- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- leslieke farmerzsebe
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz paleinho #2544 üzenetére
Egyszerűsítsünk.
1. Vásárolsz tökmagot héjastól. Ledarálod, mixeled. Szükség esetén tökmagolajjal hígítod. Vélhetően nem ez a legfinomabb, de a legegészségesebb.
2. Ugyan az, mint az első megoldás, csak hántolt magból. Vélhetően ez ízletesebb, de kevésbé egészséges.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
mayday00
őstag
válasz paleinho #2542 üzenetére
Teljesen más a kettő, a darált tökmag, meg a tökmagliszt. Nem ugyanaz. Más a beltartalmi értéke is, stb..Nézz utána. Hogy pontosan mi is az. A tökmaglisztet nem úgy állítják elő, hogy leőrlik a tökmagot..Sőt a máklisztet sem, a lenmaglisztet sem, és sorolhatnám.
[ Szerkesztve ]
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
Fred23
nagyúr
válasz paleinho #1914 üzenetére
Akkor siess vele, mert maximum 3 hét múlva már talán baxhatod, megkeményednek és bebarnulnak a magok! (Szerintem az úgy már annyira kemény, hogy főzéssel se tudnék belőle élvezhetőt kihozni, de talán tévedek, és mégis megpuhul; én sosem kíséreltem meg a bebarnult magból főzőcskézést.) Fagyasztóban mondjuk tuti elállna a leszedett, még zöld mag bármeddig.
Egyszer még fogok ketózni szerintem (másik fekete vérbárány), de perpill sima csökkentett ch-n vagyok, és még azt se ráfeszülve nyomom, csak úgy, hogy nagyon lassan csökkenjen a súlyom (~10 nap/-1kg).
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz paleinho #1657 üzenetére
Az általad linkelt cikk mást állít:
"The accurate measurement of dietary intake of these people proved extraordinarily difficult. We were able to make only limited measurements. This difficulty is because of the erratic intake of food, there being no fixed meal patterns in the families, because there are no uniform units of measurement or utensil and because of the disruption of usual behavior in the presence of an observer."
illetve
"Perhaps the best dietary survey done on Masai people is from the early 1980s, done by the International Livestock Centre of Africa[2]. This was at a time there had already been a dietary transition occurring among the Masai. Nonetheless, Masai women and children were found to consume large amounts of milk from their herd animals. Interestingly, they only consumed meat about 1-5 times per month. Again, the men’s intake was too difficult to accurately track but it seemed that they had more access to meat."
illetve
"So the diet, when measured, was not as meaty and bloody as the popular belief dictated, though it was very rich in milk. They consumed maize in the early 1980s, but this may have been a recent addition to the diet."Ez alapján azt mondanám, hogy a Masai-knál ha valami problémát okoz, az a túl nagy mennyiségű tej fogyasztása. Egy (francia nyelvű) tanulmány (ami hivatkozik az egyik fent említett tanulmányra, sajnos az eredetinek nem elérhető a teljes szövege) állítása szerint nedves évszakban a kalóriabevitel 90%-át is adhatja a tej náluk, ez 2000 kcal-al számolva napi kb. 4 liter.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz paleinho #1655 üzenetére
"A decreasing trend in mortality from IHD in Inuit populations undergoing rapid westernization supports the need for a critical rethinking of cardiovascular epidemiology among the Inuit and the role of a marine diet in this population."
Kár, hogy nem derül ki, hogy mihez képest? Mert tudtommal nincs olyan 1970 előtt tanulmány ami egyértelműen hagyományos étrenden élő inuitokat vizsgálni, és magas érrendszeri megbetegedési arányt hozott volna ki. Tehát ha a kiindulás már az a korszak amikor elkezdtek átállni, míg az újabb felmérés napjainkban történt, akkor érthető az eredmény. Ugye átállási időszakban mi jutott el először hozzájuk? Cukor, csoki, édesség, finomított cukor, liszt, magyarul könnyen szállítható és tárolható dolgok. Ha ezeket betolták a magas zsírtartalmú étrend mellé, annak nyilván rossz vége lett. Ehhez képest nyilván egészségesebbek, ha azóta eljutottak hozzájuk friss zöldségek meg gyümölcsök is, illetve alapból lecsökkentették a zsírmennyiségét a ch mellett.
Szóval jó lenne látni, hogy pontosan mi volt a két csoport amit összehasonlítottak, de gondolom ehhez kéne a teljes cikk, ami meg nem elérhető.Múmiákra nem tudok mit mondani, de felteszem nem tömegével találták őket, innentől egyedi esetnek kezelhetőek csak.
Masai-okra meg azt írja, hogy régebbről nincs pontos infó, hogy mit ettek, csak következtettek rá. Illetve:
"Perhaps the best dietary survey done on Masai people is from the early 1980s, done by the International Livestock Centre of Africa[2]. This was at a time there had already been a dietary transition occurring among the Masai."
Ez meg már átállási időszak volt. Nyilván ez az egész Masai étrendet, mint egészséges dolog vonalat gyengíti, de így nehéz konkrét következtetéseket levonni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz paleinho #1652 üzenetére
Videót nem tudom megnézni, de a másik cikk olyan inuitokat vizsgál, akik magas CH-s étrenden éltek:
" One study in Greenland in 1976[4] found they consumed about 37% of calories from carbohydrate. Other surveys of native populations found them to consume anywhere from 8 to 53% carbohydrate, the 53% number being noted in populations in the late 1930s. 53%, by the way, is more than was found to be consumed in Denmark in 1972"
Minden állítás ezekre a csoportokra vonatkozik. A csontsűrűséggel kapcsolatos kutatás is 1974-es, amikorra az inuitok jó része már nyugati diétán élt, legalábbis ami elérhető a hivatkozott kutatásból, abból nem derül ki, hogy kifejezetten olyan csoportokat vizsgáltak volna, amik még hagyományos étrendet és életmódot követtek.Magyarul kicsit átfogalmazva az az érvelésed, hogy:
"A keto nem működik, mert ha sok szénhidrátot eszel, akkor érrendszeri problémáid lesznek és rossz lesz a csontsűrűséged". -
válasz paleinho #1606 üzenetére
"Manapság már nem hidrogénezik az olajakat a margarin készítése során, azt hiszem 2006 óta, elsősorban a transzzsírok miatt."
Korrekt!
A baj az hogy a pálmaolajat keményítik zsírrá, részleges hidrogénezéssel. Ezzel az eljárással nem sok transzzsír kerül a később gyártott margarinba. Új szennyezőelemként viszont a nikkel került a képbe.
A kókuszzsírt keverik olajjal és más összetevőkkel a margarin gyártás során. Hidrogénezésre valóban nincs szükség ebben a fázisban.
Margarinra sincs szükség, szerintem. A vaj helyett használható kókuszolaj. A legjobb minőségnek enyhe kókusz íze van. Pont.(#1608) Arpee78:
A margarinnak milyen előnyét tudod felsorolni?[ Szerkesztve ]
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Woodslave
félisten
válasz paleinho #1583 üzenetére
arra mondjuk nagyon kiváncsi lennék hogy hozod ki. Úgy hogy főzéshez semmilyen extra zsíradékot nem használok, egy 1900 kcalos diétás magas fehérje és ch-s étrenden is 22% a zsírbevitel. 5% nyers vega meg gyümölcsevő talán, de kiegyensúlyozott "normál" étrenden még a 15 is lehetetlen...
ha kiveszem a tökmagot és feltöltöm fehér rizzsel a kalóriát akkor lesz 17%... Ebben az esetben tiszta zsírforrás kizárólag a tojás. A többi az egyébként fehérje vagy ch forrás kajákban lévő 1-2 gramm zsírból jön ki.
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz paleinho #1578 üzenetére
Szerintem meg ha még 2-4 hónapig keton marad, változtatás nélkül (illetve feldolgozott élelmiszer ne legyen a táplálkozás alapja, de ez már úgyis megtörtént nagyrészt), akkor is le fog menni a koleszterin szintje
Egyébként szerintem alacsony zsírtartalmú étrenden a 10-15% túl magas szám. Esszenciális zsírsavak beviteléhez nem kell ennyi, kalóriát meg minek abból fedezni ha amúgy nem a zsírból akarjuk nyerni az energiát. 5% már jobb lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz paleinho #1573 üzenetére
150mg/dl az ugye a jelenlegi középérték alatt van. A 210± 50.3 meg ugye azt jelenti, hogy 160 és 260 között. Tehát lássuk be, hogy a tartományba bőven beleesik a jelenlegi normális határérték is (100-200), így elég messze áll az "elképesztően magas"-tól.
"a biztonság kedvéért vissza kéne venni a zsírból"
Tudod bizonyítani, hogy a zsír (így általánosan) visszavétele csökkenti a koleszterinszintet? -
Új hozzászólás Aktív témák
- 30th Anniversary Playstation Dualsense controller - garanciális
- Gamer Ryzen 3700X / 16GB DDR4 / RTX 3070 / 1TB SSD / 700W / GARANCIA / BESZÁMÍTÁS/
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB - (MC9G4MG/A) Éjfekete - 3 év garancia
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest