Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#2079) borg315


borg315
aktív tag

hello!

egy viszonylag összetett (legalábbis számomra összetett :) ) raid-es problémám van, melyek kérdések sokaságát vetik fel. pls help! :)

a probléma leírása: olyan gépet kell építenem, melyben tükrös raid (raid-1) van, a teljes hdd-tartalmat tükrözve (incl. boot partíció), úgy, hogy a gép az egyik kiesése esetén fel tudjon bootolni a másikról.
a hibák, amiket elkövettem: a kereskedő weboldalán levő infók alapján választottam lapot, és az infók ellenére nincs rajta sata raid :( így vennem kell egy ó'ccsó kártyát, és a már kialakított rendszert kellene tükröznöm.
apróságok: winxp home-ot vettem (bocs :) de a legalitás és a win környezet itt most külső elvárás), ami ugye nem tudja a sw-es raidet, így az nem alternatíva (hacsak nincs teljesen free tool). emellett a rossz szériába való belefutás esélyének csökkentéséért különböző márkájú hdd-ket vettem (80-as sata-s samu és wd), lehet hogy különböző fizikai paraméterekkel.

amit tudok:
- winxp home nem tud raid-elni, de a pro se megoldás, mert boot partíciót nem tud sw-esen raid-elni (m$...)
- a kül. márkájú hdd nem szerencsés, mert még jobban lelassul az írás (pláne buta raid-kártyával). (de itt szerencsére a performance nem számít!)
- kapható több helyen szegény ember noname sata raid-kártyája, pci vagy pcie (mind2 jó), 4-5e ft bruttó körül, ennél többet nem is áldoznék rá. (performance nem számít!)

amit nem tudok (pls help!!!):
- az ilyen olcsó kártyák tudnak olyat, hogy már elkészült hdd0 -t lemirroroznak egy formázható hdd1-re?
- az ilyen olcsó kártyák tudnak olyat, hogy ~azonos méretű, de esetleg különböző fizikai paraméterű (chs) hdd-kre raid-1-et nyomni?
- az ilyen olcsó kártyák raid-1-nél írnak valami vendor-specific dolgot a hdd-kre? azaz ha a sata raid kártya megdeglik, bármely másik sata raid kártyával összehozható újra a mirror, vagy érdemes u.olyan típusú tartalékkártyát venni már most?
tudnak olyat, hogy ~azonos méretű, de esetleg különböző fizikai paraméterű (chs) hdd-kre raid-1-et nyomni?
- mivel a két hdd fizikailag (chs) lehet hogy eltér, a másolatról be tud bootolni a win? nem fog kékhalállal leakadni?
- van win xp home sp2 hun alá olyan freeware (üzleti környezetben is free) software, ami megoldja a teljes raid-1-et, két partícióra, incl. boot partíció?
- menekülőútvonal: ha minden nap a nap végén átmásolom egyszerű file copy-val az egyik hdd-ről a másikra a file-okat, u.olyan partíciózással, akkor fel tud bootolni a win? :) azaz érzékeny a file-ok (pld. swap...) fizikai helyére?
- menekülőútvonal 2: van olyan freeware (business célokra is free) sw, ami tud úgy mentést (folyamatosat vagy nap végit) készíteni az egyik hdd-ről a másikra, hogy a win be tud bootolni a másolatról is?

előre is köszönöm a segítséget! btw a legjobb az lenne ha az infók úgy holnap (feb19) délutánig megjönnének ;)

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.