Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#6125) Piftuka válasza yvsmad (#6124) üzenetére


Piftuka
veterán

"Ha a Verbát megírta és vissza is olvasta, akkor nem ment tönkre a lézerdióda."

Ez biztos? Olyan nem lehet, hogy "haldoklik" a dióda, és olyan állapotban van, hogy néha még képes pozicionálni, de néha már nem?

Szóval biztos, hogy a dióda úgy romlik el, hogy vagy működik, vagy meghibásodik, és akkor már soha többé nem ír meg egy lemezt sem? Nincsen "átmenet" a meghibásodási folyamatban?

"Milyen lemezekkel nem bírkózott meg a Sony?"

Tény, hogy már hosszabb ideje nem írtam vele semmit. Ekkor egy régi, (még az előző íróval sokat használt) TDK 4x CD-RW lemezt teljestörléssel "formáztam", majd megírtam.

Ezt követően jött a 4x Verbatim DVD-RW lemez (a "kék-világoskék" színű tokos), amit teljes törléssel még letörölt. Megírni már nem volt hajlandó.

Ekkor kerestem rá "Google"-ben a Nero féle hibaüzenetre, és a legtöbb tanács a firmware frissítés volt, így letöltöttem a Sony oldaláról a hivatalos updatert, és 1.02-ről, 1.03-ra frissítettem. Nem segített.

Ekkor telepítettem a fent említett másik 3 író szoftvert, de akkor sem változott a helyzet.

Próbáltam a 4x Verbatim DVD+RW lemezt ("sárga-kék" tokos), de azt sem írta.

Próbáltam másik 4x Verbatim DVD-RW-t, de ekkor már sem gyors törléssel, sem teljessel nem volt hajlandó a törlésre sem; mindig a "lézer beállítási hibára" hivatkozott.

(Megjegyzem, ezeket a lemezeket már többször írta korábban. Tehát abban biztos voltam, hogy ismeri a meghajtó őket. Persze emiatt tulajdonképpen a firmware update is "felesleges" volt, hiszen azt akkor érdemes eszközölni, ha az újabb lemezeket nem ismeri fel a meghajtó. Mindegy, végül is az update nem ártott, most legalább a legújabb firmware-rel működik az Optiarc.)

Aztán eltelt pár óra (közben feltettem itt a kérdésemet, és még fórumokon, interneten olvasgattam a témáról), majd egy javaslat miatt kipróbáltam normál lemezzel is.
Ez volt az említett Verbatim 16x DVD-R (a "narancssárga-kék" tokos) lemez. Ezt felírta.

Rögtön utána pedig a fent említett 4x DVD-RW-re is simán írt.

Így történt.

Egyébként nem úgy van, hogy éppen a sokat használt (a nyitogatás hatása, plusz a nyilván nem laboratóriumi tisztaságú lemezfelületek miatt) olvasófejek szoktak elporosodni?

Az esetemben még az a furcsa, hogy ha tényleg a koszosodás okozta, akkor mitől javult meg hirtelen?

"Aquila non captat muscas."

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.