- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MaddeNNNN #2310 üzenetére
Most 5500-as van a gépben, a legerősebb proci sem hoz annyival többet, mint amennyivel többe kerül.
25k-ért vettem az 5500-ast, az erősebbek pedig legalább 3x annyiba kerülnek, cserébe max ~30%-al gyorsabb.
Akkor marad ez, és majd teljes gépváltás lesz egyszer (nem mostanában)
Köszi a válaszokat!
-
jeni
félisten
válasz
MaddeNNNN #2058 üzenetére
Hello
5700x es a 5800x közt nem vitás,hogy az 5700x a nyerő vétel azonos maggal és kevesebb fogyasztása miatt.
Az 5900x mivel tudna többet az 5800x képest a plusz 4 magon kivül a gyakorlati-otthoni használat alkalmazása során? A fogyasztása teljesen egyforma.
Az 5800x3D-z nem hasonlitom az 5900x- mert egyárban van és csak pár PFS ami többet tud játékban ellenben 2 maggal kevesebb vagyis 8 magos(16szál) a fogyasztása is azonos.
A memóra kezelésben gondolom mindazonos mert egy az IMC-je a 3-k. -
ncc1701
veterán
válasz
MaddeNNNN #1991 üzenetére
Ok, olvasgatom azt is.
Jaja, ez a rutin már megvan, egyszerre csak egy dolgot piszkálni. Btw anno volt olyan celeron366-om, amit peltier+vízzel hűtöttem, és futott 733MHz-en, az mókás rendszer volt.
De tuningolni még 486-os procin kezdtem, de azok egyszerűbbek voltak, nem lehett ennyi mindent berhelni.
-
ncc1701
veterán
válasz
MaddeNNNN #1989 üzenetére
Zsír, ezzel elleszek akkor hetekig.
Még egy kérdés, elvileg ez a proci boostolhat 4.7GHz-ig, de még nem láttam 4.25GHz felett. Kell ezen állítgatnom? A hűtés elég rendben van, majdnem 1 kilós hűtő van rajta, 43 fok fölé még nem ment.
Egyelőre a memóriát akarom kihegyezni, a procit addig defaulton hagynám.
-
ncc1701
veterán
válasz
MaddeNNNN #1987 üzenetére
Memória sebesség tesztre van valami bevált alkalmazás?
Btw érdekes, h cl 20-at állít be amúgy 4000-en is, mikor 4400-on papíron 19-et tud. Na, asszem ez innen elég hosszadalmas próbálkozás lesz. Ez a dram calculator for ryzen még működhet? Elég réginek tűnik, de anno nagy segítség volt. -
ncc1701
veterán
válasz
MaddeNNNN #1984 üzenetére
Megébredtem a problémára.
Szóval, fclk-t tudom tenni 2000MHz-ig, 2200-on már be sem bootol.
Uclk-t tudom állítani, h =memclk, vagy =memclk/2. A képen =memclk beállítás van.
De akkor nem értem a memóriát. Azt vágom, h a 4400MHz az nem azt jelenti, h annyin is megy, tippre az fele. De az alábbi kép alapján inkább az a negyede, 1100MHz lesz. -
ncc1701
veterán
válasz
MaddeNNNN #1982 üzenetére
Nahogyaszondja. Defaulton, auton a cucc, Infinity Fabric Clock-FCLK az 1800MHz, Memory Controller Clock-UCLK az 1100MHz.
Jól gondolom, h a bios-ban apránként növelnem kéne az 1800MHz-es fclk-t úgy, h 1:1-be állítom az fclk-uclk-t? UCLK-t lehet állítani 1:1-re, illetve 1:1/2-re.
Bocs a noob kérdésekért, eddig ezeket nem is néztem.
Illetve baromi régen valamikor... Memória órajel is számít itt az arányokban? Az most 2200MHz-en megy.
-
ncc1701
veterán
válasz
MaddeNNNN #1950 üzenetére
No. Megvan a proci, memória, ma hajíottam bele a gépbe (MSI B450 mortar mobo). Egyelőre nem tuningoltam, de a 4400-as memóriának beállítottam uefi-ben a gyári profilt, és megy 4400-on csont nélkül. Egyelőre kapott 4-5 óra memtestet, de a 32GB memórián sok idő, míg átfut.
-
Czimby
addikt
válasz
MaddeNNNN #1964 üzenetére
1db M.2 lesz rajta szerintem most már nem is fog SATA-s eszközt látni a gépem.
Igazából mindkettő tudása bőven elég lenne számomra, így már csak a minőség, stabilitás, támogatottság az amiben kérdéses melyik a jobb.
Szoftver oldalról, BIOS, Utilityk melyikük a fejlettebb valyon? -
Czimby
addikt
válasz
MaddeNNNN #1959 üzenetére
Kösz a választ mindkettőtöknek!
A ROG Strix B550-A már nem fér bele árban, normális boltból, ebből a scenticből meg nem rendelnék inkább.
Maradnak ők:
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS 55e
ASUS TUF GAMING B550-PLUS 61e
ASUS TUF GAMING B550-PRO 63e
Ahogy nézem az egyedüli mérvadó különbség a méreteken kívül az, hogy a PRO 12+2 fázis a két kisebb pedig csak 8+2. Valamint a PRO-n van még thunderbolt amit sosem használnék.
Ezen kívül csak a SATA, USB és venti csatlakozók száma tér el.
(Az RGB-s mókákat nem néztem, azokkal nem élek.)
Nekem elegendő lenne a legkisebb is, azzal egyedüli problémám, hogy kevés a FAN csati rajta, de ezt elosztókkal gondolom meg lehet oldani, 1 aljzat csak elbír 2x12cm ventit.
Ryzen 5 5600 proci esetén elegendő a 8+2 fázis vagy vegy meg a PRO-t és akkor 12+2 fázis meg nyerek egy előlapi Type-C-t ami még nincs a házamon, de idővel ki tudja.
Meg így nem kellene elosztani a FAN csatikat mert pont elég van a lapon. -
ncc1701
veterán
-
ncc1701
veterán
válasz
MaddeNNNN #1939 üzenetére
Köszi szépen, tegnap gúgliztam fél órát, és kb ugyanez jött le, 3600-3800MHz. Akkor már csak annyi a kérdés, h eleve célozzak mondjuk egy 3600-as kitre, alacsonyabb időzítéssel, vagy maradjak a kinézett 4400-as cl19-es kitnél bízva abban, h annak az időzítése 3600-3800-on jobb lesz?
Sajna kell a 2x16G, ez az egyik apropója a fejlesztésnek is, mivel a 2x8-ból állandóan kifutok. -
joker1220
őstag
válasz
MaddeNNNN #1925 üzenetére
Az alaplap vadonat új
A CPU és a RAM alatt megdöglött az előző alaplap. (Base 64k Memory Failure -t sípolt ki). Ezt új procival és új ramokkal is produkálta anno. Így elég nehéz volt kitesztelni. Lényegében most kerültek át egy új alaplapba.
Egy másik teljesen jól működő gépből kiszedett rammal és táppal is ugyanazt a hibát produkálta. Azért gondolom hogy a processzor lesz a szar, mert a vadiúj alaplapra azért kevésbé gyanakodnék. Le lett már próbálva másik gépházban, másik ssd vel és másik VGA val is. Egyszerre mindig csak 1 alkatrész lett cserélve és utána teszt...
-
joker1220
őstag
válasz
MaddeNNNN #1921 üzenetére
Sziasztok!
Update:
Sikerült kipróbálni másik táppal és rammal is. Ugyanaz a hiba. Sőt, amikor kikapcsoltam a BIOS -ban az XMP profilt és elmentettem a beállításokat, többet nem bootolt be
Ram csere után elsőre bekapcsolt, de rögtön a windows betöltése után megint lefagyott
Így már legalább egyértelmű hogy a processzor makkant meg...
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
MaddeNNNN #1909 üzenetére
Értem, köszönöm.
Tomahawk-ra várok pár hetet, hátha visszamegy az ára, bár az egyre rosszabb forint-euro miatt nem hiszem.
Ezután akkor az ajánlott Asus B550 TUF Gaming Plus az opció.
Asus lapokkal van pár rossz élményem, de látom, hogy am4 szériában erősen ajánlottak.
Esetleg hasonlóan jó Asrock/Msi -ben? -
salytmasztor
aktív tag
válasz
MaddeNNNN #1871 üzenetére
üdv
- "B550 Tomahawk (ár-érték arányban a legjobb)"
Milyen főbb szempontokra gondolsz, hogy a legjobb ár-érték arányú?
(50k-ról mostanában ment fel kb duplájára az ára.)
- 5800x3D-hez keresek lapot 50k körül (még jobb lenne 30-40k-ért, de az lehet már irreális vágy).
Asrock alaplapok szimpatikusak főleg, csupán azért mert azokkal volt jó tapasztalatom az utóbbi években.- "Ha nem feltétel hogy az a 2 nvme ssd pcie 4x sebességű legyen, akkor teljesen fölösleges az x570"
Nem létszükséglet, de hosszabb távon jó lenne ez a lehetőség..
Akkor csak 570-eknél van ez?Pl - MSI X570-A PRO? (csak ez találtam 50k körül [63k])
-
ricsip
addikt
válasz
MaddeNNNN #1892 üzenetére
Az 5600-nak a kézzel beállított 4300Mhz az bőven nem a "base" órajele.
AMD Ryzen™ 5 5600 Desktop Processor | AMD
Base Clock: 3.5GHz, Max. Boost Clock Up to 4.4GHz
Nyilván nem állíthatod be az all-core static órajelet fixen 4300 Mhz-re, ha a 4400Mhz a max boost-ja ennek a modellnek, és az is csak ritka esetben, rövid időpillanatra, szerencsés gyártású konkrét darab esetén, és talán 1 magra de véletlenül se az összesen egyszerre.
-
-
Whysperer
addikt
válasz
MaddeNNNN #1618 üzenetére
Viszont fölösleges. Van két db 3950-em most csak átmenetileg lesz 3700x 5000 széria azért kell majd mert egyszalas dolgok gyorababak rajta. Nekem csak az volt a kérdés itt, hogy milyen az a Asus Strix A gaming. Mert menne majd bele egy 5800/5900... Van egy olyan az egyik cégeknél, hogy most vegyek egy 3700x-t aztán amikor lecserélése majd 5000-e akkor átveszik amennyit vettem. És most 75-85-ert van pár szóval csak várom, hogy írjanak végre. Egyik elkelt persze már.
Na de 60.000 Asus lap. Megrendeltem 47+ert köszi. 2,7 év garigval van még boltival
-
-
Istvan2020
aktív tag
válasz
MaddeNNNN #1094 üzenetére
Az az Msi lap egy forintot sem ér,se vrm hütés semmi csak pénz kidobás,ha később bőviteni akar akkor meg vegyen új lapot,nem mondta senki,hogy vegyen X570 est mert az is pénzkidobás,de egy jobb B450 alá nem érdemes menni pl:ha már Msi akkor Msi B450M Gaming Plus,vagy Msi B450 Gaming Plus.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- ASRock Z490 PG + I5 10600K DELID CPU + XPG 16 GB RGB DDR 4 memória
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- RITKASÁG !! ASUS P5QL-M DELUXE/WIFI-AP /Xeon Bios /Xeon X5470 /2X4GB DDR2 /Thermaltake Hűtő
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest