- N€T0X|N: SSD hűtés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- DraXoN: Utolsó 2011-3 rendszerem
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
Domonkos #12916 üzenetére
Igaziból a file minden esetben db objektumok lementett *.sql file-ja lesz, azaz túl extrém karakterekre nem kell felkészülni bennük. Pl. tablaneve.sql stored_procedure.sql és ilyenek.
Noha nyilván lehet, aki hülyén nevez el valamit, de mivel magunknak csináljuk, konvenciók mentén, ezért nem szabadna előfordulnia.
-
martonx
veterán
Sziasztok,
Nem vagyok egy nagy regexp guru, viszont most kapóra jönne. Van mondjuk egy példa szövegem:
"Ez itt egy teszt szöveg $inline(filepath) és itt folytatódik a szöveg"
Nekem ebből a filepath-t kellene megkapnom, ami ugyebár bármi lehet. Azaz nekem csavarnom kellene egyet a regexp-en, és valahogy azt kiszedni, ami a "$inline(" és ")" között van.
Vagy ezt nem lehet regexp-el? Tudom, string manipulációkkal is ki lehet szedni, most is így csinálom, csak nem hagy nyugodni, hogy ezt regexp-el, vajon hogy lehetne megoldani? -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz
bambano #12816 üzenetére
Ezt írta: "Web service-t kerülném, mert bár van vele tapasztalatom, de úgy érzem, ahhoz kevés, hogy ne aggódjak a biztonság miatt. … Mindkettővel az a bajom, hogy inkább nem engednék mást az adatbázishoz/programomhoz."
Ebből a szempontból kérdeztem, hogy mi a baj a Web Services-el, mert az idézett problémák nem igazán védhetőek (semmi gond nincs se a hozzáférés szabályozással, se a biztonságával, vagy ha igen, akkor az bármilyen megoldásra elmondható
) az persze teljesen nyilvánvaló, hogy azt pluszban el kell készíteni. Ahogy szerintem az is nyilvánvaló, hogy ha egy megrendelő ilyet kér, akkor ki fogja fizetni a plusz munkát.
Na mindegy, nyilván, ha van egyszerűbb megoldás, akkor egyértelmű, hogy kár elkezdeni fejleszteni, ha valamit két kattintással is meg lehet oldani.
-
martonx
veterán
válasz
Jim Tonic #12810 üzenetére
Mi a baj a web services-el? Komolyan. Teszel egy REST API Endpointot a tábla fölé, aztán hagy exportálgassák, amit jól esik. Garantáltan semmi máshoz nem fognak hozzáférni. Az meg már legyen az ő bajuk, ha annyira balfaszok, hogy a belső hálójukon átengedik, sőt még a user - pass-t is kiszivárogtatják
-
-
martonx
veterán
válasz
Citroware #12769 üzenetére
No, és ez az ami nettó baromság
Illetve nyilván azon múlik, hogy ki honnan indul. Ha mondjuk emberünk egyébként elméleti matematikus, akkor simán el tudom képzelni, hogy 2 hónap, napi 8 órás kurzusok sorba tolásával, el tud jutni egy junior szintre.
Ha asztalos, és onnan kezd, hogy meg kellene angolul tanulni a tutorialok megértéséhez, meg bakker mi is az a százalék számítás, nem hogy halmazelmélet, akkor ez szimplán baromság, amit mond.De tessék, előtted a lehetőség, bizonyítsd be nekünk, hogy az embernek a videóban igaza van, és utána tudod csinálni. Legyünk megengedőek, hét végétől indul az óra, és 3 hónapod van először bemutatni az SQL szakértőként megkeresett első havi 6000 dollárodat.
-
martonx
veterán
válasz
I02S3F #12746 üzenetére
De, hogy konstruktív is legyek, itt a legelső x86-os processzornak az egészen részletes leírása, némi példakóddal is meglepő módon a wikipédián (hiába még mindig gugli a barátunk).
Nyilván egy mai modern processzor ennél már nagyságrendekkel bonyolultabb, ugyanakkor a működésének az alapjai továbbra is ezek, szóval ha az a cél, hogy megértsd, mi miért történik egy programkód futtatása közben, akkor itt érdemes elindulnod (vagy belátni, hogy jobb ezt leszarni, és elfogadni, hogy fekete doboz, és kész
).
-
martonx
veterán
válasz
bambano #12754 üzenetére
Az hagyján, de hosszasan tudok beszélni a C# GC végrehajtási szintjeiről, sőt még az érték és referencia típusok közötti különbséget is el tudom mondani
Vagy mik szoktak még lenni a klasszikus hülye állásinterjús kérdések?Amikkel jól lehet szopatni, miközben a munkában 99.99% hogy nem fognak előjönni
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Nem vagyunk egyformák
Kezdőként azért szerintem többnyire érdekesebb valami olyat csinálni, aminek hirtelen kézzelfogható eredménye van, mintsem valamelyik nagy cégnél a 249. adatbázis táblát legyártani, hogy majd esetleg legyen is valaki aki egyszer valamelyik huszadrangú eldugott admin screen sarkában néha visz is fel bele adatokat
Hiszem, hogy kezdőként az ember csomó felé kipróbálja magát, ennek az egész nyelv választósdinak sincs értelme, pláne mi alapján választ valaki nyelvet, amíg személyesen nem próbált ki párat? Mert a fórumon megmondták, hogy ez vagy az legyen?Én inkább az alap kérdést úgy fognám meg, hogy startuphoz menjek-e el dolgozni, ami bármikor megszűnhet, viszont 10 fejlesztő van, és bármelyik részén is dolgozok a rendszernek, komoly ráhatásom van az egész rendszerre. Vagy valami nagy céghez, ahol én leszek az 5436. fejlesztő. Startupok általában teljesen más technológiai stack-el indulnak el, mint egy nagy cég, ahol 20 éve Java van, és kész.
Szóval én meg azt tanácsolom a kedves fórumozóknak, hogy ne rád hallgassanak, ne fejlesztői szerepkört keressenek, hanem nekik fekvő céget. Nyilván gyakornokokról beszélünk, akikből még bármi is lehet, igaziból a leendő cégnél használt technológiai stack huszadrangú, úgyis tovább tudnak lépni, ha tovább akarnak lépni.
-
martonx
veterán
Végülis fortran és visual basic állások is vannak még brutális fizetésekért
Én onnan közelítem meg, hogy ha valaki most korai huszonévesen nyelvet próbál választani, akkor nagybanki nyugdíjas, félig-meddig aktatologató, bürokratákat körbe hekkelő, hülye vízfejű menedzsmentet elviselő, nulla kihívású munkát keres? Vagy valami menőt, amiben izgalmas projektekben agilisan részt tud venni.
Maximálisan egyetértek, hogy java / angular (de ez elmondható kb. bármilyen nyelvre) tudással még húsz év múlva is lehet majd állást találni, na de milyen projektekben
Teljesen más, hogy valaki nyugdíj előtt 10 évet el akar valahol lépecolni (és az se zavarja ha ehhez orrbefogva kell időnként belepiszkálnia olyan kódba, amit előtte 30 éven keresztül több százan tákolgattak), vagy fiatalon tetvággyal eltelve "meg akarja váltani a világot", és érezni akarja a saját hozzátett értékét.
Szerintem.
-
-
martonx
veterán
válasz
Con Troll #12587 üzenetére
Szvsz angular már eléggé lecsengőben van, én azt utolsónak sorolnám (opencv-ről meg még sose hallottam
). Én Asp.Net Core backend + js (mi más) full stack fejlesztőként dolgozok, erősen magam felé hajlás lenne, ha azt mondanám, hogy afelé indulj el
Mondjuk nálunk az a vicc, hogy többnyire frameworkök nélkül toljuk a frontendet, bár az évek alatt volt már angular és react-os próbálkozásunk is. -
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12554 üzenetére
Én magyar kiosztású billentyűzetre esküszök. Programozóként dolgozok, de hiszem, hogy a programozói munka kisebb része a kód beverése, ráadásul tök jó kód kiegészítős, refaktorálós IDE-k léteznek. Nem kódoláskor meg igényes vagyok a magyarra, és szeretek ékezeteket használni. De ez csak egy vélemény.
-
martonx
veterán
válasz
muckam #12518 üzenetére
Ehhez minek webalkalmazás? Csinálsz egy statikus index.html-t, raksz bele egy text inputot az url-nek, egy gombot, meg egy tök üres div-et / textarea-t / amit jólesik. Gomb nyomásra lekéred az adott url tartalmát, és az üres div / textarea / akármidben megjeleníted.
Hopp és még szerkesztési időn belül is maradtam
[link]
-
martonx
veterán
Hm, ezek szerint félre ertettelek az email kuldessel. Nekem úgy tűnik kevered a crm és cms fogalmakat. Ami neked kell az valóban crm, plusz némi web form. A drupal az egy cms, nem pedig crm, hogy erre a célra jó lesz e, azt nem tudom. Hiszem, hogy ami elvileg mindenre jó, az gyakorlatilag semmire. Amit esetleg még a helyedben megneznek, az az email küldő 3rd party providerek, mint pl. Sendgrid. Ezeknek van apijuk, tök könnyen be lehet csatornazni őket webformok mögé, akár drupal mögé is? Sendgrid, mailchimp pl. kimondottan erre vannak, hogy csücsül bennük x számú usered, te meg küldöd nekik az e-maileket.
-
martonx
veterán
Hát, ha a Google Formsban van körlevél funkció, ami tömeges email küldést is tud, akkor nekem édes mindegy, hogy MS Office-al, vagy Google akármivel oldják meg. Ötleteket várt, és én csak ötleteltem, hogy mi lenne szerintem a legegyszerűbb (minimális web fejlesztés, ingyenes hosting, némi Office manipuláció). Office-t ismerem Google Formsot nem, ezért írtam Excelt. Tőlem Libre Office, vagy milyen ingyenes alternatívák jöhetnek még szóba, is lehet, szerintem a lényeg a gondolatmenetem volt, nem a konkrét Office
Én kérek elnézést. -
martonx
veterán
Hát valami olyasmit el tudnék nektek képzelni, hogy lenne 1-2 statikus web formotok (egy a regisztrációhoz, egy a szekció ülésekhez), amik egy adatbázisba küldenék az adatokat.
Ezt az adatbázist el tudjátok érni excellel (kis IT-s segítséggel). Excelből pedig faszán lehet körleveleket tömegesen emailként küldeni.
Ez, hogy hangzik? -
martonx
veterán
válasz
Victor Súgó #12461 üzenetére
Igaz, a programozóvá váláshoz adottság is kell, míg orvosit (ergo orvos lenni) bárki el tud végezni, aki bírja seggel / pénzzel / mindkettővel.
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12389 üzenetére
Ez nem a telhetetlenségről szól. Én Szegedről indultam, és az NNG a mai napig úgy reklámozza magát Szegeden, hogy ők itt is pesti béreket adnak, de ez rohadtul nem igaz.
Vidéki garázscégeknél arcpirítóak a fizetések, nagyobb multiknál (vidéki lerakataiknál) "csak" 30-50%-kal maradnak el a pestiektől.Ráadásul jellemzően vidékre a szar favágó munkákat küldik, ezért is írtam, hogy szakmailag se érdemes vidéken szerencsétlenkedni
Éppen tapasztalatot se tudsz olyan jól gyűjteni, mint pesten.
-
martonx
veterán
válasz
dabadab #12322 üzenetére
Ja tényleg, ez is egy jó felvetés, így 2018-ban már igazán nem sok érv szól a PHP mellett (leginkább a megszokáson, évtizedes köztudatba beágyazottságán kívül semmi). Ha csak az a cél, hogy összedobj valamit, és Javascriptet / Typescriptet akarsz tanulni, a NodeJs tényleg kézenfekvőbb választás lehet.
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12320 üzenetére
mondjuk az adatokat belerendereled PHP-vel a DOM-ba, majd onnan typescripttel (jelzem ha ennyire nem vagy képben, először sima JavaScripttel kezdenék neki), kiszeded az adatokat.
Vagy csinálsz PHP-vel egy API Endpointot, ahonnan a Javascript (felejtsd el elsőre a typescriptet), ajax-al leszedi az adatokat. Javascript Fetch Api-ra guglizz rá.
-
martonx
veterán
Szerintem valamit rosszul tudsz, ismét megnéztem az elastic DB Pricing-ját: https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/sql-database/elastic/ erről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem hogy havi 5 dodóból kijönne
Nyilván valahol 8-15 darab DB környékén már fordulhat a dolog, és jobban lehet járni egy elastic DB előfizetéssel. -
martonx
veterán
válasz
#81999360 #12297 üzenetére
Én Azure-on és AWS-en mozgok, de gondolom hasonlóak a lehetőségek a Google Cloudban is. (ha ez a neve?
)
Vannak fizetős, és vannak ingyenes dolgaik, a lehetőségeid határtalanok. Ha konkrét kérdésed lesz, akkor konkrétabb választ fogok adni
AWS-en azt hiszem egy évig kapsz valamennyi kreditet (regisztráció után), Azure-ba meg ha beregisztrálsz a visualstudio.com-ra (ingyenes regisztráció), akkor egy életen át (na jó, amíg él a regisztrációd), kapsz havi 20-25 dollárt, amit szabadon elkölthetsz. MPN-be (Microsoft Partner Network) is ingyenes a regisztráció, ekkor kapsz további 40-45 EUR-t. Emellett én MSDN tag vagyok, amiért szintén járt 40-45 EUR per hónap. Ezekből meg már a fizetős cuccokból is egész sokat fenn tudok tartani (rakás adatbázisom, webszerverem, CDN, storage-ok) futnak Azure-ban gyakorlatilag ingyen. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz
FidelKasztró #12247 üzenetére
Nézd, nem írtad le, hogy melyik szoftverről van szó, nem írtad le, hogy mit leveleztetek. Látatlanban mégis mit vársz tőlünk? Nézzünk bele a varázsgömbünkbe, és nyugtassunk meg, hogy ha tönkremegy a géped is majd valahogy meg lehet kerülni a védelmet bármiről is legyen szó?
Microsoftnál is géphez kötött a licenszek többsége, mégis megoldják bizonyos szintig a hordozhatóságot.
Másrészt tőlünk nyugatabbra nem a garasbaszáshoz vannak szokva, ergo lehet, hogy már magát a kérdést sem értették. -
martonx
veterán
válasz
FidelKasztró #12242 üzenetére
Szia, ez tipikusan olyan kérdés, amit a szoftver készítőjének kellene feltenned.
-
martonx
veterán
Pedig, igaz, feltéve, hogy jól használják a semver-t
Az teljesen más téma, hogy a fejlesztők mennyire használják jól (egyébként tapasztalataim szerint többnyire meg lehet bízni, de nem vakon mindenben), itt most az elméletekről beszélünk.A git-es blog posztot pedig várom! Bármikor készséggel elhiszem, hogy lehet nekem újat mutatni git témában
-
martonx
veterán
Egyrészt semmi komplexitást nem ad. Git release brancnek nem halál mindegy, hogy Release-valami vagy Release-1.2.3 nevet adok? És ugyanez igaz mindenhova máshova is, ahol a név + verzió előjöhet.
Ellenben ettől kezdve mindenki tudja, hogy a 7.1.2-ről a 7.1.5-re csípőből updatelhet, 7.1.2-ről 7.2.0-ra is csípőből updatelhet, de egy erős regressziós teszt nem árt (mert ugyan csak minor change, de ki tudja nem csempésződött-e bele valami breaking change véletlenül), míg 7.1.2-ről 8.0.0-ra csak akkor upgradelhet, ha vállalja, hogy breaking changek lesznek, amiket le kell kezelnie.
-
martonx
veterán
A kettő miért zárja ki egymást?
Szerintem semver-t az használ, aki ismeri is azt, és be is tartja a szabályait, mint pl. nálunk.
Nyilván ha nem tartod be a szabályokat, akkor meg nincs értelme semver-t használni, szopatni a felhasználóidatNo de ez kb. bármire igaz lehet az életben, ha hazudsz, akkor az előbb-utóbb visszaüt.
Ha meg véletlen kerül breaking change egy minor/patch versionbe, az ugyanúgy előfordulhat az általad említett sima verziózásnál is, hibák bárhol bármikor előfordulhatnak.
És hogy a kettő miért nem zárja ki egymást, azt nem csak nálunk, de Windows, Chrome stb. vonalon is láthatod, hogy az aktuális windows verziót 10-nek hívjuk, azaz a köznyelvben a szimpla verzió megnevezés él, de ettől még igenis jelen van (kellene lennie mindenhol) a 10.1803.xx semver verziózás is.
Nálunk is vannak a szoftverből Szoftver1, Szoftver2, Szoftver3 verziók, de ettől még cégen belül (meg API-kon, dokumentációkban stb...) mindenhol megjelenik, hogy melyik szoftver verzió pontosan melyik semver verziónál is tart. Pl. Szoftver 2 -> 2.3.46 míg Szoftver 3 -> 3.1.18 miközben ez ugyanaz a szoftver, csak épp az idők során újabb és újabb verziók jöttek ki belőle.
-
martonx
veterán
válasz
I02S3F #12207 üzenetére
He?
Kétszer elolvastam, de még mindig nem értem, mi akar a kérdés lenni. Esetleg ez segít? https://semver.org/
-
martonx
veterán
válasz
DrojDtroll #12195 üzenetére
Közel sem biztos. Bármiben lehetnek.
-
martonx
veterán
Neked gyakorlatilag egy Asp.Net Core-os Web API-t kell prezentálnod az Android-os app meg majd ezen API Endpointjait hívogatja. Viszont a VB.Net-et ideje lenne elhagynod és áttérni C#-ra. Annyira nem drasztikus a váltás, 1-2 hónap múlva meg már nem is fogod érteni, hogy miért VB.Net-eztél eddig
Másik megoldás, ami jobban VB.Net compatibilis, hogy csinálsz egy SOAP-os WCF Service-t, de ezzel rendesen szopatni fogod az androidos kollégát, mert SOAP-os buzi XML-ekkel kell kommunikálni.
-
martonx
veterán
válasz
bambano #12115 üzenetére
Pedig de
Kint van a beállítási lehetőség a nyitó oldalon, mindenki számára elérhető, nincs rejtve, csak épp picit se érdekünk, hogy mindenki rohanjon az összes cookie-t letiltani a fenébe, ergo cél volt a legkevésbé látogatott (ez egyúttal válasz bikernek is, a látogatást elég szabadon értelmezem, ha valaki nem kötözködni akar, akkor érti, hogy miről beszélek
) helyre száműzni a beállítási lehetőséget. Amit csináltunk simán védhető.
-
martonx
veterán
Lehet ezen röhögni, pedig tényleg iszonyat hasznos tud lenni, mikor a saját userek viselkedését kell kutatni. Hőtérképeken nagyon szépen látszik, merre mozognak leginkább, mire kattintanak gyorsan, és mi az amit csak lassan találnak meg.
Mi legutóbb pl. GDPR-hez használtuk, ahol ugye a cél az volt, hogy a lehetőséget megadjuk, de minél jobban eldugjukSzépen látszódott a hőtérképekből, hogy hova kell kirakni az új opciót, ahol kb. soha senki nem fogja megtalálni, és állítgatni.
Nyilván az ellenkezője is igaz szokott lenni, amikor oda akarunk kirakni valamit, ahol biztos keresik, használják a userek. -
martonx
veterán
válasz
Chesterfield #12109 üzenetére
Google Analytics mellett jól bevált még a Facebook Tracking Pixel-e. Illetve léteznek kimondottan vevő viselkedést blogoló, bemutató programok, mint pl. a Hotjar. Amivel azt is vizualizálni lehet, hogy az oldal mely részeit olvasták jobban, tanácstalanok voltak-e egy oldalon, kerestek egy gombot, stb...
-
martonx
veterán
válasz
Jim Tonic #12066 üzenetére
MS amennyire fejlesztőbarát volt, a Silverlighttal, majd utána az UWP-s (belértve a windows phone-os ökoszisztémát) szerencsétlenkedéssel éveken keresztül magasról hugyozott a fejlesztői fejére (értsd megváltozott a világ, de ők ehhez picit se alkalmazkodtak).
Aztán szerencsére feleszméltek, hogy fejlesztők nélkül nehéz, a .Net Core-t már jó irányba indították, a Team Services is nagyon jó lett évekkel ezelőtt. Szerintem logikus lépés volt a Github-ot bekebelezniük. -
martonx
veterán
válasz
Dißnäëß #12047 üzenetére
Én meg láttam ilyet is, olyat is. A multi sose jó kiindulási alap, mert ott már minden döntés politikai, a szakmai / észérvek a legritkábban számítanak.
A magyar kkv IT meg a másik véglet, ahol minden ingyen kéne, de azért a tulajdonos vadiúj X5-ös BMV-vel jár a horvát jachtkikötőben álló hajójához hétvégente, az alkalmazottak meg be vannak jelentve minimálbérre, és örülhetnek ha mellé feketén kapnak még valamit borítékban.
És igen, ismerek személyesen is, olyan kivétel kkv-kat, akik nem sajnálnak értelmesen, és akár sokat is költeni az IT rendszereikre, cserébe szépen haladnak is előre, miközben a tulajdonosaik is jól megvannak, ha nem is a fentebb említett élet színvonalon.
-
martonx
veterán
válasz
Dißnäëß #12036 üzenetére
"Hobbikent tanulnam ki a mufajt, igazabol sajat ceget inditanek es szeretnek az ala egy sajat folyamatkezelo rendszert osszerakni,ahelyett, hogy csilliokat dobnank ki az ablakon valami penzes megoldasra, agyuval love a verebre. Mindig is almom volt egy ilyen belso felulet megalkotasa, nekilatnek az alapoknak. Ido nem surget."
Uh, megmondom ebből mi lesz. Éveket fogsz elvesztegetni, és a végén csilliókat fogsz kidobni az ablakon.
-
martonx
veterán
válasz
dabadab #12023 üzenetére
Hidd el, én mint C# kedvelő ember is a típusos nyelvekben hiszek, de a typescript egy szuperszetje a js-nek, és szerintem nem árt elsőre legalább egy kicsit magát a js-t megérteni, megtanulni, hogy a ts-t legalább el tudjuk helyezni, hogy mégis mi ez, miben tud többet, miben segít.
-
martonx
veterán
válasz
Chartreux #12015 üzenetére
Ez esetben PHP-zned tényleg felesleges. Simán maradhatsz pusztán csak a Javascriptnél is, mostanra már azzal is lehet backendet fejleszteni (Node.Js) vagy akár komplett appokat is (pl. Electron).
Személy szerint nagy kedvenc a C#, az Asp.Net Core nagyon állat lett, miközben C#-al mindenre tudsz fejleszteni, nem csak webes backendet.
De ugyanez elmondható a Java-ról is, meg biztos van még pár jó nyelv, csak nem tudom azok mennyire cross-platformok (pl. Pythonban lehet vajon natív mobile appot készíteni?).
-
martonx
veterán
Jelzem: a GDPR törvény 2 éve elkészült, csak éppen adtak 2 év türelmi időt a bevezetésére
Az már egyéni szoc. probléma, ha valaki beleszart ebbe, és még az utolsó pillanatban se volt képes erre odafigyelni. Megértem én, hogy kínos az életbelépése után ráébredni ezekre a dolgokra, csak nem most illene ezekre ráébredni.
Félre ne érts ez nem neked szól, csak tipikus tulajdonosi hozzáállás, hogy szedjük ki a pénzt a szoftverünkből, a törvényi megfelelésekhez / naprakészséghez szükséges "ingyen" munkákat meg elsunnyogjuk. -
martonx
veterán
Egyrészt az adatkezelők ti vagytok, ez 99%. Másrészt nem feltétlenül rossz a programotok, csak megfelelően dokumentálni kell az adatvédelmi szabályzatba (és igazolnotok kell tudni, hogy minden ügyfeletek olvasta és jóváhagyta a frissített szabályzatot), hogy ez így működik és kész. Ha valaki ezzel nem ért egyet, akkor ne használja / használja majd a leendő webes felületet.
De persze szakértő nem vagyok, tényleg érdemes lenne felbérelnetek valakit, aki bambanonél és nálam megalapozottabb véleményt tud mondani (90%, hogy tőle is ugyanezt fogod hallani). -
martonx
veterán
válasz
axioma #11973 üzenetére
Hát ez az, ez a gond a webshopos témával is szerintem. Lehet nagyon bután nekifutni, hogy ok, akkor legyenek termékek, kosárba lehessen rakni, a kosarat meg lehessen rendelni, be lehessen jelentkezni. De egy webshop nem ettől webshop. Ezt egy hét alatt össze lehet rakni. Akkor már sokkal érdekesebb egy webshopban a kategória fák felépítése, termékek keresése, szűrése különböző szempontok alapján, hogy az árazásról ne is beszéljünk. Vagy ott van a SEO kérdése, de önmagában csak a megrendelést is el lehet úgy bonyolítani, hogy csak azon heteket dolgozik pár ember.
Szóval ez egy tipikusan buta témaválasztás. Hiszen ezzel csak maximum a felszínt lehet karcolgatni, ahelyett, hogy akkor már kiragadnánk a webshopból valamit, és csak arra koncentrálnánk a szakdolgozatban. Szerintem.
-
martonx
veterán
válasz
Chesterfield #11967 üzenetére
Tök mindegy, hogy code-first a megközelítés vagy sem, attól még az adatbázis ugyanúgy táblákból, kapcsolatokból áll, amit illik egy szakdolgozatban ledokumentálni. Egyébként én nem is engedném az ilyen szar témákat szakdolgozatnak.
Hiszen egy webshopot nulláról megírni több embernek is több hónapnyi feladat. Ha meg magadtól bohóckodsz összes valamit (már elnézést), akkor meg kb. vállalhatatlan lesz a végeredmény. -
martonx
veterán
válasz
smallmer #11901 üzenetére
A jelek szerint mindenáron ragaszkodsz a java-hoz. Ez esetben én a helyedben utána néznék, hogy milyen cross-platform megoldások vannak java-ra. Én C# vonalon mozgok inkább ott pl. a Xamarin mostanra egészen kiforrott cross-platform megoldás (android, ios, windows). Biztos, hogy valami ilyesmi van java vonalon is.
Aztán persze csinálhatsz appot webes megoldásokkal is, amit aztán becsomagolsz egy app-ba. Erre jó például az Adobe PhoneGap vagy a React Native. Ha a Safari nem lenne annyira reménytelenül szar, akkor Progressive Web Appként is hozzáláthatnál. Ezzel per pillanat (megelőlegezve, hogy két héten belül kijön az új windows 10 féléves update) csak Android és Windows platformot tudsz célozni.
-
martonx
veterán
válasz
szata.68 #11865 üzenetére
"Ha nincs net,nincs semmi." - Helló 2018-at írunk. A net ugyanolyan, mint az áram, csak míg áramot nehéz alternatív forrásból szerezni, addig netet baromi egyszerű. Ha fontos a net, akkor érdemes backup vonalat fenntartani, netán üzleti előfizut kötni a szolgáltatóval (már amelyik vállal ilyet, telefontársaságok, igen). Ja hogy akkor annak lesz havi plusz költsége, hát igen, valamit valamiért.
Annak is lesz plusz költsége ha lefejlesztetsz valamit sok százezerért / millióért, és a gépeden tárolod, és behal a géped -
martonx
veterán
válasz
tboy93 #11848 üzenetére
De igen rossz. Gondolj bele, hogy aki freelancerként dolgozik, az az áraiba folyamatosan belekalkulálja a bizonytalanságot (mi van ha másnap lebetegszik például), adókat egyéb felmerülő költségeit stb...
Azaz ne abból indulj ki, hogy te most juniorként keresel mondjuk 2.5K-t per óra, és milyen istenkirály lenne 4.000-ért dolgozni egy ilyen projekten. Mert a valóság ennél sokkal árnyaltabb.
Ha pedig cég vállalja el, akkor az külön ráteszi a plusz költségeket, hogy neked, mint juniornak 2.5K-t kell fizetnie havonta, aminek van egy rakás egyéb járulék vonzata, amiket te mint alkalmazott nem is látsz, emellett az irodának is van költsége, amiben dolgoztatnak, a menedzsment pénzét is veled termeltetik ki, amin szintén van egy rakás járulék és a többi.
Szóval hidd el nagyon is reális, hogy manapság 6-8K / óra alatt normális freelancert se találsz, cégek meg 12-15K / óra alatt nem mozdulnak meg. -
martonx
veterán
válasz
Tik_Tak #11679 üzenetére
Nagyon szívesen! [Én itt kezdeném]
-
martonx
veterán
Mostanra React lett az új Angular. Hogy 2018-ban mi lesz a következő ki tudja? Én azért javaslom még megismerésre az Aurelia-t és a Vuejs-t is. Illetve lehet, hogy őskövület, de szerintem a Knockoutjs még mindig ott van a szeren (és még mindig sok helyen használják), és készül belőle is a 4-es verzió.
-
martonx
veterán
válasz
boorit #11501 üzenetére
my.visualstudio.com-on nézegesd a benefits oldalt, és amit bírsz aktiváld. Lesz jó pár.
-
martonx
veterán
válasz
boorit #11498 üzenetére
Asp.Net vonalon maradva asphostpage.com-ot tudom javasolni, magyarok és tűrhetőek (számomra az ilyen garázs hosting fosok maximum a tűrhető kategóriát érik el).
Amit viszont komolyan javaslok, az az Azure. És még szakmailag is előrébb visz, ha egy kicsit bele látsz a felhős környezetekbe. Ugyan nem olyan olcsó, mint a garázs hosting fosok, de cserébe nagyon könnyen lehet ingyen havi creditekhez jutni, pl. pusztán a Visual Studio-hoz beregisztrálsz (ingyen) és ezért is jár havi 25Eur, azaz végül mégis ingyen tudsz hostolni rajta -
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #11429 üzenetére
Ezzel kapcsolatban akartam is mondani, hogy nálunk vannak ilyen pozíciók, de az itt dolgozók 80%-a abszolút nem programozó, hanem matematikus, és abból is majdnem mindenkinek PhD-ja van.
-
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #11423 üzenetére
Nem lehet, hogy az a baj, hogy még csak 2 éve programozol? Go vagy nem Go, hiszem, hogy komolyabb cégeknek, komolyabb projektjeihez simán megtalálnak, ha az ember tényleg jó, nem pedig a papír miatt.
De ha ez megnyugtat, ülj vissza a padba nyugodtan, nem mondom, hogy ne tedd. -
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #11417 üzenetére
Azt írtad, hogy céges feladatot vállaltál. Ebből nem arra következtettem, hogy úgy vállalsz feladatot, hogy eddig életedben két hétnyi főiskolai tanórán vettél összesen részt. A helyedben egyébként nem besértődnék, hanem kurva gyorsan utána néznék, hogy a feladat, amit elvállaltál, most tényleg C#-e?
-
martonx
veterán
Hú bakker, még hogy az IT nem szexi: [link]
Mondjuk hirtelen nem is tudom, hogy ezen inkább sírjak vagy nevessek. -
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #11405 üzenetére
Jelzem, ilyen resource foglalós megoldásból van kismillió 3rd party a piacon. Ez tipikusan az a feladat, amit nem igazán éri meg lefejleszteni, mert olyan mintha az ember újra feltalálná a spanyol viaszt (vagy mint amikor egy újabb social networköt akar valaki fejlesztetni
).
De ha már önképzésként elütöd vele az idődet, és valaki még fizet is érte, akkor az legyen tényleg önképzés, és NEHOGY klasszikus winforms-al old meg! Ha már windows akkor UWP, ennél még jobb ha Xamarinnal, vagy Asp.Net Core-al oldod meg.
-
martonx
veterán
válasz
Chesterfield #11402 üzenetére
Kellett a papír, mert az eredeti diplomám eléggé más volt, mint a programozás
Egyébként ezek a levelező szarok (izé szakok) tényleg csak arra jók, hogy ha egy ilyet elvégzel, ugyan meg nem tanít semmire, de azt tudod vele bizonyítani, hogy bármit meg bírsz tanulni, bármit meg bírsz oldani, ellentétben a lemorzsolódott 90%-al. -
martonx
veterán
válasz
Chesterfield #11396 üzenetére
A második diplomámat mérnök-informatikusként GAMF levelezőn szereztem. Egy rossz vicc volt (minimális programozás, ráadásul a programozás tanárok jó némelyikét simán oktathattam volna programozásból), ennek ellenére fura volt, hogy mennyien kikoptak menet közben (mondjuk a tömeg a matekos meg elektromos tárgyakból bukott ki).
Igaz, ez még 2010 tájékán volt, de nem hiszem, hogy azóta számottevően javult a helyzet. Szóval ha azt hiszed, hogy itt majd jól megtanítanak bármire, is amivel meg tudsz élni, akkor csak pénz kidobás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen alaplapot vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Linux felhasználók OFF topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Jövedelem
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- I3 13100F + MSI B660M-P + 8gb DDR4 + 128gb ssd + Táp
- Eladó RTX 3090 24GB Videókártyák (Suprim, Aorus, Gaming X) Felső kategóriás! Jótállással! Dobozos!
- Yamaha 5.1 hangrendszer NS-LC5 / NS-CLC5 / NS-ELC5 + YST-SW012 mélynyomó
- Precision 5550 15.6" FHD+ IPS i7-10850H T1000 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2159
- Bezámítás! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Win11
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest