Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arpee78
senior tag
American College of Cardiology tudományoskutatása: A Keto diéta a szívbetegségek magasabb kockázatához köthető.
-
Arpee78
senior tag
válasz
PiersHunter
üzenetére
A zsíros étrend szellemi hanyatláshoz vezet.
-
Arpee78
senior tag
-
Arpee78
senior tag
A keto rákot okoz
-
Arpee78
senior tag
Norbi sztrókot kapott, mert ketózik.
Az általa is hirdetett ketogén étrend nem egészséges. Aki ezt követi, a sztrókot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket kockáztatja. Dr. Tőzsér
-
Arpee78
senior tag
válasz
CsiguszMaxim
üzenetére
Ne ketózz, hosszabb távon semmiképp.
Sokkal több jel utal rá, hogy káros(abb) a normál étrendhez mérten, mint fordítva.
Sokkal több komolyan vehető* ember ellenzi, mint ajánlja. Táplálkozás területén dolgozó orvos, dietetikus szinte nincs aki rábólintana.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Lehet egy zsíros étel finom, de a normál(hivatalosan ajánlott) étrendhez mérten mindenképp kevésbé változatos, ergo unalmasabb.
Friss tudományos: A szénhidrátos étrenddel kisebb a cukorbetegség kialakulásának esélye.
-
Arpee78
senior tag
válasz
havenday
üzenetére
Egy valaki tapasztalata, véleménye mondhatni egy mini tudományos kutatás, nagy-nagy jóindulattal ráfoghatjuk.
Én fogytam keto nélkül és bitang jól vagyok, sőt ezernyi nem ketós van aki bitang jól érzi magát. Cathfaern meghízott keto alatt. Mit szól ezekhez a tapasztalatokhoz?
- a tej, élet erő egészség, ezt iszod piszok erős leszel, meg egészséges Egyénfüggő kinek egészséges, kinek nem. Tudományos kutatások álláspontja szerint.
- a vaj, szar, margarint egyél (transzzsírosat) Szintén egyénfüggő.- cukorral nincs probléma
A cukorral van probléma.- kenyér, egyenesen az élet szimbóluma, hiszen egy szem búzaszemben benne van az egész élet
egyénfüggő- egyél sok gyümölcsöt, mert abban van a vitamin ( co kamra? kényszerérlelés?)
- ha nem eszel zöldséget beteg leszel Nem kötelező kényszerérlelt gyümölcsöt enni.- megadózisú vitaminok mérgezőek, ha nem életellenesek
Egyes vitaminoknál ez kőkemény tényA tojást és a koleszterinjét kihagytad.
De oké, ezek indukálták benned a "ne bízz bennük" érzést a kutatások és hivatalos ajánlások felé.
De mi indukálta benned a "bízz a ketóban" érzést? Miért pont keto? Miért nem pránaevés?(#2816) Cathfaern
Dehogynem, TK gabona hiányát és vörös húst emlegetnek, ez egybevág a te keto étrendeddel. -
Arpee78
senior tag
Összefüggést találtak a szívbetegségek egy jelzőanyaga és a paleoétrend között
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Red meat was classified as Group 2A, probably carcinogenic to humans.
"Arctalan fórumozóként milyen felelősséget vállalsz a szavaidért?"
Semmilyet.Hát ez az. Nem vagy érdekelt, hogy valóságnak megfelelő állításokat fogalmazz meg. Ha tévedsz, a hiszékeny olvasóid úgy jártak ahogy.
A másik oldalon viszont szétszedik az illetőt, volt rá példa, még linkelted is. Az ilyenek karrierje véget ér, nálad pedig minden megy tovább.
Pilóta konteós elméletében az egészségügy egyenesen ellenérdekelt a valós egészségügyi tanácsokban a gyógyszeriparon keresztül. Ez önmagában megkérdőjelezhető, hiszen több szervezetnél évtizedek óta kellene működnie az összeesküvésnek, lebukás nélkül. Biztos náluk nincs Snowden.
Másrészt érdekelt is, nem csak ellenérdekelt.A hat kérdésből egyre válaszoltál.
Egyébként nyugodtabb lenne a lelked, ha ez az egész ketos / low carbos topic nem az én blogpostom alatt lenne, hanem lenne egy blogposttól tök független topic?
Nem mennél vele semmire, a hamis állításokra reagálok, ha épp kedvem tartja. Nem számít ki írja, vagy hova.
(#2807) havenday
Cathfaern hitelességét hasonlítom az egészségügyi szervezetekéhez. Szerinted őt érdekeli a te egészségi állapotod? Az érdekeltség, ellenérdekeltség, szakmaiság eredője nála vagy náluk mutat előrébb? -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Te kijelented: "nincs baj a vörös hússal, és a rostra nincs szüksége a szervezetnek"
A rost nem annyira csökkenti a felszívódást, hanem elnyújtja.
A WHO rákkutatással foglalkozó ügynöksége, az IARC szerint pedig valószínűleg rákkeltő.
A vörös húsokban 1,5-szer annyi telített zsír van a fehér húsokhoz mérten. A telített zsírok pedig:
Dietary saturated fatty acids and trans-fatty acids are of particular concern as high levels of intake are correlated with increased risk of CVDs.Aki neked hisz, úgy gondolja korlátlan mennyiségben eheti a vörös húst, mert nulla a kockázat.
Aki WHO-nak hisz kevesebbet vagy nem eszik vörös húst.A kockázat vélhetően alacsony, de akkor is van.
A rostokról:
Implementation of recommendations to increase dietary fibre intake and to replace refined grains with whole grains is expected to benefit human health.
Mi teszi hitelesebbé a te szavad az övékével szemben?
Hány munkaórát fektettél a szükséges tanulmányok elvégzésére? És hányat ők? Nem fejenként, összesen.
Hány kutatást végeztél el? És hányat ők?
A kutatásokat képes vagy objektíven és kellő szakmaisággal elemezni? És ők?
Hozzáférsz minden kutatáshoz? És ők?
Hány munkaórát fektettél a tudományos képzelgéseid kialakításába? És hányat ők?
Arctalan fórumozóként milyen felelősséget vállalsz a szavaidért? És ők? -
Arpee78
senior tag
Összefüggést találtak a szívbetegségek és a keto étrend között
(#2794) Cathfaern
"LDL miatt alapvetően azért nem aggódik, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a magas LDL önmagában nem indikátor az érrendszeri kockázatnak."Úgy tűnik neked
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Még mindig csak cukorbetegeknek, de azon belül sem mindenkinek, mindössze egy opció számukra. Kemoterápiát és sugárterápiát is ajánlanak rákbetegeknek, tehát ezek egészségesek?
Ezt a forradalmi módszert a cukorbetegség kezelésére miért nem a cukorbetegség topikban propagálod? Ne felejts el kemoterápiát ajánlani nekik...
Egészséges embereknek (betegségek megelőzésére) továbbra is 45-65% CH-t ajánlanak az ausztrálok, ahogy a világ minden egészségügyi szervezete.
-
Arpee78
senior tag
Ugye a keto vs WHO, stb ajánlások összehasonlítása a téma.
Aki normális, egészséges ételeket fogyaszt low carb vagy keto alatt, annak se lesz gondja érelmeszesedéssel, koleszterinnel. De lesz, legalábbis sokkal valószínűbb.
ami miatt sokkal hatásosabb tud lenni sokaknál a keto pl, az az éhségérzet, Tényleg sokkal? Szerintem alacsonyabb kalóriadeficitnél, rostban gazdag kajával és ~40% összetett szénhidráttal nem olyan elviselhetetlen az éhségérzet. Sokaknál hatásosabb, de nem mindenkinél, talán nem is a többségnél.
There was no significant difference in 12-month weight loss between the HLF and HLC diets Bár csak low-carb nem keto.
De a fogyókúrás (időleges) ketózással nincs igazán bajom.
Azért az elmúlt 50 év rohamosan terjedő túlsúly s cukorbetegség problémái miatt feltételezhető, hogy az eddigi ajánlásaik nem szentírások. Nem létezik szentírás táplálkozástudományban, köztük a keto sem. És igen, tévedhetnek a WHO és társai, csak kevésbé valószínű.
Az elmúlt 50 év rohamosan terjedő túlsúly s cukorbetegség problémái miatt a kalóriatöbblet és a mozgásszegény életmód okolható. Ha a 7 milliárd ember az ajánlásoknak megfelelő kalóriát enné és mozogna is, akkor sokkal-sokkal kevesebb lenne a túlsúlyos és cukorbeteg. Ha ez a 7 milliárd ember ketózna, csak minimálisan kevesebb cukorbeteg lenne, de sokkal több szív-érrendszeri beteg. Ez támasztja alá ez a tavalyi kutatás.
Both high and low percentages of carbohydrate diets were associated with increased mortality, with minimal risk observed at 50–55% carbohydrate intake.
de pl a 0.1% zsírtatalmú cukorral telenyomott szarok az ajánlásaiknak köszönhetőek pl? Nem, nem az ajánlásoknak köszönhető, hanem a keresletnek. Max 3-10% hozzáadott cukor még elfogadható, de az ideális a 0%, ezt mondják az ajánlások.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
A low-carb előnyös és hátrányos a cukorbetegek, mivel minden makrotápanyagnak megvan a maga negatív hatása. Különböző cukorbetegeknek különböző étrend lehet optimális választás, az ADA PDF-ben is szó van valami ilyesmiről, ami újdonság benn, hogy a low-carbot sem zárják ki. A low-carb olyan cukorbetegnek lehet optimális, akinek nincs gondja koleszterinnel, érelmeszesedéssel.
...bárkinek aki túlsúlyos, előnyös a low-carb étrend Én ebben nem lennék annyira biztos, egy mérsékelt low-carb még lehet jó, de ketós-zerocarbos szélsőséget nem gondolnám optimálisnak.
(Optimális étrend = legegészségesebb = legkevésbé egészségtelen = legkisebb a halálozás kockázata = legkisebb a betegségek(súlyosbodásának) kockázata)Túlsúlyos embernek fogynia kéne, amihez csak kalóriadeficiten keresztül vezet az út. A különféle makrotápanyag arányoknak csekély jelentősége van fogyás szempontjából, ezt kutatások is igazolják. Alacsony kalóriáknál én is főleg a szénhidrátot venném vissza, de pl nekik szerintem 60% fölötti CH lenne optimális, ha fogyni akartak volna.
Akkor már csak az van hátra, hogy az ideális testsúlyon lévő emberekre is igazoljuk a dolgot
Még hátra van... De miért neked kellene igazolni? Miből gondolod, hogy te közelebb jutsz az igazsághoz, mint a WHO, USDA, EFSA, stb -
Arpee78
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nyilvánvalóan mindenki szabadon választhat magának diétát. Függetlenül attól, hogy az mennyire egészséges vagy sem. Egyetértek, nem írok/írtam elő senkinek semmiféle diétát.
Ez egy fórum, az alapelveknek megfelelően szabad vitatkozni, ha valamely állítással kapcsolatban ellenvetésem van.
-
Arpee78
senior tag
válasz
consono
üzenetére
Jaa, ez a tény amitől a meg kellene hatódnom? Aham
Tehát erről az írásról van szó.
A low-carb meglévő cukorbetegség kezelésére az egyik opció, egészséges embereknek nem ajánlják: The Dietary Guidelines for Americans (DGA) 2015–2020 provide a basis for healthy eating for all Americans and recommend that people consume a healthy eating pattern that accounts for all foods and beverages within an appropriate calorie level (8). For people with diabetes, recommendations that differ from the DGA are highlighted in this report.
Ilyesmikre gondoltam:
WHO, USA, EU, AusztrálElismert egészségügyi szervezetek egészséges emberek részére tett ajánlásai, egészségmegőrzés vagy fogyókúrás célból. Ezek egyike sem keto, de még low-carb sem.
Tehát újra: Hol van olyan elismert egészségügyi szervezet, amely egészséges emberek részére ketogén vagy akár low-carb étrendet ajánl egészségmegőrzés vagy fogyókúrás célból.
Attól tartok ilyen nincs. -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Nem azt nézik, hogy milyen végzettsége van az illetőnek, csak az, hogy fel van-e tüntetve a végzettsége. Szerintem ha nincs jelölve végzettség nulla pont, teljesen irreleváns végzettséggel szintén.
Ajánlják-e a honlapot hivatalos szakmai, vagy elismert civil egészségügyi szervezetek, egészségügyi kiadók?/I] Ezek egyike se ajánlana keto étrendet nem epilepsziás személyek részére, még fogyókúra céljából sem. Máshogy fogalmazok, így jó? Na és mit írt vissza? Hogy ne ketózz!
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Az a léc a legtöbb(összes?) ketós oldalnak túl magasan van.
Jelölve van-e az oldalon az egészségügyi tartalmak szerzőjének végzettsége? Kb nem létezik egészségügyi végzettségű(táplálkozás témában) ketós szerző.
Ajánlják-e a honlapot hivatalos szakmai, vagy elismert civil egészségügyi szervezetek, egészségügyi kiadók? Ezek egyike se ajánlana keto étrendet senkinek.Vegánság:
Minden irányzatnál akadnak elvakult egyének és szervezetek. -
Arpee78
senior tag
A felnőttek energiaszükségletének mintegy 55-60 százalékát célszerű szénhidráttal fedezni
etikai megfontolásból választani táplálékot nem teljesen baromság, de persze ebben is lehet szélsőség.
De teljesen baromság egy random vadidegen vagy ismeretlen megbízhatóságú weboldal véleményére alapozva választani táplálékot, főleg ha az ellentmond hitelesebb oldalak és személyek véleményének. Ugyanígy fail tudományos kutatásokat ferdíteni és kiragadni a "tetszetős" részleteket, főleg akinek lövése nincs biokémiából.
Egyébként nem vagyok vegán.
-
Arpee78
senior tag
válasz
havenday
üzenetére
A rostoknak is van kalória tartalma, ~1,5 kalória grammonként. Amellett a zabkorpa és útifűmaghéj csak egy része rost, van bennük ch bőven. Az útifűmaghéj nekem parasztvakításnak tűnik, a vízben oldható rosttartalma magasabb a zabkorpához képest, de ennek nincs sok jelentősége, viszont sokkal drágább. Én zabkorpát szoktam venni.
Rostra vágyó ketósnak jobb választás szerintem a szezámmag, lenmag, mák. Ezekben kevesebb CH van ugyanannyi rosthoz mérten.
Egyébként egy random fórumozó szerint a rost teljesen felesleges az embernek. Kár, hogy az orvosok többsége nem így gondolja.
-
Arpee78
senior tag
A vörös hús rákot okoz.
Consumption of red meat was associated with an increased risk of colorectal cancer. Fibre from bread and breakfast cereals was associated with a reduced risk.
-
Arpee78
senior tag
A halálozások 20 százaléka a helytelen, szénhidrátot mellőző táplálkozás miatt történik.
...a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző és a transzzsírokban, vörös húsban gazdag táplálkozás miatt hal meg mindenki
-
Arpee78
senior tag
Koplalva fogyni? Ki hallott már ilyet!
-
Arpee78
senior tag
Miért dőlünk be az egészségügyi álhíreknek?
Bárki elhiheti, hogy a Föld lapos
Káros tévhitek a koleszterinről
Unod már, hogy minden fogyókúrás kutatás mást mond?
(#2665) D1Rect
"...nem kell elhinni minden alja oldalnak a hülyeségeit." Ez nagyon igaz. -
Arpee78
senior tag
Egyre több szakértő javasolja a magasabb szénhidrátbevitelt
-
Arpee78
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Méregtelenítés nem létezik úgy, ahogy te gondolod.
A böjt -
Arpee78
senior tag
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Csak kiragadtam egy figyelemfelkeltő mondatot, amit pontosabban is meg lehetne fogalmazni. De nem az a konkrét mondat a lényeg hanem a koleszterin-ajánlás amiről beszél.
Alátámasztani? Amelyik topikban egy wellnessmama agymenése maga az alátámasztás, ott egy kardiológus-belgyógyász szava is az, sőt.
Low-protein high-carbohydrate diets may be the key to longevity
-
Arpee78
senior tag
Friss tudományos:
Jelenleg úgy néz ki, hogy a koleszterin "minél alacsonyabb annál jobb". -
-
Arpee78
senior tag
A cukorbetegség oka a túl sok zsír
Tehát a low-carb, keto, zc étrenden kaptok szívbajt, cukorbajt, rákbajt, mindenbajt.
-
Arpee78
senior tag
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
A szabadon mászkáló tyúk nyilván nem csak a takarmányt eszi, hanem rovarokat, zöldet, esetleg magvakat, illetve olyat is amit nem kéne, tehát akár szennyezettebb lehet a szabadon tartott tyúk tojása. Az omega3 tartalom nem annyira a tartás módjától függ, hanem a takarmánytól. A Magyarországon a takarmányhoz kevert magvakkal(lenmag, repcemag) javítják fel az omega3-at, de ezeket a szabadon tartott tyúk nem feltétlen eszi. Halas országokban - ahol az olcsó - a halliszt, halolaj is szóba jöhet.
-
Arpee78
senior tag
Mennyit és milyen zsírt fogyasszon az, aki sportol?
„Általánosságban az javasoljuk, hogy a sportolók a tápanyagszükségletük 25-30%-át fedezzék zsírból, amely körülbelül napi 1-1,2 g/testtömeg kg zsír fogyasztását jelenti” Angyal Viktória sportdietetikus -
Arpee78
senior tag
Egy nagy meta-analízis szerint az egyébként is alacsony LDL-koleszterinszint további csökkentése még tovább csökkenti a nagyobb kardiovaszkuláris események kockázatát.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Woodslave
üzenetére
Magában fogyasztva nagyon tömény, csak a máj részét tudom külön megenni. Az olaját ennek ugye nem öntjük ki, azt én mindig valamilyen körethez keverve eszem. Úgy tudom a fémdobozos konzerveket bontás után rögtön át kell önteni üveg v. műanyag edénybe, ha nem fogyasztjuk azonnal. Állítólag a fémdoboz+levegő nincs jó hatással a tartalomra. Bontás után egy frissen főtt kajának minősül, mert az is, így pár napon belül meg kell enni vagy fagyasztóba kell tenni.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Te "káros" tápanyagokat zársz ki az étrendedből. Először a szénhidrát, de nem teljesen ez ugye a keto, majd a szénhidrát teljesen ez a zc. Következik talán a fehérje és zsír, víz? Kicsit továbbgondoltam a víz egész sokáig nélkülözhető hozzászólásod. Na jó, gúnyolódtam.
This position statement draws on the latest evidence and provides practical advice and information for people with diabetes considering a low carbohydrate eating plan.
Low carb eating may not be safe and is not recommended for children, pregnant or breastfeeding women, people at risk of malnutrition, people with kidney or liver failure, or those with a history of disordered eating or some rare metabolic conditions.
For people with type 1 diabetes, there is not yet enough evidence to recommend low carb eating for everyone. Low carb eating is not recommended for children (anyone under the age of 18)
For people with type 2 diabetes, recent evidence has shown that, in the short term (up to 6 months), lower carb eating can help with the management of type 2 diabetes. However, this benefit is no longer evident after 12 months.
A magyar diabétesz társaság meg nem ajánlja a ketogén diétát.
A DA oldalán:
People with diabetes should follow the Australian Dietary Guidelines. Eat a diet lower in fat, particularly saturated fat.
Enjoy a wide variety of nutritious foods from these five
food groups every day:
• Plenty of vegetables of different types and colours, and legumes/beans
• Fruit
• Grain (cereal) foods, mostly wholegrain and/or high cereal fibre varieties, such as breads, cereals, rice,
pasta, noodles, polenta, couscous, oats, quinoa and barleyAustralian Dietary Guidelines
The estimated Acceptable Macronutrient Distribution Ranges (AMDR) related to reduced risk of chronic disease are:
• 20–35% of total energy intake from fat
• 45–65% from carbohydrate
• 15–25% from protein.(#2326) consono
Nem számít ha négy éves. Ha változott volna a véleményük, akkor az a PDF-se lenne ott. -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Fényevésen gondolkodsz? Milyen táplálkozási extrémsport következik a zc után? Ha nem válik be visszatérsz ketóra?
(#2320) Hieronymus
Azt senki nem vitatja, hogy a cukor nem egészséges, max az éhhalál szélén, ha nincs más ehető. De méregnek beállítani kicsit túlzás. A cukor kb heti 100-150g mennyiségig nem okoz számottevő problémát. Ha mindenki csak ennyit enne, akkor a cukor egészségi hátránya szinte nem lenne kimutatható.(#2318) Cathfaern
Épp csak átfutottam rajt, de sem azon a linken, sem az ausztrál eredetin nem olyan hangsúlyos a low-carb barátság, ketóról vagy zc-ről nem is beszélve.A low-carbot nem csak cukorbetegeknek ajánlják? Nem csak limitált ideig? Orvosi felügyelettel? Ketót ők sem?
Az utóbbi hivatkozásodon pl a hivatalos ajánlások jönnek szembe:
Based on all the available evidence from research across the world SACN (2015) recommends that for a healthy adult the following is required to maintain good health:Table 1. Key Recommendations from the SACN Report on Carbohydrate (SACN 2015)
Nutrient Recommendation
Total carbohydrate 50% energy
Of which free sugars Maximum 5% of total energy
Fibre 30g per daySzóval miért is linkeled?
-
Arpee78
senior tag
válasz
havenday
üzenetére
Én gyerekként főtt csülköt és oldalast láttam, nem lettem volna képes enni belőle, de így is bizarr látvány volt.
A gyerekkori élmények meghatározhatják a felnőttkori táplálkozási szokásokat, esetleg zavarokat. Nem jártatok malomban, pékségben vagy cukrászdában? Akartok beszélni róla?
Ha az eddigiekből nem lenne világos: nem mindig a komolyat írom...
-
-
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Sajnálom őket is, a gyerekeket mégjobban, de sokra nem mennek a sajnálatommal.
nincs tervben gyerek Helyes, a gyógyulásodig ne is legyen.Akkor mondom úgy te (csak lelkileg) rosszul érzed magad a szénhidrát tartalmú ételektől.
139 grammal is közel 2,5 g/tskg a fehérje zsírmentes tömeggel számolva. 184-el pedig 3 fölött.
-
Arpee78
senior tag
Most először sajnálom Cathfaernt. Orvoshoz kellene fordulnia, de betegségtudat nélkül nem fogja megtenni. Csak a lelke érzi jól magát a táplálkozási zavar miatt, ahogy az anorexiás boldog, ha nem eszik.
Gondolom hamarosan gyerek is lesz, aztán megismétlődik az agárdi fényevők esete, szomorú. -
Arpee78
senior tag
Ketós víz érdekel valakit?
-
Arpee78
senior tag
válasz
stratova
üzenetére
Étel intolerancia? De a itt a topikban ingyen megmondják.
(#2215) Cathfaern
Jó játék(#2212) Teasüti
Nem -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Úgy gondolod megtalálod v. megtaláltad az igazságot a kutatások töredékének részleges átolvasása után? Saccra az idevágó kutatások max pár százalékát ha olvastad. Azoknak is leginkább a konklúzióját, szerintem te sem vesztegeted az időd 100 oldalas tanulmányok részletes átnyálazásával.
Mit kezdesz két kutatás ellentmondó eredményével? Ja tudom, az egyik hiteles (a ketobarát) a másik nem.
A kutatás kutatás egy érdekes hobbi, de nem jutsz vele közelebb az igazságoz.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Friss tudományos kutatások szombat reggelre?
Across all 26 trials, all-cause mortality was reduced by 10% per 1·0 mmol/L LDL reduction (RR 0·90, 95% CI 0·87–0·93; p<0·0001), largely reflecting significant reductions in deaths due to coronary heart disease (RR 0·80, 99% CI 0·74–0·87; p<0·0001) and other cardiac causes (RR 0·89, 99% CI 0·81–0·98; p=0·002)
End-of-treatment mean LDL cholesterol levels were 98.6 mg/dl with atorvastatin 10 mg and 77.0 mg/dl with atorvastatin 80 mg. A primary event occurred in 135 patients (17.9%) receiving atorvastatin 10 mg, compared with 103 patients (13.8%) receiving atorvastatin 80 mg (hazard ratio 0.75 [95% CI 0.58–0.97], P = 0.026). Significant differences between the groups in favor of atorvastatin 80 mg were also observed for time to cerebrovascular event (0.69 [0.48–0.98], P = 0.037) and any cardiovascular event (0.85 [0.73–1.00], P = 0.044).
Szerk:
Hozzáférsz a nem publikus tudományos kutatásokhoz is? Ha nem, itt, petícionálhatsz és adakozhatsz az ügy érdekében. Te ugye elolvastad az összes eddigi publikus tudományos kutatást? -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Mivel a szervezet a szénhidrátból csak keveset tud eltárolni, Erre bizonyíték? Mihez képest keveset?
felesleget meg ugye nem dobja ki, ezért azt zsírrá alakítja át a máj. Ugyan miért ne dobná ki a felesleget? Ha sok vizet iszol a felesleget kipisiled, ez történik a cukorral is. A szervezet nem hülye, hogy feleslegesen raktározzon.
Erre bizonyíték bármilyen emberi emésztéssel foglalkozó orvosi könyv. Most bukott le egy legfőbb orvos aki emésztéssel foglalkozik, innentől kezdve nem hihetünk semmit az orvosoktól. Akinek meg volt a magához való esze eddig sem hitt az orvosokban és még az agyműtétjét is otthon végezte.
Ezt senki nem olvasta el?
Apróbetűs rész:
Aktiváld az iróniadetektort. A fentiekből kb semmi nem igaz. A hétvégén ezt hamar kipihenitek. -
Arpee78
senior tag
-
Arpee78
senior tag
... telített zsírsavak nem gond ketos vonalon, de gond "hagyományos" étrenden annak ugyancsak az lehet a magyarázata, hogy keton a szervezet ezt rögtön felhasználja, ...
A szőlőcukor nem gond annak ugyancsak az lehet a magyarázata, hogy a szervezet ezt rögtön felhasználja.
Nem értem mi a gondod? Csak egy szót cseréltem ki.
A szőlőcukrot(glükóz) azonnal felhasználja a szervezet, akár ketózisban van az illető akár nem. Ráadásul mindig jelen van az emberi testben, az agy nem is működne nélküle. Tehát korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani, bármennyit, bármikor, bárkinek. Meg sem hízunk tőle, hiszen rögtön felhasználjuk, utána pedig nincs, ami pedig nincs abból baj nem lehet és zsír sem.
A kristálycukrot(szacharóz) egy glükóz és egy fruktóz molekularész alkotja. A glükóz egészséges, ez a fentiekből nyilvánvaló. A fruktóz pedig másnéven gyümölcscukor, mivel benne a van a gyümölcs szó olyan egészségesnek hangzik, tehát ez is egészséges.
A kristálycukorral egyetlen lehetséges probléma, hogy a glükóz és a fruktóz együtt van benn. Talán a szervezetnek megerőltető szétbontani. Elméletem szerint ez a tornáztatás szükséges és egészséges, hiszen a tornázás egészséges. Tehát a kristálycukor egészségesebb a szőlőcukornál.
Apróbetűs rész:
Aktiváld az iróniadetektort. A fentiekből kb semmi nem igaz. A hétvégén ezt hamar kipihenitek. -
Arpee78
senior tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Tehát folyamatosan szintentartós kalóriát kell bevinni ez a lényeg? Ez az elmélet széleskörűen elfogadott még tudományos körökben is? Nem olyan szektás dolog mint a keto?
#2158) Cathfaern
Újabb elméletek szerint a kristálycukor egyáltalán nem egészségtelen, kicsivel van elmaradva a szőlőcukor mögött. -
Arpee78
senior tag
Friss tudományos kutatás(most tényleg az)
A KETOGÉN DIÉTA TRENDI, DE HOSSZÚ TÁVON NAGYON NEM OKÉVagy már volt? Nem baj, tekintsük a divány.hu tudományos metaelemzésének.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
"Egyébként az öregúr meg újabb alátámasztása annak az elméletemnek, hogy valószínűleg mindkét szélsőség (nagyon alacsony ch és nagyon magas ch) jól működik, csak ami közte van, az nem
"Ezt az elméleted cáfolja az a friss tudományos kutatás

Valaki Japánt említette nemrég:
Japan has the highest life expectancy in the world but the reasons says an analysis, are as much to do with equality and public health measures as diet.... According to a paper in a Lancet series on healthcare in Japan....
Japánban átlag 25-27% körül van a zsírbevitel, közel a hivatalosan ajánlotthoz, ami pedig nem szélsőséges sem zsír vagy ch tekintetében.
-
Arpee78
senior tag
válasz
havenday
üzenetére
Részemről a mindenféle tudományos kutatások hangzatos polemizálása egy kicsit gúnyolódás.
Egy józan gondolkodású, átlagon felüli műveltségű, de a témában laikus embernek félrevezető lehet csak a "tudományos kutatásokra" hagyatkozni. Sosem lesz annyi időnk és hozzáértésünk amivel a rengeteg adatot megfelelően értelmezni tudnánk.
Ösztönösséget vitt a táplálkozásba, odafigyelt a belső hangra és 100 éves: A hosszú élet titka az édesség zabálás. Pedig a cukor a leggyilkosabb szénhidrát, a ketohívők szerint tudományos kutatások bizonyítják, hogy meghal aki megnyal egy kockacukrot.
És most képzeljétek el a következő képet, két ketós beszélget a fórumon, azt írja az egyik a másiknak....te, hallottad a legújabb kutatást, a CH az nem is neked való, mert elállítja ezt meg azt az értéket.....
-
Arpee78
senior tag
-
Arpee78
senior tag
Those following HF diets may have lost weight, but at the price of increased cardiovascular risk factors, including increased LDL‐C, increased TGs, increased TC, decreased HDL‐C, increased TC/HDL ratios, and increased homocysteine, Lp(a), and fibrinogen levels. These increased risk factors not only increase the risk of heart disease, but also the risk of strokes, peripheral vascular disease, and blood clots.
-
Arpee78
senior tag
Legfrissebb tudományos kutatások
Minden ketós cukorbeteg lesz
A low-carb rossz ötlet
Ketó = instant halál -
Arpee78
senior tag
A legfrissebb tudományos kutatások:
High-fat diets rich in medium- versus long-chain fatty acids induce distinct patterns of tissue specific insulin resistance.Dietary intake of medium- and long-chain triacylglycerols ameliorates insulin resistance in rats fed a high-fat diet
-
Arpee78
senior tag
válasz
Arpee78
üzenetére
valószínűleg 200 fok fölé Az olcsóbb margarinoknál ez esélyesebb, a drágábbaknál remélhetőleg kevésbé.
(#2016) havenday Igen hallottam, de neten írják így is úgy is, nem volt tiszta most melyik a valós. Tehát a zsírmentes tömeg a tuti? Akkor jó, mert én eddig azzal számoltam.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
A telített zsírsavak fogyasztása fokozza a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nem 100% a bizonyosság ahogy semmi sem, de nem csupán tipp.
Megnéztem miben mennyi telített zsír van: disznózsír 39, vaj 50, kókuszolaj 83, napraforgóolaj 10, pálmaolaj 49, olívaolaj 14, repceolaj 7, lenolaj 9 g/100g
A margarinokban a zsírtartalom 25-30%-a telített zsír, olyan sok pálmaolaj nem lehet benn. Például
Nem kötelező csak margarinból megoldani a zsírbevitelt. Mint az előbbi adatokból látszik a folyékony olajokkal jobban jár egészségileg. Ha mindenképp kell (egy magas koleszterinesnek) valami kenyérre kenhető, akkor a margarin jobb a vajnál, még a pálmazsírral, adalékanyagokkal és feldolgozással együtt is.
A pálmaolaj...több potenciálisan rákkeltő szennyező anyagot tartalmaz, mint más növényi olajok, 200 celsius fok feletti finomítás esetén. kb minden növényi olaj - illetve minden élelmiszer - rákkeltő lesz ha túlhevítjük. A pálmaolajat a margarin gyártás során és előtte mennyire sütik meg?
(#2005) Melorin
CH 50-55 e% között
Zsír 20-35 e% között
Fehérje 15-20 e% közöttEttől el lehet térni, gyúrósok pl 1,5-2 g/tskg fehérjét esznek, úgy tudom efölött már felesleges és árt vesének.
-
Arpee78
senior tag
válasz
havenday
üzenetére
Csapágyzsír margarin
Margarin házilag
Megint margarin
Még mindig csapágyzsír margarinEgészségi szempontból a margarin minimális vagy semmi hátrányban van a folyékony növényi olajokkal szemben, a kókuszolaj külön történet. Van akinek a növényi olaj(szilárd v. folyékony) egészségesebb, pl akinek magas a koleszterinje. A vajjal még magasabb lesz a koleszterin a telített zsír miatt.
(#1998) Cathfaern Nem kell pár évtized. A vérvételek mellett menj néha érelmeszesedés szűrésre is: Arteriográf vizsgálat Hátha a "magas koleszterinszint nem káros" elméleted mégsem helytálló.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
energiaegyensúly ha megvan nem fog hízni, csak a több ch miatti víz okán növekedhet a súlya egy kicsit. 300 v 120 g ch-val sem kötelező cukros v. feldolgozott kaját enni, a kísértés nem nagyobb mint ketón.
de én is fokozatosan emelném a cht és a kalóriát, sok értelme nem biztos hogy van, de hátha -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ketoval fogyhatsz, hatékonyabban mint más diétával, esetleg, mert szerintem ez egyénfüggő. Annak jó(jobb) akinek az éhségérzet a legnagyobb akadály és elvan a mindennap 80% zsírral. De egy normál fogyókúrával(40-50% CH és megfelelő kalóriadeficit) is simán lehet fogyni.
Te a kutatási eredményeket elferdíted, félreértelmezed, kétségbe vonod. Ha ketobarát hitelesebbnek és pozitívabbnak állítod be és fordítva ha nem ketobarát. A dietetikusok és minden szakavatott ember véleményével ugyanígy. A hivatalos ajánlásokat sok kompetens ember állítja össze, nem pedig egy szem Ancel Keys. Sok kutatás és tanulmány gondos elemzése után kikalkulálják milyen módon lesz a legalacsonyabb a betegségek és halálozások száma. Valahogy világszerte(EU, USA, WHO) 45-65% CH jött ki optimálisnak. Te meg két év keto tapasztalattal, pár Wellnessmama cikkel és félreértelmezett kutatással kijelented, hogy 0-10% CH a nyerő.
A szénhidrát üzemanyag az emberi szervezetnek és erre a szerepre jobb a zsírnál, mert bár lehetnek káros hatásai, de a zsír még károsabb. Valószínűleg még a legjobb zsírsav összetételű keto is károsabb.
A ketoval nem két év után lesz negatív tapasztalatod, hanem évtizedek múlva, ha 80-85 év helyett élsz 75 évet.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
A 1860-ban a kiemeléssel szerintem a hitelességét próbáltad hangsúlyozni. Egyébként beleolvastam, ahol tisztán kiderült számomra milyen kutatás.
ha a kérdésemre "nem"-el válaszolsz Volt valahol kérdésed?
Tehát te semmilyen kutatási eredményt nem veszel figyelembe ami nem a legmegbízhatóbb "véletlenszerű, kontrollált kísérlet". Ha a létező összes kutatás nem ketobarát eredményt hozna, de egyik sem ilyen, te akkor is ketóznál?
A gyereked(ha lesz) is keto étrenddel táplálnád? Akkor is ha a védőnő azt mondja nem? Akkor is ha gyámhatóság büntetéssel vagy a gyerek elvételével fenyeget? A jelenlegi törvények szerint ugyan még nincs ilyen veszély, de még lehet. Olaszországban büntetnék a vegán étrendet erőltető szülőket.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
A 1860-ban valahogy nem "sejtésként" tálaltad a PURE tanulmányt. Friss, ropogós (és teljes tanulmány elérhető)
Ebből és a kiemelt szövegrészekből, úgy tűnik te azt kifejezetten hitelesnek találtad, de minimum hitelesnek tálaltad, pedig több negatív kritika is megjelent róla a kivitelezésével és következtetéseivel kapcsolatban. A másik ARIC kutatásról te találsz tekintélyesebb oldalakon negatív kritikát?Nem hibás az átfogalmazásom.
A (jól kivitelezett) epidemológiai kutatások eredménye csak sejtés és semmire valók?
Azt kell továbbra is megérteni, hogy az összes kutatás azt csinálta, hogy fixál mindent, majd megnöveli a zsírbevitelt Biztos?
Újfent egy ellentmondás:
...az összes kutatás azt csinálta, hogy fixál mindent, majd megnöveli a zsírbevitelt. Ez alapján hoz valami eredményt. Ebből nem következik, hogy ugyanez történik akkor is ha növeled a zsírbevitelt. -
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ehm, na ilyen nincs. Mert az elmúlt hetekben megjelent tanulmányt minek tekinted? Ja, ez az epidemológiai kutatás, ami csak sejtés... Úgy mint ez?
Olyan kutatások vannak, amik kimutatták, hogy magas zsírbevitel (és/vagy magas telített zsírsavbevitel és/vagy trans-zsírsav bevitel és/vagy omega 6 bevitel, stb.) okozhat ilyen problémákat, de olyan kutatás ami egyértelműen bizonyította volna erre az összes dologra (akár külön akár egyenként), hogy a magas zsír és alacsony ch okozza...
Zavaros és erőltetett ez a mondatod. Átfogalmaztam:
"Olyan kutatások vannak, amik kimutatták, hogy a magas zsír és alacsony ch problémákat okoz, de nincs olyan kutatás ami bizonyította volna, hogy a magas zsír és alacsony ch problémákat okoz." A mondat lényege ugyanaz.
-
Arpee78
senior tag
-
Arpee78
senior tag
(#1951) Cathfaern
A csomó low carbbal kapcsolatos kutatás valóban pozitív (rész)eredményeket hoz ki. De egyes pozitív (rész)eredményeket te hozzátoldasz saját kútfőből, az elfogultságod és az objektivitás hiánya miatt.A csomó low carbbal kapcsolatos kutatás pedig negatív (rész)eredményeket hoz ki. De ezeket hamisnak nyílvánítod, az elfogultságod és az objektivitás hiánya miatt.
Az ajánlott 50% CH-ra ugyanez csak fordítva.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Zoe Harcombe rajta van a listán
Egyébként most mit kell tudnunk? A tanulmány eredményeként kijött egy U görbe és az ajánlott 55% CH körül lett a legkisebb kockázat. Ezen mit lehet szépíteni? A kevert étrendre vonatkozó elméleted(CH+fat együtt = halál) cáfolva lett, a low carb egészséges elméleted szintén. De a ketogén diétád is bukásra áll, csak nagyon erőltetetten tudod kimagyarázni hogy nem.
(#1934) consono
Van rá esély, de melyik a valószínűbb? Az U görbe? A két végén lefelé hajló U görbe? Csak a low-carb oldalon lefelé hajló görbe? Matyóhímzés görbe? -
Arpee78
senior tag
Egy friss tudományos kutatás! Putyin tönkretenné az egészségünk. Ezt kanyaró és egyéb járványok előidézésén kívül hamis táplálkozási tanácsok osztogatásával is elérheti...
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Mire következtetsz? Nem találtak különbséget a két étrend(egészségi hatása) között, mert nincs? Vagy csak nem találtak?
We did not observe improvements in our primary outcome variables as a result of consuming the DGA diet pattern, possibly due to the short, 8-wk duration of the intervention or the heterogeneity of inclusion criteria. It is also possible that adherence to the weight-maintenance requirement of the study in both diet groups had benefit, which could mask between-group differences. However, because systolic blood pressure improved in just the DGA group we think that this change can be attributed to the DGA.
Te az ajánlásos étrendet akarod egy szintre hozni az átlag amerikai étrendjével, ami köztudottan nem jó. Levonod a zseniális következtetést, hogy a keto jobb a hivatalos ajánlásosnál.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Teasüti
üzenetére
A telített zsírról volt már szó (tudományos kutatás) korábban és nem az jött le hogy ártalmatlan. A víz és a fehérje is része a sejteknek, de mégis fogyasztható belőle túl sok. Omega6-nál az arányok és az abszolút mennyiség is számít. Nem cél a teljes száműzése, de attól még lehet túl sok.
Növényi zsírokkal is legfeljebb egálban vagy az 50% ch-hoz képest, de inkább nem masszív hátrányban. -
Arpee78
senior tag
válasz
Teasüti
üzenetére
A CH szegény étrend fogalma relatív ahogy a hosszú és egészséges öregkor fogalma is.
Minél jobban eltérünk az ideális 50% CH-tól, annál nehezebb összehozni egy egészséges étrendet. Lowcarb és ketogén kajákkal egészen biztosan túl sok lesz valamilyen zsírból. Vagy a telített zsír vagy az omega6 lesz sok, az utóbbi ártalmaira is vannak bizonyítékok.Sok magyar és külföldi oldal lehozta ezt a tanulmányt, ha a 24 nem tetszik találhatsz másikat.
-
Arpee78
senior tag
Both low- and high-carb diets can raise risk of early death, study finds
Az sem egészséges, ha valaki túl kevés szénhidrátot eszik
Nem tűnik igaznak az elméleted, hogy káros a zsírt és szénhidrátot együtt enni.
Ha szerinted a telített zsír ketón nem árt, mert rögtön elfogyasztja a szervezet, akkor a transzzsír sem? Ekképp logikázva a cukor sem árt, hiszen azt is gyorsan felhasználjuk. Tehát a legegészségesebb étrend 100% szőlőcukorból áll, milyen jó ezt tudni.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Újabb tanulmány
The results showed that the risk of mortality under conditions of LCHF diets was significantly higher.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer félgép - GIGABYTE B450 AORUS + Ryzen 5 5600X + Kingston 2x8GB DDR4 3000MHz + ID-COOLING SE-214
- Samsung U28E590D - 28", 3840 x 2160, 1ms, TN, AMD FreeSync - Eladó!
- MSI RTX 3080 10GB GDDR6X SUPRIM X Eladó!
- GAINWARD RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 GHOST OC Eladó!
- Apple iPhone 16e 128 GB White 100% Akkumulátor 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- 27% - ASUS Hyper M. 2 X16 V2 4X M. 2 PCI-e SSD Beépítõ Kártya!
- GAMER PC! Ryzen 9800X3D / RTX 5080 / B650 Strix / 32GB 6000MHz / 1000w Gold! BeszámítOK
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 8-12. gen. 12-15"
- 27% - MSI MAG Coreliquid I240 AIO Vízhűtés!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
"