Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
King Unique #754 üzenetére
Igen, szoktam figyelmeztetni az ismerőseimet, hogy ideje lenne átvizsgálni a pendrive -jaikat, mert lehet, hogy a Win elrejt előlük néhány fájlt, de én Linux alatt látom azokat is.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
King Unique #748 üzenetére
Az egyetlen épkézláb javaslat a "metered" mód volt. Az viszont csak Wifi, és modem kapcsolatnál aktiválható, Lan -nál nem. A modern USB stickek (pl. Huawei Hi-Link) azonban egy virtuális ethernet portot hoznak létre, tehát az OS számára az egy Lan kapcsolat. De, nem kell feltétlenül ilyen stick. Mi van akkor, ha a user egy 4G -s router -hez csatlakozik Lanon? Állítólag azóta jött ki rá javítás, amiben a metered mód Lanon is aktiválható, de az is kiderült, hogy a metered mód sem kapcsol ki minden OS kommunikációt.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #744 üzenetére
Nemsokára úgyis törlöm a regemet, és újoncként fogok "reinkarnálódni". A helyi istenek szerint ez az egyetlen módja annak, hogy ne kelljen a nevem alatt azt látni, hogy "Jómunkásember". Lesz..om az itteni rangrendszert. A "félisten" -t jópofának tartom, de ha "újonc" leszek, az sem zavar. Viszont, én még abban a másik rendszerben cseperedtem fel, és talán ezért irritál ez a "Jómunkásember" kifejezés. Úgyhogy az biztosan nem leszek.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #740 üzenetére
Jó, jó, érzem én a "kritika" jogosságát. Ugatok vmiről, de írni nem akarok róla. Vágom. Csak az a baj, hogy nem vagyok az a "bemutatós fajta". Pedig, a Vorke V1 (amin a Win10/Puppy/Remix OS fut) is érne egy írást. Csak, akkor "motorként" kéne funkcionálnom, amivel emberileg még elbírnék, de a melóm miatt (nemzetközi kamionozásból élek) rapszodikus a jelenlétem. Most épp Köln alatt, egy full 4G -s helyen sikerült megállnom, de van, hogy napokig nincs időm, vagy netem. De, írok még egyszer S-Kaminak, és ha nem reagál pozitívan, akkor megpróbálkozom egy bemutatóval.
-
törölt tag
Már írtam, hogy ahhoz én nagyon kevésnek érzem magam. Itt talán többet tudok róla az átlagnál, de odaát, a Puppy -s fórumon naaaagyon gyenge kezdőnek számítok. S-kami lenne az illetékes. Itt is van regisztrációja, "találkoztam" már vele. Meg is említettem neki a témát, de nem született belőle cikk.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #735 üzenetére
Puppy -t telepíteni sztem teljesen értelmetlen lenne. Alap működése az, hogy boot -nál betöltődik a RAM -ba, és onnan fut. Ezért gyors. A mentéseit, adatváltozásait egy sfs kiterjesztésű konténerfájlba menti, és kiírja bármilyen adathordozóra (akár írható CD -re is). Következő boot -nál ezt betölti (ha akarod). A lényeg az, hogy Te határozod meg, hogy mit, és honnan töltsön be. Betöltheti csak az alap OS -t, vagy bármelyik mentésedet is. (ekkor a boot adathordozó eltávolítható). Meglepődtem, amikor laposon közölte, hogy érzi az akku módot, és van itt ez a merevlemez nevű, fölösleges fogyasztó. Akarom, hogy leállítsa, mert neki nincs rá szüksége?
Mentésbe írt programot berakhatsz az alap OS -be, és fordítva is. SFS -t lehet futó OS alatt is csatolni (ha jól emlékszem, akkor hatot).Tehát, pl. egy nagy kiterjedésű programot (pl. Libre Office) kiírsz SFS -ként, és csak akkor csatolod, ha épp szükséged van rá. A Puppy a legrugalmasabb OS, amivel eddig találkoztam. Ez a honi kutyaház. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #731 üzenetére
Sztem ez annak is köszönhető, hogy rossz a cím, és a különböző hardvereken futtatás bemutatása is elmaradt. Ubuntu a mindennapokban lenne a helyes cím, mert az Ubuntu az Linux, viszont a Linux az nem Ubuntu. Nálam, Puppy -n teljesen más a megjelenés, "telepítés" (mert a Puppy -t nem kell klasszikus értelemben véve telepíteni), működés.
Akit pedig konkrétan az Ubuntu érdekel, annak ott az Ubuntu topik.
Aztán ott van a hardver is. Említi ugyan a Surface Pro 2 -t, de egy sor sincs az érintés, vagy a forgatás lekezeléséről, vagy a wacom funkciókról. Pedig, egy ilyen vason sztem ezek elég "mindennapos" szituk. Minek venne vki X86 tabot, ha ezeket nem akarná használni? -
törölt tag
válasz
King Unique #724 üzenetére
Nincs azon mit magyarázni. Kiolvasható a hsz. -éből, hogy tisztában van azzal, hogy azon a szinten már szoftverfüggő a feladat, és Premiere, vagy Vegas nincs Linux -ra. Egy átlag user nem használ profi videószerkesztőket. De, ott van az én példám. Konkrétan leírtam, hogy miért menekültem a Win -től. Kikapcsolhatatlanul lezabálta a mobiladatkeretemet. Sztem ez sokkal mindennaposabb probléma, mint a profi videóvágás. Még az MS is érezte, hogy ez gáz, és mostanában ad ki olyan frissítést, amivel csökkentik a telemetria adatokat. Megy is a műsor a hír topikjában. Puppylinux alatt pedig áll az adatszámlálóm, mint a szög. Mielőtt az Androiddal jönnél, szólok, hogy az Androidért az adataiddal fizetsz. Ennek ellenére sem zabálta le úgy az adatkeretemet, mint a vadi új, gyári telepítésű Win10, aminél viszont kifizettem, hogy ne én legyek a tesztalany, a kísérleti nyúl.
-
törölt tag
válasz
King Unique #724 üzenetére
Mi ebben az érdekes? Remix OS. Desktop Android. Legalábbis a felszínen, mert a fájlrendszere, települése, bootolása Linux.
-
törölt tag
válasz
King Unique #719 üzenetére
Már bocs, de videószerkesztő szoftver van Linux alá is. Csak nem professzionális szintű. Nézted már egy Adobe Premiere árát (vagy, inkább havidíját)? Szeretném, ha a "mindennapjaimban" ki tudnék perkálni ilyen szoftvereket. A hardverigényről, meg a kezelésükhöz szükséges tudásról nem is beszélve. Ez egyáltalán nem a mindennapos kategória.
-
törölt tag
válasz
King Unique #717 üzenetére
Ez nem igaz. Kedvelem a Linuxot, de többnyire Androidot használok. Videószerkesztésre viszont Windows -t. A haladó/profi szintű videószerkesztés egyáltalán nem mindennapos dolog. Még a Win is kevés, speciális hardverigénye is van (már, ha a szoftver minden funkcióját ki akarod használni). Szóval, egy speciális, profi célalkalmazás hiányát felróni egy mindennapos használatról szóló témában sztem nem fair. Mellesleg a Win, meg a Linux is fos, mert egy csomó szoftver csak Androidra van.
-
törölt tag
-
törölt tag
Jóvanna. Csak megemlítettem.
Én nem vagyok terminálhuszár. Linuxon talán még sosem használtam terminált. Androidon annál inkább. Az alap parancsokkal is Androidon ismerkedtem meg. Valamiért az Androiddal jobban sikerült megbarátkoznom, mint a Linux -szal. Pláne, amióta Remixet használok.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #644 üzenetére
Özönvíz előtt volt, amikor Gnome -ot, meg KDE -t használtam. KDE alatt a Krusader megfelelt, de Gnome alá én sem találtam fájlkezelőt. Később megerőszakoltam a Linuxot, és Wine alól futtattam portable TotalCommander -t. Aztán jött a Puppy, és a Gnome, meg a KDE ment a levesbe. Ráakadtam a Double Commander -re, azóta azt használom. Most épp XenialPup64 Alpha -n. Ennek vmi JWM az ablakkezelője, de kb. ennyiben ki is merültek róla az ismereteim. Egy dolog viszont hiányzik a Gnome -ból. A képernyőbillentyűzet. Sehogyan sem sikerül normális, Magyar képernyőbill. -t faragnom a Puppyra. Androidon ez milyen egyszerű!
Icemad:
Linuxhoz annyira nem értek, de ha jól tudom, akkor van egy Cron nevű feladatütemező. De, ha Androidos a teló, akkor PC oldalon elég egy futó FTP szerver, a többit a teló meg tudja oldani. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #586 üzenetére
Nem értem, hogy mi indokolna ilyen korlátozást live módban, de biztosan nem az, hogy Linux. A Puppy alapértelmezett működése a live mód, klasszikus értelemben egyáltalán nem igényel telepítést. Számtalanszor csatlakoztam vele wpa2 -t használó hálózatokhoz, és ez eddig még nem okozott neki problémát.
-
törölt tag
válasz
Just_Reboot #581 üzenetére
Hacsak nem kamuzik.
Az előbb screenshotoltam a Remixem "Beállítások -> A táblagépről" menüpontjáról. De, ha kamuzik, akkor azt alaposan teszi, mert ez a dmesg kimenet eleje:
$ su
root@remix_x86_64:/ # dmesg
[ 0.000000] Initializing cgroup subsys cpu
[ 0.000000] Initializing cgroup subsys cpuacct
[ 0.000000] Linux version 4.4.14-android-x86_64 (jenkins@Vesta.corp.jide.com) (gcc version 4.6 20120106 (prerelease) (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Tue Aug -
törölt tag
válasz
King Unique #546 üzenetére
Igazából az már csak az utolsó csepp volt a pohárban. Azért lett Wines gépem, mert Puppy alatt nem tudtam életre kelteni a Huawei Hi-Linkes, 4G modememet. Win alatt ez kapásból sikerült. Örültem is, egészen másnapig, amikor üzent a Telenor, hogy oda az adatkeretem. Mivaaan? Rátöltöttem, néztem az adatszámlálót, és pörgött lefelé a kredit. Egy teljesen szűz rendszeren! Na, gondoltam, ennek fele sem tréfa, irány a Win topik. Azt írták, hogy a hagyjálbékénwindows funkció neve, "metered mode". Remek! Csakhogy nem sikerült aktiválnom. Kiderült, hogy ez csak Wifi, és modemes kapcsolatnál aktiválható. A Hi-Linkes modem viszont egy virtuális ethernet kapcsolatot emulál, aminél nem alkalmazható a metered mode. Mi van akkor, ha a user, egy 4G -s router -hez csatlakozik LAN -on? Volt vmi registry -ben túrkálós megoldás rá, na de tényleg ez a jó megoldás? Azóta állítólag már jött rá vmi javítás, de addigra én már egy újabb kerneles Puppy -t használtam, ami símán kezeli a modemet, és ha nem használom a netet, akkor áll a számláló, mint a szög, nem akar az OS önállóan kommunikálni. Szóval, a partíciós ügynél már koporsóban volt a Win, csak még nem volt betemetve.
-
törölt tag
Én azt hittem, hogy a Win is átvette ezt a telepítési módot. Találtam benne valami olyat, hogy szoftverközpont. Bepötyögtem, hogy Firefox, de semmi használhatót sem dobott rá. Fogalmam sincs, hogy akkor mire való. Egyszeri felhasználó hogyan telepít Win -re Firefoxot? A másik, amin megdöbbentem, az a partícionáló volt. Vettem egy új SSD -t, és gondoltam, közös nevezőre helyezem a három rendszer között. Szóval FAT32. De, akkor még csak a gyári Win volt telepítve. Nem sikerült rávennem, hogy arra formázza. Csak az NTFS -t erőltette. Gondoltam, kicselezem úgy, hogy USB -s külső házba rakom az SSD -t. Ez sem jött be. Kellett egy másik meghajtó, arra egy Puppy, és az alól Gparted -del meg tudtam formázni az SSD -t. Ez egy annyira piti feladat lett volna, hogy ledöbbentem a szitun. Fogalmam sincs, hogy egy ecccerű felhasználó hogy képes boldogulni a Windows 10 -zel.
-
törölt tag
válasz
King Unique #502 üzenetére
Sztem ez egy teljesen egészséges hozzáállás. Nem szabad ebből vallási kérdést csinálni. Azt a rendszert kell használni, amelyik az adott feladathoz praktikusabb. Nálam trial boot van. Ha nem muszáj, akkor nem fogok legyalulni egy gyárilag előtelepített, legális Win10 -et. Kapott egy SSD -t az Android, a Puppy -nak meg elég egy mikroSD slot. Alapértelmezetten az Android indul, mert többnyire azt használom, de BIOS bootmenüből bármelyiket indíthatom. Így függetlenek egymástól, mindhárom a saját rendszerbetöltőjét használja.
-
törölt tag
Pedig nem ártana, ha az emberek rászánnának pár órát arra, hogy megismerkedjenek a Linuxos környezet alapjaival, pl. a könyvtárszerkezet felépítésével, működésével. Nincs benne semmi misztifikum, csak más, mint a Winé és ha az ember tud egy kicsit "Linuxul" gondolkodni, akkor rögtön sokkal barátságosabb lesz a rendszer.. Pl. nem meghajtókban keresünk könyvtárakat, hanem könyvtárakban meghajtókat. Ha ezt érti az ember, akkor világossá válik, hogy miért nincs "C" meghajtó. A mountolás is fontos alapfogalom. Anno, amikor Linuxozni kezdtem, akkor olvasgattam erről, és ez később hasznosnak bizonyult. Pl. amikor belenéztem az első Androidos telóm fájlrendszerébe, akkor azonnal "otthon voltam" benne.
A Linux nagyon felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait. -
törölt tag
Ebben van igazság. Vettem egy PC -t, amit Win10 -zel árultak (az XP -nél maradtam le a Win -ről). Azt se tudtam, hogy ki, kivel van benne. Tök idegen volt az egész. De, nem adtam fel, mert egy konkrét feladatra szántam azt a PC -t, ami akkor úgy tűnt, hogy Win alatt lesz csak kivitelezhető. De aztán kiderült, hogy a Win alkalmatlan rá. Na, akkor volt utóljára elindítva rajta. Közben az is kiderült, hogy csak az volt a probléma, hogy régi kerneles Puppy -val próbálkoztam. Kerestem egy újabb kernelest, és azzal már működik, amit szerettem volna. A MS meg fulladjon bele a köcsög hozzáállásába!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #426 üzenetére
Az XP Puppy nem egy lightos pupplet. Egyszer szó szerint kukáztam egy ősrégi laptopot, amiben 168MB RAM volt. Találtam egy 30MB körüli Puppletet és símán futott rajta. Egyébként pont a minap olvastam, hogy van 24MB -os disztró is, GUI -val. ARM Rockchipes kütyüre egy srác faragott olyan disztrót, ami tok-vonó befért a 32MB -os recoverybe. Android alól a reboot recovery paranccsal indult a Linux, és nem kellett hozzá külön meghajtó.
-
törölt tag
Sztem is jó lenne, ha írnának ezekről, hogy az emberek képben legyenek azzal, hogy amiket egy OS -ről gondolnak, azok nem kőbe vésett dolgok. Az évek alatt sokat tanultam a Puppy -ról, de egy ilyen cikkhez kevés lennék. De, már megpendítettem a témát Kaminak (ő a Puppy "kisgazdája" itthon). Sajnos, Jemimah (a Puppeee fejlesztője) már kiszállt a Puppy project -ből, pedig tőle nagyon sokat lehetne tanulni. Pl. ott van ez az Unetbootin -módszer (bár, én inkább a Linux Live USB Creator -t ajánlanám). A Puppeee -hez Jemimah készített egy Wines programot (1db. exe). A külső meghajtóra kellett másolni, futtatni, és amikor végzett, reboot a meghajtóról, és ennyi.
-
törölt tag
Anno, volt egy Asus eee netbookom. Akkor jött ki az Ubuntu Netbook Remix, amit direkt ilyen kütyükre fejlesztettek. Naná, hogy nem kezelte az n -es Wifi modulomat. Akkor kezdtem disztrókat keresgélni, és ráakadtam a Puppeee -re, és azon keresztül a Puppylinuxra. Azóta ezt használom. Igaz, mostanában háttérbe került, mert a RemixOS lett a fő rendszerem, de a Puppy rugalmasságát meg sem közelíti.
Új hozzászólás Aktív témák
lo A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest