a 3-as szériához.
az idle / light load alatt most kb. 10% OC-vel 3.9GHZ körül 40-45fok között mozog és gondoltam hátha tud jobb energia gazdálkodást az új bios..
( voltage-hez nem nyúltam manuálisan, csak a szorzóhoz, de azt is az ai suite tesztelte és mondta h stabil így
) -
nuke7
veterán
Sziasztok,
ROG STRIX B350-F gaming asus lapom van, 5008-as bios és egy 3600-as proci.
Ha jól láttam, létezik eggyel újabb bios a laphoz - érdemes feltenni..?
-
st.marci
csendes tag
válasz
Zalanius
üzenetére
Sziasztok!
Úgy tűnik 2407-es BIOS frissítéssel megoldódott a probléma. RAM topikban javasolták, hogy emeljem meg a feszültséget 1.4V-ra, az is megoldotta a problémát, de nem tűntek el a WHEA warningok és mint kiderült még a SOC voltage is rosszul volt kijelezve.
A 2407-es BIOS minden problémát megoldott (írták is, hogy DRAM kompatibilitási fejlesztések voltak benne).
Javaslom, hogy frissítsen mindenki, akinek ilyen lapja van.
Üdv,
Marci -
-
Zalanius
tag
Addig jó, amíg nem fordul elő. Egyébként Q LED néven találod meg a manualban ezeket, idézem:
Q LEDs check key components (CPU, DRAM, VGA card, and booting devices) in
sequence during motherboard booting process. If an error is found, the corresponding
LED remains lit until the problem is solved.Ha jó az a feltevés, hogy a lap válogatós, akkor a G.Skillt a tiéd megeszi, a Crucialt meg az enyém csak fenntartásokkal. De nagyon nincs kedvem másikat venni csak azért, mert x db bootból nem mindegyik sikeres, miközben egyébként semmi gond nincs.
-
st.marci
csendes tag
válasz
Zalanius
üzenetére
Szia Zalán!
Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Én sokáig gyanakodtam arra, hogy az alaplap (Prime X570-Pro) valamelyik komponense gyári hibás, de akkor XMP nélkül miért megy? Stb. Ráadásul neked is rossz..
Szerintem valami történik, amikor frissítjük a beállításokat a BIOS-ban (gondolom újratraineli a RAM-ot) és hosszabb idő elteltével mindig újra kell inicializálnia, de nem mindig sikerül. Ez alól kivétel az, ha beállításfrissítés történik, mert akkor ha lekapcsolom a gépet kisebb időre akkor pillanatok alatt bebootol, tehát még érvényben van valami, ami elfelejtődik hosszabb idő után. De ettől függetlenül ez nem állapot, mert ha véletlenül áramtalanítom a gépet vagy hosszab ideig nem használom, akkor is elvárható, hogy konzisztensen bebootoljon.
Én egy dologban reménykedem, hogy ha már a 1407-es nem hozta meg a várt eredményt (nekem sem), hogy az AGESA 1.0.0.5-ben javítanak POST problémákat Micron 3200-as RAM-okkal. Nekem Hynix van, CL16-os, de ebben bízom egy picit, mert vagy a BIOS vagy az AGESA környékén lehet ez a bug szerintem, mert a RAM ugyan nem Samsung de ettől függetlenül teljesen stabilan működik 3200MHzen, tehát nem hiszem azt sem, hogy a gyári XMP profil hibás vagy instabil lenne ehhez a konfigurációhoz.
Köszi még egyszer!
Marci -
Zalanius
tag
válasz
st.marci
üzenetére
Hasonló tünetek, szintén Asus alaplap. Korábban azt reméltem, hogy a 1407 majd hoz egy kis stabilitást, de nem változott semmi. A szokásos köröket én is lefutottam, tehát:
1. XMP nélkül nincs gond
2. XMP-t bekapcsolva pár nap múlva kezdődik a sárga ledezés
3. átírtam az időzítéseket auto-ról a DRAM calc szerint, egy darabig megint nincs gond, aztán újra sárga led.
4. VDDCR CPU power phase control --> extreme. Pár napig stabil, aztán kezdődik elölről.
5. Pár nap után visszaállítottam extreme-ről optimized-ra, pár napig stabil, aztán kezdődik elölről.Nem egy éjszakás a kaland, hanem hosszabb, és ha a BIOS-ban járok, bármilyen okból, utána jó. Ez így teljesen értelmetlen egyébként, de akkor is 5 hónapos folyamatos tapasztalat, ilyen random nincs. 10+egynéhány cold boot gond nélkül, és utána a jelenség egyre sűrűbb.
-
Gyuri27
félisten
válasz
aNorganiK_
üzenetére
A sorrend msi, asrock, giga.
Az msi-n dubla akkora a hely a biosnak. Illetve ők már beharangozták, hogy csinálnak 4xxx-hez biost.
Én őt javaslom. -
Brogyi
őstag
válasz
aNorganiK_
üzenetére
Nekem a Gigabyte a legszimpatikusabb, bár a net tele van a Tomahawk dicséretével.
Ha eltekintünk a listádtól akkor ez én lapom is szóba jöhet.
Asus ROG STRIX B450-F GAMING.
Szerintem azonos az én szememnek.
"Illetve ezek fogadják majd az új 4xxx procikat?"
Állítólag menni fog, de ha frissítetted a BIOS-t akkor a régi nem fog menni. Szerintem ez még korai kérdés. A többiek megerősítik, vagy cáfolják. Sajnos nem igazán követem napi szinten. -
aNorganiK_
tag
Sziasztok!
Új konfig vásárlása előtt vagyok.
B450 chipsetet néztem ki ezek közül is a következő lapokat:
ASRock B450 STEEL LEGEND
GIGABYTE B450 AORUS PRO
MSI B450 TOMAHAWK MAXEzek közül ti melyiket ajánljátok? Illetve ezek fogadják majd az új 4xxx procikat?
Proci téren még nem döntöttem 2600,2700,3600.. itt is elfogadok tanácsot.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv: Gergő
-
st.marci
csendes tag
Sziasztok!
Van egy kis problémám a fél éve összerakott gépemmel és abban bízom, hogy hátha tud valaki segíteni nekem. Arról van szó, hogy az XMP (DOCP) profil beállításakor nem mindig POST-ol le az alaplap és kigyulladva marad a sárga DRAM hibát jelző LED. Kikapcsolás és bekapcsolás után általában "megoldódik" a probléma, kb. 10-ből 1-szer jelentkezik. A RAM-ok a leírásnak megfelelően az A2/B2 slotban vannak. Maga a rendszer teljesen stabilan működik egyébként ha már egyszer sikerült bootolni.
Annyi ráadás van, hogy bekapcsoláskor tipikusan nagyon felpörögnek a ventillátorai a videókártyának és viszonylag lassan bootol a gép. Amikor nem bootol, akkor sokkal tovább tart ez a memory-training procedúra, de ami érdekes és számomra teljesen érthetetlen az az, hogy ha pl. betöltjük az optimized defaults-ot és utána ismét bekapcsolom a DOCP beállításokat akkor megszűnik a lassú bootolás, hamar POST-ol a gép és nem gyullad ki a sárga LED sem (kb. zsinórban 10 áramtalanítás és bekapcsolás után is működik minden). Egészen addig tökéletesen megy minden, amíg el nem telik az éjszaka és reggel be nem kapcsolom a gépet, akkor kezdődik minden elölről, nem biztos, hogy bebootol. Tehát hosszabb idle után szokott jelentkezni valami oknál fogva.
Ha az XMP kikapcsolásra kerül akkor nem jelentkezik a hiba. Volt ilyen gyanúm, hogy a DRAM boot feszültség nem lehet megfelelő, de sajnos az alaplapon nem lehet állítani (BIOS 1407 van fent, ez a legújabb jelenleg).
A következő konfiggal rendelkezem, leírom, hátha segít valamit:
- Asus Prime X570-PRO Alaplap
- Ryzen 7 3700X CPU
- G.Skill 32GB 3200MHz CL16-os RAM (f4-3200c16d-32gtzrx)
- Samsung 970 EVO Plus nVME SSD
- Asus ROG Strix RTX 2070 Super Advanced Gaming
- Chieftec Eco 700W (GPE-700S)Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv,
Marci -
RazorThe1
csendes tag
Sziasztok! Valaki meg tudná mondani hogy Asus lapokon /x570 prime pro/ a déli híd feszültségének mi a megnevezése?! Régebben olvastam hogy ha kicsit vissza veszünk a feszből akkor lehet csökkenteni a melegedést! A Választ előre is köszi
-
Blu3Hell
csendes újonc
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne ha most vennék egy ASUS PRIME B450M-K [link] az Alzáról és mellé egy ryzen 3 3300x-et akkor a bios fel fogja ismerni a procit? -
Brogyi
őstag
Attól függ mire kell. Az én választásom [ez] lenne újra, és ez is volt.
Indok egyszerű. Ma már mindenkinek nagy sebességű fiber netje van, és nálam még mindig jobban muzsikáltak az Intel LAN chipek a Realtek-kel szemben.
Ha két VGA-d van akkor más a szempont. Windows-nak mindegy melyiket választod.
Utoljára, lesz aki hátrányként fogja fel az Intel chip-et. No, most légy okos.
Esetleg még az segíthet ha WiFi chipet is akarsz. Mindenkinek más az igénye. Nem tudunk helyetted választani. -
zol71
tag
Hali.
Erről a lapról véleményetek?
MSI X470 GAMING PLUS MAX
Ill a 4 lapból melyiket vennétek és miért (áruk kb egyforma a 470.es msi tőbb 4e-rel
Asus TUF B450-Pro Gaming
- ASUS ROG STRIX B450-F GAMING
- MSI B450 TOMAHAWK MAX: -
xatos3
senior tag
sziasztok!
Tud valaki mondani olyan am4 alaplapot ahol GARANTÁLT az ECC támogatás, és ehhez mi a legkisebb proci ami dukálható?
-
bot1978
senior tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Én tettem arra is, ha már csináltam mindegy volt. Úgy tudom a memóriakezelés onnan kapja a delejt, szóval szerintem oda is drótozva van a CPU pár lába, emiatt spekuláltam arra, hogy ha ott túlmelegszik sem lesz stabil, ha piszkálva van.
Már összeraktam, szét nem szedem fotózni bocs, de amúgy sem mutogatni való. Szemre csináltam kézzel. Volt itthon 1mm vastag réz lemez. A házfelújításkor elszabtunk egy küszöblemezt, az maradt meg. Abból van.
Körberajzoltam a gyári borda alját, picit hagytam futni a lemezen a vágókorongot a filc mentén, hogy könnyebb legyen ott hajlítani, hajlítottam egy hosszú "U" profilt, aztán jött a hűtőfelület, ami egy 1,4cm széles csík, lényegében ezt az egyet mértem. Felhajtottam a két végét rá az U profil és körbe összeforrasztottam egy 75W-os pákával, utána flex csiszolókorong síkba és feketére leködöltem flakonból. Ja a csonkokat is forrasztottam, csak egy lyukat fúrtam nekik, semmi menet. Ilyen Ordasi féle cucc lett, de teljesen jól adja a gyári gap paddal, annyi fokos a lap, amennyi a lötty. -
bot1978
senior tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Kellemes meglepi a lap, nem is droppol olyan hatalmasat. Faragtam a fetekre két blokkot, lehet azt is megköszöni, bár még nem igazán kell. Egyelőre csak egy 6 magos 1600 van benne (AF) majd 1-2 év múlva lehet cserélem, aztán olvastam, hogy szeretnek fűteni ...
Manapság nincs az alaplapoknak márkánként topic-juk?
Aki ilyen B450 PRO4 lapot vesz annak pl. tanácsolnám, hogy szedje le a fetekről azt a bordát, ami a lap szélén van, mert a borda alatt van két gumi kocka a lap széléhez közelebbi oldalon. Kicsit vicceskedés, mert pont úgy néz ki, mint egy fet, de csak támasztás, viszont 1mm-rel magasabb, mint az alkatrészek
és túl tömör gumi.
Nem szerencsés, mert bár 1mm-es gap pad van a bordán gyárilag az a gyenge rúgó, ami a műanyag stiften van és a laphoz húzza a bordát nem meggyőző, hogy rendesen össze tudja nyomni a támasztást, hogy a pad rászoruljon a fetekre.
Két sorban vannak fetek és az egyik sornak a nyomát nem nagyon láttam a padon, amikor leszedtem. Nem az igazi szóval jobb azt levenni onnan szerintem még akkor is, ha valaki a gyári hűtést hagyja rajta.
Nyilván a gorillák ellen van, akik a bordánál fogva emelik az alaplapot, hogy ne sarkazzák le a fetet a hűtőborda aljával. -
bot1978
senior tag
Asrock B450 Pro4 -en érdemes állítani a procinál? llc nincs, szóval ez nem az a kifejezetten tuninglap
-
vlevi
nagyúr
Állítólag jók lesznek a b450 lapok a ryzen4000-hez.
[link] -
MaddeNNNN
addikt
Sziasztok.
Egy tp-link tl-wn822n USB WiFi adapterrel használom az asztali gépem win10 pro rendszeren és az lenne a problémám, hogy ha csatlakoztatva van a géphez, akkor nem működik az AMD CnQ, vagyis idle állapotban nem veszi vissza a feszültséget. Viszont amint kihúzom rögtön működik. Más USB-s eszközökkel nem csinálja ezt, így úgy gondolom a hálózathoz van köze. Eszközkezelőben nem ír hibát, legfrissebb drivere van fent. Nem gondolom, hogy ez normális jelenség lenne. Esetleg van valami alaplapi beallitas, amit nem állítottam be és így nem engedi a processzort nyugalmi állapotba az adapter? -
nyul105
senior tag
Sziasztok!
van valakinek tapasztalata b350 tomahawk (sima) lappal és 3600/3600x cpu-val?
neten van, ahol azt írják rendben van, de van aki szidja a biost (beta).köszi!
-
Topanka
aktív tag
Sziasztok!
Jó tanácsot, javaslatot szeretnék kérni Tőletek.
Egy új gép összerakásán gondolkodom, de nagyon "gyalog kakukk" vagyok az utóbbi 6 -7 évben megjelent hardverek terén.
Mivel videó , kép szerkesztésre vágásra, tervezésre kellene jobban, ezért egy biztonságos alaplap, erős proci, 32 GB RAM kellene 2 slotba, de bővíthető legyen másik 2 slotba még 32 GB-tal.
2 db SSD lenne benne, ha lehet az alaplapban M.2 de egy a boot-nak biztos.
Videó kártyát a végén találom ki melyik legyen.
Tudásban nagy ugrás lenne a mostanihoz képest..
Szóval a proci AMD lesz, Ryzen 7 3800X sAM4, vagy Ryzen 9 3900x. Ár/értékben a 3800x tűnik jobb vételnek.
Ehhez kellene egy biztonságos, jól működő, nem melegedős x570-es alaplap, és 2 db RAM össz 32GB.
Melyiket ajánlanátok? Márka? ASUS? Asrock?...
Olvastam a fórumot, és x570-esről még nemigen esett szó. Úgy gondolom, hogy ezek támogatnák a legjobban a procit.
Csak ha ezek meglennének, akkor folytatnám a tervezgetést, pl. VGA RTX 2070s játékra is, majd hűtés, ház, beviteli eszközök, stb.
Nagyon megköszönöm a segítségeteket! -
Zalanius
tag
Végre készült új BIOS az Asus x570-es lapokhoz, 1407 néven. Elkiabálni nem akarom, de az eddigiek alapján _talán_ sikerült megoldani a bootolási problémát dhcp esetén. Ahhoz képest, hogy nem éppen az alsókategória legaljáról van szó, eltartott pár hónapig.
-
arghoska
tag
Csak egy ellenpélda . Nekem is ilyen ramjaim vannak csak cl15-ös és 5.31-es verziójú. Számtalan ryzen konfigba volt benne és soha semmi probléma nem volt vele. Igaz, hogy nem cl15-ön, de 16-on beton stabil xmp beállítások mellett. Szóval ver. 5.30 felett legyen az a lényeg...
-
Gyuri27
félisten
válasz
Atti777
üzenetére
Ők ddr2 óta ezt csinálják.
Sose tudod milyen chip milyen szervezéssel van rajta.
Szóval nem szar az csak sok esetben lutri.
Ezért van az ahogy irod vagy jót fogsz ki vagy copol.
De mint látjuk 10 év alatt nem fejlödött oda a cég, hogy ráirják. Vagy egy név alatt egy valamit forgalmazzanak. -
-
Brogyi
őstag
-
rsanya87
tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Mint utólag kiderült nem MAX a lap hanem a sima b450 gaming pro. Ma meg is érkezett.. Mutassam menniy a különbség a két lap között?

4Ghz 1.35volton (3.8@1.45volt helyett)
3200Mhz ram, 1.39volton.
A ramnál annyi volt a bibi, hogy az xmp fesz (1.35) nem volt neki elég. Csont nélkül megy ebben a lapban.
Megérte ez a lap
-
Gyuri27
félisten
-
rsanya87
tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Mivel sokat nem játszok, és amivel tolom elég a 1060 is, ezért a 1080at odaadtam az asszonynak :D
Ha beválik az msi, akkor a giga lapot is megkapja, és az ő asrock b450m pro4 lapja lesz eladó :D Ha mégis a giga lap lenne eladó, kereslek privibe :DAz nem tetszik igazából, hogy a feszültségeket csak offset-ben lehet megadni, semmi fix érték.. Sok lapnál olvastam, h pl az 1600x 1.35 1.375volttal kitolja a 4ghz-et..pbo offal az én procim is 1.2volttal elkaristol, de ahogy a boostot bekapcsolom, 1.44volt a 3700mhz.. Manual oc-val pbo off, 3800voltra ad neki 1.45voltot... Az rengeteg.. Ryzen masterrel belőve 1.375volton kitolja a 4.1ghz-et az 1600x.. Jó lenne ha bios szinten is be tudnám ezt állítani. Ezért lesz lapcsere.. Próbaképp betettem az asszony 2600-át a giga lapba, 4ghz 1.3volton... Az x-es procival szopat a lap... Próba másikkal, ha ezzel se lesz jó, kidobom a procit a csába 😂😂. Mellesleg a 3200as kingston predator ram csak 3000 cl14-el tud menni max, a 3200mhz felejtős. Az ő asrock lapjában az 1600x-el simán 3200at megy ugyanez a ram. Szóval a lap szopat...
-
Gyuri27
félisten
válasz
rsanya87
üzenetére
Előbb cserélném a 1060-t valami értelmes radeonra mint az a 370-es lapot bármire.
Semmivel (98%-ban) semmivel nem fog többet tudni egy 450-470-es lap.
Ráadásul X-es procid van. Még ha szar is a bios két katt és megy az auto boost mást nem is kell csinálgatni.
Amúgy ha nagyon viszket akkor ms bármilyen max!A 370 meg jöhet papához okosba olcsóé.

-
rsanya87
tag
Sziasztok!
Mi a vélemény az MSI B450 Gaming Plus MAX lapról?
Esetleg a ASUS ROG STRIX B450-F GAMING lapról?
Cserélem a Giga X370 Gaming K5 lapom, mert a biosa nem tetszik..
1600x, 16gb 3200mhz. 1db nvme, 1db sata ssd, 2x1tb HDD, 1060 6gb, vízhűtés foglal benne majd helyet. Ennek átlátható és testreszabható a biosa? A gigáé egy förtelem...
Köszi!
Sanya -
Fjoe
tag
Sziasztok, a következő problémával fordulnék hozzátok:
Van egy Asrock AB350M-Pro4-es alaplapom, Ryzen 5 1600-al, 16GB memóriával és egy Gigabyte GTX970-es vga-val. Nem régiben beszereztem egy nvme pcie 3.0x4 ssd-t, ami a régebbi SATA-s ssd-met váltotta. Azóta azonban érdekes "fagyásokra" lettem figyelmes. Játék vagy 3d-s benchmarkok közben jön elő fekete, fehér, sárga vagy világszöld képernyő. Olyan mintha nem kapna jelet a monitorom, hang viszont van és maga a rendszer nem fagy le ilyenkor. Viszont visszatettem a SATA-s ssd-m, és azzal meg normálisan működik minden, nem tapasztaltam ilyen jelenséget, ezért is gondoltam, hogy valamilyen alaplapi dolog lehet. Ami furcsa, hogy az nvme-s rendszer esetén is totál random jön ez elő, van amikor rögtön, van amikor csak 1-2 nap használat után. Először a vga-ra gyanakodtam, ott is a kimenetekre, de eddig displayporton csinálja ezt főként, de hdmi-n keresztül is előfordult már ez a probléma. Aztán megnéztem a beállításokat az alaplap BIOS-ában, az AMD CBS\NBIO ban a force pcie gen_speed auto volt illetve az AMD PBS\ pcie x16/2x8 switsch 1x16-os módban, a a pcie x16 switch autoban, a promontory pcie switch szintén auto módban volt. Ezek közül az NBIO-nál átállítottam a speed-et gen3-ra, így kibírt 3 napot a jelenség nélkül. Most viszont újra előfordult, és fogalmam sincs, hogy mitévő legyek. A PCIe x16 switchnél csak auto, gen1 ill. gen2 lehetőség van, gen3-at itt nem találtam.
Van valakinek ötlete vagy esetleg találkozott már hasonló problémával? -
Gyuri27
félisten
LUL nyóc? Nem sok 450-en van valós 6.
De hát jó asrock is ráirja hogy 9 ami 2x3 meg 3 (vagy 2+1).
Ilyen marketingeknek nem dőlünk be. Ettől az én k4 fatym jó lap, csak nem az van ami.
De én ezt tudtam. Van netem jó vár am4 vrm táblázat. Azt olvasgatva azért kiderül mi is az igazság. -
AtiGef
senior tag
Szia!
Átcuccoltam egy MSI B450 Tomahawk Max alaplapra és 20 óra játék után tökéletes! Úgy gondolom a Gigabyte lap nem kezelte ezeket a ramokat (sajnos tudom, hogy ezek a ramok nem éppen szeretik az AM4-et), de amúgy is elégedetlen voltam a Gigabyte bios-al, így kockáztattam és eddig lekopogom bejött... A bios egyszerűen ég és föld.
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft: Windows / Office / Server / Stb.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG GL10DH brand számítógép - R7 3700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060S 8GB 500W W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Ezek szerint én nem voltam eléggé körültekintő. Ma este 6 óra előtt nem is tudtam róla, hogy kétféle 1200-as Ryzen proci létezik...
Több BIOS upgrade fájlt is feltettem a pendrive-ra, de egyedül a 3.0-ást volt hajlandó telepíteni, a többit nem. Az 5.9-est is próbáltam.
Idézem: "Az alaplapon eredetileg 2.4-es BIOS volt fent, ami elméletileg már bőven tudja kezelni a Ryzen procikat (1.1-es BIOS verziótól jók bele a Ryzen-ek), mégsem működött benne." 

De így is kellett