Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
papafater197
tag
Sziasztok!Milyen alaplapot ajánlanátok 3900x alá! Köszi a segítséget előre is!!!:)
-
jeni
félisten
válasz
papafater197
üzenetére
MSI X570 Gaming Plus esetében nem tudom milyen a VRM része?
A B550 lap is jó lehetőség. Olykor többet tud mint egy X570 lap. -
jeni
félisten
válasz
papafater197
üzenetére
Berakod, MÜXIK.
Boldogság
A megfelelő hűtőről gondoskodjon. -
papafater197
tag
Sziasztok!Mi a véleményetek az alábbi alaplapról?MSI MPG X570 GAMING PLUS . Egy 3900X menne bele . A meglévő memóriáimat ez a lap támogatja.Köszönöm a segítséget előre is!!!
-
GIORGIONE76
őstag
Sziasztok, X470es lapban mennek valakinek 4000en vagy felette a ramok? A gyárilag 4000-4400re gondolok...
Köszi
Giorgio -
Lio_Nekka
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a BL2K8G32C16U4B/R/W lett a nyerő

-
Lio_Nekka
csendes tag
Sziasztok!
MSI MAG B550 alaplap, Ryzen 5 5600X procihoz Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz BL2K8G32C16U4B/R/W vagy CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3600MHz CL18 KIT CMK16GX4M2D3600C18 ?
Egy NOCTUA NH-D14 hűtő menne a procira. -
jovás
senior tag
Félreértesz, nem az a gondom hogy több partíciót csinál magának a win telepítő, hanem hogyha utána ezt a HDD-t, SSD-t nem rendszermeghajtónak akarom használni, vagy esetleg el akarom adni, nem tudom törölni teljes mértékben a lemezkezelőben (mint ahogy itt állították) ezért marad a saját módszerem, a win 10 telepítő pendrive-om, amivel tökéletesen le tudom pucolni a meghajtót, amit a telepítés előtt ki lehet választani. [link] [link]
-
LGG555
aktív tag
De akkor el kell fogadnod hogy több partíciót csinál a telepítő.
-
jovás
senior tag
Igen, arra gondolok. Itt van előttem egy vinyó, hiába törlöm a legnagyobbat, a 100 megás EFI partíciónál az összes lehetőség ki van szürkülve, csak a súgó aktív, az 500 mega körülinél meg csak a súgó lehetőségét dobja fel.

Én ezért szoktam egy Windows telepítő pendrive-ot használni erre a célra, de egyszerűbb lenne ha a lemezkezelőben el tudnám intézni. Biztos én vagyok a béna, csak nem tudom mit baltázok el, ezért lennék kíváncsi a pontos menetére. -
b0bcat
addikt
Nem engedi?
Ha most arra gondolsz, hogy a Windows 10 három partíciót hoz létre, amikor feltelepíted, és azokból azt a két másikat nem engedi piszkálni, akkor az a válaszom, hogy emlékeim szerint a fő partíció törlésekor a másik kettő is törölhetővé válik. Az utóbbi hetekben több alkalommal is csináltam ilyet, úgyhogy biztosan alkalmas erre a Lemezkezelő.
-
barabasb
tag
Tudom, béna kérdés, de mégis. Ugye telepitéskor a windows felosztja a lemezt több particióra. Én szeretném úgy formázni, hogy megint egy legyen. Ezt régebben low level formattal csináltam, de talán van könnyebb megoldás is erre. Mi legyen az? Delete partitions valami particionáló programmal?
-
4264adam
nagyúr
Sziasztok!
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI)-t vásároltam Ryzen5 5600X processzorhoz. Honlap alapján jöttek ki rá BIOS update-k, több nem Béta verzió is. [link]
Szükséges egyesével lépkednem felfelé az én verziómtól telepíteni vagy elegendő a legfrissebb stabilat telepítenem és az tartalmazza az előzőeket is magába foglalva? -
jeni
félisten
1 szériás proci
az alaplapod is szinte az X570 Unify kistesója és új modell. a tudásban rápillantva még írhatnám azt is,hogy megelőzi a bátyó X570 Unify-t.
az Msi MEG B550 Unify X mennyibe kóstál? -
LGG555
aktív tag
Vettem egy MSI MEG B550 Unifi-X lapot és legnagyobb meglepetésemre megy vele a Ryzen 1600x pedig benne sincs a támogatott procik listájában, azért van itt zűrzavar.
-
jovás
senior tag
válasz
barabasb
üzenetére
Valószínű az SSD-t nem komálja az alaplapod. Nekem ennek az elődje volt (A1000-es), és a seggszikla alaplapom a biosból nem tudott elindulni, csak ha hosszan nyomtam a power gombot
Ráadásul több hónap után jöttem csak rá, azt hittem, hogy rossz az alaplap. Más alaplapokról is hallottam, hogy problémájuk van a Kingston SSD-kel. 
-
barabasb
tag
Lenne az alabbi konfig: msi x570, 5600x proc, crucial ballistix 32gb, kingston ssd. Nagyon lassan bootol, sokaig tart, amig eljut a windows-ig. Onnan mar gyors, de addig eleg sokaig csak fekete kepernyo. Ez normalis?
-
Raggie
őstag
Attól függ mire kell neki. Mert pl játékra az 5600X érezhetően erősebb mindkét említett procinál.
LINK: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-5600x/15.html -
komi77
senior tag
Először is köszi a választ. Teljesen igazad van, nem ér ennyit. Ez amolyan, sokáig gyűjtöttem rá dolog és megdolgoztam érte keservesen, szóval szeretném megvenni. Alaplapot egyenlőre nem cserélnék anyagi okok miatt sem, és amúgy is tök jó a 450-es Strix. Olyan szolgáltatásokkal lenne jobb az 550-es amit nem használnék még jó ideig. Igazából csak arra lennék kíváncsi, hogy maga a lapomhoz van-e olyan új Bios ami rendesen elkezeli az 5000-es szériájú Ryzent? Valamint jár-e valamilyen funkcióvesztéssel ez a Bios frissítés? Ha ez miatt veszítenék valamit, vagy instabil lenne a rendszer, esetleg egyéb gondokat okoz, akkor inkább a 3000-es szériából fejlesztek felfelé.
-
komi77
senior tag
Sziasztok. Amatőr kérdéssel fordulok Hozzátok. Asus Rog Strix b450-f Gaming lapban 5 1600 f-es proci dolgozik. Szeretnék 5600x-re váltani de az alaplap maradna. Van már jól működő BIOS ehhez a laphoz 5000-es Ryzenhez? Esetleg valakinek van tapasztalata ebben a kérdésben? Mit vesztek ezzel a BIOS frissítéssel? Válaszaitokat előre is köszönöm.
-
-
Erősen gondolkodok alaplap váltáson, de megmondom őszintén a jelenlegi Asrock AB350 Pro4-el maximálisan meg vagyok elégedve. Csak elég hülye érzés hogy szinte mindent cseréltem idén alaplapon kívül az utóbbi 1 évben.
Gép gerince:
- Ryzen 3600X
- TridentZ 2x16 GB, 3600Mhz, CL16
- MSI 3070 SuprimKét laplapon gondolkodom:
- B550 Tomahawk
- ASUS ROG STRIX B550-FKicsit félek, hogy nem bírok majd magammal és veszek egy 5600X-et alaplapcsere után.
Egyébként profitálnék bármit a cseréből? Elég nehezen tudom magamnak bemagyarázni, hogy márpedig szükségem van egy új alaplapra. Segítsetek pls.
-
-
Lio_Nekka
csendes tag
Sziasztok!
MSI MAG B550 TOMAHAWK, Ryzen 5 5600X, és ezzel a memóriával szemezek:
G.Skill F4-3600C16D-16GVKCVagy nem éri meg a felárat a Crucial-hoz képest (ld. feljebbi típus)
-
varmi2
nagyúr
-
tegbashar
tag
Remélem nem teljesen leszek off, nem találtam a kérdésemnek megfelelő témájú topicot. Azaz nem tudom, melyik eszközöm a '"felelős".
Annyi a kérdésem, mi az oka a következő javulásnak/hibának. Ha ez hiba egyátalán.
Régi gépemen (A10 5800k, nem m.2 ssd-vel) 30 MiB/s volt a maximális letöltési sembességem.
Internet ugyanaz maradt, 3600x+AM4(B450 Aorus pro)+m.2 SSD-re cseréltem, most 80 körül tölt le.
Viszont ami gondom nem volt a régivel: amikor nagy file-okat töltök le, minden más alkalmazásnál "megszűnik" az internet elérés. De így teljesen, még a met.hu sem töltődik be, semmi reakció. És ez független a letöltés sebességétől, mert akkor sem javult a helyzet, amikor lekorlátoztam a letöltséi sebességet 30-10-5-re.
A probléma ugye sosem áll fenn sokáig, azt sem tudom ez bug vagy feature, kell/lehet ezzel foglalkozni? -
csodacsoki
tag
válasz
csodacsoki
üzenetére
Újratelepítettem a Win10-et a Samu 860 SSD-re és végre láthatóvá vált a Lemezkezelőben és formázni is lehetett! Levertem közben 3 whiskeyt. valszeg az segített
Win10 telepítés továbbra sem megy a 970-re.. -
imi123
őstag
Sziasztok.
Szerintetek 3700X+RX6800 mellé melyik lap lenne jobb választás?
ASUS TUF GAMING B550-PLUS vagy MSI MAG B550 TOMAHAWK.
Egy broken 3 hűtőnek is el kellene férnie.
Előre is köszi a véleményeket.Egyébként most egy MSI X470 Gaming Pro-ban vannak.
-
csodacsoki
tag
válasz
csodacsoki
üzenetére
Egyszerűen nem értem miért látható az EVO970 az Eszközkezelőben de a Lemezkezelőben meg nem. Már az M.2_2-be is átraktam hátha..
[link] -
kecsawi
senior tag
válasz
csodacsoki
üzenetére
Szerintem kapcsold ki a raid módot.
-
csodacsoki
tag
Halihó, megtörtént a gép upgrade de lenne egy elég komoly gondom.
Adott egy ASUS B450F Gaming alaplap (Version 4007 2020/12/09) egy Samsung SSD 970 EVO M.2-vel.
Először gondoltam jó lesz tárhelynek játékokra és működött is szépen, aztán mivel az ember mindig többet akar, gondoltam inkább ezen lesz a rendszer. Na itt kezdődtek a bonyodalmak:
Az EVO 970-et az alaplap felső M.2_1 foglalatába tettem és fel is települ rá USB-ről a Rufus általt kreált WIN10 (GPT, UEFI nem CSM) viszont amikor a 970-ről bootolna ott megáll a tudomány. (Reboot and select proper boot device üzenet)
Az itt található leírás szerint csináltam a telepítést:
[link]
Ami még nagyobb gond, hogy most már ha másik SSD-ről indul a rendszer, akkor sem ismeri fel a 970-et a Windows. Nem található a lemezkezelőben így formázni sem tudom szval most már tárhelynek is alkalmatlan.
Érdekesség, hogy a BIOS-ban sem lehet látni viszont F8-at nyomva bootnál megjelenik a boot menuben és kiválasztható. Csak ugye akkor jön a Reboot and select proper boot device üzenet.
Mellékelek 2 képet is a BIOS-ról az Advanced részről. Esetleg itt kell állítani valamit? Itt minden gyári értéken van:
[link]
[link] -
br120
csendes tag
válasz
badacsony
üzenetére
Én is szemezek a 3350G-vel , kutakodtam is egy kicsit és [ezt] találtam. A proci egy [Gigabyte GA-A320M-S2H] lapban van. Az alaplap fotóján még a rev.3.0 felirat is látható , viszont a Gigabyte honlapján a lap processzor támogatási listájában nem említik a pro 3350G-t.
-
br120
csendes tag
-Igen , üzemszerű. Ha nem állítasz XMP/DOCP profilt be a RAM-oknak a bios-ban , akkor 2133/2400 esetleg 2666 MHz-en fognak működni a RAM-ok a gép összeszerelése és bekapcsolása után.
-Feljebb lehet venni a sebességet , ennek a legegyszerűbb módja az XMP profil bekapcsolása a bios-ban , de lehet hogy ez után lesz instabil a gép. Ha beleolvasol bármelyik Ryzen procis fórumba , sűrűn előkerülő téma , hogy ki milyen beállításokkal használja a RAM-jait és hogyan tudna még többet kihozni belőlük. Nálam pl a fent említett 3000-es cl16-os Aegis 1000-es proci mellett 300-as alaplapban XMP profil bekapcsolásával csak 2933 MHz-en volt hajlandó működni. 2000-es proci mellett 400-as lapban már ment 3000-et természetesen XMP profillal , anélkül 2400. Ugyanakkor a 3200-as Predator 1000-es proci mellett is ment 3200 MHz-en 300-as lapban. (pontosan mi az alaplapod típusa ?)
-Intellel nincs tapasztalatom , állítólag ott kevesebb a probléma.
Ahogy jöttek az újabb bios-ok az alaplapokhoz és érkeztek az újabb proci és chipset generációk , úgy csökkentek a kompatibilitási problémák , de azért bele lehet futni. -
b0bcat
addikt
A sugallatodra csekkoltam a dolgot, és - meglepetésemre - valóban csak 2400 MHz-en működik a RAM a gépben.
(A BIOS-ban automatára van állítva minden.)Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1) Ez így üzemszerű, és az az oka, hogy CL15 késleltetése van a memóriának?
2) Manuálisan feljebb lehet venni a memória sebességét? (Ha igen, és így teszek, akkor annak ellenére léphetnek fel stabilitási gondok, hogy a memória 3000-es?)
+1) Ez a probléma csak Ryzen procik esetén lép fel? -
jeni
félisten
A Dark Rock Pro 3 esetében már megfordult a fejemben hogy az alsó lamellákat 10mm-re levágjam alulról az alsó 3-t. Hiszen a magasított RGB memóriák sem alatta sem mellette nem férnek el.
1 slot lefoglalja, a 2.-ra szinte rálóg. Mivel garis volt nem volt szívem hozzá a roncsoláshoz. Ha nem garis aKkor bevállalható a dolog. -
br120
csendes tag
1.: Rendeltetésszerűen használható a gép , de csak 2133/2400 MHz-en működnek a ramok , magasabb frekvencia beállításánál instabilitás.
2.: Még 2133/2400 MHz-en is instabil a gép.Azt nem állítom , hogy minden CL15-ös Corsair LPX tulaj így járt , de feltűnően sokan panaszkodtak rá , főleg akik 1000-es proci mellé rakták 300-as lapba.
-
Akkor tisztázuk Be qutite dark rock pro 3 + blastik cl 16 2x8gb és elvileg plug and play az az nem kell szétfürészelnem a hütöt. Mert hűtőt nem akarok cserélni mivel Az Fx 8320 4.6 ghz en 1.450 vcore fesz melett csumán tekerve ibt vel 70 fok fölé nem engedte de game alat max 54 fokos volt.
-
br120
csendes tag
+1 szavazat a Ballistix-re. A páratlan időzítésű - mint pl CL15 - ramokat felejtsd el , nem szeretik a Ryzenek.

Nálam ezek a ramok jól működnek Ryzen procik mellett. A négy kitből három 3200-as , az Aegis csak 3000 MHz-es , de lehet kapni 3200-ast is. A Predator-nak magas a hűtőbordája , ez gond lehet nagy méretű hűtő esetén. Mindkét Ballistix kit ment 3600 MHz-en R3 3100-as proci mellett B450-es lapban. -
jeni
félisten
válasz
4264adam
üzenetére
ezt a ASUS PCE-N15 PCI a másodlagos PCI 16x beteheted,nem lesz teljesítmény csökkenés.
amúgy az Asus wifi kártya az nem PCIe 1x csatolós a kép alapján?
Az Alza boltban is PCIe 1x van megadva így az alaplap 1x csatolóba is betehető és megmarad a 16X másodlagos síned.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, bontatlan Corsair 32GB (2x16GB) KIT DDR5 6000MHz CL36 Vengeance White XMP - 10 év bolti gari!
- GARIS!! ASUS PRIME X570-PRO
- Kingston FURY 32GB (2X16GB) KIT DDR5 5600MHz CL36 Beast Black XMP/EXPO - 1 év gari! -
- GIGABYTE B650E AORUS STEALTH ICE
- Kingston FURY Impact 2x16GB DDR4 3200MHz CL20 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 3530 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A mi gépünkben is CL15-ös RAM van.

Win10 telepítés továbbra sem megy a 970-re..